Dodaj do ulubionych

Gimnazjum na Starej Ochocie

IP: 213.25.91.* 03.01.07, 09:47
Witam.

W tym roku córka idzie do gimnazjum. Będę wdzięczny za wszelkie opinie na
temat okolicznych gimnazjów (Stara Ochota). Ratujcie póki żona mnie nie
zabije. Trochę zaniedbałem sprawę a decyzje trzeba będzie podejmować
niebawem. Stworzenie uczy się dobrze, raczej nie będzie kłopotów z dostaniem
się, ale nie chciałbym żeby to było zbyt daleko. Teraz dziecko chodzi do SP
23.
Obserwuj wątek
    • Gość: s Re: Gimnazjum na Starej Ochocie IP: *.crowley.pl 03.01.07, 10:10
      Gimnazjum na Barskiej jest niezłym pomysłem. Stosunkowo bezpieczne i stosunkowo
      przyjazne dla dzieci. I stosunkowo dobrze uczące. Można trafić na dobrego
      nauczyciela przedmiotów ścisłych i biologii. Gorzej jest z chemią, która jest
      wykładana na bardzo (za bardzo) wysokim poziomie, ale absolwenci i tak jej nie
      umieją (to opinia nauczycieli licealnych z okolicy). W sumie całkiem przyzwoite
      gimnazjum, co jest sporym komplementem, jako ze wynalazek gimnazjum jako typu
      szkoły samo w sobie dobrym pomysłem nie jest.
    • el_la Re: Gimnazjum na Starej Ochocie 04.01.07, 23:59
      Ja też szukam gimnazjum dla dziecka z zainteresowaniami i sukcesami na polu
      matematycznym i informatycznym. Czy Barska byłaby dobrym pomysłem ? A czy coś
      wiesz na temat nauczycieli, którzy mogą objąć klasy pierwsze?
      • Gość: iwotlen Re: Gimnazjum na Starej Ochocie IP: *.aster.pl 05.01.07, 07:42
        Profil matymatyczno-informatyczny to mocna strona tego gimnazjum. Nie wiem nic
        na tematy biezace, bo syn skonczyl te szkole 3 lata temu, ale wiem ze Pan
        Borowik od matematyki uczy nadal w tej szkole - a to gwarancja przyswojenia
        wiedzy z matematyki tej rozszerzonej - Pan borowik jest naprawde b. dobry w tym
        co robi w szkole dla mlodziezy. I wydaje mi sie ze wychowawstwo nie ma tu
        wiekszego znaczenia. Wazni sa nauczyciele przedmiotowi i checi do nauki naszej
        pociechy.
      • Gość: s Re: Gimnazjum na Starej Ochocie IP: *.crowley.pl 05.01.07, 10:12
        Niestety, nie wiem nic na temat nauczycieli mających wziąć klasy pierwsze.
        Pytanie jest o tyle zasadne, że według mnie nie istnieje coś takiego, jak dobra
        szkoła, tylko dobry zestaw nauczycieli, na jakich się trafiło. A nauczyciele są
        tam, jak wszędzie - od wybitnych po miernych. Jeżeli dziecię jest bardzo
        matematyczne, można też przyjrzeć się gimnazjum przy Staszicu. Co do Barskiej,
        to warto jeszcze dodać, że od tego roku jest tam olbrzymia i bajerancka hala
        sportowa.
        • el_la Re: Gimnazjum na Starej Ochocie 16.01.07, 21:12
          A jakie trzeba spełnić wymagania, aby się tam dostać spoza rejonu?
          A co sądzicie o gimnazjum na Skarżyńskiego?
          • Gość: PETE2 Re: Gimnazjum na Starej Ochocie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.07, 08:25
            moja żona tam pracuje (skarżyńskiego) więc się troche orientuję, nauczyciele (a
            znam prawie wszystkich) nie pracują na odwal ale chcą czegoś nauczyć, właściwie
            wszyscy oni są zorientowani na ucznia, poziom jest wysoki, zwłaszcza angielski i
            ścisłe, widzę ile żona pracuje w domu żeby lekcje były ciekawe więc starają
            się..., oczywiście wszędzie sa problemy z młodzieżą takie jak alkohol,
            papierosy, itd ale tak jest w każdej szkole...
            • Gość: s Re: Gimnazjum na Starej Ochocie IP: *.crowley.pl 18.01.07, 09:47
              Pięknie brzmi, sęk w tym, że znam trochę uczniów i świeżo upieczonych
              absolwentów Skarżyńskiego (to koledzy mojego syna z podstawówki) oraz ich
              rodziców. Opinie nie są tak różowe. Gdyby je spróbować jakoś wypośrodkować to
              wyłania się obraz szkoły, która skandaliczna nie jest, ale na kolana też nie
              rzuca, choć jest kilku niezłych nauczycieli.
              Dla złagodzenia obrazu chciałbym przypomnieć mój pogląd, że pojęcia: bardzo
              dobra szkoła oraz gimnazjum, wykluczają się wzajemnie.
              I jeszcze jedno – wbrew temu, co pisze Pete2, alkohol i papierosy nie w każdej
              szkole mają rangę problemu.
              • maranka Re: Gimnazjum na Starej Ochocie 18.01.07, 11:43
                do gimnazjum na Barską chodziło dwoje moich dzieci i potwierdzam , że to bardzo
                dobre gimn.potwierdzam matmę, potwierdzam chemię , na wysokim poziomie języki ,
                geografia no i świetni poloniści , ja jestem bardzo zadowolona i nie dałabym
                dzieci do innej szkoły , co do rejonizacji - to składaj i nic się nie martw -
                jeżeli dziecko jest warszawskie i ma dobre oceny to się dostanie
                • el_la Re: Gimnazjum na Starej Ochocie 18.01.07, 13:42
                  A Raszyńska? A gimnazjum nr 13 (przy Staszicu)?
                  No i mam pytanie do PETE2 (bo Skarżyńskiego to nasze rejonowe...), jak żona
                  ocenia swoich uczniów? Chodzi mi oczywiście o kulturę i chęć do nauki.
                  • Gość: s Re: Gimnazjum na Starej Ochocie IP: *.crowley.pl 18.01.07, 14:21
                    No to podzielę się dalszymi informacjami – dwa lata temu przekopywałem się
                    przez ten problem.
                    Raszyńska to szkoła niekonwencjonalna, dla dzieci jest tam ciekawie i można się
                    dużo nauczyć. Nauczyciele starają się tam być nie belframi, lecz raczej
                    przewodnikami w zdobywaniu wiedzy, co jest fajne, ale stwarza
                    niebezpieczeństwo, że jak dziecko nie ma szczególnie wyrobionych mechanizmów
                    samodyscypliny i samokontroli to może się w tym pogubić. Nie zawsze też to się
                    sprawdza w kontekście egzaminu gimnazjalnym, gdzie obowiązuje sztanca,
                    odtwórcze rzemiosło i zero kombinowania. No i oczywiście jest tam także niemała
                    kasa do płacenia. Jest jednak pewna pula dla niezbyt dobrze sytuowanych dzieci
                    z Ochoty – wtedy czesnego się nie płaci (nie wiem, czy to jeszcze funkcjonuje).
                    Co do gimnazjum przy Staszicu – to podobno zupełnie przeciętna szkoła ucząca
                    dzieci z rejonu w klasach „ogólnych” oraz klasy matematyczne dla zdolnych
                    dzieci, którym ma być potem łatwiej załapać się do liceum Staszica. Pomysł
                    dobry dla dzieci uzdolnionych matematycznie, choć jedno ze znajomych dzieci się
                    na nim przejechało. Chłopak świetny z matematyki trafił w gimnazjum przy
                    Staszicu na nauczyciela matematyki i czy wymagania były za duże, czy współpraca
                    nie udała im się najlepiej, ale na świadectwie końcowym miał tylko czwórkę. Do
                    Staszica się więc nie dostał, bo miał za mało punktów. Poszedł do innego
                    niezłego liceum, gdzie był z matematyki najlepszy w szkole.
                    • Gość: blessyou1 Re: Gimnazjum na Starej Ochocie IP: 213.25.9.* 18.01.07, 20:21
                      Bardzo trafne uwagi przedmówcy na temat Raszyńskiej, potwierdzam to jako matka
                      uczennicy która juz szkołę ukończyła (test końcowy bardzo dobry powyżej 90 p)
                      To jest świetna szkoła ale wymaga pewnej dojrzałości i samodzielności.
                      Szkoła ma umowę z władzami Ochoty że maks. 20 osób z dzielnicy może uzyskac
                      stypendium w wysokości czesnego czyli w praktyce nie płaci.Wnioski rozpatruje
                      ochocki wydział oświaty, trzeba uzasadnic (albo dobre wyniki w nauce albo
                      trudna sytuacja materialna). Zdarzało się że jeśli podan było więcej niż wynosi
                      pula to przyznawano stypendium niepełne (np płaciło się połowę czesnego).
                      Oczywiście dotyczy to osób które wcześniej dostały się do szkoły czyli zdały
                      egzamin.
                  • Gość: az Re: Gimnazjum na Starej Ochocie IP: *.spray.net.pl 18.01.07, 21:37
                    Polecam Gimnazjum nr17 na Powst Wielkopolskich. Małe więc nie ma anonimowości
                    jak w molochach. Warunek - dziecko chce uprawiać sport - chłopak koszykówkę
                    dziewczyna piłkę ręczną lub gdzieś trenować coś w klubie.
                    • arios_the_mak Re: Gimnazjum na Starej Ochocie 19.01.07, 10:02
                      Osobiście mogę się wypowiedzieć tylko o gimnazjum nr 14, ponieważ je skończyłem
                      3 lata temu. Cały czas utrzymuje kontakt z niektórymi nauczycielami oraz z
                      dyrekcją. Zgadzam się z opinią, że chemia jest na wysokim poziomie, ale jeżeli
                      dziecko choć trochę interesuje się tym przedmiotem nie powinno mieć problemów.
                      Także poloniści są bardzo dobrzy (miałem szczęście być wychowankiem p. Agnieszki
                      Skrochockiej), jest sporo kółek zainteresowań prowadzonych z werwą, dyrekcja
                      jest do rzeczy i interesuje się szkołą, a nie, tak jak niestety czasami ma to
                      miejsce, "odwala swoje i do domu". Co do matematyków - z p. Borowikiem zajęć nie
                      miałem, ale słyszałem wiele pozytywnych opinii o nim. Kończyłem profil mat-inf i
                      w sumie jedyna rzecz do jakiej mogę się przyczepić to trochę zbyt niski poziom
                      informatyki właśnie, ale to przez te 3 lata mogło się zmienić, zresztą już wtedy
                      zajmowałem się informatyką "na poważnie", więc mogę mieć wypaczone spojrzenie w
                      tej kwestii ;).
                      Pozdrawiam
              • Gość: pete2 Re: Gimnazjum na Starej Ochocie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.07, 09:40
                jeśli choć jedno dziecko spożywa alkohol lub pali papierosy to jest to juz
                problem więc proszę o wskazanie gimnazjum gdzie ŻADEN uczeń tego nie próbował
                (oczywiście nie w szkole) Nie może być inaczej - i tu masz rację - skoro do
                gimnazjum uczęszczają nastolatkowie razem z 18-tolatkami a tak sie w gimnazjach
                dzieje. Gimnazjum jako sama instytucja jest jakąś pomyłką.
                • Gość: s Re: Gimnazjum na Starej Ochocie IP: *.crowley.pl 16.02.07, 11:03
                  No to mamy zagwozdkę nomenklaturową. Więc muszę uściślić. Gdy dziecko spożywa
                  alkohol lub pali papierosy, jest to oczywiście problem. Natomiast, jeżeli jest
                  to jeden z pojedynczych przypadków w szkole, to trudno mówić o problemie
                  wychowawczym na skalę szkoły. Gdy jednak ilość tych przypadków jest duża
                  (powiedzmy, więcej niż kilka, kilkanaście procent) powiedziałbym, że w takiej
                  szkole jest problem. I to miałem na myśli, pisząc, że nie w każdej szkole
                  papierosy i alkohol mają rangę problemu.
    • de_ogon do ociec 20.01.07, 10:30
      Czy możesz podzielić się wrażeniami z klas IV-VI s SP 23? Moje dziecię jest tu
      w klasie III. Wkrótce zmieniamy adres i stąd dylemat: czy w przyszłym roku
      warto dojeżdżać do starej szkoły, czy zmienić na coś w pobliżu. Zawsze to ci
      sami koledzy, znane środowisko... Ew. pisz na priv
      Kinga
    • el_la Re: Gimnazjum na Starej Ochocie 12.02.07, 19:00
      Podciagam wątek :) Może jeszcze jakies opinie o ochockich gimnazjach ?
      • Gość: monika Re: Gimnazjum na Starej Ochocie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.07, 10:53
        witam.
        chciałabym polecić gimnazjum na jasielskiej. to szkoła prywatna, kameralna.
        duży nacisk kładą na indywidualizację. bardzo przyjazna szkoła i wcale nie taka
        strasznie droga. wysoki poziom angielskiego(5xtygodniowo). jeżeli dziecko jest
        uzdolnione np. matematycznie to można mieć pewność, że będzie się rozwijało w
        tym kierunku. moja córka bardzo lubi tę szkołę.
        • el_la Re: Gimnazjum na Starej Ochocie 15.02.07, 14:10
          Słyszałam, że tam stosunki między dziećmi sa bardzo anonimowe. Nie ma przyjażni,
          życia "po lekcjach". Taki urząd, do którego chodzi się "pobierać wiedzę" i nawet
          nie zna petentów stojących obok w kolejce...
    • lanooz Re: Gimnazjum na Starej Ochocie 04.07.07, 21:51
      Polecam z całego serca gimnazjum przy barskiej nr. 14
      Jestem absolwentką tej szkoły, skończyłam ją w tym roku. Naprawdę nie
      zmieniłabym na żadne inne gimnazjum.
      Zdecydowanie odradzam gim nr 15 przy skarżyńskim. Potocznie mówiąc, ludzie tam
      spadają na psy.
      Pozdrawiam.
      • Gość: lolo Re: Gimnazjum na Starej Ochocie IP: *.aster.pl 05.07.07, 14:37
        po pierwsze nie ma gimnazjum nr 15 przy skarżyńskim,
        po drugie szkoda gadać

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka