Dodaj do ulubionych

Drewniane Brodno.

13.02.03, 04:35
Na stronie internetowej gminy Targowek jest fajna strona ze starymi
zdieciami drewnianych budynkow ktorych juz niestety nie ma na Brodnie.
Ja osobiscie pamietam pare starych budynkow z Julianowskiej oraz z
Nadwislanskiej 21 (czy tam bylo kiedys przedszkole i zakonnice??) .Czy ktos
jeszcze pamieta te stare drewniane chalupiny??
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: Bródniak Re: Drewniane Bródno. IP: *.strzelecka.waw.pl / 192.168.0.* 13.02.03, 08:13
      No pewnie, ze pamietamy...
      Na Syrokomli bylo (i jest) przedszkole i dom siostr zakonnych.
      Najfajniejsze drewniane domy zachowaly sie miedzy Julianowska i Siedzibna. Przy
      siedzibnej Kieslowski krecil zdjecia do Bialego (Zaklad Fryzjerski "Jozef" -
      gdzie urzedaowal Sthur!).
      W koncu osiemdziesiatych (lub na poczatku 90) rozbrano fajny dom przy Kiejstuta
      (taka boczna uliczka obok kina Swit).
      Fajne domki kolejarzy sa jeszcze do obejrzenia w okolicach Oliwskiej i
      cmentarza od strony Sw. Wincecntego. No i obok ronda Zaba stoi drewniak - ale
      to juz nie jest Brodno...
      • glory Re: Drewniane Bródno. 13.02.03, 10:29
        Na ulicy Syrokomli faktycznie sa siostry ale stary zlobek i chyba o tym
        myslisz zostal juz dawno zrownany z ziemia , a na jego miejscu stoja budynki
        gdzie znajduje sie klinika ... pozy cos tam!( chodzi o leczenie kosci)
        Przepraszam nie pamietam nazwy tej lecznicy.
        A budynek w ktorym sp "Kisiel" (God bless him) , tworzyl Bialego to dobrze
        znam. Nawet w jednej ze scen w "Bialym" widzimy smigajacy tramwaj na tle
        murow cmetarza. Ja jak ten film ogladalem to od razu wiedzialem gdzie te sceny
        byly krecone.
        Pozdrawiam !
        • glory Re: Drewniane Bródno. 13.02.03, 11:02
          Z jakiej ulicy Brodniak pochodzisz?
          Moze sie znamy?
          • Gość: Bródniak Re: Drewniane Bródno. IP: *.strzelecka.waw.pl / 192.168.0.* 13.02.03, 11:07
            Teraz Kondratowicza, wczesniej Wysockiego, Chodecka, Skrajna... Szkola P. 275,
            Hieronima 2, liceum XIII - jeszcze wtedy L. Warynskiego.
            pzdr
            • sloggi Re: Drewniane Bródno odchodzi 14.02.03, 08:22
              W grudniu zniknął obmurowany drewniak na Julianowskiej 33, ten na rogu
              Siedzibnej i Krzywińskiej obłożono sidingiem.
              • glory Re: Drewniane Bródno odchodzi 15.02.03, 09:01
                Szkoda wiem ktory. A ten na rogo Siedzibnej/Krzywinskiej to wlasnie tam
                znajdowal sie zaklad fryzjerski Stuhra w "Bialym" Kislowskiego
                • Gość: Bródniak Re: Drewniane Bródno odchodzi IP: *.strzelecka.waw.pl / 192.168.0.* 15.02.03, 16:53
                  Ten sidding już tak 4 lata szpeci ten domek :-(
                  Ciekawe, czy na taką zmianę elewacji powinna być zgoda jakiegoś architekta - te
                  domki nie mają co prawda 100 lat, by być zabytkami - ale pewnie niewiele im
                  brakuje. Ciekawym zabytkiem architektury jest też kompleks budynków kolejowych
                  (na wpół drewniana nastawnia, budynek transformatorownii?) - obok starego
                  wiaduktu przy "żabie" - też popada w ruinę, niestety - a miejsce ciekawe.
                  Pzdr.
        • Gość: Bródniak Re: Drewniane Bródno. IP: *.strzelecka.waw.pl / 192.168.0.* 13.02.03, 11:04
          Masz racje!!!Stary zlobek nalezal do kolei i zostal zlikwidowany pod konic lat
          80-tych, a na poczatku lat 90 powstało tam osiedle i klinika. Zreszta cala
          okolica wypelnila sie nowymi bloczkami na pustych placach...
          pzdr
          • glory Re: Drewniane Bródno. 13.02.03, 11:47
            Ja jestem wychowankiem starej 67-ej. Zawsze mieszkalem na Syrokomli.
            • Gość: Piasek Re: Drewniane Bródno. IP: *.bc.hsia.telus.net 14.02.03, 05:54
              Ja tez jestem wychowankiem starej 67.W ktorych latach chodziles do tej szkoly
              Glory
              • glory 67. 15.02.03, 08:46
                Edukacje w 67 zakonczylem 79. Na swiadectwie byly same troje( rozmowe z ojcem
                to do dzisiaj jeszcze pamietam)ale z wuefu to mialem bardzo dobry (5).
                A kiedy Ty Piasek uczeszczales na nauki do 67ej
    • chaladia Re: Drewniane Brodno. 14.02.03, 07:49
      No i oczywiście słynny drewniany kościół na Bródnie. Dla wielu z nas ziemska
      wędrówka właśnie tam się skończy...

I dalej, w Kątach Grodziskich mamy XVI-wieczny kościółek (najstarszy oryginalny
      nigdy nie odbudowywany od podstaw zabytek w Warszawie). W Kątach jest jeszcze
      parę drewnianych chałup, choć zostają one szybko wymieniane na nowe murowane
      domki. Znaczna częśc tych nowych obiektów ma całkiem niezłą architekturę, ale
      mnie szkoda jest ostatnich kilku chałup krytych strzechą, które znikły w
      ostatnich latach.

A tak na marginesie - cały kompleks Vikingów to też drewaniaki... tyle że
      obłożone klinkierem. Przykro się robi, jak się patrzy na te niewykończone
      resztki ostatniego, porzuconego etapu.
      No i powinno się dodać właśnie stawianą przez Budimex piękną dreanianą
      konstrukcję inżynierską, czyli dach Aqua Parku na Łabiszyńskiej.
      • glory Re: Drewniane Brodno. 15.02.03, 08:53
        To aqua park faktycznie sie buduje? Chyba cos tam kiedys czytalem ze cala
        inwestycja zakonczyla sie na planach .E no to super bo na planach cale
        przedsiewziecie wyglada imponujaco.
        Pozdrawiam!
        • chaladia Re: Drewniane Brodno. 15.02.03, 10:03
          Architektonicznie jest super (bryła stoi i jest oszkolona).
          Jak będzie w środku, nie wiem.
          Budimex nie Mitex ani Warbud, knotów na ogół nie puszcza.
          Ciekawe, że niegdzie nie ma wizualizacji tego obiektu, który zapowiada się
          naprawdę interesująco.
          • glory Re: Drewniane Brodno. 15.02.03, 11:24
            Labiszynska? Zaraz teraz tak pomyslalem o lokalizacji .Czy to jest na miejscu
            starego Poloneza czy po drugiej stronie Torunskiej
            • Gość: Mo Re: Drewniane Brodno. IP: *.chello.pl 15.02.03, 11:56
              Obyło się bez wyburzania Poloneza, jedynie okrojono go o plac na rogu, przy
              samej Totuńskiej.
              Mo
              • glory Re: Drewniane Brodno. 15.02.03, 12:24
                No to mam nadzieje ze jak przyjade na Brodno to skocze sobie na " bombe " w
                nowym aqua parku.
                • palker aqua sie polała 15.02.03, 13:39
                  :-))
                  Budowa basenu i budowa mitycznego Aqua Parku, to dwie różne bajki.
                  Basen się buduje (ten vis a vis Pizza Hut) natomiast Aqua Park, który miał być
                  zbudowany na polach obok Lasku Bródnowskiego, jest absolutnym fantomem. Jak
                  osiedle mieszkaniowe Przy Lasku, które miał zbudować War Inwest:-)
                  • glory Re: aqua sie polała 15.02.03, 14:13
                    No wlasnie! Dzieki Palker za konkretna odpowiedz, bo ja caly czas myslalem o
                    Aqua Parku przy lasku brodnowskim, a nie o Labiszynskiej.
                    Pozdrawiam.
                    • Gość: marek Re: aqua sie polała IP: *.bc.hsia.telus.net 16.02.03, 06:53
                      Glory jestes mlodszy o 7lat.Ja skonczylem studia w 67 w 72r.Pamietam tez ze
                      bedac w piatej klasie 67 byla polaczona razem ze 105 sala gimnastyczna a nad 67
                      byla slynna 99.Moi rodzice do dzisjaj wspominaja slynne bale sylwestrowe
                      organizowane w 67.
                      • glory 99 16.02.03, 08:36
                        Tak pamietam 99. a najbardziej to pamietam takiego czuba ktory na dlugiej
                        przerwie rzucal ceglowkami w naszym kierunku jak gralismy w pilke na boisku .
                        Ale w sumie to oni nam nie wchodzili w droge no i my tez zesmy omijali ich
                        szerokim lukiem.
                        • Gość: marek Re: 99 IP: *.bc.hsia.telus.net 17.02.03, 04:51
                          Kiedy zaczynalem swoja edukacje w 67 pod koniec lat 60tych przez pierwsze dwa
                          lata nie mozna bylo nam uzywac dlugopisow pisalismy piorem ze stalowka pamietam
                          lawki z miejscem na atrament.Dopiero w trzeciej klasie ci najlepsi mogli uzywac
                          dlugopisow co bylo dla nich wielkim wyroznieniem.
                          • glory Re: Kanada 17.02.03, 08:44
                            Czy to Marek z Vancover?
                            Jak tak to badz tak dobry i zostaw swoj adres -e na mojej poczcie.
                            Dzieki.
                  • Gość: Mo Re: aqua sie polała IP: *.chello.pl 17.02.03, 21:14
                    Warto wiedzieć, że miał być jeszcze aquapark:)
                    Pozdrawiam
                    Mo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka