Dodaj do ulubionych

Pytanie do mieszkańców Ochoty

16.01.14, 22:37
Mam pytanie do mieszkańców Ochoty. Niedługo dołączę do społeczności tej dzielnicy, którą trochę znam, ale przez kilka lat nie było mnie w Warszawie, więc dużo się pozmieniało. Zauważyłam, ze Warszawa bardzo się zmienia na lepsze, rozwija. Niestety Ochota, chyba najmniej. Dlatego ciekawi mnie więc, czego Wam brakuje na Ochocie?

Obserwuj wątek
    • Gość: Sotnikov Re: Pytanie do mieszkańców Ochoty IP: *.dynamic.chello.pl 17.01.14, 00:27
      Mnie ciekawi, dlaczego Ciebie to ciekawi?
    • Gość: Kostro Re: Pytanie do mieszkańców Ochoty IP: *.warszawa.vectranet.pl 17.01.14, 07:51
      No na pewno nie brakuje nam słoików.
    • Gość: yter Re: Pytanie do mieszkańców Ochoty IP: *.warszawa.vectranet.pl 17.01.14, 15:39
      na ochocie niczego nie brakuje, jesli wolisz plastikowe osiedla z betonu to wybierz wilanow lub bialoleke.
    • bardu Re: Pytanie do mieszkańców Ochoty 17.01.14, 19:06
      Niczego nie brakuje. Świetna komunikacja, dużo sklepów, dwa piękne parki, teatr, place zabaw dla dzieci, baseny. Banków ostatnio przybyło, ale tak się dzieje również w innych dzielnicach. Ja Ochoty nie zamieniłabym na żadną inną dzielnicę.
    • Gość: aisha Re: Pytanie do mieszkańców Ochoty IP: *.dynamic.chello.pl 17.01.14, 20:21
      Brakuje mi kawiarenki w stylu Misianki w Parku Skaryszewskim lub Kolonii na Ładysława/Łęczyckiej, ale w okolicy Pola Mokotowskiego, Parku obok Cmentarza Żołnierzy Radzieckich, Fortów Korotyńskiego, Parku Szczęśliwickiego.
      Kawa, zimne napoje i ciasto.
      Może choćby Bike Cafe się zlituje i w sezonie wiosna-lato-jesień przybędzie tu ze swoją mobilną kawiarnią.
      I jeszcze brakuje mi imprezy w stylu Targu Śniadaniowego, na weekendowe spotkanie ze znajomymi, poznanie nowych smaków i zdrowe zakupy.
      Reszta jest ok - szkoły, przedszkola, komunikacja, miejsca zakupów.
      • Gość: yter Re: Pytanie do mieszkańców Ochoty IP: *.warszawa.vectranet.pl 18.01.14, 19:52
        mysle ze na ochocie jest za duzo starszycjh ludzie dlatego nie ma takich typowych kawiarenek, miejsc dla rodzicow z dziecmi, w sensie nie w takiej ilosci.A te co sa to sie tez zamykaja z braku klientow wlasnie.Moze z czasem sie to zmieni jak przybedzie wiecej mlodych.
        • Gość: Student do yter IP: *.warszawa.vectranet.pl 19.01.14, 08:39
          Człowieku, masz takt huraganu!
          Jak można napisać coś takiego:

Gość portalu: yter napisał(a):
          > mysle ze na ochocie jest za duzo starszycjh ludzie
          ?!!!

I jeszcze potem:
          > Moze z czasem sie to zmieni

A może by tak myślenie włączyć? I w przyszłości zamiast powyższego napisać na przykład:
          "Myślę, że na Ochocie jest za mało młodych ludzi".
          I co? Brzmi inaczej?
          (Przy okazji polecam porównać pisownię i interpunkcję.)
      • Gość: pelele Re: Pytanie do mieszkańców Ochoty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.14, 12:32
        O tak targ śniadaniowy byłby super, jest sporo fajnych miejsc, w których mógłby się odbywać. Zresztą organizatorzy Targu zgłaszali się podobno do dzielnicy, ale nie wyrażono zgody. Shame.
    • joxanna Re: Pytanie do mieszkańców Ochoty 18.01.14, 22:34
      Brakuje mi zieleni na Starej Ochocie. Uwielbiam Ochotę, ale prawda jest taka, że średnio z zielenią. I placów zabaw. Na Starej Ochocie. I jeszcze jest bardzo głośno. Brakuje mi ograniczenia prędkości samochodów na Grójeckiej, Wawelskiej, Raszyńskiej.
      • Gość: A. Re: Pytanie do mieszkańców Ochoty IP: *.ig.uw.edu.pl 20.01.14, 10:12
        joxanna napisała:

> Brakuje mi zieleni na Starej Ochocie. Uwielbiam Ochotę, ale prawda jest taka, ż
        > e średnio z zielenią.

Żartujesz???
        • joxanna1 Re: Pytanie do mieszkańców Ochoty 03.03.14, 15:27
          Dlaczego sądzisz, że żartuję? Oczywiście w statystykach Ochota wypadnie dobrze - bo ma Pole Mokotowskie i park Szczęśliwicki. to są super parki, ale takiej prawdziwej zieleni pod ręką to nie ma. Mało drzew wzdłuż ulic, mało drzew na podwórkach.
          • Gość: www Re: Pytanie do mieszkańców Ochoty IP: *.warszawa.vectranet.pl 04.03.14, 09:00
            a forty korotynskiego-pojdz tam w sloneczny dzien to wolnej lawki nie znajdziesz, chyba mieszkasz gdzie indziej bo wszyscy mowia ze ochota jest piekna bo taka zielona, ja przed oknami mam dzrzewa iglaste wiec jest zielono takze zima, i to po dwoch stronach bloku, co roku spoldzielnia dosadza rabatki, sadzi krzewy, masz park malickiego, i wiele wiele innych wiec moze za bardzo sie czepiasz, mieszkalam lata na mokotowie i tam to byla masakra, stare odrapane kamienice i zero przestrzeni dla ludzi, nie bez kozery ochota rakowiec to wzorcowe osiedle i nawet pisalo o tym dosc szlachetne pismo pt Stolica, ale przyjezdni nie wiedza nawet o czym mowia i pisza.Ale czepiaja sie pierwsi jak zwykle.
            • joxanna1 Re: Pytanie do mieszkańców Ochoty 04.03.14, 10:23
              Parki są, oczywiście, w ogóle nie narzekam na parki. Tu akurat Ochota ma się czym pochwalić. Mnie chodzi o zieleń miejską - obsadzenie ulic, trawników.

Mam na myśli Starą Ochotę, którą uwielbiam i uważam za bardzo dobre miejsce do życia - ale do ideału paru rzeczy brakuje. W tym zieleni. Drzew w szczególności. Trudno mi powiedzieć jak na Mokotowie, ale mnie się np. podoba ilość drzew na Muranowie. I myślę, że w tym zakresie można by tu Ochotę ulepszyć.

Oczywiście, w lutym, czy marcu ogólnie brakuje zieleni:). Ale ja widzę przestrzeń dla nowych drzew, zresztą nie ja jedna, sąsiedzi bliżsi i dalsi też, zresztą prócz dyskusji - działamy.

Przyjezdni mają takie samo prawo do ocen, jak nieprzyjezdni. niezależnie od faktu ile ja osobiście lat mieszkam akurat na Ochocie.
    • skrzynka67 Re: Pytanie do mieszkańców Ochoty 19.01.14, 11:59
      Dziękuję za odpowiedzi, w szczególności aishy, joxannie i bardu.
      Odpowiadając Sotnikovi – może chcę lepiej poznać okolicę, w której zamieszkam, przygotować się na to co mnie czeka, albo – na to, za co trzeba się zabrać, żeby zmienić na lepsze...

Do Kostro, zgłoszę się, jak będę robić konfitury, może Ci zostaną jakieś słoiki w nadmiarze ;)

Studencie – dzięki za szybką reakcję!

-----------------
      Ja mam szczęście do wszystkiego, do dobrego i do złego :))
      • Gość: sylwia Re: Pytanie do mieszkańców Ochoty IP: *.dynamic.chello.pl 01.03.14, 20:10
        Mnie brakuje knajp, warzywniaków. Za dużo jest na Ochocie banków.
        • Gość: www Re: Pytanie do mieszkańców Ochoty IP: *.warszawa.vectranet.pl 01.03.14, 20:29
          warzywniakow ci brakuje, to ty w nocy po zakupy chodzisz? przejedz sie na mokotow gdzie nie ma nic :)
    • Gość: magda Re: Pytanie do mieszkańców Ochoty IP: *.warszawa.vectranet.pl 22.03.14, 13:42
      Rakowiec zmienia się bardzo ostatnio, odnowione biurowce, pawilony, nowe place zabaw, w każdym parku siłownia na powietrzu i widzę, że ludzie z tego korzytają, ba sam korzystam! Tylko jakoś ławek ubyło w parku- forty Korotyńskiego... Podwórka zadbane, nasadzenia robią. Nie uważam, aby zmieniało się najmniej, gorzej napewno jest na mokotowie, gdzie zieleni praktycznie brak.
    • mars255 Re: Pytanie do mieszkańców Ochoty 02.06.14, 22:45
      również bym się dołączył do pytania, jak jest z bezpieczeństwem na Ochocie, chociażby w rejonie ulicy Balyea?
      • Gość: magda Re: Pytanie do mieszkańców Ochoty IP: *.warszawa.vectranet.pl 03.06.14, 08:49
        na rakowcu mieszka sie dobrze, jest cisza i spokoj, wszystkei punkty uslugowe i sklepy masz pod nosem, mieszkajac wiele lat w innych dzielnicach takie rzeczy sie docenia, ze nie trzeba jezdzic po marchewke bo sklepow jest jak na lekarstwo, szkoda ze pobudowali tyle stworow pt berberysowe ogrdy itd wiec okolica przy moldawskiej ejst ciasna co widac zwlaszcza rano jak sa korki od korotynskeigo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka