Dodaj do ulubionych

Laserowa korekcja wzroku

20.04.07, 17:19
I znowu mam pytanko: czy skotkal sie ktos z was z laserowa korekta wzroku
wykonywana tu w UK? WIem,ze takie zabiegi mozna wykonac w prywatnych
klinikach w Polsce,ale ciekawi mnie czy takie zabiegi sa wykonywane rowniez w
UK. Umie cos ktos powiedziec na ten temat? Dziekuje serdecznie!
Obserwuj wątek
    • mi74 Re: Laserowa korekcja wzroku 20.04.07, 18:22
      Wejdz sobie na stronke www.ultralase.co.uk

Tam moj dyrektor mial robiona korekte prawie rok temu. Obserwowalam go pilnie,
      bo sama rozwazalam taka opcje. Firma bardzo profesjonalna, on sam bardzo
      zadowolony, ale ja sie troche zniechecilam, bo jak sie okazalo on musi miec
      zabieg powtorzony - wciaz musi nosic okulary (choc o wiele slabsze, o
      kontaktach nie ma mowy) i zakrapiac oczy kilkanascie razy dziennie. Ma tez
      problem z praca przy komputerze i jazda samochodem o zmroku. Jednak moze byc to
      odosobniony przypadek - wszyscy jego znajomi, ktorzy mieli ten zabieg, sa
      stuprocentowo zadowoleni.
      Zabieg mial robiony na obu oczach jednoczesnie, przez co musial byc kilka
      tygodni na zwolnieniu a przez kolejne musial sie bardzo oszczedzac.
      Koszt £3,000.
      Powtorke z tego, co wiem bedzie mial robiona za darmo i najpierw jedno oko,
      dopiero pozniej drugie.

Daj znac, jesli bedziesz chciala cos wiecej wiedziec, bede go pytac.
      Pozdrawiam
    • jaleo Re: Laserowa korekcja wzroku 20.04.07, 18:49
      Ja kiedys nawet myslalam o czyms takim, teoretycznie jestem idealna kandydatka
      (krotkowzrocznosc -2.5 w obu oczach, ktora sie nie powieksza od lat). Ale jak
      sobie poczytalam, na czym ten zabieg polega, to mi sie odechcialo. Ale to
      pewnie dlatego, ze ja jestem bardzo squeamish (przepraszam za wtracanie
      angielskiego, ale ja naprawde nie wiem, jak to powiedziec po polsku), w dodatku
      boje sie panicznie wszelkich zabiegow (paniczny strach przed iglami), no i poza
      tym oczy ma sie tylko jedne i jak nie daj boze cos pojdzie nie tak...

Tak wiec wyglada na to, ze soczewki kontaktowe bede nosic do konca zycia :-)
      • robak.rawback moja opinia a nie konkrety 21.04.07, 14:05
        tez rozwazalam i sie zniechecilam - uwazam ze lepsze jest wrogiem dobrego. a
        oczy ma sie jedne. i mysle tez ze nie za dobrze maja rozwinieta technike zeby
        grzebac sie w oczach. tez zalezy jaka sie wade ma ale jak naprawde nie trzeba
        to bym sobie darowala i popatrzyla jakie maja powiklania lub nie ci co juz
        mieli taka operacje. bo technika zawsze idzie do przodu
    • spacecoyote Re: Laserowa korekcja wzroku 23.04.07, 10:45
      Ja sobie skorygowalam wzrok 3 tygodnie temu w firmie Optimax, metoda Epi-Lasek.
      Jak masz jakies pytania, to sie nie krepuj :)
      • ashibashi Optimax?? 25.04.07, 18:00
        Optimax?! To oni jeszcze dzialaja? Robilam tam korekte prawego oka gdzies 11-12
        lat temu jak bylam na studiach. Moja kolezanka tez tam robila swoje oczy.
        Pamietam, ze bylo tanio, czysto i profesjonalnie. Mialam dosyc duza wade wzroku
        (wtedy chyba okolo -5 czy -6), zaraz po zabiegu bylo okolo -0.75, a teraz, po
        tylu latach, mam w tym oku -2.75. Nie mialam zadnych powiklan ani problemow po
        zabiegu. Na korekte drugiego oka jakos sie juz nie zdecydowalam bo polubilam
        okulary i soczewki kontaktowe :-)
        • spacecoyote Re: Optimax?? 26.04.07, 11:22
          Dzialaja i maja sie dobrze, podobno sa najwieksza firma w Anglii (tzn najwiecej
          wykonanych zabiegow na koncie). I dalej jest czysto, milo i profesjonalnie :)
    • robak.rawback Re: Laserowa korekcja wzroku 26.04.07, 14:15
      dziewczyny walsnie powiedzcie czy jest sens grzebac w oku zeby potem i tak
      nosic okulary. moja znajoma robila korekcje cchyb a z 5-6 na minusie i potem
      miaala zero ale za jakis czas poszlo jej znowu na minus i chyba ma minus jeden
      teraz. ja nie wiem przeicerz wtedy sie tez ostro nie widzi - wiadomo ze jest
      lepiej miec minus jeden niz minus piec ale czy to takie wazne jesli wzrok nie
      jest super i tak,, znaczy po co okiem ryzykowac na 4 czy 5 dioptrii. w sumie
      moze jak sie ma minus 20 to jest problem ale chyba nie minus 5.
      • spacecoyote Re: Laserowa korekcja wzroku 26.04.07, 14:38
        Ja ryzykowalam tylko dlatego, ze mialam nadzieje sie pozbyc szkiel i jak na
        razie dziala :)

Mialam 1.75 i 1.25, teraz mam 20/20.

• ashibashi Re: Laserowa korekcja wzroku 26.04.07, 18:01
        robak.rawback napisała:
        > dziewczyny walsnie powiedzcie czy jest sens grzebac w oku zeby potem i tak
        > nosic okulary.

Wedlug mnie, z perspektywy wielu lat po zabiegu, uwazam, ze nie ma sensu. Moja
        wada wzroku powiekszala sie baaardzo stopniowo (zobacz moj post wyzej), wiec i
        tak musze nosic szkla korekcyjne (tj. soczewki lub okulary) i tak.
        Po za tym, jest teraz tak ogromna roznorodnosc szkiel kontaktowych na rynku -
        do jednodniowego uzytku, do noszenia przez dluzszy okres czasu (nawet do
        miesiaca)bez wyjmowania, soczewki w ktorych mozna spac, soczewki, ktore
        korektuja astygmatyzm, itp, itd...
        Wydaje mi sie, ze nie warto ryzykowac i - jak napisal/a robak - "grzebac" w
        tak delikatnym instrumencie jakim jest oko.

BTW - Kilka miesiecy temu, po rutynowym sprawdzianie wzroku u optyka, dostalam
        pisemne skierowanie do lekarza bo cos tam bylo nie tak podczas badania prawego
        oka. Teraz wiem (po kilku wizytach i serii testow w szpitalu u
        konsultanta/specjalisty), ze mam (nie wiem jak przetlumaczyc) retinal
        degeneration w tym oku, w ktorym mialam robiony zabieg korekty. Nie wiadomo
        czym to jest spowodowane (podobno moze to byc naturalny postep w oku z duza
        krotkowzrocznoscia) wiec nie moge powiedziec, ze to przez zabieg, no, ale przez
        mysl mi to przeszlo.

Nie mam bynajmniej zamiaru nikogo tutaj straszyc albo zniechecac do zabiegu
        (kazdy niech podejmuje swoje wlasne decyzje :-)), ale warto na pewno przemyslec
        fakt, ze jest to mimo wszystko dosyc delikantny zabieg i - jak chyba przy
        wiekszosci inwazyjnych procedur - jest zwiazane z nim pewne ryzyko, short- albo
        long-term.

Pozdrawiam i zycze powodzenia.
        • robak.rawback Re: Laserowa korekcja wzroku 15.05.07, 11:13
          ludzie z kotkowzrocznoscia sa bardziej narazeni na retinal degeneration. wiec
          byc moze to wcale nie bylo zwiazane z operacja jako taka tylko raczej z
          krotkowzrocznoscia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka