Dodaj do ulubionych

Jestem ''nie-rezydentem'' podatkowym...

24.04.06, 15:41
...w Polsce :-)
Ciag dalszy do 'on-going' watek podatkowo-skarbowy.
Mialam problemy z odzyskaniem zwrotu podatku za 2004 rok. Kazdy moj pobyt w
Polsce (Boze Narodzenie, Wielkanoc) rownal sie wizycie w (obecnie) III US w
Warszawie i pytaniem co z moimi pieniazkami... Kiedy pojawilam sie tam
ostatnio Pani dala mi do podpisania Oswiadczenie skladajace sie z 2 czesci -
mialam jedna z nich wybrac i potwierdzic podpisem. Otoz pierwsza czesc
stwierdzala, ze w swietle ustawy nr itp. jestem rezydentwm podatkowym w
Polsce, zas druga, ze wrecz przeciwnie i dalej bylo wykropkowane miejsce na
wpisanie kraju w ktorym rezydentem podatkowym jestem. Musialam sie podpisac,
wpisac adres zamieszkania (angielski of course) i pieniadze mam dostac lada
moment.
Obserwuj wątek
    • formaprzetrwalnikowa Re: Jestem ''nie-rezydentem'' podatkowym... 24.04.06, 15:47
      trzymam kciuki za zatwierdzenie twojej nie-rezydentury podatkowej w polsce
      przez jegowysokoscurzadskarbowyniechgoszlag! :)
      a ja dzis wyslalam swoje pity do 3 US w wawie, zaznaczajac 'skladajacy zeznanie
      jest rezydentem podatkowym w wb'
      :)
      • fatemeh Re: Jestem ''nie-rezydentem'' podatkowym... 24.04.06, 16:02
        Dzieki:)
        Ja nadal nie wiem czy chce wracac do Polski czy tez nie. To wlasciwie US zmusil
        mnie do zagrania 'va banque' kiedy chcialam sie w 2005 roku 'wyspowiadac' z
        dochodow polsko-angielskich i podetknal mojemu pelnomocnikowi protokol w ktorym
        stwierdzono, ze wyjezdzam do Anglii z zamiarem pozostania tam na stale w zwiazku
        z czym rozliczm sie W Anglii z dochodow angielskich a w Polsce z dochodow
        'polskich'...
      • konstruktorka1 Re: Jestem ''nie-rezydentem'' podatkowym... 24.04.06, 18:21

Jestem ciekawa gdzie to napisalas :)Bo ja tez chce ale nie wiem gdzie im to
        napisac
        > jest rezydentem podatkowym w wb'
        Ewa
      • konstruktorka1 Re: Jestem ''nie-rezydentem'' podatkowym... 24.04.06, 18:28
        Jestem ciekawa gdzie to napisalas :)Bo ja tez chce ale nie wiem gdzie im to
        napisac
        > jest rezydentem podatkowym w wb'
        Ewa
        • formaprzetrwalnikowa Re: Jestem ''nie-rezydentem'' podatkowym... 24.04.06, 18:38
          tam jest taka rubryczka: inne wazne informacje, w tym sposób kontaktu ze
          skąłdajacym - tam im własnie napisałam. a jako sposob kontaktu podałam e-mail
          :P
          • fatemeh Re: Jestem ''nie-rezydentem'' podatkowym... 24.04.06, 18:56
            W moim przypadku zostal spisany recznie protokol w ktorym stwierdzono to, co
            napisalam powyzej. Bylo to w lutym 2005 r, rozliczalam dochody za 2004 r: 9
            miesiecy przepracowalam w Polsce, niecale 2 w Anglii. Najsmiesniejsze bylo to,
            ze niezaleznie od tego czy dochody te rozliczalam razem czy oddzielnie
            wychodzila nadplata do zwrotu :-)
            • minisufka kaska do zwrotu :)) 24.04.06, 19:08
              fatemeh napisała:

> W moim przypadku zostal spisany recznie protokol w ktorym stwierdzono to, co
              > napisalam powyzej. Bylo to w lutym 2005 r, rozliczalam dochody za 2004 r: 9
              > miesiecy przepracowalam w Polsce, niecale 2 w Anglii. Najsmiesniejsze bylo to,
              > ze niezaleznie od tego czy dochody te rozliczalam razem czy oddzielnie
              > wychodzila nadplata do zwrotu :-)

dokladnie taka sama sytuacja jak u mnie, tylko, ze rok wczesniej. no i ja
              niestety nie spisywalam protokolu, ze jestem rezydentem w UK a w PL juz nie.
              ciekawe czy mozna to zrobic teraz?
              • fatemeh Re: kaska do zwrotu :)) 25.04.06, 11:44
                Z tego co opowiadal mi moj pelnomocnik panie urzedniczki niezbyt wiedzialy jak z
                tej sytuacji wybrnac. Pewnie nie byloby klopotu gdybym to ja musiala zaplacic...
                Po konsultacji z pania kierownik zostal sporzadzony ow protokol. Moze zasugeruj
                kontakt z III US w Warszawie (jesli z Warszawy nie jestes), moge podac Ci
                nazwisko babeczki z ktora zalatwiana byla moja sprawa...
                • liley11 Re: kaska do zwrotu :)) 25.04.06, 12:51
                  Ja do nich wyslalam NIP-3 informujacy o zmianie miejsca zamieszkania i tym samym
                  zmianie "podleglosci" urzedowi skarbowemu. A ze adres podalam w UK, to i tym
                  samym podlegam IR w UK
                  • minisufka NIP 3 25.04.06, 18:39
                    dlaczego wysylacie nip3 do w-wy? ja jestem z krakowa i podlegalam tamtemu
                    us.... czy jako emigrant (bo w tej chwili juz jestem na tzw.emigracji stalej po
                    wymeldowaniu sie) powinnam sie kontaktowac ze stolica? a moze w ogole to
                    wystarczy skoro juz zlozylam nip3?
                    • fanny Re: NIP 3 25.04.06, 20:22
                      minisufka napisała:

> dlaczego wysylacie nip3 do w-wy? ja jestem z krakowa i podlegalam tamtemu
                      > us.... czy jako emigrant (bo w tej chwili juz jestem na tzw.emigracji stalej
                      po
                      >
                      > wymeldowaniu sie) powinnam sie kontaktowac ze stolica? a moze w ogole to
                      > wystarczy skoro juz zlozylam nip3?

To wystarczy :)
                      • minisufka thanx, fanny :) 25.04.06, 20:24
                        :))
                        • liley11 Re: thanx, fanny :) 26.04.06, 10:22
                          w US w moim miescie nei chcieli tego przyjac i kazali dostarczyc do III US w
                          Wawie. Dlatego. Jak przyjeli w Twoim US, to OK:)
                          • minisufka thanx, liley :) 27.04.06, 09:26
                            tatus mi zanosil i zalatwial spedzajac po kilka godzin w US sriodmiescie i US
                            stare miasto, bo oczywiscie jak to u nas - od annasza do kajfasza wszytskich
                            odsylaja, bo nikt nie wie co i gdzie.

ale poki co nie odezwali sie, ze cos nie gra, wiec mam nadzieje, ze wszystko
                            ok :))
    • fatemeh Re: Jestem ''nie-rezydentem'' podatkowym... 10.05.06, 10:43

Czytaliscie?

PIT: podatek ściągany nawet z zagranicy

PRZEGLĄD PRASY: PAP za "GP" 10-05-2006, ostatnia aktualizacja 10-05-2006 08:15

"Gazeta Prawna" ostrzega: żaden podatnik, który uzyskał dochody za granicą i
      nie złożył PIT-u w Polsce, będąc do tego zobowiązany, nie może spać spokojnie.

Fiskus może w każdej chwili ustalić ten fakt i go ukarać. A grozi za to nie
      tylko grzywna wielokrotnie przekraczająca dochody, ale nawet kara pozbawienia
      wolności. Nie uchroni przed nimi nawet długoterminowy pobyt poza granicami
      Polski.

Państwa nie przekazują sobie automatycznie informacji o dochodach i podatkach
      cudzoziemców. Jeśli jednak polski urząd skarbowy zechce sprawdzić konkretną
      osobę, bez większego trudu uzyska dane o naszych zagranicznych dochodach i
      podatkach. Gwarantują to zarówno wspomniane umowy, jak i unijne prawo
      podatkowe, w Polsce obowiązujące pod postacią przepisów Ordynacji podatkowej.

Gdy urząd ustali, że podatnik nie złożył zeznania rocznego, a tym bardziej nie
      dopłacił podatku, może wszcząć postępowanie karne skarbowe. Następnie zaś
      doprowadzić do egzekucji należności z wynagrodzenia lub majątku podatnika -
      krajowego lub zagranicznego - informuje "Gazeta Prawna".
      • liley11 Re: Jestem ''nie-rezydentem'' podatkowym... 10.05.06, 20:45
        O mamma mia...! Juz sie trzese.... Az mi zaraz gatki spadna i goly tylek wyjdzie
        na wierzch. Gotowy do pocalowania.
        Coz za grozne slowa! Chyba nie wiedza, ze komuna minela i prawo do tronu
        urzednika minelo.
        Zastanawiam sie, kiedy w koncu w Polsce naucza sie traktowac petenta nie jak
        wroga narodu, lecz jak czlowieka, ktoremu nalezy pomoc, bo za to dostaje sie
        pensje...i to wlsanie z podatkow!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka