Dodaj do ulubionych

PODWÓJNY PODATEK WYLATUJĄCYCH Z UK

22.01.07, 17:31
słyszeliście o tym?

PODWÓJNY PODATEK DLA PASAŻERÓW WYLATUJĄCYCH Z WIELKIEJ BRYTANI OD 1-SZEGO
LUTEGO ROKU

6 Grudnia 2006 roku Kanclerz Wielkiej Brytani , Mr Gordon Brown MP, oglosił
swoją decyzję o PODWOJENIU podatku odnoszącego się dla pasażerów wylatujących
z Wielkiej Brytani. Dochód podatku dla Rządu Wielkiej Brytani wyniesie 1
bilion funtów ale nie zrobi on nic dla środowiska.

Niestety, jeliś zarezerwowałeś lot przed 7 grudnia z datą podróży po 1-szym
lutym 2007 roku, jesteśmy zmuszeni działać zgodnie z zarządzeniem Kanclerza
Wielkiej Brytani Mr Gordona Brown.

Zgodnie z art.4.2.2 dot.Warunków Przewozu w Ryanair, dodatkowa suma podatku
wymagana przez Rząd Wielkiej Brytani zostanie automatycznie doliczona do karty
kredytowej lub debetowej, którą posłużono się do wykonania
rezerwacji.Transkakcja ta bedzie miała miesce w następnych 2 tygodniach / po
dokonaniu rezerwacji /.

WSKAŹNIK PODATKU ODNIESIE SIĘ OD OSOBY DLA KAŻDEGO WYLOTU Z WIELIEJ BRYTANI,
KTÓRY ZOSTAL ZAREZERWOWANY PRZED 7 GRUDNIA 2006 Z DATĄ PODRÓŻY OD 1 -SZEGO
LUTEGO 2007 ROKU.

£10* (GPB) od osoby na każdy krajowy lot w Wielkiej Brytani (£20 na krajowy
powrót w Wielkiej Brytani)

£10* (GPB) od osoby dla lotów z Wielkiej Brytani do krajów Uni Europejskiej

£40* (GPB) od sosoby dla lotów z Wielkiej Brytani na zawnatrz krajów Uni
Europ.- np.Maroko

* lub inna waluta odpowiadająca £10 i £40

Rynair potępia niesprawiedliwy podatek Kanclerza Wielkiej Brytani uderzający w
pasażerów i nakłania do napisania do Mr Gordona Brown na adres
ministers@hm-treasury.gsi.gov.uk uskazując swós przeciw odnoszący się do tego
podatku, który przyniesie 1 bilion funtow dla Rządu Wielkiej Brytani ale nie
zrobi nic dla środowiska...
Obserwuj wątek
    • country_grill Re: PODWÓJNY PODATEK WYLATUJĄCYCH Z UK 22.01.07, 19:02
      Zaraz chwila, ale z jakiej racji? znaczy sie, ze jak w wigilie polecialam na
      wczasy do Hiszpanii, to dolicza mi 10£ za osobe za to, ze sobie gdzies
      polecialam? A ze niby z jakiej racji? I jeszcze dla srodowiska nic nie zrobia?
      Skandal!
      • e-vil Re: PODWÓJNY PODATEK WYLATUJĄCYCH Z UK 22.01.07, 23:04
        Wizz Air póki co jeszcze z czymś takim nie wyskoczył.. ;)
        • country_grill Re: PODWÓJNY PODATEK WYLATUJĄCYCH Z UK 22.01.07, 23:15
          MOje czytanie ze zrozumieniem dzis kuleje :) czy to dotyczy tylko Ryanair ze tak
          glupio zapytam?
          Bo jesli tak, to sie nie przejmuje :)
          • ewarainko Re: PODWÓJNY PODATEK WYLATUJĄCYCH Z UK 23.01.07, 02:11
            dotyczy wszystkich lotow po 1 lutego 2007,nawet jesli kupilas bilety z duzym
            wyprzedzeniem! Chyba ktos duza premie dostal za tak rewelacyjny pomysl!!!
            Pieprzone gnojki!
            • patch_of_heaven Re: PODWÓJNY PODATEK WYLATUJĄCYCH Z UK 23.01.07, 11:15
              To niestety prawdopodobne - doplacimy £10 do biletu lecac do Europy - ja lece
              Wizzairem w kwietniu, bilet kupilam w listopadzie - z tego, co slyszalam to sa
              rozne mozliwosci scigniecia tej oplaty od pasazerow. Albo powiadomia mailem, ze
              dokonali transakcji z karty, ktora pasazer placil za bilet (nie wiem czy to jest
              legalne...) albo po prostu doplacimy przy odprawie paszportowej - ja w kazdym
              razie biore ze soba dodatkowa gotowke, bo lece z rodzinka, wiec troche mnie to
              walnie po kieszeni:/. A tak sie cieszylam, ze mi sie udalo tanio bilety kupic...
              • profes79 Re: PODWÓJNY PODATEK WYLATUJĄCYCH Z UK 23.01.07, 19:58
                Nic tylko pogratulowac osobie odpowiedzialnej. Promocja transportu lotniczego
                jak sie patrzy. Czy oni przypadkiem w swoim rzadzie nie zaczeli zatrudniac
                emigrantow z naszego?
    • leggetta linki 23.01.07, 13:18
      www.ryanair.com/site/EN/news.php?yr=06&month=dec&story=gen-en-271206
      news.bbc.co.uk/1/hi/business/6213682.stm
    • gogmagog Re: PODWÓJNY PODATEK WYLATUJĄCYCH Z UK 24.01.07, 20:29
      za bilety kupione w pazdzierniku na lot w lutym dostalam juz majla o
      zaplacenie :(
    • klaton Re: PODWÓJNY PODATEK WYLATUJĄCYCH Z UK 24.01.07, 22:35
      dostalam dzis powiadomienie ze jeszcze sciagna mi z karty 10f od osoby za lot
      Ryanairem, mam kupione jeszcze bilety w Wizzair- na razie cisza.
      • eni7.08 Re: PODWÓJNY PODATEK WYLATUJĄCYCH Z UK 26.01.07, 11:12
        a jak chce kupic teraz bilet rynair na 19 lutego to te 10f juz jest doliczone w
        cenie czy nie?
        • eni7.08 juz znalazlam 26.01.07, 12:04
          jak teraz kupie bilet to jest juz doliczone 30f (3 osoby) government tax :-)
          • kaagat Wizzair - doplata 26.01.07, 12:43
            Czy ktoras z Was moze kupila wczesniej bilety na pzelot do Polski Wizzairem? I
            czy ktos sie juz z Wami kontaktowal w sprawie doplaty? Ja lece 2.02. i jak na
            razie cisza ale jakos nie chce mi sie wierzyc ze nie zostane poproszona o
            doplate. Dodzownic sie do Wizzair'a nie moge....
            • netimka Troche jasnego swiatla ;-) 26.01.07, 13:31
              tak czytam ten watek od kilku dni i w kwesti wyjasnienia...

doplaty sa na wyloty z/do/wewnatrz UK na bilety zakupione przed 1 Grudnia a na
              wyloty po 1 lutym

czesc lini easyjet/rynair beda wymagac doplaty na pewno... inne jeszcze do
              konca nie zdecydowaly, warto przejrzec ich stony internetowe...

takie podsumowanie za bbc..

news.bbc.co.uk/1/hi/uk/6258327.stm
              Ryanair says it will not let anyone fly if they have not paid the extra by
              midnight on the day before they travel.

Easyjet gave a deadline of 15 January, for payment of the extra cost but has
              now extended that to 1 February. Passengers who do not pay by then could be
              refused travel, it said.

Those who have not received an email can pay direct via the airline's website
              without incurring a credit card handling fee.

Leeds-based Jet2 says it will contact customers to arrange collection of the
              additional charge.

Those who cannot be contacted will need to pay at check-in before they travel.

Monarch plans to email those with bookings asking them to pay online or,
              failing that, at an airport ticket desk.

British Airways is to absorb all the costs itself.

BMI and Virgin Atlantic have yet to decide.

Those unsure whether they are liable are advised to contact their airline
              before travelling.

• liley11 Re: Troche jasnego swiatla ;-) 26.01.07, 18:29
                To tak jak z podrozowaniem do krajow trzeciego swiata...tam tez trzeba placic
                za to, ze sie wjezdza (wiza), i ze sie wyjezdza...:)) W Polce jest olpata
                klimatyczna...np za to ze oddycha sie swiezym powietrzem nad jeziorem...:)))
                Ciekawe, jak UK nazwie swoj podatek?
            • mallgosha Re: Wizzair - doplata 31.01.07, 17:02
              Dostalam wlasnie maila od Wizzara, ze zamierzaja obciazyc moja karte
              jakas /nieczytelna/ kwota. Mail daje mozliwosc wyboru, czyli nie wyrazenia
              zgody na obciazenie karty. Nie wyjasnia jednak, co sie wtedy stanie. Szukalam
              informacji na stronie Wizzara i nic nie znalazlam, niestety.
              • vygotsky Re: Wizzair - doplata 31.01.07, 22:29
                Czy ktos byl w stanie odczytac ta nieczytelna kwote? Do mnie tez wyslano ten
                email i nie wiem czy to £5/15/25 ?
                • mallgosha Re: Wizzair - doplata 01.02.07, 03:02
                  Z powodu nieczytelnej kwoty nie wyrazilam zgody na obciazenie mojej karty. Poza
                  tym podatek podatkiem, ale skoro Wizzair sprzedaje bilety z kilkumiesiecznym
                  wyprzedzeniem, to powinien sie liczyc z takimi zmianami. Zwykle kupuje bilety z
                  kilkumiesiecznym wyprzedzeniem /w tym wypadku 6 miesiecy/, ze wzgledu na cene.
                  Wymagana obecnie doplata do biletu wydaje mi sie nieuczciwa.
                  • patch_of_heaven Re: Wizzair - doplata 01.02.07, 09:32
                    "If no response is received from you until 5 February, your consent will be
                    deemed to be given and the amount of Ł5 per passenger will be collected as
                    described above." - u mnie kwota jest czytelna - doplacam £5 od pasazera:/
                • mamonia78 Re: Wizzair - doplata 03.02.07, 11:37
                  Z maila od wizzair: "Jeżeli klient nie odpowie do dnia 5 lutego, suma 5 GBP od
                  każdego pasażera zostanie pobrana w sposób opisany powyżej.
                  Tym samym klient wyraża zgodę na wprowadzenie poprawki do umowy o przewozie
                  lotniczym zawartej pomiędzy stronami w sposób opisany powyżej."
                  Czy ktoś wie, czy pobranie tej kasy ma jakąś podstawę prawną? Bo z akapitu
                  powyżej wynika że nie bardzo...

• e-vil Re: Wizzair - doplata 03.02.07, 12:51
                    zastanawia mnie dlaczego na stronie WizzAira nie ma w takim razie informacji na
                    temat tej dopłaty?
                    Ja odbyłam lot w styczniu (bookowałam w grudniu) i jeszcze żadnego mejla nie
                    dostałam..
    • patch_of_heaven Re: PODWÓJNY PODATEK WYLATUJĄCYCH Z UK 01.02.07, 10:04
      Jeszcze na temat j.w.
      uk.news.yahoo.com/01022007/356/passengers-hit-flight-tax-hike.html
    • anya.po.prostu tak na marginesie... 02.02.07, 20:44
      mnie najgorzej w tej całej historii wkurzają dwie kwestie:
      - to, że ten podatek działa niejako wstecz, to znaczy, nawet za bilety już kupione trzeba dopłacać. Powoduje to jak widać koszmarny chaos, tymbardziej że różne linie przyjmują różną taktykę. Jedne absorbują podatek w już opłaconą cenę biletu, inne grożą, że nie wpuszczą do samolotu jeśli opłata nie zostanie uiszczona z wyprzedzeniem, jeszcze inne zezwalają na opłatę przy check in. Paranoja po prostu.
      - a po drugie to mimo iż podatek ten w prasie określany jest jako "green tax" to tak naprawdę nie ma nic wspólnego ze środowiskiem. Odnoszę wrażenie, że po prostu wykorzystano hype na global warming aby ściągnąć coś z ludzi. Pieniądze te bowiem nie będą przeznaczane na jakiś konkretny ekologiczny cel, tylko lądują we wspólnej kasie.
      Sprytnie pomyślane. Bo dodatkowe dziesięć funtów raczej mało kogo zniechęci do latania. A już napewno nie tych, którzy bilety dawno kupili i teraz muszą dopłacać. A zawsze to bilion funtów w kasie przybędzie...
      • kaagat Re: tak na marginesie... 14.02.07, 21:25
        a mi dzisiaj Wizzair sciagnal 5£ z karty za przelot w marcu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka