Gość: aaaa gazeta nie lubi ofe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.09, 13:22 No i kolejny raz wyborcza wypisuje brednie. 1. Wydatki na akwizycję to są pieniądze PTE a nie OFE (wielka różnica czego w wyborczej nie wiedzą). Wg. rozumowania gazety najtańszym dla klienta OFE powinien być Polsat, który praktycznie nie prowadzi akwizycji i nie ma akwizytorów. Tymczasem najniższe opłaty klient płaci w OFE, które mają akwizytorów i to nie mało: Aviva, ING, Amplico, Generali, Allianz (opłaty od składki i za zarządzanie) a Polsat bez akwizytorów bierze najwyższe opłaty. Bo to są pieniądze, które i tak PTE pobiera i albo je wyda na akwizycję, reklamę itp kosztem swojego zysku albo zysk PTE będzie większy. 2. oczywiście że Aviva, ING i Polsat są za końcem akwizycji. pierwsze dwa mają mierne wyniki i tracą klientów a polast i tak akwizycji od 2000 roku praktycznie nie prowadzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojcieszko OFE ukrywają prawdziwą wysokość prowizji dla ak... IP: *.net.stream.pl 19.11.09, 18:14 Już po 17, ci co mieli coś napisać napisali, więc pozwolę sobie na replikę :) 1) do Feli: chyba teza, że ludzie nie reagują na reklamy ma mało wspólnego z prawdą, ale cóż...jakby spece od marketingu w to uwierzyli, to GW i inne media zbankrutowałyby... :D:D; a jak ktoś nie jest asertywny, to niech idzie na kurs asertywności...a mi sie wydaje, że większość Polaków jest asertywna...na przekór rozsądkowi...przeca każdy zna sie na wszytkim nieprawdaż? :) 2) do Przyszłego Emeryta: niestety nie mogę ci tego powiedzieć, ale wiedz, że jestem wolnym przedsiębiorcą i mogę sobie wybierać OFE, z którym chcę w danej chwili współpracować; niestety musze wybierać tylko jeden, bo jakiś młotek (chyba o podobnej konskrukcji swego ćwierćmóżdża jak Ty) wymyślił taki zapis w ustawie o OFE; Poza tym, jakbyś miał jakiekolwiek merytoryczne argumenty w dyskusji, to świat byłby ci wdzięczny; a tak to ci odpowiem w podobnym stylu i podobnie merytorycznie: a Ty czyje interesy reprezentujesz ?! :P 3) do Gościa: - jeśli pijesz do obowiązkowości OFE, to masz rację; niech będą dobrowolne, ale pod jednym warunkiem! ZUS również!! - co do równania: brakuje ci jak widac elementarnej wiedzy o inwestycjach; jeśli x to suma wpłat, a y to koszty, to należałoby jeszcze dodać z jako stopę zwrotu z kapitału; sprawdź sobie zatem wyniki OFE od 1999 r i stan swojego konta, a potem się wypowiadaj; - no i co do krętacza...kłamstwo trzeba udowodnić; ale dla Ciebie to za trudne zadanie najwidoczniej... 4) Polsat OFE również ma akwizytorów...ale od zawsze Pani Prezes była przeciwko akwizycji; niestety biznesowo przegrała, bo istnieje rynek, a na rynku trzeba walczyć o Klienta, bo jak widac w większości oni sami nie mają pojęcia o swoim OFE itd... 5) do wszystkich używających argumentu o nieuczciwosci akwizytorów: jest to czysta, prawie komunistyczna propoaganda: jakby sie tym kierować przy tworzeniu prawa, to należałoby zakazać jakiejkolwiek formy reklamy i aktywnej sprzedaży czegokolwiek!! A nawet wiecej, no bo jak np. tak jak istnieją nieuczciwi akwizytorzy, istnieją także nieuczciwi lekarze, prawnicy, robotnicy fizyczni itd., więc należy zakazać uprawiania zawodu lekarza, prawnika, robotnika itd... 5) do Stasieczka: najpierw sprawdź wyniki OFE i wymogi ustawowe odnośnie ich polityki inwetycyjnej, a potem zabieraj głos...ale coż, Ty pewnie nawet nie rozumiesz tego co teraz napisałem... 6) do Luni: masz rację; rynek OFE, to taki półwolny (wiem wiem! potworek językwy :))rynek; być w nim musisz, choć możesz wybrać konkretne OFE; jeśli jednak postulujesz zlikwidowanie obowiązku OFE, to jednocześnie musisz postulowac zniesienie obowiązku ZUS-owskiego, bo to naczynia powiązane; 7) do aarvedui: "ZUS miał chociaż wpisany w politykę priorytet ochrony oszczędności"...gdzieś Ty (kropeczki) widział w ZUS-ie jakiekolwiek oszczędności ?!! Masz zielony buraku (robocze i własne określenie kompletnego matoła) jakiekolwiek choćby śladowe pojęcie o finansach ZUS-u? Pytanie retoryczne... 8) to od razu do obrońców ZUS-u: - koszty administracyjne ZUS-u, to o ile dobrze pamiętam min. ok. 4,5 mld zł rocznie... - do systemu ZUS-owsko KRUS-owskiego trzeba dopłacać z podatków ok. 45 mld zł rocznie...tyle Wam zidiociali kretyni Wasze kochane Państwo wyciąga z podatków (bezpośrednio lub pośrednio w cenach produktów), żeby ZUS i KRUS mogły spełniać swoje zobowiązania ustawowe... - zatem jak mała część tych pieniedzy (7,3% płacy brutto) trafia na przypisane do konkretnej osoby konto w OFE, gdzie - w odróżnieniu od ZUS-u - mają szansę w ogóle cokolwiek zarobić (na akcjach rzecz jasna), aby później mieć z czegoś realnego wypłacić emerytury, to ja bym się cieszył...ale polactwo nie kuma bazy i drze pysk...a potem kombinuje jakby tu ZUS-u nie zapłacić... 9) do ludzi, którym ktoś proponował kasę za przepisanie i proponujących to agentów: lepiej wymażcie gumką Wasze adresy IP, bo to zachowania karalne grzywną i więzieniem...!! na boku: i jak sie tu dziwić, że w Polsce nic sensownie działac nie może... 10) do Jacka: piszesz: "Przecietny Kowalski, zadajac sobie troche trudu"...czyżbyś nie zauważył, że stworzyłeś zdanie sprzeczne w sobie (przy pewnych, ale chyba trafnych założeniach); otóż, ten przeciętny Kowalski ani nie ma czasu ani wiedzy ani nie chce sobie owego trudu zadawać; Pomimo ograniczonych możliwości zarządzania przez OFE środkami, to nie taka banalna sprawa, jakby ci sie wydawało...ale Polacy na wszystkim sie znają oczywiście... Aha...za zarządzanie OFE biorą ok. o,5% rocznie + prowizję (od 2014 3,5%)...znasz jakiś tańszy sposób inwestowania w podobne struktura aktywów w OFE produkty finansowe? (zgadzam się, że prowizja za wysoka, ale coś za coś) 11) do Tomsona: odsyłam do (8)...może coś sie Ci w mózgu ostanie 12) kakanka: zmień OFe na lepsze 13) znowu do Gościa: zrównany to nie jest poziom opłat (prowizji), ale maksymalny ich poziom! 14) do paktom: akurat to wszędzie w cywilizowanych krajach panuje system publiczno-prywatny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ragnar OFE ukrywają prawdziwą wysokość prowizji dla ak... IP: *.gdynia.mm.pl 19.11.09, 21:42 Do Wojcieszko: Smutne wnioski ale słuszne. Zgadzam się. Do Wszystkich: Co do pretensji do Akwizytorów. Próbował ktoś z Szanownego Państwa wyżyć zarabiając tylko prowizje? Polecam, bo z podejściem Polaków do ubezpieczania siebie i swoich bliskich oraz zbierania na przyszłe emerytury (III filar) to jedyne na czym mogą zarobić to przepisywanie OFE a Oni też mają rodziny. Oczywiście nie popieram wprowadzania ludzi w błąd ale to samo dotyczy sprzedawców w mięsnym (czy każdego innego zawodu) więc co....? zakazać sprzedaży w ogóle bo niektórzy sprzedawcy zarabiają za dużo na marży a inni oszukują klientów co do towaru? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANTYOFE Re: OFE ukrywają prawdziwą wysokość prowizji dla IP: *.mmj.pl 21.11.09, 09:36 Wiesz ile zarabiają akwizytorzy w Nordei?? za przejście pod pretekstem zrobienia porządków (czyli jest bałagan w ZUS i OFE - OFErują odzyskanie składek)akwizytor dostaje opłatę stałą plus 3% prowizji czyli za zwerbowanie gościa, który zgromadził 40 tys zgarnie 1300zł. Średnio osoba, która oszczędza od początku zgromadziła około 20 tys. Czy uważasz, że to jest fer?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Re: OFE ukrywają prawdziwą wysokość prowizji dla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.09, 12:39 OFE po 2004r. odkryły żyłę złota po tym jak kolejna nowelizacja ustawy o OFE pozwoliła na pobieranie prowizji 7% !!!!!!!!!!!! od każdej wpłaconej składki. OFE pobierają też opłaty za zarządzanie, a opłaty za zarządzanie są niezależne od wyników !!!!!!!!!!!! Nie dziwi więc chyba nikogo że kwitnie rynek akwizytorów bo można doić kasę tylko za sam fakt podpisania umowy. Stąd powstały jakieś dziwne twory typu DSA pasożytujące na przyszłych emerytach. To co jest obecnie na tym rynku to PATOLOGIA i natychmiast powinno zostać ukrócone!!!!!!!!!!!!! Problem w tym że rząd ma to w głębokim poważaniu bo: Akwizytor prowadzi działalność gospodarczą, płaci więc ZUS i podatek, zmniejsza wskaźnik bezrobocia, więc "władza" to lubi, a że jest to kosztem nieświadomych przyszłych emerytów nikogo to nie rusza. Przecież nie ma obowiązku zmiany OFE, niech jeden z drugim zanim podpisze umowę przeczyta dokładnie aktualnie obowiązującą ustawę, popyta dodatkowo zorientowanych w temacie i nie będzie problemu. I z tak postawioną sprawą zgodziłbym się gdyby OFE było dobrowolne. Ale skoro jest przymus uczestniczenia w tej "szopce" to PSIM OBOWIĄZKIEM PAŃSTWA JEST NADZÓR NAD FUNKCJONOWANIEM OFE!!!!!!!, aby zgraja pasożytów i darmozjadów nie żerowała na nieświadomości ludzkiej okradając ich z przyszłych świadczeń. Ciekawe ile takich przypadków podszywania się pod różne urzędy, lub fałszerstwo podpisu zostało ukarane, karami przewidzianymi w ustawie o OFE? skomentuj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojcieszko Re: OFE ukrywają prawdziwą wysokość prowizji dla IP: *.net.stream.pl 24.11.09, 00:17 jeli to do mnie to prosze bardzo...:) 1) o ile pamietam, to poprzednia ustawa pozwalala na jeszcze wyzsze prowizje; skoro jednak ustawodawca pozwolil na max. 7%, to prawie wszyscy (a jednak kto zagral rynkowo i nie pobiera max. oplaty...) pobieraja 7; niemniej jednak fakt regulacji ustawowej poziomu oplat powoduje zmniejszenie motywacji do rywalizacji na tym polu...skutek taki, ze tylko jedno OFE schodzi nizej; a gdyby zostawic to rynkowi? programy regularnego oszczedzania w zwyklych TFI maja znacznie nizsze prowizja, ale za to same fundusze maja wyzsze oplaty za zarzadzanie...wychodzi ze w OFE oplaty znacznie mniejsze! 2) oplaty za zarzadzanie sa stale (i to calkiem normalne, bo kazde zarzadzanie aktywami generuje koszty, wiec na pobieranie tylko w razie osiagniecia zysku pozwolilby sobie jedynie samobojca; ciekawe czy ty pracowalbys za darmo w firmie, ktora za czas w ktorym nie generuje zyskow nie placi pensji pracownikom...?!) z czego nie wynika ze sa niezalezne od wynikow!! procentowo stale, ale im wyzsze zyski, tym wyzszy stan aktywow, zatem tym wyzsza w liczbach bezwzglednych oplata od aktywow...czysta gra rynkowa..jesli nie jestes zadowolony z wynikow, przechodzisz do konkurencji... 3) jesli uwazasz, ze na dojenie dobrym lekarstwem w Polsce jest kontrola panstwowa, to chyba mieszkamy w innym kraju...zreszta sam pytasz retorycznie czy ktos ukaral za cos tam...a moze by tak wprowadzic edukacje ekonomiczna do szkol...rzecz jasna nie na poziomie dziennikarzy GW i innych pisemek lacznie z Forbsem 4) znowu o dobrowolnosci OFE...a moze by tak z ZUS-em tez?! albo tak: masz do wyboru wszystko do ZUS albo wszystko do OFE...co wybierasz? ja OFE, zarobily od 1999 r. od 150 do 200 %, a ZUS ile dla mnie zarobil ?!!! 5) i jeszcze co do przekretow w OFE. Skoro przyjmujesz logike "jak cos dziala zle, to zlikwidowac; jak gdzies patologie, to zlikwidowac", to laskawie zastosuj ja do innych dziedzin zycia publicznego, w tym do ZUS!! Oszczedzilbys mi 800 stow miesiecznie najgorszego podatku jaki mozna wymyslec: placisz go bez wzgledu na to czy masz przychody czy nie...milo nieprawda?! 6) i uwaga odnosnie kosztow: a taki ten ZUS pikny...a tu jaki ladny budyneczek...a tam ze hoho..ciekawe za czyje pieniadze to wszystko...? hmm...na pewno nie za pieniadze przyszlych emerytow, bo inaczej zapewne przodownicy walki z wyzyskiem wielkich korporacji finansowych z GW podjeliby juz temat!! To tyle. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~kami OFE ukrywają prawdziwą wysokość prowizji dla ak... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.09, 17:04 Także jestem zdania że prowizja to zjawisko powszechne w każdej branży. Problemu nie stanowią wypłaty dla akwizytorów, bo z perspektywy oszczędzania długookresowego, to śmieszne kwoty!!! Pozatym zgadzam się z "wojcieszko", coś za coś, niema nic za darmo chyba do tego już wszyscy przywykli! Klu sparwy polega na tym by wybrać taki fundusz, który zabezpieczy naszą przyszłość na emeryturze. Ja jestem uczestnikiem programu "Złota jesień" w PZU. W obecnym systemie każdy z nas zobowiązany jest do wyboru jakiegoś OFE. Dla mnie przy wyborze najważniejsze było, by towarzystwo, któremu powierzam swoje składki znało polski rynek finansowy, było pewne i stabilne. Dlatego zdecydowałam się na PZU, uważam że 200-letnia tradycja daje mi gwarancje konsekwentnego i bezpiecznego oszczędzania. Wracając jeszcze do początkowego wątku, jeśli liczymy na dobrą jakość usług, nie dziwmy sie ze trzeba za to zapłacić!!! Odpowiedz Link Zgłoś