Dodaj do ulubionych

odkupię sprzęt "na narty"

17.02.08, 17:43
chetnie kupię narty z kijami i buty (potrzebne 2 komplety, ale i jeden moze
byc).długość nart 150-160 cm ,rozmiar butów 6 uk i 7,5 uk (bądź 40 i 42 polski
rozm).
Obserwuj wątek
    • mysz2006 Re: odkupię sprzęt "na narty" 17.02.08, 23:40
      jesli ci moge doradzic to nie zawracaj sobie glowy kupowaniem uzywanego sprzetu. Jesli jestes doswiadczonym narciarzem wiesz ze przy nowoczesnych dzisiejszych nartach carvers, 10 cm robi wielka roznice. Co do butow - hmmm rozmiar 40 rozmiarowi 40 nie rowny - ja na przyklad w rozmiar 39 Salomona nogi nie wcisne, natomiast w 38,5 Lowa stopa mi lata. Jesli jestes poczatkujacym narciarzem radze ci sprzet wypozyczyc i nie kupowac ani butow ani nart zanim nie wyprobujesz kilkunastu marek, bo to jest strata pieniedzy.

NB jesli bedziesz leciec z UK - przewoz nart, jak pisalam w innym watku kosztuje ok 40 funtow. Buty tez swoje waza wiec trzeba uwazac przy pakowaniu bagazu - zeby nie przekroczyc limitu no i oczywiscie ilosci walizek/toreb.

milego szusowania :-))
      • aniaheasley Re: odkupię sprzęt "na narty" 18.02.08, 01:02
        Podpisuje sie zdecydowanie - tez radze wypozyczyc sprzet na miejscu.
        Nie ma sensu meczyc sie z targaniem tego wszystkiego w obie strony.
        A wypozyczalnie sprzetu sa WSZEDZIE tam gdzie snieg i wyciagi!
        • eballieu Re: odkupię sprzęt "na narty" 18.02.08, 14:18
          Ja wypowiem sie tylko w kwestii butow.
          Polecam wypozyczyc w dobrej wypozyczalni - takiej, ktora wszedzie
          przy stacjach na stokach ma swoje punkty. Nie wiem gdzie planujesz
          jezdzic, ale na zachodzie istnieje opcja wypozyczenia nowych butow.
          Co zjazd mozesz wymieniac buty, probowac inne modele.
          Jesli ktorys model bedzie Ci wyjatkowo odpowiadal, to wtedy mozesz
          sobie identyczny kupic. Bo warto, wedlug mnie.
          • natina0 Re: odkupię sprzęt "na narty" 18.02.08, 21:48
            hehe widzę dziewczynki że wszystkie założyłyscie ze lecimy samolotem:-),otóż
            nie,jedziemy autem,wiec nie ma mowy o "targaniu" ze sobą:)jesli chodzi o dlugosc
            nart to moze nie jasno sie wyraziłam jedna para 150cm druga 160cm,zdaje sobie
            sprawę ze 10 cm to duża różnica:)jesli chodzi o wypozyczenie to jak juz sie
            dowiedzialam ok 40 euro na dzien,nas dwoje to 80. za caly tydzien wyjdzie
            560,więc wolę kupić.z butami zgadzam sie, ze roznie to bywa, ale nie ma problemu
            bo i tak bysmy osobiscie po to przyjechali.Ale dziękuje za wszystkie dobre rady
            i wskazówki.pozdrawiam
            • mysz2006 Re: odkupię sprzęt "na narty" 19.02.08, 09:54
              ciekawe gdzie ta osoba ktora powiedziala ci ze wypozyczenie butow kosztuje 40 euro za dobe, buty za taka cene wypozyczala. Weszlam na strone ski school gdzie jezdzimy w Austrii i ceny sa nastepujace:

basic boots+skis+poles - 22euro za dzien/86 euro za tydzien

premier boots+skis+poles - 36 euro za dzien/151 euro za tydzien

chyba to oczywiste ze gdyby moznaby sie wyekwipowac za cene wynajmu nie radzilabym ci wynajmowac tylko kupic.

Czasem kupno wlasnego sprzetu jest false economy - pelen servis nart kosztuje 30 euro! A o narty trzeba dbac.

Przy kupowaniu sprzetu z drugiej reki musisz sprawdzic czy buty pasuja do wiazan. I w ogole sprawdzic w jakim stanie sa wiazania. Ja jezdze wiele lat i nie podjelabym sie oceny wiazan, a od stanu wiazan zalezy twoje bezpieczenstwo na stoku.

Jeszcze raz powtarzam ze jesli jestescie dorywczymi narciarzami lepiej, wygodniej i bezpieczniej sprzet wypozyczyc, a jesli traktujecie to powaznie faktycznie zainwestowac w cos nowego. Ale rob jak uwazasz.

Dodam tez ze uwazam jazde w kasku za koniecznosc, bez wzgledu na poziom twoich umiejetnosci.

Za brawure i oszczednosc czasem drogo sie placi.
              • aniaheasley Re: odkupię sprzęt "na narty" 19.02.08, 13:16
                Mysz, naprawde jezdzisz w kasku??
                • mysz2006 Re: odkupię sprzęt "na narty" 19.02.08, 15:12
                  aniaheasley napisała:

> Mysz, naprawde jezdzisz w kasku??

na prawde :-D, a Wy nie?
                  • aniaheasley Re: odkupię sprzęt "na narty" 19.02.08, 17:10
                    Nie :-)
                    My jezdzimy w pieknych kolorowych czapeczkach i w goglach czasami.
                    Ale my jezdzimy prawie wylacznie w Polsce, ewentualnie na Slowacji,
                    nie w wielkim swiecie alpejskim. I jakos malo kaskow widuje, wiec
                    sie pytam.
                    • mysz2006 Re: odkupię sprzęt "na narty" 19.02.08, 19:02
                      pewnie i do Polski i Slowacji 'moda' na kaski dojdzie. W niektorych rejonach Austrii instruktor nie wezmie dzieci/mlodziezy do szkolki narciarskiej bez kasku, bez wzgledu na poziom zaawansowania. (Kask dokladaja za darmo do lekcji.) A wiec moje dzieci sa do kaskow przyzwyczajone od malego.

Kaski nosi wiele doroslych osob, a na pewno ci co jezdza off piste i na mogul fields. Na 'prostych' stokach tez jest to bardzo popularne - z zanikajaca etykieta wsrod uzytkownikow i zwiekszajaca sie predkoscia jazdy staje sie to po prostu konieczne. Dla ciekawostki, podczas ostatniego wyjazdu natknelismy sie na grupe trenujacych wyczynowo Polakow snowboardzistow - zaden nie mial kasku. Cos takiego to po prostu kaskaderka.

kaski nie musza byc obrzydliwe:
                      www.twenga.co.uk/dir-Sports,Winter-sports,Ski-goggles/Colour-Blue-2-18476-2075
                      ProductsPage.aspx?categoryName=Ski%20Helmets&categoryType=Sports
                      www.snowfusion.co.uk/sc/123/Head-Protection/Hammer-HMR-Helmets.htm
            • aotearoa Re: odkupię sprzęt "na narty" 19.02.08, 18:12
              Natina,

Tez jade za tydzien na narty i moge potwierdzic ze za wypozyczenie
              sprzetu na tydzien (buty, kije i narty) nie powinnas zaplacic wiecej
              niz 80-100 funtow.
              I tak z osobistych dosiwadczen to jesli musisz faktycznie kupowac to
              sugeruje buty narciarskie - nie dosc ze higieniczniej to jeszcze but
              sie dopasowuje do indywidualnej nogi, nie obciera itp. Moj nie maz
              jezdzi na calkowicie wypozyczanym sprzecie bo dopiero sie uczy, ale
              juz wiem co dostanie na Gwiazdke w tym roku:)
              • izabelski Re: odkupię sprzęt "na narty" 23.02.08, 01:04
                a gdzie w UK najlepiej kupic buty
                mam dosc wypozyczania butow, ktore sa niewygodne (a mam szeroka stope)
                z przyjemnoscia wydam odpowiednia kwote z buty, ktore beda lezaly jak ulal i
                beda moje
                nawet noszenia sie nie boje :-)
                • vygotsky Re: odkupię sprzęt "na narty" 29.02.08, 18:27
                  chetnie oddam za darmo buty nordica, nr chyba 38 albo 39, czerwone ,
                  nieco ciezkie ale dobrze trzymaja noge, oddam tez 42 buty salomon
                  czarne na jedno zapiecie dla leniwych, maz twierdzi ze niewygodne,
                  odziedziczylismy po znajomych narciarzach ale nordica dla mnie za
                  male a tamte dla meza niewygodne wiec oddam w dobre rece...

W tym roku w Austrii za sprzet dla calej rodziny - 4 osoby, (2
                  doroslych mialo wlasne buty) zaplacilismy 130 euro za 7 dni, byla
                  jakas znizka z racji hotelu ale ogolnie Austria jest tansza od
                  Polski czy Slowacji jesli sie wyjazd organizuje samemu..

my lubimy miec swoje buty bo moje ulozyly sie juz do mojej nogi i to
                  chyba jest wazne..
                  • natina0 Re: vygotsky 04.03.08, 13:55
                    bardzo dziekuję za oferowaną pomoc,szkoda że troche wczesniej sie nie zgadałysmy
                    bo juz zakupiliśmy sprzęt:)ale przynajmniej za rok juz nie będziemy mieli tego
                    problemu:)jeszcze raz bardzo dziękuję!pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka