Dodaj do ulubionych

antykoncepcja

10.10.05, 14:42
Czytałam już, że tabletki są bezpłatne (sic!). Chciałam się jeszcze
dowiedzieć, jaki jest mechanizm. Trzeba się najpierw w przychodni zapisać, a
pozniej? Jak to działa?

Dodam, że zależy mi na konkretnych - Yasmin. Niedawno zmieniałam, bo miały
mieć mniej efektów ubocznych na przyszłość. U mnie spełniają też funkcję
leczniczą (PCO).

Będę wdzięczna za wskazówki.
Obserwuj wątek
    • monikaj Re: antykoncepcja 10.10.05, 14:59
      Przeszukaj stare watki. Na tym forum bylo to juz przerabiane wiele razy np
      tutaj:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29377&w=24600846&v=2&s=0Pozd
      • monikaj Re: antykoncepcja 10.10.05, 15:12
        Mialo byc:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29377&w=24600846&v=2&s=0

Pozd
        • natalia.brzeska Re: antykoncepcja 10.10.05, 15:15
          Yasmin jest dostępny w UK
        • youmou Re: antykoncepcja 10.10.05, 23:21
          Dzieki za linka (przepraszam, jestem gapa, ze nie znalazlam)
          i za wszystkie informacje. Z tego, co piszecie, to dziecinnie proste.
          Az trudno uwierzyc, ze w Polsce to tyle kosztuje... zwlaszcza Yasmin.

Pozdrawiam
    • formaprzetrwalnikowa Re: antykoncepcja 10.10.05, 15:12
      za darmo. znajdujesz najbardziej odpowiadajaca ci 'family clinic' albo insza w
      tym stylu. ja zapisalam sie i zostalam przyjeta w tym samym dniu - po 10 min
      czekania, w sobote w dodatku, bo w inny dzien nie moglam (pracuje). bylo bardzo
      sympatycznie. przynioslam moje 'polskie' pigulki i powiedzialam, ze czuje sie
      na nich OK, nie mam zadnych objawowo ubocznych. dostalam odpowiednik - zapas na
      6 miesiecy.
      • lena81 Re: antykoncepcja 10.10.05, 22:39
        Hej ja mialam tak samo az sama bylam zaskoczona ze to moze byc takie latwe
        znalazlam klinike po kilku min b mila pani dok zrobila krotki wywiad nie mieli
        mojego harmonetu wiec dali mi minulet(skald prawie taki sam)roznicy nie widze
        wiec jest dobrze:)
        w porownaniu z pl to naprawde jest "antykoncepcyjny raj"
        pozdr
        • natalia.brzeska Re: antykoncepcja 10.10.05, 22:41
          Odpowiednikiem Harmonetu w UK jest Fermodette.
          Harmonet ma mniejszą dawkę hormonów niż minulet.
          • aniek133 Re: antykoncepcja 11.10.05, 09:52
            Potwierdzam to co napisala Natalia. Ja tez zamiast harmonet dostalam femodette.
            • lena81 Re: antykoncepcja 11.10.05, 21:15
              hej zdaje sobie sprawe ze jest odpowiednik harmonetu po prostu nie mieli go w
              klinice a ja nie moglam czekac wiec dali mi inne tabletki roznicy nie czuje pozdr pa
              • natalia.brzeska Re: antykoncepcja 11.10.05, 21:47
                Nie chce Cię straszyć, ale może teraz nie czujesz, jednak co będzie za kilka
                lat?
                • lena81 Re: antykoncepcja 11.10.05, 22:48
                  Prosze cie!!nie ma tabletek idealnych z kazdymi wiaze sie jakies ryzyko nie
                  sugerujesz chyba ze gdybym wciaz byla na harmonecie to zadne skutki uboczne by
                  mi nie grozily???
                  chyba kazda z nas kilka razy probowala roznych rodzajow pigulek wiec latwo sie
                  zorientowac czy nam sluza czy nie prawda??
                  • natalia.brzeska Re: antykoncepcja 12.10.05, 08:23
                    Słuchaj, bo to nie tylko o to chodzi czy Ci służa, czy nie. Liczy się ilość
                    hormonów w tabletce. Tak się składa, że z dostępnych na rynku, Harmonet ma ich
                    najmniejszą ilość.
                    Dlatego ja na przykład, mając różne tabletki do wyboru (bo "służyło" mi ich
                    sporo) po prostu wolę wybrać najmniejsze zło.
                    Ale oczywiście, decyzje przecież należy do Ciebie.
                    • lena81 Re: antykoncepcja 12.10.05, 20:44
                      Dobrze skonczmy ta bezcelowa dyskusje powiem tylko tyle ze kontaktowalam sie z
                      roznymi lekarzami i zaden nie mial nic przeciwko zmianie tabletek skoro wiec oni
                      nie mieli obiekcji...a poza tym jak wiesz sa rozne typy kobiet niektorym sluza
                      tabletki z wieksza iloscia jednego hormonu niektorym nie dywagowanie wiec o tym
                      nie ma sensu
                      • aniek133 Re: antykoncepcja 12.10.05, 20:54
                        Nikt nie chce Cie na sile do niczego przekonywac. Twoje zdrowie, Twoj wybor :)
                        Chce jednak powtorzyc to, co napisala Natalia. Harmonet jest najlepszy. Dlatego
                        wybralam wlasnie ten lek, a wlasciwie to lekarz mi go polecil i dlatego polecam
                        go kazdej kobiecie :)
                        Przemysl te sprawe. Jezeli lek o wiekszej dawce hormonow doskonale Ci sluzy to
                        ten bedzie sluzyl tym lepiej, ale z mniejsza iloscia hormonow, czyli z wiekszoa
                        korzyscia dla Twojego zdrowia :) Dlaczego by nie sprobowac?
                        • plonaca.zyrafa Re: antykoncepcja 12.10.05, 21:44
                          Ale nie tylko ilosc hormonow sie liczy...

Ja biore Logest, po innych - z mniejsza iloscia hormonow - zle sie czulam.
                          Logest biore od 3 lat.

Chociaz mialam teraz trzymiesieczna przerwe i buzie w gorszym stanie niz w wieku
                          17 lat :) Ale juz przeszlo :)
                          • lena81 Re: antykoncepcja 12.10.05, 22:00
                            Dzieki za zdanie ze nie tylko ilosc hormonow sie liczy dziewczyny ile razy
                            slyszalysmy historie ze jedne tabletki byly dla kogos dobre a inna po nich
                            cierpaia???nie ma jednych tabletek najlepszych dla wszystkich tylko to chce
                            powiedziec
                            a powyzszych wypowiedzi nie bralam jako przekonywujacych do zmiany tabletek
                            jakis instynkt samozachowawczy mam jak cos zle dziala to zmieniam:)
                            • natalia.brzeska Re: antykoncepcja 12.10.05, 22:14
                              Słuchaj, głupia nie jestem, wiem że są różne pigułki dla różnych kobiet i
                              jednym służy tabletka X a innym Y.
                              Ty sama wcześniej napisałas, że służył Ci Harmonet, więc ja się pytam, dlaczego
                              nie stosować pigułek o najmniejszej dawce hormonów (czyli Harmonetu) skoro on
                              Ci służył? I tyle.

EOT

• lena81 Re: antykoncepcja 12.10.05, 22:40
                                nikt nie napisal ze jestes glupia
                                jednak napisalam takze ze sluzy mi takze minulet dlaczego wiec zalozylas od razu
                                ze ja jestem jakas przyglupia ktora bierze co daja???dodam tylko ze moja mama
                                jest lekarzem nim zaczelam brac te tabletki wszytko z nia skonsultowalam a jako
                                ze mialam robione badania hormonalne ktorych takze wyniki ona znala minuletowi
                                powiedziala TAK mi i to wystarczylo czy mozemy na tym poprzestac??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka