Dodaj do ulubionych

HSBC problem po raz 1982979863267 wrrr pomocy

16.10.06, 10:55
mam konto w Hsbc (niestety).

na koncie zrobiłam debet (o ktorym nawet nie wiedziałam że mogę zrobić, bo
zakladając konto wzięłam tylko zwykła kartę, nie debetowa ani kredytową; debet
mi chyba znienacka przyznali). Przyszła wypłata, debet spłacony (nie był duży
85 funtów). Pytanie brzmi - czy debet spłacony można wykorzystać znowu, po
jakim czasie, i czy hsbc mogło mi zablokować środki a konto potencjalnego
debetu..??

Wiem, że to zakręcone, ale probuję się dostać do pieniedzy na koncie, i nie
mogę do cholery!bankomat uprzejmie twierdzi, że owszem balance jest xyz, ale
wybrać mogę "nil". o co chodzi....??

do banku się wybiorę, ale może ktoś coś wie....?

ps. pyt nr 2 - w jakim banku warto otworzyć konto?? podobno barclays jest ok i
przyjazny klientowi?
Obserwuj wątek
    • darma13 Re: HSBC problem po raz 1982979863267 wrrr pomoc 16.10.06, 12:30
      Nie jestem pewna czy Twoj problem z wybraniem pieniedzy, ma cos wspolnego z
      debetem. Wiem, ze wczoraj byly problemy z kartami HSBC, bo bylam na zakupach w
      Asda i nie mogli zrealizowac platnosci kartami tego banku. Prosili klientow,
      zeby wyplacali gotowke. Z tym tez byly problemy, mi sie udalo wyplacic dopiero
      w czwartym bankomacie. Chyba cos u nich w systemie nawalilo.Pozdrawiam
      • formaprzetrwalnikowa Re: HSBC problem po raz 1982979863267 wrrr pomoc 16.10.06, 21:47
        tez miałam wczoraj problem z płaceniem kartą hsbc.
        to co piszesz wyglada dosc dziwnie i raczej winy upartywałabym we wczorajszych
        problemach z kartami hsbc.
        ja mam konto w tym banku i jestem generalnie zadowolona.
    • rozyczko Re: HSBC problem po raz 1982979863267 wrrr pomoc 16.10.06, 17:00
      W Barclays tez potrafia namieszac. Udalo im sie np. zlikwidowac "over draft
      protection" na naszym koncie. Po prostu zniknelo i oni sami nie wiedzieli
      dlaczego. Tak wiec nakladali na nas co 2 dni kare w wysokosci ..... 30 GBP !!!
      Dobrze, ze maz sprawdza stan konta w miare czesto i zadzwonil do nich. Niesyety
      oddali tylko polowe zabranej kasy :(

Osobiscie planujemy przeniesc sie do Smile - banku on-line. Dostal on wg.
      magazynu konsumenta najlepsze noty. Tutaj link do ich strony.

www.smile.co.uk
      Niestety wiem od znajomych, ze trzeba miec juz jakas historie kredytowa w UK,
      aby byc tam przyjetym. Oni przyjechali w maju i odmowiono im.

Ewa
    • jagienkaa Re: HSBC problem po raz 1982979863267 wrrr pomoc 16.10.06, 17:25
      co do Barclays - to poczytaj na Wielka Brytania i Irlandia jakie mają kłopoty z
      tym bankiem a w szczególności z kartami kredytowymi.
      Ja osobiście jestem bardzo zadowolona z Nationawide.
      • dru.ga Re: HSBC problem po raz 1982979863267 wrrr pomoc 16.10.06, 17:31
        Mój mąż ma od roku w Lloyds TSB i jak na razie bez przykrych niespodzianek -
        wszystko ok i fachowo, dostęp przez internet bez problemów,bardzo dużo
        bankomatów. Ja niedawno dopisywałam się do konta męża - bardzo miła obsługa klienta.
    • formaprzetrwalnikowa Re: HSBC problem po raz 1982979863267 wrrr pomoc 16.10.06, 21:49
      a, z tym debetem jest tak, ze jak dostajesz normalną kartę płatniczą, przyznają
      ci overdraft, wysokosci, początkowo własnie 100 gbp (tez taki dostałam na
      początku); nie musisz o to prosic - taki mają standart (pewnie dlatego,z e i
      tak większosc brytyjczyków zadluza się po uszy).
      mysle wiec, ze ten overdraft jest powtarzalny - cos jak nasz 'kredyt w koncie'.
      ale tylko tak mysle, pewna nie jestem.
    • kasiulka25 przebojów ciąg dalszy.. 17.10.06, 09:31
      dzieki wszystkim za odpowiedzi.

byłam w banku, babka głowkowała i głowkowała, konto mi przejrzała na 10ta stronę
      i wymyśliła koniec końców, że cos jest nie tak z moja karta (solo) i powiedziala
      że mi przyślą w ciagu 3-4dni nowa (switch'a). Ale że w sumie nie wiadmomo co sie
      dzieje na koncie - to poki nowej karty niet to i kasy niet, no bo coś tam. No
      żesz kutwa no. W czwartek lece do Pl i jak mi karta nie przyjdzie do jutra to im
      pojde wloski wyskubac.

no jest suuuuper po prostu.
    • aniaheasley Re: HSBC problem po raz 1982979863267 wrrr pomoc 17.10.06, 11:11
      Serdecznie odradzam zamiany hsbc na barclays, to tak jakbys chciala zamienic
      toyote na fiata
      • mak4701 Re: HSBC problem po raz 1982979863267 wrrr pomoc 17.10.06, 18:21
        Kasiulka wiesz to tak poprostu zbieg dziwnych okolicznosci. Ten debet przyznaja tak jak forma mowila wszystkim. My tez mamy konto w HSBC i nie zamienilabym je na zadne inne. Tez kiedys niewiedzac ze mamy taki debet na karcie zrobilismy zakupy i przekroczylismy limit. Zaplacilismy za te uprzejmosc 25Ł i pozniej staralismy sie juz pilnowac. Obecnie w HSBC mamy dla corki CTF i konto oszczednosciowe. Konto te mamy juz 2 lata i naprawde jestesmy z mezem zadowoleni. Nie doradzam rowniez zmiany konta na inne. POprosu to co ci sie pzrytrafilo to zlosliwosc ludzka chyba:)Mamy konto w Natwest i tez nie polecam. Pozdrawiam
    • anya.po.prostu Re: HSBC problem po raz 1982979863267 wrrr pomoc 18.10.06, 01:58
      Nie jestem taka pewna czy overdraft przyznają automatycznie.
      Ja mam konto w HSBC od paru lat i z overdraftu
      w ogóle nie korzystam, ale myślałam, że mam go automatycznie.

Dopiero jak niedawno zapytałam ile mam to pani powiedziała, że nic
      i że jak chcę to oczywiście nie ma problemu ustanowić, ale muszą
      mieć na to moją zgodę.
      • formaprzetrwalnikowa Re: HSBC problem po raz 1982979863267 wrrr pomoc 18.10.06, 08:23
        ja dostałam ovedraft na karcie płatniczej - więc moze jest to od na kartę?
        a w ogole to nie są duże kwoty: najpierw miałam 100funtów, teraz raptem 250. a
        w ogole to nie wiem, czy to się formalnie nazywa overdraft, więc mozemy mówić o
        zupełnie innej sprawie.
        moze to byc tez kwestia nowych kont - ty masz swoje od kilku lat, ja i kilka
        innych osób piszemy o dosc 'swieżych' kontach.
        • kasiulka25 Re: HSBC problem po raz 1982979863267 wrrr pomoc 18.10.06, 09:44
          wiecie co, jestem zielona jak żaba w środku zielonego lasu.

czy ten overdraft jest odnawialny??

jak mi dzisiaj nowa karta nie przyjdzie - w co szczerze wątpię - to się wezmę i
          upiję.
          • kaha_org Re: HSBC problem po raz 1982979863267 wrrr pomoc 26.10.06, 18:32
            overdraft to inaczej debet na koncie, mozliwosc comiesiecznego 'pozyczenia' od
            banku pieniedzy do danego limitu, my np od poczatku mamy 750 funtow w hsbc przy
            czym mamy konto wspolne, wiec moze tez i dlatego debet wyzszy. przyznam sie, ze
            w sumie co miesiac z tego korzystamy :) i nic sie nie dzieje, nawet jesli sa
            jakies odsetki to malusie a debet pomaga pod koniec
            miesiaca...zdecydowanie...byle do kolejnych podwyzek :-))
            aha i jesli wchodzisz w debet a masz jakies ustawione direct debity, to mimo, ze
            mozesz z tych srodkow korzystac to te direct debity nie zostana wykonane...co
            moze sie laczyc z jakimis karami.
            warto wiec byc tego swiadomym.
            pozdrawiam
            Kasia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka