kow_anna 19.02.05, 14:26 Czy ktoś już podpisał umowę na drugi etap? Czy sąsiedzi z I etapu mogą się podzielić swoimi doświadczeniami? Jakie kruczki zawarte są w umowie? Co udało się wynegocjować w stosunku do pierwotnej umowy z Agmetem? muniek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
guuferek Re: umowy II etap 19.02.05, 21:05 Witam.W poniedziałek prawdopodobnie będę podpisywał umowę na zakup mieszkania w II etapie. Zaniepokoił mnie jednen z punktów umowy, że zacytuję par.2 pnkt4. :"ostateczna powierzchnia lokalu mieszkalnego, wysokość udziału w nieruchomości wspólnej (a także jego cena) zostaną ustalone po wykonaniu w wyniku inwentaryzacji powykonawczej lokalu (...)" Chodzi mi o tą "wysokość udziału w nieruchomości wspólnej", czy ta wartość wliczona jest już w koszt mieszkania a jeśli nie, to czy może któryś ze szczęśliwych posiadaczy mieszkania w I etapie, mógłby mi orientacyjnie powiedzieć jakiego rzędu są to opłaty, w odniesieniu oczywiście to konkretnej wielkości lokalu. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
radzio-bud.b Re: umowy II etap 23.02.05, 17:30 guuferek napisał: > Witam.W poniedziałek prawdopodobnie będę podpisywał umowę na zakup mieszkania w > > II etapie. Zaniepokoił mnie jednen z punktów umowy, że zacytuję par.2 > pnkt4. :"ostateczna powierzchnia lokalu mieszkalnego, wysokość udziału w > nieruchomości wspólnej (a także jego cena) zostaną ustalone po wykonaniu w > wyniku inwentaryzacji powykonawczej lokalu (...)" > Chodzi mi o tą "wysokość udziału w nieruchomości wspólnej", czy ta wartość > wliczona jest już w koszt mieszkania a jeśli nie, to czy może któryś ze > szczęśliwych posiadaczy mieszkania w I etapie, mógłby mi orientacyjnie > powiedzieć jakiego rzędu są to opłaty, w odniesieniu oczywiście to konkretnej > wielkości lokalu. > > pozdrawiam Wszystko po kolei, tak więc: - Powierzchnia lokalu do aktu notarialnego będzie wynikiem inwentaryzacji powykonawczej (mierzy się ją w stanie surowym) Powinien być zapis, że w wyniku zmiany powierzchni o +/- 3% w stosunku do umowy cena nie ulegnie zmianie. - Natomiast kwestia udziału w gruncie i w nieruchomości wspólnej jest określana procentowo do wielkości mieszkania i zasadzie jest to zwykła formalność potrzebna do AKTU NOTARIALNEGO I URZĘDU SKARBOWEGO. Odpowiedz Link Zgłoś
guuferek Re: umowy II etap 19.02.05, 22:05 "A" ... ale czy jestem to chyba jeszcze za dużo powiedziane :)) Odpowiedz Link Zgłoś
guuferek Re: umowy II etap 19.02.05, 22:22 czy to prawda że małe bloczki wyleciały z II etapu. takie info wyczytałem na forum Developerzy. coś mi tu śmierdzi ? Odpowiedz Link Zgłoś
kow_anna Re: umowy II etap 20.02.05, 15:17 Witam, witam,ja też jestem z budynku A, I pietro. W sobotę 20.02. dowiedziałam się w Agmecie, że środkowy mały bloczek pod lasem ma być apartamentowcem wykończonym pod klucz za dużo wyższą cenę. Może te pozostałe też tak będą realizowane. Odpowiedz Link Zgłoś
sonia37 Re: umowy II etap 20.02.05, 20:43 Natomiast ja dowiedziałam się,że dwa mieszkania są zarezerwowane na mieszkania służbowe Agmetu.Może ktoś wie na jakich zasadach Agmet będzie je finansował? Jeśli tak to proszę o info.,jeśli nie to może warto o to zapytać przed podpisaniem umowy.Może się okazać,że koszt w/w mieszkań poniosą wszyscy przyszli mieszkańcy II etapu. Odpowiedz Link Zgłoś
moonka1 Re: umowy II etap 20.02.05, 21:09 bardzo Was proszę, nie osłabiajcie mnie ;-(. jestem zapisana na II etap na blok pod lasem. Czy ktoś ma jeszcze jakieś informacje ? Ja wiem, że podobno umowy mają być podpisywane za jakieś 2 tygodnie. pozdrawiam wszystkich oczekujących... Odpowiedz Link Zgłoś
guuferek Re: umowy II etap 20.02.05, 21:43 ja jestem umówiony na jutro... natomiast podobno prezez wyskakuje na urlop. Oby w czasie relaksu nie przyszły mu jakieś nowe pomysły do głowy :)) Odpowiedz Link Zgłoś
sonia37 Re: umowy II etap 20.02.05, 21:54 Skoro będziesz tam jutro,to może zapytaj o te "służbowe mieszkania".Ja będę w Agmecie dopiero w następnym tygodniu.Jeśli czegoś się dowiesz to daj znać.Będziemy czekać niecierpliwie. Odpowiedz Link Zgłoś
moonka1 Re: umowy II etap 20.02.05, 22:35 guuferek a mozna wiedziec w którym budynku bedziesz miaszkać ? Odpowiedz Link Zgłoś
guuferek Re: umowy II etap 20.02.05, 23:07 pewnie że można :) .. "A" Tylko może jeszcze jednak nie zapeszać. Najpierw trzeba podpisać umowę. A potem hoho kawał czasu czekania (i płacenia ). Odpowiedz Link Zgłoś
moonka1 Re: umowy II etap 20.02.05, 23:37 dzięki ;-), ja się zapisałam na mały blok pod lasem i wciąz czekam... sądząc po poprzednich wypowiedziach chyba się nie doczekam ;-). Szcześciarz z Ciebie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
goldeneye Re: umowy II etap 20.02.05, 23:38 Szybko zleci - szczególnie, jeżeli chodzi o płacenie:-) Pzdr Goldeneye (I etap) Odpowiedz Link Zgłoś