Dodaj do ulubionych

Panieńska - estetyczna klęska

IP: *.dialup.warszawa.pl 26.05.02, 18:16
Deszcz, który popsuł mi popołudniowe rowerowanie, przyspieszył mój powrót do
Warszawy.
Zanim skręciłem na Wybrzeżu Szczecińskim w ulicę Okrzei, przez
dłuższą „korkową” chwilę patrzyłem się na domy Osiedla Panieńska (dwa w kolorze
szarym i dwa , delikatnie mówiąc „musztardowe”). Zasłaniające, zgodnie z
intencją autorów koncepcji architektonicznej, widok na katedrę św. Floriana i
kontrastujące z budynkiem „Dominanty”.
Gdyby powrócić do pomysłu dawnego konkursu na „Mister’a Warszawy”, tylko au
rebours, i ogłosić konkurs :”Monster Warszawy”, to te dwa „musztardowe”
wygrywają w nim w cuglach. Sraczkowato-liszajowata elewacja, odpadające płyty
osłonowe, denna architektura.
Czy „to coś” ma swojego właściciela?
Obserwuj wątek
    • Gość: beata_ Re: Panieńska - estetyczna klęska IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 26.05.02, 18:29
      Ma:( Wojsko wespół ze wspólnotą - nie wiem jak to działa od strony prawno-
      własnościowej, ale współpraca kiepsko im idzie. Efekty widoczne gołym okiem...
      • palker Re: Panieńska - estetyczna klęska 28.05.02, 21:43
        Gość portalu: beata_ napisał(a):

> Ma:( Wojsko wespół ze wspólnotą - nie wiem jak to działa od strony prawno-
        > własnościowej, ale współpraca kiepsko im idzie. Efekty widoczne gołym okiem...

"Resorty siłowe" szczególnie marnie zapisały się w historii tej części Pragi.
        Osiedle Panieńska, wstrząsający pomnik Kościuszkowca, pseudo-wieżowiec dobudowany
        do Żydowskiego Domu Studenckiego o unikalnej architekturze i zaniedbanej
        elewacji. Dobrze, że już mostu Syreny nie ma.

Przypuszczam, że Panieńską administruje WAM z Olszewskiej. Z Mokotowa nie widać,
        co sie dzieje na Pradze, więc nie dziwota, że domy są takim stanie, w jakim są:-(
        • Gość: beata_ Re: Panieńska - estetyczna klęska IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 28.05.02, 21:51
          palker napisał(a):

> Gość portalu: beata_ napisał(a):
          >
          > > Ma:( Wojsko wespół ze wspólnotą - nie wiem jak to działa od strony prawno-
          >
          > > własnościowej, ale współpraca kiepsko im idzie. Efekty widoczne gołym okie
          > m...
          >
          > "Resorty siłowe" szczególnie marnie zapisały się w historii tej części Pragi.
          > Osiedle Panieńska, wstrząsający pomnik Kościuszkowca, pseudo-wieżowiec dobudowa
          > ny
          > do Żydowskiego Domu Studenckiego o unikalnej architekturze i zaniedbanej
          > elewacji. Dobrze, że już mostu Syreny nie ma.
          >
          > Przypuszczam, że Panieńską administruje WAM z Olszewskiej. Z Mokotowa nie widać
          > ,
          > co sie dzieje na Pradze, więc nie dziwota, że domy są takim stanie, w jakim są
          > :-(

Zmoich informacji wynika, że bezposrednią "pieczę" militarną sprawuje GAM czy WAM
          w Rembertowie, jakies związki z Olszewską może są, choc nie jestem pewna. Mam
          wrażenie, ze Olszewska zajmuje się ostatnio wyprzedażą mieszkań, przydziałami,
          wynajmem, a nie bezposrednią administracją - mogę się jednak mylić i ktoś mnie
          sprostuje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka