Dodaj do ulubionych

Euro bije kolejne rekordy wzrostu wobec dolara

IP: *.bardo-slaskie.sdi.tpnet.pl 12.01.04, 11:20
Kłopot US moze sie zacząc na poważnie wtedy, gdy nap kraje eksporterzy ropy
stwierdzą, iż sprzedaz w $ im sie po prostu nie opłaca i zaczną przechodzic
na Euro.. co jest bardzo prawdopodobne i pierwsze oznaki tego juz były..
Obserwuj wątek
    • Gość: Hator Re: Euro bije kolejne rekordy wzrostu wobec dolar IP: 195.116.43.* 12.01.04, 12:14
      Tak naprawdę z tego powodu była cała wojenka w Iraku, Saddam przeszedł na
      rozliczenia w Euro, co dla US było i jest bardzo niebezpieczne.Przejście na
      rozliczenia w Euro handlu ropą jest pierwszym krokiem do detronizacji dolara. W
      tym momencie z tego powodu że zielony jest pieniądzem światowym yankesi czerpią
      wręcz niewiarygodne korzyści.
      • Gość: LastBoyScout Re: Euro bije kolejne rekordy wzrostu wobec dolar IP: *.cvx.algx.net 12.01.04, 14:21
        Czy moglby mi ktos wyjasnic dlaczego przejscie na rozliczenia ropy na euro
        jest niebezpieczne dla dolara i USA?
        • Gość: ZEUS Bo US chcąc zakupic rope, bedą zmuszeni IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 12.01.04, 14:53
          wymienic $ na Euro, co po dzisiejszym np kursie stanowi dla nich strate
          kilkunastu %...
          • Gość: dodatek Re: Bo US chcąc zakupic rope, bedą zmuszeni IP: *.toya.net.pl 12.01.04, 15:00
            I mając nawet 10 lotniskowców i bomby sterowane za pomocą GPS trudno to będzie
            zmienić
          • Gość: LastBoyScout Re: Bo US chcąc zakupic rope, bedą zmuszeni IP: *.cvx.algx.net 12.01.04, 16:14
            Ciagle nie rozumiem .... jezeli nawet USA bedzie musialo kupic drozsze euro to
            przeciez barylka ropy bedzie miala inna wartosc w euro niz w dolarze wiec
            wyjdzie na to samo .... wytlumaczysz ?
            • Gość: |v|rowa Re: Bo US chcąc zakupic rope, bedą zmuszeni IP: *.caregroup.org 12.01.04, 16:54
              Hmm, ja nadal mam dziwne podejrzenia jaka Ty te ekonomie studiowales. Moze to
              byl taki kurs dla "ludzi specjalnej troski"?? :)

Problem dla USA nie jest w stanie obecnym tylko w TENDENCJI SPADKOWEJ. Bo w
              pewnym momencie szejkom NIE TYLKO przestanie sie oplacac SPRZEDAWAC za dolara,
              a rowniez GO TRZYMAC W BANKU. Bo jesli bedzie on tracil na wartosci z dnia na
              dzien to po ki ch... go trzymac? Zamienia wiec dolary na euro - euro zniknie z
              rynku do bankow i jeszcze zdrozeje - dolary wejda na rynek i jeszcze potanieja.
              Czyli jeszcze bardziej przestanie sie oplacac ciulac w dolarach, wtedy inni
              majacy oszczednosci w dolarach zamienia je na euro i.... reszte sobie sam
              dopisz. Ja juz duza czesc oszczednosci trzymam we frankach szwajcarskich.
              Wynik - krach swiatowy - nic smiesznego. Dlatego kraje uzaleznione od dolara,
              jak na przyklad Japonia wydaja niebotyczne sumy, aby utrzymac jego wartosc. Jak
              widac na razie, nieskutecznie....
              • Gość: LastBoyScout Re: Bo US chcąc zakupic rope, bedą zmuszeni IP: *.cvx.algx.net 12.01.04, 17:54
                Ot grzecznie sobie zadalem pytanie a ty od razu z chu... mi wyjezdzasz.....

Ekonomie skoczylem ....fakt, ze amerykanska wiec lubie konfrontowac swoja
                wiedze z wiedza innych, nigdy dosyc nauki ...czego i tobie Chamski Prymitywie
                serdecznie zycze ....

Wracajac do sedna tematu pewnie cie zdziwie ale ...przyznam ci racje!
                Scenariusz jaki kreslisz jest mozliwy ale nie zadnego zwiazku z cena ropy w
                dolarach i euro o czym tutaj sobie rozmawiamy ... Sprobuj sie raz skupic,
                poczytaj uwaznie tekst artykulu i komentarzy moze ci sie uda zalapac o czym
                madrzy ludzie sobie tutaj rozmawiaja ...
                Rope jak kazdy inny towar sprzedaje sie za inne towary a waluta jest w takim
                handlu tylko instrumentem. Tak wiec zawsze bedzie warta iles tam zboza,
                rowerow, butow czy ksiazek uczacych dobrego wychowania (slyszales moze kiedys
                takie pojecie jak dobre wychowanie ,Mrowa?). Wartosc pieniadza w tym
                przypadku nie ma zadnego znaczenia bo jest odzwierciedleniem stanu gospodarki
                panstwa jako calosci ale w zaden sposob nie okresla wartosci surowca jakim
                jest ropa. Jezeli jednak pieniadz staje sie towarem, pozycza sie go od kogos
                lub komus za jakas CENE wtedy jest normalnym elementem gry rynkowej i wtedy
                jego wartosc jest okreslana podazem i popytem jak kazdego innego TOWARU, jak
                to zreszta bardzo slusznie zauwazyles Nieokrzesany Prymitywie.
                Tak wiec do tego momentu w zupelnosci sie ze soba zgadzamy mimo dystansu
                intelektualnego jaki nas dzieli a ktorego ty jak widze jeszcze o nie
                zdolales zauwazyc .....
                Jedyne co rozni mnie od ciebie Tani Demagogu to ocena sytuacji gospodarczej
                USA i Unii Europejskiej. W USA rozwoj gospodarczy wyniosl w ostatnim kwartale
                okolo 8 % a w Unii Europejskiej 0 %. Bezrobocie tutaj spada i wynosi
                najzdrowsze dla ekonomii 5.7 % a w Unii srednio prawie 9% i nieustannie.
                W Stanach wydajnosc pracy rosnie od dekady w Unii ciagle spada ze wzgledu na
                panoszacy sie socjalizm i biurokracje. USA wlasnie wygraly nastepna wojne
                uzbrojeniem o cwierc wieku lepszym technologicznie od uzbrojenia Unii a Unia
                te wojne przegrala wyparta politycznie i gospodarczo z nie tylko z Iraku.
                Opierajac sie wiec NA FAKTACH ( potrafisz rozroznic, Mrowa, fakty od swojej
                demagofii?) mozna przyjac , ze wedlug logiki na jaka sam sie powolujesz
                TENDENCJA SPADKOWA wystepuje w Unii Europejskiej a nie w Stanach Zjednoczonych
                a wiec zaprzeczyles sam sobie moje kochane sloneczko ..... Serdecznie
                pozdrawiam i zycze postepow w nauce !
                • Gość: |v|rowa Re: Bo US chcąc zakupic rope, bedą zmuszeni IP: *.caregroup.org 13.01.04, 20:09
                  Nawet nie chce mi sie komentowac - juz raz polegles w naszej dyspucie na temat
                  teorii komunizmu i nie chce Cie doprowadzac znow do podobnego stanu.
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=9163966&a=9211817

Tu masz niewielkie wytlumaczenie, dlaczego Twoje "fakty" to moze byc stan dla
                  USA bardzo przejsciowy.
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=30&w=10120581&a=10128004

A jesli chodzi o Europe, to sie o dziwo z Toba zgadzam - socjalizm ja dusi -
                  no, ale co ja na to poradze? Nawet tam nie mieszkam.
                  • Gość: LastBoyScout Re: Bo US chcąc zakupic rope, bedą zmuszeni IP: *.cvx.algx.net 13.01.04, 21:47
                    Mrowa nie osmieszaj sie do reszty....w pierwszym tekscie twierdzisz , ze Stany
                    sa ..."w tendencji spadkowej"... teraz naiwnie wykrecajac kota ogonem
                    piszesz , ze ta sama tendencja jest zwyzkowa ale TYMCZASOWO.....
                    Mowiac o Europie przyznajesz , ze socjalizm ja dusi z tym ze poprzednio
                    twierdziles, ze Europa sie rozwija ....
                    MROWA idz sie napij , to chyba jedyne co naprawde potrafisz ......

Aha! Ja ODWROTNIE NIZ TY , nie wojuje , wiec i nie moge polec, jak
                    sugerujesz.
                    Ot po prostu pisze sobie co mysle, poznaje poglady innych, ucze sie od nich,
                    chetnie zmieniam zdanie, gdy sie myle ...probowales czegos takiego kiedys?
                    Pomysl kiedys o tym ...myslenie nie boli .....
                    • Gość: |v|rowa Re: Bo US chcąc zakupic rope, bedą zmuszeni IP: *.caregroup.org 14.01.04, 20:51
                      Nie Stany tylko dolar jest w tendencji spadkowej - myslalem, ze jasno to
                      wynikalo z kontekstu - jesli nie, wlasnie precyzuje.

Stany sa we wzroscie gospodarczym, ale cos mi moje kilkudziesiecioletnie zycie
                      podpowiada, ze to wzrost na kreche przed wyborami, za ktory trzeba bedzie srogo
                      zaplacic po nich. Pozyjemy zobaczymy.

Gdzie pisalem, ze Europa sie rozwija??? - bo ja nie moge tego znalezc. Moze nie
                      zauwazyles w jakiej walucie trzymam duza czesc oszczednosci - podpowiem Ci - to
                      NIE jest euro.
                      • Gość: LastBoyScout Re: Bo US chcąc zakupic rope, bedą zmuszeni IP: *.tnt16.nyc9.da.uu.net 15.01.04, 14:59
                        ..."Problem dla USA nie jest w stanie obecnym tylko w TENDENCJI SPADKOWEJ"...

Mrowa twoim problemem jest to, ze w swoich postach uprawiasz niewybredna
                        demagogie probujac przedstawiac swoje poglady jako zaistniale FAKTY.

Jezeli zarzucilbys "gdybanie" a po prostu przedstawial swoj punkt widzenia i
                        wyzbyl sie tanich wykretow kiedy zwyczajnie sie mylisz, zawsze chetnie z toba
                        porozmawiam tutaj lub : KochajmySie@excite.com

• Gość: LastBoyScout Re: Bo US chcąc zakupic rope, bedą zmuszeni IP: *.tnt20.nyc9.da.uu.net 15.01.04, 16:38
                        Niezbyt rozumiem dlaczego tak wyraznie podkreslasz sposob w jaki trzymasz
                        swoje oszczednosci. TRZYMANIE oszczednosci w bezpiecznej walucie ma sens
                        tylko przy bardzo konserwatywnym podejsciu do pieniadza poniewaz nie przynosi
                        praktycznego zysku (oczywiscie jestem swiadomy faktu, ze jakiekolwiek
                        inwestycje lacza sie z ryzykiem utraty kapitalu, tym wiekszym im wiekszy jest
                        spodziewany zysk i mniejsza NASZA WIEDZA o inwestowaniu - bezpieczenstwo
                        inwestycji i wlasna glupota musi kosztowac).
                        Tak wiec wydaje mi sie zupelnie niespojne twoja zachowawczosc w inwestycjach i
                        tak bunczucznie deklarowana wiedza o ekonomii.... Nie doszukuj sie jednak w
                        moich slowach ironii czy zlosliwosci. Poddaje ci po prostu pod przemyslenie
                        zmiane sposobu traktowania pieniadza.
                        Aha! Wlasciciel przecietnego domu w rejonie Nowego Jorku w ostatnim roku
                        zarobil niopodatkowane 100 000 dolarow .....
              • darr.darek jak mały Kazio wyobraża sobie handel ropą 17.01.04, 12:05
                Gość portalu: |v|rowa napisał(a):
                >Hmm, ja nadal mam dziwne podejrzenia jaka Ty te ekonomie studiowales. Moze to
                >byl taki kurs dla "ludzi specjalnej troski"?? :)

A coś mądrego potrafisz napisać ? Bo na razie to argumentujesz w sytlu : "a tak
                bo ... tak".

>Problem dla USA nie jest w stanie obecnym tylko w TENDENCJI SPADKOWEJ. Bo w
                >pewnym momencie szejkom NIE TYLKO przestanie sie oplacac SPRZEDAWAC za dolara,
                >a rowniez GO TRZYMAC W BANKU. Bo jesli bedzie on tracil na wartosci z dnia na
                >dzien to po ki ch... go trzymac?

Czyli zakładając, że USA zabiega, aby szejkowie robili LOKATY w USD
                (podpowiadam: lokata to nie jest trzymanie papierków w banku), to powinni
                zmuszac szejków do robienia lokat a nie do sprzedawania za dolary !
                Bo szejk może sprzedać Francji ropę za dolary, które minute wcześniej Francja
                zakupiła na rynku wymiany (rozumiesz, że w rzeczywistym świecie żaden szejk nie
                zmusza Francuzów do wymiany Euro na dolary, tylko przyjmuje euro?) i ... po
                minute po transakcji szejk może wymienic dolary na Euro i złożyć lokatę
                nominowaną w Euro. Prawda ?
                Potrafisz zrozumiec taki wywód logiczny ?

P.S. A dla FEDu najlepszym klientem był właśnie Saddam Husajn. Trzymał on NIE
                NA LOKACIE (przypominam: lokata ma odzwierciedlenie w zobowiązaniu
                kredytobiorcy, który wziął z niej kredyt, że spłaci on kredyt całym swoim
                zabezpieczeniem), ALE W ZIELONYCH PAPIERKACH 2 MLD USD !!! Takiego klienta FED
                nie miał i nie będzie miał ! A Jankesi Saddama napadli - dziwne co ? Gdy ktos
                nie rozumie Świata i pieprzy trzy po trzy ... to dla niego dziwne.
    • Gość: nikt ropa dla Europy tanieje IP: 130.226.201.* 12.01.04, 12:19
      Ale gdyby tylko barylka brent byla podawana w euro to usa na takie wiadomosci
      po prostu by plakaly
      • Gość: Peer Re: ropa dla Europy tanieje IP: *.dip.t-dialin.net 12.01.04, 13:24
        SZCZEGOLNIE TEJ "STAREJ"
        • Gość: Jas Re: ropa dla Europy tanieje IP: *.dip.t-dialin.net 12.01.04, 14:08
          oczywiscie tej starej.W tej nowej to bieda razy 3.Potrzebuje jeszcze 100 lat...
          Ale czemu USA szuka wsparcia w tej Nowej.Czuje swoj upadek????
          • Gość: Tomasz Ameryka potrzebuje wasali IP: *.ibch.poznan.pl 12.01.04, 14:21
            A tacy są jedynie w "nowej". Stara do niczego Ameryki nie potrzebuje.
          • Gość: pawel-l Re: ropa dla Europy tanieje IP: *.prochem.com.pl / *.com.pl 12.01.04, 14:22
            Przestańcie bredzić.
            Europa za ropę płaci w euro. Tyle tylko że w gazetach podaje się cenę w
            dolarach.
            Ważniejsza sprawa w jakiej walucie trzyma się rezerwy. Coraz więcej krajów
            zwiększa rezerwy w euro a zmniejsza we dolarach. I stąd spadek kursu dolara.
            Swoją drogą coraz głośniej w krajach arabskich o potrzebie stworzenia własnej
            waluty - złotego dinara.
            • Gość: Peer Re: ropa dla Europy tanieje IP: *.dip.t-dialin.net 12.01.04, 15:44
              kolego !!!
              Oczywiscie ze Europa placi w EURO
              ale ropa rozliczana jest w USD.
              Przy tam kursie EUROPA palci
              wiec za rope odpowiednio mniej.
            • darr.darek no, wreszcie ktoś mądry !!! 17.01.04, 12:13
              Gość portalu: pawel-l napisał(a):
              > Przestańcie bredzić.
              > Europa za ropę płaci w euro. Tyle tylko że w gazetach podaje się cenę w
              > dolarach.
              > Ważniejsza sprawa w jakiej walucie trzyma się rezerwy. Coraz więcej krajów
              > zwiększa rezerwy w euro a zmniejsza we dolarach. I stąd spadek kursu dolara.
              > Swoją drogą coraz głośniej w krajach arabskich o potrzebie stworzenia własnej
              > waluty - złotego dinara.

A i tak mimo Twojej informacji, forumowi matołkowie nadal będą twierdzić, że
              szejk saudyjski wygania kazdego Niemca i Francuza, który chce kupić ropę za
              Euro i każe im przyjść i koniecznie dolary przynieść.
    • Gość: MaciekS Ekonomia IP: *.gs.com 12.01.04, 15:52
      Nie wiem skad Wasza radosc jesli chodzi o kurs euro. Otoz w ekonomii wzrost
      kursu danej waluty nie pobudza gospodarki tylo moze prowadzic do zastoju lub
      jest objawem zastoju w regionie gdzie dana waluta jest w obiegu.

Przeczytajcie jeszcze raz dokladnie artykul by zauwazyc obawy.

A tak na marginesie to czy w dolach czy w euro to na ile barylek Polakow stac
      tak szczerze? A na ile stac inne kraje europejskie?

Mozna sie cieszyc bo sie bedzie mialo mniej moniakow w kieszeni (odkad kurs euro
      jest tak dobry), ale nie oznacza ze sa one tak mocne.

Jak na razie to ekonomia amerykanska ruszyla pelna para a nie jestem pewien czy
      tak sie stalo w Europie. Warto sledzic rezulaty gieldy... i to nie tej porzednej
      wwarszawskiej czy tez londynskiej.

Poza tym skad ta nienawisc do Ameryki? Czy to nowa czarownica do polowan po Zydach?

Pozdrawiam

• Gość: LastBoyScout Re: Ekonomia IP: *.cvx.algx.net 12.01.04, 16:23
        Zawisc to nasza cecha narodowa (glupia duma narodowa i kompleksy od
        stuleci...Kazik). Tak wiec nienawidzimy wszystkich i wszystko co lepsze od
        nas - nieudacznikow. Tak samo pojmowana jest wartosc waluty - w oderwaniu od
        calosci gospodarczej (i nie tylko gospodarczej) rzeczywistosci. Dlaczego ?
        Bo tak wygodniej aby usprawiedliwic sie , zamknac oczy na prawde ....

Wciąż kłamią mi, że to Polska

Bo tu niewoli krąg
        Narodu długa noc
        I ten królewski gród
        Udaje tylko moc
        A ten katedry dzwon
        Tętniący jego ton
        Jedynie głupców mami
        Że się rządzimy sami

A ja o Polsce marzę
        Co nie jest tylko witrażem
        I nie komedią na scenie
        Ale spełnieniem
        Niechże się taka stanie
        Co by nie była udaniem
        By szyldem tylko nie była
        Lecz żeby żyła

A ludzie, co mnie mijają
        I czymś tam się pocieszają
        Pociecha dla nich jak tarcza
        I to już im wystarcza
        A myśl ich podła kusi
        Że tak już zostać musi
        I będą sobie kłamać
        Że zmartwychwstanie sama

• Gość: SanRa Re: Ekonomia IP: *.dip.t-dialin.net 12.01.04, 17:53
          Zawisc to nasza cecha narodowa (glupia duma narodowa i kompleksy od
          stuleci...Kazik). Tak wiec nienawidzimy wszystkich i wszystko co lepsze od
          nas - nieudacznikow. Tak samo pojmowana jest wartosc waluty - w oderwaniu od
          calosci gospodarczej (i nie tylko gospodarczej) rzeczywistosci. Dlaczego ?
          Bo tak wygodniej aby usprawiedliwic sie , zamknac oczy na prawde ....

Hey Scout! Dobry jestes! Tylko czy ten narod to zrozumie? Mam watpliwosci...
          Zyjemy przeszloscia. Najchetniej II wojna swiatowa. Wspanialy i wdzieczny
          temat. Wtedy mozemy ponazekac i poobwiniac innych za nasza nieudolnosc i brak
          dalekowzrocznosci. Zyjemy zasciankowoscia. Kiedy wreszcie mamy szanse cos
          rozsadnego zrobic to wysylamy np. delegacje do Brukseli i mowimy "nie".
          Delegacja wracajac do kraju czuje sie (przynajmniej raz) jak zwyciezca. A w MSZ
          czeka juz depesza gratulacyjna z Waszyngtonu: "Dobrze chlopcy! Tylko tak dalej".
          Zastanawiam sie tylko: "Czy glupota wspiera ciemnote czy odwrotnie?"

Z powazaniem
          SanRa

• Gość: LastBoyScout Re: Ekonomia IP: *.cvx.algx.net 12.01.04, 18:11
            Dziekuje za mile slowa ale ja pozostaje tylko obserwatorem, czasem
            komentatorem tego co sie dzieje. Wychodze z zalozenia, ze chociazby chybione
            ale uczciwe (odwrotnie do wielu osob na tym forum....) podzielenie sie swoimi
            spostrzezeniami moze na dluzsza mete przyniesc swoj maly wklad w takie
            szczytne zadania jak ojczyzna, moralnosc, szczescie.....
            Ale ja tu zadnej Ameryki nie odkrywam. Tekst jaki wczesniej przytoczylem to
            wiersz naszego przedwojennego poety i mozna byc naprawde smutnym ze nasza
            historia musi sie wciaz powtarzac za sprawa takich "indywidualnosci" jak np.
            Mrowa....
            Prywatnie nie sadze abysmy mieli byc w jakimkolwiek sensie narodem gorszym od
            innych. Jestesmy gorsi bo jak zauwazyles, sami tego chcemy wierzac , ze
            Najswietsza Panienka, przyjaciele ze wschodu, zachodu lub zza oceanu wespra
            nas w naszym nierobstwie i nieudacznictwie..... Pomoc musimy sobie sami, sila
            jednosci , ciezkiej pracy, wyrzeczen i madrosci co inni czynia od stuleci z
            calkiem milymi efektami , nam pozostawiajac tylko pomachiwanie szabelka i
            jarmarczne pokrzykiwanie "veto!" .....Serdecznie pozdrawiam.
            KochajmySie@excite.com
    • czubas Czy dlatego Niemcy wlaza Putinowi do du...? 12.01.04, 17:53
      Pewnie wlasnie dlatego. Unia chce sobie zapewnic staly doplyw ropy, wiec
      glaszcze i lize Ruskim d..y

Niestety, jesli najwieksza gospodarka swiatowa zacznie miec powazne problemy,
      to odczuja to powaznie wszysktie inne kraje. UE eksportuje bardzo duzo, ale ze
      spadkiem dolara, jej produkty sa coraz drozsze, a przez to mniej konkurencyjne.
      Na razie w UE sa wyzsze stopy procentowe co stymuluje naplyw krotkoterminowych
      inwestycji gotowkowych. Bardziej oplaca sie inwestowac gotowke w Europie niz w
      Ameryce. Zysk niezbyt duzy, ale pewny. Natomiast gieldy europejskie maja sie
      srednio. Tutaj zyski sa tez niewielkie, za to mocno niepewne.
      Wymiana rezerw walutowych w krajach takich jak Rosja czy Chiny na pewno by
      miala duzy wplyw na poziom dolara. Negatywny oczywiscie. Sek w tym, ze
      pogorszenie sie sytuacji USA nie oznacza polepszenia w Europie. A wrecz
      przeciwnie. Oznacza to to wyrazny wzrost bezrobocia i wydatkow socjalnych.
      Tego na pewno nie wytrzymaja ani Francja ani Niemcy.

Podobnie jak MaciekS dziwie sie, skad bierze sie ta niechec (nienawisc?) do
      USA. Jesli tam cos sie wydarzy, martwic sie bedziemy wszyscy.
      • Gość: SanRa Re: Czy dlatego Niemcy wlaza Putinowi do du...? IP: *.dip.t-dialin.net 12.01.04, 18:01
        "Podobnie jak MaciekS dziwie sie, skad bierze sie ta niechec (nienawisc?) do
        USA. Jesli tam cos sie wydarzy, martwic sie bedziemy wszyscy..."

Dziwisz sie? Jestes zdania, ze nalezy przytakiwac wszystkim pomyslom
        administracji waszyngtonskiej byle by nam bylo dobrze? W niektorych kregach
        zwie sie to "oportunizmem". Tez cecha tego narodu...
        Z powazaniem
        SanRa
    • komentator Totalny analfabetyzm ekonomiczny 12.01.04, 18:13

USA placa za rope i inne towary w dolcach. Twierdzenie
      ze jezeli swiat przestanie przyjmowac dolce to nic dla
      USA nie znaczy bo mozna zakupic inne waluty jest totalnym
      analfabetyzmem ekonomicznym.

Kazdy normalny kraj zdobywa waluty EKSPORTEM. Kazdy normalny
      kraj musi miec pokrycie w walutach na import za 6-12 miesiecy
      bo inaczej moglby utracic plynnosc walutowa.

Dlatego biedna Polska musi trzymac rezerwy walutowe 32 mld dolcow.

A ile rezerw maja USA? Okolo 20 mld dolcow. Przy 500 mld dolcow
      deficytu handlowego.

Gdyby swiat zazadal od USA platnosci w walutach skad USA wzielyby
      waluty? Jezeli zaczeto by je kupowac na rynku to dolec spadl by
      natychmiast o 100-200%. Innymi slowy USA nie mialyby kasy na
      zakup towarow.

• Gość: el matador Re: Totalny analfabetyzm ekonomiczny IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.01.04, 22:10
        popieram komentatora,usa to ekonomiczny bankrut na skalę przewyższającą upadek
        zadłużonego Gierka,pytanie tylko jest jedno dlaczego w naszym MSZ postawiono
        na ekonomicznego bankruta a nie na zdrową,po końskiej kuracji z ograniczeniami
        deficytów budżetowych gospodarkę Eurolandu i Unii,narażając się przy tym na
        wycelowanie w serce POLSKI wielogłowicowych rakiet strategicznych z Saratowa i
        Gorno-Ałtajska jako rosyjskie"spasiba"za amerykańskie bazy w Polsce.Przy
        okazji utraciliśmy raz na zawsze szanse na rynku wschodnim będąc od tego
        momentu śmiertelnym wrogiem niepobiedimoj RASSIJI.Ta polityka te autentyczny
        selbstmord.
        • Gość: el matador Re: Totalny analfabetyzm ekonomiczny IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.01.04, 23:09
          na parodię zakrawa jesczce fakt,iż ktoś zdecydował się na tą desperacką
          współpracę z największym bankrutem w historii świata nic od tego
          amerykańśkiego chama nie uzyskując a samumu będąc pogrążonym w jednym z
          najgłębszych,spotykanych we wspolczesnej Europie kryzysów ekonomiczno-
          społęcznych,mając 25% bezrobocie i żałosny jak na poziom PNB/mieszkańca 3,8%
          wzrost gospodarczy,bu przelać puchar goryczy amerykański cham zaostrzył
          jeszcze bardziej na lotniskach szykany wizowe rozbierając głupich Polaczków w
          nagrodę za wojenkę w Iraku do naga i oślepiając chętnych wrażeń na pobyt w usa
          lampą błyskową oraz odciskiem jak w Kennkarcie u hitlerowców,to naprawdę
          wszystko wołą o pomstę do niebios,takiej głupoty ekstremalnej nie ma nigdzie.
        • Gość: el matador Re: Totalny analfabetyzm ekonomiczny IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.01.04, 23:10
          na parodię zakrawa jeszczce fakt,iż ktoś zdecydował się na tą desperacką
          współpracę z największym bankrutem w historii świata nic od tego
          amerykańskiego chama nie uzyskując a samemu będąc pogrążonym w jednym z
          najgłębszych,spotykanych we wspolczesnej Europie kryzysów ekonomiczno-
          społęcznych,mając 25% bezrobocie i żałosny jak na poziom PNB/mieszkańca 3,8%
          wzrost gospodarczy,bu przelać puchar goryczy amerykański cham zaostrzył
          jeszcze bardziej na lotniskach szykany wizowe rozbierając głupich Polaczków w
          nagrodę za wojenkę w Iraku do naga i oślepiając chętnych wrażeń na pobyt w usa
          lampą błyskową oraz odciskiem jak w Kennkarcie u hitlerowców,to naprawdę
          wszystko wołą o pomstę do niebios,takiej głupoty ekstremalnej nie ma nigdzie.
        • macacz Wyjasnienie dla El. Matadora 15.01.04, 15:19
          Gość portalu: el matador napisał(a):

> popieram komentatora,usa to ekonomiczny bankrut na skalę przewyższającą
          upadek
          > zadłużonego Gierka,pytanie tylko jest jedno dlaczego w naszym MSZ postawiono
          > na ekonomicznego bankruta a nie na zdrową,po końskiej kuracji z
          ograniczeniami
          > deficytów budżetowych gospodarkę Eurolandu i Unii,

Dlatego, ze Polska rzadzi banda idiotow wybrana w demokratycznych wyborach
          przez 38 - milionowy narod.
      • macacz Komentator o zlotowce: 15.01.04, 19:02
      • macacz A teraz :Komentator o zlotowce: 15.01.04, 19:19
        A wlasnie:Komentator nie wypowiada sie teraz o zlotowce, bo zlotowka slabnie,
        co nie wspolgra z teoria Komantatora.
        Rozwodnienie reform przez Hausnera, niepewnosc odnosnie finansow publicznych,
        prawdopodopodobienstwo dalszego wzrostu dziury budzetowej( tak, tak, Polska
        tez ma taka dziure i to zupelnie poazna:) , niepewnosc inwestorow
        zagranicznych , spadek cen obligacji, niepewnosc sytuacji politycznej-lud
        wreszcie przestaje wierzyc komuchom- nieuchronnie spowoduje oslabienie zlotowki
        nie tylko wzgledem Euro ale i dolara.
        Jak juz wspomnialem,Komentator o tym nie napisze, bo to jest w niezgodzie z
        jego religia....
        • komentator Macacz get life 16.01.04, 19:24
          macacz napisał:

> A wlasnie:Komentator nie wypowiada sie teraz o zlotowce, bo zlotowka
          >slabnie, co nie wspolgra z teoria Komantatora.

Hehe macacz. Ekonomia polska stale sie umacnia. Jedyny zly punkt to finanse
          publiczne. Spadek zlotowki ma marginalne znaczenie makroekonomiczne dlatego
          ze rezerwy walutowe wynosza ponad 25 mld euro. Nie zapominaj ze od maja
          beda dzialaly mechanizmy unijne, m.in. trzeba bedzie przedstawic plan
          dochodzenia do euro czyli miejsca na szalenstwa ekonomiczne nie bedzie.

• Gość: LastBoyScout Re: Macacz get life IP: *.tnt18.nyc9.da.uu.net 16.01.04, 20:49
            Ze niby 25 miliardow rezerwy ma byc gwarancja stabilnosci zlotowki ?!!!!!!!

Hellllloooooo mamy ponad 100 miliardow dolarow zadluzenia i tylko dalsze
            zadluzanie (ok. 1-2 miesiecznie) bylo , jest i juz niedlugo bedzie gwarancja
            stabilnosci zlotowki ......
            • komentator Spoko boys 17.01.04, 20:24
              Gość portalu: LastBoyScout napisał(a):

> Ze niby 25 miliardow rezerwy ma byc gwarancja stabilnosci zlotowki ?!!!!!!!
              > Hellllloooooo mamy ponad 100 miliardow dolarow zadluzenia i tylko dalsze
              > zadluzanie (ok. 1-2 miesiecznie) bylo , jest i juz niedlugo bedzie gwarancja
              > stabilnosci zlotowki ......

Rezerwy wlautowe mniej wiecej odpowiadaja wysokosci ZAGRANICZNEGO zadluzenia
              panstwa. Nie ma wiec problemu ze stabilnoscia.

Rowniez bilans platniczy ma deficyt w normalnych granicach i sie zmniejsza.

Jedyny zly punkt to finanse publiczne. Nie jest to nic nadzwyczajnego bo
              prawie wszystkie kraje maja z tym problem. Program naprawczy ktory i tak
              musi byc przyjety moze wiec spowodowac umocnienie zlotowki.

Poza tym od maja polityka makroekonomiczna bedzie pod nazdorem Brukseli i
              Frankfurtu wiec nawet jakby chlopaki chcialy poszalec to sie nie da.
              • Gość: LastBoyScout Re: Spoko boys IP: *.tnt14.nyc9.da.uu.net 18.01.04, 02:50
                Spotkalem tutaj niezlych aparatow (pozdrowienia dla Feezyka i Mrowy!) ale ten
                gosc powalil mnie absolutnie ...poddaje sie....zero pytan...zero
                komentarzy ...Szczerze gratuluje dobrego samopoczucia (mam nadzieje , ze
                zyjesz w Polsce).....
                • komentator LastBoyScout 19.01.04, 07:14
                  Gość portalu: LastBoyScout napisał(a):

> Spotkalem tutaj niezlych aparatow (pozdrowienia dla Feezyka i Mrowy!) ale
                  >ten gosc powalil mnie absolutnie ...poddaje sie....zero pytan...zero
                  > komentarzy ...Szczerze gratuluje dobrego samopoczucia (mam nadzieje , ze
                  > zyjesz w Polsce).....

Na twoim miejscu lepiej byloby sie przejmowac fatalnym stanem ekonomii USA.
                  Tylko nie tym z oficjalnej propagandy tylko z liczb hehe. Na przyklad rezerwy
                  walutowe Polski wynosza 25 mld euro. A ile wynosza rzerwy USA?
                  • Gość: LastBoyScout Re: LastBoyScout IP: *.tnt16.nyc9.da.uu.net 19.01.04, 19:01
                    25 miliardow euro to ma tutaj kilku moich sasiadow (North Shore, Long Island,
                    New York) razem wzietych ....
                    Hej czy nie wyrazilem sie dosc dosadnie ? Nie chce mi sie toba rozmawiac .....
              • Gość: el matador Re: Spoko boys IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.01.04, 00:50
                zgadzam się z Tobą Kolego komentatorze całkowicie tylko niech się znajdzie
                jakiś polski cwaniak który naprawdę rozkręci na pełny "schwung" polską
                gospodarkę bo dotad rozwija się ona w żałośnie wolnym tempie biorąc pod uwagę
                nasz PNP/mieszkańca wynoszący
                w 2003 12.300 USD(PPP)na głowę.Przykładowo eksport z lokomotywy twardej Europy-
                z najtwardszą walutą świata z Niemiec do F=(2003)75 miliardów EURO,do USA=(2003)
                69 miliardów EURO,do Włoch(2003)48,5 miliarda EURO,do Hiszpanii 35 miliardów
                EURO(2003)zaś do naszej za wolno rozwijającej się Polski jedynie(2003)18,5
                miliarda EUROW ubiegłym roku import giganta ekonomicznego NIEMIEC i pierwszego
                EKSPORTERA ŚWIATOWEGO 2003(842 miliardy łącznego światowego eksportu z Niemiec
                na całyświat) wyniósł z giganta ekonomicznego Ludowej Republiki e-infoludowej
                R.Polski tylko 19 miliardów EURO; podczas gdy na przykład import NIEMIEC
                (LOKOMOTYWY EURO i EUROLANDU) z HISZPANII(w ramach Eurolandu) wyniósł
                21 miliardów EURO zaś przykładowo z molocha kulturalno-gospodarczego Francji
                (2003)=51 miliardów EURO, ze STANÓW(2003)= 42 miliardy EURO .,Musimy się
                maksymalnie sprzężyć i wytężyć w naszych prywatnych i państwowych polskich
                firmach by gigantycznie zwiększyć obroty z NIEMCAMI i FRANCJĄ w ramach
                GIGANTYCZNEJ EUROPEJSKIEJ UNII,oczywiście F oraz D i I(Włochy),SP muszą
                gwałtownie zwiększyć swoje inwestycje bezpośrednie w PL-bez tego nie będzie
                gwałtownego przyrostu wzajemnego skromnego dzisiaj handlu zagranicznego.
                ENTWICKELE DICH LIEBE SUPERMODERNES POLEN ,DEIN AUSSENHANDEL MIT
                DEUTSCHLAND,ITALIEN UND FRANKREICH SO SCHNELL WIE MOEGLICH!HEUTE DEIN
                AUSSENHANDEL MIT EUROLAND-ZONE LAECHERLICH UND KINDISCH IST!Liczę więc że
                Frankoitalogermanie zwiększą swoją obecność przemysłową i usługową na terenie
                molocha(potencjalnie) gospodarczego Polski.
                • komentator Spoko el matador i nie rob carramby 19.01.04, 07:28
                  Gość portalu: el matador napisał(a):

> zgadzam się z Tobą Kolego komentatorze całkowicie tylko niech się znajdzie
                  > jakiś polski cwaniak który naprawdę rozkręci na pełny "schwung" polską
                  > gospodarkę bo dotad rozwija się ona w żałośnie wolnym tempie biorąc pod
                  >uwagę nasz PNP/mieszkańca wynoszący
                  > w 2003 12.300 USD(PPP)na głowę.Przykładowo eksport z lokomotywy twardej
                  >Europy- z najtwardszą walutą świata z Niemiec do F=(2003)75 miliardów EURO,do
                  >USA=(2003 69 miliardów EURO,do Włoch(2003)48,5 miliarda EURO,do Hiszpanii 35
                  >miliardów EURO(2003)zaś do naszej za wolno rozwijającej się Polski jedynie>
                  (2003)18,5 miliarda EUROW ubiegłym roku import giganta ekonomicznego NIEMIEC i
                  >pierwszego EKSPORTERA ŚWIATOWEGO 2003(842 miliardy łącznego światowego
                  >eksportu z Niemiec na całyświat) wyniósł z giganta ekonomicznego Ludowej
                  >Republiki e-infoludowej R.Polski tylko 19 miliardów EURO; podczas gdy na
                  >przykład import NIEMIEC (LOKOMOTYWY EURO i EUROLANDU) z HISZPANII(w ramach
                  >Eurolandu) wyniósł 21 miliardów EURO zaś przykładowo z molocha kulturalno-
                  >...

Hehe ale zes se scheiss zrobil na kopf:

Po pierwsze o niemieckiej ekonomii nie krzycz duzymi literami. Ekonomia ta nie
                  jest w tej chwili ZADNA lokomotywa tylko HAMULCOWYM ekonomii europejskiej.
                  Problemy sa fatalne: ekonomia sie SKURCZYLA w ubieglym roku, za deficyty
                  pojdzie pod sad EU, dlugi sa ogromne, subsydia, system bankowy i tak dalej.

Po drugie ekonomia polska ZNAKOMICIE sobie radzi z ekonomia niemiecka. Skala
                  wymiany ciagle rosnie. Ale NAJWAZNIEJSZY jest DODATNI bilans wymiany handlowej.
                  Eksport 19 mld euro, import 18,5 mld euro. Dla porownania Hiszpania 21 mld i
                  35 mld euro!!! Dla ekonomii polskiej duzy deficyt w handlu z Niemcami bylby
                  bardzo niedobry.

Nie jest sztuka KUPOWANIE w Deutschlandzie, sztuka jest SPRZEDAWANIE bo ich
                  ekonomia jest w zlym stanie i zbyt jest slaby.

Dlatego ekonomia Polska ma OGROMNY SUKCES w handlu z Niemcami. Skala jest
                  mniejsza ale odpowiada aktualnym mozliwosciom. Wiec wymien kraje ktore maja
                  DODATNI bilans handlowy z Niemcami.
                  • Gość: el matador Re: Spoko el matador i nie rob carramby IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.01.04, 11:38
                    komentatorze zapominasz jeden bardzo istotny fakt,Hiszpania corocznie ma
                    gigantyczną nadwyżkę w bilansie płątniczym z Niemcami bowiem moloch gospodarczy
                    Hiszpanii ma wpływy coroczne z pobytów stałych emerytów niemieckich na
                    Kanarach,w Andaluzji i na Majorce i pobytów czasowych 15 milionów turystów
                    niemieckich w wysokości 10 miliardów EURO rocznie,zaś przypływ inwestycji
                    portfelowych i inwestycji w majątek trwały w Hiszpanii z Niemiec wynosi
                    corocznie około 11 miliardów EURO rocznie.Hiszpania jest największym
                    placem"budowy"luksusowych haciend,rezydencji,posiadłości w stylu Dynasty i
                    innych i willi dla najbogatszych Niemców,jeśli chcesz spotkać autentycznie
                    bogatego NIEMCA to zimuje on najczęściej na terenie południowej Hiszpanii(Costa
                    Blanca,Costa del Sol,Kanary,
                    Costa del Alcanzar,Costa Dorada a nawet wybrzeże Galicji)lub na terenie
                    najatrakcyjniejszych okolic turystyczno-krajobrazowych Portugalii(łącznie z
                    Azorami),ich po prostu na terenie Niemiec nie ma,oni się tam już w latach
                    sześćdziesiatych zaczęli powoli przenosić.Toteż obawa w Polsce przed Niemcami
                    jest dla mnie w POLSCE śmieszna,bogaty Niemiec zawsze będzie sterował ku
                    Południu,Ku Toskanii we Włoszech(340 tys.osadników niemieckich)lub ku
                    littoralowi hiszpańsko-portugalskiemu(412 tysięcy osiedlonych tam Prusaków).W
                    Polsce to można się co najwyżej obawiać masowego osadnictwa tysięcy najlepszych
                    gospodarzy na świecie-tysięcy rolników holenderskich z przeludnionej i
                    zagrożonej całkowitym zalaniem Holandii.
                  • Gość: Edek Re: Spoko el matador i nie rob carramby IP: *.dip.t-dialin.net 19.01.04, 13:18
                    Gospodarka niemiecka sie skurczyla o 0,1% ale oszczednosci Niemcow wzrosly o 160 mld.euro.Bo Niemcy jeszcze wiecej oszczedzaja.Ponad 10% dochodow,czyli na rok 1900 euro na osobe.(pomimo wyjazdow na urlop,zakupu aut czy domow)Ciekawe w jakim tepie bogaca sie Polacy.Ich gospodarka sie tak szybko rozwija....
                    • komentator Spoko Edek bez szeissu 19.01.04, 15:04
                      Gość portalu: Edek napisał(a):

> Gospodarka niemiecka sie skurczyla o 0,1% ale oszczednosci Niemcow wzrosly o
                       mld.euro.Bo Niemcy jeszcze wiecej oszczedzaja.Ponad 10% dochodow,czyli na
                      >rok 1900 euro na osobe.(pomimo wyjazdow na urlop,zakupu aut czy domow)Ciekawe
                      >w jakim tepie bogaca sie Polacy.Ich gospodarka sie tak szybko rozwija....

To swiadczy o niezwykle powaznych problemach ekonomii niemieckiej. Ekonomia co
                      sie kurczy a oszczednosci rosna oznacza ze ludzie sa pesymistycznie nastawieni
                      do przyszlosci. A pieniadze na kontach sa martwe, nie bedzie z nich podatkow
                      i beda jeszcze wieksze problemy z budzetem. Wiec ludzie beda jeszcze bardziej
                      pesymistyczni. Jest to fatalna sytuacja, zamkniety krag. Podobne problemy ma
                      od kilkunastu lat Japonia. Niemcy staja sie poteznym hamulcem strefy euro.

W Polsce tego oczywiscie nie ma. Bez socjalu ludzi musza sie sprezac i ekonomia
                      rozwija sie calkiem dobrze po przegrzaniu sprzed kilku lat.
          • Gość: Rys Re: Macacz get life IP: *.proxy.aol.com 17.01.04, 06:48
            Komentatorze, przerzuc sie na jezyk angielski (jak w temacie) bo to, co piszesz
            po polsku nie bardzo moge zrozumiec. Moze za dlugo siedze za granica??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka