Gość: cichy IP: *.acn.waw.pl 04.04.09, 06:49 Czy na Ochocie (lub w okolicy) są jakieś miejsca związane z Powstaniem Warszawskim? Ewentualnie szerzej z II WŚ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gość Re: Miejsca związane z Powstaniem IP: *.xdsl.centertel.pl 04.04.09, 21:57 Zrób synku mamie świąteczne zakupy na bazarze przy Banacha, to może coś zauważysz. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cichy Re: Miejsca związane z Powstaniem IP: *.acn.waw.pl 05.04.09, 09:44 Coś korciło mnie, by doprecyzować, że nie chodzi mi o tak oczywiste miejsca jak 1939 koło hali Banacha, ale pomyślałem, że ludzie nie są tak złośliwi i średnio bystry czytelnik zrozumie, że chodzi o mniej znane miejsca, tabliczki, znaki... pomyliłem się... pewnie nie pierszy i nie ostatni raz... mimo wszystko dziękuję Ci za reakcję Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Miejsca związane z Powstaniem 04.04.09, 22:20 barykada na Opaczewskiej - IX 39 (przy Grójeckiej jest pomnik) 1944: www.citymedia.waw.pl/ochota,historia.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Miejsca związane z Powstaniem IP: *.aster.pl 04.04.09, 22:40 jest ich sporo, żeby dowiedziec sie więcej na temat walk na Ochocie polecam książkę Ochota 1944 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Miejsca związane z Powstaniem IP: *.acn.waw.pl 05.04.09, 12:56 Przejdź się na ulicę Spiską. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Miejsca związane z Powstaniem IP: *.acn.waw.pl 18.04.09, 20:39 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=296&w=94148956&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komagane Re: Miejsca związane z Powstaniem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.09, 23:38 Pomnik poświęcony żołnierzom pułku piechody Garłuch u zbiegu ul. 17 Srycznia i Żwirki i Wigury. A ponadto wiele, wiele innych, nie tylko na Ochocie, Okęciu i we Włochach. tu masz materiał: www.ud-wlochy.waw.pl/obrazki/File/opis%20mpn%202009%20aktualny.rtf Odpowiedz Link Zgłoś
kwirynia reduta kaliska 19.04.09, 12:59 Ostanio mój syn przyniósł ze szkoły informację, że chętni mają przygotować informacje o Reducie Kaliskiej. Mimo że jestem rodowitą ochotczanką to nie słyszałam o tym. Wpisz w internecie hasło, a uzyskasz potrzebne informacje pozdrawiam k Odpowiedz Link Zgłoś
pawelec47 Plac Narutowicza- to miejsce... 20.04.09, 17:14 jednej z najwiekszych i chyba pierwszej tragedii Powstania ,ktora rozegrala sie juz w nieszczesnej "Godzinie W" kiedy slabo uzbrojone plutony AK zaatakowaly zamieniony w twierdze akademik na pl.Narutowicza broniony przez batalion policji niemieckiej.bardzo ryzykowne natarcie zalamalo sie w ogniu niemieckich karabinow maszynowych .juz w pierwszych minutach Powstania poleglo lub zostalo rannych wielu zonierzy AK.Kleska ta dla lokalnego dowodcy AK byla takim szokiem ,ze pod jej wplywem zostala podjeta decyzja o wyjjsciu tej samej nocy resztek oddzialow do lasow podwarszawskich. plac Narutowicza to miejsce zapomnianej tragedii,dziwne ze takie miejsce nie jest w zaden sposob upamietnione . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urząd Re: Plac Narutowicza- to miejsce... IP: 89.174.63.* 21.04.09, 10:59 i baaardzo dużo informacji na www.urzadochota.waw.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Plac Narutowicza- to miejsce... IP: *.aster.pl 22.04.09, 09:42 urzad bardzo prosze o link, bo niestety chyba nie umiem znalezc tych informacji .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz a zieleniak ... IP: *.aster.pl 22.04.09, 09:47 Obecny teren hal banacha i bazaru to dawny zieleniak - miejsce grupowania ludnosci cywilnej Ochoty w czasie powstania - miejsce gwaltow, mordow i wielkiej tragedii powstanczej Warszawy, z tego miejsca Ci ktorzy przezyli byli prowadzeni do Pruszkowa a stamtad najczesciej do obozow koncentracyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
pawelec47 Plac Narutowicza-zapomniana tragedia z Godziny W 30.07.14, 08:04 no i okazało się,że postawienie tablicy pamiątkowej przez władze naszej dzielnicy w tym świętym miejscu walki o wolność Ojczyzny , po 70 już latach to zwyczajna "kaczka internetowa ".Ciągle Ochota pozostaje jedyną dzielnicą Warszawy , w której w miejscach walk z 1 sierpnia 1944 nie odbywają się żadne uroczystości. Nie ma miejsca spotkań , gdzie możnaby zorganizować uroczystość patriotyczną w Godzinę W. Za mocno kontrowersyjną uważam inicjatywę upamiętnienia miejsca na ul. Filtrowej 62, gdzie w czasie okupacji mieściła się jedna z konspiracyjnych kwater "Montera"-dowódcy okręgu warszawskiego AK-gdzie podpisał on rozkaz o Godzinie W. Rozkaz ten został wydany przez dowodcę AK gen.Bora poprzedniego dnia ok. godz 16.30 w konspiracyjnym lokalu AK przy ul. Pańskiej 92 w okolicznościach budzących do dzisiaj zaciekłe spory historyków.Upamiętnienie to jest jaskrawym objawem powstańczej paranoi ,ktorej fala wydaje się już opadać. Poza tym brakuje tam fizycznie przestrzeni, żeby się zebrać ,po prostu jest tam ciasno.A przecież Plac Narutowicza jest tuż obok. Jak dlugo jeszcze mój głos pozostanie głosem wołającego na pustyni ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: Miejsca związane z Powstaniem IP: *.111.219.2.static.crowley.pl 22.04.09, 11:06 Z tego, co pamiętam, Powstanie Warszawskie na Ochocie zaczęło sie od nieudanego ataku na akademik przy placu Narutowicza, gdzie Niemcy urządzili koszary. Poza tym stosunkowo niedużo sie działo w porównaniu z innymi dzielnicami, bo na samym początku Powstania nastapiła rzeź mieszkańców Ochoty przez rosyjsko-ukraiński oddział SS. Jednym z głównych miejsc tej rzezi był tzw. Zieleniak (dzisiaj hale Banacha) i teren liceum Kołłątaja. Odpowiedz Link Zgłoś
anel_ma Re: Miejsca związane z Powstaniem 30.07.14, 11:12 Filtrowa 68 (chyba, ta kamienica z rzeźbami) - tam Monter podpisał rozkaz o wybuchy Powstania akademik na Pl. Narutowicza Zieleniak - bazar banacha barykada wrzesniowa przy Opaczewskiej (przy bazarze) - co roku 8.09 sa uroczystości z tym związane reduta Kaliska to tak na szybko Odpowiedz Link Zgłoś