Dodaj do ulubionych

Przyszłość Pragi

IP: *.derbynet.pl / 217.153.152.* 04.05.04, 14:58
Mieszkalam na PRADZE cale swoje mlode zycie i wiecie co,nienawidze tej
dzielnicy.Wszedzie typy ze strach przejsc,nawet nie mam zamiaru tam
zagladac.Przeprowadzilam sie i jest mi lepiej,ciesze sie ze moje dzieci nie
beda musialy tam mieszkac i patrzec na to na co ja sie napatrzylam.Mieszkam w
nowym osiedlu ,wyrwalam sie z pragi i wam wszystkim tego zycze.Jest mi
wszystko jedno co dalej bedzie z praga.
Obserwuj wątek
    • Gość: Baset Re: Przyszłość Pragi IP: *.supermedia.pl / *.supermedia.pl 07.05.04, 14:16
      Uprzejmie dziękujemy za zmianę miejsca zamieszkania.
    • piniek Re: Przyszłość Pragi 07.05.04, 15:44
      Urzekła mnie Twoja historia...
      Cała nadzieja w dzieciach, że znienawidzą mieszkanie we współczesnym getcie i
      zatęsknią za prawdziwym miastem. Może nawet jeszcze będą miały szanse je
      zobaczyć.

P.I.nie.K.
    • Gość: Stalowa power Re: Przyszłość Pragi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.04, 19:08
      tak, wyprowadzilas sie na jakies trendy osiedle Derby na totalnym odludziu,
      gdzie miejski autobus zaglada raz na 2 godziny.

Na Pradze swoich sie nie rusza! Ale jak ktos jest frajerem i boi sie kazdego
      kto ma na spodniach trzy paski, to rzeczywiscie moze lepiej ze sie wyniosl
      • Gość: Automobilista Re: Przyszłość Pragi IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.05.04, 19:43
        > tak, wyprowadzilas sie na jakies trendy osiedle Derby na totalnym odludziu,
        > gdzie miejski autobus zaglada raz na 2 godziny.

Slyszałeś o takim wynalazku jak SAMOCHÓD? :)
    • Gość: z pragi Re: Przyszłość Pragi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.04, 21:52
      Masz racje - praga to totalny SYF... mieszkalem kiedys na Mokotowie i na prawde
      widze roznice i absolutnie sie z z Toba zgadzam - praga to brud, menelia,
      przepite mordy i ogolna brzydota - najgorsze miejsce i najgorszy kanal w
      Warszawie... i nic nie pomoga piekne deklaracje ze strony wladz miasta bo
      wielopokoleniowe zacofanie tego miejsca i mieszkajacych tam ludzi jest
      nieodwracalne i nie pomoze tez odwolywanie sie do swojskiego "praskiego"
      klimaciku - z menelskimi tradycjami typu: "swoich sie nie rusza" itd. bo i tak
      prawda w oczy kole... a do tych co bronia swojej pragi - rozumiem ze tu sie
      urodziliscie i wychowaliscie ale postarajcie sie (jesli to mozliwe) spojrzec na
      to miejsce trzezwym okiem, porownac z innymi - na prawde nie "musicie" kochac
      pragi bo tu sie urodziliscie i to wasz rewir... macie prawo zyc inaczej i
      lepiej...
      • jolajola1 Re: Przyszłość Pragi 08.05.04, 10:11
        ja żyję lepiej i mam korzenie
        i w moim domu, co za sprawa !, nie ma ani jednego menela, a dresiki z
        paseczkami to zakłada mój syn i jego sąsiad, gdy ida na halę pograc w piłkę
      • Gość: stalowa power Re: Przyszłość Pragi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.04, 11:23
        To co tu proponujesz to jakas dziwna polityczna poprawnosc - przyjelo sie w
        calej Warszawie mowic, ze rejony Wileniaka, Stalowej, Zabkowskiej to najwiekszy
        syf - tymczasem juz od paru lat policyjne statystyki jasno pokazuja, ze jest
        wiele znacznie bardziej niebezpiecznych miejsc typu Bielany (zwlaszcza to
        robotnicze osiedle w rejonie ul Przy Agorze), Nw Bemowo, Ostrobramska.

I mi tu jest najlepiej, bo mam blisko do centrum do sklepow szkol itd - nie
        widze powodu by sie wyprowadzac na jakis pipidowek, osiedle strzezone przez
        ciecia ktory nie wpusci kumpli gdy beda chcieli wpasc na piwko - tu jestem
        wolnym czlowiekiem!
        • Gość: jasiek11 Re: Przyszłość Pragi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.04, 17:43
          co racja to racja... teraz mieszkam dokladnie na Przy Agorze... tragedia jak
          sie masz... ale juz niedlugo przeprowadzam sie na Namyslowską... z wlasnej i
          nieprzymuszonej woli kupilismy tam mieszkanie z Żoną - odrzucając mokotow i
          tarchomin gdzie juz kiedys mieszkalismy ...

pozdrawiam przyszlych Sąisadow z Pragi..

jasiek
        • Gość: magda Re: Przyszłość Pragi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.04, 17:52
          mieszkam na pradze i ludzie nie sa zli sa uczynni zawsze pomocni A te menele z
          bram zawsze mowia dzieńdobry czego wiekszosc warszwiaków sasiada nie zauwaza.Co
          nie oznacza że mogli by nieco wyremontować a praga wygłądała by jak starówka i
          w tedy inni zamiast nam współczuc by nam zazdrościli lokalizacji a ceny
          mieszkań rosły w górę i byle menel miąłby taki skarb
    • Gość: FRODO COZ PALACOW TO TAM NIE MA IP: *.icpnet.pl 08.05.04, 18:03
    • Gość: 1235 Re: Przyszłość Pragi IP: *.waw.pl 08.05.04, 19:14
      idiotka
    • Gość: gość Re: Przyszłość Pragi IP: *.derbynet.pl / *.derbynet.waw.pl 09.05.04, 18:59
      Moi drodzy
      powinniście rozumieć że nie chodziło mi oto aby obrażać tych porządnych
      mieszkańców pragi,że tacy są wiem, miałam na myśli właśnie tych menelików
      stojących po bramach ,to że strach tam wyjść na ulice po zmroku oraz to że
      widziałam "dzieci" bawiące sie w okradanie samochodu sąsiada i latające z
      radiami jeszcze "cieplutkimi",obrzucające sie takimi wyzwiskami że uszy więdły
      człowiekowi dorosłemu.Może powiecie że tak nie jest?Nie chciałam aby moje
      dzieci miały takich koleżków i to wszystko.Poczuliście sie urażeni,niepotrzebnie
      bo nie do was adresowałam moje słowa a że na pradze nie dzieje sie dobrze wiemy
      wszyscy i nie ma się co obrażać tylko coś z tym zrobić.I sprawy nie załatwi
      obrażanie kogoś za to że ośmielił sie poruszyć ten temati wszelkie uwagi
      typu "wyprowadziłaś się na trendy osiedle" nie są na miejscu.Tysiące ludzi się
      wyprowadzają bo chcą coś w swoim życiu zmienić i ja tak właśnie zrobiłam to
      wszystko.
      • Gość: Ania Re: Przyszłość Pragi IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.05.04, 21:31
        podpisuję się obydwiema rękami pod tą opinią. mieszkałam na pradze 3 lata i z
        dużą ulgą się wyprowadziłam. może to i prawda, że swoich nie ruszają. ale tylko
        otych, którzy udają, ze nie widzą krojenia, napadów, bójek, chamstwa. nie
        mieszkam w żadnym ekskluzywnym osiedlu - przeniosłam się na Powiśle, w którym
        meneli nie brakuje, jest to też normalne miasto a nie blokowisko. ale nie ma tu
        takiego syfu. żeby pragę zmienić, trzeba by całe kwartały wykwaterować,
        przeprowadzić rewitalixzację, i na nowo zasiedlić. a równolegle - wziąć za
        twarz szkoły, przedszkola, żeby włączyły się naprawdę w wychowywanie
        dzieciaków, a nie bezradnie rozkładali ręce, gdy 10-letni gówniarz chodzi po
        szkole z nożem.
        • Gość: z pragi Re: Przyszłość Pragi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.04, 00:59
          absolutnie popieram... i tez podpisuje sie obiema rekami pod twoja ocena
          sytuacji na pradze...
    • Gość: Gośka Re: Przyszłość Pragi IP: *.kijowska.waw.pl 09.05.04, 21:52
      snobka...ja tez wychowalam sie na Pradze, i dalej tu mieszkam, codziennie sie
      kręcę po Ząbkowskiej{autorka wątku już pewnie się przeżegnała z wrażenia),
      kiedyś zapomnialam wyjąć radia z samochodu , które stoi pod blokiem i stało tak
      ze trzy dni, aż to zauważyłam, w Centrum powiedzcie ile by postalo?? A jeśli
      chodzi o typy to te najgorsze już dawno sie przeprowadziły do takich osiedlii
      jak to Twoje. Uwielbiam tą dzielnice, choć może są ładniejsze, jest ona częscią
      mnie...
      • Gość: z pragi Re: Przyszłość Pragi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.04, 00:55
        SZCZERZE WSPOLCZUJE... w ten wlasnie sposob zamyka sie "magiczny praski krag"
        oparty na takim oto mysleniu: "no bo tutaj jest tak fajnie i >swojsko<...
        jestem z pragi, przeciez tu sie urodzilam, wiec nic nie zmieniajmy skoro jest
        tak zajebiscie..." a tak w sumie to nawet dobrze ze kazdy znajduje dla siebie
        jakies SWOJE miejsce - jeszcze raz szczerze ci wspolczuje ale widocznie juz tak
        musi byc...
        Na koniec jedno pytanie: czy ruszylas sie moze kiedys troche dalej poza
        swoje "praskie" podworko??? i czy naprawde nie widzisz tych roznic ktore
        dostrzega KAZDY przyjezdzajac tutaj z innych dzielnic warszawy??? i niezaleznie
        od utrwalonych stereotypow na temat pragi... trzeba naprawde duzego
        samozaparcia zeby nie widziec tego ze praga to naprawde najwiekszy kanal w
        warszawie i w wiekszosci to syf i wszechobecna menelia, tak niestety.......
        • jolajola1 Re: Przyszłość Pragi 10.05.04, 02:12
          o jesuuuuu
          przeciez praga to nie tylko ząbkowska czy wileńska, stalowa czy jakastam,
          zreszta na ząbkowskiej więcej nowych lub zrewitalizowanych kamienic z
          napływowymi lokatorami
          • Gość: login Re: Przyszłość Pragi IP: 213.77.38.* 10.05.04, 08:31
            Na Pragę przymusowo przekwaterowywano z Warszawy prostytutki i byłych
            więźniów... i to niecałe 100 lat temu.
            • palker Re: Przyszłość Pragi 10.05.04, 08:46
              a mozesz mi pokazać paluch od nogi z którego wyssałeś tego newsa sprzed stu
              lat? No i sama nogę też, oczywiście :-)
            • Gość: Gośka Re: Przyszłość Pragi IP: *.kijowska.waw.pl 10.05.04, 09:07
              moja Mama dostala tu przydzał mieszkaniowy, co prawda nie 100 ale trzydześci
              parę lat temu i z tego co mi wadomo była inżynierem sanitarnym a nie
              prostytytką. Notowana tez raczej nie była...
        • Gość: Gośka Re: Przyszłość Pragi IP: *.kijowska.waw.pl 10.05.04, 09:04
          z współczucie dziekuję ale sie obejdzie, z Pragi owszem zdarzało mi ruszać, w
          latach studiów spedzałam wiecej czasu w pozostałych dzelnicach Warszawy niż na
          samej Pradze. Zdarzało mi sie też zamieszkiwać zresztą w Monachium i Wurzburgu,
          i choć to piękne miasta, szczególnie to ostanie, to i tak najszczęśliwsza czuję
          sie w Warszawie, na Pradze właśnie....Pewnie myślisz,że jak ktoś czuje sie
          przywiązany do Pragi to jest ktoś, kto całe swoje życie spędził w bramie na
          Brzeskiej gapiąc sie na drugą strone ulicy i międląc butle alpagi w ręku??
          pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka