mister1 19.01.06, 20:43 starzy i nowi mieszkancy - odezwijcie sie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: srodkowa Re: ul.11-go listopda 42 IP: 83.220.143.* 19.01.06, 20:55 nie moze byc?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxxxxxx Re: ul.11-go listopda 42 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.06, 00:28 Znam dobrze ten adres tam jest poczta która to znam bardzo bardzo dobrze :-) Odpowiedz Link Zgłoś
karamba123 Re: ul.11-go listopda 42 22.01.06, 18:38 Mister1 kiedy tam mieszkales? gdzie teraz jestes? ja tez z stamatad, potem na kamiennej mieszkalismy a potem sie do anina wyprowadzilismy... Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: ul.11-go listopda 42 23.01.06, 09:34 bardzo dawno, bo w dziecinstwie, ale pamietam sporo.Poczty tam wtedy nie bylo ,lecz bar o pieknej nazwie " Zacisze" ,pod oknami, na skwerku byl CPN ( okna wychodzily na Kowienska).Do szkoly chodzilem na Ratuszowa, do baraku nr 44. Kierownikiem byl Modest Przesnyski a uczyla mnie Zofia Kuligowska. A teraz mieszkam na drugim krancu europy.Tez juz od bardzo dawna. Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: ul.11-go listopda 42 23.01.06, 09:37 na Srodkowej mial swoj warsztat tapicer, pan Stanislaw Niesiobecki.Zamordowano go. Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 na Srodkowej 23.01.06, 09:57 mieszkal tez przedwojenny oficer zawodowy w stopniu kapitana, nazywal sie pan Milewski,kolekcjonowal znaczki pocztowe.Mial je o wielkiej wartosci. Zamordowano go i kolekcja zniknela. Odpowiedz Link Zgłoś
karamba123 Re: na Srodkowej 24.01.06, 20:09 Mister ty w MO pracowales???;-) Albo Chmielewskia uwielbiasz:-) Dlaczego ich zamordowano? Odpowiedz Link Zgłoś
makotka1 Re: ul.11-go listopda 42 23.01.06, 11:15 Dom pamietam bardzo dobrze, choc tam nie mieszkalam. Czesto zas towarzyszylam Mamie, byla lekarzem rejonowym ( w tym 11.11.42)z przychodni na Dabrowszczakow, czyli wowczas Placu Lenskiego, na wizytach domowych. Wowczas poznalam Pania Elzbiete Ungier (mieszkala na ostatnim pietrze od frontu w pokoju z kuchnia. Pamietam "polokragle" sciany, balkonik, na ktory zawsze spogladam, kiedy mam okazje przejezdzac tamtedy i piekny zlocisty pachnacy swieza pasta parkiet. No i niezpamniane herbatki z konfituramiu Niej. Stala sie bowiem z latami przyjacielem Rodziny. Ta samotna wdowa, do skromnej renty dorabiala szyciem. Pamietam, ze w prezencie slubnym uszyla mi suknie. Pozniej chorowala na jaskre i stracila wzrok. Wdrapywala sie na to wysokie czwarte pietro i nigdy sie nie skarzyla. Byla chyba kiedys piekna kobieta, podobno w czasach mlodosci uchodzila za sobowtora aktorki Elzbiety Barszczewskiej.Siostra pani Elzbiety mieszkala w Gdansku. Jej bezposrednimi sasiadami byli panstwo Koscielscy, ktorzy mieli bodajze dwie corki, w tym chyba jedna nazywala sie Malgorzata. Wspomagali ja w ostatnich latach zycia bardzo, zwlaszcza ze siostra z ukochana siostrzenica mieszkala bodajze w Gdansku, czy Sopocie. Zmarla kilka..nascie lat temu. Ten adres zapadl mi dzieki pani Elzbiecie w pamieci. Pozdrawiam i dziekuje za ten watek, bo choc w ten sposob przywolalam te bardzo ludzkie postaci. Odpowiedz Link Zgłoś
aniaaalst Re: ul.11-go listopda 42 23.01.06, 11:32 ja pamietam rodzine dozorcow mieszkajacych w domku na podworku ( synowie wyszli wszyscy na ludzi), Koprzywow,Kobierzyckich,dziwaka Kafkowskiego,Rejow, Goszczynskich ,Rakow ( taksowkarza),Sowkow,Sikorow,Nowaka ( tez taksowkarza)... Odpowiedz Link Zgłoś
karamba123 Re: ul.11-go listopda 42 24.01.06, 20:07 Internet jest niesamowity, nieprawdaz? Ja mieszakalam na 11 listopada bardzo krociutko, wyprowadzilismy sie na Kamienna 18 ale tez niewiele pamietam, bo jak sie rodzenstwo blizniakow urodzilo to na 18 m2 troche ciasno bylo, mialam 4 lata...aczkolwieg zawsze na basen na namyslowska przyjerzdzalam z tato, cale dziedzinstwo.... Odpowiedz Link Zgłoś