Dodaj do ulubionych

1 listopad

01.11.06, 14:04

Mamy dzis w Polsce cudowna pogode, swieci slonce, brazowe liscie leza na
ziemi. Piekna pogoda na dzisiejsze Swieto. Przeszlam sie po cmentarzu,
zapalilam znicze, pomodlilam.

Zastanawiam Sie, czy Wam nie brakuje tej specyficznej atmosfery tego dnia i
czy w jakis sposob moze obchodzicie to Swieto?
Obserwuj wątek
    • paola_k2 Re: 1 listopad 01.11.06, 14:16
      Mnie bardzo brakuje pojscia na cmentarz, odwiedzenia tych, ktorych juz nie ma w
      tym szczegolnym dniu...
      • steph13 Re: 1 listopad 01.11.06, 14:25
        Nigdy nie lubilam tego dnia w Polsce, draznily mnie procesje na cmentarzu i
        jakos dziwnie balam sie tego miejsca. Tutaj chodze w dzien na Gunnersbury
        Cemetery, zostawiam kwiaty i zapalam znicz na grobie dawnego znajomego, tak
        symbolicznie dla niego oraz dla wszystich bliskich, ktorych groby rozsiane sa
        po swiecie. Jest to katolicki cmentarz, mnostwo zadbanych pieczolowicie
        polskich grobow i atmosfera duzego, spokojnego parku.
        • natina0 Re: 1 listopad 01.11.06, 14:40
          bardzo brakuje wyciszenia,zadumy:(
        • tuti Re: 1 listopad 01.11.06, 14:45
          mi brakuje , choc religijna w katolickim znaczeniu slowa nie jestem. Ale
          brakuje mi troche obecnosci zmarlych w zyciu (pozostaja tylko wspomnienia i
          zdjecia) (Choc mozna by sie spierac, w polskich grobach tez po latach niewiele
          ze zmarlych przeciez zostaje)
          Ale brakuje mi tego symbolicznego kamienia na ktorym mozna postawic znicz i
          poczuc sie lepiej. Lepiej pamietac. Zmarla mama mojego nie-meza w
          pazdzierniku...pozostaly tylko prochy, rozsypane na wzgorzach w Exmoor park. I
          gdzie tu jej postawic znicz?

nie to ze nie ma rozwiazania, chodzi o sam fakt...bo znicz juz zawsze bedzie
          stawal na grobie mojej babci...

Na przyszle swieto zmarlych chce koniecznie byc w Polsce z moim. bo ile mozna
          opowiadac jak wyglada luna nad cmentarzami (choc i ta ostatnio maleje-to chyba
          przez te znicze z przykrywkami!) w tym roku poki co - swieta w polsce! Juz
          zabukowane!:)

W anglii tez dzisiaj pieknie i slonecxznie, i niestety dzien pracy!
          A osobiscie to pierwszy dzien listopada to dla mnie zawsze ...dzien przed
          urodzinami!!:)
          • mamaliv Re: 1 listopad 01.11.06, 14:54
            Dzisiaj zapalilam w domu swieczke dla wszystkich zmarlych z mojej rodziny. Mimo
            ze to w Anglii normalny dzien pracy, od rana czuje sie jakby byla niedziela
            albo swiateczny dzien.
    • aniaheasley Re: 1 listopad 01.11.06, 17:16
      Ostatni raz 1 listopada bylam w Polsce w 1990 roku, (chociaz w Polsce jestem
      kilka razy w roku) wiec na pewno idealizuje w pamieci przebieg tego dnia,
      mrozny, drzemiaco zadumany nastroj, refleksja, migoczacy ogien swieczek,
      ostatnie przeblyski zlotej polskiej jesieni, blah blah blah. A na innym forum
      czytam o tloku w komunikacji miejskiej, o rewii mody zimowej na cmentarzach,
      scisku, zgielku i o tym ze cholernie zmarznac mozna i juz sama nie wiem.
    • jagienkaa Re: 1 listopad 01.11.06, 17:24
      mnie też tego brakuje. Może to głupie, ale cieszy mnie że ludzie mają dzień
      wolnego z tego powodu i naprawdę ale jest to jedno z tych świąt że prawie każdy
      robi ten 'wysiłek' czy po prostu chce się chwilę zadumać i powspominać.
      Uwielbiałam chodzić na groby, tę atmosferę, zapach zniczów, i chociaż zwykle z
      siostrą dostawałyśmy ataku śmiechu (naprawdę, nie wiem czemu, ale co roku tak
      było!) to był to bardzo rodzinny dzień.
      A tutaj? ech. Chociaż w sumie 8 stopni i słoneczko - ale w takie dni bardzo
      tęsknię za Polską.
    • mamumilu Re: 1 listopad 01.11.06, 20:43
      Mamy dzis w Polsce piękna pogodę = od rana leje, wieje a po południu spadł
      pierwszy snieg - pogoda jakiej chyba nie pamiętam na 1-go. Nie wychyliliśmy nosa
      z domu, bo odkąd tego dnia obchodzimy urodziny naszej córki, nie chodzimy na
      cmentarz. Szkoda mi trochę tej atmosfery, ale mieszkamy daleko od grobów naszych
      bliskich i nie jeździmy tam z w/w powodu. W tym roku obiecaliśmy dzieciom spacer
      na cmentarz wieczorem, żeby to zobaczyli ale niestety pogoda spłatała nam figla.
      --
      • natalia.brzeska Re: 1 listopad 02.11.06, 17:06
        mamumilu napisała:

> Mamy dzis w Polsce piękna pogodę = od rana leje, wieje a po południu spadł
        > pierwszy snieg - pogoda jakiej chyba nie pamiętam na 1-go.

W Trojmiescie zaczelo padac ok 17. Rano bylo cudownie i rzeczywiscie, nie
        pamietam tak pieknej pogody na 1go listopada, bo zazwyczaj leje, jest mokro i
        ogrom blota na cmentarzu. W tym rku tak na szczescie nie bylo.

No ale dzis to juz inna sprawa. Tzn nadal swieci slonce, ale sa tylko 2
        stopnie, wiec baaardo zimno!
        • jagienkaa Re: 1 listopad 02.11.06, 17:50
          u mnie dzisiaj 8.
          Ja w sumie pamiętam że właśnie 1.11 w PL były pierwsze mrozy - stąd babki
          zawsze wyskakiwały w futrach:)
    • elajna7 Re: 1 listopad 01.11.06, 23:48
      Jasne, ze brakuje mi atmosfery swiat, spotkania z rodzina i odwiedzenia grobow
      bliskich. Ale tylko tego.
      Pogode mielismy dzisiaj piekna:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka