Dodaj do ulubionych

praca sekretarki/office administrator etc

10.02.06, 22:59
sluchajcie jaki kursik bym sobie musiala w polsce na szybko zrobic zeby mnie
tam chceieli do jakiejs pracy biurowej? wiem glupie pytanie, ale moze cos
ciekawego powiecie. tak sobie mysle ze moze wcale mi sie nie chce nauczac na
poczatku w uk i tak kombinuje nad jakas inna praca na poczatek. bo juz mnie
troche denerwuje siedzenie w domu i przygotowywanie lekcji dla studentow i
ssprwdzanie testow.
bo ja nie pracowalam nigdy w takim czyms - zawsze tylko ticzer? jest sens
przed wyjazdm zrobic jakis kurs komputerowy? bo ja tak normalnie umiem sie
kompem poslugiwac ale w power poincie lub excelu to juz nie umiem za mocno.
any tips ....... hints?
Obserwuj wątek
    • pati.zop78 Re: praca sekretarki/office administrator etc 11.02.06, 00:52
      wszystko zalezy od pracodawcy i od tego co doklanie mialabys robic.
      gdybys miala u mnie pracowac musialabys znac wiekszosc z ponizszych rzeczy:
      - Ms Word. nie tylko wklepac tekst, ale umiec tez go zedytowac, dolozyc zdjecia.
      dobrze, zebys wiedziala po co sa rozne style formatowania. jak dodac naglowek i
      stopke. jak drukowac.
      - Ms Acces: wprowadzac i zmieniac dane, utworzyc list w Ms Word na podstawie
      danych z Access
      - Ms Office
      - podstawy Corel Photo-Paint
      - umiec obslugiwac kopiarke, fax, skaner
      podstawowy kurs komputerowy by chyba wystarczyl.
      • princessjobaggy Re: praca sekretarki/office administrator etc 11.02.06, 01:09
        Moje zdanie jest takie, ze w Polsce nie ma co robic zadnego kursu. Jesli chcesz
        jakis zrobic, zrob go w UK. Zawsze mozesz zaczac jako Office Junior, nie majac
        zadnego kursu czy doswiadczenia.
        • robak.rawback Re: praca sekretarki/office administrator etc 11.02.06, 01:41
          dzieki dziewczyny za odpowiedz, jak wam sie jescze cos przypomni to dopiszcie.
          tak oczywiscie ze moge zaczac od ofice junior i najprawdopodobniej tak bedzie.
          natomiast jak jeszcze tu pare miesiecy jestem to bym chciala jakos wykorzystac
          ten czas produktywnie,
          bo tam bym chciala od razu prace zaczac a nie przyjechac zielona,
          tym bardziej ze nie bede tak miala funciakow duzo zeby sie na starcie rzucac na
          ichnie kursy komputerowe i inne
      • tuti Re: praca sekretarki/office administrator etc 11.02.06, 03:37
        ja w komputerach jestem dobra o tyle, ze zawsze znajde na googlu jakis samouczek
        i se poradze;)

doswiadczenia biiurowego nie mialam, kopiarki nauczylam obslugiiac sie w
        2minuty, no przyznam ze faxy umialam wysylac;) (wow;)

u mnie w pracy korzystam tylko z Word'a, interntu..i telefonu ( telefonu do dzis
        nie umiem obslugiwac, ale nikomu to nie przeszkadza, zamiast przekierowac z
        sukcesem polaczenie , 4razy na 5 rozlaczam klienta, ale coz, nie jest to tez
        glowne moje zadanie, przelaczanie ;)

o ,wlasnie znalazlm opis pracy ktora potem dostalam ' Successful candidates will
        have previous experience working in a similar administration role, ideally
        within the travel industry, and be either fluent in French language or be
        education to A-Level standard (minimum C grade). Working closely with the
        Content Management Team you will be required to maintain a database of clients
        and ensure that all details are entered accurately on the sales system, within
        the company brochures and on the internet. You must also liase directly with
        these clients (in french) to ensure all data is up-to-date, and proof read all
        new brochures before distribution. Excellent communication and organisation
        skills are paramount to this position, and you must be able to demonstrate
        competent PC skills within the workplace'
        • robak.rawback Re: praca sekretarki/office administrator etc 11.02.06, 18:11
          i co tutti, gdybys byla sama to bylabys w stanie sie z pensji na tym stanowisku
          utrzymac?
          bo tak przegladalam takie oferty ale nie daja wiecej niz 20k. przewaznie jakies
          18-19k. nie zrozum mnie zle - nie chce zebys mi mowila ile zarabiasz tylko czy
          wedlug ciebie mozna wyzyc z tego?
          • tuti Re: praca sekretarki/office administrator etc 11.02.06, 18:31
            jakbym byla sama to pewnie bylo by marnie , poplacic wszystkie rachunki
            ...nie dostaje nawet 18-19k! pensje mam marna ;)
            • tuti Re: praca sekretarki/office administrator etc 11.02.06, 18:32

ale ja uwazam ze nie majac doswiadczenia, to i tak niezly poczatek
    • hopplik Re: praca sekretarki/office administrator etc 11.02.06, 20:10
      może robaczku jakiś online kursik?
      example: www.staffkit.com
      1 year unlimited access to all of the courses listed for 1 individual
      ceny end user computing:
      desktop computing 89.95$
      business skills 69.95 $
      2 of the above 129.95 $
    • jagienkaa Re: praca sekretarki/office administrator etc 11.02.06, 20:15
      ale Rołbaku, pytanie czy chcesz pracować w tym zawodzie, 9 to 5 jak to mówią?
      nie ciągnie Cię nic innego?
      • robak.rawback Re: praca sekretarki/office administrator etc 11.02.06, 21:16
        hmm probuje sobie zabezpieczac tyly, gdyz na poczatek musze jakakolwiek kase
        miec a potem sie zastanawiac co dalej. 9-5 moze mnie za mocno nie jara ale na
        poczatek nie jara mnie tez bycie suply teacher, bo to nic pewnego ani stalego.
        no po prostu musze brac co bedzie.
        wiec dlatego tak sobie kombinuje jak mi do glowy jakies zajecie przyjdzie.
        lubie byc przygotowana na rozne wersje wydarzen.
        fajnie posluchac co ludzie maja do powiedzeina. co dwie (i wiecej) glowy to nie
        jedna
    • messier31 Re: praca sekretarki/office administrator etc 11.02.06, 21:33
      Jak sie idzie do agencji pracy takiej ktora posredniczy w pracach biurowych to
      najczesciej robia test. Mysle ze jakis kurs komputerowy ktory sobie mozna na CV
      wpisac nie zaszkodzi ale chyba przede wszystkim liczy sie jak sie wypadnie na
      tym tescie robionym przez agencje. Najczesciej robia test z Worda i Excela. Np
      w Wordzie: open new document, save it, zrob mail merge, zrob jakies macro,
      ustaw tabs itp. Niektore sa dosyc zaawansowane i chyba tylko dobre na testy bo
      w praktyce wiekszosci kruczkow Worda sie nigdy nie uzywa! Podobnie z Excelem:
      jakies formuly trzeba pokazac ze sie umie zrobic, save worksheet as, posortowac
      cos, filtry zalozyc itp. Moim zdaniem tego sie mozna w domu nauczyc.
      W agencji zawsze tez testuja jak szybko sie pisze i ile sie przy tym robi
      bledow. Z reguly to chyba trzeba conajmniej 45-60 wpm (slow na minute robic)
      ale to znowu tylko dla agencji zeby dobrze na tescie wypasc bo tak na prawde w
      biurach to malo kto taka predkosc rozwija, no chyba ze sekretarki. Ja na
      przyklad kiedys w collegu w administracji pracowalam z agencja i doszlam do
      wniosku ze na budzetowce to szybciej niz 20 wpm nikt nie pisze :-)

A tutaj mozna sobie pocwiczyc typing:
      www.typingtest.com/test/default.asp
      • tuti Re: praca sekretarki/office administrator etc 12.02.06, 08:27

• duende1 Re: praca sekretarki/office administrator etc 12.02.06, 13:50
          mnie tez. az mi sie oczy szerzej otwieraly jak czytalam ;)
          ja tez musialabym se na sieci samouczka znalec.
          filtry?
          macro?
          • leggetta Re: praca sekretarki/office administrator etc 12.02.06, 13:52
            wierzcie mi, to nie jest takie skomplikowane jak sie wydaje/brzmi. problem jest
            chyba jednak taki ze trudno sie tego nauczyc tak na sucho tzn bez praktycznego
            wykorzystania. przeciez najwiecej/najszybciej sie uczymy jak musimy cos uzyc np
            w pracy.
            • tuti Re: praca sekretarki/office administrator etc 12.02.06, 13:57
              ehm, nie chodzilo mi tyle o same filtry, bo jak chyba w tym watku napisalam,
              google i manuale zawsze stoja otworem,
              tyle ze to co messier napisal(a) o "Jak sie idzie do agencji pracy takiej ktora
              posredniczy w pracach biurowych to najczesciej robia test. " i opis tego testu!
              na szczescie takie testy mnie ominely, i caly proces rekrutacji wspominam raczej
              przyjemnie:)
              • messier31 Re: praca sekretarki/office administrator etc 12.02.06, 16:09
                tuti napisała:

> na szczescie takie testy mnie ominely, i caly proces rekrutacji wspominam
                raczej przyjemnie:)

Alez ja testy tez wspominam przyjemnie :-)
                Jak sie ubiega o prace bezposrednio w firmie to podejrzewam ze wcale zadnych
                testow nie ma, ale nie wiem bo sie nigdy sama nie ubiegalam o prace w
                administracji bezposrednio u pracodawcy. Agencje z kolei maja specjlane
                oprogramowanie gdzie testuja to co chca u kandydatow przetestowac. Te testy
                wcale nie sa straszne :-) A to makro to chyba tylko w jednej agencji bylo i
                chyba do tej pory nie wiem jak je zrobic bo to nie trzeba wiedziec wszystkiego,
                oni po prostu sprawdzaja czy ma sie jakiekolwiek pojecie i sobie zaznaczaja
                przy kandydacie np. Word 70%, Excel 50%. Jak sie szuka pracy w data entry to na
                bank zechca sprawdzic jaka sie ma predkosc.
                No nic nie chcialam nikogo nastraszyc tylko pisalam co mnie spotkalo w
                agencjach.
                Pzdr
                • tuti Re: praca sekretarki/office administrator etc 12.02.06, 17:02
                  nie no ja tez pracy nie znalazlam bespozrednio w firmie, proses rekrutacji
                  rpzeprowadzila firma candm.co.uk,
                  znalazlam ogloszenie na internecie, zlozylam aplikacje, zadzwonila pani z candm
                  i to ona sie wszystkim zajmowala.
                  Moze testy mnie omineyl bo korzystalam z netu tylko, a mialam juz chwile
                  zwatpienia ( czy uda mis ie tak cos znalesc) i wybieralam sie agencji w realU! :)
      • princessjobaggy Re: praca sekretarki/office administrator etc 12.02.06, 15:02
        messier31 napisała:

> Jak sie idzie do agencji pracy takiej ktora posredniczy w pracach biurowych
        to najczesciej robia test.

Nie wiem co dla Ciebie znaczy najczesciej, ale ja nie znam i nie slyszalam o
        NIKIM, komu agencja zrobilaby jakikolwiek z testow, o ktorych wspomnialas.
        Tylko niepotrzebnie ludzi stresujesz.
        • jaleo Re: praca sekretarki/office administrator etc 12.02.06, 15:08
          princessjobaggy napisała:

> > Nie wiem co dla Ciebie znaczy najczesciej, ale ja nie znam i nie slyszalam
          o
          > NIKIM, komu agencja zrobilaby jakikolwiek z testow, o ktorych wspomnialas.
          > Tylko niepotrzebnie ludzi stresujesz.

Wszelkie "pomoce biurowe", ktore przychdza do naszej firmy z agencji, sa po
          testach na Word, Excel i szybkosc pisania. W Adecco na przyklad takie testy to
          jest chyba standard?
          • princessjobaggy Re: praca sekretarki/office administrator etc 12.02.06, 22:49
            jaleo napisała:

> Wszelkie "pomoce biurowe", ktore przychdza do naszej firmy z agencji, sa po
            > testach na Word, Excel i szybkosc pisania. W Adecco na przyklad takie testy
            to jest chyba standard?

Wyglada na to, ze w Adecco chyba jednak nie jest to standardem.

W sumie rzeczywiscie dobrze, ze ktos o tych testach wspomnial (nawet gdyby
            forumowiczki na takowe mialy nigdy nie trafic), poniewaz lepiej byc na takie
            cos przygotowanym, a nie zostac zaskoczonym. Czasem nawet jak sie cos umie
            zrobic, zaskoczenie chwilowo moze podciac skrzydla.

• messier31 Re: praca sekretarki/office administrator etc 12.02.06, 15:56

Nie bylo moja intencja stresowanie kogokolwiek. Pisalam o swoich wlasnych
          doswiadczeniach.

> Nie wiem co dla Ciebie znaczy najczesciej

W czasie jak szukalam dorywczej pracy odwiedzilam 5 agencji miedzy innymi
          Select, Anderew Nichols Financial, Express Recruitment. Tylko w jednej mialam
          po prostu interview a w pozostalych mialam testy. Moze po prostu mialam pecha
          ze mnie tak wszedzie testowali. Pozniej okazywalo sie najczesciej ze te testy
          ni jak sie maja do tego co sie w pracy robilo ale jak pisala jaleo wyzej w
          niektorych (a w moim przypadku w wiekszosci) agencjach to jest po prostu
          standard. W Select ktore na przyklad u mnie w miescie robia recruitment dla
          lokalnego szpitala mialam tez audio typing test bo chyba zadna agencja pracy
          nie zatrudnilaby medical secretary bez sprawdzenia jak sobie poradzi, no chyba
          ze ma sie wiele lat doswiadczenia ale wtedy nie idzie sie do agencji.

Ale to pewnie wszystko zalezy jakiej sie pracy szuka. Ja w tym czasie
          szukalam 'czegokolwiek' i moze dlatego mnie testowli ze wszystkiego. Moze jak
          sie jest bardziej w czyms wyspecjalizowanym nie robia az tylu testow, a w
          niektorych faktycznie nie robia.

>ale ja nie znam i nie slyszalam o

Ja tez nikogo nie znam bo sie z nikim moimi wrazeniami nie dzielilam i po
          prostu myslalam ze to przez co ja przechodzilam to po prostu formalnosc.

Pozdrawiam
          • robak.rawback Re: praca sekretarki/office administrator etc 12.02.06, 20:57
            hey hey nie zrazac i nie straszyc mi tu rozmowcow co sie chca sie dzielic
            wrazeniami hehe. bardzo dobrze ze messier pisze co wie - co dwie glowy to nie
            jedna, a ja sie niechce zblaznic jakby mnie zeczywiscie na jakis test wzieli.

lubie wiedziec co mnie czeka i sie dobrze nauczyc, bo nienawidze na
            niekompetentnego debila wychodzic, a takie skills sie zawze przydaja. nie mam
            pojecia co to sa te makro i inne rzeczy no ale przynajmniej wiem czego mam sie
            nauczyc.
            mozesz wymienic jeszcze jakies inne rzeczy oprocz tych makro innych, ktore
            jeszcze nie byly wspomnianedo tej pory/ po prostu se to wszystko spisze co mi
            tu mowicie, pojde do jakiegos ifnormatyka, zaplace i na korki jakies pochodze i
            mnie wszytskiego nauczy. lepsze to niz na jakis kurs isc. wiecej skorzystam na
            one to one.
            • tuti Re: praca sekretarki/office administrator etc 12.02.06, 21:03
              rawback, no co ty, bez przesady.
              office.microsoft.com/pl-pl/assistance/HA100072101045.aspx
              (Az chyba sama skorzystam :))) bo nie wiem co to makra sa, a brzmi ciekawie:!)
              www.google.co.uk/search?hs=QqM&hl=en&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Aen-US%3Aofficial&q=word+samouczek&btnG=Search&meta=
            • gobisha Re: praca sekretarki/office administrator etc 12.02.06, 22:03
              ja pracy 2 lata temu szukalam przez prase i internet, nigdy nie korzystalam z posrednictwa agencji.
              Na jednej z rozmow kwalifikacyjnych (zdaje sie, ze chodzilo o pozycje sekretarki w agencji mieszkaniowej) mialam test z typing i audiotyping plus rozmowa, przeprowadzane przez zatrudniajacego.
              W obecnej pracy "uwierzono mi na slowo", nikt moich umiejetnosci typu obsluga Worda itp w czasie rozmowy kwalifikacyjnej nie sprwadzal, ale oczywiscie klamstwo i tak wylazloby w praniu.
              • robak.rawback Re: praca sekretarki/office administrator etc 12.02.06, 22:39
                co to jestaudio typing - ktos dyktuje a ty piszesz?
                • gobisha Re: praca sekretarki/office administrator etc 12.02.06, 22:46
                  sluchasz tekstu nagranego na dyktafon/automatyczna sekretarke/etc i na biezaco piszesz co slyszysz
            • messier31 Re: praca sekretarki/office administrator etc 13.02.06, 15:09
              Te testy na prawde nie sa trudne. Ma sie iles tam czasu w przeciagu ktorego
              trzeba zrobic kilka zadan np test na Worda to byl u mnie w tym stylu:
              Task 1 - Open new document
              2 - Save document as newfile.doc
              3 - Open document oldfile.doc
              4 - Save new version of oldfile.doc and add comment 'This is old version of
              oldfile.doc'
              5 - Replace word 'something' in oldfile with word 'nothing'

To nieszczesne makro to byl chyba najtrudniejszy task ktorego i tak nie
              zrobilam i nie mam najmniejszego zamiaru zeby sie tego nauczyc bo mi to w zyciu
              nie bedzie potrzebne. Ja sie nigdy do tych testow specjalnie nie
              przygotowywalam. Najczesciej zreszta nie wiedzialam ze mnie wogole takowe
              czekaja bo po prostu szlam do agencji sie zarejestrowac a oni mnie zapraszali
              do specjalnego pokoju gdzie testuja nowych kandydatow. Radzilabym Ci sie
              zbytnio nimi nie przejmowac. Jesli masz Worda w wersji polskiej to najlepiej
              jakbys dostala tez wersje angielska i sie oswoila z terminologia. Nie wiem czy
              jest sens brac jakis specjalny kurs bo te testy sa latwe. Najwazniejsze zebys
              sobie przeszla przez wszystkie menus i zapoznala sie z kazdym menu item i co
              kazdy z nich robi. U mnie na testach mozna sie bylo raz pomylic po czym mialo
              sie jeszcze jedna szanse zeby powtorzyc task i jak sie pomylilo jeszcze raz to
              program przechodzil do nastepnego zadania.

Moze Cie to jednak wszystko ominie i wcale nie bedziesz musiala takich testow
              robic jak sie bedziesz starala o prace bezposrednio u pracodawcy. Jesli z kolei
              pojdziesz do employment agency to mozesz sie liczyc z tym ze takie testy moga
              byc. Z tych bardziej znanych agencji ktore maja branze w prawie kazdym miescie
              to ja bylam w Select, Nicholas Andrews Financial, Express Recruitment jak juz
              pisalam w ktoryms poscie i wszedzie mialam testy.

Te wszystkie testy to nic nowego i nadzwyczajnego. Niedawno pracowalam w dosyc
              znanej duzej firme w HR i oni testowali wszystkich nawet wlasnych pracownikow
              na tzw internal vacancies, ba nawet wlasnych managerow. Jak raz byl konkurs na
              wyzsze stanowisko to wszyscy ubiegajacy sie managerowie byli testowani i
              smiesznie troche to wygladalo bo zachowywali sie zupelnie jak uczniowie przed
              klasowka. Wiec ja nie bylam jedyna testowana :-) Glowa do gory to nic
              strasznego.
        • lucasa Re: praca sekretarki/office administrator etc 12.02.06, 20:47

> messier31 napisała:
          >
          > > Jak sie idzie do agencji pracy takiej ktora posredniczy w pracach biurowy
          > ch
          > to najczesciej robia test.
          >
          > Nie wiem co dla Ciebie znaczy najczesciej, ale ja nie znam i nie slyszalam o

ja jak szukalam pracy 4 lata temu to mialam robiony test w agencji. znalam
          te "cuda" jak makro i filtry - (to nie jest chyba szczegolnie zaawansowany
          poziom? he?). pisalam tez dosyc szybko (choc nie tak szybko jak po polsku, bo
          nie znam dobrze spellingu), i mimo, ze panie w agencji byly zachwycone nijak
          sie to nie przelozylo na pomoc przy szukaniu pracy.

• duende1 Re: praca sekretarki/office administrator etc 13.02.06, 16:22
      czy ktorejs z was udalo sie dostac prace biurowa bez doswiadczenia w konkretnie
      takiej pracy w anglii? bo mnie wszedzie mowia, ze chca doswiadczenia
      angielskiego i to dokladnie w takiej samej branzy najlepiej. najlepiej tez zeby
      to doswiadczenie bylo 2 letnie...troche mi sie wydaje trudno to przeskoczyc.
      ja teraz pracuje jako showroom supervisor, i jak aplikuje gdzies o prace
      biurowa, to mi mowia ze moja aktualna to jest glownie sprzedaz a za
      malo "biurowosci", a jak o prace w sprzedazy to z kolei, ze nie wystarczajaco w
      mojej pracy sprzedazy, bo nie robie "cold calling"...paranoja.
      • tuti Re: praca sekretarki/office administrator etc 13.02.06, 19:33
        co to znaczy biurowej?
        • duende1 Re: praca sekretarki/office administrator etc 13.02.06, 20:17
          biurowej, znaczy biurowej :) office suport, secretary, administration, personal
          assistant, itp.

a propos za wysokich kwalifikacji, to na samym poczatku, jak przyjechalam i
          szukalam pracy w wakacje takiej jakielkowiek na szybko - knajpa, hotel, sklep
          itp. to zaczeli pracodawcy do mnie dzwonic dopiero jak wywalilam z cv studia i
          pare innych przygod...
          a teraz to nigdy nie wiem czy jestem przekwalifikowana, czy niedouczona, lol.
          zupelnie sie w tym gubie.
      • hopplik Re: praca sekretarki/office administrator etc 13.02.06, 20:12
        czasami można trafić na absurdalne sytuacje,
        ja usłyszałam kilka razy,że kwalifikacje mam za wysokie :/ (?)
        to mnie dołowało, ale po jakimś czasie przypadkowo dowiadywałam się coś o
        kulisach pracy i wcale nie żałowałam, że coś mnie ominęło ;)

byłam kiedyś na wykładzie prof z Harward,twierdził,że co parę miesięcy sprawdza
        co jest na rynku, nadziwić się nie mogłam jak opowiadał o swojej karierze
        jemu to szukanie pracy najprawdopodobniej wielką frajdę sprawiało, też bym tak
        chciała :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka