Dodaj do ulubionych

przygotowanie do aplikacji

12.01.07, 10:12
witam,
W tym roku skończyłam prawo, niestety nie zdążyłam załapać sie juz na egz
aplikacyjne, przygotowuje sie więc do nich w tym roku. Niestety czytanie
kodeksu czy orzecznictwa wydaje sie byc tylko strata czasu. Po kilku dniach
ta materia zdaje sie byc w ogóle nie poruszona.
Chciałabym zapytac jak wy przygotowywałyscie się do egzaminów?
Może nie powinnam uczyc się na okragło jednej materii? W tej chwili jestem
akurat w tematyce prawa i post cywilnego.
Czy robicie sobie jakies notatki? Na studiach własnie w ten sposób sie
uczyłam, ale tutaj korzystam raczej z kodeksów, niz z książek, więc to chyba
odpada, a ja własnie w ten sposób najlepiej wszystko zapamiętywałam.
Prosze o pomoc, zostało jeszcze pół roku, a ja nie chcę stracic kolejnego
roku. Z góry dzieki!
Obserwuj wątek
    • ojejkuniu Re: przygotowanie do aplikacji 12.01.07, 10:39
      czytanie kodeksów i orzecznictwa wydaje się tobie stratą czasu???
      hmmm...
      • e.x.i.t Re: przygotowanie do aplikacji 12.01.07, 11:22

Myślę ,ze własnie czytanie kodeksów to PODSTAWA przygotowania do tego egzaminu !
        na egzaminie bedziesz miała pytania konkretne i w wiekszości bardzo
        szczegółowe. To nie bedzie pytanie typu : ..opisz co to jest czynnosc prawna ...
        Proponuje poczytać pytania egzaminacyjne z lat poprzednich to sama bedziesz
        wiedziała z czego sie uczyc - pozdrawiam
        • nova.nike Re: przygotowanie do aplikacji 12.01.07, 16:08
          No własnie tak słyszałam, ale nie mogę tego ogarnąć:( Czy możliwe
          żebym 'przejadła' sie już całą tą tematyka prawnicza?
          Mam pytania z poprzednich lat, rzeczywiście są szczegółowe. Zastanaiwam się
          tylko jak w dobry, przetestowany sposób porobić notatki z kodeksu. Jestem
          typowym wzrokowcem, to co sama napiszę szybciej zapamiętuję. Nie wiem czy
          zajmowac się poszczególnymi artykułami czy moze zrobić skrypt z danej tematyki,
          np współwłasność, najem, odpowiedzialność, notując cechy charakterystyczne i
          wyróżniające.

PS. Mam jeszcze pytanie czy nadal zdarzają się pytania które w ogóle prawa nie
          dotyczą? W kilku testach, zwłaszcza na aplikację radcowską znalazłam pytania o
          których nawet bym nie pomyslała, dotyczące zupełnie innych dziedzin.
      • nova.nike Re: przygotowanie do aplikacji 12.01.07, 16:03
        Stratą czasu w tym sensie, że gdy po kilku dniach próbuję przetestować co z
        tego zapamiętałam, okazuje się że niewiele.
        Tę samą materię którą uczyłam sie z książek zapamiętywałam od razu.
        • ojejkuniu Re: przygotowanie do aplikacji 12.01.07, 18:45
          no to może ucz sie z książek?
          • aga.piet Re: przygotowanie do aplikacji 12.01.07, 23:02
            zdecydowanie nie polecam uczenia się z podręczników!
            Niestety jedynym kluczem do sukcesu jest przeczytanie jak największej liczby
            ustaw. Ja też jestem wzrokowcem, ucząc się do egzaminu na apl. kreśliłam po
            kodeksie (radzę Ci wydrukować sobie ustawy z lexa i je zbindować, wtedy będzie
            miała dużo miejsca do robienia notatek na marginesach i na odwrocie kartek)!
            Głowa do góry. Tak jak mówiłam trzeba przeczytać jak najwięcej ustaw (wykuć
            porządnie podstawowe takie jak kc, kpc, kpa, ksh etc. karne niestety też i
            przeczytać jak najwięcej drobnych typu stowarzyszenia etc) i będzie dobrze.
            Co do pytań, które nie są bezpośrednio związane z tematyką prawniczą to już ich
            na szczeście nie ma i nie będzie (zakres egzaminu określony jest w ustawie o
            radcach prawnych)
            • ojejkuniu Re: przygotowanie do aplikacji 13.01.07, 10:37
              łeee tam, tak naprawdę to zależy od tego na jaką aplikacje sie zdaje
              ja np. gdybym nie uczyła się z podręczników to na aplikację bym nie zdała, bo
              na ustnym miałam pytanie np. o teorie zamiaru ewentualnego... no i gdzie niby w
              kodeksie miałabym to wyczytać?!
              :)
              ale faktycznie, na adowkacką, radcowską, notarialną pytania są co do zasady
              żywcem z ustaw.
              • nova.nike dzieki za odp. 15.01.07, 12:57
                Postanowiłam bazować na kodeksach, robić krótkie notatki, wykresy, tak żeby
                wyróżnić najwazniejsze rzeczy. Nie pozostawię jednak książek na boku, postaram
                się chociaż raz, dwa razy je przejrzeć, zawsze coś w pamięci pozostanie. Miejmy
                tylko nadzieje ze pół roku wystarczy na przygotowania.
                pzdr!
                • fulvia16 Re: dzieki za odp. 17.01.07, 10:25
                  na radcowską kodeksy i ustawy, komentarze i książki można sobie darować, bo i
                  tak jest masa pamięciówki, poza tym polecam książki z testami na aplikację, są
                  z rozwiązaniami i bardzo pomagają ułożyć i powtórzyć sobie daną materię...
                  ja uczyłam się do radcowskiej ok. 1,5 miesiąca (przy małym dziecku, ale nie
                  pracując), siedząć dzień w dzień nad kodeksami i ustawami i robiąc w kółko te
                  testy... pytań ogólnych nie było, za to była masa pytań z karnego, kpk,
                  wykroczeń, skarbówki, pr. bankowego itp, zresztą zakres jest w ustawie o
                  radcach prawnych,
                  pozdr i życzę sukcesu
                  F
                  • nova.nike sprawa opłat? 26.01.07, 10:45
                    Wow... Gratulacje! Bo rozumiem że się udało:)

Ja niestety nie mogę poświęcić całego tygodnia, pracuję na pół etatu, więc mam
                    nadzieję że 3 dni w tygodniu mi wystarczą.

Widziałam już zakres zagadnień, pytania z poprzednich lat także, szczerze
                    mówiąc wolałabym więcej z cywila niz z karnego czy finansów:/

Mam jeszcze jedno pytanie czy wiesz może jak to jest z późniejszą pracą? Czy to
                    ty wyszukiwałaś sobie jakąś kancelarię czy może to jest jakiś przydział?
                    Zastanawia mnie czy praca w kancelarii jest w ogóle płatna i czy wystarcza to
                    na wszystkie sprawy związane z aplikacją, która zdaje się jest płatna. Czy
                    adwokacka rózni się w tym zakresie od radcowskiej? Bo z tego co słyszałam to za
                    testy i tu i tu jest zdaje się koło 500 zł.
                    pzdr!
            • miracle83 Re: przygotowanie do aplikacji 26.01.07, 15:27
              patent z ustawami wydrukowanymi z lexa (a nie w ormie ksiazki) jest genialny. co
              prawda egzaminy na aplikacje dopiero przede mna, ale tak sie uczylam do egzaminu
              z handlowki- ksh i wszystkie te dodatkowe ustay wydrukowalam zbindowalam i potem
              tylko uzupelnialam. moze troche to czasu zajmuje, ale w sumie warto, bo duzo
              zapamietalam juz przy samym czytaniu i dopisywaniu, a powtorki tez ida
              migiem.takze polecam.
              • koala1212 Re: przygotowanie do aplikacji 27.01.07, 12:04
                takze polecam.

Ja tez polecam. Mnie denerwuja zginajace sie ksiazki, na ktore caly czas trzeba
                dzialac sila dloni, zeby byly w odpowiendiej pozycji. A tak drukujesz,
                kladziesz i grzecznie sobie leza, az ich nie wkujesz do ostatniego slowa :)
      • agnieszkamodras Re: przygotowanie do aplikacji 03.02.07, 12:30
        Patrząc do bólu pragmatycznie czytanie orzecznictwa na egzamin wstępny jest
        startą czasu. :-)
    • bessman Re: przygotowanie do aplikacji 16.02.07, 16:10
      nova.nike napisała:

> witam,
      > W tym roku skończyłam prawo, niestety nie zdążyłam załapać sie juz na egz
      > aplikacyjne, przygotowuje sie więc do nich w tym roku. Niestety czytanie
      > kodeksu czy orzecznictwa wydaje sie byc tylko strata czasu. Po kilku dniach
      > ta materia zdaje sie byc w ogóle nie poruszona.
      > Chciałabym zapytac jak wy przygotowywałyscie się do egzaminów?
      > Może nie powinnam uczyc się na okragło jednej materii? W tej chwili jestem
      > akurat w tematyce prawa i post cywilnego.
      > Czy robicie sobie jakies notatki? Na studiach własnie w ten sposób sie
      > uczyłam, ale tutaj korzystam raczej z kodeksów, niz z książek, więc to chyba
      > odpada, a ja własnie w ten sposób najlepiej wszystko zapamiętywałam.
      > Prosze o pomoc, zostało jeszcze pół roku, a ja nie chcę stracic kolejnego
      > roku. Z góry dzieki!

Ściągnij ze strony MS www.ms.gov.pl testy z ostatniego konkursu. Są tam
      odpowiedzi do tych testów jak również podana podstawa prawna. Na tej podstawie
      zrób sobie spis ustaw jakie były. Tych ustaw trzeba się uczyć na blachę -
      pytania są czysto kodeksowe. Żadnego orzecznictwa ani komentarzy, na to
      będziesz mieć czas na aplikacji.
      • fulvia16 Re: przygotowanie do aplikacji 27.02.07, 21:48
        na apl. radcowskiej nie ma obowiązku pracy, musisz sobie znaleźć patrona radcę
        prawnego, a jak nie znajdziesz to piszesz podanie i izba ci znajduje... z tego
        co wiem to za spotkania z patronem nikt ci nie płaci, no chyba że indywidualnie
        umówisz się z nim i będziesz np coś dodatkowo dla niego robić...
        ja pracuję w normalnej firmie i zwalniam się na zajęcia, a patrona mam nie z
        mojej firmy
        • slaiderka Re:do fulvia 28.02.07, 14:51
          a mogłabys mi powiedziec jak często są zajęcia i czy dużo masz zwolnien z
          pracy?
          ja tez myślę o aplikacji i nie wiem co na to mój Szef i czy nie będę musiała
          zrezygnować z części etatu a pieniądze sa potrzebne...
        • fulvia16 zajęcia 05.03.07, 20:04
          zajęcia są raz w tygodniu w poniedziałek od 9 rano do 16 i raz w tygodniu w
          sobotę od 9 rano do 16, wychodzą mniej więcej 2 poniedziałki zajęć w miesiącu,
          dwie soboty zajęć w miesiącu. Do tego praktyka raz w tygodniu w godzinach pracy.
          pozdrawiam
          F

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka