Dodaj do ulubionych

Na nowych osiedlach brakuje miejsc parkingowych

02.02.05, 01:25
Dlaczego mnie to nie dziwi?
Skoro część mieszkańców wykupiła miejsca parkigowe, to chyba nie jest fair -
że reszta parkuje za darmo na terenie osiedla?
Czy istnieje przepis nakazujący developerowi wybudowanie na terenie osiedla
darmowych miejsc parkingowych?
Obserwuj wątek
    • Gość: pepe Re: Na nowych osiedlach brakuje miejsc parkingowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.05, 08:23
      Hehe - to może ja panu Naczelnikowi od razu podpowiem "złote" strzały:
      1. Osiedle Mostostal Export Development (pomiędzy odkrytą a Światowida) -
      jeszcze większy przekret bo brakuje około 200 miejsc
      2. Osiedle "Pod Debami" - jeszcze lepsze mega przekret!!!!!

To teraz poprosze o pracę w Urzedzie Białołęka bo skoro mam lepszą wiedze od
      samego naczelnika to chyba mi sie nalezy no nie????

Ale wiem, wiem - pieniądze z łapówek zresetowały urzędnika mózgi i dane w
      papierach
      • Gość: mieszkaniec Re: Na nowych osiedlach brakuje miejsc parkingowy IP: *.spray.net.pl 02.02.05, 08:30
        Przy kupnie mieszkania handlowiec bił się w piersi, że miejsc postojowych
        będzie wystarczająco dużo i miejsca płatne parkingowe są tylko dla chętnych,
        którzy chcą mieć samochód np. pod samym swoim oknem.
        Więc to jest nie fair...a nie to, że ja nie chciałem kupić miejsca
        postojowego...
      • Gość: a Re: Na nowych osiedlach brakuje miejsc parkingowy IP: *.acn.waw.pl 02.02.05, 08:34
        "Mówiono nam, że kupno miejsc parkingowych nie jest obowiązkowe - wytyka Dariusz
        Sabat."

Co niby, panie "redaktorze" wytyka Dariusz S.? To, że się sfrajerzył, bo miejsca
        nie kupił, bo mu powiedzieli, że to nieobowiązkowe, a samochód ma?

"A gdzie teraz mają stanąć ci, którzy nie chcą ich kupować?" - w dalszym ciągu
        obnaża są mało błyskotliwą inteligencję Dariusz S.

Na Księżycu, panie Dariuszu, na księżycu.
        • Gość: mieszkaniec Re: Na nowych osiedlach brakuje miejsc parkingowy IP: *.spray.net.pl 02.02.05, 08:50
          Szanowny a,
          miejsca postojowe bezpłatne miały być w ilości wystarczającej i dla mieszkańców
          i dla gości razem wziętych.
          Miał być też parking wielopoziomowy - którego niet, ostatniego bloku na moim
          osiedlu też miało nie być na planie...oooo...ci, którzy tam mieszkają też się
          pewnie wyniosą na księżyc...niedługo...hi,hi...
          • Gość: aa Re: Na nowych osiedlach brakuje miejsc parkingowy IP: 157.25.9.* 02.02.05, 09:47
            Jasne typowa postawa roszczeniowa.
            Dajcie mi miejsce bo mi się należy, bo ja chcę.... daj, daj, daj
            Gratuluję
            • Gość: Tez mieszkaniec Re: Na nowych osiedlach brakuje miejsc parkingowy IP: 193.128.25.* 02.02.05, 09:56
              Nie rozumiesz - tu nie chodzi o dawanie miejsca za darmo ale o mniejsza liczbe
              miejsc (niezaleznie czy platnych czy nie) od liczby mieszkan na osiedlu. Jesli
              dolozysz do tego fakt ze niektorzy mieszkancy maja wykupione po dwa miejsca, to
              chocby kazdy chcial takowe sobie sprawic, nie bedzie mogl poniewaz ich
              zabraknie. I to jest glowny problem a nie rostrzasanie czy powinno byc za darmo
              czy nie.
              • Gość: qwertz Re: Na nowych osiedlach brakuje miejsc parkingowy IP: 217.8.161.* 03.02.05, 10:37
                Na razie nie zabrakło, więc nie ma takiego problemu.
            • Gość: TT Re: Na nowych osiedlach brakuje miejsc parkingowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.05, 15:27
              Dziwne, że wogóle wszedłeś bezpłatnie na forum! Za wejście na forum też powinno
              sie płacić - kapitalizm jest i basta, za wejście na osiedle też, a co chodnik
              się nie zdziera? Ale by developer zarobił... Takich klientów im trzeba, brawo!
              Jak develpoer chce sprzedać miejsce parkingowe to niech powie wyraźnie od razu,
              że trzeba kupić. Jak developer chce wybudować jeden blok więcej to niech powie
              od razu, a nie sprzedaje blok z widokiem na Wisłę, a potem za oknami masz
              ścianę... chodzi o rzetelną informację, wiesz co kupujesz, a nie kota w worku...
              Dom Develpoment chwali się certyfikatem developera a tam jest napisane:
              Kryteria przyznania certyfikatu:
              Jakość i rzetelność
              Gwarancje finansowe dla Klienta
              Dobra sytuacja ekonomiczno-finansowa firmy
              Bezpieczeństwo prawne
              Utrwalona pozycja na rynku
              I gdzie ta jakość... rzetelność...
            • skiela1 Re: Na nowych osiedlach brakuje miejsc parkingowy 04.02.05, 17:55
              Calkowicie sie z Toba zgadzam.Te wszystkie obiecanaki to byly na slowo,czy ktos
              poprosil o sprawe parkingu na pismie?? Wiadomo ze najwazniejsza sprawa jest
              sprzedanie mieszkania i sprzedawca bedzie zachwalal i obiecywal wszystko co sie
              da.W interesie kupujacego jest dopilnowanie wszystkiego do konca.I WSZYSTKO MA
              BYC NA PISMIE - podpisane.W razie niescislosci zawsze jest dowod i wtedy mozna
              zaczac jakies roszczenia bo sa ku temu podstawy.No ale ktos tu kogos chcial
              przechytrzyc.Mlodzi ludzi to jakby nie w tym swiecie zyli.Kupowanie
              nieruchomosci to nie to samo co kupowanie swiezych buleczek.A poza tym-nic
              nikomu sie nie nalezy.
          • Gość: a Re: Na nowych osiedlach brakuje miejsc parkingowy IP: *.acn.waw.pl 02.02.05, 09:52
          • Gość: a Re: Na nowych osiedlach brakuje miejsc parkingowy IP: *.acn.waw.pl 02.02.05, 09:57
            > miejsca postojowe bezpłatne miały być w ilości wystarczającej i dla mieszkańców
            > i dla gości razem wziętych.

Kto obiecał? Gierek czy tow. Wiesław?

"There're no free lunches." - ani teraz ani za czasów Wiesława, a jak ktoś myśli
            inaczej, to urwał się z Księżyca.
          • agnie_szka9 Re: Na nowych osiedlach brakuje miejsc parkingowy 02.02.05, 09:58
            hmmm...a co na pozostałych osiedlach Akacje??? Czy takie akcje DD zamierza
            przeprowadzać dalej?

Swoją drogą to bardzo zabawne, że mieszkańcy mogą podjechać pod swój dom tylko
            na pół godziny :-) kto to wymyślił, rany....
            • Gość: antyDD Re: Na nowych osiedlach brakuje miejsc parkingowy IP: 195.205.51.* 02.02.05, 10:19
              taka sytuacja jestna wszysrtkich osiedlach budowanych przez DD - i nie chodzi o
              to, że ktoś komuś ma dać miejsca za darmo - chodzi o to, że na 470 mieszakań na
              osiedlu jest 400 miejsc postojowych a powinno być zgodnie z planem minimum
              470 !!!
              powodem tego jest fakt, że deweloper wymigał sie od wybudowania parkingu
              wielopoziomowego i miejsc jest za mało !!!
            • jot.be Re: Na nowych osiedlach brakuje miejsc parkingowy 02.02.05, 12:09

> Swoją drogą to bardzo zabawne, że mieszkańcy mogą podjechać pod swój dom tylko
              > na pół godziny :-) kto to wymyślił, rany....

I jak oni to egzekwują :o) ??

Pozdr
    • Gość: salomon precz z cwaniactwem parkingowym IP: *.mi.gov.pl 02.02.05, 09:47
      Wielu ludzi uważa, że jak kupiło mieszkanie to należy im się parking pod oknem
      za friko. Na niektórych osiedlach nie ma znaczenia, ile deweloper zbudował
      miejsc, bo i tak te miejsca stoją puste. "Właściciele" wolą sobie rozjeżdzać
      trawniki i blokować wyjazdy, zamiast zapłacić za miejsce. Opisywane działania
      przeciwko parkującym na dziko nie są zwykle działaniami deweloperów czy jakichś
      abstrakcyjnych administratorów, tylko odruchem samoobrony mieszkańców
      (reprezentowanych przez zarządy wspólnot), którzy chcą odzyskać swoje chodniki
      i trawniki. To za nimi Gazeta powinna się ująć, a nie za cwaniakami parkującymi
      gdzie popadnie. Nikt mi nie wmówi, że ktoś kto sobie kupił mieszkanie za 150
      czy 200 tys. i samochód, jest tak biedny, że nie może sobie pozwolić na
      zapłacenie za miejsce parkingowe.
      • Gość: mk Re: precz z cwaniactwem parkingowym IP: *.elartnet.pl / 62.233.196.* 02.02.05, 10:00
        Ogólnie tak, ale : Deweloper ma obowiazek wybudować tyle miejsc parkingowych
        ile nakazuja przepisy ( nie mniej niz 1 na mieszkanie , a gdy sa usługi "w
        parterach" to zwykle więcej). To czy miejsca są płatne decyduje deweloper, moze
        odmówić sprzedazy mieszkania bez zapłaty za miejsce parkingowe ( w tej opcji 1
        mieszkanie + 1 miesce) oprócz tego musi zapewnić miejsca dodatkowe "darmowe"
        dla gości czy korzystającyech ze sklepów , które korzystnie sprzedał.
        PS. Tu jest właśnie problem - deweloper informuje ze mozna kupić mieszkanie bez
        miejsca parkingowego, a juz jakj sie kupi to wtedy próbuje wymusić dopłate za
        miesce. Dla mnie moga od razu wliczać parking w cene mieszkania albo nie brać
        za to nic, ale ma być to jasne od poczatku (tj. w momencie zakupu mieszkania)
        • Gość: Gosc123 Re: precz z cwaniactwem parkingowym IP: *.lukas.com.pl 02.02.05, 13:20
          A co zrobic jesli jest parking pod domem i tam sa miejsca po 17500 ktorych nikt
          nie chce??
          I oczywiscie zero miejsc na zewnatrz - czyli za malo???????
          • Gość: mt Re: precz z cwaniactwem parkingowym IP: *.netcom.poczta.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.05, 17:28
            Według mnie to jeżeli ilość garaży się zgadza z jakimiś tam wzorami to
            niezależnie od ich ceny znaczy że jest ich tyle ile należy. Zawsze można
            mieszkania nie kupić. A jeżeli się kupiło i nie ma gdzie zaparkować to
            proponuję poszukać parkingu w pobliżu.
      • uasiczka Re: precz z cwaniactwem parkingowym 03.02.05, 10:11
        oj wierz mi że czasami nie może...
        ty widać nie masz ani jednego ani drugiego albo rodzice ci dali bo nie wiesz
        jak to jest...
    • Gość: a.g. Automobiliści to komuniści z przekonania. IP: *.BPTNet.PL / *.telbank.pl 02.02.05, 09:54
      Wielokrotnie widziałem jak posiadacze samochodów argumentowali, że parkingi i
      drogi powinny być darmowe. Co więcej - oni byli święcie przekonani, że tak
      powinno być! Wydaje się, że nie rozumieją podstawowych zasad kapitalizmu - że
      jak chce się coś mieć to trzeba za to zapłacić.

Skutki widzę wielokrotnie - jest parking płatny, są na nim miejsca, a samochody
      i tak parkują na chodniku, zostawiając ze 30 cm dla pieszych :-(
      • Gość: MM Re: Automobiliści to komuniści z przekonania. IP: *.memrb.com.pl 02.02.05, 11:54
        Nie wiem czy zrozumiales tresc artykulu. Mam co do tego watpiwosci poniewaz nie
        ma w nim mowy o darowiznach developera na rzecz mieszkancow, socjalizmie,
        komunizmie i innych takich - bez przesady. Sprowadzac temat do do takiego
        poziomu dyskusji, jest dla mnie nie tylko ignorowaniem podstaw prawnych, ale
        jest to zwykle obrazanie i ponizanie ludzi mieszkajacych na tym osiedlu.
        Poniewaz rzecz dotyczy braku odpowiedniej ilosci miejsc i restrykcji, ktore
        czekaja nawet tych, ktorzy miejsca wykupili (skrajnie minimalna jest ilosc
        parkingow socjalnych - czyli takich, na ktorych moga zaparkowac odwiedzajacy
        goscie: rodzina czy przyjaciele). Nikt nie mowi, ze chce dostac cos za darmo.
        Problem w tym, ze miejsc NIE MA, a nie w tym ile kosztuja.
        • Gość: qwertz Re: Automobiliści to komuniści z przekonania. IP: 217.8.161.* 03.02.05, 10:55
          Ja też przeczytałem ten artykuł i wynika z niego, że są jeszcze niewykupione
          miejsca.
          Problem z tym że komuniści-automobiliści nie chcą ich kupić "Wielu
          zmotoryzowanych mieszkańców nie chciało tyle płacić" - uważają że należą im się
          za darmo: "A gdzie teraz mają stanąć ci, którzy nie chcą ich kupować?"

A ja mam samolot i uważam, że należy mi się bezpłatne lotnisko.
      • Gość: mieszkaniec A6 Re: Automobiliści to komuniści z przekonania. IP: *.akacje.pl / 195.28.170.* 02.02.05, 12:53
        A tak obecnie sytuacja jest jeszcze fajniejsza... bowiem nie dość, że uliczki
        pod blokami są maksymalnie zatkane - to jeszcze sporo samochodów parkuje na
        uliczkach dojazdowych.
        Przyczym ich szerokość na pewno utrudni przejazd śmieciarki o ew. karetce nie
        wspominając...

Fakt iż developer jednak zezwolił na wjazd samochodom jest jak strzał w stopę -
        po co kupić miejsce, skoro jednak można sobie zaparkować na uliczce?
        • Gość: TT Re: Automobiliści to komuniści z przekonania. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.05, 14:36
          A w jaki sposób developer miał nie pozwolić na wjazd na osiedle? Co to
          Alcatraz? Nawet jeśli nie masz wykupionego miejsca parkingowego to zawsze masz
          prawo wjazdu pod własny dom, choćby po to aby wypakować zakupy... albo kupiłeś
          nowy kibel - i co będziesz z nim dymał z Grzymalitów bo nie masz miejsca
          parkingowego? bez przesady... chyba, ze dla kibla też trzeba wykupić pozwolenie
          na wjazd... np. po 200zł - a co, nie ma nic darmo!
          • Gość: ania Re: Automobiliści to komuniści z przekonania. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.05, 20:11
            Ooo i tu sie mylisz.
            Na osiedlu na którym my kupiliśmy mieszkanie jest stróżówka i szlaban. Jak
            stróż sie uprze to naprawde nie wjedziesz. Wiem że to okropne ale ja licze na
            to że to sie zmieni.
    • Gość: a.g. Re: Na nowych osiedlach brakuje miejsc parkingowy IP: *.BPTNet.PL / *.telbank.pl 02.02.05, 09:55
      Wykup miejsc parkingowych jest nieobowiązkowy, bo część kupujących nie posiada
      samochodu! Ci którzy mają samochód powinni miejsce kupić!
      • Gość: mk Re: Na nowych osiedlach brakuje miejsc parkingowy IP: *.elartnet.pl / 62.233.208.* 02.02.05, 10:05
        Niezupełnie. Mieszkanie moze być "trwale" powiazane z miejscem parkingowym. Nie
        chcesz nie kupuj. Czy bedziesz korzystał to zupełnie inna sprawa - a co jak
        sprzedasz mieszkanie komuś z samochodem a na osiedlu nie bedzie juz wolnych
        miejsc parkingowych.
        PS. Miejsca ogólnodostepne "dla gości" to zupełnie inna sprawa, w polskiej
        rzeczywistosci zreszta zwykle są zastawiane przez mieszkańców.
    • Gość: qwertz Zmienić konstytucję IP: 217.8.161.* 02.02.05, 11:05
      Trzeba dopisać nowy artykuł: "Każdy obywatel RP ma prawo do bezpłatnego miejsca
      parkingowago w miejscu zamieszkania i pracy oraz przed sklepami i kinami" ;-)

Tak nie bardzo rozumiem: czy każdy właściciel mieszkania musi mieć samochód?
      Nie rozumiem dlaczego parkowanie ma być "bezpłatne", czyli dlaczego za budowę
      miejsc parkingowych (a parkingi podziemne są drogie) mają płacić wszyscy
      kupujący mieszkania?

Samochodziarze powinni zrozumieć, że koszt samochodu to nie tylko te
      kilkadziesiąt tysięcy (czasami to 1/4 kosztów mieszkania!) na jego zakup, ale
      też koszt parkowania - zakupu lub dzierżawy miejsca parkingowego.

Jak developer ma zmusić ludzi do prawidłowego parkowania czyli zapłacenia za
      zakup/użytkowanie miejsca parkingowego?
      • Gość: Peciu Re: Zmienić konstytucję IP: 151.92.176.* 02.02.05, 16:46
        W świetle cytowanego powyżej "kapitalizmu" nie widzę różnicy pomiędzy
        zmuszaniem posiadaczy samochodów do wykupienia miejsca postojowego a zmuszaniem
        developera do zapewnienia odpowiedniej liczby miejsc postojowych na oddawanym
        do użytku osiedlu (tzn. przynajmniej równe liczbie mieszkań).

Jak kierowcy nie stać na parking - niech nie kupuje fury,
        Jak developera nie stać na budowę parkingu - niech nie buduje osiedla.

Proste.

A jak developer zaczyna budowę to oznacza, że akceptuje prawo w tym kraju i
        wybuduje odp liczbę miejsc.
        • Gość: qwertz Re: Zmienić konstytucję IP: 217.8.161.* 03.02.05, 10:26
          A nie wpadłeś na to że za ten parking zapłacą nabywcy mieszkań i także ci
          którzy nie mają i nie będą mieli samochodów?
          To troche jak podatek - podobają ci się wysokie podatki?

Nie ma nic darmo.

A na tym ośiedlu nie ma problemu braku miejsc parkingowych - problem polega na
          tym, że kierowcy wymagają miejsc za darmo.
          Gwarantuję ci że jeśli bedzie dużo chętnych to developer lub wspólnota zbuduje
          parking podziemny i SPRZEDA (a nie rozda) miejsca parkingowe - to się nazywa
          kapitalizm.
    • Gość: Ostek Osiedle "DERBY" Białołęka ten sam DOMDEVELOPMENT IP: *.centrala.kbsa / *.kredytbank.com.pl 02.02.05, 12:18
      To nie jest jedyne takie osiedle DOMDEVELOPMENT, na osiedlu "Derby" DomDev.
      również wybudował za mało miejsc parkingowych, tylko z jedną różnicą u nas nikt
      nie kontroluje kto wjeżdża na osiedle i na jaki czas, mamy przez to bardzo mało
      miejsca , chodniki wszystkie są zastawione . straż pożarna nie miała jak wjechać
      przez szlaban do pożaru, a jak im się udało to znowuż nie miała jak podjechać do
      mieszkania cały chodnik był zastawiony. Powiedzcie mi gdzie tutaj był nadzór
      budowlany gdy DD oddawało mieszkania do użytku!!!! znowu jakaś łapówka ???Jestem
      mieszkańcem tego osiedla sam mam wykupione miejsce parkingowe, ale nie posiadam
      samochodu.:(
      • Gość: TT Re: Osiedle "DERBY" Białołęka ten sam DOMDEVELOPM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.05, 12:39
        Osiedle Akacje 6 to jeden wielki PRZEKRĘT, miały być miejsca bezpłatne a ich
        nie ma, miał być parking wielopoziomowy - też go nie ma, miało nie być dwóch
        ostatnich bloków na osiedlu - a są (sąsiad kupił mieszkanie z widokiem n Wisłę
        a widzi teraz ścianę sasiedniego bloku...), miało byc jedno miejsce na
        mieszkanie - a jest 0,8, miały być miejsca dla gości - a ich nie ma, i niech
        ktoś mi powie, że developer miał rację... chyba, że piszesz z Dom Development
        kolego, tyle że łaczysz się przez modem i twoje IP nie pokazuje adresu
        servera??? hę??
    • stefkazbielan duuzy przekret na Boguslawskiego 02.02.05, 19:34
      Panie Architekcie Miejski!!!!
      Jezeli juz dokonuje Pan kontroli to prosze o skontrolowanie rowniez
      bielanskiego urzedu. Dom Development wybudowal na ul. Boguslawskiego nowy
      budynek, oddany do uzytku w 2003 r. Ilosc miejsc parkingowych w stosunku do
      liczby mieszkan zostala ominieta w taki sposob, ze miejsca parkingowe sa za
      waskie w stosunku do obowiazujacych na dzien uzyskania zezwolenia na budowe
      przepisow. Co wiecej, blok zostal bez problemu, pomimo niezgodnosci z prawem
      budowlanym oddany do uzytkowania!!!! Za ile ??? To pewnie pozostnie tajemnica.
      Miejsca parkingowe sa tak waskie, ze kierowca samochodu parkującego pomiedzy
      dwoma innymi pojazdami, nie ma mozliwosci wyjscia ze swojego samochodu, bez
      ryzyka ego uszkodzenia, lub uszkodzenia samochodow sasiadow. Pasazerowie
      muszawychodzic z samochodow przed zaparkowaniem. Developer nie uwzglednil
      reklamacji mieszkancow.
    • Gość: Pavel Re: Na nowych osiedlach brakuje miejsc parkingowy IP: *.ca.pw.edu.pl 03.02.05, 09:07
      Moim zdaniem problem leży tylko w tym, że DD od początku "politycznie"
      przemilcza sprawę parkingów, dając do zrozumienia że parkingi będą i już. Ale
      przy kupnie mieszkania nikt nic nie wspomina o przyszłej opłacie za miejsce
      parkingowe, oczywiście jest to również wina samych kupujących ponieważ okazuje
      się, iż nie są oni tak przebiegli jak DD i domniemują, że że parkingi będą i
      już.
      Myślę, że jest to taki swego rodzaju marketing.
      • Gość: qwertz Re: Na nowych osiedlach brakuje miejsc parkingowy IP: 217.8.161.* 03.02.05, 10:35
        A na którym nowym ogrodzonym osiedlu parkowanie jest za darmo?
        • Gość: Peciu Re: Na nowych osiedlach brakuje miejsc parkingowy IP: *.akacje.pl / *.flashnet.pl 11.02.05, 00:12
          Odkryta 32 - budowane przez BMI,
          Buczynek (Książkowa) - JW Construction. Oni mają 4 pietra wielopoziomowego.
    • Gość: gość Re: Na nowych osiedlach brakuje miejsc parkingowy IP: *.acn.waw.pl 03.02.05, 14:08
      A ciekawe, co się stanie z samochodami gości odwiedzających rodzinę bądź
      znajomych, czy po 30 min ich samochody zostaną odholowane??? KIedyś ten parking
      był też dla nich przeznaczony, paranoja.....
    • Gość: Auto-Komu Re: Na nowych osiedlach brakuje miejsc parkingowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 00:13
      Zastanawiam się dlaczego szanowni nabywcy mieszkań zapomnieli, że po nabyciu
      muszą poczuć się właścicielami nabytych mieszkań wraz z terenem przyległym. Z
      mocy prawa tworzą wspólnotę mieszkaniową i nie deweloper decyduje gdzie mają
      parkować swoje pojazdy a sami jako właściciele muszą "zjeść swoją żabę", którą
      wyhodowali wspólnie z deweloperem. Tylko, że rola dewelopera się zakończyła -
      zakończył również dzierżawę terenu. Druga strona umowy: nabywcy, obecnie
      właściciele pozostaną w tym miejscu nieco dłużej z problemem, którego nie
      rozwiązali przed ostatecznym wywiązaniem się ze zobowiązań przez dewelopera.
    • grozycki Re: Na nowych osiedlach brakuje miejsc parkingowy 04.02.05, 12:59
      ...
      > Czy istnieje przepis nakazujący developerowi wybudowanie na terenie osiedla
      > darmowych miejsc parkingowych?

Jakiś czas temu słyszałem że jest przepis nakazujący (jeśli deweloper zdecyduje
      się na garaże) stworzenie więcej miejsc parkingowych niż jest mieszkań.
      Współczynnik jest około 1,2. W swoim budynku tak mam.
    • Gość: Marcin Pod Dębami jest podobnie... chociaż... IP: 5.5R* / *.nokia.com 04.02.05, 15:56
      U nas też jest nieciekawie... na szczęscie można miejsce wynająć i jest pod
      dachem
    • Gość: gość Re: Na nowych osiedlach brakuje miejsc parkingowy IP: *.elk.mm.pl 05.02.05, 19:09
      Chciałbym zwrócić uwagę temu gramotnemu "kapitaliscie", ze kiedy będzie wjeżdzał
      do Koziej Wólki to niech natychmiast płaci u sołtysa za swój pobyt.Jak mam
      odwiedzić swoją rodzinę na osiedlu jeśli ona nawet wykupi sobie miejsce
      parkingowe. Czy też muszę mieć wykupione miejsce. Człowieku rozumując twoja
      główką można doprowadzić do absurdu ruch samochodów w całej Polsce, we
      wszystkich miastach.Nikt nie żąda wybrukowanych parkingów - niech to będzie
      zwykły "żużlak"albo i coś prostrzego. Chcę zwrócić uwagę temu "rozumkowi", że do
      prawdziwego kapitalizmu u nas daleko.Szanowny Panie- kazda formacja ustrojowa
      winna służyc wszystkim. Historia uczy jakie kroki podejmują zawsze ci, o ktorych
      dziki kapitalizm zapomina a dla ktorych garstka cwaniaków odbiera wszystko.
    • krzyk007 Re: Na nowych osiedlach brakuje miejsc parkingowy 05.02.05, 20:06
      A ja myślę, że deweloper DD dowiódł po raz kolejny swojego cwaniactwa i
      krótkowzrocznej pazerności. Nawet jeśli przepisy prawa oraz zapisy w
      zawieranych umowach nie obligują go do wybudowania mieszkańcom odpowiedniej
      liczby miejsc parkingowych to kierując się doświadczeniem przy wcześniejszych
      inwestycjach (tudzież innych osiedlach nowobudowanych) powinien to uczynić.

Teraz sprawa jest już w rękach wspólnoty mieszkańców, ale pole manewru mają
      małe - miejsca nie są z gumy i nie przybędzie ich w sposób nadprzyrodzony.

Uważam że deweloper sprzedając lokale powinien uczciwie stawiać sprawę: możesz
      nie kupować miejsca parkingowego ale nie będziesz parkował na osiedlu
      (oczywiście wjazd krótkotrwały jest możliwy, ale np. zostawinie pojazdu na noc
      nie wchodzi w grę). Handlowcy (a raczej handlarze) z DD na pewno nie rozmawiają
      z klientami w taki sposób, tylko potencjalny problem z parkowaniem zwyczajnie
      zatajają (dodatkowo snują jakieś absurdalne wizje parkingu wielopoziomowego - w
      co sami pewnie nie nigdy nie wierzyli).

Dla mnie to jest kolejna wpadka DD i śmiechu warte jest, że ten deweloper
      szczyci się stosowaniem kodeksu dobrych praktyk (chyba w ściemnianiu klientów).
      Uważam że DD gra w lidze JWC.

Pzdr
      Krzych
      • Gość: kamil Re: Na nowych osiedlach brakuje miejsc parkingowy IP: *.derbynet.waw.pl 12.02.05, 03:43
        Osiedla DD na Białołęce przy ulicy Skarbka z Gór też cierpią na niedobur miejsc
        parkingowych a na ulicy dojazdowej są postawione znaki zakazu zatrzymywania sie
        tak więc jeżeli nie masz miejsca parkingowego albo jesteś gościem na osiedlu to
        do samochodu maszerujesz 15 min. DD - nie polecam.
    • tygrys01 Sprzedam miejsce parkingowe razem z mieszkaniem 08.02.05, 16:06
      Sprzedam miejsce parkingowe razem z mieszkaniem na 1 piętrze 44,7 m2, na
      Dąbrówce Szlacheckiej obok Selgrosu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka