Dodaj do ulubionych

Sherlock Holms - pomocy

18.04.05, 18:33
Poszukuje opowiadania, w którym opisywany jest przypadek, gdy Holmes jedzie z
Kimś w przedziale kolejowym i na podstawie cech zewnętrznych danej,
obserwowanej osoby dokonuje jego szczegółowego opisu - zawodu, miejsca
zamieszkania, stanu cywilnego itd.
Może kojarzycie tytuł tego opowiadania? Porszę, odpowiedzcie jak najszybciej.
To BARDZO ważne.
Obserwuj wątek
    • Gość: silver Re: Sherlock Holms - pomocy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.04.05, 19:13
      Na pl.rec.ksiazki lepiej zapytac, ja nie kojarze. :/
      • mdwe Re: Sherlock Holms - pomocy 18.04.05, 19:56
        Ale dokładnie gdzie? Na pl.rec.książki nie ma żadnego forum itp...
        • Gość: silver Re: Sherlock Holms - pomocy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.04.05, 20:01
          Chodzi o Usenet oparty o protokol NTTP.
          usenet.gazeta.pl/usenet/0,1.html?group=pl.rec.ksiazki
          • mdwe Re: Sherlock Holms - pomocy 18.04.05, 20:10
            Dziękuję.
            • mdwe Re: Sherlock Holms - pomocy 24.04.05, 18:28
              Może jednak orientujecie się gdzie był taki fragment? Oto kilka szegółów
              więcej: Tak jak już pisałam, Sherlock jechał w pociągu, po pewnym czasie Ktoś
              wszedł do przedziału i wówczas SH zaczął charakteryzować tego człowieka.
              Pamiętam, że analizował między innymi błoto na jego butach - wyciagając z tego
              wnioski - w jakim rejonie Anglii był i jakie drogi przemiarzał. O ile mnie
              pamięć nie myli brał również pod uwagę producenta jego marynarki (z metki)
              wnioskując m.in. o zasobności portfela delikwenta itd. Rzeczywiście również
              wygląd dłoni był pomocny (czy pracował fizycznie, czy też był raczej
              intelektualistą).
              Może chociaż pamiętacie w którym opowiadaniu SH jechał pociągiem?

Bardzo proszę, pomóżcie.
              • beata_ Re: Sherlock Holms - pomocy 24.04.05, 18:57
                Niestety - w niejednym jechał...
                Pzrykro mi - nie pamiętam, chociaż Sherlocka czytałam i mam chyba w całości...
                Nie bardzo mam czas do niego wrócić i wertować, daruj :(
              • f.l.y Re: Sherlock Holms - pomocy 25.04.05, 11:28
                może spróbuj z tytułami przygód Sherlocka..może jakis tytuł Cię naprowadzi?
                może gdzieś są opisy/streszczenia tych książek?

albo zapytaj w jakiejś bibliotece? może przekartkuj te książki i trafisz?

no śmiało....jakby to zrobił Sherlock? :) pójdź jego tropem :)

może jest jakiś fun club Sherlocka? napewno gdzies jest!
                • mdwe Re: Sherlock Holms - pomocy 25.04.05, 15:09
                  Dziękuję, ale wszystkie te możliwości już wykorzystałam :(
                  • f.l.y Re: Sherlock Holms - pomocy 25.04.05, 17:04
                    bobo.fuw.edu.pl/~mbor/historia.htm
                    autor tej strony pisze o wątku Cię interesującym:
                    (wklejam);

Zazwyczaj (we wszystkich sześćdziesięciu opowiadaniach są oczywiście wyjątki),
                    nowy klient odwiedza Holmesa, wcześniej uprzedzając o swjej wizycie lub nie.
                    Holmes obserwując gościa maniery, ubiór, cechy fizyczne i ślady błota na
                    ubraniu, wyciąga wnioski zwane dedukcjami. Klient wyjaśnia problem. Reszta
                    historii to rozwiązanie zagadki. Czasami tymi gośćmi są przedstawiciele
                    policji, którym zdolności Holmesa stają się bardzo pomocne. Dedukcyjne
                    możliwości detektywa zawdzięczamy profesorowi Conan Doyle'a z czasów nauki w
                    szkole medycznej (Doyle był z wykształcenia lekarzem). Doktor Joseph Bell
                    stawiał diagnozę choroby pacjenta wykorzystując dedukcyjne rozumowanie.
                    Patriotyzm, sportowe zachowanie i lojalna przyjaźń pochodzą od samego Doyle'a.

może spróbuj dotrzeć do autora tekstu? może Ci coś podpowie...?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka