kott2 07.01.07, 23:14 Ktos wie ? Wiem , ze to podstawa bytu Anglikow . Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
formaprzetrwalnikowa Re: Haddock co to za ryba ? 07.01.07, 23:39 a to nie cod jest podstawą bytu anglików? ;) wg słownika: haddock to łupacz. nie wiem, jak to sie ma do ryb, które znałam w poslce, ale wole haddocka od coda. a jesczze bardziej trouta ze sie tak z anglopolska wyraze ;) smacznego :) Odpowiedz Link
mwlazly Re: Haddock co to za ryba ? 11.07.16, 01:52 Łupacz trafia się ostatnio w Lidlu! atlasryb.online/opis_ryby.php?id=418&ryba=Lupacz_Melanogrammus_aeglefinus Odpowiedz Link
rozyczko Re: Haddock co to za ryba ? 07.01.07, 23:46 pl.wikipedia.org/wiki/Karmazyn_(ryba) Odpowiedz Link
tw52 Re: Haddock co to za ryba ? 08.01.07, 03:26 oficjalna polska nazwa to PLAMIAK - Melanogrammus aeglefinus, ale nigdy zyjac w Polsce o czyms takim nie slyszalem. pewnie w Polsce to wszystko szlo jako DORSZ, bo sa spokrewnione. tez wole haddocka od coda (czyli dorsza atlantyckiego). Odpowiedz Link
rozyczko Re: Haddock co to za ryba ? 08.01.07, 10:05 tw52 napisał: > tez wole haddocka od coda (czyli dorsza atlantyckiego). a mozna zapytac dlaczego? Jaka jest roznica smakowa w porownaniu z dorszem/codem? Ewa Odpowiedz Link
tw52 Re: Haddock co to za ryba ? 09.01.07, 14:27 rozyczko napisała: > a mozna zapytac dlaczego? Jaka jest roznica smakowa w porownaniu z dorszem/codem? po prostu wole, ale roznica jest nieznaczna Odpowiedz Link
pyza_uk Re: Haddock co to za ryba ? 08.01.07, 09:32 norwegia.ovh.org/Ryby.htm tez wole 'hadoka' :0) Odpowiedz Link
e-vil Re: Haddock co to za ryba ? 09.01.07, 08:40 ja nie cierpie tych panierowanych rybek, zazwyczaj kupuję tylko gołe filety. Z ryb najbardziej lubię halibuta, pangę.. strasznie ciężko tutaj znaleźć :( Odpowiedz Link
kott2 Re: Haddock co to za ryba ? Dzieki 09.01.07, 08:52 Ciekawe ze smaczniejszy haddock kosztuje 8 f. , a cod 10 f . Pisze o filetach. Jedzmy ryby , zdrowiej. Odpowiedz Link
eballieu Re: Haddock co to za ryba ? Dzieki 10.01.07, 02:58 W sklepie rybnym, gdzie kupuje, maja ta sama cene. jak mam ustawic wieze z kawalkow ryby otoczonych w pesto, to wybieram haddock, bo bardziej "skupiony" i ciut mneijsze ryzyko rozwalenia sie. No i jest bardziej wytrwaly na wszelkie niedogodnosci - np. 5 minut za dlugo w piekarniku;-) Pozostaje twardawy, dorsz nie. Odpowiedz Link
annamaria0 Re: Haddock co to za ryba ? Dzieki 10.01.07, 10:34 Cod jest drozszy, bo z powodu przelowienia grozi mu wyginiecie. W Tesco mozna obecnie kupic tzw. sustainable cod, czyli z lawic, ktore sa chronione przed nadmiernymi polowami. Z tego wzgledu lepiej tez jesc haddock'a - ten gatunek jest w duzo lepszej kondycji. Odpowiedz Link
kobalt_x Re: Haddock co to za ryba ? Dzieki 16.08.23, 23:54 eballieu napisała: > W sklepie rybnym, gdzie kupuje, maja ta sama cene. > jak mam ustawic wieze z kawalkow ryby otoczonych w pesto, to wybieram haddock, > bo bardziej "skupiony" i ciut mneijsze ryzyko rozwalenia sie. > No i jest bardziej wytrwaly na wszelkie niedogodnosci - np. 5 minut za dlugo w > piekarniku;-) Pozostaje twardawy, dorsz nie. Kompletnie odwrotnie. Kupiony w Lidlu jako łupacz. Rozpada się na patelni i smak też nie dorsza. Rybka owszem jakoś wyszła na patelni ale dorszem to nie jest. Odpowiedz Link
mamaliv Re: Haddock co to za ryba ? 11.01.07, 10:03 e-vil napisała: > Z ryb najbardziej lubię halibuta, pangę.. strasznie ciężko tutaj znaleźć :(< No właśnie a gdzie można dostać pangę i jaka jest angielska nazwa tej ryby bo ja tez ja uwielbiam???? Odpowiedz Link
pyza_uk Re: Haddock co to za ryba ? 11.01.07, 12:08 en.wikipedia.org/wiki/Panga Panga to po angielsku chyba... panga, ale nie wiem gdzie mozna ja kupic... Odpowiedz Link