Dodaj do ulubionych

housing benefit

14.07.06, 22:30
chcialabym wynajac wieksze mieszkanie obecnie mieszkamy w studio flat ale nie
wiem tzn boje sie czy na 100% dostaniemy housing benefit
Moja sytuacja
pracuje ale juz nie dlugo przejde na macierzynski -chcielibysmy wynajac 1 bed
jak wlasnie zaczne urlop wtedy dostane okolo 850 f/mies oczywiscie za ten
okres kiedy nan 90%
maz zarabia okolo 18 tys
czy mamy szanse czy lepiej starac sie kiedy ja juz wogole przestane dostawac
pieniadze i urodzi sie dziecko?
Obserwuj wątek
    • minisufka sliski grunt ;) 14.07.06, 22:38
      nie wiem czy ktos odwazy sie komentowac ;)
    • lamia78 Re: housing benefit 14.07.06, 23:21
      sliski a co w nim sliskiego...bo jakos nie zauwazylam?przeciez kazdy moze sie
      starac o ten benefit
      • tuti Re: housing benefit 14.07.06, 23:39
        dobrze ze ja wyjezdzam na wakacje;)

do kolezanki zainteresowanej, przejrzyj forum, najlepiej wrzucajac w
        wyszukiwarke Benefity-srity :)
        • paola_k2 Re: housing benefit 15.07.06, 14:48
          Napisz do councilu o przeslanie formularza. Poiwinni tez przeslac ci tabele,
          gdzie sa wyszczegolnione tzw. progi zarobkow, czyli ile musisz miec dochodu by
          kwalifikowac sie na ten benefit. Sprawdzisz wtedy czy wam przysluguje.
    • basiak6 Re: housing benefit 15.07.06, 21:31
      Dostaje sie 850 funtow housing benefit? Przyznaje ze jestem mocno zaskoczona...
      • steph13 Re: housing benefit 15.07.06, 22:10
        No wlasnie, jesli tak to po co brac wlasny mortgage? Wynajac 6 bedroom house to
        wtedy placa pewnie pare tysiecy miesiecznie?
      • formaprzetrwalnikowa Re: housing benefit 15.07.06, 22:18
        oj, chyba raczej 85.
        www.dwp.gov.uk/lifeevent/benefits/housing_benefit.asp#howmuch
        The most Housing Benefit you can get is the same as your eligible rent. This
        may not be the same as your full rent.
        czynsz wysokosci 850gbp?? nonono
        ;)
        • formaprzetrwalnikowa o, a tutaj kalkulator: 15.07.06, 22:26
          wealden.teamnetsol.com/index.html
          • formaprzetrwalnikowa Re: o, a tutaj kalkulator: 15.07.06, 22:36
            a, se policzyłam.
            nie, nie dostałabym ani pensika
            ;)
      • edavenpo Re: housing benefit 15.07.06, 22:36
        basiak6 napisała:

> Dostaje sie 850 funtow housing benefit? Przyznaje ze jestem mocno zaskoczona...
        __

Lamii chyba chodzilo o to ze bedzie dostawala przez jakis czas £850 miesiecznie
        wynagrodzenia na macierzynskim a nie ze to £850 to housing benefit...
        • minisufka Re: housing benefit 15.07.06, 23:33
          edavenpo napisała:

> Lamii chyba chodzilo o to ze bedzie dostawala przez jakis czas £850 miesie
          > cznie
          > wynagrodzenia na macierzynskim a nie ze to £850 to housing benefit...

lamia napisala:
          "jak wlasnie zaczne urlop wtedy dostane okolo 850 f/mies oczywiscie za ten
          okres kiedy nan 90%"
          czyli wtedy kiedy ma 90% wynagrodzenia dostanie £850/miesiac. ale jak widac
          (nie po raz pierwszy) dla nie ktorych osob liczy sie tylko to zeby na kogos
          naskoczyc
          • minisufka slowo wyjasnienia... 15.07.06, 23:37
            ...bo sie chyba niewyraznie zgodzilam z edavenpo. wiec tu zgadzam sie wyraznie
            jeszcze raz. z edavenpo.

a niektorym osobom sugerowalabym moze delikatnie nieco mniej negatywnych emocji
            i zlosliwych komentarzy na tym forum pisanych jakby za wszelka cene. bo psuja
            atmosfere wszystkim.
            • formaprzetrwalnikowa Re: slowo wyjasnienia... 15.07.06, 23:39
              minisufka: a ja mysle, ze w tym wątku jakoś wyjątkowo spokojnie.
              to może już bez komentarzy, hę?
              ;-)
              • minisufka Re: slowo wyjasnienia... 15.07.06, 23:46
                tak, tak, ja pokojowo nastawiona jestem :)) czasem tylko mnie cos obruszy, jak
                dzisiaj. anyway, koncze z tymi spostrzezeniami :)
                • formaprzetrwalnikowa Re: slowo wyjasnienia... 15.07.06, 23:50
                  a wiesz, od pewnego czasu obserwuję wątki o benefitach-sritach i zauważam
                  prawidłowosc: już nikogo nie biją, ale krzyczą, zeby nie bili.. to pewnie z
                  troski, bo kiedyś bili ;)
                  takie sobie spostrzezenie społeczne ;-)

wiem, zes pokojowo nastawiona :) inaczej bym sie chyba nie odezwała- ja nie
                  lubię konfrontacji i płochliwam jak wiewiórka
                  ;)
              • vygotsky Re: slowo wyjasnienia... 15.07.06, 23:53
                Nie wiem czy rozumiem czy nie ale jesli rozumiem to 18k meza i twoje 850
                miesiecznie chyba nie dadza wam housing benefit albo jesli dadza to bardzo
                niski. Wlasnie ostatnio mialam do czynienia z benefitami sritami i bylam
                zaskoczona jak malo trzeba zarabiac zeby na takowe sie lapac. Dziewczyna
                zarabiala stowe tygodniowo , za pokoj placila 55 i nic jej sie nie nalezalo..
                • formaprzetrwalnikowa Re: slowo wyjasnienia... 15.07.06, 23:56
                  polecam zajrzec na stronę, która podałam- tam jest kalkulator. pewnie kazdy
                  council ma swoje limity ale rząd wielkosci powinien byc podobny.
          • basiak6 Re: housing benefit 15.07.06, 23:48
            Od kiedy pytanie oznacza naskakiwanie? Jakas poprawnosc polityczna sie robi
            tutaj ze zapytac nie wolno bo ktos sie poczuje urazony?
            Bylam ciekawa czy dostaje sie az 850 funtow, gdyby tyle to bylabym zaskoczona ze
            tak duzo bo zwyczajnie na ten temat nie mam pojecia (od lat splacamy kredyt na
            dom wiec housing benefit nas nie dotyczy).
            • effata Re: housing benefit 15.07.06, 23:58
              Wiesz Basia, jakby w tym kraju dawali 850 funtów na osobę housing benefit, to
              już na pewno by się rozpętała afara prasowa co najmniej.
              Był taki czas, że mieliśmy do dyspozycji na tydzień ok 350 funtów brutto (tak,
              tak, bo my nie z tych, co im 40K ledwo starcza na życie, choć na szczęście już
              trochę lepiej zarabiamy). Nie miałam wtedy pojęcia o żadnych benefitach, ale
              pani w councilu sama mi powiedziała (jak się poszłam wypyatać o macierzyńskie),
              żebym złożyła podanie, bo co mi szkodzi :) Oni mi wyliczą i powiedzą, czy się
              należy czy nie.
              Należało się.
              W porywach 14 funtów na tydzień. Słowo!
              (nie żebym narzekała, na pieluchy miałam parę groszy ekstra :)), ale .... hmmm,
              trochę mi się nie chce wierzyć, że myślałaś, że państwo tak sobie rozdaje te
              setki funtów to tu, to tam.
              Czasami dobrze jest wiedzieć jakimi sumami się operuje, jak się mówi o
              benefitach-sritach.
              --
              Don't guess.
              • basiak6 Re: housing benefit 16.07.06, 00:03
                Effata, ja po prostu nie wiem ile panstwo daje bo zadnych zasilkow nie dostaje
                oprocz Child Benefit, nawet Tax Credit. Gdybym mogla to bym dostawala:)
                Moja ciekawosc jest wylacznie ciekawoscia, nie mam zamiaru nikomu niczego
                zabierac:)))
                Po prostu zrozumialam ze dostaje sie 850 funtow co jest calkiem spora suma,
                oczywiscie zrozumialam zle, ale i tak jestem ciekawa ile sie dostaje:)
            • minisufka Re: housing benefit 16.07.06, 00:05
              basiak6 napisała:

> Od kiedy pytanie oznacza naskakiwanie? Jakas poprawnosc polityczna sie robi
              > tutaj ze zapytac nie wolno bo ktos sie poczuje urazony?

---------> nie do ciebie pilam, basiu :)
              • steph13 Re: housing benefit 16.07.06, 00:13
                minisufka napisała:

> ---------> nie do ciebie pilam, basiu :)

Pilas do mnie wiec zareaguje. Nie wiedzialm czy suma £850 jest realistyczna czy
                nie bo nigdy zadnego benefitu nie bralam. Gdyby tak rzeczywiscie bylo, to
                dlaczego ktos mialby wynajmowac studio flat zamiast mansion - logiczna
                konsekwencja.
                Nawiasem mowiac, dopiero bardzo niedawno dowiedzialam sie, ze czynsz za council
                accommodation to nie suma rzedu £50 miesiecznie za 3 bedrooms - bylam w bledzie
                przez wiele lat, i zaskoczona bylam jak duzo ludzie placa za 'nie swoje' w
                koncu domy/mieszkania.
                • minisufka Re: housing benefit 16.07.06, 00:17
                  steph13 napisała:

> Pilas do mnie wiec zareaguje. Nie wiedzialm czy suma £850 jest realistycz
                  > na czy nie bo nigdy zadnego benefitu nie bralam.

>>>>>>>> ja tez nie wiedzialam, wiec sie nie wypowiadalam. logiczna
                  konsekwencja. ale niektore osoby wola sie wypowiedziec chocby nie wiadomo co.
                  szkoda slow. nie wymieniam wiecej komentarzy na ten temat.
              • basiak6 Re: Do Minisufka 16.07.06, 00:15
                A to ok, przepraszam:)
    • effata Re: housing benefit 16.07.06, 00:02
      A co do pewności, to oczywiście, że pewności mieć nie możesz, bo po pierwsze są
      różne procedury w różnych councilach, samo rozpatrywanie trwa długo, czasami
      trzeba donosić różne dokumenty. Dlatego ja bym nie zakładała tego housing
      benefit w budżecie. A jak ci się skończy macierzyńskie, to mogą wam
      zwiększyć/przyznać h.b. (bo przecież spróbować zawsze możecie).
      --
      Don't guess.
    • lamia78 Re: housing benefit 16.07.06, 21:12
      witam,
      850f to oczywiscie zarobki na macierzynskim a nie housing :-)
      ale platny macierzynski sie skonczyi ...wtedy zostanie goła wypłata meża
      • mak4701 Re: housing benefit 16.07.06, 21:59
        lamia ale czym ty sie martwisz pensja twojego meza nie jest wcale taka mała -
        mnie i moja corke utrzymuje maz i z duzo nizszej pensji i wcale nie narzekamy -
        nie odmawiamy sobie duzo. Do tego dojdzie ci CHB i TC bo na WTC niewiem czy sie
        łapiecie z takimi zarobkami - watpie w to i dacie rade płacic HB nawet jak wam
        go nie przyznaja. A 18 tys to nie tak malo i nie licz mocno na to ze
        dostaniecie HB. Sprawdz w przelicznikach od dziewczyn co dostalas.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka