palker 04.05.04, 10:16 zacznę może nowy watek spacerowy. Proponuję spotkanie "Japończyków" w sobotę, 8.maja o 10.30, pod brama główną Cmentarza Żydowskiego od strony ul. św.Wincentego. Najlepiej dojechać do ronda Żaba. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jolajola1 Re: KIRKUT na Bródnie - sobota 8.maja 04.05.04, 10:25 godzina może byc, co do miejsca, to jeszcze musze nos w plan wetknąc, żeby zobaczyc , ile czasu będe dojeżdżać Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: KIRKUT na Bródnie - sobota 8.maja 04.05.04, 11:20 jolajola1 napisała: > godzina może byc, > co do miejsca, to jeszcze musze nos w plan wetknąc, żeby zobaczyc , ile czasu > będe dojeżdżać Jolu - moze być problem z wniesieniem roweru na kirkut, dziura w ogrodzeniu, która jest jedynym wejściem jest dość mała. Odpowiedz Link Zgłoś
jolajola1 Re: KIRKUT na Bródnie - sobota 8.maja 04.05.04, 12:01 sloggi napisał: > ...moze być problem z wniesieniem roweru na kirkut, ale przeciez ja nic o rowerze nie mowiłam ........ ja nie znam tam tras komunikacji stołecznej, i dlatego musze opracowac sobie dojazd..... Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: KIRKUT na Bródnie - sobota 8.maja 04.05.04, 12:15 Do Kijowskiej i w 169. Odpowiedz Link Zgłoś
piniek Re: KIRKUT na Bródnie - sobota 8.maja 04.05.04, 14:34 Jak z Saskiej Kępy to od razu w 25. P.I.nie.K. PS. Chyba, że źle pamiętam "lokalizację" jolijoli ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
piniek Re: KIRKUT na Bródnie - sobota 8.maja 04.05.04, 12:12 Siem melduje że będę :-) Dobrze, że mam blisko, to nie zaśpię ;-))))) P.I.nie.K. Odpowiedz Link Zgłoś
jolajola1 Re: KIRKUT na Bródnie - sobota 8.maja 04.05.04, 12:31 a przy okazji, co z artykułem z przesłuchania konfesjonalnego specjalnie kupilam dzis GW papierzaną i nie było Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: KIRKUT na Bródnie - sobota 8.maja 04.05.04, 12:51 w tej sytuacji przysługuje Ci zwrot poniesionych nakładów. Należy napisac podanie do koncernu Agora, nakleić znaczki skarbowe w wysokości 10 zł a do podania dołaczyć bezużyteczny egzemplarz gazety. W podaniu nalezy zaznaczyć wyraźnie, ze nie przeczytałaś z dzisiejszej gazety ani linijki. Gdyby podważano wiarygodność tego stwierdzenia idź na ugodę (procesy bywają kosztowne i długotrwałe)i zgodź sie na zwrot 50%. 1,40 zł ulicą nie chodzi:-) PS A na serio: chyba trzeba ciut zaczekać, jest podobno szansa, ze w tym tygodniu puszczą do druku :-) Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: KIRKUT na Bródnie - sobota 8.maja 04.05.04, 13:50 Moją obecność w sobotę ninijeszym potwierdzam. palker napisał: > A na serio: chyba trzeba ciut zaczekać, jest podobno szansa, ze w tym > tygodniu puszczą do druku :-) A czy ktoś zadał sobie trud to-to zautoryzować? Czy w ogóle była taka możliwość? Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: KIRKUT na Bródnie - sobota 8.maja 04.05.04, 14:10 nie było możliwości:-) Tradycyjnie zostaniemy zmanipulowani:-) Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: KIRKUT na Bródnie - sobota 8.maja 04.05.04, 14:55 Tytuł: "Palker i spółka"... :-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: KIRKUT na Bródnie - sobota 8.maja 04.05.04, 14:59 Ta konwencja tytułu została juz zużyta: vide słynny artykuł "Zdzicha i spółka" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: KIRKUT na Bródnie - sobota 8.maja 04.05.04, 15:14 Ech, to miała być właśnie aluzja... Odpowiedz Link Zgłoś
jolajola1 pogoda 07.05.04, 09:43 ogladam wszystkie mozliwe prognozy na kanałach tv wielu i jak rzadko są zgodne JUTRO LEJE..... to co robimy ? stroje nurka błotnego na kirkut obowiazkowe? idziemy ? nie idziemy ? bo zdjecia deszczowe........? Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: pogoda 07.05.04, 09:57 bierzemy parasole - nie zapowiadają opadów ciagłych. A cyfrak poradzi sobie z oświetleniem w dzień pochmurny wyśmienicie. Przy robieniu detalu najwyzej doda sie dopalacz z lampy. Natomiast, jezeli demokratyczna większośc postanowi, ze wycieczke odgwizdujemy, to ja się oczywiście podporzadkuję:-) Odpowiedz Link Zgłoś
piniek Re: pogoda 07.05.04, 10:17 Do jutra jeszcze duuuużo czasu, a wszelkie prognozy powyżej 24h wprzód mają duże znamiona losowości :) Jakby co, to jestem gotów iść nie zważając na jakieś deszczyki. P.I.nie.K. Odpowiedz Link Zgłoś
jolajola1 Re: pogoda 07.05.04, 10:23 Palkerze, ale ja nie żądam zadnego odgwizdywania ! tylko moze by znajoma czarownica cos z pogodą zrobiła ... ja się pytałam o warunki terenowe na kirkucie, czy tam błoto luzem tylko czy jakies szczątki alejek są? acha, i przyniose dwa zdjęcia kirkutu innego, będziemy mogli porównać i NIECH MI WRESZCIE KTOŚ POWIE, gdzie sie spotykamy, była mowa o jakiejs bramie drewnianej, gdzie, to , znaczy jaka ulica, numer jakis...? Odpowiedz Link Zgłoś
grozycki Re: pogoda 07.05.04, 10:43 z tego co zrozumiałem to spotykamy się niedaleko drewniaka przy Żabie Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: pogoda 07.05.04, 11:27 rondo Zaba, vis a vis stacji benzynowej BP lub wylotu ulicy Biruty jest ogromna, ozdobna brama cmentarza. Obok stoi piętrowy drewniak. Przed bramą jest parking. Jest to mała przestrzeń, na pewno się odnajdziemy wzrokiem:-) Odpowiedz Link Zgłoś
grozycki Re: pogoda 07.05.04, 12:06 W tym piętrowym drewniaku mieszkał profesor Dąb-Rozwadowski z Alternatyw. Na przydziale widniała jednak ulica Rajgrodzka. Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: pogoda 07.05.04, 11:32 obuwie należy zabrac stosowne do łażenia po mokrej trawie. Teren cmentarza to obecnie młody las, ale bez gęstego poszycia. Są też wytyczone nieliczne alejki i ścieżki wydeptane przez okolicznych tubylców. Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: pogoda mi nie straszna 07.05.04, 15:16 Biorę parasol, gumiaki i prochowiec!!! Teren kirkutu do przejścia w półbutach - tam jest piach, zatem o błocie nie ma mowy. I nie piszcie mi o odwoływaniu - co Wy, z cukru jesteście? Odpowiedz Link Zgłoś
zaciszanin Re: pogoda mi nie straszna 07.05.04, 15:47 Jeśli jest jeszcze miejsce na liście chętnych, to się dopisuję, ale przy nazwisku stawiam mały znak zapytania. P.S. Może po prostu koło wiaty przystanku "Św. Wincentego" 01? Odpowiedz Link Zgłoś
jolajola1 Re: pogoda mi nie straszna 08.05.04, 10:03 spóźnie sie, wyjde z domu dopiero za 10 minut, jesli to ktoś przeczyta, to POCZEKAJCIE NA MNIE ! Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: i po wycieczce :-) 08.05.04, 23:04 mimo dżdżu zalewającego głównie obiektywy aparatów fotograficznych, było nas 16 osób. Bardzo ciekawa i pouczająca wycieczka zarówno w swej pierwszej, jak i drugiej, "kolejowej" części. Plony fotograficzne i opisy szczegółowe - niebawem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: i po wycieczce :-) 09.05.04, 00:03 No! Nareszcie udało mi się być pełnoprawnym współjapończykiem...co prawda robiłam za tłum jeno, bo aparatu nie mam, ale warto było! :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
jolajola1 PALKER i SKUCHA 09.05.04, 10:27 pisze tu, bo mi poczta wariuje : P - informuje, że nie mam żadnego zdjęcia ludzkiego, więc zrób trzecich japończyków ze swoich PiS - prosze mi na jolajola1@megapolis.pl przesłac zdjęcia ze mną, takie niezmniejszane, nieobrobione Odpowiedz Link Zgłoś
glory Re: i po wycieczce :-) 09.05.04, 12:36 beata_ napisała: > No! Nareszcie udało mi się być pełnoprawnym współjapończykiem...co prawda > robiłam za tłum jeno, bo aparatu nie mam, ale warto było! > :-)) No tak. Pitu,pitu, ale warto bylo. Ale my ciekawscy nieobecni prosimy o konkretne komentarze z wycieczki!. Kto byl, czy byl postoj na goraca herbatke z termosu ,co ogladaliscie,i tak dalej i tak dalej. Palker obiecal wklepac zdjecia z wycieczki.To wiemy i czekamy. Ale moze japonczycy niech cos opowiedza o marszu przez kirkut??. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
to.ya Re: i po wycieczce :-) / Palker 09.05.04, 14:29 SMSa miałeś mi przypominającego wysłać ... Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: i po wycieczce :-) / Palker 09.05.04, 21:32 po przeczytaniu wątku "Disco w piatek" nie miałem sumienia zrywać Cię o świcie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
to.ya Re: i po wycieczce :-) / Palker / !!!!! 12.05.04, 11:47 palker napisał: > po przeczytaniu wątku "Disco w piatek" nie miałem sumienia zrywać Cię o świcie > :-) :(((((((((((( Jak trzeba, to wstaję baaaaaaaaardzo wcześnie :) Szkoda, że nie zerwałeś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muha Re: KIRKUT na Bródnie - sobota 8.maja IP: *.aster.pl 09.05.04, 18:57 Hm.. . Fajnie było, tylko mokro. =P Odpowiedz Link Zgłoś
muha Re: KIRKUT na Bródnie - sobota 8.maja 09.05.04, 19:25 P.S.- Więcej wycieczek i ładniejsza pogoda. Odpowiedz Link Zgłoś
piniek Re: KIRKUT na Bródnie - sobota 8.maja 09.05.04, 23:28 No to powspominajmy... ping.neostrada.pl/foto/Wawa15 Nie pamiętam tylko, jak się nazywała ulica, przy której stał ten krzyż. Na żadnej z moich map/planów nie jest podpisana. Wygląda na ciąg dalszy ul. Podborzańskiej, ale nie kojarzę tej nazwy ze spaceru. P.I.nie.K. Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: KIRKUT na Bródnie - sobota 8.maja 10.05.04, 01:06 Krzyż stoi przy ulicy Kiejstuta. Odpowiedz Link Zgłoś
piniek Re: KIRKUT na Bródnie - sobota 8.maja 10.05.04, 09:47 sloggi napisał: > Krzyż stoi przy ulicy Kiejstuta. Hehehe.... Za pierwszym podejściem podpisałem zdjęcie "krzyż na ul. Kiejstuta". Potem, jak to przeglądałem, to zacząłem się zastanawiać, czy aby na pewno to była Kiejstuta. Wziąłem jeden plan - niepodpisana. Drugi - niepodpisana. Mapy topograficzne - niepodpisana. Patrzę, że ta Kiejstuta, to wg planów kończy się przed torami i jest prostopadła do tej. Więc koniec końców wycofałem się z tego pomysłu :-)))) P.I.nie.K. Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: KIRKUT na Bródnie - sobota 8.maja 10.05.04, 15:44 Na przełomie lat 60-70 wybudowano "tor pasażerski" z tym pięknym tunelem drogowym i dojazd poprowadzono od Poborzańskiej. Wcześniej był zwykły szlaban na ul.Kiejstuta. Lokomotywownia i jej przyległosci mają adres Kiejstuta 1. Odpowiedz Link Zgłoś
grozycki Lokomotywownia Praga 10.05.04, 10:40 W ten weekend teren lokomotywownii Praga był popularny. Po drodze spotkaliśmy paru miłośników paintball'a. Dziś na news'ach ztm znalazłem parę zdjęć m.in. obrotnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
grozycki Re: Lokomotywownia Praga 10.05.04, 12:53 Zdjęcia są na news'ach więc klasyczny link odpada (www.ztm.waw.pl na dole strony "serwer grup dyskusyjnych" grupa ztm.binaries). Ja jeszcze ze swoją stroną jestem w lesie. Ale zauważyłem że grupę nawiedził P.I.nie.K. ze swoją twórczością. Piotrze, czy mógłbyś zdjęcia Walusia skopiować na swoją stronę? Odpowiedz Link Zgłoś
palker album z "Japończykami" 11.05.04, 08:32 zainteresowani mogą znaleźć w swoich skrzynkach pocztowych. Wyglądamy tym razem na nobliwą wycieczkę z Izraela. Nawet roztańczony chasyd nam się trafił :-) Odpowiedz Link Zgłoś
glory Re: album z "Japończykami" 13.05.04, 14:51 palker napisał: > zainteresowani mogą znaleźć w swoich skrzynkach pocztowych. Wyglądamy tym razem > > na nobliwą wycieczkę z Izraela. Nawet roztańczony chasyd nam się trafił :-) Moje pierwsze wrazenie bylo takie. Turysci z Izraela (facet z mycka), przyjechali ogladac piekna polska przyrode. Ale strona tytulowa z napisami "ala Gwiezdne Wojny " byla najlepsza!. Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Wycieczkowiczów zapraszam... 12.05.04, 11:56 ...w najbliższy weekend na Dni Cytadeli Warszawskiej. Szczegóły podałem w osobnym wątku na Zabytkach Warszawy: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=437&w=12586311 A można to potraktować jako preludium do ewentualnej późniejszej wycieczki po Żoliborzu i Bielanach :-) Odpowiedz Link Zgłoś
jolajola1 zdjęcia z przystanku kolejowego i okolic 12.05.04, 15:32 PKP, opuszczona infrastruktura druga część wycieczki z 8 maja, przystanek kolejowy warszawa/praga, zarośnięte perony, przedwojenne familoki dla kolejarzy, dziura po obrotnicy i zdewastowana parowozownia nie mogę sie zabrac za zrobienie albumu z kirkutu, część zdjęc jest nieudanych, ale nie potrafie NIC WYRZUCIĆ, bo to pamiatka czasów, moze tego kirkutu wszak nie być chodzenie po tym cmentarzu i słuchanie opowiesci Palkera o traktorach, co teren wyrównywały, ktos opowiadał o wywrotkach piachu, co z pogłebianego kanału zerańskiego przyjeżdzały, widok wybebeszonych damskich torebek.... to wszystko zrobiło na mnie wieksze wrażenie, niż mogłabym przypuszczać ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agusia913 Re: zdjęcia z przystanku kolejowego i okolic IP: *.chello.pl 13.05.04, 13:53 a na mnie największe wrażenie zrobiła lokomotywownia. Poczułam się jakbym przeniosła się 150 lat do tyłu gdzięś w fabrycznej Łodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
margala Re: zdjęcia z przystanku kolejowego i okolic 13.05.04, 14:54 Gość portalu: agusia913 napisał(a): > a na mnie największe wrażenie zrobiła lokomotywownia. Poczułam się jakbym > przeniosła się 150 lat do tyłu gdzięś w fabrycznej Łodzi... nie uważasz, że byłaby to dobra lokalizacja dla Muzeum Kolejnictwa, które straci prawdopodobnie w najbliższym czasie swoją siedzibę przy Dworcu Głównym? Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: zdjęcia z przystanku kolejowego i okolic 13.05.04, 15:07 margala napisał: > Gość portalu: agusia913 napisał(a): > nie uważasz, że byłaby to dobra lokalizacja dla Muzeum Kolejnictwa, które > straci prawdopodobnie w najbliższym czasie swoją siedzibę przy Dworcu Głównym? Szczerze? Nie sądzę. Obecny stan techniczny lokomotywowni Praga i otoczenie + lokalizacja - niestety nie są korzystne. Kto miałby sfinansować wybudowanie w zasadzie całego muzeum od nowa? Odpowiedz Link Zgłoś
margala a może jednak? 13.05.04, 15:35 sloggi napisał: > margala napisał: > > > Gość portalu: agusia913 napisał(a): > > > nie uważasz, że byłaby to dobra lokalizacja dla Muzeum Kolejnictwa, które > > straci prawdopodobnie w najbliższym czasie swoją siedzibę przy Dworcu Głów > nym? > > Szczerze? > Nie sądzę. Obecny stan techniczny lokomotywowni Praga i otoczenie + > lokalizacja - niestety nie są korzystne. Kto miałby sfinansować wybudowanie w > zasadzie całego muzeum od nowa? Raczej nie od nowa, bo budynki stoją. Jeszcze stoją. Teren oczywiści wymagałby rewitalizacji. W wielu miastach europejskich własnie w takich opuszczonych obiektach przemysłowych powstają instytucje kulturalne [np. Tate Gallery of Modern Art w Londynie w dawnej elektrowni] albo handlowe [Stary Browar w Poznaniu]. Jesli chodzi o lokalizację nie jest zła. ZOO jest po prawej stronie Wisły i raczej nikt nie mówi, że jest to złe miejsce. Do terenu dawnej Lokomotywowni Praga jest stosunkowo dobry dojazd Trasą Toruńską lub mostem Gdańskim. Uważam, że władzom dzielnicy Targówek powinno zależeć na lokowaniu tego typu placówek na swoim terenie. Podwyżają one prestiż, ożywiają okolice. Przecież aby zapewnić rozwój jakiegoś obszaru nie wystarczy inwestować jedynie w infrastrukture komunikacyjną, handel i przemysł. A skąd pieniądze? Jeśli urzędnicy byliby wystarczająco ambitni i umiejętni, zapewne udałoby się im pozyskać na ten cel pieniądze z funduszy unijnych. PozdrawiaM. Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: a może jednak? 13.05.04, 16:35 To nie jest teren należący do dzielnicy Targówek. Dzielnica przy obecnym ustroju nie dysponuje środkami własnymi, a tylko funduszem celowym. Muzeum Kolejnictwa to jednak działka resortowa. Bardzo lekko o tym piszesz :), ale niestety to musiałby być projekt nie tylko kulturalny, ale i komercyjny, to musi na siebie zarobić. ps. A swoją drogą administracyjnie to już jest dzielnica Praga Północ. Inwestowanie miasta bez praw do gruntu wyglada tak, jakby Ci nie pasowała glazura w mojej łazience i dla mojego dobra postanowiłbyś mi położyć inną. Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: a może jednak? 23.05.04, 22:08 Świetne zdjęcia Joli i Pingowe:))) Palkerowi sygnaturka się zepsuła;) Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: a może jednak? 23.05.04, 22:11 lucy_z napisała: > Palkerowi sygnaturka się zepsuła;) Wyekspirowała :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: a może jednak? 23.05.04, 22:15 beata_ napisała: > > Wyekspirowała :-))) ???? Już się skonczył czas korzystania? Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: a może jednak? 23.05.04, 22:17 lucy_z napisała: > beata_ napisała: > > > > > Wyekspirowała :-))) > > ???? Już się skonczył czas korzystania? Raczej miejsca brak, stąd ograniczenia czasowe zastosowane:-) > > Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: a może jednak? 23.05.04, 22:26 Wiesz Beatko:) Tak sie cieszę, że Cię zobaczyłam, bardzo!:))) Będę zaglądać, będę!:) Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ NO! :-))) 23.05.04, 22:29 lucy_z napisała: > Wiesz Beatko:) > Tak sie cieszę, że Cię zobaczyłam, bardzo!:))) > Będę zaglądać, będę!:) Jak w tytule:-)))) Ps Jakby się kto pytał, to moje wp niekatywne jest - nie korzystam, bo spamu za dużo... Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: NO! :-))) 23.05.04, 22:35 beata_ napisała: > Jakby się kto pytał, to moje wp niekatywne jest - nie korzystam, bo spamu za > dużo... Acha!:) Pa, pa:)) Odpowiedz Link Zgłoś
jolajola1 DZISIAJ .... 04.06.04, 19:09 przejeżdżając rowerem niedaleko, podjechałam do kirkutu mało co mnie szlag jasny i cholera razem wzięte nie położyły trupem na miejscu !!! jakieś swołocze WYŁAMAŁY CAŁĄ TYLNĄ BRAMĘ, ślady opon na kirkut i z kirkuta wiodą złodzieje ? wandale ? hieny ? Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: DZISIAJ .... 04.06.04, 22:06 Tamtą tylną bramę, cośmy się nią przeciskali? No cóż, pewnie ktoś (ta SWOŁOCZ) wpadł na pomysł wykorzystania materiału walającego się "bez potrzeby"....:-/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrek Re: DZISIAJ .... IP: *.acn.waw.pl 05.06.04, 21:47 a możecie mi powiedzieć, gdzie o tym cmenatrzu jakieś informacje można znaleźć? Odpowiedz Link Zgłoś