bez_owijania Prywatyzacja 19.12.09, 12:35 Sprywatyzować to cholerstwo, utworzyć siatkę połączeń między największymi miastami + w sezonie najpopularniejsze miejscowości turystyczne, do tego dokładnie przemyślany rozkład jazdy i będą zyski. A transportem regionalnym niech się zajmują pks-y i prywatne busy. Odpowiedz Link Zgłoś
cajmero Nowy plan rozwoju polskiej kolei 19.12.09, 12:44 Dla mnie pan Juliusz Engelhardt jest takim samym"fantastą-oszustem" jak jego poprzednicy. Ten facet jest ze Szczecina, miasta gdzie brak drzwi na stacji, syf totalny na dworcu, brudne kible czy brak organizacji nie przeszkadza. Ludzie, oni z tą prywatyzacja KŁAMIĄ. To tylko"kąski" dla kolesiów i ich firm. Dlaczego nie stosuje się prywatyzacji pracowniczej, dlaczego jest tyle biurokracji kolejowej-patrz budynek na Korzeniowskiego w Szczecinie, We Wrocławiu, Warszawce na Chałubińskiego czy innych miastach. Tyle linii zlikwidowali a tylu leniwych, śmierdzących urzędasów kolejowych siedzi latami na tych stanowiskach, jedynie śmierć lub emerytura pozwala czyścić szeregi. Jest taki twór-Zakłady Nieruchomości PKP, tam jest dopiero cyrk, tam tylko SS potrzeba i strzelanie w łeb. Tam siedzą"betonowcy". Nic, dosłownie nic nie robią, a jak zarządzają powierzonym mieniem? Widać stan stacji, budynków, placów/ jest spóła kolejna Dworce Kolejowe-poprzesuwana banda z innych działów/. Zobaczcie jaki tam jest marketing, q..wa to jest hańba. Należy wywalić związki zawodowe, ukrócić nepotyzm i kolesiostwo i wprowadzić spółki pracownicze. Rozbraja mnie senator Kogut z PKP, który o rzeczach, faktach, nominacjach dokonanych będzie rozmawiał z ministrem Grabarczykiem. On oczywiście jest niewinny, gęba pełna frazesów a efektów zero. Zwalnia się kolejarzy na samym dole, biura zostają, a wagony, dworce syf totalny. NIE KŁAMCIE tylko wprowadźcie zarząd komisaryczny z RFN czy Włoch. Oni potrafią. Ps: aby nie być gołosłownym niech NIK lub prokuratorzy zobaczą ile zarabia kolejarz a ile jego"nadzorcy". Zmiany ekip na górze są niczym innym, jak nabijaniem kasy kolegom, a ci, co odchodzą nie ponoszą żadnej odpowiedzialności, żadnej, w tym ponoć praworządnym państwie. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Nowy plan rozwoju polskiej kolei 19.12.09, 12:47 Trzeba zlikwidować pociągi regionalne w woj. wschodnich, a w zamian zwiększyć ilośc połączeń aglomeracyjnych w szczycie przewozowym oraz InterRegio w woj. zachodnich. więcej szczegółów tu www.pkskrasnik.webpark.pl/reforma.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: thom Re: Nowy plan rozwoju polskiej kolei IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.12.09, 14:05 Aron, trollu: autobus się zepsuł ! Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: Nowy plan rozwoju polskiej kolei 20.12.09, 19:39 dopisz jeszcze,że cały Wschód przeznaczyć pod uprawy buraków. Jeżeli tak kochasz zacofanie to już dzisiaj kombinuj transport do Kabulu albo do Maputo, tak, tam wszystko zlikwidowali i będziesz się czuł najszczęśliwszy na świecie. pl.wikipedia.org/wiki/Mozambik#Gospodarka:D Odpowiedz Link Zgłoś
cajmero Nowy plan rozwoju polskiej kolei 19.12.09, 12:47 ....Nowa strategia Ministerstwa Infrastruktury przewiduje też przeprowadzenie zmian, które bezpośrednio ułatwią życie pasażerom. Chodzi m.in. o integrację systemów biletowych różnych spółek kolejowych i remont dworców kolejowych. Na ten cel będą jednak musieli zrzucić się podróżni. Już w I kwartale 2010 r. rząd chce nałożyć na przewoźników kolejowych tzw. opłatę dworcową, dzięki której byłoby więcej pieniędzy na remonty stacji. Przewoźnicy najprawdopodobniej wliczą koszt opłaty do ceny biletu..... Ale bajery czytamy, po zmianie rozkładu jazdy już od kilku dni widać, jak dbają o pasażera.PARALIŻ. Odpowiedz Link Zgłoś
kostov Nowy plan rozwoju polskiej kolei 19.12.09, 12:48 To nie jest żaden plan tylko mydlenie oczu ludziom. Jeśli chcą aby kolej chociaż trochę była cywilizowana to muszą się wziąć za poważne reformy. Po pierwsze muszą się wziąć za związki zawodowe, bo to co tam się to jest zwykłe bandyctwo. Pijani konduktorzy albo tacy, którzy jak wypisują bilety w pociągach to biorą kasę dla siebie. I niech się rząd nie boi strajków, bo lepiej żeby kolej nie działała przez jakiś okres niż ludzie mieliby być traktowani jak bydło w pociągach, tak jak to wygląda do tej pory. I dopiero bez związków zawodowych można się wziąć za restrukturyzacje: poprawić tory, wymienić tabor. Na to jednak muszą być pieniądze i to konkretne jak na autostrady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Najpierw trzeba przepędzić związki zawodowe IP: *.adsl.inetia.pl 19.12.09, 12:57 W pierwszej kolejności należy przepędzić pasożytnicze związki zawodowe, które tylko niszczą kolej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PASAŻER Nowy plan rozwoju polskiej kolei IP: *.adsl.inetia.pl 19.12.09, 12:57 W PLANACH PANA MINISTRA OSTRA WALKA Z KONKURENCJĄ NP. PRZEWOZY REGIONALNE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arkadius Aurelius dobre słowo o loogistyce, kosztach i dobrobycie IP: *.centertel.pl 19.12.09, 13:04 Dla czego Państwo ma dopłacać do niepopularnych linii kolejowych kosztem całego społeczeństwa utrzymując nierentowne nieoptymalne rozwiązania? Społeczeństwo jako całość zyskuje gdy straty organizacyjne są jak najmniejsze. To poszczególni zainteresowani ludzie powinni być zdolni do zmiany miejsca zamieszkania lub środka transportu, jeśli chcą koniecznie podróżować z nad pięknego wodospadu na końcu świata do cywilizacji, gdzie mogą zarabiać. Upraszczając: Rozważmy na ten przykład dwa modele: 1. miasto A ma 100 mieszkańców i 0 miejsc pracy 2. miasto B ma 1000 mieszkańców i 1100 miejsc pracy rozwiązanie 1. dojeżdżanie na koszt miasta B mieszkańców z A rozwiązanie 2. zmiana miejscu pobytu z A do B Niech mi ktoś wytłumaczy dla czego dojazdy są bardziej optymalnym rozwiązaniem? Sprawa kolei: rozważmy dwa modele: 1. kolej jaka jest każdy widzi 2. prywatne dworce, prywatne szyny, prywatne tabory i umowy dwustronne o świadczeniu wzajemnych usług taborowych, dworcowych, kargo, Niech mi ktoś wytłumaczy dla czego nie pan Kowalski nie może być właścicielem dworcu w Mieście A lub w mieście B i świadczyć tam usługi(wynajem lokali, punkty sprzedaży biletów, informacji, kargo, przechowalni bagaży, magazynów dla przewoźników, wynajmu peronów, etc...) Energetyka: dla czego nie możemy sprywatyzować PGNiG - spółka podzieliła się już na mniejsze spółki by obejść przepisy antymonopolowe(PSG,DSG,KSG,WSG,GSG) ale właścicielem jest cały czas skarb państwa. Polityka wtrąca się w zwykły biznes energetyczny dla kasy a nie dla ochrony konsumentów(któży płacą więcej a nie mnie za to że mamy polski PGNiG). Mnie to nie obchodzi czy kupuję od polskiego cwaniaczka czy od rosyjskiego, byle by było taniej. PGNiG - brak racji bytu ekonomicznego. Niech mi ktoś uzasadni dla czego mam płacić więcej za gaz z kataru? Szpitale: 1. przed wojną w Krakowie prywatne kliniki leczyły doskonale - kilku lekarzy dowagowało się, zakładało szpitalik i bez zbędnych kosztów organizacyjnych mogli leczyć ludzi minimalizując opłaty(bo była konkurencja) i maksymalizując swoje zyski(bez żadnej biurokratycznej złodziejskiej maszyny). 2. państwowy szpital w którym nic nie działa jak należy, za któy płacę podatki, do którego nie mogę iść jak coś mi dolega tylko muszę poświęcić dzień z pracy by iść do lekarza podstawowego, który mnie przyjmie po staniu w kolejce :). Dla mnie - osoby pracujące to jest jawna dyskryminacja - mój dzień pracy jest więcej wart od wizyty w prywatnej klinice, wiec zaoszczędzę płacąc dodatkowe pieniądze - system złodziejski nastawiany na wyzysk ludzi pracujących pod pozorami równego dostępu do usług lekarskich - proponuję uczciwe nazwać ubezpieczenie zdrowotne ubezpieczeniem zapomogowym dla bezrobotnych. Po co utrzymywać kłamliwy system podatkowy? Ludzie czuli by się lepiej świadomie oddając swoje pieniądze by pomóc biedniejszym bez ułudy pozornych zysków dla siebie. temat ZUS/KRUS: 1. brak jakiejkolwiek debaty publicznej - 40 milionów ludzi nie potrafi samodzielnie wywalczyć równości podatkowej. 2. media nie uważają tej sytuacji za patologiczną - stan patologii podatkowej funkcjonuje z cichą akceptacją społeczną. żaden z obozów politycznych nie analizuje swoich strategii pod względem długoterminowych kosztów społecznych i dobrobytu w kolejnych pokoleniach. tu i teraz zmieniajmy tak, by było lepiej i tu i tam i teraz i potem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hevi może na czymś się znasz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.09, 13:16 może na czymś się znasz, ale o kolejach nie masz BLADEGO pojęcia. Czasem lepiej trzymać "język za zębami", bo można się nieźle ośmieszyć. Odpowiedz Link Zgłoś
tokida Platfusy szykują się do kampanii wyborczej. 19.12.09, 13:05 Perony Odnowimy, Pociągi Oczyścimy jakem Don Tusk, takem będzie. Gigantyczne straty jakie poczyniło 20 lat łupieżczej polityki PKP na swoim majątku jest już nie do naprawienia. Tysiące kilometrów pozamykanych linii, dworce, które niejednokrotnie wyglądają gorzej niż w 1945 roku. W świadomości Polaków kolej = syf, nerwy i stracony czas. To są tylko puste hasła. Wątpię czy cokolwiek się zmieni. Odpicują kilka dworców i kupują parę wagoników i ciuchci jako błyskotki, ale co to zmieni? Prywatyzować to trzeba było 20 lat temu. Teraz tej zdewastowanej kupy złomu i gruzu nikt nie weźmie i za złotówkę. -------------------------------- www.tokida.blox.pl I dlatego uważam, że ZUS należy zlikwidować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wielkus Krytykus Re: Platfusy szykują się do kampanii wyborczej. IP: *.centertel.pl 19.12.09, 13:25 Ja Arkadius Aurelius to bym wziął za złotówkę i zrobiłbym porządek. Bez żadnych dodatkowych pieniedzy, dotacji i Wielkiej Kasy z kataru. Z każdej kupy złomu i gruzu można zrobić zysk. Gdy się jest cwaniakiem i nie ma się potencjału to można rozkraść i rozsprzedać i pozamykać. Gdy się jest człowiekiem zaradnym i pomysłowym to można zbudować imperium na każdych gruzach. Różnica subtelna - w umysłach wielu polaków niewyczuwalna - pan magister z koziej skórki doktoryzujący się na SGH w Większej Ściemie to nie może być dobry wybór na przywódcę - taki gość nie rozwiąże żadnego problemu oprócz umycia sobie rąk w krwi Większych Frajerów i w pismach pismaków zajmującyh się na co dzień w państwowych przedsiębiorstwem profesjonalnym pisaniem dupokrytek = pism urzędowych z uzasadnieniami dla czego się nic nie da zmienić i dla czego pieniądze zostały wydane na kolejne wygodne ciepłe krzesełka. Yes, We Can :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bibi Nowy plan rozwoju polskiej kolei IP: *.olsztyn.mm.pl 19.12.09, 13:08 Wszyscy płacą podatki i mają prawo dostępu do publicznego transportu, służby zdrowia, unijnej dotacji (podatki płaci Polska A i B) narodowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Nowe składy zespolone!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.09, 13:12 Nowe składy zespolone mogą w przybliżeniu kosztować 400 milionów EURO. Proszę, już widzę tą prywatę stojącą w kolejce, gotową zapłacić te grosze, żeby wozić ludzi. Do tego dochodzą już tylko malutkie pieniądze w zakresie zapłaty za trasy, obsługi pociągu i można zarabiać! Fortunę! Najpierw musi się zwrócić te jedyne 400 milionów EURO. A później to już tylko jak w raju! Co? Tylko proszę się nie pchać z ofertami zakupu. Kolej to nie stragan z warzywami ani sklep z perfumowanymi gaciami, żeby go można było SPRYWATYZOWAĆ. To pomysły z cyklu "jak naprawić świat" - rodem z gimnazjum. Odpowiedz Link Zgłoś
kamel_65 Re: Nowe składy zespolone!!! 22.12.09, 19:53 A masz lepszy pomysł jak zmienić chorą sytuację w PKP? Proponowałbym na początek wzięcie się za setki związków zawodowych - po co one w ogóle zostały wymyślone? Dla pierdzenia w stołki chyba... Odpowiedz Link Zgłoś
z_uk Kolej brytyjska jest jak CH zegarek... 19.12.09, 13:21 Co jak co ale punktualnosc to wielka zaleta pociagow na Wyspach, czesto co do sekundy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc konieczny remont torow Walbrzych-Jelenia Gora IP: *.dip.t-dialin.net 19.12.09, 13:21 Jednym z priorytetow powinien byc remont torow na odcinku Walbrzych- Jelenia Gora,przez ktorych zly stan pociag z Wrocka wlecze sie okolo 20km/h pokonujac trase Wroclaw-Jelenia w 3,5h...Gdyby pociagi mogly bezpiecznie jechac szybciej,to kolej na pewno zyskala by nowych pasazerow i szybko zwrocilo sie za remont.Tak piekny rejon turystyczny powinien byc szybciej dostepny dla turystow jak i dla mieszkancow,ktorzy czesto jezdza do Wrocka a wiem,ze po remoncie torow chetniej wsiedli by w pociag niz w autobus... Odpowiedz Link Zgłoś
jantos51 Nowy plan rozwoju polskiej kolei 19.12.09, 13:26 Brud i smród, w lecie gorąco w zimie zimno, obskurne dworce toalety w krzakach, gamoniowate kolesie na stanowiskach nie znający się na zarządzaniu doprowadzają do upadku transport kolejowy i jego infrastrukturę, taka jest obecnie nasza kolej. Jeszcze trochę i nie będzie co prywatyzować. pod koniec XXI wieku wrócimy do transportu konnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dragomirr Re: Nowy plan rozwoju polskiej kolei IP: *.net-access.pl 19.12.09, 13:49 Jak sie czyta nie ktore wypowiedzi to sie naprawde zaczynam zastanawiac ,czy Ci wszyscy optujacy za prywatyzacja sa jakimis bezmózgimi troglodytami czy swoja edukacje z zakresu podstw ekonomii ,racji stanu ,polityki gospodarczej i spolecznej zakonczyli na poziomie przedszkolnym czy kupowali na jakims zapyzialym bazarze . Tak zapewne to obrazi ich wybujale ego (takie same jak od lat prezentuje kazda ekipa rzadzaca ktora dobra pragnac wszystko partaczy - parafraza jednego z txt z Fausta jakby kto ciekawy ) Prywatyzacja nie jest lekiem na wszystko i wszedzie ! Nie wiem skad w narodzie wciaz pokutuje ta debilna mysl . Sa galezie gospodarki ktorych za nic w swieiecie nie powinno sie nadmiernie prywatyzowac lub nie powinno sie w ogole prywatyzowac jedna z takich galzezi jest wlasnie transport ! Popatrzmy na przyklad tak czesto przywolywanej DB ,Ci co wiedza ze to nie jest tak pieknie i ze DB dostaje takie mld z kasy federalnej ze PKP przez cale 20 lat demokracji takich nie widziala a potem dziwota ze sklady nowe itp... Kolejne - wszyscy narzekaja na syf w pociagach to ja sie grzecznie pytam ,kto ten syf robi ? Pociag ,moze zlosliwe druzyny konduktorskie ? Niee !!! Pasazerowie ,ktorzy wychodzac z zalozenia ze jak nie moje to syf moze byc a ja sobie pozniej ponarzekam i poudaje ze ja swiety ! Jeszcze inna sprawa Narodzie zapamietaj raz na zawsze ,ze co by sie nie dziala to najpierw dostaje sie najnizszemu szczeblowi pracowniczemu a naprawde warto miec szacunek do pracy przecietnego kolejarza bo naprawde oni chce tez wykonywac swoja prace porzadnie i w ludzkich warunkach. Konczac moja tyrade powinienem jak nic wspomniec o genialnych politykach i zarzadzajcych spolkami i calej masie biurokratow z PKP .Ich poczynania w mojej skromnej opinii ,zapewnie calkowicie rozbieznej z powszechnie obowiazujacym prawem ,klasyfikuja sie pod Trybunal Stanu i karne zeslanie na szczyty Tatrzanskie (Sybir jest juz nie ekonomiczny ) Odpowiedz Link Zgłoś
kamel_65 Re: Nowy plan rozwoju polskiej kolei 22.12.09, 19:58 Jeżeli państwo ma ciągle wyrzucać moje pieniądze w błoto lub jak kto woli, w worek bez dna - proponuję sprzedać części PKP za grosze. Dlaczego nasze podatki idą na takie niewiadomoco... ? Przez 40 lat zarząd PKP pierdział w stołek, nie robiąc nic, a jak zaczęli tracić coraz więcej klientów, to się obudzili z ręką w nocniku... Gratulacje - jesteście bezmyślni... Odpowiedz Link Zgłoś
polones Nowy plan rozwoju polskiej kolei 19.12.09, 13:40 - prywatyzacja. To mantra "ultra liberałów polskich". Trzeba się nauczyć gospodarzyć i wtedy rwać się do koryta rządowego. Po 1989 roku wszyscy przy korycie nie mieli pojęcia o gospodarce, tylko nakraść, napchać kasę sobie i rodzince. Proponuje Państwu film pt. Zaróbmy jeszcze więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
szlakuls Kolejowe spowalnianie 19.12.09, 14:17 inforail.pl/text.php?from=main&id=23123 Odpowiedz Link Zgłoś
rzewucki ### siec kolejowa na ternie obecnej Polski 19.12.09, 14:18 img176.imageshack.us/img176/7151/mapapkpik3.jpg prosze usiasc wygodnie w fotelu, odsunac sie na 1,5-2m od monitora i popatrzec... Odpowiedz Link Zgłoś
rzewucki Re: ### siec kolejowa na ternie obecnej Polski 19.12.09, 14:19 albo tu: www.szs.res.pl/pielg/mapa.htm jest roche starsza, wiec widac takze polaczenia, ktorych juz nie ma... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: art W komunie budowano więcej? IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.12.09, 14:23 Hm... W zasadzie jak spojrzeć na Polskę teraz, to wiele w niej Polski już nie ma, rządzą zagraniczne firmy i obca religia. Gdyby się stąd obcy wynieśli, to byłaby masakra, po komunie przynajmniej coś tam zostało, huty, stocznie, po nich zaś spalona ziemia. Niesamowite, ale polski rząd zajmuje się głównie interesami obcych, natomiast przeciętnych Polaków, którzy mogliby coś ruszyć, otwierać firmy, budować obłożył takimi wstępnymi kosztami, że niewielu próbuje zaryzykować. Czy my aby tak nie funkcjonujemy od początków tego kraju? W końcu zaczął się on od chrztu Polski, z czego tak wielu jest dumnych, ale czy ja wiem, czy to jest powód do domy, że początek narodowi dała obca a nie rodzima idea? Może właśnie dlatego tak łatwo było dokonać tu rozbiorów, bo ci, którzy rządzili od wieków, zawsze byli silnie związani z obcą ideologią lub rządami. Odpowiedz Link Zgłoś
kamel_65 Re: W komunie budowano więcej? 22.12.09, 20:04 Tu masz rację - jak jakiś Polak próbuje otworzyć u nas biznes, to okazuje się, że jest to nieopłacalne. Po pierwsze primo - przepisy są chore, przestarzałe i niejasne. Po drugie primo - kontrolerzy skarbowi to święte krowy. Ile już firm wykończyli przez swoją głupotę czy dla własnej korzyści... A firmy legły w gruzach - zamiast płacić podatki do budżetu, b. pracownicy są np. na zasiłku. I ci kontrolerzy nadal mają robotę... Pytam zatem - po czorta trzymać takich cfaniaczków i tumanów? W niektórych firmach prywatnych tak jest - narazisz firmę na gigantyczne straty czy złamałeś przepisy? Bye... Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Prywatyzacyjnej paranoi ciąg dalszy! 19.12.09, 14:27 Nie wiem kto ma bardziej pusto we łbie POlitycy czy oszołomy głosujące na POPiS. Prywatyzacja kolei oznacza jej totalną degrengoladę, najlepsze koleje na świecie to państwowa kolej francuska. Odpowiedz Link Zgłoś
kamel_65 Re: Prywatyzacyjnej paranoi ciąg dalszy! 22.12.09, 20:06 A czy we Francji mają taki zarząd jak u nas w PKP? Czy mają setkę nikomu niepotrzebnych związków zawodowych? Odpowiedz Link Zgłoś
lozoffo Ilustracja!!! 19.12.09, 14:43 Jak można pociąg będący własnością Warszawy podpisać "pociąg PKP"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goest Re: Ilustracja!!! IP: *.lublin.mm.pl 19.12.09, 17:48 takie rzeczy tylko w... gazeta.pl:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thomuss Nowy plan rozwoju polskiej kolei IP: *.8-2.cable.virginmedia.com 19.12.09, 14:49 ,,Mam szczwany plan, zreformujemy PKP'' - rzekł Baldrick do kapitana Czarnej Żmiji...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brudas Nowy plan rozwoju polskiej kolei IP: 83.238.164.* 19.12.09, 14:52 Który to już plan naprawy polskiej kolei ma być dla niej idealny. Póki, póty co płacimy za brud i smród na dworcach i w pociągach. I nic na kolei się nie zmienia tylko ekipy, które rządzą. Pieniądze zostają w ich kieszeniach a co dla pasażerów - tylko obietnice, że ci nowi naprawią co zepsuli starzy. Końca zabawy nie widać... teraz proponuje się opłatę [ podatek ] dworcowy. Chyba żeby rodziny decydentów miały nagrodę za swoje nieróbstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
loban1980 A kto będzie ponosił koszty remontów torów??? 19.12.09, 14:56 ....sprywatyzuje się jak zwykle tą część gdzie jest interes. Czas pokazał, że poprzednia prywatyzacja była przeprowadzona bezmyślnie. Kolei potrzebny jest inwestor , a nie darmozjady, które za grosze przejmą najlepsze tereny PKP, a potem wyprzedadzą z 1000 krotnym przebiciem. Boje się jednak, że PO musząc spłacać swój dług za sfinansowanie wyborów, odda PKP za grosze pewnym grupom interesów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antek jest nowy plan IP: *.adsl.alicedsl.de 19.12.09, 14:59 A ILE MOZNA UKRASC? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeee Nowy plan rozwoju polskiej kolei IP: *.med.nyu.edu 19.12.09, 15:15 czy PKP i tym podobne spolki corki sa spolkami panstwowymi? bo jesli tak to nie zaniedbania kolei ale zaniedbania rzadu Odpowiedz Link Zgłoś