Dodaj do ulubionych

polski samochod w UK

03.09.06, 14:38
mam pytanko moze ktoras z was sie orientuje ...chce kupic samochod w polsce
bo dopiero od niedawna mam prawko i ubezpieczenie w uk wynioslo by mnie
fortune wiec chce kupic samochod w polsce i placic tam ubezpieczenie i sie
zatanawiam czy moze to byc jakis problem dla policji w uk? tzn czy bez
problemow moge jedzic polskim samochodem po anglii?? czy musze wykupic cos
dodatkowego(jakies inne ubezpiecznie?) bo ostatnio znajomi mnie wystarszyli
ze to moze grozic kasacjia mojego samochodu bo angole czepiaja sie polakow w
polskich samochodach;) bede bardzo wdzieczna za jakies rady i odpowiedzi:)
Obserwuj wątek
    • aniek133 Re: polski samochod w UK 03.09.06, 15:01
      Temat już się parokrotnie przewijał, np. tutaj
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29377&w=41541792&v=2&s=0
      Ludzie maja różne opinie na temat samochodu w UK, więc jednoznacznej rady tutaj
      raczej nie znajdziesz :)

My juz długo jeździmy polskim samochodem i jest ok. Jak na razie. W sumie
      faktem jest, że powinniśmy zmienić na angielski, ale jaki to by miało sens,
      skoro za kilkanaście miesięcy nic nas juz z tym wyspowym krajem łączyć nie
      będzie....?
      Jeśli planujesz przyszłość w UK to chyba lepiej kupić od razu auto angielskie -
      tym bardziej, że samochody w UK są tańsze niż w Polsce. A z ubezpieczeniem nie
      jest tak tragicznie - możesz przebierać w ofertach ubezpieczycieli. Jak dobrze
      poszukasz to nie będziesz odczuwała jakiejs olbrzymiej różnicy w cenie.
    • fanny Re: polski samochod w UK 03.09.06, 20:11
      Ja bym Cie goraco namawiala na kupienie samochodu w Anglii, bo (i) samochod
      bedzie tanszy, wiec co z tego, ze ubezpiecznie drozsze, (ii) jezdzenie na co
      dzien z kierownica po zlej stronie, szczegolnie, ze jestes jeszcze swiezym
      kierowca, bedzie dodatkowym utrudnieniem
      • mofka Re: polski samochod w UK 03.09.06, 20:15
        no wlasnie wiem o tym ze bedzie mi mniej wygodnie ale poniewaz prawko zrobilam
        dopiero co i mam 22 lata a prawko kolo az 2 miesiecy;) z tego co wiem
        ubezpieczenie bedzie mnie wynosilo za najmniejszy samochod okolo 100 f na
        miesiac a to bardzo duzo a w polsce bedzie ono praktycznie zerowe w porownaniu
        z tym angielskim...no i za nowy samochod w polsce plus pomoc od rodzicow
        zaplace okolo 3000 f..... naprawde tak bardzo odradzacie?:)
        • jagienkaa Re: polski samochod w UK 03.09.06, 20:23
          na wysokość ubezpieczenia składają się różne czynniki, od wieku, przez silnik
          auta do tego gdzie je parkujesz. Może być 100 funtów, a może być 50.
          www.confused.com/
          na tej stronce możesz sobie mniej więcej sprawdzić ile by Cię kosztowało
          ubezpieczenie auta takiego jak chcesz, choć czasem chcą nr rejestracyjny, może
          masz jakichś znajomych z autem to podaj na tej stronce detale ich auta.
          Poza tym ja w 2 miesiące od zrobienia prawka nie chciałabym jechać z Polski do
          Anglii! i bałabym się że mi się auto rozkraczy po drodze.
          • mofka Re: polski samochod w UK 03.09.06, 22:32
            heheh od dowozu zamochodu do uk mam ludzi;) przywiezie mi go siostra z polski
            wiec z tym nie ma problemu( tak na marginesie tez bym sie bala);)
          • mofka Re: polski samochod w UK 03.09.06, 23:05
            jagienkaa jesli moglabys podac mi jeszcze raz adres tej stronki bo nie wchodzi
            mi ona z linku ktory podalas... bylabym bardzo wdzieczna:)
            • jagienkaa Re: polski samochod w UK 04.09.06, 09:43
              nie wiem czmu Ci link nie wchodzi, ja klikam i mi się okienko otwiera, i tam
              wybieram 'car insurance'. Albo 'get a quote'.
              Jeszcze inny link:
              www.aboutyourmoney.co.uk/car-insurance.htm
              www.comparethemarket.com/carinsurance.asp?SRC=CM01
        • basiak6 Re: polski samochod w UK 03.09.06, 21:00
          Niech ci sie jeszcze trafi nadgorliwy sasiad, ktory zobaczy ze auto z Polski
          macie dluzej niz 6 mcy i nie placicie road tax czyli podatku drogowego (a nie
          mozecie placic dopoki nie macie auta zarejstrowanego i ubezpieczonego w UK) i
          moga byc problemy, niestety.
          My przerejestrowywalismy miedzy innymi dlatego polskie auto tutaj w UK 4 lata
          temu. Od paru lat jednak oba nasze auta byly kupione tutaj i wychodzi to taniej
          mimo ze auta byly drozsze niz w Polsce.
          • eballieu Re: polski samochod w UK 03.09.06, 23:19
            Mofka, szczerze - czy ty jezdzilas autem z kierownica po innej stronie niz
            wszyscy inni uzytkownicy drogi?
            Ja np. place bardzo malutko za ubezpieczenie. Nie pamietam dokladnie, ale chyba
            wyszlo niecale 200 funtow w tym roku.
            Jesli jestes poczatkujacym kierowca, to moze lepiej "doplacic" za komfort?
            Zebys na tym zaoszczedzeniu na ubezpieczeniu nie wyszla jak Zablocki na mydle.
            Nie zakladam, ze od razu Ty bedziesz powodowac wypadek, ale jak ktos walnie w
            Ciebie lub ukradnie ci to autko, to co wtedy zrobisz? Kontaktowanie sie z
            polskim ubezpieczycielem, itp. , itd. No a oni chyba czesto chca abys pokazala
            im w realu poniesione straty, znaczy zaprezentowala autko po wypadku w realu.
            No i ciekawe czy zaakceptuja i rachunki z bryyjskich serwisow za naprawy......
            Chyba nie warto.
    • deadeasy Re: polski samochod w UK 03.09.06, 23:16
      Wiesz, moje spojrzenie jest troche "spaczone". Jezdze tu od 10 lat i troche
      sie obawiam teraz tych wszystkich nieubezpieczonych polskich kierowcow....
      Widzialam ostatnio takie "kwiatki" na autosradzie, ze mi krew mrozilo w zylach -
      wszytko na polskich tablicach rejestracyjnych....
    • jj-theoneandonly Re: polski samochod w UK 03.09.06, 23:32
      Oczywiscie mozna (= "da sie") jezdzic w UK samochodem z kierownica po lewej
      stronie
      • mofka Re: polski samochod w UK 03.09.06, 23:57
        rozumiem dziewczyny wasze obawy i ogolnie macie racje jedynym powodem dla
        ktorego chce kupic samochod w pl to ubezpieczenie ... ktorego sie strasznie
        boje bo z tego co wiem i co probowalam na symulacjii jednej z firm wyszlo mi
        ze za samochod z najmniejszym silnikiem zaplacilabym okolo 100f ubezpieczenia
        miesiecznie a to duzooo bardzo duzo.... no nie powiecie mi ze nie;) chyba ze
        sie myle i jest tak ze da sie kupic normalny samochod i nie placic 100f
        ubezpieczenia tylko mniej(przy zalozeniu ze mam mniej niz 25 lat, i prawko
        okolo 2 miesiecy)
        • jj-theoneandonly Re: polski samochod w UK 03.09.06, 23:59
          Chlopaki tez maja te obawy ;-)
          • deadeasy Re: polski samochod w UK 04.09.06, 00:03
            Nawet wieksze ;) bo w tym przedziale wiekowym sa "najwiekszym ryzykiem"
        • deadeasy Re: polski samochod w UK 04.09.06, 00:05
          Pewnie, ze to duzo. Z tym malo kto moze sie niezgodzic. Twoj wiek ma duzy wplyw
          na koszt ubezpieczenia, niestety.
        • lucasa Re: polski samochod w UK 04.09.06, 15:17
          w pierwszym roku zaplacisz wiecej, ale jak bedziesz miala bezwypadkowa jazde -
          to potem sa duze znizki w nastepnych latach.
          my przerabialismy ubezpieczenie polskie i generalnie przy wypadku moga byc
          wieksze problemy - bo jezeli nie dostaniesz nr ubezpieczenia sprawcy wypadku to
          bedziesz sciagac z polskiego autocasco - a wtedy musi wycenic rzeczoznawca.
          wiec bedzie go trzeba albo sciagnac tutaj (nie wiem czy wszyscy ubezpieczyciele
          polscy maja tu przedstawicielstwa), albo bedziesz jechac stuknietym samochodem -
          zakladajac, ze sie nadaje do jazdy - i zastanawiac czy czasami policja
          niemiecka nie wlepi Ci mandatu za taki stan samochodu.

chyba naprawde jest mniej klopotu z ubezpieczeniem. mi ubezpieczalnia uznala
          znizki z Polski i teraz place DUZO mniej niz gdybym zaplacila w Polsce. serio.
          A
          • mofka Re: polski samochod w UK 04.09.06, 23:44
            chyba jednak nie w moim przypadku... ostatnio probujac na jednej ze stronek z
            ubezpieczeniami wyszlo mi ze najmiejsze ubezpieczenie jakie moge miec to okolo
            120f na tydzien i okolo 400f depozytu.... wiec chyba jednak sie na to nie
            skusze....
            • jagienkaa Re: polski samochod w UK 05.09.06, 00:37
              widzisz to wszystko zależy. Ja robiłam porównanie ubezpieczeń i rozpiętość była
              kilkaset funtów, jataniej wyszło mi mniej więcej 40 funtów/mies a
              najdrożej...120 za miesiąc (i to z Asda!)
              czasami warto też zobaczyć co ubezpieczenie obejmuje, bo my woleliśmy zapłacić
              o 10 funtów więcej miesięcznie ale moje ubezpieczenie pokrywa koszty naprawy z
              RAC w razie zepsucia samochodu np na autostradzie.
              • kasiulka25 Re: polski samochod w UK 05.09.06, 10:34
                Zaskoczyło mnie stwierdzenie, że samochód z kierownicą po
                Jedynie_słusznej_stronie;) (czyli polski) jest tutaj łamaniem prawa (wspomniany
                nadgorliwy sąsiad i tax road) i że można mieć z tego powodu nieprzyjemnosci??
                Moj kolega od ponad roku jeździ tutaj swoim polskim autem, na szybie ma nalepę
                resident coś tam i żadna policja się go nigdy nie czepila. Ubezpiecza się w pzu,
                ubezpieczenie obejmuje tez zagranicę.

wiec na dobrą sprawę jak to jest, polskie auto naprawdę jest tu nielegalne??

ps. my mamy auto z kierownicą po_zlej_stronie (angielskiej znaczy) i tak sie
                zastanawiam jak to bedzie z wyjazdem nim do polski..
                • lucasa Re: polski samochod w UK 05.09.06, 12:47

>
                  > ps. my mamy auto z kierownicą po_zlej_stronie (angielskiej znaczy) i tak sie
                  > zastanawiam jak to bedzie z wyjazdem nim do polski..

apropos kierownicy/jezdzenia po "dobrej stronie".
                  pamietacie przypadek kierowcy francuskiego, ktory przed sadem angielskim
                  tlumaczyl sie, ze on jechal "on the right side of the road" wiec nie widzi
                  problemu. :)
                  A
                • basiak6 Re: polski samochod w UK - do Kasiulka 05.09.06, 19:56
                  Mozna jezdzic autem bez road tax do 6 mcy, potem jest obowiazek zarejestrowania
                  auta. Wiadomo ze nie kazdy sie tego trzyma, ale jesli jakis sasiad przyuwazy,
                  moze byc niefajnie.
                  Nie wiem o jaka nalepke rezydenta chodzi, chyba ze resident parking permit a to
                  cos zupelnie innego i nie ma nic wspolnego z road tax:)
                  • kasiulka25 Re: polski samochod w UK - do Kasiulka 06.09.06, 00:25
                    a tak, ma wlasnie resident parking permit:) nie pamiętałam co jest dalej po
                    rezydencie.

hehe to ma fuksa chłopak po prostu
                • jaleo Re: polski samochod w UK 05.09.06, 20:58
                  kasiulka25 napisała:

> Zaskoczyło mnie stwierdzenie, że samochód z kierownicą po
                  > Jedynie_słusznej_stronie;) (czyli polski) jest tutaj łamaniem prawa

Kierownica po "zlej stronie" nie jest lamaniem prawa. Natomiast nie powinno
                  sie jezdzic samochodem zarejestrowanym za granica jesli sie mieszka w UK - nie
                  pamietam dokladnie jakie kryteria ma DVLA, ale cos mi sie 6 tygodni obilo o
                  uszy.

Co do samochodow na polskich rejestracjach -
                  Nie wiem, czy pamietacie, jak pisalam kiedys, ze tu, gdzie mieszkam, jest
                  bardzo malo Polakow. Otoz dzis sobie wracam z pracy, zjechalam na prawy pas
                  zeby wyprzedzic jadacy wolno samochod, i jak spojrzalam w lusterko wsteczne to
                  az mnie zatkalo - stary golf wylecial jak "bat out of hell" chyba ze 100 mph i
                  przyhamowal doslownie przy moim zderzaku. Az mnie zmrozilo, bo jak po UK
                  jezdze kilkanascie lat, takie cos sie nie zdarzylo, zwlaszcza, ze to jest teren
                  raczej wioskowy i duzego ruchu nie ma, wszyscy dosc spokojnie jezdza. I co sie
                  okazuje - samochod na polskich blachach!! Jak tylko bylo to bezpieczne,
                  zjechalam z powrotem na lewy pas, a ten golf (tak na oko z szesciu chlopa w
                  srodku) sobie dajej pojechal (poszybowal?!?!) po prawym pasie. Ja nie wiem,
                  gdzie Ci ludzie sie ucza jazdy - na klepisku jakims?!
    • effata Re: polski samochod w UK 04.09.06, 00:04
      tu podobna dyskusja
      --
      Don't guess.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka