Dodaj do ulubionych

Aplikacja od A do Z

30.07.06, 22:05
Zastanawiam się czy nie zdawać w przyszłym roku na radcowską. Ale w związku z
tym, że jestem mamą 3latka pracującą mężatką, zastanawiam się czy sobie
poradzę.Czy to się da wszystko pogodzić. Napiszcie jak to wygląda od
początku. Zdaję egzamin i co dalej?
Obserwuj wątek
    • slaiderka1 Re: Aplikacja od A do Z 31.07.06, 09:45
      dolaczam się do pytania,
      mam pytanie ile kosztuje teraz aplikacji np. w katowicach i jak wygląda plan
      zajęć tzn. czy trzeba zrezygnowac z etatu np.
      • frodo25 Re: Aplikacja od A do Z 02.08.06, 20:29
        ja też się dołączam, proszę napiszcie jak to wygląda z radcowska w Krakowie
    • prawniczka3 Re: Aplikacja od A do Z 03.08.06, 23:12
      Witam.
      ja jestem mamą 3 i 4 latka.aktulanie kończę aplikację sądową, na którą dostałam
      się z marszu tuż po skończeniu studiów (po 4 roku urodziłam pierwsze dziecko, a
      tuż po zdaniu na aplikację drugie dziecko). Nie jest mi łatwo, ale daję radę.
      We wrześniu mam egzamin sędziowski.Kucia niemilosiernie dużo, dom, mąż, dzieci -
      jak widzisz mnóstwo obowiązków. ale jestem zdania, że jeśli ktoś dąży trwale
      do wyznaczonego celu to nie ma rzeczy niemożliwych.
      Pytasz co dalej po zdaniu egzaminu - mogę Ci odpowiedzieć odnośnie aplikacji
      sadowej. Rozpoczyna się w pażdzierniku. ! raz w tygodniu są wykładyw sądzie
      apelacyjnym, a pozostałe dni spędzasz w sądzie, i przez cały okres aplikacji
      przechodzisz praktykę poszególnych wydziałach i na koniec każdej praktyki
      otrzymujesz opinie - tak to w skrcie wygląda.
      teraz dla mnie to najcięższy okres- kuje pov 12 godzin dziennie i nie wiem jak
      się nazywam. Z utęsknieniem czekam na wrzesień, bo mam już serdecznie dość
      kodeksów, komentarzy, kazusów etc

pozdrawiam
    • kaduss Re: Aplikacja od A do Z 04.08.06, 09:19
      później zajęcia - 1 raz w tygodniu cały dzień zajęć teoretycznych i drugi
      praktyki w sądzie - tu zaleznie od sędziego spędzasz od 3 do 7 godzin. Egzaminy
      cząstkowe po każdym semestrze - i generalnie jest co robić

aplikantka radcowska
      • tosheila Re: Aplikacja od A do Z 04.08.06, 13:50
        a co z patronem? do czego on mi jest potrzebny ;-)? muszę go znaleźć sama tak?
        jest jakaś lista wcześniej, kto może być patronem?
        • kaduss Re: Aplikacja od A do Z 07.08.06, 10:30
          jeśli nie masz "swojego" patrona, to rada wyznacza Ci takiego , który się zgodzi
          - nie ma obowiązku się godzić , choć u radców jeszcze do tej pory nie było z
          tym problemu. Patron czuwa nad Twoim szkoleniem ,piszę opinię o jego przebiegu
          czyli co jakiś czas może zagonić cie do jakiejś roboty - dlatego najlepiej mieć
          w miarę znaną osobę , żeby nie utrudniała aplikacji

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka