jak.ptak 07.01.05, 16:00 a kto wie, gdzie się kończy Muranów? Bo ja nie wiem, czy ja to jeszcze Muranów czy już Wola... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kocio-kocio Re: granice Muranowa 07.01.05, 16:40 Możesz być jednocześnie Muranowem i Wolą. Bo Wola to dzielnica, a Muranów osiedle leżące zarówno na Woli jak i w Śródmieściu. Gdzie mieszkasz? Odpowiedz Link
tommo Re: granice Muranowa 08.01.05, 12:48 ja mieszkam na dzielnej w ostatnim fragmencie - tj przed belttiego i okopowa - budynek ponoc z 53/56 nie pamietam dokladnie Odpowiedz Link
warszawianka_jedna Re: granice Muranowa 09.01.05, 12:50 w tym miejscu w okolicach Kaczej był tzw Kiercelak czyli targ. Odpowiedz Link
vvesna Re: granice Muranowa 12.01.05, 23:21 O to chyba jesteśmy sąsiadami:))) Potwierdzam, że mieszkamy na Muranowie i Woli zarazem. Odpowiedz Link
tommo Re: granice Muranowa 13.01.05, 09:19 No to milo poznac :-) vvesna napisała: > O to chyba jesteśmy sąsiadami:))) > Potwierdzam, że mieszkamy na Muranowie i Woli zarazem. Odpowiedz Link
librero a ja? :) 07.02.05, 19:47 No wlasnie, chcialabym dolaczyc do szacownego forum Muranow, a nie jestem tak do konca pewna, czy mieszkam na 'wlasciwym' Muranowie. Na Andersa, ale przy Franciszkańskiej, tzn. przy Ambasadzie Chińskiej. Już nie Nowe Miasto, a jeszcze nie Muranow? Wprowadzam sie za tydzien (tez z Centrum, z okolic pl. Grzybowskiego) i nie wiem, co mam odpowiadac znajomym, jak pytaja, jaka to dzielnica ;) Prosząca o pomoc Librero Odpowiedz Link
hki Re: a ja? :) 07.02.05, 19:51 Franciszkańska to juz raczej Nowe Miasto,lecz zapraszamy na forum z całego serca;) Odpowiedz Link
librero :( 07.02.05, 20:20 Buuuu. A powiedzieli mi, ze Andersa to Muranow. bede mieszkac po 'zlej' stronie ;) Odpowiedz Link
niwelamuk Re: granice Muranowa 07.02.05, 20:42 :-) Oczywicie, ze to Muranów. Domy po obu stronach Andersa (dawniej Nowotki) to Muranow. I jedna i druga strona budowana byla na poczatku 50 lat jako calosc architektoniczna. Zreszta to widac - po lewej arkady, po prawej arkady. A Franciszkanska faktycznie dobiega do Nowego Miasta. Przed wojna Bonifraterska konczyla sie tutaj a zaczynala Nowiniarska. Odpowiedz Link
hki Re: granice Muranowa 08.02.05, 11:11 Hmm, jest w tym i prawda i nie;) Architektonicznie owszem spójna całośc, lecz sama Franciszkańsdka to juz chyba Nowe Miasto?Chyba że Bonifraterska dzielija na część muranowska i nowomiejska. Odpowiedz Link
librero Re: granice Muranowa 08.02.05, 12:16 no wlasnie! Konsultowałam się jeszcze z planem miasta - tam do Andersa jest Nowe Miasto, a od Andersa na zachód już Muranów. Gdzie można to sprawdzić na 100%. Nie mogę żyć w takim rozdarciu ;) Odpowiedz Link
roody102 Re: granice Muranowa 08.02.05, 13:57 Ale o jakim podziale teraz mówicie? O MSI? Tym się nie trzeba przejmować, to poział organizacyjny a nie administracyjny. A granice dzielnic są płynne - moim zdaniem spójność zabudowy to lepsze kryterium, niż kreski na mapie, szczególnie gdy idzie o własną identyfikację z miejscem. Odpowiedz Link
crow.jane Re: granice Muranowa 14.02.05, 23:46 A jak się mieszka dokładnie naprzeciwko Kina Muranów, w wielkim bloczysku tuż za Arsenałem i Grubą Kaśką, to czy się mieszka w śródmieściu, czy już na Muranowie? Może nie najistotniejsza kwestia, grunt, że do K.Muranów blisko i do Muzeum Lenina ;) Pozdrawiam, C.J Odpowiedz Link
warszawianka_jedna Re: granice Muranowa 15.02.05, 10:14 crow.jane napisała: > A jak się mieszka dokładnie naprzeciwko Kina Muranów, w wielkim bloczysku tuż > za Arsenałem i Grubą Kaśką, to czy się mieszka w śródmieściu, czy już na > Muranowie? > Może nie najistotniejsza kwestia, grunt, że do K.Muranów blisko i do Muzeum > Lenina ;) > Pozdrawiam, Owszem mieszkasz w śródmieściu z widokiem na Muranów. Nasze osiedle zaczyna się od Andersa i obejmuje bloki z lat 50-tych. > C.J Odpowiedz Link
leniwy_wiesniak Re: granice Muranowa 15.02.05, 21:06 Śródmieście to dzielnica. A Muranów to osiedle, które leży na terenie dwóch dzielnic: Śródmieścia i Woli. Dlatego można mieszkać "równocześnie" na Muranowie i w Śródmieściu. Odpowiedz Link
marylalysiak Re: granice Muranowa 15.02.05, 11:40 Osiedle powstało na obszarze około 200 ha od skrzyżowania trasy W-Z z Nową Marszałkowską, aż do wiaduktu Żoliborskiego.Całe osiedle zostało wybudowane na 3-4 metrowej skarpie gruzowej, pozostałej po domach byłego Getta. Odpowiedz Link
kawiusz Re: granice Muranowa 05.03.05, 22:20 w ostatnich 50 latach mocno namieszali z dzielnicami. Moim zdaniem nazwa osiedle do Muranow nijak nie pasuje, osiedle jest np. Za Zelazna Brama(domy w jednym stylu utrzymane w miare w kupie), porownajcie z Muranowem odrazu widac roznice. Muranow to dzielnica, po drugiej stronie JPII wcale nie jest Wola tzn administracyjnie jest, ja i rodzice czesto mowimy 'po wolskiej stronie' ale dziadek nigdy tak nie powie bo dlaniego nie ma JPII tylko jest Solna i konczy sie przy Lesznie:]. Prawdziwa Wola, nawet Jerzy S. Majewski tak pisze, zaczyna sie mniej wiecej za Żelazna(ulica duzo starsza niz JPII) cmentarze Ewangelickie to jest juz Wola (Młynów dokladniej) cm. Zydowski to jeszcze Muranow, na pn moim zdaniem granica idzie po lini kolejowej az po stadion poloni. Ambasada Chinska to wg mnie Muranow, bo do Muranowa nalezaly kamienice ktore staly wczesniej na tym nie malym terenie. Bloki za Gruba Kaska to tez Muranow;] a po drugiej stronie Solidarnosci mamy Mirów ze wspanialymi koszarami regimentu szkockiej jazdy, ktora tymczasowo zastepuja strazacy :] Odpowiedz Link
tukee Re: granice Muranowa 06.03.05, 01:28 Kawiusz, dziekuje Ci.Bardzo ladnie to wszystko wyjasniles, podoba mi sie naprawde, lubie konkrety, a dziadek z ul.Slona bardzo mnie wzruszyl. To troszke tak jak w Pianiscie - ale w lekturze a nie filmie.Bardzo mi sie podoba. Pisz tu jak najczesciej. Odpowiedz Link
warszawianka_jedna Re: granice Muranowa 06.03.05, 11:42 sądzę że, granice Muranowa są raczej umowne. Można odnosić się do czasów przedwojennych ale nie wiem czy to ma sens w dzisiejszych czasach.Dla mnie granice te wyznaczają ul. okopowa, Stawki, Bonifraterska i Solidarności.Może nie jest to typowe osiedle ale dzielnica to znacznie większy obszar.Domy na tym terenie zostały zbudowane w różnych "epokach" Bierutowskiej i Gomułkowskiej. Część zbudowana w latach 50-tych jest zdecydowanie ciekawsza i wyrazista architektonicznie. Ustalenie granicy dzielnic (Śródmieścia i Woli)na JP II jest oczywistym błędem, wiadomo że granica powinna być na ul. Okopowej. Odpowiedz Link
tukee Re: granice Muranowa 10.03.05, 22:58 Sie mnie wydaje ze jak najbardziej. Chodze tam niestey czesto, gdyz obiecalam sobie wspieranie malych sklepikow, ale wygoda GOROM. Bo ze w Bomi mozna wszystko kupic, ale drozyzna straszliwa z Albertem np. w porowaniu jest tam okropna. Juz chyba tylko w GalMoku jest drozej, ale chodze, kurde jezdze w zasadzie i kupuje kurcze blade tam nierzadko. I zawsze jestem na siebie zla ze tak robie. Ale robie. Istota ulomna. Napychac kieszonki bogaczy a nie malych przedsiebiorcow - to sie nie miesci w moim kodeksie wartosci, ale robie tak zle, bo to z lenistwa i rozpasania wynika a nie skad inad. Len i wygodnictwo. tfu. Nie lubie sie za to. Odpowiedz Link
ao22 Re: granice Muranowa 11.03.05, 09:15 Ja tam chodziłam bo lubiłam prawie non stop, nie mam ideologii (to znaczy niby się zgadzam, zeby popierać małe i lokalne, ale jakoś zawsze o tym zapominam, jak w małym sklepiku dostanę nieświeży ser na przykład), ale ostatnio nie chce mi się brnąć przez śniegi i wszystkie zakupy robię w kwirynie :) A czy ktoś wie przypadkiem, czy ta sieć, ktora wykupiła Kwirynę (sklepy u Doroty)- to polka jest czy zagraniczna jakaś, bo nie wiem, kogo popieram :) Odpowiedz Link
warszawianka_jedna Re: granice Muranowa 11.03.05, 10:41 Albercik jest na al. Solidarności między J.P.II a Żelazną. Odpowiedz Link
warszawianka_jedna Re: granice Muranowa 11.03.05, 10:43 tukee napisała: > Sie mnie wydaje ze jak najbardziej. Chodze tam niestey czesto, gdyz obiecalam > sobie wspieranie malych sklepikow, ale wygoda GOROM. Bo ze w Bomi mozna > wszystko kupic, ale drozyzna straszliwa z Albertem np. w porowaniu jest tam > okropna. Juz chyba tylko w GalMoku jest drozej, ale chodze, kurde jezdze w > zasadzie i kupuje kurcze blade tam nierzadko. I zawsze jestem na siebie zla ze > tak robie. Ale robie. Istota ulomna. Napychac kieszonki bogaczy a nie malych > przedsiebiorcow - to sie nie miesci w moim kodeksie wartosci, ale robie tak > zle, bo to z lenistwa i rozpasania wynika a nie skad inad. Len i wygodnictwo. > tfu. Nie lubie sie za to. Odpowiedz Link
warszawianka_jedna do tukee 11.03.05, 10:49 coś mi nie wyszło. Chciałam ci napisać że, w Klifie to sami bagacze handlują. Polski small handel jest na Nowolipkach, Anielewicza, Smoczej. Ja równiez niestety kupuję w Bomi bo jednak maja często fajne promocje, ale generalnie drogo jak sk..., sorry. Odpowiedz Link
rodja Re: granice Muranowa 08.07.05, 12:59 teraz coś pokręcili z tym nowym podziałem. (od czasu jak nowe tabliczki z nazwami ulic są (europejskie)). Okazuje się że na tych tabliczkach murnów zaczyna się już na zachodniej stronie Miodowej a kończy na Jana Pawła. I cały obszar między Jana Pawła a Smoczą to już "Nowolipki". Paranoja. Od urodzenia mieszkałem na Muranowie, a teraz to już są Nowolipki. A jeśli chodzi o Wolę to administracyjny podział przebiega po Jana Pawła właśnie. (co można zauważyć obserwując pawilony a dalej (na północ) dwa bliźniacze budynki Dzielna 7a i 7b. Jeden stoi po stronie śródmiejskiej i był wyremontowany w latach 90tych a drugi po stronie wolskiej i stoi jak stał. Ja Muranów widzę od Andresa(ze wschodnią cześcią licząc) po Okopową. Z drugiej strony od Solidarności po Stawki. I tak już zostanie. Odpowiedz Link
tukee Re: granice Muranowa 08.07.05, 13:04 Ja widze tak samo! Fajnie ze wraz z twoim przybyciem uruchomily sie nasze zakurzone wątki! Odpowiedz Link
rembik_ Re: granice Muranowa 21.07.05, 00:24 Cytując literaturę: Lech Chmielewski "Przewodnik Warszawski. Gawęda o nowej Warszawie" Agencja Omnipress i Państwowe Przedsiębiorstwo Wydawnicze RZECZPOSPOLITA, Warszawa 1987 (...) Osiedle położone w obrębie ulic: Świerczewskiego - Okopowa - Stawki - Nowotki. Budowane etapami od 1949 do 1969 r. Pierwszą część wzniesiono w latach 1949 1956 według projektu arch. Bohdana Lacherta, w obrębie ulic: Świerczewskiego - Żelazna - Żytnia - Bellotiego - Dzielna - Nowotki. (...) tyle literatura :-) pozdrawiam i dobrej nocy Odpowiedz Link
rodja Re: granice Muranowa 21.07.05, 02:25 tukee mieliśmy rację !!! we are the champions!!! Odpowiedz Link
warszawiak_2 a ja mieszkam na Mirowie 21.07.05, 17:56 a ja mieszkam na Mirowie,ale też wpadam na te forum, bo chodze do szkoły na Muranowie. Ale pamięatjcie że MURANÓW (tak jak MIRÓW, BRÓDNO, MŁOCINY,GROCHÓW GOCŁAWEK,MŁYNÓW,URLYCHÓW ) to osiedle, ale czasami błędnie nazywa się je dzielnicami. Chyba że to dzielnica, dzielinicy. To po prostu osiedle. Swoją drogą określenie Mirów mało kto używa :( Według mnie granica Muranowa to Andersa - Stawki - Okopowa - Anielewicza - Jana Pawła II - Al.Solidarności, bo kwadrat ulic Al.Jana Pawła II- Anielewicza - Okopowa - Al.Solidarnoći to już Nowolipki Odpowiedz Link
warszawiak_2 Re: a ja mieszkam na Mirowie 21.07.05, 18:06 warszawiak_2 napisał: > Andersa - Stawki - Okopowa - Anielewicza - Jana Pawła II - Al.Solidarności, bo kwadrat > ulic Al.Jana Pawła II- Anielewicza - Okopowa - Al.Solidarnoći to już Nowolipki > Pomyliłem się troszkę !!! Bo na mapie miałem tak napisane,ale poszukałem w literaturze i granice okresla się jako ul.Okopowa , granica z Żoliborzem , Bonifaterska - Miodowa - Al.Solidarności. Wyróżnia się też Muranów II w kwadracie ulic Andersa , Anielewicza , Zamenhofa, Nowolipki. ALE ja nie wiem gdzie są te teraz Nowolipki jak Muranów taaaki duży !!!!! Odpowiedz Link
vvesna Re: a ja mieszkam na Mirowie 21.07.05, 19:15 Ja tam te Nowolipki (na których niby mieszkam) uważam za ściemę po prostu. Bo niby czym różnią się te budynki, w których ja mieszkam, od tych po śródmiejskiej stronie JP II. Ulica Nowolipki, od której ta nazwa pochodzi, też jest po obu stronach JPII. Moja prywatna teoria na ten temat jest taka, że te Nowolipki to twór sztucznie wymyślony, żeby odróżnić śródmiejską i wolską część Muranowa, bo pewnie byłby wielki bałagan formalno-papierowo-prawny gdyby i po jednej i po drugiej stronie osiedle nazywało się Muranów. Czy ktoś wie, od kiedy w ogóle funkcjonuje nazwa Nowolipki jako nazwa osiedla? Tylko mi nie piszcie, że od czasów "Dziewcząt z Nowolipek", bo tam chyba jednak o ulicę chodziło, choć, o ile dobrze pamiętam, to właśnie o ten zachodni kraniec, gdzieś w pobliżu Smoczej ;) Odpowiedz Link
warszawiak_2 Re: a ja mieszkam na Mirowie 22.07.05, 12:22 Nazwa nowolipie pochodzi od tego,że w około XVII-XVIII wieku utworzył się tam zakon sióstr , który został przeniesiony z miejscowości Lipie, ale ludzie zaczeli nazywać tą jurydykę ( prywatne miasteczko ) Nowolipiem,że nowwy klasztor. Zakonice stworzyły tam Szpital Starozakonych i inne całkiem nowe miasteczko. Odpowiedz Link
marylalysiak Re: a ja mieszkam na Mirowie 22.07.05, 13:43 MASZ RACJE ,ALE W TYM MOMENCIE CHODZI O NOWOLIPIE. Odpowiedz Link
vvesna Re: a ja mieszkam na Mirowie 22.07.05, 13:58 O Nowolipki raczej;) Ale mi chodziło nie tyle o genenezę nazwy, co o to, od kiedy nazwa ta zaczęła funkcjonować w jako nazwa osiedla o wyznaczonych administracyjnie granicach. Zastanawiam się też od kiedy formalnie funkcjonuje także nazwa Muranów. Odpowiedz Link
rodja Re: a ja mieszkam na Mirowie 22.07.05, 19:41 no ja dopiero się dowiedziałem jak tabliczki nowe założyli te unijne. może wtedy? Odpowiedz Link
warszawiak_2 Re: a ja mieszkam na Mirowie 22.07.05, 22:27 Administracyjnie to w latach 50 kiedy je budowali. Tak sądze,ale nazwa jest stara i pochodzi od nazwy placu Murano który zaprojektował Józef Belloti. Odpowiedz Link
el_condorpasa Znalezione w sieci było: granice Muranowa 27.07.05, 01:01 My tu gadu-gadu :) a ja znalazłem coś takiego: www.radiomuranow.za.pl/muranow.htm chyba juz nie bedzie wątpliwości. Odpowiedz Link
el_condorpasa Re: Znalezione w sieci było: granice Muranowa 27.07.05, 01:02 Nawet nie wiedziałem, że mieszkam na Muranowie II :). Odpowiedz Link
warszawianka_jedna Re: Znalezione w sieci było: granice Muranowa 27.07.05, 09:52 ale co to jest "radio muranów"? Odpowiedz Link
leniwy_wiesniak Re: Znalezione w sieci było: granice Muranowa 27.07.05, 12:49 warszawianka_jedna napisała: > ale co to jest "radio muranów"? > No to przecież komiks jest: www.radiomuranow.za.pl/index.htm Nawet momentami dosyć śmieszny :) Odpowiedz Link
desperately.seeking.something Re: Znalezione w sieci było: granice Muranowa 27.07.05, 13:14 leniwy_wiesniak napisał: > No to przecież komiks jest: > www.radiomuranow.za.pl/index.htm > Nawet momentami dosyć śmieszny :) pierwsze kilkanaście odcinków powaliło mnie hihihi ale swoją drogą to współlokatorzy raczej na muranów nie wyglądają, za dużo młodzieży jak na jeden blok chyba, ze to ryjka sąsiedzi (Ci słuchający muzyki :) Odpowiedz Link
el_condorpasa Re: Znalezione w sieci było: granice Muranowa 27.07.05, 21:51 warszawianka_jedna napisała: > ale co to jest "radio muranów"? RADIO MURANÓW - tytuł komiksu a zarazem nazwa radia internetowego założonego przez DJ-a. Odpowiedz Link