cubusek 25.05.05, 08:46 Tylko dlaczego dopiero teraz. Kto nie uległby przedwojennym wymiarom mieszkań i spokojowi jaki tu panuje. Wbrew opiniom różnych ludzi praga to nie miejsce marginesu społecznego. Praga Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cubusek Re: Restauratorzy zaczynają doceniać Pragę 25.05.05, 08:47 Praga ma klimat Odpowiedz Link Zgłoś
pra_gosia Re: Restauratorzy zaczynają doceniać Pragę 25.05.05, 09:03 Praga ma nie tylko klimat, ale ma przede wszystkim margines społeczny, do którego ja należę :)))) Musimy wykorzystać to zainteresowanie (oby nie chwilowe) Pragą i zachęcić wszystkich do inwestowania w nią, do tworzenia niecodziennych miejsc i do przyciągnięcia tłumów zza Wisły. Dobrego Burmistrza potrzebujemy, help! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re <a href="http://www.praga-pn.waw.pl/" target="_blank">www.prag IP: 217.153.88.* 25.05.05, 09:09 www.praga-pn.waw.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re Re: Restauratorzy zaczynają doceniać Pragę IP: 217.153.88.* 25.05.05, 09:10 www.praga-pn.waw.pl/pragapn/aktualnosci/1115676000_i_praska_wiosna_muzyczna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re Re: Restauratorzy zaczynają doceniać Pragę IP: 217.153.88.* 25.05.05, 09:11 www.praga-pn.waw.pl/index.php/pragapn/aktualnosci/1095026400_czar_pragi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re Re: Restauratorzy zaczynają doceniać Pragę IP: 217.153.88.* 25.05.05, 09:12 mail.praga-pn.waw.pl/lists/?p=subscribe&id=5 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re re re Re: Restauratorzy zaczynają doceniać Pragę IP: 217.153.88.* 25.05.05, 09:22 um1.warman.com.pl/wydarzenia/ankietawom/ankieta.php Odpowiedz Link Zgłoś
krasnal44 Dopóki istnieje Jarmark Europa nic tu się nie uda 25.05.05, 09:26 Dopóki władze miasta nie zrozumią, że problemem jest handel na sadioneie X lecia i towarzystwo które tam urzęduje nic się nie zmieni ani na Francuskiej jak i na Saskiej Kępie. Wszyscy których znam mówią to samo od czasu jak został uruchomiony handel na stadionie Saska Kępa straciła bardzo dużo. Zyskuje na tym Wileńska i okolice. Przykro pisać ale Saska Kępa nie będzie sie rozwijała dopóki istnieje stadion Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: Restauratorzy zaczynają doceniać Pragę 25.05.05, 09:32 "Szemrana" zamknięta i chyba nic sie nie dzieje w tym lokalu. Miedzy Okrzei i Kłopotowskiego, w Rezydencji Symfonia, już parę lat temu miała powstać restauracja a zamiast tego straszą owory okienne przesłoniete folią. Na szczęście działa "La Strada" i miewa się dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ree Re: Restauratorzy zaczynają doceniać Pragę IP: 217.153.88.* 25.05.05, 09:39 "szemrana" nie spotkała się z akceptacją mieszkańców Ząbkowskiej 23/25 moja chata z kraja i nic nie poradzisz - on mieszka, on płaci, on "zapachów" wąchać nie będzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: Restauratorzy zaczynają doceniać Pragę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.05, 10:16 W Szemranej zadźgali kiedyś faceta, więc wcale się nie dziwię, że takich knajp ludzie nie chcą. Sama tam raz weszłam, aby sprawdzić, czy można tam kiedyś przyjść - odór kuchenny buchał od wejścia, faceci przy barze patrzyli na mnie dziwnie, czułam się nie na swoim miejscu. Klimat praski był faktycznie - wychowałam się na Nowej Pradze, Szemrana przypominała mi dawne restauracje, tzw. "mordowianki": Pod Karpiem, pod Strzechą z okolic Stalowej i Wileńskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justyna Re: Restauratorzy zaczynają doceniać Pragę IP: 62.111.197.* 25.05.05, 11:04 Knajpka Skład Butelek stworzona jest przez artystów. Idea daleka jest i od baru mlecznego i od "mordowni". Byłam tam z ciekawości (bo wieści o tej inicjatywnie rozchodzą się pocztą pantoflową błyskawicznie) i....jest niesamowicie. To magiczne miejsce moim zdaniem. Lokal nie zapowiada się na restaurację a raczej na pub/kawiarenkę plus scena muzyczna i galeria. Sama jestem zwolenniczką lewej strony Wisły acz urokowi tego miejsca nie można odmówić. Plusem jest bliskość do Centrum i dobry dojazd oraz miejsce parkingowe zdala od ulicy. Tam właśnie zamierzam sie wybierać na randki:))) gratuluje pomysłu dziewczynom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prażanin Re: Restauratorzy zaczynają doceniać Pragę IP: 194.235.127.* 25.05.05, 13:44 U nas na Pradze mieszkają prawdziwi Warszawiacy od pokoleń. Lewa strona Wisły to jeden wielki tygiel i to ci napływowcy a lewej strony roznoszą plotki o krwawej Pradze. Odpowiedz Link Zgłoś
pol-a Re: Restauratorzy zaczynają doceniać Pragę 25.05.05, 18:56 Nie przesadzajmy ze strzelaniem do napływowców. Oni mają najmniejsze opory (i mniejsze portfele), żeby kupować mieszkania (ciągle tańsze) na prawym brzegu. Tak zresztą było i przed wojną. Sulejkowska, Męcińska, Krypska, Jarocińska, Wawolnicka i nazwy innych południowopraskich ulic wzięły się z tego, że magistrat godził się na chrzczenie dróg od nazw miejscowości, z których pochodzili osiedleńcy. Opinie o praskiej Sodomie i Gomorze rozgłaszają głównie ci, którzy w lewobrzeżnej W-wie mieszkają, często od paru dekad. Co jako prawobrzeżniak z kilkunastomiesięczny starzem potwierdzam. Tyglem to się teraz robi prawy brzeg. I jak to się maceruje ciekawie! Jak np. na Grochowie, który nie był tak wysiedlony w czasie powstania i wyszebrowany, gdzie ludzie mieszkają w tych samych mieszkaniach, pełnych przedwojennych sprzetów po 90 lat, a obok tych zasiedziałych Warszawiaków osiedlają się Wietnamczycy, przybysze ze Sri lanki albo katoliccy anglofoni Kamerunu, albo młodzi artyści, których kuszą nie tylko mieszkania w czynszówkach z lat 30., ale cały ten mariaż warszawskości i "napływowości". Tego symptomem są włąśnie artystyczne knajpy, które powstają nie tylko na Starej i Nowej Pradze, ale i na Kamionku (Pasta Cafe, M25) gdzie notabene są całe kompleksy industrialnej zabudowy do wzięcia. *****Szemrana padła po trosze na własne życzenie i na źyczenie nas, Prażan. W ostatnich m-cach działania jedzenie ntam haniebnie zmarniało. Szczycili się flakami po warszawsku, które odgrzewali w mikrofali. Okoliczna publiczność nie kochała lokalu - nigdy nie widziałe tam jednorazowo więcej niż pieciu klientów. To, że zastrzelono tam mafioso nie miało wiekszego znacvzenia. W Gamie na Woli parę lat posłano do piekła za jednym i w kałużach krwi trzech chłopaków z miasta, w galerii Panoramie też wysłąno w ostatnią droge jakiegoś karka, a mimo to klientom nie przeszkadza to w konsumpcji i zakupach. O czym świadczy frekwencja. Odpowiedz Link Zgłoś
pol-a Re: Restauratorzy zaczynają doceniać Pragę 25.05.05, 22:17 Mea culpa! Przepraszam uprzejmie za literówki i błędy w poprzednim poście. Idę na kurs polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gienek Re: Restauratorzy zaczynają doceniać Pragę IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.05.05, 13:17 Na reszcie ktoś odróżnił Starą Pragę, Nową Pragę i Kamionek. Uważam, że należy stosować nazwy historyczne albo administracyjne (Praga Płn, Praga Płd). W tym lub innym artykule p. Anny Krężlewicz pojawiła się informacja, że ul. Inżynierska znajduje się na Starej Pradze (?!). Nazwy historyczne, ja tak uważam, są również cennym kapitałem Pragi i należy je umiejętnie wykorzystywać. W Gazecie pracuje przecież p. Dariusz Bartoszewicz! Pani Anna ma pod ręką kolegę, którego może warto poprosić o radę? ;-) A tak w ogóle, to cieszę się, że wreszcie coś dzieje się "w dzielnicy", pomimo drętwoty władz samorządowych... Swoją drogą brakuje mi porządnej strony internetowej, na której znalazły by się informacje historyczne i aktualności z życia dzielnicy, nie tylko "oficjałki". Taka strona, to byłaby świetna promocja dla samej Pragi i dla wszystkich, którzy chcą tutaj prowadzić działalność usługową, kulturalną, społeczną (np. Stowarzyszenie Otwarte Drzwi i in.). W tej chwili mamy kilka ciekawych stron dotyczących różnych miejsc i iniscjatyw na Pradze, ale brakuje czegoś na kształ stale aktualizowanego przewodnika po miejscach i wydarzeniach. Może restauratorzy i ludzie sztuki powołają jakąś fundację, stowrzyszenie? (Na burmistrza i jego świtę, chyba nie ma co liczyć.) Pozdrawiam wszystkich Prażan (tych rodowitych i tych z "przekonania") Gienek Odpowiedz Link Zgłoś
emarik "Saska Kępa tętniąca życiem knajpek i restauracji" 25.05.05, 22:24 Buahaha! Już widzę te kawiarenki! Właśnie niektóre tracą koncesje na alkohol, jak to ma zreszta miejsce w całej Wawie bo tu przecież chodzimy spać z kurami.A niektórzy nawet z kaczorami. Odpowiedz Link Zgłoś
elle666 Re: Sól i pieprz - tragedia 26.05.05, 00:50 dzis udalam sie do tej knajpy i musze powiedziec ze jestem rozczarowana. jedzenie bardzo niz cietne, a obsluga - lepiej nie mowic. nadeta panienka podajaca z łaski. żaluje, bo restauracja jest tuz obok mojego nowego domu, ale chyba nawet na pizze bede chodzic na druga strone ulicy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleff Re: Sól i pieprz - tragedia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.05, 02:26 niestety musze sie zhgodzic tak naprawde na pradze jest malo oryginalnych mieskznaow wiekszosc to ludnosc naplywowa z mniejszych lub wiekszych wsi Odpowiedz Link Zgłoś
pol-a Bleffuję 26.05.05, 10:23 Bleff, suponujesz (chyba mi). Praga najmniej ucierpiała w czasie wojny i powstania - Grochów chyba jeszcze mniej od tego najmniej - i tu właśnie przedwojennych mieszkańców (a do przedwojennej W-wy, jako archetypu nowoczesnej "warszawskości" przecieź się wszyscy odwołujemy) przetrwało najwiecej. Jak się wyżej napisało w mieszkaniach prawie niezmienionych od lat 30. Bo komunistycznym decydentom nie chciało się łożyć na modernizację prawobrzeżnych burżuazyjnych kamienic i np. instalację c/o dzięki czemu przetrwały do dziś w co drugim lokalu piękne piece kaflowe art deco (prawdziwe zagłębie - Grochowska i okolice). Mieszkańcy Męcińskiej, Sulejkowskiej, Jarocińskiej czy Krypskiej byli napływowi w latach 20-30 XX w. Więc ostrożniej z kategorycznymi osądami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleff Re: Bleffuję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.05, 21:14 mam na mysli prage polnoc, wiekszosc kamenic tam zasiedlona byla przez ludnosc zydowska, pozniej kiedy praskich zydow wypedzono do getta, domy zostaly zasiedlone ludzmi mieszkajcymi wszesniej na terenie getta. po wojnie do kamienic sprowadzono ludnosc z wiekopolski oraz zaczeto przesiedlac caly mozliwy margins z innych czesci wawy, dodatkowo zaczela pokjawiac sie ludnosc ze wsi. a obecnie wiekszosc tych praskich warszawiakow stanowia ludzie ze wsi i malych miasteczek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: Bleffuję IP: *.adsl.inetia.pl 29.05.05, 15:30 Z ty zasiedleniem to bym nie przesadzał, włascicielami - owszem w większości byli Żydzi, ale co do mieszkańców kamienic to już nie taka prosta sprawa. Owszem były kamienice, zasiedlone praktycznie przez ludność żydowską, ale byli też Rosjanie, Polacy itd, itp. Fakt - w czasie wojny wysiedlono ich i w to miejsce zameldowano ludnośc polską. Moja Babcia z Małej przeprowadziła się na Ząbkowską 12 - to było chyba w 41 - mieszka w tym domu do dziś. Odpowiedz Link Zgłoś
pol-a Re: Bleffuję 03.06.05, 19:35 Dodam, ze przesiedlano po wojnie na Prage (Polnocna glownie) rzezimieszkow i meneli z innych czesci W-wy. Wiekszosc populacji praskiej stanowia dzis eks-mieszkancy malych miast - zgoda. Ale w duzo wiekszym stopniu to zjaiwkso wystepuje naa lewym brtzegu. Natomiast na prawym - zwlaszcza na Grochowie, Goclawku i Olszynce Gr. - gdzie nie szalal kwaterunek, nie palili Niemcy, nie szabrowali Rosjanie, nie bylo wielkich skupisk Zydow, wiele rodzin zajmuje te same mieszkania (wraz z meblami art deco etc.) od lat 30. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleff Re: Bleffuję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.05, 21:16 a co do modernizacji tych cudnych kamienic, to wiedz ze kolo 1968 roku wyremontowano czesc kamienic, zbijajac fasady, dzielac mieszknia itd, a nie remontowano tych, ktore przeznaczone byly do wyburzenia dlatego ostala sie brzeska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edward Re: co robić na Pradze? IP: 62.233.201.* 02.06.05, 10:37 dla spragnionych pozytywnych wibracji oraz dobrych knajpek na pradze polnoc, mam info., zajrzyjcie sobie pod wskazane adresy: - Vegas Club - ul. Folwarczna 7 - Chicago Bar - ul. Radzymińska 31 znajdują się tam kultowe wręcz lokale, o autentycznym i niepowtarzalnym praskim rodowodzie. wystrój wnętrz przypomina artystyczny nieład pracowni mistrza Claudea Monneta. jedyne w swoim rodzaju niekomercyjne i w stu procentach gwarantowane doznania. knajpy te, nie posiadają w przeciwieństwie do pozostałego komerchowego szamba, swoich witryn internetowych, ponieważ ich renoma w środowisku rozchodzi się niczym przypływ fal morskich nad zatoką Lucia Rosa, podczas karmazynowego zachodu słońca... ps. czynne przez cały tydzień, od pierwszego do ostatniego klienta Odpowiedz Link Zgłoś
pol-a Re: Bleffuję 03.06.05, 19:39 W-tko to znane mi jest. Dodam, ze na przelomie lat 60./70. kamienice m.in. przy Grochowskiej, Waszyngtona, Kamionkowskiej, Minskiej, ciagiem otynkowano na szaro, niszczac bonie, klinkiery, lastryka. Odpowiedz Link Zgłoś
interkacpi Re: Restauratorzy zaczynają doceniać Pragę 02.06.05, 16:38 hahaha, Francuska - ulica spacerowa :)) zeby taka byla najpierw wladze powinny zadbac o pozbycie sie parkujacych wszedzie gdzie sie tylko da samochodow osob przyjezdzajacych na stadion na zakupy - widac to na pierwszy rzut oka -wystarczy sie przejechac autobusem, ze nie wspomne o spacerze po chodnikach zapchanych samochodami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleff Re: Restauratorzy zaczynają doceniać Pragę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 22:26 super znam te likale z widzenia ale czy to nie sa jakies mordownie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ji Absolutnie, Praga to wrec oaza spokoju... IP: 62.29.248.* 06.06.05, 09:46 ...raj dla tych ktorzy doceniaja uczciwosci i sprawiedliwosc. Wszedzie schludnie, czysto. Ludzie sa uprzejmi. ...patrz chociazby watek 'Syf wokół ronda Wiatraczna '. Tak wyglada praga jesli juz otworzysz oczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleff Re: Absolutnie, Praga to wrec oaza spokoju... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.05, 22:20 hmm to nie najlepsze miejsce zeby rozpoczynac ten watek ale nie wiem czy rondo wiatraczna mozna zaliczac do pragi, ale to kwestia gustu ja proponuje stanac na skrzyzowaniu marszalkowskiej i alei jerozolimskich i otworzyc szeroko oczy, albo chocby plac zawiszy, z reszta przyczepic mozna sie do wsyztkiego Odpowiedz Link Zgłoś