Dodaj do ulubionych

Czy miasto zajmie trzy ogrody działkowe na Ocho...

23.05.05, 00:34
No chyba najwyższa pora, aby ktoś zaczął płacić podatki za tak ogromne tereny
w środku miasta. Nie są to tereny ogólnodostępne - zatem ten kto nimi włada
powinen za to użyczenie płacić.
ps. kolejne 30 lat będzie w środku miasta rosła marchewka - żenada.
Obserwuj wątek
    • Gość: M&M W roku 2035 w ścisłym centrum miasta... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.05.05, 00:57
      będą stały drewniane baraki i pogrodzone pozostałości działek, którymi i tak
      nikt nie będzie się już zajmował, bo staruszki będą miały lepsze rozrywki. Ale
      ziemi nie oddadzą na zasadzie "ni dom, bo to moje"
      • Gość: p_p Zlikwidować te slumsy!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 06:46
        Zlikwidować te slumsy!!!!!!!!!!!!! Ile jeszcze tej wsi w środku miasta?
        Najpierw komuniści sprowadzili do Miasta hołotę ze wsi, potem dali hołocie wieś
        w środku Miasta i tak to trwa do dziś...
        • Gość: ziuta a ty reprezentujesz tę lepszą część ;))))))))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 22:49
          a ty reprezentujesz tę lepszą część, nie jesteś hołotą ;)))))))))))
    • Gość: seba Kaczor bez wizji miasta IP: *.compi.net.pl / *.crowley.pl 23.05.05, 06:59
      Nawet w dużych europejskich miastach w centrach miast mozna spokojnie odpocząć
      wśród zieleni. Kaczor chce każdy najmniejszy skwer zabudować czego przykładem
      placyk na Mokotowskiej / Pięknej.
      Żadnych klinów napowietrających, żadnych skupisk zieleni - oto wizha kaczora.
      A metody działania kaczora jako zywo przypominaja działania Bieruta.
      • Gość: Zenon Re: Kaczor bez wizji miasta IP: *.chello.pl 24.05.05, 17:44
        Masz racje, tyle ze wiekszosc dzialek przypomina dzielnice nedzy. Jakies budy
        sklecone z dykty, blachy falistej, kawalkow desek. Wszystko to czesto
        pomalowane lusczaca sie farba olejna. Plotki z zeszlowiecznej, pordzewialej
        siatki ktorym coraz blizej do pozycji horyzontalnej. Jednym slowem koszmar.
        Jednym z przykladow sa dzialki na Odynca. W lecie gdy te budy zasloniete sa
        zielenia roslin nie jest jeszcze najgorzej. Za to w zimie! Obrzydliwosc. A w
        miejsce tego horroru mozna by stworzyc przepiekny rozlegly park bedacy
        pzredluzeniem Parku Dreszera i ogrodka jordanowskiego. Byloby milo, estetycznie
        i sluzylo w koncu wszystkim mieszkancom a nie dzialkowcom. Toz to koncu
        powierzchnia publiczna a nie prywatna.
    • Gość: BARTEZZ Re: Czy miasto zajmie trzy ogrody działkowe na Oc IP: 217.153.29.* 23.05.05, 07:35
      chyba jestesmy jedynym miastem na swiecie trzymajacym slamsy w srodku miasta,
      jak to wyglada????? robimy sobie sami wizytowke grzybow, brudasow, smierdzieli
      i niehlujnych dziadow... a faktu ze nikt za to nie placi - to juz nawet nie
      chce mi sie komentowac... ZENADA
      • Gość: realista Zieleń lepsza niż beton IP: *.acn.waw.pl 23.05.05, 08:01
        Nie łudźcie się, że po zlikwidowaniu działek miasto zorganizuje na ich miejscu
        park. Zamiast krzaków i drzewek wyrośnie betonowa kostka, a po środku rzutki
        inwestor uwali plastikowo-szklanego kloca.
        • Gość: a.g. Re: Zieleń lepsza niż beton IP: *.acn.waw.pl 25.05.05, 20:26
          W "betonowym klocu" będzie pracowało dużo ludzi, zarabiając niezłe pieniądze!
          Jeżeli Warszawa nie będzie chciała nowych miejsc pracy, tylko wybierze slumsy
          zwane działkami, to inwestor postawi "betonowego kloca" i zatrudni ludzi w innym
          mieście.
        • Gość: ann park w miejsce ogrodkow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 19:32
          to byloby dobre rozwiazanie,tylko ze oni zaraz zrobia tam druga Marine.
      • Gość: TOP Re: Czy miasto zajmie trzy ogrody działkowe na Oc IP: *.acn.waw.pl 24.05.05, 01:02
        Niech Kaczor zlikwiduje najpierw pierdzielnik w ścisłym centrum miasta lub na
        stadionie. A teraz to wygląda tak, że pan prezydent nie radzi sobie z
        rzeczywistymi problemami - ogólny bajzel, brak inwestycji, to może chociaż paru
        staruszków i reprezentujących ich pierników na ciepłych posadkach weźmie na
        huki i coś "dla miasta" wydrze. Pomysł jak zwykle i blamaż jak też jak zwykle.

Idę spać, bo pora późna, a tu trzeba wcześnie wstać, bo jak zaśpię to z
        Tarchomina nie wyjadę. Przy wykupie gruntów pod most północny urzędnicy miejscy
        odnosza równie spektakularne sukcesy jak w przypadku opisanych działek...
      • aleksandrynka Re: Czy miasto zajmie trzy ogrody działkowe na Oc 13.07.05, 16:51
        chyba jestesmy jedynym miastem na swiecie trzymajacym slamsy w srodku miasta

nie no, w Pekinie coś takiego funkcjonuje z powodzeniem od lat :)
    • Gość: AP Re: Czy miasto zajmie trzy ogrody działkowe na Oc IP: 193.111.166.* 23.05.05, 10:03
      Mam nadzieję, że skończą się miejsca gdzie żyje się na koszt wszystkich i
      działkowcy też bedą płacić podatki - szczególnie ci co pobudowali sobie
      normalne domy na działkach.
      • Gość: Studio Re: Czy miasto zajmie trzy ogrody działkowe na Oc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 10:34
        Ja musze płacic podatek od nieruchomości, ba nawet każdy go płaci który mieszka
        nawet w czynszówce. Więc pytam czemu działkowcy mają nie płacić.
    • Gość: a.g. Pieniądze dla miasta, mieszkania dla młodych. IP: 195.205.254.* 23.05.05, 14:52
      Odebrać to co się miastu należy. Sprzedać na budownictwo wielorodzinne, tak aby
      młodzi ludzie mogli mieszkać bliżej centrum, a nie dojeżdżać godzinę z Tarchomina!
      • Gość: działecznik Re: Pieniądze dla miasta, mieszkania dla młodych. IP: *.aster.pl 24.05.05, 00:14
        Cham naturę ma bogatą
        I duszę kolistą
        Da pieniążki mama z tatą
        To do centrum chce mieć blisko

Lecz wspomnienia pozostają
        Gnoju,pola i kobiałki
        To dlatego chamy mają
        pomysł by skasować działki

A kiedy przyjdą zaorać park
        Ten, w którym codzień siedzę na ławce
        To trochę niżej opuszczę bark
        I siądę sobie na trawce

A kiedy trwę zechcecie lać
        tak jak mówicie - betonem
        To wtedy rzeknę K..W..Mać
        I pójdę w swoją stronę

Daremne żale, próżny trud
        Bezsilne złorzeczenia
        To po Was chamy zostaje smród
        I kupa gnoju do wywiezienia

• Gość: Piotr Dziś chamy wypoczywają na łonie hipermarketów. IP: *.lot.pl 24.05.05, 08:34
          Jaki park? Jaka ławeczka? Dziś chamy wypoczywają na łonie hipermarketów.
          Ulubiona rozrywka chama - wycieczka do Geanta.
        • Gość: a.g. Teraz już mam opinię o działkowiczach! IP: *.acn.waw.pl 25.05.05, 20:22
          Nie stać ich na merytoryczne argumenty, więc wyzywają ludzi, którzy się z nimi
          nie zgadzają.

Wracając do tematu:

To co poruszyłem, to poważny problem społeczny - młodych ludzi nie stać na
          mieszkania, których ceny są wręcz horrendalne w porównaniu do zarobków. Jedyną
          możliwością zmniejszenia cen jest zwiększenie podaży, a najlepszym sposobem
          zwiększenia podaży jest wykorzystanie rezerwy gruntu, jaką posiada miasto, teraz
          marnowanej na slumsy zwane działkami.
    • Gość: ja Śmietnik na Polach Mokotowskich IP: *.compi.net.pl / *.crowley.pl 23.05.05, 19:44
      A dlaczego Kaczyński nie chce zauważyć jednego wielkiego śmietnika na Polach
      Mokotowskich dwa kilometry od centrum Warszawy.
      Czemu to profesor prawa toleruje totalny bajzel na kilkunastu hektarach na
      pograniczu gmin Centrum, Ochoty i Mokotowa.
      Czy służby miasta nie mogą, nie chcą, czy nie umieją się zająć gruntami których
      są właścicielem?A może gdy nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze?
      • Gość: Ja.. Re: Śmietnik na Polach Mokotowskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 21:21
        Zastanawiam się z czego wynika problem.. przecież oni płaca za to podatek tak
        jak każdy inny obywatel.. odnosze wrażenie że mieszczuchom którzy nazywają sie
        rodowitymi warszawiakami żal dupe ściska że ktoś coś ma, czego oni nie maja..
        co komu to przeszkadza..
        jak widze ci "rodowici warszawiacy" nie widzą nic oprócz czubka swojego nosa..
        niestety nie jesteście pępkiem świata.. i jak to czytam to widze że ci przybyli
        warszawiacy mają dużo wiecej kultury.. a chyba powinno być odwrotnie..
      • Gość: ann Re: Śmietnik na Polach Mokotowskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 19:38
        a ja przez to normalnie żyć nie mogę w swoim mieszkaniu- do 3,4godz nad ranem
        słychać ryk muzyki z Pól Mokotowskich. Teren zielony zamienili na pijalnię piwa,
        nie można przejść się tam żeby odpocząć od hałasów.
    • Gość: kolumb skąd są tacy ludzie na Ochocie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 22:53
      styl i słownictwo niektórych "kulturalnych" wypowiedzi, daje do zastanowienia,
      skąd są tacy ludzie na Ochocie, i czy to są właśnie ci mieniący się przy innej
      okazji "prawdziwymi warszawiakami" ;))
    • Gość: Jinks2 Re: Tak robi prezydent Warszawy ! a co zrobi ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 23:22
      Prezydent Polski ???.
    • Gość: Piotr LIkwidować działki! Budować kolejne hipermarkety! IP: *.lot.pl 24.05.05, 08:36
      Należy zlikwidować w Warszawie wszystkie dzialki, skwery i parki, a na ich
      miejscu pobudować kolejne hipermarkety.
      • Gość: Jasio Odebrać ziemię Polakom, dać bogatym europejczykom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 11:24
        Trzeba być kimś zupełnie naiwnym aby sądzić, że Kaczyński chce rozdać te tereny
        młodym, czy potrzebującym. Urzędomiejskie biurwy, mafia kaczora (pamiętacie:
        TKM), chcą sprzedać tę ziemię bogatym zachodnim inwestorom, którzy wybudują tam
        biurowce albo kolejne ogrodzone wysokimi parkanami centra mieszkaniowe tylko dla
        bogatych. A wszystko to wygeneruje strumienie pieniędzy, których olbrzymia część
        trafi do kieszeni skorumpowanych urzędników w postaci łapówek i prezentów.
        Pamiętam doskonale, jak sam Kaczyński twierdził, że pensja prezydenta to dla
        niego za mało. Ponad 10 tys. zł!
        • Gość: RADNY DZIELNICY Re: Odebrać ziemię Polakom, dać bogatym europejcz IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.05.05, 00:24
          OD:Maurycy Seweryn
          radny Dzielnicy Ochota
          seweryn.radny@wp.pl
          www.seweryn-radny.pl
          507 151 381

Przekazuję forumowiczom do wiadomości swoją interpelację, którą złożyłem po
          wczorajszym spotkaniu działkowców.
          Opiekuje się ogrodami z Ochoty od 5 lat tj. od momentu, gdy zostałem radnym.

Wczoraj pomogłem zarządom ogrodów przygotować korespondencję, którą jutro wyślą
          w obronie działkowców. Traf ona do wielu urzędników miejskich. Ponadto w
          poniedziałek stanowisko w sprawie obrony działkowców i zachowania ogrodów
          działkowych. Pod stanowiskiem maja podpisać się radni i najprawdopodobniej
          trafi ono pod obrady rady dzielnicy ochota na sesji w dniu 31 maja. O to
          poprosiłem osobę pełniąca obowiązki przewodniczącego Rady Dzielnicy. Ponżej
          kopia stanowiska:

Stanowisko
          Rady Dzielnicy Ochota
          z dnia …………. 2005 roku
          w sprawie ogrodów działkowych
          „Jutrzenka”, „Leśnicy” i „Zelmot”

Rada Dzielnicy Ochota doceniając społeczną i rekreacyjną rolę ogrodów
          działkowych dla ich użytkowników, wyraża zaniepokojenie sytuacją, która
          zaistniała wobec pracowniczych ogrodów działkowych „Jutrzenka”, „Leśnicy”
          i „Zelmot”.

Rada Dzielnicy Ochota stoi na stanowisku dalszego funkcjonowania pracowniczych
          ogrodów działkowych „Jutrzenka”, „Leśnicy” i „Zelmot”. Rada zwraca się do Pana
          Lecha Kaczyńskiego - Prezydenta Warszawy o niezwłoczne wyjaśnienie powstałych
          niejasności prawnych, które zostały zgłoszone wobec zarządów ogrodów
          działkowych przez Biuro Gospodarki Nieruchomościami Urzędu m.st. Warszawy.

• Gość: ja gdzie można w Warszawie wybrać się na spacer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 19:42
            na razie jeszcze można do parków, ale wkrótce już tylko do supermarketów
    • tarantula01 Re: Czy miasto zajmie trzy ogrody działkowe na Oc 24.05.05, 11:53
      "- Nie podpiszemy jej, bo wtedy musielibyśmy płacić podatki za grunt - mówił
      Antoni Kostrzewa, prezes mazowieckiego okręgu Związku. - Poza tym stracilibyśmy
      wiele przywilejów, które daje nam ustawa o ogrodach działkowych."

A teraz podatków nie płacimy, bądź płacimy je w minimalnej wysokości. Mamy też
      przywileje.
      Ten temat PODów będzie ciągle powracać - chociażby ze względu na rychłe
      wprowadzenie katastru.
      • olunc Re: Czy miasto zajmie trzy ogrody działkowe na Oc 26.05.05, 19:11
        a ja bym poszukała kompromisu.
        to prawda, że ogródki działkowe w centrum Warszawy są przeżytkiem.
        ale wielu starszych ludzi nie wyobraża sobie bez nich życia.
        przeczekałabym.
        nie zawierałabym nowych umów - ani ze spadkobiercami zmarłych działkowców, ani
        z nowymi najemcami.
        sądzę, że za 10-15 lat działki opustoszeją i teren będzie mógł wrócić do miasta.
        myślę, że to byłby sensowny kompromis.
        nie można ludzi wyrzucać jak śmieci z dnia na dzień.

da to nam też czas na zastanowienie się co na podziałkowych terenach zrobić.
        można by zrobić jakąś debatę.
        myślę, że najlepiej byłoby, gdyby na tych terenach powstawały parki.
        pozdrawiam,
        o.
        • adep1 Re: Czy miasto zajmie trzy ogrody działkowe na Oc 13.07.05, 18:01
          Skoro już temat został ponownie "wyciągnięty" na pierwsze miejsca wśród wątków
          na Forum;
          Bardzo dobra propozycja kompromisu, chociaż dla mnie to za mało. Nie mam
          działki, nikt w rodzinie nie ma. Ale CHCĘ, aby działki były, aby były ŻYWE - a
          to oznacza możliwość wymiany pokoleniowej użytkowników działek. Znajomi (42-43
          + 2 nastolatków) właśnie "odkupili" działkę w ogrodzie przy Radarowej od pary
          starszych państwa (po 80-ce). To, że zapraszają znajomych to dla mnie nie takie
          ważne - wolę bardziej aktywny odpoczynek na łonie natury; ale ważne jest, że
          zaczęli od zlikwidowania chwastów, przerzedzenia nasadzeń, zebrania wszystkich
          dojrzałych owoców. Za kilka tygodni wezmą się za odnowę altanki. A to oznacza,
          że działka przestaje być "slamsem", jak to ktoś nieelegancko określił a staje
          się tym, czym powinna - miejscem, gdzie rośnie zieleń dostarczająca WSZYSTKIM
          tlenu, a użytkownicy mogą zdrowo i tanio odpoczywać w weekendy, co oznacza
          mniej wizyt u lekarza i mniejsze koszty ponoszone przez WSZYSTKICH.
          Popieram istnienie działek, nie żałuję ich innym ludziom - ja działki nie
          potrzebuję MIEĆ - potrzebuję ich jak każdy (nawet ten, co sobie z tego sprawy
          nie zdaje), aby powietrze w mieście było lepsze, aby wzrok mógł spocząć na
          kojącej zieleni, aby ta masa zieleni przyciągała ptaki śpiewające i barwne
          motyle, aby nie zapomnieć wśród betonu skąd przyszliśmy i czego naprawdę
          potrzebujemy do życia.
          "...Pamiętajcie o ogrodach
          Przecież stamtąd przyszliście
          W żar epoki użyczą wam chłodu
          Tylko drzewa, tylko liście
          Pamiętajcie o ogrodach
          Czy tak trudno być poetą
          W żar epoki nie użyczy wam chłodu
          Żaden schron, żaden beton..."
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka