Dodaj do ulubionych

dentysta uk

02.06.06, 14:30
kobietom w ciazy i rok po przysluguje bezplatna opieka dentystyczna w
uk...jak to wyglada w praktyce ?czy jest jakas rejonizacja czy moge pojsc do
prywatnego dentysty kt ma umowe z NHS? musze przedstawic jakies zaswiadczenie
o tym iz jestem w ciazy/juz urodzilam?
Obserwuj wątek
    • annamaria0 Re: dentysta uk 02.06.06, 14:34
      Powinnas dostac taka karte NHS, ktora potwierdza ten status (poczta). Jesli
      zarejestrowalas sie juz u GP i powiedzialas o ciazy, taka karte Ci przysylaja
      automatycznie.
      Co do dentysty -wiele zalezy od tego, gdzie mieszkasz. Bedac w piatym miesiacuy,
      chcialam sie umowic do NHS dentist w moim rejonie, powiedziano mi, ze ciaza
      wcale sprawy nie przyspiesza, musze sie zapisac do kolejki, ktora byla ogromna,
      dopiero po trzech miesiacach mialam nie tyle dostac termin, co dostac list,
      proponujacy mi jakis, takze odlegly, termin. Podziekowalam za taki "przywilej".
    • hanula Re: dentysta uk 02.06.06, 21:16
      Ja na szczęście mieszkam w mieście, w którym nie ma problemów z zapisaniem się do dentysty. Jeśli chodzi o zaświadczenie, to chyba zawsze wierzyli mi na słowo. Anglia to taki śmieszny kraj, prawa jazdy nie trzeba ze sobą wozić, zaświadczenia o ciąży też nie. Żeby nie płacić za receptę w aptece, też wystarczy postawić ptaszek w odpowiednim miejscu i się podpisać; gdyby były jakieś podejrzenia, dopiero zgłoszą się do ciebie, żeby sprawdzić, czy to zaświadczenie rzeczywiście posiadasz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka