Dodaj do ulubionych

Premiera Windows 7, czyli sprzątanie po Viście

21.10.09, 23:18
Z tytlu pracy w firmie współpracującej z MS mam Win7 zainstalowane od 21
września. Rzeczywiście system jest całkiem szybki, a Windows Virtual PC (po
małym haku) działa całkiem dobrze nawet z Linuxem. Niestety przez ostatni
miesiąc już miałem dwa niebieskie ekrany.
Obserwuj wątek
    • Gość: atx Re: Premiera Windows 7, czyli sprzątanie po Viści IP: *.mas.abpl.pl 22.10.09, 00:21
      "- W ciągu pierwszych ośmiu godzin Windows 7 zebrał więcej zamówień, niż miała w sumie Vista. To się nazywa upgrade"
      Ktoś złośliwy mógłby zapytać, ile procent z tych upgrade'ow to jak najszybsze pozbycie się Visty :)
      • Gość: 2 Cylindry Zoski nienawidze Visty ! IP: *.1.251.72.1dial.com 22.10.09, 04:50
        dlaczego ?
        ano dlatego, czytaj ponizej:
        >>Znikną absurdalnie często pojawiające się komunikaty dotyczące
        bezpieczeństwa, które w Viście doprowadzały użytkowników do białej
        gorączki.

Zdecydowalem sie kupic Viste kilka m-cy temu tylko dlatego ze ma byc
        darmowa upgrade do 7-ki.
        • dfgfdg Re: nienawidze Visty ! 22.10.09, 10:12
          Gość portalu: 2 Cylindry Zoski napisał(a):

> dlaczego ?
          > ano dlatego, czytaj ponizej:
          > >>Znikną absurdalnie często pojawiające się komunikaty dotyczące
          > bezpieczeństwa, które w Viście doprowadzały użytkowników do białej
          > gorączki.

Tylko ze te komunikaty mozna w bardzo prosty sposob wylaczyc.

> Zdecydowalem sie kupic Viste kilka m-cy temu tylko dlatego ze ma byc
          > darmowa upgrade do 7-ki.

No to niestety wtopiles bo jezeli masz Viste i chcesz miec upgrade do 7 to
          musisz zaplacic.
          • kretek_bladzi Re: nienawidze Visty ! 22.10.09, 12:59
            dfgfdg napisał:

> Gość portalu: 2 Cylindry Zoski napisał(a):
            >
            > > Zdecydowalem sie kupic Viste kilka m-cy temu tylko dlatego ze ma byc
            > > darmowa upgrade do 7-ki.
            >
            > No to niestety wtopiles bo jezeli masz Viste i chcesz miec upgrade do 7 to
            > musisz zaplacic.

Jesteś pewny, bo M$ twierdzi co innego:
            www.microsoft.com/poland/windows/buy/offers/upgrade.aspx
            Zależy kiedy kupił, jaką wersje Visty i czy sprzęt producenta biorącego udział w programie darmowej wymiany Visty na Windows 7.

Chyba, że przekonałeś Billa przy piwku, a strony M$ nie zdążono jeszcze zaktualizować.
            • krycha_z_gazowni Re: nienawidze Visty ! 22.10.09, 13:34

>> nienawidze Visty !
              Za jedyne 1.200 PLN "siodemka" moze byc Twoja. Tylko brac!
              • Gość: kibicman Re: nienawidze Visty ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.09, 15:30
                "Pierwszy posiadacz najnowszego systemu z dumą prezentuje swój zakup"

normalnie jak za PRLu - oto pierwszy posiadacz wspaniałej pralki...

dzizas...
            • dfgfdg Re: nienawidze Visty ! 22.10.09, 15:22
              kretek_bladzi napisał:
              > Jesteś pewny, bo M$ twierdzi co innego:
              > www.microsoft.com/poland/windows/buy/offers/upgrade.aspx
              > Zależy kiedy kupił, jaką wersje Visty i czy sprzęt producenta biorącego udział
              > w programie darmowej wymiany Visty na Windows 7.

Koles napisal ze kupil Viste a nie sprzet z Vista. To jednak jest roznica
              zasadnicza.

>
              > Chyba, że przekonałeś Billa przy piwku, a strony M$ nie zdążono jeszcze zaktual
              > izować.

I co? Ulzylo ci jak to napisales?
        • inkwizytorstarszy Re: nienawidze Visty ! 24.10.09, 02:37
          Gość portalu: 2 Cylindry Zoski napisał(a):

> dlaczego ?
          > ano dlatego, czytaj ponizej:
          > >>Znikną absurdalnie często pojawiające się komunikaty dotyczące
          > bezpieczeństwa, które w Viście doprowadzały użytkowników do białej
          > gorączki.
          >
          >
          > Zdecydowalem sie kupic Viste kilka m-cy temu tylko dlatego ze ma
          byc
          > darmowa upgrade do 7-ki.
          !!!!
          Dlaczego na temat Visty wypowiadają się ignoranci ,którzy nie
          potrafią nawet usunąć okienek z informacją o zabezpieczeniach!!!
          Należą oni do licznej grupy "komputerowców dla których najważniejsze
          są tapety na pulpit,i ściąganie kretyńskich i ogłupiających gier,i
          pracują na kilkuletnich złomach a większość programów to piraty....
    • quant34 Premiera Windows 7, czyli sprzątanie po Viście 22.10.09, 01:09
      Bawiłem się betą siódemki i stwierdzam, że jest w porządku. Taki podrasowany
      XP, tyle że charakterystycznymi dla Visty wodotryskami i bajerami. Na razie
      zostanę przy XP ponieważ pod siódemką jeszcze wszystko nie chodzi (np. ma
      kłopoty z dogadaniem się z Hamachi przez co nie bardzo wychodzi hostowanie w
      gierkach :P) Ale generalnie wtopy nie będzie. Vistę odinstalowałem po dwóch
      dniach użytkowania, ciskając przy tym wszelkie możliwe gromy pod adresem
      Microsoftu. Siódemką bawiłem się przez tydzień i poza drobnymi przypadkami
      braku kompatybilności z niektórymi programami, nie było z nią kłopotów. Nawet
      trochę mi było szkoda powrotu do XP, ale z przesiadką na stałe poczekam aż
      wyjdzie SP1 do Siódemki (wyjdzie na pewno ;)
      • intasie Re: Premiera Windows 7, czyli sprzątanie po Viści 22.10.09, 06:41
        Wypowiedzi poprzedników bardzo mnie zainteresowały i zainspirowały do zrobienia
        kolejnego upgrade'u.

W listopadzie wychodzi Suse11.2 !!!

Chociaż w sumie należałoby się zastanowić. Wersja 11.1 chodzi na każdym z
        naszych komputerów bez żadnych zastrzeżeń.
        • Gość: Stefan Re: Premiera Windows 7, czyli sprzątanie po Viści IP: 188.200.151.* 22.10.09, 15:21
          suse 11.2 z kde 4.3 zje windowsa na śniadanie :p
          • osmin.1 Re: Premiera Windows 7, czyli sprzątanie po Viści 22.10.09, 15:32
            Gość portalu: Stefan napisał(a):

> suse 11.2 z kde 4.3 zje windowsa na śniadanie :p

Niestety nie zje. KDE na razie nie może dojść do jakości jaką miała wersja 3.5.10.
      • q-ku i wtedy..... 22.10.09, 15:36
        z przesiadką na stałe poczekam aż
        > wyjdzie SP1

i wtedy system zwolni podobnie jak Vista po sp2 i XP po sp3
        będzie już znowu "dobrze" ;)
    • ibnalqq Premiera Windows 7, czyli sprzątanie po Viście 22.10.09, 01:13
      Każdy legalny licencjobiorca Visty powinien dostać 7 gratis. Z przeprosinami
      za dwa lata codziennej irytacji.
      • intasie Re: Premiera Windows 7, czyli sprzątanie po Viści 22.10.09, 06:44
        ibnalqq napisał:

> Każdy legalny licencjobiorca Visty powinien dostać 7 gratis. Z przeprosinami
        > za dwa lata codziennej irytacji.

Albo lepiej dysk instalacyjny z Ubuntu lub Suse
      • Gość: rozgoryczonyVistą Re: Premiera Windows 7, czyli sprzątanie po Viści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.09, 20:58
        Tak właśnie - oferowanie brutalnie okradzionym przez Microsoft użytkownikom
        Visty oferowanie upgrade'u za 500 zł lub lepiej (w zależności od wersji) to
        kolejny bandytyzm. Po raz kolejny firma udowadnia, że etyka biznesu jej nie
        interesuje.
        Sam mam 2 egzemplarze Visty 64-bit i liczyłem (naiwny) na inne traktowanie przy
        ukazaniu się kolejnej wersji okienek.
    • Gość: Faraon2010 Premiera Windows 7, czyli sprzątanie po Viście IP: *.btj.se 22.10.09, 09:22
      Wydaje mi sie ze Apple ma asa w kieszeni, tak nieszczesliwie wypadlo
      ze dalem sie nabrac dwa lata temu i przy zakupie laptopa
      pokierowalem sie rabatem u sprzedawcy a nie zdrowym rozsadkiem i
      zainwestowalem w laptopa marki HP z zainstalowana Vista, czego sobie
      nie moge wybaczyc, ten komputer moja zone doprowadza codziennie do
      bialej goraczki a o jesli bysmy kupili tak felerny samochod firma
      ktora by nam go sprzedala bylaby zmuszona albo zwrocic pieniadze
      albo wymienic auto, a dla Microsofta to tylko przedstawic na rynku
      nowy system, niech sie klient martwi i siwieje
      • furry Re: Premiera Windows 7, czyli sprzątanie po Viści 22.10.09, 10:27
        Też tak miałem, zainstalowałem linuksa, niestety Vista jest nieużywalna. Zgadzam
        się, że porównywanie W7 do Visty zawsze wypadnie na korzyść siódemki. I tej
        wersji Microsoft będzie się trzymał.

Szkoda tylko, że zostawia mnie i wielu klientów z nieużywalnym systemem
        wciśniętym przy okazji kupna laptopa. Ale biznes musi się kręcić, niezadowolony
        z Visty klient kupi W7.

Ale ja wolę linuksa :-) W październiku wychodzi nowe ununtu, suse, fedora.
      • osmin.1 Re: Premiera Windows 7, czyli sprzątanie po Viści 22.10.09, 14:03
        Gość portalu: Faraon2010 napisał(a):

> i
        > zainwestowalem w laptopa marki HP z zainstalowana Vista, czego sobie
        > nie moge wybaczyc, ten komputer moja zone doprowadza codziennie do
        > bialej goraczki

A jakiś konkret? Na początku (tuż po premierze Visty) było parę problemów. Natomiast teraz, gdy wydano SP2, Vista działa bardzo przyzwoicie.
        Vista miała zły PR ze względu na dwie rzeczy - początkowe błędy systemu i rozbuchane oczekiwania spowodowane długim czasem powstawania.
        • Gość: c Re: Premiera Windows 7, czyli sprzątanie po Viści IP: *.acn.waw.pl 22.10.09, 14:48
          mnie w viście, oprócz zawałek i niestabilności sprzed wydania sp2 (musiałem
          chyba z 3 razy przeinstalowywać system na lapku, bo przestawał startować, a ja
          byłem poza granicami kraju i nie mogłem kupić polskiej wersji xp), wkurza
          najbardziej pojawianie się rozwinięcia paska szybkiego uruchamiania przez czasem
          10 sekund - komp ma 3 gb ramu, więc powinno to spokojnie siedzieć gdzieś w cache
          w pamięci, niestety vista od czasu do czasu wywala go na dysk i kiedy chcę
          szybko uruchomić jakiś program z paska, muszę czekać patrząc na biały prostokąt
          po wielu sekundach wypełniający się powoli ikonami. takie niedociągnięcia
          najlepiej świadczą o tym, jak vista jest dziadosko napisana i gdzie m$ ma swoich
          klientów. przed wydaniem sp2 niebieski ekran zawiechy systemu to była wręcz
          norma - np podczas próby hibernacji, problemy z siecią, rwanie dźwięku i
          działania innych programów przy otwieraniu stron internetowych - itd itp. część
          problemów znikała po restarcie, ale niekiedy restart był niemożliwy i kompa
          trzeba było zabijać na siłę...
          • Gość: c Re: Premiera Windows 7, czyli sprzątanie po Viści IP: *.acn.waw.pl 23.10.09, 12:45
            ps. mimo partycji naprawczej system nie dał się naprawić kiedy przestawał
            starować, stąd konieczność reinstalacji. nie działały też takie udogodnienia jak
            np przywracanie systemu. na forach internetowych mało kto zna vistę i oprócz
            porady kup xp albo przeinstaluj pomoc była niewielka. z xp nigdy nie miałem
            takich kłopotów i wielokrotnie potrafiłem ludziom naprawić padnięty system bez
            reinstalacji. tutaj zostałem skazany przez m$ i producenta laptopa
            dostarczającego tylko płytkę recovery z vistą oem na naprawdę niezłą zabawę.
            sądzę że główna przyczyną mogły być niedopracowane sterowniki w wypadku mojego
            laptopa - posiadacze innych sprzętów często twierdzą, że vista nawet tylko z sp1
            zachowuje im się stabilnie. zależy jeszcze jak kto korzysta z komputera - czy
            wystarczy mu e-mail i parę gier, czy potrzebuje wielu programów do pracy, jak
            ja. poprawę zachowania visty zauważyłem dopiero po opublikowaniu sp2. wcześniej
            to był naprawdę kabaret.
          • Gość: c Re: Premiera Windows 7, czyli sprzątanie po Viści IP: *.acn.waw.pl 23.10.09, 12:50
            ps. mimo partycji naprawczej system nie dał się naprawić kiedy przestawał
            starować, stąd konieczność reinstalacji. nie działały też takie udogodnienia jak
            np przywracanie systemu. na forach internetowych mało kto zna vistę i oprócz
            porady kup xp albo przeinstaluj pomoc była niewielka. z xp nigdy nie miałem
            takich kłopotów i wielokrotnie potrafiłem ludziom naprawić padnięty system bez
            reinstalacji. tutaj zostałem skazany przez m$ i producenta laptopa
            dostarczającego tylko płytkę recovery z vistą oem na naprawdę niezłą zabawę.
            sądzę że główna przyczyną mogły być niedopracowane sterowniki w wypadku mojego
            laptopa - posiadacze innych sprzętów często twierdzą, że vista nawet tylko z sp1
            zachowuje im się stabilnie. zależy jeszcze jak kto korzysta z komputera - czy
            wystarczy mu e-mail i parę gier, czy potrzebuje wielu programów do pracy, jak
            ja. poprawę zachowania visty zauważyłem dopiero po opublikowaniu sp2. wcześniej
            to był naprawdę kabaret.
    • Gość: Olaf Najpierw myśleć, potem pisać IP: 89.174.38.* 22.10.09, 09:50
      "(...) w tym roku chce to (przesiadkę) zrobić tylko 5,4 proc. firm (spośród tysiąca przebadanych)".

Jak na firmy i jak na 2 miesiące, które zostały do końca roku, to wynik bardzo dobry. Warto chwilę pomyśleć, zanim napisze się takie małe słówko "tylko".

--
      "Nienawiść do Microsoftu to choroba" - Linus Torvalds
      • Gość: MP Re: Najpierw myśleć, potem pisać IP: *.olsztyn.vectranet.pl 22.10.09, 10:37
        Normalnie dostaję "białej gorączki" jak czytam wasze komentarze! Vista jest do
        d... no ok, ale podajcie argumentację, dlaczego? Bo co, wyskakują wam okienka o
        niebezpieczeństwie? A co za problem wyłączyć te komunikaty (panel sterowania).
        Tu właśnie popełnił Microsoft błąd - założył, że odbiorca systemu jest
        inteligenty i sobie poradzi/dostosuje system do swoich potrzeb. Jednak większość
        matołów boi się zaglądać głębiej niż ikonka "Mój komputer". I może to dobrze...
        bo informatycy na takich ludzikach zarabiają.
        A jeżeli się nie podoba Windows to przesiądź się na inny OS... a sorki,
        zapomniałem... jesteś wyznawcą Windowsa i inny OS to już kosmos, Linux jest
        bleee, bo.... no dlaczego jest "bleee"... bo właśnie nie znasz tego sytemu i
        najłatwiej jest krytykować. Drogi użytkowniku, jak zaczynałeś swoje początki z
        Windowsem to też tak było, że nie wiedziałeś "jak to działa".
        A z resztą co ja się będę produkował, do większości i tak nic nie dociera.
    • Gość: Koles Windows 7 to ciągle Windows... IP: 91.198.118.* 22.10.09, 11:20
      Mam windows 7 od 3 miesiecy. Na dzien dobry zjada mi 800-900 MB ramu. Swieza
      instalka zjada ok 500-600MB. Cena tego systemu to porazka, ponad 1100 zł za
      pełna wersję. Do tego jest prawie pusta, jesli chodzi o jakies pakiety
      multimedialne, do zdjec, obrobki filmow, office, projektowanie stron www itd.
      Przegladarka zdjec to porazka taka sama jak w XP, nawet nie odwraca zdjęc.
      Movie maker to taka sama porazka jak w kazdym innym windowsie, klienta poczty
      trzeba sciagnac przez update nie ma tego w systemie, porazka.
      Troche jest nie na miejscu mowienie, ze jest lepszy od visty, przeciez vista
      to porazka. A 7 to posprzatana, naprawiona vista. N 7-ce ciagle bedziecie
      ciagle czuli ze to windows, to ciagle ta sama technologia, niebieskie ekrany,
      rejestr, dllki, pełno śmieci po kilkunastu instalkach jakiś programów,
      stopniowe zamulanie sie systemu, wiele podobnych irytujacyhc swinstw jak w
      kazdym windowsie. A na wersji 64bit ciagle sa kiepskie sterowniki. Do tego nie
      wszystko bedzie chodzic, dlatego zrobili tryb XP, smieszne to jest, troche jak
      by do zakupionego nowego auta dawali stare zebys mogl gdzies wjechac gdzie nie
      wjedziesz nowym.
      Ja przesiadam sie w krotce na MAC-a z OSX ( kupuje uzywanego albo z UK bo w
      polsce to racja ze jest za drogo ) a windowsa zostawie sobie do gier. System
      Mac OSX, za 799 zł daje mi pełną wersje systemy(zreszta oni tylko taka maja a
      nie jak windows 6 wersji) w tym jest pakiet multimedialny iLife 09 i applowski
      office iWork09. Jeśli miałbym mieć coś takiego na jakims pececie z windows 7
      to zapłaciłbym w sumie ponad 2.5 zł. I kto mi powie ze Macki ( z wyjatkiem
      polski) sa drozsze od PC ?.
      • Gość: mia-aa Re: Windows 7 to ciągle Windows... IP: *.wroclaw.mm.pl 22.10.09, 14:02
        Gratuluję przyszłej przesiadki. Mac OSX to MEGA przyjemność pracy.
        Ze sterownikami też nie będziesz miał żadnego problemu. Jakąkolwiek
        drukarkę/skaner podłączysz (przemieszczam się z laptopem w wiele miejsc), lub
        aparat fotograficzny, itd - zawsze wszystko działa.
    • Gość: qwe Premiera Windows 7, czyli sprzątanie po Viście IP: *.anonymouse.org 22.10.09, 11:48
      "20-letni weteran" mocne!
      czy w MS pracują przedszkolaki? to by pewne rzeczy tłumaczyło...
    • iqique Premiera Windows 7, czyli sprzątanie po Viście 22.10.09, 11:50
      Używam Visty od 2 lat. To prawda przy przesiadce z XP jest trochę irytacji,
      ale wystarczy szczypta inteligencji i wszystko można poustawiać tak jak się
      chce. Dziś już wszystko na niej działa, nic mi nie wyskakuje, żadne
      komunikaty, ostrzeżenia których nie chce. Vista to nie jest zły system. Złe
      były założenia Microsoftu. Nie zamierzam jej na nic zmieniać. Niech ktoś poda
      argumenty co jest takiego złego w tym systemie?
      • ritazien Re: Premiera Windows 7, czyli sprzątanie po Viści 22.10.09, 12:26
        Dokładnie. Mam podobne odczucia.... Na początku było ciężko się przestawić, w
        chwili obecnej po SP 2, dłuższym obcowaniu i poznaniu systemu wydaje się spoko.

Pzdr.
      • Gość: BB Re: Premiera Windows 7, czyli sprzątanie po Viści IP: *.pl.tesco-europe.com 22.10.09, 12:33
        Witam

Sytuacja - Vista w nowym laptopie - używam XP i Ubuntu na swoim
        starym kompie.

Start systemu - trochę długo - po chwili okno logowania - wstukujemy
        hasło i .... czekam kolejne kilkanaście sekund - Vista jest wolna,
        baaardzo wolna.

Dobrze - podinstaluję kilka programów - oops - brak kompatybilności,
        ale coż sa nowe pod Vistę (ale kasa misiu kasa)

Ale nic zainstalujemy modemik do netii - tak sie składa że przez
        chwilkę nie bedę miał bezprzewodowego neta - więc instalujemy -
        oczyiście sterowniki nie dadzą się zainstalowac, strona netii,
        microsoftu - i juz wiem - sa nowe sterowniki - instaluję -
        zadowolony - i co ? Vista zainstalowała modem adsl jako kartę
        sieciową - i gleba. Ręcznie (przewodnik ze strony microosoftu) -
        brak połączenia. Cóż - podzieliłem dysk, zainstalowałem Ubuntu i w
        30 min miałem neta.

Dlaczego zniechęciłem się do Visty ? Sam sobie odpowiedz.
        • osmin.1 Re: Premiera Windows 7, czyli sprzątanie po Viści 22.10.09, 14:14
          Gość portalu: BB napisał(a):

> Start systemu - trochę długo - po chwili okno logowania - wstukujemy
          > hasło i .... czekam kolejne kilkanaście sekund - Vista jest wolna,
          > baaardzo wolna.

Tu 7-ka niewiele poprawia... Zwłaszcza, jeśli porówna się z czasem Visty po wyłączeniu różnych bzdur.

> Dobrze - podinstaluję kilka programów - oops - brak kompatybilności,
          > ale coż sa nowe pod Vistę (ale kasa misiu kasa)

Nie znam takich. To zupełny margines.

> Ale nic zainstalujemy modemik do netii - tak sie składa że przez
          > chwilkę nie bedę miał bezprzewodowego neta - więc instalujemy -
          > oczyiście sterowniki nie dadzą się zainstalowac, strona netii,
          > microsoftu - i juz wiem - sa nowe sterowniki - instaluję -
          > zadowolony - i co ? Vista zainstalowała modem adsl jako kartę
          > sieciową - i gleba. Ręcznie (przewodnik ze strony microosoftu) -
          > brak połączenia. Cóż - podzieliłem dysk, zainstalowałem Ubuntu i w
          > 30 min miałem neta.

No cóż, Twój producent nie stworzył sterownika - straszne. Microsoft jest winny. Linuksowi też czasem sterowników brakuje, ale nikt nie myśli obarczać odpowiedzialnością za to twórców tego systemu.
          • Gość: BB Re: Premiera Windows 7, czyli sprzątanie po Viści IP: *.pl.tesco-europe.com 22.10.09, 16:34
            Podkreślam ze nie zamierzam się przesiadac na 7-kę, więc pierwszy
            komentarz zbędny ( i nieprawdziwy - samo logowanie w 7 jest
            spokojnie o 30-40% szybsze).

Podam tylko jeden - Partition Magic - fakt że w Viscie nie trzeba
            używac bo pojawiło się dobre narzedzie do podziału dysków (plus dla
            Visty), ale kompatybilnosci brak.

Kwestia sterownika - otóż mój drogi rozmówco - stworzył (na stronie
            wsparcia microsoftu jest nawet stosowny link) - ale nie działa, co
            jest śmieszne na necie są osoby twierdzące że u nich się
            zainstalowało - zabawne jak na profesjonalny produkt.

A przytyk do linuxa - całkiem nierozumny - wszak linux - bez pytania
            o sterowniki model rozpoznał i obsługuje, więv jak to jest - płatny
            system traci posiadane funkcjonalności (czytaj nie potrafi tego co
            potrafiła jego poprzednia wersja) a bezpłatny system potrafi ?

O czym to świadczy ?
      • james.blonde Re: Premiera Windows 7, czyli sprzątanie po Viści 22.10.09, 12:35
        Dołączam się do przedmówcy. Od początku istnienia Visty korzystałem z
        jej 64-bitowej wersji, która teoretycznie powinna sprawiać jeszcze
        więcej problemów z kompatybilnością niż wersja 32-bit, niczego
        takiego jednak nigdy nie stwierdziłem. To prawda, mój komp nie był
        zabytkiem, ale nie był też wtedy zupełnie nowy. Cała ta rzekoma wtopa
        Microsoftu z Vistą, to tak naprawdę ich błędy marketingowe. I śmieszą
        mnie te peany wygłaszane pod adresem Win7 przez tych, którzy nie
        znoszą Visty. W gruncie rzeczy toż to ten sam system! To samo jądro,
        tyle że zoptymalizowane + kilka nowych wodotrysków. Ech, siła
        marketingu...
        • Gość: sekiba Re: Premiera Windows 7, czyli sprzątanie po Viści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.09, 14:45
          Mam podobne spostrzeżenie od początku pojawienia się Visty mam ją, od jego premiery na 3 komputerach, dwóch netbookach i stacjonarnym. Nigdy, przenigdy od pierwszego dnia użytkowania nie miałem z nimi problemów, żadnych ! Nigdy, zero zawieszeń, a nawet wirusów, czego nie mogę powiedzieć o XP ten system zawieszał mi się b. często i ciągle coś reperowałem formatowałem itd.
        • Gość: aaa Re: Premiera Windows 7, czyli sprzątanie po Viści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.09, 21:31
          Nie do końca się zgodzę, choć uważam, że Vista (64-bit; proszę forumowiczów o
          rozróżnianie wersji, bo to zupełnie inne problemy z użytkowaniem!) ma pewne
          zalety. Ale wady: mulenie w programach składu tekstu, a nawet przy pracy z
          dużymi plikami wordowskimi - te potrafią nawet wykaszanić system (!?), kiepska
          praca z Corelem, AutoCADem, brak możliwości korzystania z łączności
          bezprzewodowej i niektórych drukarek (brak lub kiepskie sterowniki) to chyba
          dość, żeby się zirytować. Sterowniki to brak dogadania z firmami zewnętrznymi -
          tak, to prawda, ale użytkownik płaci za system - a więc też za pracę na
          linii Microsoft - twórcy hardware'u. Od kilku miesięcy na dwóch kompach mam Win7
          (na 1. - 32-bit, na 2. - 64-bit) i jest lepiej - sterowniki rozpoznane, mulenie
          znacznie mniejsze. Oczywiście nie chwalę dnia przed zachodem - na razie jednak
          jest nieźle. Tylko dlaczego upgrade jest tak drogi???
          • Gość: Pan Zdzisław brednie.jak vista wam nie chodzi to 7tez nie bedzi IP: *.xdsl.centertel.pl 23.10.09, 09:47
            na moim kompie - 8gb ram, xeon X3350, vista 64 - nie ma ŻADNYCH
            problemów z programami a tym bardziej z autocadem, którego to posiadam również w
            wersji 64bitowej. ale znakomicie chodzi rownież archicad, corel X4, sony vegas,
            pinnacle HD, i wszystko inne co do tej pory zainstalowałem łącznie z dowolnymi
            grami. powiadamianie o niebezpieczeństwie(?) powyłączane, od dwóch lat ani
            jednego wirusa - coś sie chyba mikroby tych 64bitów nie imają.. ;) ZERO
            niebieskich ekranów.

podejrzewam ze większość psioczących na viste (zapewne wersja home basic 32bity)
            ma komputery ze szrotu na których ledwo chodzi xp lub laptoki z powłączanymi
            opcjami oszczędnościowymi.. jak czytam o "siwieniu" i "białej gorączce" to mnie
            pusty śmiech ogarnia.. wróćcie najlepiej do dosa i nc ;)
      • kretek_bladzi Re: Premiera Windows 7, czyli sprzątanie po Viści 22.10.09, 13:10
        iqique napisał:

> Używam Visty od 2 lat. To prawda przy przesiadce z XP jest trochę irytacji,
        > ale wystarczy szczypta inteligencji i wszystko można poustawiać tak jak się
        > chce. Dziś już wszystko na niej działa, nic mi nie wyskakuje, żadne
        > komunikaty, ostrzeżenia których nie chce. Vista to nie jest zły system.

Prawda najświętsza, ale ją znają tylko ci, którzy z Visty korzysta(ją)li niezafiksowani ludową mądrością, że Vista jest "be". Korzystanie z Visty wymaga _na_początku_ trochę wysiłku, żeby się przestawić na trochę inną filozofię pracy niż z XP i poprzednimi systemami M$. U mnie to trwało kilka tygodni, ale było warto. Po ponad dwóch latach korzystania z Visty cierpię w pracy pracując na XP.

> co jest takiego złego w tym systemie?

Lenistwo producentów zewnętrznego softu, którzy nie pisali aplikacji i sterowników pod Vistę na zasadzie "nie bo nie".
      • inkwizytorstarszy Re: Premiera Windows 7, czyli sprzątanie po Viści 24.10.09, 03:20
        iqique napisał:

> Używam Visty od 2 lat. To prawda przy przesiadce z XP jest trochę
        irytacji,
        > ale wystarczy szczypta inteligencji i wszystko można poustawiać tak
        jak się
        > chce. Dziś już wszystko na niej działa, nic mi nie wyskakuje, żadne
        > komunikaty, ostrzeżenia których nie chce. Vista to nie jest zły
        system. Złe
        > były założenia Microsoftu. Nie zamierzam jej na nic zmieniać. Niech
        ktoś poda
        > argumenty co jest takiego złego w tym systemie?
        !!!!!
        -Bu...A jakich argumentów się spodziewasz od posiadaczy "laptopów",po
        2000zł,albo PC poniżej 3000zł,którzy narzekają na nowoczesne systemy
        operacyjne,a o działaniu komputera wiedzą tyle co z instrukcji
        obsługi.Niestety 99% awarii to brak wiedzy....
    • Gość: qwq Premiera Windows 7, czyli sprzątanie po Viście IP: *.warszawa.mm.pl 22.10.09, 12:00
      ja chciałbym wiedzieć co za d...l wymyślił ceny dla uaktualnień (chodzi mi gł
      o wersje ultimate i proffesional). Przecież to jest tak naprawdę wyraz pogardy
      dla klienta który już raz wydał naprawdę sporo na kupno sysytemu w wersji BOX
      (dodatkowo co przyznaje Microsoft dosyć nieudanego) a teraz tak naprawdę nie
      ma różnicy czy uaktulania system czy kupuje od nowa wersję box bo różnica w
      cenie jest śmieszna (<100zł). Osobiście uważam iż cena uaktualnienia powinna
      być przynajmniej na poziomie wersji OEM danego systemu.
      • Gość: łosoś Re: Premiera Windows 7, czyli sprzątanie po Viści IP: 79.110.194.* 22.10.09, 14:08
        Powiem wam tylko ze warto być studentem PWr na wydziale elektorniki - Windows 7
        za darmo
        • osmin.1 Re: Premiera Windows 7, czyli sprzątanie po Viści 22.10.09, 14:15
          Gość portalu: łosoś napisał(a):

> Powiem wam tylko ze warto być studentem PWr na wydziale elektorniki - Windows 7
          > za darmo

Nie tylko tam. Sam mam od jakiegoś czasu wersję 7 z MSDN-AA.
          • Gość: noe88e Jaka znowu premiera? Miesiąc po premierze!! IP: *.pz.unibas.ch 22.10.09, 14:33
            No właśnie jaka premiera? Też mam z MSDNAA od miesiąca ostateczną wersję, tak
            samo jak pewnie setki tysięcy/miliony ludzi na całym świecie...
          • Gość: łosoś Re: Premiera Windows 7, czyli sprzątanie po Viści IP: 79.110.194.* 22.10.09, 17:13
            Wiem, wiem że nie tylko tam :D chciałem nadmienić że tam też
        • Gość: IBM Re: Premiera Windows 7, czyli sprzątanie po Viści IP: 217.206.97.* 22.10.09, 14:34
          Wystarczy wpisac w google "Windows 7 rapidshare" i tez sie ma za darmo....;)
          • Gość: łosoś Re: Premiera Windows 7, czyli sprzątanie po Viści IP: 79.110.194.* 22.10.09, 17:14
            jasne jak sie nie szanuje pracy innych, idź do banku i pieniądze ukradnij bo tam
            leżą to co się będą marnować
    • Gość: user_qx Premiera Windows 7, czyli sprzątanie po Viście IP: 212.160.91.* 22.10.09, 13:33
      XP jest w porządku, choć jako system trochę przestarzały. Niestety miałem
      wersję systemu 32-bit. Kiedy zmieniłem sprzęt na lepszy oraz chciałem
      zainstalować system 64-bitowy, wybrałem Windows Server 2003. Na moim PC chodzi
      szybko, stabilnie i wydajnie. Do Visty zniechęciłem się po kontakcie z tym
      systemem na laptopach - kompletna porażka. Nad instalacją Windows 7 będę się
      zastanawiał za 6-9 miesięcy. Poczekam na service pack, albo wybiorę Windows
      Server 2008. Czy będzie to system oryginalny, zobaczymy...
    • koham.mihnika.copyright z W7 to mi sie najbardziej australijskie tapety po 22.10.09, 14:46
      podobaja. Chyba jednak wyinstaluje. Polecam dokladne przeczytanie umowy licencyjnej.
    • q-ku czy oni musza pakować To w te okropne pudła? 22.10.09, 15:34
      z plastiku?
      zajmuje to miejsce, licencja jest wklejona w pudełku i trzeba wyłamać kawał
      plastiku żeby np schować program do jakiejś koperty

jak mam kilka egzemplarzy oprogramowania to zajmuje mi pół metra na półce

niech ich szlag z tą głupotą
    • Gość: Tak Premiera Windows 7, czyli sprzątanie po Viście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.09, 15:42
      "Co ciekawe, z technologicznego punktu widzenia Windows 7 to
      właściwie Vista po lekkim liftingu - jądro systemu w zasadzie się
      nie zmieniło, a większości zmian użytkownicy praktycznie nie
      zauważą."
      Autor artykułu pisze chyba na temat czegoś, o czym nie ma zielonego
      pojęcia. Nie dość, że różni się funkcjonalnie, to na dodatek wersja
      beta Sevena jest od Visty o NIEBO wydajniejsza.
      Wniosek? Zanim zacznie się coś opisywać, należy to wcześniej
      sprawdzić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka