Dodaj do ulubionych

o lotnisku ostatni raz..(by SL4q)

22.09.03, 20:39
Chcialbym zwrocic uwage na to, iz to wokol lotniska zaczela sie rozrastac
zabudowa, a nie odwrotnie. Dlatego w mojej opini lotnisko nie zostanie
przeniesione. Koszta byly by ogromne: zakup nowego terenu, niwelacja,
wybudowanie terminala i pasa startowego(Jestem pewien ze 1km pasa jest o
wiele drozszy od 1 km autostrady - przeciez po autostradzie jezdza tylko
samochody i ciezarowki a na lotnisku laduja samoloty o masie niezadko ponad
150 ton - pas startowy musi byc zbudowany z o wiele grubszej warstwy betonu)
Lotnisko w tym znajduje sie od dawna, zapewne Wy, wprowadzajac sie w jego
okolice nie mogliscie go przeoczyc. Dlatego w okolicy lotniska mieszkania sa
troche tansze.
Kolejnym aspektem jest to, ze w kraju bezprawia nikt nie wezmie pod uwage
garstki prostestujacych osob.
Poza tym skad wziac na to pieniadze? nie ma pieniedzy na sluzbe zdrowia(co
jest niezbedne), na gornikow itp. wiec czy ktos bedzie przenosil lotnisko
wydajac przy tym setki mln zlotych(co jest absolutnie zbedne)... ???

ps. sam mieszkam w poblizu lotniska(w poblizu RKS-u) i nie przeszkadza mi
ono..
pozdrawiam,
SL4q
Obserwuj wątek
    • Gość: jacek o lotnisku ostatni raz.. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.09.03, 21:40
      az sie rozmarzylem - pozegnanie - ale nie znowu ten sam stek bzdur

moze choc jakies jedno wyliczenie ...

nie, jak zwykle polprawdy i pierdulki

kolejny madralinski - nie wie, nie ma pojecia, ale zabiore glos tak na wszelki
      wypadek

popieraj przekrety -daleko zajdziesz

• Gość: SL4q Re: o lotnisku ostatni raz.. IP: *.acn.waw.pl 22.09.03, 21:51
        > kolejny madralinski - nie wie, nie ma pojecia, ale zabiore glos tak na
        wszelki
        > wypadek
        >
        > popieraj przekrety -daleko zajdziesz
        >
        No stary masz racje,
        Tak naprawde mieszkam w Krakowie a nie kolo lotniska,
        Tak naprawde to ja nie wiem ze tego typu prostesty sa wszedzie na swiecie
        prowadzone przez mieszkancow okolic lotniska(moze oprocz Chin? itp.).. i
        wszedzie sa one BEZSKUTECZNE !!
        ps. Lotniska budowane za miastem byly czesciej kiedys(typu 40 km od miasta), bo
        samoloty byly o wiele glosniejsze..
        Taki protest moze najwyzej zwrocic uwage na to, ze nastepne lotnisko powinno
        byc oddalone.. IMO To lotnisko zostanie w tym miejscu jeszcze na dlugo..
        • Gość: jacek o lotnisku ostatni raz..... IP: *.u.mcnet.pl 23.09.03, 08:35
          samoloty byly glosniejsze - ale bylo ich mniej - teraz halas rosnie dosc szybko

mimo wszystko protesty na swiecie maja coraz wieksza skutecznosc - np w 2001
          zamknieto pas nalotu nad Amsterdamem, niedawno po prostestach lotnisko
          Schipholzadeklarowalo wykup domow w okolicznych wsiach, budowa lotniska w
          Schoenefeld ma juz 3 lata opoznienia itp

w 1998 Polska podpisala deklaracje w Aarhus - wymagajaca udzialu spoleczenstaw
          w procesie podejmowania decyzji
          przepisow prawa zlamanych przy rozbudowie lotniska Okecie jest bardzo wiele
          czas na nowe lotnisko
          • Gość: SL4q Re: o lotnisku ostatni raz..... IP: *.acn.waw.pl 23.09.03, 12:36
            Gość portalu: jacek napisał(a):

> samoloty byly glosniejsze - ale bylo ich mniej - teraz halas rosnie dosc
            szybko
            >
            >
            > mimo wszystko protesty na swiecie maja coraz wieksza skutecznosc - np w 2001
            > zamknieto pas nalotu nad Amsterdamem, niedawno po prostestach lotnisko
            > Schipholzadeklarowalo wykup domow w okolicznych wsiach, budowa lotniska w
            > Schoenefeld ma juz 3 lata opoznienia itp
            >
            > w 1998 Polska podpisala deklaracje w Aarhus - wymagajaca udzialu
            spoleczenstaw
            > w procesie podejmowania decyzji
            > przepisow prawa zlamanych przy rozbudowie lotniska Okecie jest bardzo wiele
            > czas na nowe lotnisko
            Stary, ja wiem ze nie ma takiej mozliwosci..
            Nie teraz, nie w tym kraju - to jest Polska..
            Jak juz pisalem brakuje pieniedzy na wiele podstawowych rzeczy(rowniez
            swiadczen zdrowotnych..)
            Dlatego, powtarzam, jestem pewien ze tego lotniska nie zamkna.. Nie ma kasy
            wogole, a na takie pierdolki jak przeniesienie lotniska to juz wogole..
            ps. Zgodze sie z Toba ze lotnisko moglo by byc wybudowane z dala miasta, ale
            nie ma kasy na to zeby je przeniesc..
            Gdyby sie juz cos konkretnego z tego prostestu rozwinelo ktos da lapowke, a
            lotnisko zostanie tam gdzie bylo..

• Gość: jacek LOTNISKO W MODLINIE IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.10.03, 21:49
              LOTNISKO – nasza szansa

Zapewne wszyscy Państwo Czytelnicy słyszeli o mającej zapaść do końca tego roku
              (może z niewielkim poślizgiem) decyzji rządu w sprawie lokalizacji drugiego
              portu lotniczego dla Warszawy. Wśród potencjalnych kandydatów na przyszłą
              lotniczą inwestycję znajduje się Nowy Dwór Mazowiecki z powojskowym lotniskiem
              w Modlinie.
              Cokolwiek by nie mówić o uciążliwości takiego przedsięwzięcia dla ludzi i
              środowiska – decyzja lokalizująca międzynarodowe lotnisko w najbliższej okolicy
              jest ogromną szansą na rozwój regionu obejmującego olbrzymią część północnego
              Mazowsza. I odwrotnie: każda decyzja, która umiejscowi takie lotnisko na zachód
              lub południe od Warszawy będzie katastrofą gospodarczą naszych terenów. Jak
              jest – każdy widzi. Mimo bliskości aglomeracji stołecznej nasze miasto i
              okolice dotyka gospodarczy marazm. Ciągły spadek zamożności mieszkańców
              skutkuje dużym bezrobociem, rosnącym marginesem patologii i przestępczości i
              negatywnie odbija się na budżetach miast i gmin. Jak świeżego powietrza
              potrzebujemy teraz ożywczego powiewu inwestycji gospodarczych, dających pracę i
              pieniądze. Po wielu niezrealizowanych projektach, dotyczących zagospodarowania
              mienia powojskowego, lotnisko położone w Nowym Dworze Mazowieckim jest jedną z
              ostatnich szans dla naszych okolic. Ekspansja stołecznego przemysłu w kierunku
              północnym byłaby także zgodna z zasadami zrównoważonego rozwoju Warszawy –
              kierunki zachodni i południowy powoli zaczynają się dusić z powodu trudności
              komunikacyjnych i coraz bardziej ograniczonej możliwości pozyskiwania gruntów.
              Państwo zafundowało nam olbrzymi garnizon wojskowy, który, kiedy jeszcze
              funkcjonował, był dobrodziejstwem. Obecnie, po wyjściu wojska, jest
              przekleństwem tych stron. To samo państwo, niezależnie od tego kto nim rządzi,
              jest odpowiedzialne za odbudowanie struktur gospodarczych w ogołoconym z wojska
              i przemysłu regionie. Już od bardzo wielu lat nasze państwo uchyla się od tego
              obowiązku.
              Mimo niekwestionowanych przewag „nowodworskiej” lokalizacji portu lotniczego,
              takich jak doskonałe warunki klimatyczne, znakomita infrastruktura, najlepsze
              możliwości komunikacyjne z Warszawą, dobre parametry techniczne pasa startowego
              oraz właściwie nieograniczone możliwości rozbudowy, pojawiają się doniesienia
              dyskredytujące Modlin, w porównaniu z innymi miejscami. Docierają pogłoski
              świadczące o możliwości politycznego, a nie wyłącznie merytorycznego wyboru
              lokalizacji. Nic dziwnego. Oprócz lobby pro-okęciowego, które spowodowało
              uruchomienie, owianej atmosferą skandalu i protestów społecznych, inwestycji
              rozbudowy ściśniętego w środku miasta lotniska, działają rzecznicy pozostałych
              pięciu miast „walczących” o lokalizację portu lotniczego.
              Wiemy o wysiłkach Urzędu Miasta w Nowym Dworze Mazowieckim i osobiście
              Burmistrza Miasta, zmierzających do uzyskania korzystnej dla nas decyzji. Znamy
              świetne wystąpienie Pana Burmistrza na sejmowej Komisji Infrastruktury i wiemy
              o innych Jego działaniach na rzecz „nowodworskiej lokalizacji”. Widoczne są
              także starania Starostwa Powiatowego idące w tym samy kierunku. Mogą one jednak
              nie wystarczyć. Przykład rozbudowy „Okęcia” świadczy o tym, iż nie wszystkie
              rządowe decyzje są celne i zasadne. Nasze pierwsze kontakty z Porozumieniem
              Stowarzyszeń, Jednostek Samorządowych i Grup Mieszkańców Zagrożonych Rozbudową
              Lotniska Okęcie, reprezentującym obszar zamieszkały przez około 100.000 ludzi
              ukazały nam sprzeczności tej decyzji z dążeniami mieszkańców, prawem lokalnym,
              zasadami ekonomii, europejskimi dyrektywami czy choćby zdrowym rozsądkiem.
              Aby nie popełnić grzechu zaniechania i biernego oczekiwania na „wyrok”
              powołaliśmy Społeczny Komitet na rzecz Lokalizacji Międzynarodowego Portu
              Lotniczego w Nowym Dworze Mazowieckim. Zamierzamy prowadzić działania
              wspomagające wysiłki urzędów i urzędników. Apelujemy do wszystkich mieszkańców:
              nie pozostawiajmy naszych włodarzy w samotnej walce o nas wszystkich. Naszym
              obywatelskim obowiązkiem jest podjęcie maksymalnych wysiłków i uruchomienie
              wszelkiej inicjatywy w celu wykorzystania tej, jedynej w swoim rodzaju, szansy.
              Jeśli rozwój Warszawy podąży za portem lotniczym w innym kierunku niż północny,
              możemy pozostać na długie dziesięciolecia biedną prowincją.
              Lista członków naszego Komitetu pozostaje otwarta. Wiele znanych lokalnych
              osobistości zgłosiło chęć działania w ramach Komitetu – postaramy się,
              korzystając z uprzejmości Tygodnika Nowodorskiego, publikować listę członków
              Komitetu i, w miarę możliwości, działania prowadzone przez ten zespół.
              Postaramy się nie zmarnować żadnej okazji w celu promocji naszego miasta i
              uzyskania jedynej możliwej lokalizacji drugiego lotniska dla Warszawy w Nowym
              Dworze Mazowieckim. Do wspólnego działania zapraszamy wszystkich.

• Gość: Grodek Re: o lotnisku ostatni raz..(by SL4q) IP: *.studiokwadrat.com.pl 23.09.03, 13:41
      Podpisuję się obiema rękami pod postem SL4q.
      A z Jackiem chyba nie ma sensu dyskutować. On poglądów nie zmieni i nie
      przemówi do niego żaden argument. Najlepiej byłoby aby wszyscy w tym kraju
      zrzucili się na przeniesienie lotniska w miejsce mniej uciążliwe dla Jacka i
      jego sąsiadów (którzy zamieszkując na Okęciu mieli chyba nadzieję, że ruch
      lotniczy będzie malał, a nie rósł).
      • Gość: jacek o lotnisku ostatni raz..(by SL4q) IP: *.u.mcnet.pl 23.09.03, 13:52
        mozesz sie podpisac i czterema rekami pod dowolnym postem - przy twojej wiedzy
        jest to zrozumiale

to prawda, ze nie ma sensu ze mna dyskutowac - dopoki nie posiada zadnej wiedzy
        na ten temat

tak na marginesie - istnieje wiele dokumentow mowiacych o koniecznosci
        zmniejszenia uciazliwosci lotniska Okecie

jesli chodzi o zrzutke na nowe lotnisko - sam sie dorzuce z duza checia, mysle
        ze korzysci z nowego lotniska bedzie ogomna ilosc, wiec nasladowcy sie znajda
        • Gość: SL4q Re: o lotnisku ostatni raz..(by SL4q) IP: *.acn.waw.pl 23.09.03, 20:54
          > tak na marginesie - istnieje wiele dokumentow mowiacych o koniecznosci
          > zmniejszenia uciazliwosci lotniska Okecie
          >
          > jesli chodzi o zrzutke na nowe lotnisko - sam sie dorzuce z duza checia,
          mysle
          > ze korzysci z nowego lotniska bedzie ogomna ilosc, wiec nasladowcy sie
          znajda
          "Jest wiele dokomentow ple ple ple" - co to za belkot? W krainie lapowek i
          komuny trzeba patrzec realnie - wierzysz w to ze przeniosa to lotnisko ???
          odpowiedz serio.. nie urkywam ze jak odpowiesz 'tak' to Cie wysmieje(takie moje
          zdanie na ten temat) - i Ty jeszcze kogos posadzasz o nielogiczne myslenie??
          Tak? Jestem pewien ze gdyby korzysci bylo wiecej niz minusow to lotniska na OKE
          juz dawno by nie bylo...
          i prosze o odpowiedz na jeszcze jedno pytanie:
          Czy jak sie wprowadzales w okolice lotniska nie brales pod uwage tego ze ono
          tam jest?
          Czy moze zaskoczylo Cie to ze to lotnisko jest tak nietypowe ze startuja z
          niego samoloty?
          Moze zaraz bedziesz protestowac zeby w samolotach zmienili silniki na
          elektryczne(muahahha) zeby byly cichsze?
          Prosze Cie, naprawde, prosze - o realne myslenie.. Halo! jestesmy w Polsce nie
          w USA..
          • Gość: jacek o lotnisku ostatni raz.. czyzby ... IP: *.u.mcnet.pl 24.09.03, 08:31
            to twoj problem ze sie godzisz na lapowki komuny - JA NIE !!!

logika nie jest twoja mocna strona - odsylam do podrecznikow

to ze nie jestesmy w USA to rowniez w tym momencie atut - miedzy innymi jest
            wieksze uzasadnienie dla rozwoju kolei - w zasadzie zabitej tam na amen ze
            wzgledu na odleglosci

• Gość: SL4q Re: o lotnisku ostatni raz.. czyzby ... IP: *.acn.waw.pl 24.09.03, 13:08
              Gość portalu: jacek napisała:

> to twoj problem ze sie godzisz na lapowki komuny - JA NIE !!!
              Uwazam, ze to co powiedziales jest smieszne..
              po
              1. to ze nie zgadzasz sie na lapowki nie oznacza ze im zapobiegasz wiec
              wlasciwie niczego to nie zmienia..
              2. Ciagle nie napisal czy wierzysz w to ze to lotnisko zostanie przeniesione,
              nakladem ogromnych kosztow, tylko dlatego ze przeszkadza to garstce(smiem
              watpic ze wiekszosci) mieszkancow Okecia..
              3. Co zamiezasz zrobic zeby to lotnisko zostalo przeniesione??
              • Gość: jacek o lotnisku ostatni raz.. czyzby ... IP: *.u.mcnet.pl 24.09.03, 13:53
                1. mysle ze nie ma lepszego sposobu na wyeliminowanie lapowek niz domaganie sie
                jawnosci i odpowiedzi na pytania - mysle, ze osmieszanie mieszkancow to sposob
                na dalsze lapowki i przekrety

2. rozbudowa tego lotniska przeszkadza w rozwoju Warszawy - musi zostac
                zbudowane nowe, zas oczywiste jest, ze budowa nowego to powolna likwidacja
                lotniska na Okeciu

3. duzo rzeczy
          • Gość: magma9 Re: o lotnisku ostatni raz..(by SL4q) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.03, 10:57
            hej
            Pisalam to wiele razy i nie dociera.przed wojna tez tu mieszkali ludzie i jakby
            nie bylo rozmnazali sie, budowali nowe domy itd, a jak wygladalo wtedy TO
            lotnisko, popytaj sie najstarszych ludzi z Okecia.Usmiejesz sie :))) bo jak
            zwykle jestescie niedoinformowani.
            NIe kazdy wprowadzal sie tutaj w ciagu ostatnich np 20 czy 30 lat kiedy juz cos
            tam zauwazalnego latalo.
            Mieszkam tu od urodzenia czyli od 1965 roku, dobrze mi z tym itd
            Wiem ze przegramy (mieszkamy w Polsce, a to glupi, chory i zly kraj)i lotnisko
            sobie bedzie, ale wkurzaja mnie posty ludzi, ktorzy ciagle wyciagaja dwie sprawy
            1. ze jak sie wprowadzalam to wiedzialam gdzie
            2. ze licze w zwiazku z tym na odszkodowanie
            W obu przypadkach to wielka bzdura!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            Nie wyprowadze sie stad, bo mi tu dobrze. MOje dzieci tez tu zostana, to co
            zainwestowalam w moj dom, to moje i niech mi nikt nie wypomina, ja od nikogo
            tez nic nie chce.Nie mowiac o tym ze LOt-u nie stac na te odszkodowania,
            dopiero zaczynaja o tym mowic jak jest podpisana ustawa.Moj Boze ten kraj jest
            makabryczny!!!!
            Urodzilam sie w tym domu i wreszcie odczepcie sie od takich ludzi jak ja, mam
            dosc, tak jak Jacek, mam dosc ignorancji (chociaz na troche inny temat).
            Mam dosc rowniez tego zadufania w sobie.
            pozdrowienia dla normalnych (a takich coraz mniej........:((((((
            • Gość: SL4q Re: o lotnisku ostatni raz..(by SL4q) IP: *.acn.waw.pl 03.10.03, 17:59
              Gość portalu: magma9 napisał(a):
              > 1. ze jak sie wprowadzalam to wiedzialam gdzie
              Racja :)
              > 2. ze licze w zwiazku z tym na odszkodowanie
              A tego juz nie wiem, chociaz na to nie wyglada :PPP
              > Nie wyprowadze sie stad, bo mi tu dobrze. MOje dzieci tez tu zostana, to co
              > zainwestowalam w moj dom, to moje i niech mi nikt nie wypomina, ja od nikogo
              > tez nic nie chce.
              No i luz :)
              ps. ktos jeszcze lubi popatrzec przy sniadaniu na startujace/ladujace
              samoloty ? :)
              • Gość: jacek o lotnisku ostatni raz..(by SL4q) IP: *.u.mcnet.pl 06.10.03, 08:27
                zajadlosc godna lepszej sprawy - szkoda ze wynika z braku wiedzy
              • gwiazdka67 Re: o lotnisku ostatni raz..(by SL4q) 08.10.03, 14:29
                Gość portalu: SL4q napisał(a):

> Gość portalu: magma9 napisał(a):
                > > 1. ze jak sie wprowadzalam to wiedzialam gdzie

> Racja :)

Wyrwane z kontekstu:)

> > 2. ze licze w zwiazku z tym na odszkodowanie
                > A tego juz nie wiem, chociaz na to nie wyglada :PPP

Przykro, ze skoro odpowiadasz to nie czytasz dokladnie

> > Nie wyprowadze sie stad, bo mi tu dobrze. MOje dzieci tez tu zostana, to c
                > o > > zainwestowalam w moj dom, to moje i niech mi nikt nie wypomina, ja od
                nikogo tez nic nie chce.

> No i luz :)

Pewnie ze luz ;) Dziwi cie ze istnieja tacy ludzie: uczciwi, nieiteresowni i w
                dodatku nie pieniacze :)

> ps. ktos jeszcze lubi popatrzec przy sniadaniu na startujace/ladujace
                > samoloty ? :)

jak laduja to i tak malo sluchac, a nad moim domem nie startuja (jeszcze)
                sniadanie jadam w pracy

a tak poza tym post dotyczyl glownie tych co sie czepiaja i jak widac dalej sie
                czepiaja, a wiec jeszcze raz odczepcie sie....wrrr i..... czepiajcie sie swoich
                bossow co z tego kase maja
                pa
    • Gość: Grodek Grodek do Jacka IP: *.studiokwadrat.com.pl 24.09.03, 11:34
      Jacku,
      Ponieważ twierdzisz, że stan mojej wiedzy na temat możliwości przeniesienia
      Okęcia jest zerowy mam prośbę: wyjaśnij mi wszystko jak tępakowi. Gdzie, ZA CO,
      jak szybko, etc. jeżeli Twoje argumenty będą logiczne na pewno przyznam Ci
      rację. Tylko bez ble, ble i bla, bla w rodzaju: "jest masa chętnych
      inwestorów", ... . Proszę o konkrety.
      • Gość: jacek szanowny grodku ... IP: *.u.mcnet.pl 24.09.03, 12:19
        doceniam twoj wysilek - niestety musze cie rozczarowac

przygotowanie studium w tej sprawie to wysilek dla sporego zespolu - z
        powodow oczywistych nie udostepniam tego typu wiedzy w internecie i w
        szczegolnosci za darmo

niemniej jednak decyzja o rozbudowie lotniska Okecie - zbrodnicza i
        marnotrawcza - zostala podjeta bez jakiegokolwiek studium wykonalnosci, biznes
        planu - co w wypadku tak znacznego budzetu - 300 mio usd budowa + 300 mio usd
        drogi + ogromne odszkodowania - wydawac by sie moglo konieczne

jest to podstawowy argument LOGICZNY - wydawanie takiej kasy nie moze byc
        oparte na decyzji politycznej (sufit, fusy, wrozka) i koniec

caly proces decyzyjny odbywa sie tu kosztem prawa, zasad demokratycznych,
        kosztem zdrowego rozsadku i regul ekonomicznych - pisalem o tym wiele razy,

a to ze obecnie planowany terminal i tak sie zapcha za 5 lat - to tez jasne - i
        co o wtedy - trzeci pas, nowy terminal itd itp - miasto bedzie umierac - a
        lotnisko Okecie i tak zbankrutuje ... bo prywatni operatorzy uruchomia
        Sochaczew, Modlin, Nowe Miasto i Radom - nie obciazone wysokimi kosztami
        odszkodowan (wyplaty odszkodowan zbiegna sie w czasie z malejacymi wplywami
        Okecia)

• Gość: Grodek Re: szanowny grodku ... IP: *.studiokwadrat.com.pl 24.09.03, 12:47
          Nie prosiłem Cię o specjalistyczną analizę tej inwestycji, tylko o logiczne
          argumenty (bez haseł "zbrodnicze", etc.). Oczywiście ich nie podałeś, bo
          argument że za 5 lat Okęcie ponownie się zapcha nie jest niczym poparty. Ruch
          lotniczy w Wawie będzie się zwiększał do pewnego stopnia. Nigdy Wawa nie będzie
          głównym portem przesiadkowym w rejonie (jak chcieliby niektórzy). Reszta to
          oczywiście ble, ble mieszkańców Okęcia, Raszyna i Włoch.
          • Gość: jacek szanowny grodku ... IP: *.u.mcnet.pl 24.09.03, 13:27
            no wiec po raz kolejny wykazales sie niewiedza - a ja juz dawno sugerowalem
            zapoznanie sie z materialami zrodlowymi - np. tempem wzrostu liczby pasazerow i
            operacji na lotnisku - z tego wynika jasno osiagniecie kresu przepustowosci w
            2010 ....

wiedzial bys o ZBRODNICZYM pomysle stworzenia hubu przesiadkowego na Okeciu -
            nawet jesli nie bedzie glownym

nie jest to haslo - tylko nazywanie rzeczy po imieniu

tak wiec zanim napisze swoje kolejne ble i bla oraz zanim po raz kolejny
            obrazisz OKRADANYCH mieszkancow Okecia, Wloch, Ursynowa, Ursusa, Raszyna,
            Piaseczna, Michalowic i Lesznowoli - dowiedz sie czegos, poczytaj - i mysl -
            to nie boli
            • Gość: SL4q Okradli Jacka? A moze (psychicznie)wykastrowali?? IP: *.acn.waw.pl 24.09.03, 13:35
              tak wiec zanim napisze swoje kolejne ble i bla oraz zanim po raz kolejny
              obrazisz OKRADANYCH mieszkancow Okecia, Wloch, Ursynowa, Ursusa, Raszyna,
              Piaseczna, Michalowic i Lesznowoli - dowiedz sie czegos, poczytaj - i mysl -
              to nie boli..
              1. Nie mozesz mowic o jakiejkolwiek kradziezy w imieniu wszystkich
              (mieszkancow), bo nie wszyscy tak mysla..
              2. Moze napiszesz zaraz ze czujesz sie "psychicznym kastratem" przez to
              lotnisko.. mam prosbe.. pisz w swoim imieniu a nie mieszkancow okolic lotniska -
              tak sie tylko osmieszasz i tracisz wiarygodnosc..
              Wg. mnie zachowujesz sie jak awanturnik i ktos pokroju LPR-u czy Samoobrony,
              lub niektórych ekologow..
              < ODPOWIEDZ!! >
              Czemu sie stad po prostu nie wyprowadzisz??
              < ODPOWIEDZ!! >
              • Gość: jacek wykastrowali (SL4q) IP: *.u.mcnet.pl 24.09.03, 13:47
                mowisz nie pisz w imieniu wszystkich - a sam piszesz w imieniu wszystkich ...

mam prawo mowic o kradziezy - bo tak to sie traktuje na calym swiecie -
                ograniczanie praw wlasnosci bez odszkodowania to KRADZIEZ

skad u ciebie ten kompleks kastracji ? czyzby ...

SL4q - nie zalezy mi na wiarygodnosci w twoich oczach - twoja zajadlosc w tej
                sprawie nie jest przypadkowa

mozesz mnie nazywac awanturnikiem z LPR lub Samoobrony, kazac mi sie wynosic -
                bos glupi i nieuczciwy - ja znam swoje PRAWA i bede z nich korzystal

• Gość: SL4q przeprowadzka na ksiezyc? IP: *.acn.waw.pl 24.09.03, 14:00
                  Wydajesz sie byc smieszny..
                  Prawa sa, jest w Polsce duzo praw.. czasem bywaja przepisy wykonawcze..
                  Ale jak juz napisales w Polsce prawo nie jest przestrzegane..
                  Ciagle nie napisales odpowiedzi na moje pytanie:
                  DLACZEGO SIE PO PROSTU NIE WYPROWADZISZ??
                  • Gość: jacek przeprowadzka na ksiezyc? IP: *.u.mcnet.pl 24.09.03, 14:43
                    co do ciebie mam pewnosc - ty jestes smieszny - i niekonsewentny

natomiast nie mam obowiazku odpowiadac na glupie pytania

jesli sie zgadzasz na to ze w Polsce prawo jest nieprzestrzegana - stajesz sie
                    wspolnikiem
                    • Gość: SL4q Re: przeprowadzka na ksiezyc? IP: *.acn.waw.pl 24.09.03, 16:19

> co do ciebie mam pewnosc - ty jestes smieszny - i niekonsewentny
                      >
                      > natomiast nie mam obowiazku odpowiadac na glupie pytania
                      >
                      >
                      > jesli sie zgadzasz na to ze w Polsce prawo jest nieprzestrzegana - stajesz
                      sie
                      > wspolnikiem
                      Unikanie odpowiedzi nie jest sposobem:
                      pytam po raz kolejny:
                      CZEMU SIE NIE PRZEPROWADZISZ??
                      Skoro jestes taki "Powerfull" ze chcesz przeniesc lotnisko poza miasto(ciekawe
                      kto za to zaplaci), to nie mozesz sie sam przeniesc??
                      " jesli sie zgadzasz na to ze w Polsce prawo jest nieprzestrzegana - stajesz
                      sie wspolnikiem " - REWELACJA !!
                      Ty siedzisz w pokoju, mowisz innym te slowa i nic nie robisz zeby bylo lepiej i
                      myslisz ze jestes lepszy?? brawo..
                      • Gość: jacek sl4q spadl z ksiezyca ... IP: *.u.mcnet.pl 24.09.03, 16:53
                        facet, pozwol, ze powtorze swoj zarzut - wypowiadasz sie na tym forum (sam
                        zaczales watek) o rzeczach - o ktorych nie masz pojecia

zajadlosc twoja - w zlej sprawie - swiadczy o tobie bardzo zle

byc moze na tym polega twoja praca - robisz to jednak nieudolnie, ale nie ty
                        jeden, jakubowska tez sie dala zlapac - przez nieudolnosc

jesli chodzi o twoje BEZCZELNE pytania - nie odpowiem ci, podobnie jak 200
                        tysiecy osob ( z tendencja rosnaca, bo miasto sie rozwija), ktore zamieszkuje
                        obszary dotkniete halasem lotniczym - ja i inni mamy prawo tu mieszkac, bo to
                        jest MIASTO. lotnisko ma miastu sluzyc, a nie odwrotnie

o tym co ja robie i gdzie decyduje ja - i nie musze sie przed toba tlumaczyc

tlumaczyc sie, juz niedlugo, beda wszyscy winni bzdurnej i ZBRODNICZEJ decyzji
                        o rozbudowie lotniska OKECIE

• Gość: SL4q Re: sl4q spadl z ksiezyca ... IP: *.acn.waw.pl 24.09.03, 17:41
                          odnosze wrazenie ze skoro to wg. Ciebie jest "zbrodnia" to masz ciekawy sposob
                          widzenia swiata..
                          "facet, pozwol, ze powtorze swoj zarzut - wypowiadasz sie na tym forum (sam
                          zaczales watek) o rzeczach - o ktorych nie masz pojecia " - mam rozumiec ze
                          pozjadles wszystkie rozumy, a ja nic nie wiem(widocznie moj tez zjadles ;P)..
                          -Jak wyobrazasz sobie droge, ktora musisz przejsc zeby lotnisko zostalo
                          zamkniete?
                          -Czy wg. Ciebie przeniesienie lotniska jest bardziej konieczne, niz np.
                          finansowanie szpitalów, albo obwodnica(bo moze ciezarowki jezdzace przez
                          Warszawe halsuja jeszcze wiekszej rzeszy osob)..
                          -Co by Ci znow przeszkadzalo jak by lotnisko zostalo zamkniete?
                          -Czy ogladales/czytales ksiazke pt. "Dzien Świra" ??
                          -Czy w swoim mniemaniu uwazasz sie za osobe myslaca jak najbardziej realnie?
                          • Gość: jacek sl4q spadl z ksiezyca ... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.09.03, 21:11
                            tak i dzien swira i dzien swistaka

to ze sie po raz kolejny wykazujesz niewiedza - to twoj problem
                            mozesz mizarzucac zjadanie rozumow - ja cie odyslam do zrodel - ty pleciesz trz
                            po trzy bez roby poznania zagadnien
                            rozbudowa lotniska w obecnym miejscu - jest NAJDROZSZYM wariantem, marnotrawcza
                            prowizorka - wiec biadolenie o szpitalach w tym kontekscie to absurd
                            rowniez kwestia ruchu kolowego (a wiec brak obwodnicy) bedzie bardziej
                            dokuczliwa w tym wariancie
                            w tej chwili potrzebne jest lotnisko klasy economy - takie jak Luton i
                            Gatwick - a nie terminal za kupe kasy i potezny wezel drogowo-kolejowy w srodku
                            miasta
                            a takie mozna odpalic za 1/4 kosztow rozbudowy Okecia - z zachowaniem
                            mozliwosci rozbudowy, sa jeszcze lotniska w Krakowie, Katowicach, Poznaniu i
                            Gdansku - maja jeszcze due mozliwosci rozwojowe

a pojecie ZBRODNIA jest tu jak najbardziej uzasadnione, znane juz sa
                            wystarczajace dowody na szeroka szkodliwosc spalin, halasu i setek trucizn
                            zwiazanych z eksploatacja lotnisk - w szzcegolnosci w koncentracjach
                            wystepujacych prze przelocie startujacego/ladujacego samolotu

polecam www.areco.org, www.fluglaerm.de

• Gość: SL4q Re: sl4q spadl z ksiezyca ... IP: *.acn.waw.pl 24.09.03, 21:37
                              > rozbudowa lotniska w obecnym miejscu - jest NAJDROZSZYM wariantem,
                              marnotrawcza
                              ZAPEWNE TA WIADOMOSC POCHODZI ZE ZRODLA PRZECIWNEGO ROZBUDOWIE LOTNISKA?
                              > prowizorka - wiec biadolenie o szpitalach w tym kontekscie to absurd
                              WIEC UWAZASZ ZE LOTNISKO WAZNIEJSZE OD SZPITALI?
                              mozliwosci rozbudowy, sa jeszcze lotniska w Krakowie, Katowicach, Poznaniu i
                              > Gdansku - maja jeszcze due mozliwosci rozwojowe - taa... wiesz gdzie jest
                              Rzeszow?
                              > a pojecie ZBRODNIA jest tu jak najbardziej uzasadnione, znane juz sa
                              > wystarczajace dowody na szeroka szkodliwosc spalin, halasu i setek trucizn
                              > zwiazanych z eksploatacja lotnisk - w szzcegolnosci w koncentracjach
                              > wystepujacych prze przelocie startujacego/ladujacego samolotu
                              TAK, NAPEWNO PRZELATUJACY SAMOLOT(SPALAJACY W SWOICH TURBINACH NAFTE) JEST
                              BARDZIEJ SZKODLIWY OD CALEJ AL.kRAKOWSKIEJ I AL.jEROZOLIMSKICH PO KTOREJ JEZDZA
                              CIEZAROWKI NA OLEJ OPALOWY..
                              ps. To odnosnie spalin i halasu - jakiej wysokosci to sie tyczy?
                              • Gość: jacek sl4q spadl z ksiezyca ... IP: *.u.mcnet.pl 25.09.03, 08:32
                                1. pokaz inne zrodlo - chetnie sie zapoznam, PPL sam sie przyznaje ze nie
                                robilo zadnych szacunkow - wiec po prostu nie wie
                                2. szpital to co innego niz lotnisko - a ta rozbudowa, w tym ksztalcie zabierze
                                kase kilkuset szpitalom
                                3. mam mape - ty nie ???
                                4. wybacz ale nie moge sie zajmowac wszystkimi problemami ludzkosci - ale z
                                pewnoscia rozbudowa lotniska zwiekszy ciezki ruch kolowy w al. Krakowskiej,
                                jako ze lotnisko nie ma polaczenia szynowego dla cargo

o jaka wysokosc tobie chodzi ???
                                • Gość: SL4q Re: sl4q spadl z ksiezyca ... IP: *.acn.waw.pl 25.09.03, 17:20
                                  > o jaka wysokosc tobie chodzi ???
                                  "znane juz sa
                                  wystarczajace dowody na szeroka szkodliwosc spalin, halasu i setek trucizn
                                  zwiazanych z eksploatacja lotnisk - w szzcegolnosci w koncentracjach
                                  wystepujacych prze przelocie startujacego/ladujacego samolotu
                                  "
                                  no.. na jakiej wysokosci musi byc ten samolot i w jakiej ilosci jest to
                                  szkodliwe...
                                  Moze masz jakies porownanie do samochodow or sth..
                                  Przeciez samochody tez wydzialaja 'setki trucizn'...
                                  • Gość: jacek sl4q spadl z ksiezyca ... IP: *.u.mcnet.pl 03.10.03, 09:16
                                    lista wysoce toksycznych substancji chemicznych uwalniajacych sie w procesie
                                    spalania paliwa lotniczego oraz przy odladzaniu samolotow jest dluga

z powodu trybu pracy silnikow samolotowych najwieksza emisja trucizn ma miejsce
                                    w pierwszej fazie lotu - ponizej 500 metrow

zas skutecznosc karcerogenow lotniczych jest trzy rzedy wielkosci lepsza niz
                                    karcerogenow samochodowych - oczywiscie porownanie jest oparte na silnikach w
                                    USA ( polskie 20 letnie diesle bija wszelka konkurencje)

oczywiscie to nie wyklucza innego problemu - spalin smaochodowych - z ktorymi
                                    tez trzeba walczyc wszelkimi mozliwymi sposobami
                                    • Gość: SL4q Re: sl4q spadl z ksiezyca ... IP: *.acn.waw.pl 03.10.03, 15:25
                                      Gość portalu: jacek napisała:
                                      > z powodu trybu pracy silnikow samolotowych najwieksza emisja trucizn ma
                                      >miejsce w pierwszej fazie lotu - ponizej 500 metrow
                                      (pierwsza faza lotu - do 500 metrow - czy moglbys ta faze jakos nazwac??)

> zas skutecznosc karcerogenow lotniczych jest trzy rzedy wielkosci lepsza niz
                                      > karcerogenow samochodowych - oczywiscie porownanie jest oparte na silnikach w
                                      > USA ( polskie 20 letnie diesle bija wszelka konkurencje)
                                      moglbys podac jakiegos konkretnego linka skad to wziales?(linka do konkretnych
                                      informacji..)
                                      > oczywiscie to nie wyklucza innego problemu - spalin smaochodowych - z ktorymi
                                      > tez trzeba walczyc wszelkimi mozliwymi sposobami
                                      lec z pianka poliuretnaowa zatykac rury wydechowe..(no co? przeciez jest to
                                      jeden ze 'wszelkich mozliwych sposobow'...)
                                      • Gość: jacek SLDq spadl z ksiezyca ... IP: *.u.mcnet.pl 03.10.03, 17:39
                                        facet tracisz czas zamiasta probowac cos zrozumiec, albo czegos sie dowiedziec

siedzisz w tej sonacie i glupiejesz
                                        • Gość: SL4q Re: SLDq spadl z ksiezyca ... IP: *.acn.waw.pl 03.10.03, 18:01

> facet tracisz czas zamiasta probowac cos zrozumiec, albo czegos sie
                                          dowiedziec
                                          >
                                          > siedzisz w tej sonacie i glupiejesz
                                          no jasne, jak zadaje Ci jakies trudniejsze pytania to odpowiadasz teoretyzujac..
                                          ty nigdy nie napiszesz 'nie wiem', mozesz komus napisac ze za malo wie or sth,
                                          ale nic logicznie wytlumaczyc nie potrafisz.. jezeli jest inaczej odpowiadaj na
                                          moje posty..
                                          • Gość: jacek SLDq spadl z ksiezyca ... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.10.03, 14:53
                                            to moze ty nie odpowiadaj na moje posty ???

zajadlosc twoja oraz manipulacje dowodza 1/ ze nie chcesz sie nic dowiedziec bo
                                            juz wiesz - wiedza sluzbowa 2/nie moze zniesc ze ktos inny mysli inaczej niz ty
                                            3/ jesli chcesz pkt 2 zasosowac przeciwko mnie - wy macie armie urzednikow,
                                            kase, gazety - a ja niewiele ponad to forum i nie mam czasu na jalowe dyskusje
                                            z oficjalnym pogladem - ktorych nie moge pojac - tak jak kiedys nie moglem
                                            pojac komunistow 4/ uwazam ze gazeta zachopowuje sie w tej sprawie haniebnie -
                                            niech maja cos drukowac w stolku
                                            • Gość: SL4q Re: SLDq spadl z ksiezyca ... IP: *.acn.waw.pl 05.10.03, 19:14

1/ ze nie chcesz sie nic dowiedziec bo
                                              > juz wiesz - wiedza sluzbowa 2/nie moze zniesc ze ktos inny mysli inaczej niz
                                              ty
                                              > 3/ jesli chcesz pkt 2 zasosowac przeciwko mnie - wy macie armie urzednikow,
                                              > kase, gazety...
                                              Tak tak, a Ty masz swoj maly swiat
                                              i ta manie przesladowcza..
                                              • Gość: jacek SLDq spadl z ksiezyca ... IP: *.u.mcnet.pl 06.10.03, 08:26
                                                Domy wokół Okęcia Mieszkańcy złożyli skargę na zbyt małą strefę ograniczonego
                                                użytkowania
                                                Skurczony zasięg odszkodowań

BEATA KALINOWSKA

Obszar ograniczonego użytkowania wokół lotniska Okęcie nie obejmuje wszystkich
                                                mieszkańców narażonych na nadmierny hałas, pozbawiając ich prawa do odszkodowań
                                                i wykupu nieruchomości - uważają członkowie Porozumienia Stowarzyszeń,
                                                Jednostek Pomocniczych i Grup Mieszkańców Zagrożonych Rozbudową Lotniska Okęcie.

Z tego m.in. powodu Porozumienie zaskarżyło w NSA rozporządzenia wojewody
                                                mazowieckiego z 19 lipca 2003 r. w sprawie utworzenia obszaru ograniczonego
                                                użytkowania (OOU) wokół lotniska. Ich zdaniem rozporządzenie narusza nie tylko
                                                szereg artykułów prawa ochrony środowiska, ale także Konstytucję RP i konwencję
                                                o dostępie do informacji, udziale społeczeństwa w podejmowaniu decyzji oraz
                                                dostępie do sprawiedliwości w sprawach dotyczących środowiska, sporządzonej w
                                                Aarhus 25 czerwca 1998 r., która obowiązuje w Polsce od 16 maja 2002 r.
                                                Przewiduje ona "rzeczywisty udział społeczeństwa" w przygotowaniu przez władze
                                                publiczne rozporządzeń, które mogą mieć "znaczące oddziaływanie na środowisko".

- Brak reakcji wojewody mazowieckiego na wnioski i uwagi mieszkańców
                                                projektowanego obszaru ograniczonego użytkowania stanowi kolejny dowód, iż
                                                udział społeczeństwa w postępowaniu był pozorny - podkreślają skarżący.

Kto poza obszarem

Janki, okolice Raszyna, ul. Karczunkowskiej i Buszyckiej w Jeziorkach i ul. 17
                                                Stycznia w Warszawie na Okęciu to tereny, które znalazły się poza OOU, mimo że
                                                objęte były pierwotnym projektem, gdyż pomiary przeprowadzone przez
                                                wojewódzkiego inspektora ochrony środowiska w Warszawie w latach 2002 - 2003
                                                wykazały tam przekroczenie norm hałasu - podkreślają skarżący.

Zwracają uwagę, że według "Kompleksowej oceny oddziaływania Lotniska Warszawa
                                                Okęcie na środowisko", na podstawie której wojewoda ustanowił OOU, zasięg
                                                ponadnormatywnego hałasu obejmuje obszar o powierzchni ok. 140 km kw., a rozwój
                                                lotniska spowoduje wzrost zagrożonej powierzchni do ok. 160 km kw. (ponad 30
                                                proc. powierzchni Warszawy). Tymczasem ustalony przez wojewodę obszar OOU ma
                                                zaledwie 52 km kw.

Nie wiadomo też, dla jakiego stanu rozwoju lotniska wojewoda wydał
                                                rozporządzenie: czy dla stanu istniejącego (ok. 5 mln pasażerów rocznie), czy
                                                dla stanu zgodnego z przepustowością Terminalu 1 (3 mln pasażerów), czy dla
                                                stanu projektowanego (12 mln pasażerów rocznie).

Według Barbary Szulc z Porozumienia sprawa jest prosta:

- Z obszaru ograniczonego użytkowania wycięto obszary najgęściej zaludnione,
                                                np. przy ul. 17 Stycznia w skład OOU nie weszły bloki, które tam stoją, tylko
                                                same działki. Podobnie jest w okolicach ul. Na Skraju po stronie Okęcia i po
                                                stronie Raszyna: - granica obszaru idzie po granicy terenu lotniska, tereny
                                                gęsto zabudowane znalazły się poza nim. Tym samym skurczyła się skala
                                                ewentualnych roszczeń o odszkodowania i wykup nieruchomości - mówi.

Te ostatnie są od dawna przedmiotem sporu: Porty Lotnicze mówią o kwocie
                                                kilkudziesięciu mln zł, natomiast strona społeczna o kwocie kilkanaście razy
                                                większej.

Nieaktualne dane

Skarżący kwestionują też "Kompleksową ocenę", na podstawie której określono
                                                granice OOU. Dokument został bowiem sporządzony we wrześniu 2000 r. na
                                                podstawie danych z lat wcześniejszych. Z uwagi na istotne zmiany, jakie po tym
                                                czasie nastąpiły w ruchu lotniczym, wyniki zawarte w tym dokumencie są już
                                                nieaktualne,

- To, że niektóre badania pochodzą sprzed 2000 r., jest raczej na korzyść
                                                mieszkańców, ponieważ wiele wskaźników było wtedy ostrzejszych, a samoloty
                                                znacznie głośniejsze. Ponieważ jednak zarzuty są skierowane do wojewody, więc
                                                nie będę ich komentować. Możemy tylko czekać na werdykt NSA - mówi Edyta
                                                Mikołajczyk, rzecznik prasowy PPPL.

Władze zawiodły

- Mamy nadzieję, że ta skarga wstrzyma budowę Terminalu 2 i przyspieszy
                                                wskazanie lokalizacji drugiego lotniska dla Warszawy. Niestety, prezydent Lech
                                                Kaczyński, który tyle mówił o uciążliwości Okęcia dla mieszkańców Warszawy, nie
                                                oprotestował OOU. Ludzie mają o to do niego żal, gdyż głosowali na niego w
                                                wyborach m.in. z uwagi na "nie" zarówno dla lotniska, jak i dla autostrady -
                                                mówi Maria Bernacka-Rheims z Ekostrady.

Natomiast wojewoda nie zamierza na razie komentować protestów mieszkańców.

- Z ewentualnymi komentarzami zaczekamy do czasu wydania decyzji przez NSA -
                                                usłyszeliśmy w Biurze Prasowym Urzędu Wojewódzkiego.

Rozporządzenie podlega zaskarżeniu w NSA, ale ewentualne protesty nie podważają
                                                jego mocy prawnej, czyli wykonawca może ubiegać się o pozwolenie na budowę.

- Oznacza to groźne konsekwencje dla inwestora (PPPL) w przypadku rozpoczęcia
                                                rozbudowy, a następnie pozytywnego dla mieszkańców rozstrzygnięcia NSA -
                                                komentuje Maciej Kalinowski z Porozumienia. -

• Gość: SL4q Re: o lotnisku ostatni raz..(by SL4q) IP: *.acn.waw.pl 24.09.03, 18:17
      "w dzielnicy, gdzie ludzie mieszkaja w uragajacych warunkach, gdzie rozpadaja
      sie domy komunalne, nie ma kasy na drogi, kanalizacje, dojazd - taki budynek
      nie moze byc priorytetem"
      To sa slowa Jacka..
      a on mowi o przenoszeniu lotniska, muahahhahahah.....
      • Gość: kibic Re: do Grodka i SL4q IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.03, 20:27
        Daliście się wciągnąć w dyskusję z wybitnym włochowskim autorytetem oralnym (
        to nie przejęzyczenie). Nocna Polaków modlitwa pewno kręcona była na jacósiowym
        balkonie...
        • Gość: SL4q Re: do Grodka i SL4q IP: *.acn.waw.pl 24.09.03, 20:56
          ta, a ci Litwini wracaja z wycieczki, a konkretniej z lotniska :PPP
          • Gość: jacek witamy kibica IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.09.03, 21:13
            ale niestety do wigilii trzeba czekac az cos powie z sensem
            • Gość: Vortimer Tylko kasa IP: *.chello.pl 24.09.03, 23:17
              Czytając wszystkie posty doszedłem do wniosku że dla jacka liczy się tylko kasa
              z odszkodowań. Gościu jakiś czas temu usłyszał, że ma powstać strefa
              ograniczonego użytkowania wokoł lotniska, przeprowadził się z jakiegoś
              pipidówka w okolice lotniska i teraz lamentuje jakie to wszystko jest
              szkodliwe, zabójcze i takie tam. Pewnie doszedł do wniosku, że im głośniej
              bedzie krzyczał tym więcej dostanie.
              • Gość: SL4q Re: Tylko kasa IP: *.acn.waw.pl 24.09.03, 23:18
                Gość portalu: Vortimer napisał(a):

> Czytając wszystkie posty doszedłem do wniosku że dla jacka liczy się tylko
                kasa
                >
                > z odszkodowań. Gościu jakiś czas temu usłyszał, że ma powstać strefa
                > ograniczonego użytkowania wokoł lotniska, przeprowadził się z jakiegoś
                > pipidówka w okolice lotniska i teraz lamentuje jakie to wszystko jest
                > szkodliwe, zabójcze i takie tam. Pewnie doszedł do wniosku, że im głośniej
                > bedzie krzyczał tym więcej dostanie.
                Zgadzam sie..
                Jak by te lotnisko bylo najwiekszym problemem w Warszawie lub w tym kraju..
                • Gość: jacek naucz sie czytac Vortimer IP: *.u.mcnet.pl 25.09.03, 08:28
                  przedczasowiec niestety nie umie czytac

ja caly czas podkreslam - pokazcie biznes plan - studium wykonalnosci -
                  porownujac z projektami alternatywnymi - i uwzglednijcie koszt odszkodawan -
                  bez tego pomysl rozbudowy to hucpa

to, czy sie tu urodzilem, przeprowadzilem z NY czy z Pcimia nie ma zadnego
                  znaczenia - place podatki i nie pozwole na 1/ zlodziejstwo 2/marnotrawstwo
                  3/narazanie mojego zdrowia 4/niszczenie perspektyw rozwojowych Warszawy

jest to w tej chwili NAJWIEKSZY znany mi przekret w Polsce - tym bardziej, ze
                  jest to przestepczy samograj, wymuszajacy dodatkowe przeplywy na czarne konta w
                  przyszlosci

• cbacba Re: naucz sie czytac Vortimer 25.09.03, 15:06
                  • cbacba jacus-przestan protestowc 25.09.03, 15:12
                    Przestan pokazywac te twoje rogi liberum veto dla lotniska.
                    Jestes zacofany i powinienes mieszkac na wsi bo nikt nie pozwoli ci zaorac
                    Warszawy po to zebys mial cisze i spokoj.

Ty naprawde lubisz marnowac swoj czas. Musisz byc bezrobotny i obijasz sie
                    • Gość: jacek cba przestan pieprzyc IP: *.u.mcnet.pl 25.09.03, 15:19
                      www.infochoty.waw.pl/388/i388s14.html
                      • Gość: SL4q Do Jacka IP: *.acn.waw.pl 25.09.03, 17:23
                        ok, spoko chcesz protestowac nikt ci nie broni..
                        ale po kiego zakladasz tyle topikow na tym forum, po co nam o tym mowisz,
                        myslisz ze duzo osob cie poprze?
                        Ja np. jestem przekonany ze gdyby zamiast lotniska byly tam blokowiska to
                        ul.Krakowaska,Zwirki i Hynka byly non-top nieprzejezdne - nie mam zadnych
                        dowodow oczywiscie, ale wiem, ze kilka(set?) tysiecy mieszkancow dla tych drog
                        to za duzo..
                        ps. Zalatw najpierw nowa droge a pozniej bierz sie za lotnisko :)
                        • Gość: jacek do drogowcow IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.09.03, 21:22
                          sami sie wezcie za droge - dolacze jak skoncze z lotniskiem
    • Gość: Grodek Podsumowując... IP: *.studiokwadrat.com.pl 25.09.03, 17:56
      Nie chce mi się już z Jackiem dyskutować. Ma klapy na oczach i nie uznaje
      żadnych argumentów poza swoimi.
      Na całe szczęście zniesiono Liberum Veto. Przy takich ludziach jak Jacek...
      (brrr, aż boję się pomyśleć)
      Pozdro dla SLq4
      • Gość: jacek Podsumowując ostatecznie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.09.03, 21:30
        tak mam klapy na oczach i mi z tym do twarzy

jak tylko uporam sie z tym tematem wroce do swoich ulubionych zajec

natomiast - grodek - jestes zawodowo zwiazany z lataniem - wiec bronisz swoich -
        i swojego miejsca pracy - jak gornik - rowni krotkoterminowo - bo rozbudowa
        O'Kancia to prowizorka - i to bardzo droga

ja bronie swoich podatkow oraz swoich praw - rowniez prawa do WSPOLDECYDOWANIA

nie ludz sie - nie przedstawiles zadnych argumentow - powtarzales zwykle
        komunaly bez pokrycia

a ja bylem na kilkunastu zebraniach - na kazdym setki ludzi - przerazonych i
        skolowanych tym co im sie szykuje - za ich wlasne pieniadze

jesli sie wam wydaje, da sie ich wszystkich oszukac - srodze sie zawiedziecie
    • Gość: Grodek Małe sprostowanie do porzedniego postu IP: *.studiokwadrat.com.pl 25.09.03, 17:57
      Oczywiście SL4q - sorki za literówkę.
      • Gość: SL4q Re: Małe sprostowanie do porzedniego postu IP: *.acn.waw.pl 25.09.03, 19:27
        pozdro Grodek, widze ze mamy podobny punkt widzenia, z tym ze ja jestem chyba
        troszke mloodszy :PPP ale coz :)
        • Gość: jacek likwidacja sklepow bezclowych na O'Kanciu IP: *.u.mcnet.pl 26.09.03, 08:55
          oszczednosci dla budzetu ...

Unia ocli Okęcie

Po wejściu do UE wyższe ceny w sklepach na lotnisku

Wódkę i papierosypo niskich cenach - to najczęściej kupowaliśmy, wylatując z
          Okęcia. Gdy Polska wejdzie do UE, zakupy w wolnym obszarze celnym będą
          nieopłacalne. Do tego mogą wzrosnąć ceny biletów lotniczych.

Tylko do maja 2004 r. lecąc na urlop w Grecji, Hiszpanii, będziemy mogli zrobić
          zapasy alkoholu, papierosów lub kosmetyków po znacznie atrakcyjniejszych cenach
          niż w zwykłych polskich sklepach. Od 1 maja 2004 roku będzie to niemożliwe.
          Przywileje pozwalające na tańsze zakupy w sklepach na lotniskach zostaną
          zastąpione obostrzeniami. Polska przystąpi do Wspólnego Obszaru Celnego Unii
          Europejskiej. Dostaniemy po kieszeni.

Ceny w górę

Dlaczego? To proste. Pasażerowie, kupując bilet lotniczy, płacą nie tylko za
          przelot (np. koszty paliwa lotniczego), ale także pokrywają swoimi pieniędzmi
          opłaty lotniskowe, jakie linie lotnicze muszą regulować w każdym porcie na
          świecie. Lotniska zarabiają na tych opłatach i na dochodach z działalności
          pozalotniczej, czyli przede wszystkim z wynajmu pomieszczeń pod sklepy
          wolnocłowe. Jeżeli możliwość robienia zakupów w tych marketach przez pasażerów
          latających po Europie zostanie ograniczona, część sklepów może upaść, a to z
          kolei będzie oznaczać mniejsze zyski lotnisk z wynajmu powierzchni. Aby nie
          tracić pieniędzy, porty być może podniosą stawki opłat lotniskowych, co z kolei
          bardzo szybko odbije się czkawką pasażerom, bo podskoczą ceny biletów
          lotniczych.

- Ograniczenie wolnego handlu na lotniskach europejskich spowodowało spadek
          zysków sklepów - mówi Edyta Mikołajczyk, rzecznik Przedsiębiorstwa Porty
          Lotnicze, zarządzającego warszawskim Okęciem, które na wolnocłówce zarobiło w
          2002 r. prawie 100 mln zł.

Międzynarodowe Stowarzyszenie Handlu Wolnocłowego (IDFC) już pod koniec lat 90.
          ostrzegało, że zmiana przepisów celnych, która wymusi likwidację części sklepów
          wolnocłowych uderzy w pasażerów.

Spadek obrotów

I rzeczywiście. Dochody sklepów wolnocłowych spadły nawet o 40 proc., niektóre
          linie lotnicze podniosły wtedy ceny biletów. Czy podobny scenariusz czeka
          Polaków?

- Nie da się wykluczyć podniesienia cen biletów lotniczych - mówi Marta
          Nowicka, dyrektor ds. PR w liniach lotniczych British Airways. Jednak Leszek
          Chorzewski z PLL LOT uspokaja. - W Europie po zmianie przepisów ceny w sklepach
          rzeczywiście wzrosły, ale nie spowodowało to masowej plajty marketów -
          przekonuje. - Na razie nie ma powodu do obaw o wzrost cen biletów .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka