Dodaj do ulubionych

odbiór tecznicny

28.08.06, 10:50
Możecie mi napisać w jakich godzinach przewidzany jest odbiór techniczny
mieszkań?
Obserwuj wątek
    • agas06 Re: odbiór tecznicny 28.08.06, 12:20
      My mamy 7.09 na 14tą.
      Z tego co dowiedziałam się w Janpulu przewidziana jest godzina na mieszkanie.
      Jeśli juz ktoś będzie po prosimy o wrażenia.

Pozdr.
      • taiia Re: odbiór tecznicny 06.09.06, 12:22
        No i stało się, odebraliśmy "technicznie" nasze mieszkanie! No, może nie do
        końca, bo parę usterek znaleźliśmy: otwory na drzwi nie trzymają linii
        (niestety pionowych i poziomych), na górze mają lekkie łuki, góra - szerokość
        88cm a już przy podłodze 90cm, ściana przy wejściu do kuchni ma wybrzuszenie,
        są też wilgotne plamy przy podłodze, podobno niedawno coś tam jeszcze robili,
        ale Pan Inspektor zapewnił, że to na pewno wyschnie. Mamy też już pęknięcie nad
        drzwiami do łazienki i to chyba tyle. Usterki zostały spisane i mają czas do
        25.09 na ich usunięcie, potem przychodzimy i sprawdzamy. Nie wiem jak wy, ale
        ja myślałam, że jak bedą usterki to ratę za mieszkanie wpłacam dopiero po ich
        usunięciu, ale okazało się, że nie. Mieszkanie odebraliśmy i ratę mamy wpłacić
        w ciągu 7 dni od dnia odbioru. Trochę mnie to zaskoczyło, ale faktycznie nie ma
        w umowie (załącznik: harmonogram płatności) zapisu o bezusterkowym odbiorze
        tylko po prostu o odbiorze, więc tu się złapałam. My nie mieliśmy mierzenia,
        mamy dostać dokładne wymiary później.I jeszcze info bardzo pocieszające,
        podobno, jak podłącza kanalizację (koniec września początek października)to
        pozwola nam zacząć wykańczać mieszkania. Oby to była prawda! Wszystkim życzę
        bezusterkowych odbiorów!
        • angela_waw1 Re: odbiór tecznicny 06.09.06, 12:56
          Jest zapis w umowie, że po odbiorze technicznym lokalu..ale mi sie wydaje, że
          jeżeli masz usterki i chcesz zeby je naprawili to nie podpisujesz protokułu do
          czasu ich usunięcia. Czyli do czasu podpisania protokołu nie odebrałaś
          mieszkania. To moja interpetacja,
          • taiia Re: odbiór tecznicny 06.09.06, 13:07
            Nasza interpretacja była taka jak twoja, ale Pani Anita wyprowadziła mnie
            z "błędu"!
          • agros11 Re: odbiór tecznicny 06.09.06, 13:18
            Podzielam Twój pogląd angela_waw1. W przypadku poprzednich rat również były
            dopiero płatne po zakończeniu pewenego etapu - czyli po dokonaniu wpis do
            dziennika budowy, który to potwierdzał poprawne zakończenie okreśonych prac.
            Przecież nie można uznać, że odbiór został dokonany jeśli weryfikowane prace
            zostały zaopiniowane negatywnie:). Dla mnie to jest jednoznaczne z tym że nie
            zostały wykonane i nie płacę. Ma nadzieje że developer nie ma doradcy od Romka
            Giertycha bo ten to potrafi sobie wszystko wytłumaczyc .... :))
            • bodziach Re: odbiór tecznicny 06.09.06, 14:15
              Po podpisaniu trzeba zapłacić - tak jest w umowie. Ale przecież nikt nie zmusi
              Cię do podpisania odbioru, jeżeli nie wszystko jest ok. Gdzieś czytałem, że w
              przypadku nieprawidłowości, nie powinno się tego robić.
              • agros11 Re: odbiór tecznicny 06.09.06, 17:22
                Mozesz spróbowac odszukać ta wykładnie i podzielić się swoimi ??, dzięki.
              • malkos_i_chrostula Re: odbiór tecznicny 06.09.06, 17:23
                Potwierdzam, jesli byly usterki to nie nalezy podpisywac
                protokolu odbioru. Swoja droga bylem dzisiaj na budowie
                i widzialem nasze mieszkanie, juz wiem ze pare uwag bede miec
                na peawno:) pozdraiwam
                • taiia Re: odbiór tecznicny 06.09.06, 19:55
                  Protokół odbioru, który dadzą wam do podpisu jest następującej treści: w dniu...
                  dokonano przeglądu lokalu... stwierdzono następujące usterki... termin usunięcia
                  usterek... i podpisy wykonawcy i zamawiającego, potem na dole jest potwierdzenie
                  usunięcia usterek, do podpisu jak je usuną. Nie wiem, ja tam się do końca nie
                  znam ale żeby usunęli mi usterki, to chyba muszę się podpisać, że je w ogóle
                  zauważyłam i to właśnie potwierdziłam tym podpisem. W naszym przypadku nie są to
                  rzeczy, które dyskwalifikują mieszkanie, oczywiście lepiej gdyby wszystko było
                  perfekt. Mieszkanie nadawało się do odbioru, więc to zrobiliśmy. Napisałam o tym
                  ponieważ, gdyby nie telefon do Janpula, ratę zapłaciłacilibyśmy dopiero po
                  usunięciu usterek, a wtedy, jak mnie poinformowano, naliczyliby nam odsetki za
                  nieterminową wpłatę.
                  • angela_waw1 Re: odbiór tecznicny 07.09.06, 08:11
                    "Odbiór techniczny lokalu nastąpi w terminie do 31 lipca 2006. Odbiór lokalu
                    (połączony z wydaniem go Zamawiającemu) nastąpi na podstawie bezusterkowego
                    protokołu zdawczo – odbiorczego, po uzyskaniu ostatecznego pozwolenia na
                    użytkowanie budynku i uregulowaniu wszelkich płatności wobec Wykonawcy (...)

Według harmonogramu ostatnia rata płatna jest po odbiorze technicznym lokalu,
                    czyli odbiór w świetle prawa i tej umowy nastąpi w momencie podpisania
                    bezusterkowego protokułu zdawczo - odbiorczego. Nie jestem prawnikiem więc
                    jeszcze niech ktoś z Was dopyta prawnika jak ma go w pracy.
    • bodziach Re: odbiór tecznicny 29.08.06, 12:40
      Rozesłane zostały już terminy odbioru technicznego dla A3.
      Nie wiadomo nadal, kiedy dostaniemy klucze.
      Na poniedziałek, 11 września na g.18 planowane jest spotkanie administracyjne w
      budynku B (zrozumiałem, że dla wszystkich mieszkańców, nie tylko lokatorów B).
      Informacje o nim mamy otrzymać pocztą.
      • kbor Re: odbiór tecznicny 29.08.06, 13:21
        My nadal nie otrzymalismy prosby o kolejne wplaty (budynek A1). Im blizej konca
        tym gorzej sie dzieje w JanPulu... a moze to tylko takie wrazenie...
        • bodziach Re: odbiór tecznicny 29.08.06, 15:10
          Jak byłem ostatnio to elewacja A1 wyglądała na skończoną (choć rusztowanie cały
          czas stało).
          • bodziach Re: odbiór tecznicny 31.08.06, 20:29
            Nie ma już rusztowań przy A1. Na balkonach brakuje tylko barierek.
    • mmzaba Re: odbiór tecznicny 29.08.06, 15:38
      czy zamierzacie zlecić odbiór techniczny jakiemuś fachowcowi??
      Jezeli tak to czy macie namier na kogoś godnego polecenia??

pozdrawiam
      • angela_waw1 Re: odbiór tecznicny 30.08.06, 08:05
        Niestety nie mam żadnego fachowca ale z tego co się orientowałam to najlepiej
        wziąść ze sobą poleconego architekta. Ale poczekajmy na pierwsze relacje z
        odbiorów zobaczymy czy trzeba będzie zabiegać o takiego fachowca. Gorąca prośba
        do sąsiadów odbierających mieszkania na początku września o wskazówki.
        • zzbryczek Re: odbiór tecznicny 04.09.06, 07:25
          My odbieramy sami - obydwoje budowlańcy :)
          Ale jeśli ktoś uważa, że sam sobie nie poradzi to polecam znajomego:
          p.Krzysztof - tel.: 505 723 449
          Posiada wszystko co trzeba :) uprawnienia, sprzęt, doświadczenie.
          • terrkad Re: odbiór tecznicny 08.09.06, 17:53
            Czy ktoś może posiada normę PN-70/B-02365 i zechciałby udostępnić.
            W sowim zawiadomieniu Janpul informuje, że "przy liczeniu powierzchni przyjęto grubość na wyprawy 2cm zgodnie z normą".
            Co to znaczy, może ktoś się oreintuje?
    • zzbryczek Re: odbiór tecznicny 05.09.06, 13:45
      Witam. Nie wiem jak szanowni sąsiedzi, ale my dostakiśmy wczoraj zaproszenie
      na spotkanie i rysunek arch. naszego mieszkanka :)
      Wszystko fajnie, ale... ...obmiar powykonawczy jest większy o 0,68m2 od
      projektowanego :) to chyba fenomen na skale światową, zawsze jest mniejszy bo
      przecież dochodzą tynki. W sumie to nam by to nie przeszkadzało, ale 0,68m2 to
      w naszym wypadku dopłata 2 550zł. <wow>
      Też macie więlksze mieszkanka?? Pozdrawaim :)
      • mmzaba Re: odbiór tecznicny 05.09.06, 13:59
        ja mam przed sobą odbiór, zobaczymy jak unas wyjdzie z metrażem :)

możesz się podzielić obserwacjami z odbioru? Na co szczególnie zwrócić uwagę, co
        do czego mieliście jakie kolweiek zastrzeżenia...

Dzięki za wszelkie informacje
      • malkos_i_chrostula Re: odbiór tecznicny 05.09.06, 14:45
        Witam,

Nie mam przed soba umowy, ale z tego co pamietam to
        chyba byl w niej zapis ze wielkość mieszkania może się różnic
        +/-. Myle się ?
      • nossidar Re: odbiór tecznicny 05.09.06, 15:27
        Czesc.
        My tez dostalismy zaproszenie, wszyscy dostali zapewne :)

Po tych wstepnych 'pomiarach', ktore nam przedstawiono, nasze mieszkanie jest
        rowniez wieksze o jakies 0.35 m2 o ile dobrze pamietam. Trzeba doplacic
        niestety. No ale ja wole wieksze niz mniejsze mimo wszystko.

Zzbryczek ty znasz sie na tym wszystkim, czy mozesz dasz nam jakies rady,
        wskazowki jezeli chodzi o odbiory techniczne?
        Z gory dzieki Sasiedzie! :)
        • sylwinka80 Re: odbiór tecznicny 06.09.06, 09:03
          hej
          u mojej mamy powierzchnia jest wieksza o 0,28 m2, my zaproszenia jeszcze nie
          dostalismy,wiec nie wiem jak u nas.
          • nossidar spotk 06.09.06, 09:14
            na stronie Janpula jest informacja o tym spotkaniu!
    • agas06 Re: odbiór tecznicny 08.09.06, 13:49
      My jesteśmy już po odbiorze. Nie prosiliśmy żadnych inspektorów. Jedynie
      rodzinka.
      Ogólnie jest wszystko fajnie. Trzeba zwrócić uwagę na regulację okien i
      uszczelki, bo czasami brakuje:)
      Podłogi są równe, aż jestem w szoku.

Najważniejszą jednak rzeczą jaką się wczoraj dowiedziałam to fakt, że nas
      wpuszczą do mieszkań żeby remontować przed uzyskaniem zgody na zamieszkanie.
      Bardzo mnie to cieszy.

Pozdrawiam
    • cougar4 Re: odbiór tecznicny 11.09.06, 13:21
      1. Co do normy na ktora powoluje sie Janpul to wymienie tylko najwazniejsze zapisy:
      -do liczenia powierzchni bierze sie pod uwage wymiary scian niewyprawionych a wiec bez tynku
      -jesli pomiar wykonuje sie po tynkowaniu dodaje sie 2 cm na grubosc tynku a wiec na kazdym wymiarze liniowym wewnetrznym az 4 cm
      -pomiaru dokonuje sie na wysokosci 1m nad podloga
      -dodaje sie lub odejmuje powierzchnie wnek, wystepow ale tylko jesli taki element ma powierzchnie powyzej 0,1 mkw.
      -jesli drzwi nie sa do pelnej wysokosci to nie liczy sie ich do powierzchni lokalu

2. Odbior techniczny nie rowna sie odbiorowi lokalu. Odbior jest w umowie uzyte jako przekazanie (kluczy).

3. Co do powierzchni mieszkan to radze ja samemu przeliczyc. Nawet po dodaniu po 4 cm do wymiarow pokoi i pomnozeniu ich wyliczona powierzchnia rozni sie od podanych na rysunku.

4. Jestem juz po jednym odbiorze w piatek a jutro czeka mnie drugi. Pierwsze mieszkanie praktycznie bez usterek (znaczacych)
      • mikwoz1980 odbiór tecznicny - jak to sie odbywa? 13.09.06, 19:11
        Krotkie pytania - jak odbywa sie odbior techniczny?

Chodzi mi o to:

1. Ile trwa odbior jednego mieszkania (przewidziany przez Janpul czas)?
        2. Czy rownoczesnie jest odbierane wiecej niz jedno mieszkanie?
        3. Czy osoba z Janpula jest caly czas, gdy ogladam mieszkanie?
        4. Jak reaguje na pytania/ watpliwosci (agresywnie, tlumaczy sie, etc.)?
        5. Jak wyglada kwestia spisania protokolu?
        6. Czy Janpul dopuszcza mozliwosc odbioru kluczy po bezusterkowym odbiorze technicznym?

Bede wdzieczny za informacje.
        • radkoff Re: odbiór tecznicny - jak to sie odbywa? 13.09.06, 22:59
          1. My byliśmy tam około pół godziny ale moglibyśmy siedzieć tam pewnie jeszcze
          drugie tyle. Nie narzucono nam jakiegoś czasu.
          2. Raczej w jednym momencie odbiera się tylko 1 mieszkanie.
          3. Osoby z Janpula były cały czas, przy czym nie chodziły za nami krok w krok.
          Dali nam swobodę w oglądaniu i reagowali gdy mielismy jakieś pytania/uwagi.
          4. Na pewno nie agresywnie :) To naprawde mili ludzie:) Wszelkie watpliwości
          wyjaśniali i tłumaczyli się.
          5. Protokół trzeba podpisać. Oczywiście zawsze mozna odmówić ale równa się to
          nie przeprowadzeniu odbioru z konsekwencjami w umowie. Jeśli są jakieś usterki
          to zaznacza się je w protokole okreslając termin usunięcia.
          6. Od razu kluczy nie dadzą. Nawet jesli nie będzie usterek. Tak jak kilka
          innych osób usłyszelismy jednak, że dostaniemy klucze jeszcze przed
          przeniesieniem własności lokalu ale w celu rozpoczęcia prac remontowych, a więc
          nieformalnie. Oficjalnie przekazanie kluczy odbędzie się po przeniesieniu
          własności i zamieszkanie przed tym terminem nie wchodzi w grę.

Na koniec pewne wyjasnienie. W dniu wyznaczonym odbioru nie mogliśmy sie stawić
          i odebraliśmy dzień poźniej, więc nie wiem czy w związku z tym przebieg odbioru
          nie był trochę niestandardowy (np. dzień wcześniej mieli więcej osób więc mniej
          czasu itp.).
          Nie zauwazylismy większych wad. Nad drzwiami do pokoju był peknięty tynk więc
          odnotowano to w protokole i ma być poprawione ale to raczej "kosmetyczny"
          zabieg. Po odbiorze zostaliśmy jeszcze troche sami w mieszkaniu i mogliśmy je
          jeszcze pooglądać.
          Pozdrawiam
          • cougar4 Re: odbiór tecznicny - jak to sie odbywa? 14.09.06, 02:27
            Fachowiec ktory odbieral ze mna mieszkanie doszukal sie wiecej elementow do poprawek. W sumie 14 pozycji w protokole.
        • cougar4 Re: odbiór tecznicny - jak to sie odbywa? 14.09.06, 02:20
          Ja jestem juz po odbiorze dwoch mieszkan i wyglada to tak (zaznacze ze obydwa byly odbierane przez rzeczoznawce):
          1. Przewidziany przez Janpul czas to godzina lub 1,5 ale faktycznie trwalo to po dwie godziny w obydwu przypadkach
          2. Jednoczesnie jest odbierane tylko jedno mieszkanie
          3. W czasie odbioru jest jedna osoba od developera i jedna osoba od wykonawcy
          4. Wiekszosc uwag z wlasnej inicjatywy panowie wpisywali do protokolu. Natomiast pod koniec bylo to juz na zasadzie przekonywania ze to nie przeszkadza i nie ma potrzeby poprawiac.
          5. Protokol spisuje sie i tyle;-) Nie mozna zapomniec o kopii dla siebie!!!
          6. Nie

A ode mnie to tyle ze troche niedorobek sie znalazlo i warto byc czujnym. Czego teraz nie naprawi wykonawca bedziemy musieli robic sami za wlasne pieniadze.
          • agros11 Re: odbiór tecznicny - jak to sie odbywa? 14.09.06, 09:21
            MOzesz podzielić sie swoimi uwagami ?? Dzięki
            • cougar4 Re: odbiór tecznicny - jak to sie odbywa? 14.09.06, 13:09
              Brakowalo np. parapetu w lazience, wypelnienia silikonem pomiedzy parapetami a oknami, sufit w jednym pokoju do przeszlifowania, braki w ocynku poreczy balkonowej, brak kontaktu dzwonka, brak korkow (zaslepek) kanalizacyjnych, brak podlaczenia uziemienia grzejnikow w lazienkach, brak oslonek zawiasow okien i oslonek odplywow profili, do uzupelnienia pianka przy drzwiach balkonowych, porysowana szyba okna kwalifikujaca je do wymiany, porysowana futryna drzwi wejsciowych, otwory drzwiowe w dwoch pomieszczeniach zamiast 90 mialy 87-88 cm (potencjalny problem ze wstawieniem drzwi), brak linii prostej przy zabudowie tlumika w kuchni oraz brak linii i kata na balkonie
              • agros11 Re: odbiór tecznicny - jak to sie odbywa? 15.09.06, 14:32
                Bardzo Dziękuję
        • bodziach Re: odbiór tecznicny - jak to sie odbywa? 14.09.06, 12:19
          1. Przewidziano godzinę na jeden lokal, ale nie powinno być przeszkód, jeśli
          ktoś potrzebuje więcej czasu.
          2. Nie. No chyba, że ktoś przedłuży swój odbiór. Właściciele kolejnych lokali
          umawiani co godzinę.
          3. Tak, ale jak ktoś napisał, nie chodzi wszędzie
          4. Spokojnie i bez większych zastanowień - wpisuje uwagi do protokołu
          5. Protokół odbioru wygląda tak, że wpisana jest data, numer lokalu i nazwiska
          zamawiającego i wykonawcy. Po czym wymienia się usterki i podpisuje.
          6. Tego nie wiem, ale wątpię. Tak samo jak wątpię w bezusterkowy odbiór
          mieszkania :)
          • bodziach Re: odbiór tecznicny - jak to sie odbywa? 14.09.06, 12:22
            Usterki mają być usunięte do 15 października, kiedy to, wg tego co mówią (za
            developerem) - wszystko będzie skończone i opuszczają teren budowy. Widząc stan
            klatek schodowych i samego zagospodarowania osiedla, garaży itd... wydaje się
            to niemożliwe.
            • agi4 Re: odbiór tecznicny - jak to sie odbywa? 15.09.06, 10:13
              no a ja liczę na ten 15 pazdziernik bo chcialabym juz ekipę wpuscic...
    • agros11 Re: odbiór tecznicny 21.09.06, 10:49
      Czy miejsce postojowe też odbieramy.
      • bodziach Re: odbiór tecznicny 21.09.06, 15:02
        Nie, bo garaże nie są skończone.
        • cougar4 Re: odbiór tecznicny 21.09.06, 17:13
          Ale przed podpisaniem protokolu przekazania lokalu i kluczy warto by sprawdzic i miejsce postojowe. Ktos ma pomysl co sprawdzic? Bo ja zapomnialem dopytac fachowca...
          • nossidar Re: odbiór tecznicny 21.09.06, 18:35
            hehehehehe !!!

My mamy odbiór we wtorek, moze uda się jakoś odebrać i miejsce postojowe :D :D :D
            • mikwoz1980 odbiór tecznicny - lazienka 21.09.06, 22:25
              Generalnie z jakosci mieszkania (te elementy, ktore odbieralem jestem zadowolony), ale...

... w lazience odplyw do WC jest oddalony od odplywu do wanny.... 10 cm. Nijak nie da sie tam podlaczyc WC bez podnoszenia brodziak w prysznicu (taki mam plan) i kombinowania z kolankami etc. Da sie to zrobic, ale nie wiem, kto to tak bezmyslnie zaprojektowal. Tym gorzej, ze ze wzgledu na brak tego elementu w specyfikacji oraz biorac pod uwage dosc ogolny plan mieszkania nie bardzo jest jak na Janpulu wymoc, zeby oni to usuneli.

A jak to wyglada u Was?
              • agros11 Re: odbiór tecznicny - lazienka 24.09.06, 15:19
                Generalnie jest ok., ale okna które nam wsadzili to koszmar - chyba najtańsze
                na rynku (dwukomorowe, kiepsko wykonane. Co do ilości komór to zgodnie z umową
                chyba nie można sie czepiać, ale co do jakości wykonania to są beznadziejne (po
                otwarciu okna jak spojrzycie we wnętrze profilu to widać niestaranność
                wykonania - na połączeniach nie są zgrzane, odstają jakieś wióry plastiku. Masz
                racje jeśli chodzi o przyłacze pcv wc to jest to beznadziejnie rozwiązane. Ale
                dla mnie o wile gorszym do strawienia są schody a w zasadzie siatka pod
                poręczą - taka sama jak na balkonnie. Szcerze mówiąc wygląda to wg. mnie
                fatalnie i przypomina schody w zakładach karnych. Co do balkonu to tez jakość
                powłoki cynkowej pozostawia wiele do życzenia - kiepsko wykonana a dodatkowo
                jeszcze uszkodzona przez budowlańców. Wydaje sie zę sie postarali ale w tych
                elementach które wymieniłem powyżej to tak dali ciała że głowa boli. Oknom
                sugeruje się przyglądać bo na peweno bedziemy mieli z nimi kłopoty.
                • zzbryczek Re: odbiór tecznicny - lazienka 26.09.06, 20:24
                  !!!!!!!!!!!!!!!! MAKABRA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
                  Widze, że wszystkim się trafiły zajebiste mieszkania w przeciwieństwie do nas :(
                  Mieliśmy wrażenie, że nikt tego lokalu wcześniej nie widział i nie odbierał
                  robót ludziom którzy je robili. Tynki co prawda gładkie i ładnie pomalowane,
                  ale poziomicy i kątownika to one nie widziały. Przykład:
                  w salonie 2 kąty po 1,5cm na metrze, przedpokój to samo, sypialnia także,
                  kuchnia także 2 kąty ponad 1 cm (tylko łaźienka się uchowała)!!!!!!!!!!!!!
                  norma mówi o 4mm, odchyłki od pionu ponad 1cm na 2metrowej łacie -
                  SZOK!!!!!!!!!!!! norma mówi bodajże o 5mm.
                  Balkon i jego wykończenie nie za ciekawie, barierki pomalowane jakąś srebrzanką
                  i to niedokładnie - tylko w widocznych miejscach :/ niedoszlifowane, można
                  było dłonie pokaleczyć.
                  Tylko szlichty dobrze zrobili, TOTALBUD się trafił jako jedyny który zrobił
                  dobrze swoją robotę.
                  Co prawda usłyszeliśmy, że panu jest przykro i nas przeprasza, ale co z tego :(
                  Zrozpaczeni i zdesperowani lokatorzy z A2

P.S. KLATKA TAKŻE MAKABRA!!!! Chyba rwali płytki i kładą w caro bo im nic się
                  nie zgrywało, zresztą na oko widać zajebiste niedociągniecia.
                  Pozdrawiam zadowolonych, mieliście wiecej szcześcia od nas :)
    • kbor Potrzebna pomoc przy odbiorze... 27.09.06, 11:30
      Witam,

wraca czlowiek z cieplych krajow i w skrzynce znajduje awizo :P
      Pierwszy termin byl 21 wrzesnia, kolejny mamy na piatek 29 wrzesnia o 8 rano.

Czy ktos znajacy sie na budowlance moglby wspomoc w odbiorze?

Czytam Wasze wypoowiedzi i niby niewiele tego sie znajduje... ale jak widac
      nasz Osiedlowy specjalista budowlany sporo tego znalazl.
      • edyta263 Re: Potrzebna pomoc przy odbiorze... 27.09.06, 12:58
        Jak się domyślam, nazwany przez kolegę kbor-a "Osiedlowy specjalista budowlany"
        to mój przyszły mąż i tak się składa, że tak jak on, ja też "trochę" się znam
        na budowlance.Mam więc nadzieję, że nazwa ta nie była ironiczna, gdyż chcemy
        Was po prostu uprzedzić, że nie wszystko jest takie piękne, jak na pierwszy
        rzut oka się wydaje. Mieliśmy ze sobą podstawowe przyrządy takie jak: łatę,
        szczelinomierz, kąt, dalmierz i metrówkę. Pomierzyliśmy sobie piony,
        płaszczyzny, szlichty i kąty. No i wyszło: odchyłki czasem 2-krotnie
        przekraczają normy. Nierówności wyjdą na jaw, gdy będziemy sobie ustawiać meble
        i nie będziemy mogli ich dosunąć pod ścianę, lub gdy będziemy kładli parkiety,
        a przy ścianach będą różnych rozmiarów wstawki, bo nierówne są wymiary
        naprzeciwległych ścian. Chcę tylko powiedzieć, żebyście dokładnie sobie
        pomierzyli wszystkie miejsca w mieszkanku, bo dopiero wówczas wszystko wychodzi
        na jaw. Wspomnę jeszcze, że klatki schodowe pod względem wykonania są w
        opłakanym stanie...
        • kbor Re: Potrzebna pomoc przy odbiorze... 27.09.06, 18:23
          Boze bron!!!
          To zaden sarkazm... wlasnie dzieki zzbryczkowi wiadomo jak wygladaja nasze
          mieszkania :) strach pomyslec jak bysmy je odbierali gdyby nie sasiedzi z
          wyksztalceniem i doswiadczeniem.
          Czytam Twoja wypowiedz i sie sie dziwuje... oni nie maja wlasnego sprzetu jak
          lata, poziomica, katomierz?

Zdaje sie ze My zostalismy ostatnim mieszkaniem z A1 :) wlasnie z powodu
          slubu :)
          • mxmarek Re: Potrzebna pomoc przy odbiorze... 27.09.06, 20:43
            ja tez jestem A1 5p specjalista ktory sprawdzal u mnie mieszkanie stwierdzil ze
            jest ok kilka drobnych niedorobek w stylu brak zaslepek na oknach, zle kontakty
            itp. ale ogolnie calkiem dobrze jezeli chcesz numer to daj znac na poczte

Pozdrawiam Marek
            • malkos_i_chrostula Re: Potrzebna pomoc przy odbiorze... 27.09.06, 21:06
              My odbieralismy dzisiaj mieszkanie 41 w A2.
              Generalnie nie bylo wiekszych bledow, raczej standardowe
              takie opisywane na forum.
              Co do klatek to zobaczymy jak juz skoncza.
              A co do terminu wejscia majstrow to podali nam 26 pazdziernik.
              • bodziach Re: Potrzebna pomoc przy odbiorze... 28.09.06, 10:37
                Ze dwa dni temu mówiono, że nic się nie zmieniło, czyli dalej "połowa
                października". Zobaczymy...
                Czy ktoś z ostatnio odbierających widział może, czy zaczęli już robić ścieżki
                na osiedlu i takie tam? Jak byłem w niedzielę, to na zewnątrz niewiele się
                zmieniło.
          • edyta263 Re: Potrzebna pomoc przy odbiorze... 28.09.06, 09:41
            No to się cieszę:) Sprzęt na pewno mają, ale zawsze tak jest, że przeważnie
            odbierający przychodzą z własnym, gdyż czasem podejrzewają, że wykonawca ma
            przyrządy "lewe", nie obiektywnie wskazujące. Prawdopodobnie Janpul chciał
            uniknąć takich podejrzeń. Choć ciekawa jestem, czy tynki w naszym mieszkaniu
            widziały łatę:P
            A'propos ślubu:Też jesteśmy w takiej sytuacji, nawet natknęłam się na Twoją
            wypowiedź na forum ślubnym, chyba w sierpniu:)Kiedy ten wielki dzień?
            Wszystkiego najlepszego:)
            • bodziach Re: Potrzebna pomoc przy odbiorze... 28.09.06, 10:39
              Nie liczcie, że będą mieli przy sobie sprzęt. Samemu trzeba wszystko załatwić.
    • vibi1 Re: odbiór tecznicny 28.09.06, 22:17
      witam saiadow! czy juz wiekszosc z Was jest po odbiorze technicznym, bo o nas
      na razie zpomnieli, mamy mieszkanie w A1!
      • cougar4 Re: odbiór tecznicny 28.09.06, 22:36
        No niestety Wasza klatka jest ostatnia. Slyszalem ze terminy okolo polowy pazdziernika
      • mlynarz1976 Re: odbiór tecznicny 29.09.06, 09:41
        3p w A1 juz po odbiorze
        powinno bys i Twoje wkrótce
        u mnie nie było tak źle
        troche rozjechany 1 kąt w łazience na +
        jeden w duzym pokoju tez na +
        mocowanie blachy na balkonie osłaniajacej murek

i generalnie jakies pierdoły któych nawet nie wrzucałem do protokołu

• aksana1 Re: odbiór tecznicny 29.09.06, 09:13
      ja jestem z A1 i miałam odbiór tydzień temu - wstyd powiedzieć ale nie
      znaleźliśmy żadnych usterek - chociaż fakt nie wzielismy zadnego fachowca.
      zdziwiłam sie jak dostałam zawiadomienie o odbiorze bo A1 jest tak opóźnione. A
      i tak zawiadomienie czekało prawie tydzien na poczcie bo bylam na urlopie.
      generalnie mieszkanie wyglada w porzadku, chociaz klatka w koszmarnym stanie.
      • vibi1 Re: odbiór tecznicny 29.09.06, 21:16
        a jak oni idą z tymi odbiorami, od góry, czy od parteru, bo my na parterze
        mieszkanie mamy i jeszcze nic o odbiorze nie wiemy, nawet zadnego zawiadomienia
        jeszcze nie otrzymalismy, troche mnie to denerwuje, a ostatnio jak dzwonilam do
        janpula, to twierdzili, ze w polowie pazdziernika bedzie mogla ekipa remontowa
        wchodzic, jakos sie na to nie zanosi!
        • agi4 Re: odbiór tecznicny 30.09.06, 09:52
          A1 5p odbior mielismy w srodę (27.09), bylo trochę niedociagnięć, był z nami
          gosc z ekipy, która bedzie nam remont robić, powiedziano nam, ze
          niedociągnięcia mją byc przez miesiac usunięte i wtedy wchodzą ekipy...
          • sezamka80 Re: odbiór tecznicny 30.09.06, 18:03
            moje mieszkanie (A1 2p.) mialo odbio techniczny ponad 2 tygodnie
            temu....wiekszych usterek nie znaleziono
        • bodziach Re: odbiór tecznicny 02.10.06, 09:13
          Odbiory są od góry do parteru
    • bodziach Re: odbiór tecznicny 02.10.06, 09:19
      Na spotkaniu z administratorem osiedla mówiono, że do połowy października
      osiedle będzie skończone w 100%, a budowlańcy wyniosą się z osiedla. Mało kto
      wierzył w słowa przemawiającego pana, który zresztą zaraz po spotkaniu miał
      pewne wątpliwości, czy to miała być połowa października, czy może jednak
      listopada.

Po niedzielnej wizycie na osiedlu nie mam złudzeń (zresztą nie miałem już
      wcześniej) - nie ma szans, żeby w październiku to skończono. Dobrze będzie jak
      do końca roku się uwiną. Jedyne co zmieniło się na zewnątrz to pojawienie się
      budki strażniczej (przy wjeździe do garażu A1) i wejście do klatki A1 zostało
      obudowane (ale nie wykończone jeszcze). Reszta bez zmian. Ciekawe jak idzie im
      wykańczanie klatek, garaży, pomieszczeń gospodarczych, nie wspominając już o
      pozwoleniach, z którymi mieli przecież problemy...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka