chinique Mianowskiego i Mochnackiego przy Filtrowej, budowa 27.01.06, 02:47 Spróbujcie zgadnąć, który to rok. Czy mi się wydaje, czy na dalekim planie majaczą beczółki wolskiej gazowni, które w 2007 zostaną przerobione na lofty? strony.aster.pl/chinique/Stara_Ochota/Filtrowa_Mianowskiego_Mochnackiego_w_budowie.JPG O wolskiej gazowni także ani słowa w książce ... www.veda.com.pl/18.html Odpowiedz Link Zgłoś
jarekzielinski Re: Mianowskiego i Mochnackiego przy Filtrowej, b 27.01.06, 11:25 Typowałbym ostrożnie 1925, sądząc po stanie okolicznej zabudowy. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Zdrowemu nie potrzeba lekarza :D 27.01.06, 11:38 To jest kara, jaką płacę za ripowanie zdjęć z książek ;), wiedziałem, że to tak się skończy. Chciałem zachęcić zapuszczonych, zbierających zimą sadło, zblazowanych i marudnych mieszkańców, aby się trochę wysilili i przemyśleli sprawę, być może pogrzebali w literaturze, czy chociaż w necie, a tu nasz Szanowny Pan Jarek przy porannej kawce rozpykuje wszystkie zagadki jak krzyżóweczki. "Hmmmm ... Mianowskiego ... sto trzynaście pionowo ... cztery litery ... to będzie 1925" ;). ;D No offence. Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Mochnackiego, który to rok? 27.01.06, 02:51 Który rok fotograf pochwycił na zdjęciu? Czy to jest okolica skrzyżowania z Supińskiego? Zdjęcie wyjaśnia także, że już przed wojną dostępne było lastryko ... strony.aster.pl/chinique/Stara_Ochota/Mochnackiego.JPG Próżno szukać o lastryku w książce ... www.veda.com.pl/18.html Odpowiedz Link Zgłoś
jarekzielinski Re: Mochnackiego, który to rok? 27.01.06, 11:43 Według mnie to rok 1926. Widok w kierunku Filtrowej z narożnym domem nr 79. Z lewej - ul. Supińskiego i budowa domu nr 81 przy Filtrowej, wystawionego w stanie surowym właśnie w tym czasie (na innym zdjęciu tej ulicy z 1925 widać przygotowania do budowy). Rewelka. Mogę prosić o tę fotkę w lepszej rozdzielczości i o źródło jej pochodzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Źródło, "fotka" najwcześniej wieczorem 27.01.06, 11:53 Źródło nie jest zaskakujące ... www.veda.com.pl/18.html Skan mogę zrobić dopiero wieczorem, bo do wrzucenia na forum zrobiłem celowo małe i syfiasto przeskalowane zdjęcie. W jakiej jakości to podesłać? Odpowiedz Link Zgłoś
jarekzielinski Re: Źródło, "fotka" najwcześniej wieczorem 29.01.06, 13:33 Wystarczy 300 JPEG. Z góry dzięki! J.Z. Odpowiedz Link Zgłoś
kester Tak przy okazji... 27.01.06, 12:05 Widoczne po prawej metalowe ogrodzenie zostało wycięte (prawdopodobnie po powstaniu)do samej podmurówki. W dzieciństwie to była moja ulubiona zabawa chodzenie po tej podmurówce aby z niej nie spaść. Zabawa nie podobała się mojej mamie, bo nie zawsze osiagałem sukces a widomym znakiem porażki były poobijane kolana... Pamiętam, że w którymś z tych domów po lewej mieszkał Jan Brzechwa... Odpowiedz Link Zgłoś
kester Poprawka... 27.01.06, 12:06 oczywiście chodziło o jeden dom po prawej a nie lewej... Odpowiedz Link Zgłoś
kester Filtrowa 68 - zabawa z detalami... 27.01.06, 14:50 Ponieważ zdjęcie Filtrowej 68 www.warszawa1939.pl/zdjecia_kj/ochota/detale/filtrowa_68.jpg zostało wykonane na dość dobrym materiale negatywowym można pokusić się o "wyciągnięcie" kilku interesujących detali. Od prawej strony: Filtrowa 66 www.warszawa1939.pl/zdjecia_kj/ochota/detale/filtrowa_66.jpg Drewniany budynek, w którym mieściła się prawdopodobnie jakaś instytucja. Napis na tabliczce przy wejściu to prawdopodobnie M C R D lub M O R D Urząd Pocztowy www.warszawa1939.pl/zdjecia_kj/ochota/detale/poczta_filtrowa_68.jpg Na rogu z posesją 66 mieścił się Urząd Pocztowo-Telegraficzny Warszawa 22, co potwierdza zresztą ksiażka telefoniczna z roku 1938. Pralnia Bielizny www.warszawa1939.pl/zdjecia_kj/ochota/detale/pralnia_filtrowa_68.JPG Na jednej z witryn daje się odczytać napis "Pralnia/Bielizny". Gazownia i ... www.warszawa1939.pl/zdjecia_kj/ochota/detale/gazownia_elewator_filtrowa_68.JPG Na lewym krańcu zdjęcia wyrażnie widoczne są: elewator zbożowy i zbiornik gazowy. Na tramwaju nr 17 napis Filtrowa/Grójecka. Odpowiedz Link Zgłoś
kester Re: Masz książkę telefoniczną z 1938? 27.01.06, 15:28 Fizycznie mam z roku 1939/40 a ta z 1938 jest dostepna w sieci jako pdf ale troche "waży" 140 MB. Nie przegladałem jej pod kątem ciekawostek. Używam głownie przy opracowywaniu eksponatów do www.muzeum.warszawa1939.pl Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Książka telefoniczna 1938 - linkownia ... 27.01.06, 15:51 Razem (1 pdf) ... www.ms.waw.pl/inne/20020611001wa.pdf ... albo osobno (obrazki na stronie Library of Congress): lcweb2.loc.gov/cgi-bin/ampage?collId=gdc3&fileName=scd0001_20020611001wapage.db Odpowiedz Link Zgłoś
rickh Re: Masz książkę telefoniczną z 1938? 08.01.07, 13:13 Wszystkie książki telefoniczne są na Krzywym Kole Odpowiedz Link Zgłoś
oknad Re: Filtrowa 68 - zabawa z detalami... 09.03.06, 00:41 Czy mi się wydaje, czy ostatnie zdjęcie nie przedstawia już fragmentu Filtrowej 70? Chyba że jej jeszcze wtedy nie było... Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Było, nie było. 09.03.06, 11:33 Ot, Filtrowa 70 ... strony.aster.pl/chinique/Stara_Ochota/Filtrowa_70.JPG Odpowiedz Link Zgłoś
oknad Re: Było, nie było. 09.03.06, 16:11 Oczywiście, to też jest Filtrowa 70. Natomiast na tamtym zdjęciu, a właściwie fragmencie widać chyba po prostu jedną ze ścian budynku Filtrowa 70, włącznie z miejscem, gdzie teraz znajduje sie bodajże jedyne wejście do tego bydunku. Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Instytut Radowy, Maria Skłodowska-Curie 27.01.06, 18:59 TOWARZYSTWO "MARII SKŁODOWSKIEJ-CURIE W HOŁDZIE" UDOSTĘPNIA PONIŻSZE MATERIAŁY WYŁĄCZNIE NA UŻYTEK NIEKOMERCYJNY CELEM PUBLIKACJI NA NINIEJSZYM FORUM MIŁOŚNIKÓW STAREJ OCHOTY. MATERIAŁY CELOWO ZOSTAŁY PRZESKALOWANE DO MNIEJSZEGO FORMATU, A ICH ORGINALnE WERSJE MOGĄ ZOSTAĆ UDOSTĘPNIONE ZAINTERESOWANYM PRZEZ TOWARZYSTWO, KONTAKT PONIŻEJ. OGRANICZENIE W SZCZEGÓLNOŚCI DOTYCZY KOPIOWANIA NINIEJSZYCH MATERIAŁÓW NA CELE KOMERCYJNE, W TYM NA POTRZEBY PUBLIKACJI. Dane kontaktowe Towarzystwa "Marii Skłodowskiej-Curie w Hołdzie": bazy.ngo.pl/search/info.asp?id=592 ul. Wawelska 15 02-061 Warszawa Telefon: 0226087140 Faks: 0226598774 Godziny pracy: pn-pt 9:00-15:00 Zapraszamy także do Muzeum MSC przy ul. Freta w Warszawie www.ptchem.lodz.pl/pl/muzeum.html MSC w Wikipedii: pl.wikipedia.org/wiki/Maria_Sk%C5%82odowska-Curie Dzięki uprzejmości Towarzystwa "Marii Skłodowskiej-Curie w Hołdzie" mamy możliwość obejrzeć zdjęcia związane z Instytutem Radowym, szczególnie ciekawe jest zdjęcie na którym Maria Skłodowska-Curie dokonuje symbolicznego zasadzenia drzewa przed budynkiem instytutu. Pytania do Internautów :) W którym roku odbyło sie "Poświęcenie" i w jakim pomieszczeniu wykonano zdjęcie? W którym roku odbyło sie odsłonięcie pomnika MSC przed instututem? strony.aster.pl/chinique/Stara_Ochota/Instytut_Radowy/Instytut_Radowy_MSC_sadzi_drzewko_1932-05-29.JPG strony.aster.pl/chinique/Stara_Ochota/Instytut_Radowy/Instytut_Radowy_Uroczystosc_Poswiecenia_1932.JPG strony.aster.pl/chinique/Stara_Ochota/Instytut_Radowy/Instytut_Radowy_odsloniecie_pomnika_MSC_po_1934.JPG Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Jeszcze o historii Instytutu Radowego 27.01.06, 19:01 www.coi.waw.pl/historia/index.htm Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Ciekawostka z Mościckim i jego ochroniarzem. 27.01.06, 19:05 Porównajcie sobie zdjęcie z uroczystości "Poświęcenia" i zdjęcie z akademii szkolnej w gimnazjum Szachtmajerowej (Kasprzycki, "Korzenie Miasta", t. 4, s. 38) - ten sam Mościcki, i ten sam jego ochroniarz, tym razem bez wąsów :), po zamachu na Narutowicza widzę nie było, że to tamto. Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Więcej szczegółów ... 30.01.06, 14:36 Towarzystwo "Marii Skłodowskiej-Curie W Hołdzie" ma od niedawna nowy numer telefonu, 0225709140, z czego skorzystałem, przez co mogę Was uraczyć bardziej szczegółowymi informacjami na temat Instytutu. Przedstawione na jedym ze zdjęć odsłonięcie pomnika odbyło sie 5.6.1935 roku, w ~rok po śmierci Marii Skłodowskiej-Curie, a ufundowali go mieszkańcy stolicy. Poświęcenie Instytutu odbyło się 5 maja 1932 roku prawdopodobnie w sali (obecnie) im. Bronisławy Dłuskiej (siostra MSC, od 1932 dyrektor IR) w obecności Prezydenta RP Ignacego Mościckiego oraz ambasadora Francji Jules Laroche. Fotografia, którą wcześniej już opublikował kol. Kester, przestawia Instytut w dniu otwarcia 29 maja 1932 roku. www.warszawa1939.pl/zdjecia_kj/ochota/warszawiacy_radowy.JPG W najbliższym czasie wybieram się na wizytę do Towarzystwa po więcej informacji i być może starych zdjęć, jeżeli ktoś jest chętny, proszę o kontakt na prywatnego maila. Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Korzeniowskiego, czyj to automobil? 28.01.06, 03:17 Czy to Korzeniowskiego, czyj to automobil, a przynajmniej który rocznik i model? strony.aster.pl/chinique/Stara_Ochota/Korzeniowskiego_automobil.JPG Zerknijcie także ... www.veda.com.pl/18.html Odpowiedz Link Zgłoś
monikaps Re: Korzeniowskiego, czyj to automobil? 28.01.06, 23:09 Witam sąsiadów!!! Oj, zaczytałam się wczoraj w tym wątku i spędziliśmy z mężem dużo czasu oglądając zdjęcia! Super, bardzo dziękujemy :)))) Według mnie, na zdjęciu to nie jest ulica Korzeniowskiego, ale Glogera. Zresztą wyjdę jutro na spacer z córką, to sprawdzę. Te balkony wyglądają bardzo znajomo... Może to Pługa... Mieszkamy na Korzeniowskiego i duże wrażenie zrobiły na nas zdjęcia, jak nasza ulica wyglądała przed wojną. Jesteśmy raczej napływowymi Ochotczanami: ja od dzieciństwa mieszkałam na Grochowie, a mąż z daleka - z Białegostoku. Tylko nasza córka od urodzenia to Ochotczanka (Ochotniczka ? :), bo urodziła się w szpitalu przy pl. Starynkiewicza. Uczyłam się w liceum im. Gottwalda i może jak znajdę czas trochę o tym napiszę. Zastanawia mnie budynek przy Wawelskiej, tam gdzie kiedyś były Dworki a obecnie jest szkoła Meridian School. Ten budynek wyremontowano, wcześniej mieściło się tu przedszkole. Wyglądał na przedwojenny, ale na zdjęciach chyba go nie ma, a jest 6 dworków. Czy ktoś może coś o tym wie? Pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Śledztwo w/s szkoły Meridian ... 29.01.06, 02:20 Po pierwsze witamy i fajnie, że napisaliście - jak tylko macie, to wrzucajcie wszystkie uwagi i anegdoty, które znacie lub zasłyszycie. Nie można być pewnym, czy jest to Korzeniowskiego, ja cytuję za Kasprzyckim, a ten już raz się pomylił i szeregowce przy Lekarskiej opisał jako Filtrową, dlatego jeżeli jest taka możliwość, by to sprawdzić na spacerze, to bardzo proszę. Co do budynku szkoły Meridian, dawniej przedszkola nr 303, to u Majewskiego ("Nieodbudowana ... 20-te", s. 94) jest słabej jakości zdjęcie dworków wykonane z wysokiego piętra Akademik i z tej perspektywy widać tylko jeden centralnie położony dworek i też nie dokładnie w miejscu obecnej szkoły, tak więc szkoła jest budynkiem powojennym, pytanie pozostaje otwarte - kiedy powstał i jaka była tego historia, ja wiem tylko, że w 2002 dostał go Meridian. Zapraszamy do dyskusji, a może nawet śledztwa w tej sprawie :). Odpowiedz Link Zgłoś
mvitti Re: Śledztwo w/s szkoły Meridian ... 29.01.06, 15:05 Za zielinskim, lata 20: po wojnie odremontowano jedynie dwa dworki. na miejscu kolonii małych domków PKO (czyli dworków o których mowa) w latach 50 postawiono budynek przedszkola. Jest socrealistyczny, ale fasada podobnie jak stojących tam domków ożywiona została wgłebnym portykiem kolumnowym w porządku jońskim. Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Nim tytani rzucą się sobie do gardeł ... 29.01.06, 20:54 ... śpieszę wyjaśnić iż Twój cytat jest z jednak z Majewskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
mvitti Re: Nim tytani rzucą się sobie do gardeł ... 30.01.06, 00:54 to nie cytat, a swobodne przytoczenie, ale masz racje, nie wiem dlaczego napisałam,że z zielińskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
molo8 Re: Korzeniowskiego, czyj to automobil? 29.01.06, 11:11 Na zdjęciu jest budynek, który stoi na rogu Glogera i Wawelskiej. To zdjęcie jest zrobione od strony Wawelskej. Jestem tego pewny bo mieszkała tam kiedyś moja znajoma i nawet widać jej balkon:) pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaps Re: Korzeniowskiego, czyj to automobil? 29.01.06, 14:56 No pewnie!!!! Tak chodziłam dziś po Glogera i Pługa i nic mi nie pasowało. Wcześniej myślałam, że to budynek na Glogera taki "z podwórkiem" od strony ulicy. No ale tam nie ma balkonów. A to jest budynek stojący dokładnie na przeciwko Instytutu Radowego! Między Glogera i Korzeniowskiego, tak więc niewykluczone, że faktycznie ma adres Korzeniowskiego. Ale samochód zdecydowanie jedzie Wawelską. Dzięki za miłe powitanie. Pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
molo8 Re: Korzeniowskiego, czyj to automobil? 29.01.06, 15:17 adres jest napewno Glogera, nie pamietam już numeru. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaps Re: Korzeniowskiego, czyj to automobil? 30.01.06, 15:29 Mvitti, dzięki za wyjaśnienia w sprawie Meridian. Byłam pewna, że budynek przedszkola był przedwojenny. Fajnie wiedzieć. A co do komentowanego zdjęcia, to specjalnie dziś sprawdzałam. Obecnie od strony Wawelskiej jest furtka i tabliczka głosząca Wawelska 76. Ale tak naprawdę to widać tam trzy budynki (można sprawdzić na zdjęciach z góry, we wcześniejszych linkach), dwa po bokach to odpowiednio Glogera 2 i Korzeniowskiego 5. Dziwne... chyba nie istnieje Korzeniowskiego 1 ani 3 - a, na planie wrzuconym przez kol. Kestera widać, że Korzeniowskiego było kiedyś po obu stronach Wawelskiej, a jak przemianowano część przy parku na ul. Skłodowskiej, to nie przenumerowano reszty Korzeniowskiego. A ja mam małą zagadkę: Na Ochocie mamy Kino Ochota, gdzie miało swojego bliźniaka (a może było takich więcej?) i co tam jest teraz? Mam nadzieję, że kino Ochota długo pozostanie kinem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Zagadka ... 30.01.06, 15:41 Kino Praga jak się wydaje, właściciel, który sprzedał kino Praha inwestorowi, który go przerobi na komplaks usługowo-biurowy sprzedał też Skarpę na apartamentowiec, ale podobno Ochoty nie sprzeda, bo tak. Więcej na ten temat również na forum :) ... forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26220&w=32469820 Odpowiedz Link Zgłoś
monikaps Re: Zagadka ... 30.01.06, 15:58 Dzięki za tego linka. Ale kino Praha wyglądało zupełnie inaczej niż Ochota. Ciepło, ciepło... Uch, po przeczytaniu o przerobionych kinach przypomniało mi się kino Sokół. Od bardzo dawna go nie ma, ostatnio były tam jakieś magazyny. Jak będę na Grochowie, to zobaczę, czy jakiś apartamentowiec tam nie urósł. A pomysł z zainteresowaniem Oka kinem Ochota niezły, Oko faktycznie sporo działa. Odpowiedz Link Zgłoś
mvitti Re: Zagadka ... 30.01.06, 23:01 Ale na takie kino (w sensie gabarytów) trzeba mase kase wydać niestety...może o kino stolica ci chodzi? Tez taka rotundka:) Odpowiedz Link Zgłoś
plopli Bingo?! 30.01.06, 23:23 mvitti napisała: > Ale na takie kino (w sensie gabarytów) trzeba mase kase wydać niestety...może o > kino stolica ci chodzi? Tez taka rotundka:) Chyba trafiłaś :-). Obydwa pochodzą z tego samego okresu 1949−1950 i projektantem obydwu jest ten sam architekt - Mieczysław Piprek. Odpowiedz Link Zgłoś
plopli Re: Bingo?! c.d. 30.01.06, 23:35 plopli napisał: > mvitti napisała: > > > Ale na takie kino (w sensie gabarytów) trzeba mase kase wydać niestety... > może o > > kino stolica ci chodzi? Tez taka rotundka:) > > Chyba trafiłaś :-). Obydwa pochodzą z tego samego okresu 1949−1950 i > projektantem obydwu jest ten sam architekt - Mieczysław Piprek. > Inna sprawa, że ten sam architekt stworzył jeszcze dwa kina 51. Kino "WZ" Leszno 17 i Kino "1 Maj". Sprawdzenie, które z tych kin ma na myśli autorka zagadki wymagałoby więc wycieczki miastoznawczej, najlepiej z aparatem w dłoni. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaps Re: Bingo?! c.d. 31.01.06, 06:40 Bingo! Chodziło mi o kino 1 Maj na Podskarbińskiej - Praga Południe. Przez jakiś czas było tam studio telewizyjne Polonia 1, teraz jest MarcPol. Kina "WZ" nie znam, może spróbuję go poszukać. Stolica (obecnie Iluzjon) wygląda też zupełnie inaczej. ! Maj miał taką samą salę jak Ochota, odrobinę tylko różnił się wystrojem: inne lampy, kolory. A za Ochotę trzymam kciuki, tu byłoby najbliżej na poranki za parę lat.... Odpowiedz Link Zgłoś
mvitti a propos stolicy 01.02.06, 00:17 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=437&w=35346041 Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Wawelska 64 28.01.06, 03:18 strony.aster.pl/chinique/Stara_Ochota/Wawelska_Dom_Spoldzielni_Inzynierow_Ministerstwa_Kolei_Zelaznej.JPG ... dom ten podobno nazywano "parowozem", dlaczego? Zerknijcie także ... www.veda.com.pl/18.html Odpowiedz Link Zgłoś
monikaps Re: Wawelska 64 07.02.06, 20:00 To jakie jest rozwiązenie tej zagadki? Ciekawam.... Jedyne moje skojarzenie to to, że to dom kolejarzy... Ale pewnie jest w tym coś więcej? Odpowiedz Link Zgłoś
jo-tylda Re: Wawelska 64 10.02.06, 17:35 w sprawie zdjęcia, które znalazłam na forum Starej Ochoty. strony.aster.pl/chinique/Stara_Ochota/Wawelska_Dom_Spoldzielni_Inzynierow_Ministerstwa_Kolei_Zelaznej.JPG Jest to dom Spółdzielni Inżynierów Komunikacji, adres ul. Adama Pługa 1 i 3. Zdjęcie jest od strony ulicy Wawelskiej, w kierunku wschodnim, pierwszy widoczny narożnik to ul. Hoffmanowej, dalszy - ul. Pługa. W tle, po drugiej stronie Pługa widać kawałek kamienicy, która w Powstaniu była tzw. Redutą Wawelską. Obecnie ten budynek jest wyższy o jedno piętro z balkonami, ta zmiana została wprowadzona po wojnie, dom był zniszczony, ale został odbudowany przez spółdzielców. Ponieważ w tym czasie część budynku została "zasiedlona" przez dzikich lokatorów, aby móc odbudować i odzyskać budynek dla prawowitych spółdzielców użyto pewnego wybiegu: inżynierowie (a nie tylko komunikacyjni byli członkami Spółdzielni) wystawili ekspertyzę, że budynek grozi zawaleniem. Rzeczywiście, zniszczona była ściana szczytowa od strony ul.Hoffmanowej. Na użytek kwaterunku oddano budynek Pługa 3 który został w całości zasiedlony przez dzikich lokatorów. Spółdzielnia odzyskała go dopiero w latach 70-tych (z lokatorami zresztą ;)) Budynek Pługa 1 odbudowano i mieszkali tam wyłącznie (lub prawie wyłącznie) spółdzielcy i ich rodziny. W latach 80-tych zaczęto "adaptować" strychy na powierzchnię mieszkalną, co niestety nie wyszło domowi na zdrowie, obecnie na dachu widać blaszane kurniki. Mogę dodać jeszcze, że teraz, gdy znowu oba domy Pługa 1 i 3 są w całości pod zarządem Spółdzielni podwórka zostały połączone i na nowo zagospodarowane, jest to moim zdaniem jednym z ładniejszych podwórek w okolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Parowóz. 10.02.06, 17:39 A czy wiadomo dlaczego budynek nazywano "parowozem"? Czy tylko z powodu przynależności do konkretnej grupy zawodowej założycieli spółdzielni? Swoją drogą, na wiosnę lub w lecie możnaby się kopsnąć po staroochockich wewnętrznych zielonych podwórkach i zrobić parę fotek do fotobloga, gdyby powstał na www.staraochota.pl, gdyby ta witryna może kiedyś ruszyła. Odpowiedz Link Zgłoś
jo-tylda Re: Parowóz. 14.02.06, 21:09 Z tym "parowozem" to jakaś pomyłka. Moi przodkowie to członkowie-założyciele Spółdzielni i nikt nigdy nie wymieniał takiej nazwy. I jeszcze raz podkreślam, że nigdy ta Spóldzielnia nie miała w nazwie Koleji, od początku była to Spółdzielnia Inżynierów Komunikacji, więc ten trop też wydaje się mylny. Na wszelki wypadek wyjaśniam, ze komunikacja to nie tylko samochody czy pociągi, ale także budowanie dróg i mostów. Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Wawelska 56, SNP obecnie KSAP 01.02.06, 01:59 Podaję za Kasprzyckim - budynek Szkoły Nauk Politycznych zbudowany 1926-1931 według projektu Romualda Gutta). Obecnie mieści się w nim Krajowa Szkoła Administracji Publicznej, może ktoś zna jej przemiłych słuchaczy? strony.aster.pl/chinique/Stara_Ochota/Wawelska_56_SNP_po_1931.JPG Link do KSAP ... www.ksap.gov.pl/ Romuald Gutt ... encyklopedia.interia.pl/haslo?hid=73320 Odpowiedz Link Zgłoś
waclaw.zwirko Re: Wawelska 56, SNP obecnie KSAP 01.02.06, 09:53 Ja znam charakternego wykładowcę. Odpowiedz Link Zgłoś
ksaperka Re: Wawelska 56, SNP obecnie KSAP 04.02.06, 21:52 chinique napisał: Obecnie mieści się w nim Krajowa Szkoła > Administracji Publicznej, może ktoś zna jej przemiłych słuchaczy? Owszem, znam sporo jej przemiłych słuchaczy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Przemili słuchacze. 05.02.06, 01:37 Przemiłych słuchaczy należy pozdrowić. Tymczasem skontaktowałem się z KSAP, ale niestety z przykrością odmówiono mi pomocy w pozyskaniu starych materiałów nt. tej przedwojennej instytucji w związku z koniecznością zachowania tajemnicy państwowej :(. Odpowiedz Link Zgłoś
kester ...na dobry początek 05.02.06, 01:56 Drogi Chinique, na dobry początek Twoich poszukiwań: www.warszawa1939.pl/zdjecia_kj/SNP/Rzeczpospolita_Akademicka_1923.JPG Mam nadzieję, że nie zdradzam tajemnicy państwowej! Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Zdjęcia pól uprawnych. 05.02.06, 02:16 Pytałem także o to, bo przecież wiadomo, że materiały natemat SNP istnieją i są dostępne, uzyskałem odpowiedź, że oczywiście materiały, które już zostały opublikowane nie są tajne. Z tą tajemnicą państwową, to trochę tak jak z ortofotoplanem Warszawy ... mapa.warszawa.um.gov.pl/ortofoto/ ... na którym występują "czarne plamy" tajności, które oczywiście jak na dłoni widać na Google Earth, co więcej, jeżeli ktoś miałby złe zamiary, to z Google Earth nie wyczyta gdzie odczynić psikusa, z ortofotoplanu już tak :). A Google Earth to technologia satelitarna lat 1970-tych, tak więc tajemnica państwowa wygląda podobnie do tego jak na fotoplanie 1935, gdzie cenzurowano plan linii kolejowych, które wiadomo gdzie przebiegały, a w miejsce wszystkim znanych fabryk wstawiano zdjęcia pól uprawnych. Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Skwer Sue Ryder - meczet. 05.02.06, 18:33 Poniżej przedstawiam wizualizacje projektów (z lat 1930-tych) meczetu, który miał stanąć na terenie obecnego (od tygodnia) skweru Sue Ryder. Muzłumański Związek Religijny przed wojną (jak i po wojnie) był właścicielem jednej z działek w tej okolicy. W kwadracie Krzyckiego, Reja, Dantyszka i al. Wiekopolski miano wytyczyć dodatkowo dwie uliczki - Mekki (wokół meczetu) i Medyny (w poprzek skweru). Wizualizacje projektów poprzez pierwsze skojarzenie np. ze świątynią w Istanbule wydają się być gigantycznymi budynkami, po prawdzie jednak wysokość meczetu razem z minaretami miała się zamknąć w 6-ciu kondygnacjach. Stanisław Kolenda i Tadeusz mizak zaproponowali: strony.aster.pl/chinique/Stara_Ochota/Skwer_Sue_Ryder_projekt_Meczetu_Kolenda_Mizak_1936.jpg Maciej Nowicki i Stanisława Sandecka zaproponowali: strony.aster.pl/chinique/Stara_Ochota/Skwer_Sue_Ryder_projekt_Meczetu_Nowicki_Sandecka_1936.jpg Więcej na temat tego dlaczego meczet ostatecznie nie powstał możecie przeczytać w książce Majewskiego: www.merlin.com.pl/frontend/towar/408105 Jest jednak współczesny ciąg dalszy całej tej historii, już raz gdzieś to postowałem, ale uwielbiam się powtarzać ... "Mufti chce także postawić meczet w Warszawie. Idealnym miejscem jest działka przy ulicy Filtrowej, która przed wojną należała do Muzułmańskiego Związku Religijnego. - Co prawda teren odebrano nam w 1993 roku i obecnie znajduje się na nim park, ale staramy się o jego odzyskanie. Przygotowaliśmy projekt architektoniczny, wysłaliśmy pismo do gminy Centrum z prośbą o zwrot ziemi - wyjaśnia." ... to cytat z artykułu ... www.nowe-panstwo.pl/003_2005_miesiecznik/003_2005_dossier1.htm ... a jeżeli ktoś jest bardzo pro albo anty, rzeczony mufti urzęduje tutaj ... www.mzr.pl/ ... no i takie to są ochockie historie, Polska przed wojną była państwem znacznie bardziej wielonarodowym niż obecnie, do tego stopnia, że prezydent Narutowicz dostał kulkę w plecy m.in. dlatego, iż był postrzegany jako prezydent wybrany przy udziale głosów mniejszości narodowych. Odpowiedz Link Zgłoś
waclaw.zwirko Akademik w niemieckim albumie z 1936 roku 06.02.06, 12:42 Ósme zdjęcie od góry: www.skyscrapercity.com//showthread.php?t=313151 Odpowiedz Link Zgłoś
waclaw.zwirko Re: Akademik w niemieckim albumie z 1936 roku 06.02.06, 12:51 Wspomniany album www.polishroots.org/history/polen_book.htm Foto ze Starej Ochoty jest jedno, ale spójrzcie na inne! i zdjęcie Akademika solo www.polishroots.org/images/polen/P5220139.JPG Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Mufti Tomasz Miśkiewicz 07.02.06, 14:40 wiadomosci.onet.pl/_i/0602/tvn24/miskieiwczd.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Reform Plaza w budowie, 2000 08.02.06, 00:23 Dzięki uprzejmości kol. obywa-tel, który udostępnił ze swoich prywatnych zbiorów skany klisz, mamy możliwość obejrzenia serii zdjęć Starej Ochoty z nieco mniej odległej przeszłości. Otóż możemy m.in. obejrzeć zdjęcie z okolic 2000 roku, kiedy to budowa Reform Plaza była już nieco bliżej końca niż początku. Reform Plaza, zwana powszechnie toi-toiem, albo toy-toyem (bądź to z powodu wyglądu, bądź z uwagi na nazwisko architekta) lub też Millenium Plaza była/jest inwestycją turecką, ten sam kapitał próbował później budować Blue City (pod nazwą Reform Center). strony.aster.pl/chinique/Stara_Ochota/Nowsze/Reform_Plaza_w_budowie_2000.JPG Wbrew temu, co może się wydawać, wieżowiec znajduje się na terenie administracyjnym gminy Ochota, dzielnica Filtry, podobnie jak np. FIM Tower. Współczesna linkownia ... www.skyscraperpage.com/cities/?buildingID=1068 www.emporis.com/en/wm/bu/?id=111513 www.sky.s64.pl/home/Wwa/rp.htm Z innych ciekawostek związanych z biurowcem, to np. taka, że nie doszła do skutku inwestycja mająca na celu postawienie od Nowogrodzkiej nieco mniejszego ale ładniejszego wieżowca, wyglądającego jakoby jego młodszy kolega. www.apa.com.pl/projekty_ilustracje/247_d.jpg www.apa.com.pl/?strona=projekt.php&id=57&zdjecie=247 www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=202568&page=1&pp=20 Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Jan Paweł II na Starej Ochocie, 1991 08.02.06, 00:31 Dzięki uprzejmości kol. obywa-tel mamy możliwość obejrzenia zdjęć z IV pielgrzymki papieża, której trasa przebiegała przez Starą Ochotę. "Na zadanie domowe" możecie rozpoznać na zdjęciach w jakiej okolicy zrobiono zdjęcia, a także podać dokładną datę ich wykonania (początek czerwca 1991, ale który dzień?). strony.aster.pl/chinique/Stara_Ochota/Nowsze/JP2_na_Ochocie_a_czerwiec_1991.JPG strony.aster.pl/chinique/Stara_Ochota/Nowsze/JP2_na_Ochocie_b_czerwiec_1991.JPG strony.aster.pl/chinique/Stara_Ochota/Nowsze/JP2_na_Ochocie_c_czerwiec_1991.JPG Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Hotel Sobieski w budowie, 1989 08.02.06, 00:36 Kol. obywa-tel udostępnił także zdjęcia z okresu budowy Hotelu Sobieski, dziękujemy. strony.aster.pl/chinique/Stara_Ochota/Nowsze/Hotel_Sobieski_w_budowie_od_Raszynskiej_1_1989.JPG strony.aster.pl/chinique/Stara_Ochota/Nowsze/Hotel_Sobieski_w_budowie_od_Raszynskiej_b_1989.JPG strony.aster.pl/chinique/Stara_Ochota/Nowsze/Hotel_Sobieski_w_budowie_od_Tarczynskiej_a_1989.JPG strony.aster.pl/chinique/Stara_Ochota/Nowsze/Hotel_Sobieski_w_budowie_od_Tarczynskiej_b_1989.JPG strony.aster.pl/chinique/Stara_Ochota/Nowsze/Hotel_Sobieski_w_budowie_od_Tarczynskiej_c_1989.JPG strony.aster.pl/chinique/Stara_Ochota/Nowsze/Hotel_Sobieski_w_budowie_od_Tarczynskiej_c_1989.JPG Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Si olso 10.02.06, 14:32 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=437&w=31525487 "Przed wojną u zbiegu z Raszyńską stała rozległa kamienica piętrowa (Grójecka 1), pod numerem 3 - dwupiętrowa oficyna boczna i jakieś budy, a pod 5 - kamienica trzypiętrowa. Wszystkie spalone w 1944, rozebrane w 1946. Potem był tu już tylko pusty plac. Fotografie: "Atlas" t.4, nr 63 i 64. Rogatki były wysunięte znacznie bardziej ku środkowi placu. Patrz - tamże, mapka, s. 331." - Jarosław Zieliński Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Barska, której już nie ma, 1920 09.02.06, 01:26 No więc mam prośbę o weryfikację, czy w nazwach plików są właściwe numery budynków i w których dokładnie latach mogły być wykonane te zdjęcia. Swoją drogą, gdyby kamienica Ziemnickiego przy Barskiej 8 stała do dziś, to cwaniaczki z kolonii nie wdawałyby się tak ostro w dyskusję, która A, a która B. Do znawców mam natomiast pytanie, jak wyglądały przekształcenia przy Barskiej, że obecnie mamy taką numerację i zabudowę która kiepsko pokrywa się z tą przedwojenną? strony.aster.pl/chinique/Stara_Ochota/Barska_6_posesja_Buczkowskiego_lata_1920-te.JPG strony.aster.pl/chinique/Stara_Ochota/Barska_8_kamienica_Ziemnickiego_lata_1920-te.JPG strony.aster.pl/chinique/Stara_Ochota/Barska_17_posesja_Sujeckiego_lata_1920-te.JPG Zapraszam także do lektury ... www.merlin.com.pl/frontend/towar/165616 Odpowiedz Link Zgłoś
mvitti Re: Barska, której już nie ma, 1920 09.02.06, 01:29 ta kamienica nie wiele by zmieniła...na barskiej do dziś stoją 3 eleganckie kamienice z międzywojnia... Odpowiedz Link Zgłoś
waclaw.zwirko DESA 09.02.06, 10:53 Dziś aukcja starych fotografii w Desie. Można kupić m.in. odbitkę z epoki zdjęcia lotniczego na którym znajduje się też Stara Ochota. Cena wywoławcza: 300zł. www.desa.pl/?mod=kata&acn=item&id=68324 Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Wku 09.02.06, 11:16 Wkurza mnie trochę ta aukcja w DESIe, sprzedają odbitki zdjęć pobojowiska i gruzowiska po 300PLN za sztukę, a Stara Ochota jest chyba tylko na tym zdjęciu lotniczym, nawet nie podpisano, który to rok/miesiąc/dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
jarekzielinski Re: Barska, której już nie ma, 1920 12.02.06, 23:14 Te zdjęcia - z referatu gabarytów - pochodzą z 1938, a nie z lat 20. Wszystkie trzy opublikowałem w Atlasie1. Kamieniczka nr 6 powstała na rogu Kaliskiej (nr 9A od tej ulicy) - jak pisałem Atlas1 (1995), to jeszcze istniał jej parter - nie wiem jak dziś; nie udało mi się rozszyfrować tablicy pamiątkowej na jej ścianie. Fotka 2 - nr 8, najbardziej wielkomiejski dom sprzed 1914. Trzecia fotka przedstawia dwie posesje: 15 i 17. Za Kaliską Barska miała gęste podziały posesji i sporo małych kamienic, z których żadna nie ocalała. Stąd po ich zniszczeniu duże zmiany w numeracji. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
makk_aak Re: Barska, której już nie ma, 1920 27.05.11, 14:16 Witajcie mam pytanie, czy ktokolwiek dysponuje innymi zdjęciami barskiej sprzed 1939 r. ? pytam z powodów prywatnych przed wojną i do 44 roku mieszkała tam moja rodzina pod adresem Barska 11 - podobno pradziadek miał skład węgla (tylko nie wiem czy również tam) ale to informacja niepotwierdzona do końca . Na stronie www.warszawa1939.pl/index_referat.php z referatu gabarytów jest ta nieparzysta strona ulicy na zdjęciach do numeru 9 kolejne zdjęcie do której dałem linka informacja jest NN ale wygląda to na dalszy ciąg budynków czyli własnie nr 11 jakiekolwiek info lub odesłanie do literatury opisu zdjęć będzie dla mnie cenne Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Filtrowa, wnętrza, lata 1920-te 20.02.06, 01:50 Poniżej linki do zdjęć wnętrz, o których Kasprzycki twierdzi, że przedstawiają wnętrza budynków spółdzielczych przy Filtrowej, w tym "Nasze Ognisko", wnętrza z lat 1920-tych, kiedy to jeszcze projektanci i właściciele nie znali kłopotów finansowych z okresu Wielkiego Kryzysu. Oczywiście zdjęcia nieco lepszej jakości, a także info, z których ówczesnych stajni dizajnerskich pochodzą znajdziecie w książce ... www.merlin.com.pl/frontend/towar/165616 strony.aster.pl/chinique/Stara_Ochota/Wnetrza/Filtrowa_wnetrza_bawialnia_1920.jpg strony.aster.pl/chinique/Stara_Ochota/Wnetrza/Filtrowa_wnetrza_gabinet_1920.jpg strony.aster.pl/chinique/Stara_Ochota/Wnetrza/Filtrowa_wnetrza_jadalnia_1920.jpg strony.aster.pl/chinique/Stara_Ochota/Wnetrza/Filtrowa_wnetrza_kotlownia_1920.jpg strony.aster.pl/chinique/Stara_Ochota/Wnetrza/Filtrowa_wnetrza_kuchnia_1920.jpg strony.aster.pl/chinique/Stara_Ochota/Wnetrza/Filtrowa_wnetrza_lazienka_1920.jpg strony.aster.pl/chinique/Stara_Ochota/Wnetrza/Filtrowa_wnetrza_salon_1920.jpg strony.aster.pl/chinique/Stara_Ochota/Wnetrza/Filtrowa_wnetrza_sypialnia_1920.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
kester Zdjęcia młodsze niż Ochota 20.02.06, 18:31 Mimo że zrobiłem w życiu chyba ponad tysiąc zdjęć ale jakoś nie wpadło mi do głowy fotografować Ochoty! Jednak robiąc wczoraj przegląd starych negatywów dokonałem "odkrycia". Jest maj 1968, niedziela. Wracałem z kiermaszu książki pod PKiN, gdzie robiłem zdjęcia. Jak wysiadłem z autobusu na Raszyńskiej to stwierdziłem, że zostało mi trochę pustych klatek i postanowiłem je wystrzelać, aby skończyć film i go wywołać. Dlatego idąc do domu "strzelałem" tak trochę bez pomysłu i przykładania się. Po wywołaniu ta część negatywu wylądowała w torebce ze ścinkami i jakimś dziwnym zrządzeniem losu przetrwała wszystkie przeprowadzki. Niestety fakt, że film leżał w torebce ze ścinkami spowodował jego straszne porysowanie. Poza tym zdjęcia są nieostre i prześwietlone ale mimo wszystko je zamieszcam abyście mogli zobaczyć jak wyglądało leniwe majowe popołudnie Starej Ochoty 1968. Zdjęcie 1. www.warszawa1939.pl/zdjecia_kj/1968/raszynska_filtrowa_1968.jpg Róg Raszyńskiej i Filtrowej. Widoczna zamknięta buda z warzywami (niedziela!). Zdjęcie 2. www.warszawa1939.pl/zdjecia_kj/1968/filtrowa_od_raszynskiej_1968.jpg Filtrowa tuż po tym jak skręciłem z Raszyńskiej. Zdjęcie 3. www.warszawa1939.pl/zdjecia_kj/1968/filtrowa_do_narutowicza_1968.jpg Widok w kierunku pl. Narutowicza. Zdjęcie 4. www.warszawa1939.pl/zdjecia_kj/1968/mochnackiego_od_filtrowej_1968.jpg Mochnackiego zaraz za Filtrową. Wyraźnie widać, że nie było jeszcze metalowych płotów (wyciętych po Powstaniu - o czym pisałem w jednym z postów). Zdjęcie 5. www.warszawa1939.pl/zdjecia_kj/1968/mochnackiego_uniwersytecka_1968.jpg Mochnackiego tuż przed Uniwersytecką. Na pierwszym planie FIAT 500! Zdjęcie 6. www.warszawa1939.pl/zdjecia_kj/1968/uniwersytecka_od_mochnackiego_1968.jpg Uniwersytecka w kierunku Wawelskiej. Pod drzewami widać zaparkowane samochodu i motor pod domem! Zdjęcie 7. www.warszawa1939.pl/zdjecia_kj/1968/mochnackiego_pluga_1968.jpg Widok Mochnackiego w kierunku Pługa. Zdjęcie zrobione pod bramą mojego domu. Oczywiście szokuje pustka na ulicach i brak samochodów! Po pierwsze było ich wtedy bardzo mało a po drugie to była MAJÓWKA! Jeśli jeszcze coś znajdę w moim archiwum to wrzucę. Lecz nie będzie tego dużo (patrz początek tego posta). Odpowiedz Link Zgłoś
plopli Re: Zdjęcia młodsze niż Ochota 20.02.06, 19:26 Bardzo fajne zdjęcia. Ochota faktcznie wygląda prawie jak bezludna :-). Niestety jakość chyba nie pozwoli na ich zamieszczenie na witrynie SO :-(. Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Lomografia. 20.02.06, 20:50 Zdjęcia rewelacyjne, co do jakości nie ma co biadolić - w obecnie bardzo modnej lomografii chodzi o to, aby zrobić jak najbardziej rozmazane zdjęcie, bo im większy rozmaz, tym lepszy klimat. Kester o cztery dekady wyprzedził ten trend i to świadczy o jego klasie, a jeszcze zrobił to od niechcenia - ot jak skromnie powiada - se wypstrykał wolną końcówkę kliszy. Brawo. Odpowiedz Link Zgłoś
plopli Re: Lomografia. 20.02.06, 22:08 Oczywiście nie chodzi mi o wizję artystyczną twórcy, której absolutnie nie krytykuję, gdyż oddaje ona niepowtarzalny klimat wyludnionego, nierealnego miasta :-). Chodzi mi tylko i wyłącznie o techniczny stan klisz, który odbija się wyraźnie na skanach :-(. Odpowiedz Link Zgłoś
kester Re: Lomografia. 20.02.06, 22:17 Ono, to miasto i w dzien powszedni nie było dużo "ludniejsze". Tylko w tramwajach był większy tłok... A samochodów to było jak na lekarstwo! Gierek z małym fiatem nastał dopiero za 2 lata!!! Odpowiedz Link Zgłoś
plopli Re: Lomografia. 20.02.06, 23:51 Zdaję sobie sprawę :-). Jednak jest w tych zdjęciach coś nierzeczywistego dla dwudziestokilkulatka, dla którego tłok samochodowy na ulicach SO jest jej nieodłączną częścią :-). Taka aura, jak to widać na zdjęciach dobrze ukazuje pierwotny charakter SO, czerpiący ze szlacheckich (dworkowych) tradycji I RP. Dzięki tej pustce, sielskości i przepalonym zdjęciom, faktycznie można odnieść wrażenie, że SO jest adaptacją tej tradycji do warunków warszawskich. Wrażenie teraz zakłócone przez wszędobylskie samochody i rozrywające SO na części ruchliwe arterie. Odpowiedz Link Zgłoś
rickh Re: Lomografia. 08.01.07, 13:56 A czy ta pustka i spokój to nie jest właśnie to, czego teraz brakuje. Czy lepsze są korki gigant na Raszyńskiej i Filtrowej. Ta pustka to nasze dzieciństwo i młodość. Odpowiedz Link Zgłoś
kester ...bez wyprzedzania trendu... 20.02.06, 21:48 Ot takie już "zwykłe" zdjęcia znalazłem z 1968 roku. Też z maja. Robione zaraz po 1 maja stąd flagi na budynkach. Dwie fotki domków na Filtrowej (chyba tam mieszkał ktoś z mojej klasy?) www.warszawa1939.pl/zdjecia_kj/1968/filtrowa_1968_1.jpg www.warszawa1939.pl/zdjecia_kj/1968/filtrowa_1968_2.jpg Tu za chwilę będą kopać dziurę w ziemii... www.warszawa1939.pl/zdjecia_kj/1968/tu_bedzie_trasa_1968.jpg a tak wtedy wygladało wejście do ogródka jordanowskiego... www.warszawa1939.pl/zdjecia_kj/1968/ogrodek_jordanowski_1968.jpg Enjoy! Odpowiedz Link Zgłoś
rickh Re: ...bez wyprzedzania trendu... 08.01.07, 14:08 Ogródek się zgadza tylko szkoda że nie został utrwalony osiołek , który tam mieszkał. Co do zdjęcia "tu będzie trasa" to już widać że zostały przeprowadzone wstępne prace. Wcześniej ten teren był totalnie zarośnięty. W czasie karczowania terenu i samej budowy nowej alei odkryto bardzo duże ilości broni i materiałów wybuchowych. Po wybudowaniu alei łączącej ul.Polną z Alejami Niepodległości w niedługim czasie po jej oddaniu do użytku, zamknięto ją aby przystąpić do budowy trasy Łazienkowskiej. Po prawej budynek GUSu. Po lewej Wawelska 6 i furtka na podwórko które sąsiadowało z ogródkami spornego zdjęcia "Lekarska czy Filtrowa". Odpowiedz Link Zgłoś
kester Moje pierwsze zdjęcia... 21.02.06, 00:06 Na zakończenie podstawówki w 1964 r dostałem swój pierwszy aparat fotograficzny... Oto moje pierwsze zdjęcie czerwiec 1964: www.warszawa1939.pl/zdjecia_kj/1964/gottwald_1964.jpg Budynek 14 Liceum, w którym miałem po wakacjach zacząć naukę. Zdjęcie zrobione z tyłu baraków, w których mieściła się moja podstawówka 14L należąca do Liceum Gottwalda. Jedno z pierwszych zdjęć też czerwiec 1964: www.warszawa1939.pl/zdjecia_kj/1964/z_mojego_balkonu_1964.jpg widok z mojego balkonu na skrzyżowanie Mianowskiego - Uniwersytecka i ciekawostka też z czerwca 1964: www.warszawa1939.pl/zdjecia_kj/1964/zwirki_i_wigury_1964.jpg camping na terenie Skry. Zdjęcie robione z miejsca gdzie teraz są akademiki... Widać prace przy budowie drugiej nitki Żwirek... Odpowiedz Link Zgłoś
mvitti Re: Moje pierwsze zdjęcia... 21.02.06, 00:40 JAK PUŚCIUTKO:) ANI JEDNEGO SAMOCHODU... Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Wczoraj/Dziś 21.02.06, 00:43 Jest parę starych zdjęć Mianowskiego i Mochnackiego, jak się zrobi na sajcie zestawionko wczoraj/dziś, to będzie dopiero widać drastyczną różnicę - dawniej spacerniak, dzisiaj parking :). Odpowiedz Link Zgłoś
kester Re: Wczoraj/Dziś 21.02.06, 00:45 Poproszę bratanka aby zrobił zdjęcie z tego samego balkonu... Odpowiedz Link Zgłoś
obywa-tel Re: Wczoraj/Dziś 21.02.06, 17:13 Tak uwielbiam takie porównania. Dawniej i dziś. Zdjęcia rewelacyjne. Zwłaszcza te porysowane. Widok z balkonu jak z jakiejś bajki. Zadnych pojazdów. Samochody z naszych chodników znikną z momentem wynalezienia urządzeń antygrawitacyjnych. Zacumowane do balkonów i kominów. To dopiero będzie widok. Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Dzięki mistrzu. 21.02.06, 00:41 Rewelacja. Więcej na tych biało-czarnych zdjęciach zieleni niż dzisiaj :). Odpowiedz Link Zgłoś
kester Re: Dzięki mistrzu. 21.02.06, 00:44 A jak te lipy kwitły to było dopiero cudownie... A potem moja babcia brała drabinkę i zrywała te kwiatki na napar lipowy w zimie... Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Ołowiane maliny. 21.02.06, 00:47 Moja sąsiadka jest "właścicielką" działki od Piłsudskiego przy Polu Mokotowskim o kontrowersyjnym statusie własnościowym (ostatnio było głośno o niedopuszczaniu do zasiedzeń) i ona się rozkoszuje przetworami plonów ze swojej działki. Wszystko pięknie ładnie, gdyby nie Wawelska, Niepodległości i Żwirki, a każda z nich pompuje po osiem pasów jezdni samochody dzień i noc. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaps ciekawy link 22.02.06, 23:03 Kester, fantastyczne zdjęcia! Też zwróciłam uwagę na to, że tak dużo zieleni. Ale jak pomyślałam dłużej, to przypomniałam sobie, że latem jednak jest u nas zielono, ale przez te pół roku zdążyliśmy zapomnieć i się stęsknić za zielonością. Czy w Gottwaldzie za twoich czasów na poziomie parteru były filary? Za moich czasów (80-e) na parterze były sale, np. zpt i po. Ale wyglądało, że to po prostu zabudowane filary. Pewnie wiele osób już widziało tę stronę, ale jeśli nie wszyscy, to warto. Szkoda, że z naszych okolic nic tam nie ma :( www.stalus.iq.pl/show.php/idc/32/ida/475 Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Re: ciekawy link 22.02.06, 23:58 Miałem ostatnio nawet przyjemność poznać autora, którego pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
rickh Re: Moje pierwsze zdjęcia...Poprawka do zdjęcia 08.01.07, 14:14 Na zdjęciu dotyczącym liceum Gottwalda wkradł się błąd. Zdjęcie wykonane jest z dużego boiska do piłki nożnej w kierunku ulicy Nowowiejskiej. Boisko to sąsiadowało przez siatkę z przedszkolem. Ta część budynku szkolnego należała do szkoły podstawowej nr.93, druga część budynku jak i boisko od ulicy Sędziowskiej faktycznie należało do liceum Gottwalda. Odpowiedz Link Zgłoś
ochocianka Re: Moje pierwsze zdjęcia... 08.08.13, 17:41 Wyglada na to, ze jesteśmy sąsiadami. Ja mam ten widok z Mianowskiego 15. Mam w swojej kolekcji zdjecie z podobnego okresu, ale jeszcze nie wiem jak je dodać, bo jestem tu bardzo nowa :) Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Filtrowa 65-73, 1960 23.02.06, 02:00 W Ochotniku nr 11, 02/2006, w artykule Jarosława Zielińskiego pt. "Z dziejów Ochoty, Kolonia Lubeckiego cz. 1", wystąpiło zdjęcie Filtrowej wykonane w 1960 z narożnika budynku Filtrowa 54/58 w kierunku Filtrowa 69. Ciekawostkowy jest na pewno uwieczniony na zdjęciu tor tramwajowy, który tuż za Krzyckiego odchyla się i biegnie dalej w kierunku pl. Narutowicza tuz przy południowym chodniku Filtrowej. Zainteresowanym ochockimi żelaznymi drogami polecam wątek ... forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=437&w=35064746 ... tymczasem rzeczone zdjęcie: strony.aster.pl/chinique/Stara_Ochota/Filtrowa_65-73_1960.jpg Odnośnie artykułu, to jedna z publikowanych w nim fotografii jest nie do końca właściwie podpisana, otóż "Filtrowa 65 sprzed 1937" to dokładniej jej najbliższe sąsiedztwo, a dokładniej budynek Górnickiego 3, na zdjęciu widać jedynie fragment Filtrowej 65 majaczący po prawej. I na koniec pytania, czy autor, ew. czytelnicy mogą wskazać źródło, które dowodzi, iż Kolonia Druckiego-Lubeckiego zaczyna się od ul. Suchej w kierunku zachodnim? Odpowiedz Link Zgłoś
plopli Re: Filtrowa 65-73, 1960 23.02.06, 02:33 chinique napisał: > I na koniec pytania, czy autor, ew. czytelnicy mogą wskazać źródło, które > dowodzi, iż Kolonia Druckiego-Lubeckiego zaczyna się od ul. Suchej w kierunku > zachodnim? > Myślę, że tym źródłem jest oko autora :-). I nawet uważam, że jest to źródło jak najbardziej wiarygodne. Nigdy nie mogłem zrozumieć, jak można Filtrową 63 i 65 zaliczać do dwóch odrębnych koncepcji architektonicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Czyżby podział na kolonie taki oczywisty? 23.02.06, 02:45 Dla mnie to nie jest takie do końca oczywiste. Za: - późniejszy okres budowy - nieco inna architektura Przeciw: - al. Wielkopolski jako istotny urbanistyczny landmark demarkacyjny, kolejne to Krzyckiego i Raszyńska, w kolejnych obszarach architektura i założenie urbanistyczne zmieniają się - architektura nieco też podobna, za Suchą, szczególnie wzdłuż Ładysława zabudowa wciąż niska (jednopiętrowa) - Filtrowa 30 i pekiny Sędziowska/Topolowa nie pasują do szeregówkowiskowego klimatu Kolonii Staszica, oraz tezy o architekturze okolicy, No i pytanie, czy kolonie były przed wojną nazwą zwyczajową, administracyjną, geodezyjną, hipoteczną, geograficzną, czy jaką tam? Odpowiedz Link Zgłoś
plopli Re: Czyżby podział na kolonie taki oczywisty? 23.02.06, 09:35 chinique napisał: > Przeciw: > - al. Wielkopolski jako istotny urbanistyczny landmark demarkacyjny, kolejne > to Krzyckiego i Raszyńska, w kolejnych obszarach architektura i założenie > urbanistyczne zmieniają się To jest najmocniejszy argument zwolenników popularnego podziału. Trudno z nim polemizować. > - architektura nieco też podobna, za Suchą, szczególnie wzdłuż Ładysława > zabudowa wciąż niska (jednopiętrowa) To samo można powiedzieć o Dantyszka, o willach pomiędzy Krzyckiego a Raszyńską. Mając to na uwadze, podział zaproponowany przez J. Zielińkiego wydaje się bardziej logiczny. > - Filtrowa 30 i pekiny Sędziowska/Topolowa nie pasują do szeregówkowiskowego > klimatu Kolonii Staszica, oraz tezy o architekturze okolicy, Owszem, ale przecież to nie one tworzą klimat tej kolonii. Zresztą trudno się an ten temat wypowiadać. Brakuje dużej części kolonii, która miała właśnie wyższą zabudowę. Prawdopodobnie gdyby Kolonia Staszica zachowała się w całości łatwiej byłoby nam znaleźć odpowiedź na temat tej granicy. > No i pytanie, czy kolonie były przed wojną nazwą zwyczajową, administracyjną, > geodezyjną, hipoteczną, geograficzną, czy jaką tam? Dobre pytanie :-). Z tekstu J. Zielińskiego można wnioskować, że były nazwą zwyczajową przejętą od nazw pierwszych spółdzielni, które rozpoczęły działalność na tym obszarze. Nie wiem jednak, czy ten zwyczaj nie został w jakiś sposób prawnie usankcjonowany. Odpowiedz Link Zgłoś
mvitti Re: Czyżby podział na kolonie taki oczywisty? 23.02.06, 10:13 na pocztówce, która otwiera strone so jest napis kolonia lubeckiego - zatem chyba nazawa nie jedynie zwyczajowa... Odpowiedz Link Zgłoś
kester Re: Czyżby podział na kolonie taki oczywisty? 23.02.06, 14:06 W książce "Warszawa - Ku upamiętnieniu dziesieciu lat Samorządu Stolicy w niepodległej Polsce 1918-1928" wydanej przez Magistrat m.st. Warszawy w roku 1929 jest taki fragment: "...Prawie w oka mgnieniu, zaczęły powstawać t.zw. "kolonje" jak kolonja Staszica, kolonja Lubeckiego, Żoliborz, Czerniaków, Henryków, wszystkie tereny zarogatkowe poczęły się zabudowywać..." Jak widać nazwa kolonii funkcjonowała już wtedy "oficjalnie" Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Oficjalne "tak zwane". 23.02.06, 14:23 Oxymoron, panie? "Kolonia", to dzisiejsze "osiedle", z granicami zamkniętych osiedli nie ma problemu, gorzej z otwartymi, których teren pokrywa nieznaczną część oficjalnie nazwanego obszaru administracyjnego, na którym się znajdują. Zaproponowany przez Jay-Zee podział jest logiczny (rodzaj architektury, rok budowy), pytanie, czy nie jest po prostu tezą, podobną do tej, że kościół przy pl. Narutowicza jest usytułowany ukośnie względem Grójeckiej po to aby wyeksponować jego walory estetyczne. A Lekarska, to Kolonia Staszica, czy też nie, ostatnio nawet było pytanie gdzie się podziały najniższe numery Filtrowej? Odpowiedz Link Zgłoś
mvitti Re: Oficjalne "tak zwane". 23.02.06, 22:01 Nie rozumiem z tym rokiem budowy? Artykułu nie czytałam. Że najpierw powstala staszica, potem lubeckiego? Odpowiedz Link Zgłoś
monikaps ZOO? 23.02.06, 22:33 Ja na trochę inny temat - nie pamiętam gdzie, ale gdzieś czytałam, że na Koszykowej mieściło się dawno temu zoo. Miałoby to być na rogu u zbiegu Nowogrodzkiej i Koszykowej. Dziś jest tam stary ceglany mur. Czy ktoś wie o tym coś więcej? Zapewne to było przed przeniesieniem Szpitala Dzieciatka Jezus na Ochotę. Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Chyba PO ... 23.02.06, 22:38 Czyżby chodziło o Ogród Pomologiczny? www.stalus.iq.pl/show.php/idc/70/ida/237 Odpowiedz Link Zgłoś
jarekzielinski Re: Oficjalne "tak zwane". 26.02.06, 20:21 Z zainteresowaniem obserwowałem dyskusję na temat granic kolonii, szczególnie że świadomie ją wywołałem wiadomym stwierdzeniem w artykule. Te granice wcale nie są takie oczywiste, bowiem "jądro" danej kolonii obrastało potem nowymi mikroosiedlami. Księga adresowa "Cała Warszawa" na rok 1930 rozstrzyga bez żadnych wątpliwoście tę kwestię w odniesieniu do końca lat 20.: pierwotnym terenem Kolonii Lubeckiego był obszar pomiędzy Filtrową, Mochnackiego, Uniwersytecką i Raszyńską. Tylko budynki wystawione w latach 1923-25 w rzeczonym kwartale mają w spisie adresowym adnotację: "Kolonia im. Lubeckiego". Z kolei adnotacją "Kolonia im. Staszica" wyróżniają się budynki przy Filtrowej, między al. Niepodległości a Suchą (Krzywickiego) oraz kwartał między Filtrową a Nowowiejską, dziś nie istniejący. Oznacza to, że bloki zabudowy pomiędzy Krzywickiego a Raszyńską nie należały do żadnej z tych kolonii, a jedynie można mówić o ich "ciążeniu" ku jednej lub drugiej. Wybrałem opcję Lubeckiego, ze względu na pewne podobieństwa kształtowania kwartałów z dużymi domami od strony Filtrowej. Ale zaznaczyłem, że są odmienne zdania w tej kwestii. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
chinique WRZ 26.02.06, 23:52 To że coś się nie znalazło w książce adresowej, to jeszcze o niczym nie świadczy, lepszym dowodem byłoby po prostu inne nazwanie. I co ludzie mówili sobie w latach 1930-tych, "Gdzie mieszka ten Władziu Weker?", "A no w kwartale ulic pomiędzy Suchą, Wawelską, Filtrową, a Raszyńską, co to ani już Kolonia Staszica, ani jeszcze Lubeckiego, he, he, chłopina."? To byłoby dosyć niewygodne. Jest inne źródło, wprawdzie wspołczesne, ale na tyle powiedzmy rozsądne, że może warto się zastanowić - wojewódzki rejestr zabytków i tak np. pod numerami 1535 oraz 1536 wpisane zostały w 1993 roku Kolonia Lubeckiego i Kolonia Staszica jako układy zabudowy z zielenią, a w rejestrze gruntów domy do al. Wielkopolski są opatrzone klauzulą przynależności do Kolonii Staszica (tj. do 1536). Dlaczego tak? Odpowiedz Link Zgłoś
mvitti zyczajowo dzisiaj 27.02.06, 13:08 Tak czy inaczej najwygodniejszy podział obecnie to ten na zach i wsch strone wielkopolskiej aleji, choc jak widać nie zgodny z prawdą...ale skoro kolonie w pojeciu szerszym (tzn nie ograniczającym się do pierwotnych apóldzielni) były zawsze nazwmi zwyczajowymi to czemu nie uznać dziś za zwyczajowy podział względem aleji? Nie zależnie od sporów i wątpliwości ja zyskałam pewność, że mieszkam w samym sercu pierwotnej spółdzielni i to co tu duzo ukrywać, puchnę z dumy;) a pan architekt co felieton pisał do ochotnika( o ochocie a i b) się sromotnie pomylił wyłączając własnie najstarsza częsc czyli zawinięte uliczki z kolonii lubeckiego...troche jednak obciach, jak się cos pisze warto sprawdzić, a jak jeszcze informuje się, iż się jest architektem to juz w ogóle... Odpowiedz Link Zgłoś
rickh Re: Oficjalne "tak zwane". 08.01.07, 14:39 Najniższe numery ulicy Filtrowej tj: 1, 3 zostały zabudowane po wojnie przez nowe budynki Politechniki. Pozostały tylko Filtrowa 7 i 9 , które znajdują się po prawej stronie alei Niepodległości (kier.śródmieście). A na dodatek ten krótki odcinek ulicy Filtrowej po wojnie został przydzielony do dzielnicy Śródmieście. Odpowiedz Link Zgłoś
rickh Re: Czyżby podział na kolonie taki oczywisty? 08.01.07, 14:31 W zapisach hipotecznych dość często pojawia się np. kolonia Staszica. Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Zapisy hipoteczne dot. Kolonii Staszica ... 08.01.07, 20:56 Dzięki za komentarze, fajnie, że się odezwałeś. Czy możesz zdradzić więcej szczegółów nt. pojawiania się nazwy "Kolonia Staszica" w zapisach hipotecznych? Widziałeś może jakieś stare KW? "Zasięg hipoteczny" nazwy mógłby raz na zawsze przekreślić domniemywania teoretyków odośnie granicy staroochodzkich nejberhudów. Odpowiedz Link Zgłoś
rickh Re: Zapisy hipoteczne dot. Kolonii Staszica ... 13.01.07, 02:58 Ponieważ moje badania nad księgami hipotecznymi były poświęcone innym zagadnieniom to niestety nie posiadam pełnej wiedzy na temat nieruchomości Starej Ochoty. Ale, postaram się to nadrobić w niedalekiej przyszłości w wolnej chwili. Może znajdę jakąś starą mapę z zaznaczeniem całego obszaru, dołączona do którejś księgi hipotecznej. Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Blitzkrieg na Ochocie, 1939 14.03.06, 00:59 No to może ku przestrodze kilka fotek z końca II RP. Dzięki uprzejmości kolegi Tomka (aka Mefracko) mamy możliwość obejrzeć kilka fotek z początku IIWŚ ilustrujących wejście wojsk hitlerowskich do Warszawy, w szczególności przez Ochotę. Fotki pochodzą z dawnej "Stolicy", a także z dwumiesięcznika "Militaria i Fakty" wydawanego przez *AJaKS Książki Militarne" ... ajaks.home.pl/polski.htm Nie jestem też pewien, czy wymieniłem wszystkie źródła zdjęć, jeżeli odwiedzi nas Tomek, albo osoby dobrze poinformowane i okaże się że coś pominąłem, proszę o dopisek. strony.aster.pl/chinique/Stara_Ochota/Blitzkrieg/Grojecka_09+83stolica.jpg strony.aster.pl/chinique/Stara_Ochota/Blitzkrieg/Grojecka_0968.jpg strony.aster.pl/chinique/Stara_Ochota/Blitzkrieg/Grojecka-Militaria+i+Fakty+1-2002.jpg strony.aster.pl/chinique/Stara_Ochota/Blitzkrieg/W-wa+09-39+Militaria+i+Fakty+1-2002.jpg strony.aster.pl/chinique/Stara_Ochota/Blitzkrieg/Pl+Narutowicza-Fall+Weiss+1939-nr+66.jpg To ostatnie zdjęcie pokazuje fortyfikacje ziemne, które powstały wpoprzek pl. Narutowicza, niezbyt krzepiąco to musiało wyglądać. W Wyborczej w 1999 ukazał się wywiad z Andrzejem Łapickim, którego wspomnienia mogłyby być podpisem pod ostatnim zdjęciem. "Pamiętam, jak 4 września na placu Narutowicza zobaczyłem saperów kopiących rowy". Więcej na ten temat w artykule (tu w pełnej wersji) ... www.niniwa2.cba.pl/lapicki_wywiad_1.htm Odpowiedz Link Zgłoś
skupionyedi Re: Blitzkrieg na Ochocie, 1939 14.03.06, 17:05 chinique napisał: > To ostatnie zdjęcie pokazuje fortyfikacje ziemne, które powstały wpoprzek pl. > Narutowicza, niezbyt krzepiąco to musiało wyglądać. W Wyborczej w 1999 ukazał > się wywiad z Andrzejem Łapickim, którego wspomnienia mogłyby być podpisem pod > ostatnim zdjęciem. "Pamiętam, jak 4 września na placu Narutowicza zobaczyłem > saperów kopiących rowy". Więcej na ten temat w artykule (tu w pełnej wersji) .. Moim zdaniem te rowy, czy też fortyfikacje, to był rodzaj schronu dla ludności cywilnej, na wypadek bombradowania. Działało to na takiej zasadzie, że w razie upadku bomby, kształt zigzaka, zmniejszał zasięg rażenia odłamkami. Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Plac Zawiszy, lata 1960-te 14.03.06, 01:30 Kolega Tomek (aka Mefracko) użyczył nam zdjęć pochodzących z tygodnika "Stolica", na których można obejrzeć panoramę Ochoty w okolicach pl. Zawiszy. Na jednym ze zdjęć widoczny jest nawet wsiadający do autobusu Kester. Uwagę przykuwa brak Sobieskiego ;), Salzburg Center ;), czynny dw. Główny, Jerozolimskie kończące się na pl. Zawiszy oraz pyszniący się blok-książka nówka sztuka. Śmiało wpisujcie inne szczegóły, które Was tknęły ... Nie czytałem artykułu, więc nie jestem w stanie sensownie zinterpretować kolorowego "obrazka" ... czy to jest jakaś wizja (wizualizacja?) i cóż to za dwa wysokie (przynajmniej kilkanaście pięter) bloki w miejscu gdzie dzisiaj znajduje się Toi-Toi? strony.aster.pl/chinique/Stara_Ochota/Zawiszy/Zawiszy_Grojecka+02+68stolica.jpg strony.aster.pl/chinique/Stara_Ochota/Zawiszy/Pl+Zawiszy_02+68stolica.jpg strony.aster.pl/chinique/Stara_Ochota/Zawiszy/Pl+Zawiszy+2_67stolica.jpg strony.aster.pl/chinique/Stara_Ochota/Zawiszy/Plac+Zawiszy+03+66stolica.jpg Na koniec zagadka - o jakiego Zawiszę chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
mvitti Re: Plac Zawiszy, lata 1960-te 14.03.06, 01:51 Artka? coś dla Wacka, znamieniety mieszkał na Akademickiej 3;) dzieki za linka do tego artykułu, bardzo ciekawy... Odpowiedz Link Zgłoś
waclaw.zwirko Re: Plac Zawiszy, lata 1960-te 14.03.06, 20:34 Rzeczywiście cos dla mnie. Jak by co mam bezpośrednie dojście do Łapickiego. Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Łapicki 14.03.06, 20:38 No to ziu, nie ma się co czaić, tylko umawiaj się na przeprowadzenie rozmowy. Odpowiedz Link Zgłoś
skupionyedi Re: Plac Zawiszy, lata 1960-te 14.03.06, 17:11 chinique napisał: > Uwagę przykuwa brak Sobieskiego ;), Salzburg Center ;), czynny dw. Główny, W miejscu Sobieskiego, była tak zwana "polana" na któej dzieciaki z Kombajna grały w gałę. > Na koniec zagadka - o jakiego Zawiszę chodzi? Artura. Bohater powstania, bodaj listopadowego... Odpowiedz Link Zgłoś
monikaps Re: Plac Zawiszy, lata 1960-te 14.03.06, 23:32 Zawisza: pl.wikipedia.org/wiki/Artur_Zawisza_ps._Czarny Uwaga, jest też drugi Artur Zawisza - obecnie poseł. Wydaje mi się, że kolorowe zdjęcie jest w kierunku Woli (sądząc po układzie torów tramwajowych), więc obecnie na pierwszym planie byłby najnowszy hotel 3w1. Wywiad z Łapickim bardzo ciekawy. Nie udało mi się znaleźć, czy po wojnie znowu zamieszkał na SO. Odpowiedz Link Zgłoś
chinique "OKO", Grójecka 75 i okolice 21.03.06, 22:28 Dzięki uprzejmości kolegi Tomka (aka Mefracko) mamy możliwość zerknięcia na zdjęcia okolic Grójeckiej 75, tj. obecnej siedziby Ośrodka Kultury Ochota. Zdjęcia pochodzą ze "Stolicy". Zdjęcie kolorowe zdaje się być wykonane nieco wcześniej niż czarno-białe, kto z forumowiczów pamięta budowę jakże przydatnego pawiloniku handlowo-usługowego Grójecka 79 i czy "rzucali tam banany"? strony.aster.pl/chinique/Stara_Ochota/oko/Grojecka_02+68stolica.jpg strony.aster.pl/chinique/Stara_Ochota/oko/Grojecka_10+66stolica.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
monikaps Re: "OKO", Grójecka 75 i okolice 23.03.06, 16:12 Kolorowe zdjęcie faktycznie baaaardzo ciekawe: tak wielu obiektów tam nie ma :) A czy tam są w ogóle Hale Banacha? A sama ulica Banacha? Nie jestem pewna. Dziś przechodziliśmy tamtędy i przy Banacha jest jeden dom, który ewidentnie jest starszy niż bloki dookoła, chociaż nie rzuca się w oczy specjalnie, bo jest tej samej wysokości i koloru. Szkoła po drugiej stronie Banacha (obok Hal) jest zdaje się przedwojenna. No i na zdjęciu jest budynek na rogu Grójeckiej i Banacha, którego teraz nie ma - jest wieżowiec z bankiem i biblioteką na parterze. Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Akademik i sina dal, 1938 31.03.06, 00:41 Nasz szanowny kolega Kester podesłał mi tunajt piękną panoramę pl. Narutowicza z 1938 wykonaną z wieży kościelnej. Zdjęcie pochodzi z Allegro. Panorama jest w tak ogromnej rozdzielczości, że nawet gdyby przyszło tysiąc Andrzejów Bogutów i każdy nie wiem jak się wytężał, to nie udało by się jej rozwinąć w realu nawet na stadionie Skry, taki to byłby mentalny, samorządowy, finansowy i inwestycyjny ciężar. Czujnym óczom staroochockich przeszukiwaczy nie powinna też umknąć pewna ciekawostka dosyć dobrze widoczna na zdjęciu. Jaka? strony.aster.pl/chinique/Stara_Ochota/Akademik/Akademik_i_sina_dal-1938.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
monikaps Re: Akademik i sina dal, 1938 01.04.06, 00:07 Kto nie zgadał, niech nie czyta :) Bardzo fajne zdjęcie!!!! Ale poszukując naszego domu stwierdzamy, że odwrócone lewo-prawo. No i cienie nie mają prawa się tak układać. Czy jest coś jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Ściemę :) 01.04.06, 00:59 Przy publikacji pozwoliłem sobie na ściemę, że niby jest jakaś ciekawostka. Ale po chwili jeszcze raz zerknąłem na zdjęcie i okazało się, że rzeczywiście jest "odwrotnie" odbite lub zeskanowane. Po chwili mailem potwierdził mi to Kester :), który uwielbia ciekawostki :). Ot, Stara Ochota pełna niespodzianek - a swoją drogą gratuluje spostrzegawczości. Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Plac Narutowicza, czyżby 1960-te? 01.04.06, 01:38 Dzięki uprzejmości kol. Tomka (aka Mefracko) mamy możliwość zerknięcia na zdjęcia pl. Narutowicza (jedno pochodzi ze "Stolicy", drugie przykleiło się podczas wizyty na Allegro) - prawdopodobnie są to lata 1960-te, możecie jednak śmiało argumentować przeciw tej tezie. strony.aster.pl/chinique/Stara_Ochota/Pl+Narut-1964_allegro.jpg strony.aster.pl/chinique/Stara_Ochota/Pl+Narutowicza_09+69stolica.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Al. Krakowska, gdzie, kiedy? 01.04.06, 01:43 Nasz dobrodziej kol. Tomek udostępnił również poniższe zdjęcia - al. Krakowskiej, jeżeli ktoś zna te okolice, niech się nie postponuje z identyfikacją czasu i miejsca wykonania rzeczonych fotek. strony.aster.pl/chinique/Stara_Ochota/Al+Krakowska+07_68stolica.jpg strony.aster.pl/chinique/Stara_Ochota/Al+Krakowska+05+67stolica.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
monikaps Re: Al. Krakowska, gdzie, kiedy? 01.04.06, 12:18 Nie, nie, nie! Pierwsze zdjęcie to ewidentnie Grójecka między ul. Banacha a placem Narutowicza: u góry widać skrzyżowanie z Wawelską, u dołu, poniżej kina Ochota, widać Dom Kultury Oko (może wtedy było tam coś innego), po lewej stronie widać odejście ulicy Baśniowej, filarki pod którymi jest biblioteka. Drugie zdjęcie to też raczej jeszcze Grójecka (al. Krakowska zaczynała się od Łopuszańskiej - vide Trasbus), myślę, że zrobione z okolicy skrzyżowania z Korotyńskiego - strona wschodnia Grójeckiej - w oddali widać kościół, ale to nie aż tak daleko. Fajne zdjęcia, ale pojęcia nie mam, który to może być rok. Te we wcześniejszym poście to zgadzam się, że pewnie lata 60-te, trochę jeszcze pamiętam takie tramwaje z drewnianymi ławkami, ale słabo, chyba jeździły tak do połowy lat 70-tych. Pozdrawiam Monika Odpowiedz Link Zgłoś
mefracko Re: Al. Krakowska, gdzie, kiedy? 09.04.06, 15:28 Pierwsze zdjęcie, pokazujące Grójecką, zgodnie z rozszerzeniem zostało opublikowane w "Stolicy" w 1968 roku, a drugie rok wcześniej. To są daty publikacji zdjęć, a nie ich zrobienia. Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
rickh Re: Al. Krakowska, gdzie, kiedy? 08.01.07, 15:04 Aleja Krakowska zaczyna się obecnie od ulicy Korotyńskiego a nie od Łopuszańskiej. Drugie zdjęcie jest zrobione z terenu osiedla leżącego pomiędzy ulicą Dickensa a Korotyńskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
michel9 Re: Al. Krakowska, gdzie, kiedy? 08.01.07, 20:39 Aleja Krakowska zaczyna się dopiero za wiaduktem nad linią kolejową radomską. Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Akademicka 3 + Uniwersytecka, 1945 07.04.06, 01:11 Poniższe zdjęcia w 1945 roku wykonał Pan Jerzy Kudelski, a poprzez jego sąsiadkę, uczestniczkę walk powstańczych - Panią Halinę, pewnego nieznanego mi łącznika oraz naszego niezmordowanego kolegę Wacława trafiają do sieci, serdecznie dziękujemy za ich udostępnienie. Na zdjęciach zniszczona kamienica Akademicka 3, a także pierzeja Uniwersyteckiej - i tu nietrudne zadanie dla Was, pls podajcie numery budynków na zdjęciu. strony.aster.pl/chinique/Stara_Ochota/Akademicka_3_dziedziniec_1945.jpg strony.aster.pl/chinique/Stara_Ochota/Akademicka_3_front_1945.jpg strony.aster.pl/chinique/Stara_Ochota/Akademicka_3_front_caly_1945.jpg strony.aster.pl/chinique/Stara_Ochota/Uniwersytecka_1945.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
monikaps Re: Akademicka 3 + Uniwersytecka, 1945 07.04.06, 15:00 Zdjęcia robią wrażenie... :(((( Ciekawe, jak wyglądał nasz budynek po wojnie. Na zdjęciach satelitarnych wygląda, jakby dach się ostał... Co do zdjęcia Uniwersytecka_45 to tam są tylko dwa budynki: Akademicka 3 i Mochnackiego 4 - są trójskrzydłowe, jak większość w tej okolicy - można porównać ze zdjęciem w Ochotniku 12 03/2006, tyle, że tam te same budynki ale przed 1937 rokiem. Wygląda, jakby budynków było więcej, bo fasady są trójdzielne. Pozdrawiam Monika Odpowiedz Link Zgłoś
skupionyedi Re: Akademicka 3 + Uniwersytecka, 1945 11.04.06, 17:18 monikaps napisała: > Zdjęcia robią wrażenie... :(((( Ciekawe, jak wyglądał nasz budynek po wojnie. N > a zdjęciach satelitarnych wygląda, jakby dach się ostał... Przepraszam, że się wtrącam... Masz na myśli te zdjęcia satelitarne robione zaraz po wojnie? Odpowiedz Link Zgłoś
monikaps Re: Akademicka 3 + Uniwersytecka, 1945 12.04.06, 08:06 OK :))))) rozpędziłam się :))) To był raczej satelita na niskich wysokościach :)))) Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
ochocianka Re: Akademicka 3 + Uniwersytecka, 1945 08.08.13, 17:57 Cóż za fantastyczne zdjecia. Cieszę sie ogromnie, ze zostały tu zamieszczone, bo tak niewiele jest pookupacyjnych zdjec Starej Ochoty. Nasza kamienica przy Mianowskiego 15 ( Reduta Wawelska) niestety nie ma żadnych znanych mi zdjec. Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Wawelska w Referacie Gabarytów 09.04.06, 20:31 W udostępnionym dzisiaj "on-line" przez Ryszarda Mączewskiego Referacie Gabarytów warto kliknąć sobie na Wawelską - znajdziecie tam kilkadzięsiąt niepublikowanych w literaturze najpopularniejszej zdjęć budynków wzdłuż tej ulicy. Pozostałych ulic Ochoty niestety brak, albo są to zdjęcia już znane. www.warszawa1939.pl/referat_ulica.php?ulica=wawelska Niezły wypas. Odpowiedz Link Zgłoś
kester Re: Wawelska w Referacie Gabarytów 10.04.06, 00:26 chinique napisał: "Pozostałych ulic Ochoty niestety brak, albo są to zdjęcia już znane." Chyba lekka przesada drogi Cyniku! A Solariego, Sękocinska, Pługa, Radomska, Barska, Kaliska, Grójecka, Opaczewska.. Nie wszystkie zdjęcia "znane"... Podejrzewam, że nie do końca przejrzałeś katalog... www.warszawa1939.pl/index_referat.php Zapraszam Cię więc jeszcze raz... Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Szacuneczek 10.04.06, 00:48 Nie przesadzajmy, że nie są znane, materiał z Wawelskiej wydaje się najciekawszy. Tak czy siak, piękna zdobycz, najgorsze jest to, że tego rodzaju zbiory leżą zakiszone gdzieś w czeluściach archiwów w formie kliszowej, albo papierowej, zamiast być dostępne i przeszukiwalne 24h/dobę w trybie on-line w sieci i trzeba k.... wyrażać podziękowania za wielką łaskę panu dyrektorowi Wu, że raczył pozwolić. Dlatego wielki szacuneczek Panowie, że udało się wyrwać te materiały. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaps Co to za budynek? 17.05.06, 16:29 A ja mam pytanie do ochockich detektywów: co jest na zdjęciu "grójecka nn8" ? www.warszawa1939.pl/index_referat.php Ja nie wiem :( Monika Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Re: Co to za budynek? 17.05.06, 23:42 To zdjęcie już było na forum i chyba także w jednym z Ochotników. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaps Re: Co to za budynek? 21.05.06, 18:00 Dzięki, faktycznie przeglądając pierwszy raz zdjęcia na forum zwracałam uwagę przede wszystkim na budynki blisko mojego domu. Rzeczywiście, zdjęcie szkoły jest na samym początku :) I w Ochotniku też znalazłam i poczytałam, dzięki. Monika Odpowiedz Link Zgłoś
waclaw.zwirko B16 08.06.06, 16:40 Może nie stare, ale to już w pewnym sensie historia: staraochota.googlepages.com/papiez Odpowiedz Link Zgłoś
pitzlad Re: Zdjęcia stare jak Ochota 19.06.06, 12:29 www.badongo.com/pic/218300 pocztówka do kupienia na allegro, placa Narutowicza w latach 60-tych Odpowiedz Link Zgłoś
pitzlad Link do pocztówki 22.06.06, 13:29 www.allegro.pl/item110398214_warszawa_pl_narutowicza_tramwaje_lata_60.html tu link, jeśli ktoś chce kupić Odpowiedz Link Zgłoś
pitzlad Książka o ochocie.. allegro 24.06.06, 08:04 www.allegro.pl/item110775078_ochota_1939_1945_jozef_k_wroniszewski.html Może kogoś zainteresuje Pozdrawiam ****************************************** merry car :-) Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Filtrowa 62 i Asnyka 9, 1947 25.09.06, 15:44 Poniżej podesłane przez Kestera zdjęcia, które udało się wyszperać w starej "Stolicy" - wykonane najpóźniej w 1947 ukazują stan przed i po odbudowie rzeczonych kamienic. strony.aster.pl/chinique/Stara_Ochota/Filtrowa_62_1947_Stolica.jpg strony.aster.pl/chinique/Stara_Ochota/Asnyka_9_1947_Stolica.jpg Dziękujemy Ci Kesterze! Odpowiedz Link Zgłoś
julianadam To jest Asnyka 6 a nie 9 19.01.10, 23:35 Stolica się pomyliła, to jest dom Asnyka 6 wchdzący w skład kompeksu budynków ZUS Niemcewicza 7/9. Numerów przy stronie nieparzystej Asnyka nie ma, bo wzdłuż całej ulicy znajduje się drugi (starszy) dom ZUS z adresem Filtrowa 62 - jest też wejście od Niemcewicza (bez numeru). Odpowiedz Link Zgłoś