Dodaj do ulubionych

Jak Wam sie prowadzi samochod po lewej stronie?

11.06.07, 20:38

Myslalam, ze bedzie gorzej. Wiekszych problemow nie zauwazylam. Przepisy te
same (przynajmniej tak mi sie wydaje ;) zmiana biegow bez problemow, czasami
wlaczniki wycieraczek mi sie myla (sa po lewej a nie po prawej).
Najwiekszy problem ma z tym ze tutaj jezdze o wiele wielszym samochodem niz w
Polsce a poniewaz ulice sa tez wezsze, to czasami nie mieszcze sie w zakret ;)
Obserwuj wątek
    • princessa24 Re: Jak Wam sie prowadzi samochod po lewej stroni 11.06.07, 22:18
      w sumie ok, ale prawa reka w schowku lądowała kilka razy;)
      generalnie pewnie bym juz jezdzila ale chlopak nie dopisal mnie do
      ubezpieczenia,mowi ze za duzo to kosztuje a podejrzewam ze sam nie wie ile..;)
      i tez tutaj mamy forda mondeo co dla mnie jest duzym autem bo w polsce mam opla
      astre- taki moj malutki kochany samochodzik:)
      • eballieu Re: Jak Wam sie prowadzi samochod po lewej stroni 11.06.07, 22:27
        Super dobrze.
        Bo ja to bardzo lubie jezdzic. Maz moj nie przepada i swietnie czuje sie na
        siedzeniu pasazera. Czasami tylko przeskakuje na siedzenie kierowcy, kiedy nie
        daje rady zaparkowac w jakas dziure, albo trzeba wjechac do wagonu pociagu, ale
        ani mnie to ziebi ani parzy, on tez nie komentuje.
        Co robie kiedy go nie ma? A no zdarzylo mi sie upolowac super miejsce przed
        restauracja, w ktorej bylam umowiona na obiad. No i za nic w swiecie nie moglam
        wjechac. No wiec weszlam do restuaracji i poprosilam kelnera, aby mi
        zaparkowal. Byl tylko troche bardzo rozczarowany, ze fiatem panda parkowal, a
        nie czyms lepszym;-)
        I pomyslec, ze kiedys mowilam, ze moge zyc bez samochdu.
        A dzis gdyby mnie bylo stac, to bym sobie kupila Porsche Cayenne. Marzenie
        scietej glowy.
        Do tego wagonu pociagowego, to oczywiscie nie fiatem panda sie nie mieszcze, az
        tak dennym kierowca nie jestem;-)

Zdarzalo mi sie jechac prawa strona;-)

Ale wypadku jeszcze nie mialam:-)
        • formaprzetrwalnikowa poprosic o zaparkowanie 11.06.07, 22:55
          eballieu: jestem pełna podziwu, ze poprosiłas. ja miałam wiele razy taki
          pomysł, ale jestem na to zbyt nieśmiała. wolałam odjechać i zrezygnować z
          zebrania cy zakupów na które sie wybrałam.
          a parkuje tak, ze jak w Timesie opublikowali adresy stron www ze zdjęciami zle
          zaparkowanych samochodów to sprawdzałam przez kilka dni, czy mnie tam nie ma.
          najchetniej porzucałabym samochód gdziekolwiek się da.

po lewej jezdzi mi się normalnie, bo ja po prawej prawie wcale nie jezdziłam.
          słynę z talentu do gubienia się gdzie się nawet nie da i z sat-navem i zdarzyło
          mi się jechac pod prąd, bo ja nie odrózniam czy to jest ulica
          dwa_pasy_w_jedną_stronę czy normalna.
          wypadku jeszcze nie miałam, ale boki i zderzaki mam pobcierane od prób
          parkowania
          ;-)
          • eballieu Re: poprosic o zaparkowanie 12.06.07, 00:01
            Wiesz Forma, ten kelner to fajny gosc byl. Jak juz wysiadl z tej mojej pandy(to
            bardzo maly samochod) i przyszedl oddac mi kluczyki, to usmiechnal sie i
            powiedzial, ze nastepnym razem lepiej poprosic jego kolege i kiwnal glowa na
            niego: kolega byl w stylu tych z metra cietych.
            ;-)
            Pewnie cala scena wygladalaby jak z filmu hamerykanskiego, ale ani restauracja
            filmowa nie byla, ani panienka co o zaparkowanie poprosila, o aucie juz nie
            wspomne.
            Maz moj kiedy uslyszal ta historie to powiedzial: he, normalnie jak we
            francuskiej komedii, co dla mnie jest tylko komplementem. ;-)

Forma, zycze Ci abys nigdy pod prad na autostrade nie wjechala.
      • mamonia78 Re: Jak Wam sie prowadzi samochod po lewej stroni 11.06.07, 23:32
        Jak chlopak cie dopisze do ubezpieczenia to bedzie ono jeszcze tansze niz na
        niego samego! A najlepiej zebys byla pierwszym kierowca. Lady driver jest zdaje
        sie gwarantem bezpieczniejszej jazdy:-)
        Ja jak wsiadlam pierwszy raz to chcac zmienic bieg zlapalam za klamke:-)
        Samo przyzwyczajenie sie do jazdy po lewej stronie nie jest bardzo trudne, biegi
        ok, jedno z czym mam problem to to ze nie czuje jak duzo samochodu mam po swojej
        lewej stronie a jest go w ogole raczej duzo bo mamy kombi:-)Wydaje mi sie ze
        poprzestawiam wszystkie zaparkowane na poboczu samochody nawet jak jade
        srodkiem...no i mijanki z autobusami troche mnie stresuja...
        Ale nie wazne po ktorej stronie - fajnie sie w koncu autkiem przemieszczac!
        pozdrawiam
    • tuti Re: Jak Wam sie prowadzi samochod po lewej stroni 12.06.07, 08:38
      bez znaczenia. wyjatkowo, w tej sytuacji, podazam za tlumem ;)
      tu mi zadna reka nie ucieka, gorzej jak jade do polski;)
    • spacecoyote Re: Jak Wam sie prowadzi samochod po lewej stroni 12.06.07, 09:04

> Najwiekszy problem ma z tym ze tutaj jezdze o wiele wielszym samochodem niz w
      > Polsce a poniewaz ulice sa tez wezsze, to czasami nie mieszcze sie w zakret ;)

Jak to wezsze? ja mam wrazenie, ze tu jest o wiele wiecej miejsca niz w Polsce,
      wiecej pasow, szersze pasy, szersze pobocza, no i sa normalne parkingi, a nie
      trzeba sie wciskac na jakies krawezniki i inne kawalki nieuzytkow...
      • kasiulka25 Re: Jak Wam sie prowadzi samochod po lewej stroni 12.06.07, 12:03
        też mam wrażenie że węższe - może nie w centrum miast, ale juz inne tak - tzn
        ich szerokość jest pewnie taka jak w polsce, ale tutaj samochody parkują sobie
        beztrosko na jezdni. No i robi się baaardzo wąsko, jak po obu stronach stoją
        samochody, i dwa kolejne chcą się na drodze wyminąć.
        • spacecoyote Re: Jak Wam sie prowadzi samochod po lewej stroni 12.06.07, 12:30
          > ich szerokość jest pewnie taka jak w polsce, ale tutaj samochody parkują sobie
          > beztrosko na jezdni.

Nie tyle beztrosko, co tutaj nielegalne jest blokowanie chodnikow. Mozna by
          powiedziec, ze to w Polsce beztrosko parkuje sie pol na pol i matka z wozkiem
          juz nie przejedzie. Kazdy kij ma dwa konce.
          • e-vil Re: Jak Wam sie prowadzi samochod po lewej stroni 12.06.07, 16:46
            Ja generalnie wolę jeździć po lewej stronie - i moim skromnym zdaniem jest to
            wygodniejsze niż 'normalnie' ;)
            Przede wszystkim samochody wyprzedzają Cię (jeśli już) to z prawej strony.. jak
            dla mnie lepiej mi tym kątem oka obserwować co się dzieje po prawej.. i z ronda
            nadjeżdżają z prawej.
            Z parkowaniem też mam problem.. ale tylko z równoległym - gdzieś czytałam, że
            babki mają z tym przeważnie problem - faceci żadnego. Tłumaczyli to różnicą
            budowy mózgu ;) Więc niech i tak będzie.
            • jacinda co do ubezpieczenia 12.06.07, 17:04
              Dopisanie mnie do ubezpieczenia wcale nie podnioslo ceny (nie zmienilo jej).

No mam podobnie jak Mamonia - dobrze to okreslilas 'duzo samochodu po lewej
              stronie' i ja ze wzgledu na szeroki samochod nie odczuwam odleglosci.

• al.1 Re: Jak Wam sie prowadzi samochod po lewej stroni 12.06.07, 17:22
      Mnie na poczatku sciagalo na lewa strone. Ale najgorsze to to, ze tyle juz
      jezdze, a ciagle zapedzam sie do wsiadania od strony pasazera, czy z lewej
      zamiast z prawej strony.

tiny.pl/fgsm
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka