Dodaj do ulubionych

Najpiękniejsza kamienica na Pradze

17.09.01, 09:24
Piękna jest odnowiona kamienica Zimmermana na Białostockiej, ale gdybym miał
wskazać na najpiękniejszy praski autentyk, to wybrałbym kamienicę pod nr 13 na
Wileńskiej. Ma w miarę dobrze zachowane tynki z bogactwem detali
architektonicznych i ozdobne balkony, których nie zdążono bezmyślnie powycinać.
Obserwuj wątek
    • Gość: michal Re: Najpiękniejsza kamienica na Pradze IP: *.zigzag.pl 17.09.01, 17:31
      Kamienica pod Sowami przy Okrzei r.Jagiellonskiej oraz dwie przy Srodkowej,na
      ktorych zachowaly sie daty:1914 i 1912.Obecnie sa w rozpaczliwym stanie,jednak
      mam nadzieje,iz doczekaja w koncu remontu.Ilekroc tamtedy przechodze,zawsze
      zwracam na nie uwage.
      • Gość: DANy Re: Najpiękniejsza kamienica na Pradze IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.09.01, 22:58
        Rzeczywiscie kamienica przy Okrzei to jedna z piekniejszych kamienic na Pradze.
        Jakis czas temu mialem przyjemnosc inwentaryzowac ta kamienice. Jedna klatka
        schodowa jest w bardzo dobrym stanie (lacznie z mieszkaniami) jednakze
        pozostale dwie...Najgorsze jest ostatnie pietro gdzie z kazdego prawie pokoju
        zrobione jest mieszkanie. Najwieksze wrazenie robi widok z wiezyczki
        znajdujacej sie w narozniku budynku!
        Mam kilka ulubiencow wsrod kamienic na Pradze, wsrod nich sa:targowa rog
        zabkowska ze slynnym barem w narozniku oraz targowa na przedluzeniu kijowskiej.
        • Gość: lacik.k Re: Najpiękniejsza kamienica na Pradze IP: *.waw-mec.dialup-ppp.ids.pl 17.09.01, 23:37
          Wśrod stifelmanowskich kamienic jest jeszcze parę ładnych budynków, które
          przetrwały na Jagiellońskiej. Kamienica "Pod Sowami" na Okrzei jest wyjatkowa.
          Ale, o ile pamietam dach wieżyczki utraciła w czasie wojny.
          Skoro już wspomniałem o Stifelmanie: piękny jest fronton Żydowskiego Domu
          Akademickiego na Sierakowskiego. Aby go podziwiać, trzeba nietety podejśc dość
          blisko, bo widok zasłaniają drzewa. Zrobili tam ostatnio nowy dach, ale
          elewacja jest nieapetycznie zaniedbana. No i ten pseudowieżowiec eSBecko-
          policyjny, który dostawili do akademika od Okrzei, pasuje tam, jak addidasy do
          fraka.
        • Gość: michal Re: Najpiękniejsza kamienica na Pradze IP: *.zigzag.pl 18.09.01, 08:21
          Kamienica przy Targowej z 1925r.,niemalze vis-a-vis nowego Centrum Millenium.
          Wewnatrz zachowala sie przedwojenna(chyba)winda w kratownicowym szybie.
          Ponadto kamienice przy Kaweczynskiej i okolicach.Zachowalo sie tam mnostwo
          budynkow,niekiedy w 100% stanie sprzed 1939r.
          • Gość: michal Re: Najpiękniejsza kamienica na Pradze IP: *.zigzag.pl 19.09.01, 19:23
            i jeszcze na rogu Kepnej i Targowej.
        • Gość: palker Re: Najpiękniejsza kamienica na Pradze IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.10.01, 20:43
          Kamienica z wieżyczką, róg Targowej i Zabkowskiej, jest podobną następna w
          kolejce do rewitalizacji (po zakończeniu obecnie trwajacych prac na Zabkowskiej)
          • tesa Re: Najpiękniejsza kamienica na Pradze 19.10.01, 09:39
            Jest tego trochę... :-)
            A ja mam sentyment do jednopiętrowej kamienicy na rogu Ząbkowskiej i Brzeskiej
            (chyba Ząbkowska 13).
            • Gość: Mona Re: Najpiękniejsza kamienica na Pradze IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.11.01, 23:21
              Co prawda nie są to kamienice ale mi najbardziej podobają się: fabryka wódek na
              Ząbkowskiej (Polmos?) i fabryka farb drukarskich na Kawęczyńskiej. A kawałek
              dalej jest stary drewniany dom...
              • palker Re: Najpiękniejsza kamienica na Pradze 19.11.01, 23:28
                Masz dobre oko Mona :-))
                • chaladia Re: Najpiękniejsza kamienica na Pradze 19.11.01, 23:50
                  Budynek biurowo-mieszkalny kompleksu zajezdni tramwajowej na Kawęczyńskiej.
                  Zwłaszcza dzięki sąsiedztwu pasującej do niego zajezdni. Szkoda, że przed wojną
                  nie zdążyli skończyć wszystkiego, co było w planach.
                • Gość: mona Re: do Palker IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.11.01, 19:39
                  Mam widok z okna na fabrykę farb drukarskich. I na kamienicę z datą 1910. Staro
                  ale z klimatem. Szkoda, że tak zeszpecili okolicę tymi ochydnymi blokami.:)))))
                  • Gość: michal Re: do Palker IP: *.zigzag.pl 21.11.01, 19:10
                    A ja doszedlem do wniosku,ze w kazda kamienica jest ladna.Nawet taki
                    najzwyklejszy,popularny murowaniec jakich sporo jest np.w rejonie Grochowskiej i
                    poprzecznych ulic oraz okolic Ronda Wiatraczna.
                    Jak napisal poeta:"Kazda kamienica ma swoja twarz,swoje oblicze".I ja sie z
                    tym zgadzam.
                    • Gość: palker Re: do Palker IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.11.01, 12:25
                      Gość portalu: michal napisał(a):

> A ja doszedlem do wniosku,ze w kazda kamienica jest ladna.Nawet taki
                      > najzwyklejszy,popularny murowaniec jakich sporo jest np.w rejonie Grochowskiej
                      > i
                      > poprzecznych ulic oraz okolic Ronda Wiatraczna.
                      > Jak napisal poeta:"Kazda kamienica ma swoja twarz,swoje oblicze".I ja sie z
                      > tym zgadzam.

Trudno się pod tym nie podpisać Michale.
                      PS
                      Gdy przeczytałem tytuł postu, przypomniał mi się znany film i cytat: "Kopernik
                      tez była kobietą" :-)

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka