kufel78 25.01.10, 21:35 trudno oprzec sie wrazeniu ze IC strzela sobie samobója. Ceny w gore, zaraz wchodzi DB a LOT tnie ceny biletow lotniczych. Zaraz sie okaze ze rentowne IC nie ma klientow i skonczy sie raj...a zacznie raj utracony. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: limo Po 2 miesiącach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.10, 21:39 W 2 miesiące tak wyraźnie zwiększyły im się koszty? Przecież w listopadzie była już podwyżka. Zawsze się głupio tłumaczą, że cena wzrosła mniej niż koszty. Ktoś ma w to uwierzyć? Ceny energii elektryczny dla przedsiębiorstw nie drgnęły od prawie roku, płace również są na podobnym poziomie, więc gdzie tu wzrost kosztów? Odpowiedz Link Zgłoś
euforiusz Trup, a jeszcze dycha 25.01.10, 21:41 Mam nadzieje, ze zlodziejska prywatyzacja dotrze takze do PKP. Nie ma nic bardziej kompromitujace w Polsce niz PKP, no moze z wyjatkiem Marcinkiewicza. E. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Chory jestes koles i jezdzisz penie TLK z Pcimia IP: *.89.101.10.static.crowley.pl 25.01.10, 22:14 Chory jestes koles i jezdzisz penie TLK z Pcimia Standard Intecity (nie mowie o predkosci) jest lepszy niz w wielku odpowiednikach kolei na zachodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cosmo Re: Chory jestes koles i jezdzisz penie TLK z Pci IP: *.chello.pl 25.01.10, 22:49 No to chyba jak na ten zachód okrążysz Ziemię i dotrzesz do Azerbejdżanu. Raz - prędkość, dwa obsługa, trzy cena do zarobków, cztery czystość, do ilu mam doliczyć, żebyś głupoty przestał pisać? Mogę tak do 50, gdybyś chciał się spierać. I bardzo dobrze, może w końcu się wywrócą i wreszcie uda się rozgonić to towarzystwo wzajemnej adoracji, wraz z głupawym NEYem na pierwszym miejscu. Czy on w ogóle zna się na rzecznikowaniu, czy jest po prostu pasierbem jakiegoś prominentnego działacza? Odpowiedz Link Zgłoś
tadeusz_szulc Re: Chory jestes koles i jezdzisz penie TLK z Pci 26.01.10, 08:30 Wagony PKP ntercity z Łodzi do Ktrakowa, Katowic pamiętają czasy wczesnego Gierka, są zniszczone i brudne. Zastanawiam się dlaczego płaci się taką cenę biletu? One nadają sie do muzeum PKP jak to było w l. 70-ch a nie na obecne czasy. Dziadostwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Kaznowski Obciachy ostatniego dwudziestolecia IP: *.adsl.inetia.pl 25.01.10, 22:40 Rewelacja! Rzeczywiście w pierwsze dziesiątce najbardziej żenujących obciachów znalazłyby się takie zjawiska jak PKP, Marcinkiewicz, co jeszcze? TPSA, NFZ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zcx Re: Trup, a jeszcze dycha IP: *.centertel.pl 25.01.10, 23:33 Kolega widzę mało zorientowany. Złodziejska prywatyzacja już dotarła do PKP i to, co najmniej, 10 lat temu. Z tym, że na razie tylko ta pierwsza część - złodziejska. Jak już wszystko zostanie rozkradzione, druga część, czyli prywatyzacja, nikomu, do niczego nie będzie już potrzebna! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martaw1 Re: Droższe bilety PKP Intercity IP: *.rev.pro-internet.pl 25.01.10, 21:51 Rok temu w sierpniu jechałam z rodziną sypialnym trzyosobowym do Zakopanego. Zapłaciłam około 700 zł tam i z powrotem. Loty do Hiszpanii można upolować nawet za 500 zł, za 1000 zł to cena normalna. Lot trwa 2,5 h, a podróż pociągiem 13 h. Masakra. Naprawdę niech PKP zacznie się zastanawiać jak sprawić by komfort jazdy i cena szły w parze, bo czas jazdy na pewno nie będzie parą dla niczego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tw Re: Droższe bilety PKP Intercity IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.10, 08:50 Gość portalu: martaw1 napisał(a): > Rok temu w sierpniu jechałam z rodziną sypialnym trzyosobowym do > Zakopanego. Zapłaciłam około 700 zł tam i z powrotem. OK. 700 za TRZY osoby. > Loty do > Hiszpanii można upolować nawet za 500 zł, za 1000 zł to cena > normalna. Za JEDNĄ OSOBĘ >Lot trwa 2,5 h Chyba 3. Do tego dojazd na lotnisko + 1 godzina na security checks >a podróż pociągiem 13 h Może ze Szczecina. Ale ze Szczecina nie da się polecieć do Hiszpanii... ----------------- Nie bronię Intercity, bo czas przejazdu pociągami jest skandalicznie długi - dużo dłuższy niż za komuny (Warszawa - Gdańsk, prawie 2 razy, a po remoncie będzie taki sam), rozkład gorszy - mniej pociągów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Droższe bilety PKP Intercity IP: *.acn.waw.pl 25.01.10, 21:52 Celem Intercity jest najpierw eliminacja wszelkiej konkurencji na torach (czyli m. in. Przewozów Regionalnych), a następnie - maksymalne wywindowanie cen w górę. Jestem przekonany, że gdyby nie konkurencja InterRegio, to najtańszy bilet Intercity Warszawa-Kraków już kosztowałby co najmniej 200 zł w jedną stronę. I ludzie musieliby płakać i płacić na biurokrację Intercity, bądź zostać na peronie. Precz z wszelkimi monopolami, także na torach ! Niech żyje konkurencja i wolny wybór, a pasażerowie niech decydują pociągiem którego przewoźnika chcą jeździć ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eli A kto powiedział że wchodzi DB? IP: *.icpnet.pl 25.01.10, 21:59 Ostatnimi czasy było duzo artykułów na ten temat. DB nawet nie wystąpiło jeszcze o zgodę do UTK. Dopiero chcą to zrobić i jesli nawet kiedyś zaczną realizować przewozy to tylko dla klientów biznesowych. Po drugie koleje niemieckie należą do jednych z najdroższych i jesli w Polsce będzie podobna taryfa to na niskie ceny nie ma co liczyć. Po trzecie jak sami się określili nie mają zamiaru konkurować tylko współpracować z IC. To akurat mnie nie dziwi, bo na chwilę obecną nie posiadają taboru, który mógłby jeździć w Polsce. Wagony może jeszcze jakieś by się znalazły, gorzej z lokomotywami, dwusystemówki sa im potrzebne gdzie indziej, a aż tak dużo ich nie mają. A trudno mi jakoś uwierzyc żeby mieli pociąg z Warszawy do Berina dieslem ciągnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K. Re: A kto powiedział że wchodzi DB? IP: 212.180.165.* 26.01.10, 01:04 Czyli inaczej mówiąc - po co mają wchodzić, skoro mogą kupić IC ? Będzie to "prywatyzacja" na miarę TP SA. Pewnie do tego potrzebna jest nowa ustawa, która ma oddać pewnym przewoźnikom wyłączność na linie... ? Odpowiedz Link Zgłoś
mirszy Droższe bilety PKP Intercity 25.01.10, 22:03 To ciekawe co w zamian ? W sobotę na trasie Gdynia - Bielsko Biała w wagonie sypialnym było ze 14 stopni, kible nieczynne bo pozamarzały, szron 2 cm na oknach (od wewnątrz) i lód na korytarzu. Na uwagi i skargi od kudzi sypialniany zamknął się w kanciapie i miał wszystkich w d.... Z łaską dostałam zasyfiały koc, żebym paszczę zamknęła. Niestety dla wszystkich nie starczyło, więc niektórzy spali w kurtkach. Bilet sypialny kosztuje 135 zł i co w zamian. Smród, brud i ubóstwo. Pytam gdzie idą te pieniądze z corocznych podwyżek, bo na pewno nie w unowocześnienie taboru, no chyba że warszawskiego, bo tylko tam zauważyłam nowe wagony. Sypialne do tej pory opalane są węglem (jak za czasów króla Świeczka). Brak słów ..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wel Re: Droższe bilety PKP Intercity IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.10, 02:46 Pasażer to zbędny dodatek do cudownie wyglądającej koncepcji. Nie należy jeździć, należy kibicować zmianom. Mr. Prześluga już zaraz załatwi nam szybkie i punktualne pociągi i czyste dworce. Kto nie wierzy ten głupi!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x To nakaz Donkey-tusia liberala-inaczej:) IP: *.89.101.10.static.crowley.pl 25.01.10, 22:17 www.emetro.pl/emetro/1,88815,7482227,Rzad_nas_przewiezie.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasazer Intercity - to firma która klientów ma w .... IP: 188.33.154.* 25.01.10, 22:39 Podwyżka cen to samobój dla nich. Zauważcie że ZLIKWIDOWALI WSZYSTKIE PROMOCJE!!! W POCIAGACH INTERCITY od grudnia jest tylko bilet podróżnika, zrobili kolorowe bilety na TLK ! z czego żadne teraz praktycznie nie funkcjonuja, strona TLK skandal niedopracowana nic nie można znależć - niech wchodzą niemieckie koleje NIEZWŁOCZNIE wtedy Intercity się obudzi,nie wspomne o spoóżnieniach i syfie w starych odpicowanych wagonach intercity ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ps Droższe bilety PKP Intercity IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.10, 23:03 Quo Vadis Intercity? tego nikt nie wie łącznie chyba z prezesem Celińskim ale to przecież nic nowego...wprowadzają promocyjne oferty po czym sie znich wycofują tak niespójnej polityki cenowej nie prowadzi chyba żadna firma, kibicuję tej spółce jak najszybszy upadek jest po prostu za droga a jakość usług dość marna, zastanawiam się czy Pan rzecznik prasowy wie ile kosztuję bilet intercity relacji W-wa -Gdańsk pewnie nie gdyz ma 99% znizki,jak obserwuje kolejarzy kupujących takie bilety w kasie to krew mnie zalewa...wiec może już czas przestać przerzucać na pasażerów rosnące koszty funkcjonownia spółki i zacząc szukać oszczędności na własnym podwórku. ps.dzieli nas 30 letnia przepaść miedzy kolejami niemieckimi lub francuskimi a w tym tempie i z ta mentalością kadry zarządzajacej mam obawy czy bedzie mi dane kiedykolwiek przejechać z Krakowa do W- wy w 1,30h czyli srednia predkość handlowa musiałaby wynosić 200km/h cóż rozmarzyłem sie;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MP Droższe bilety PKP Intercity IP: *.ghnet.pl 25.01.10, 23:11 We Włoszech, gdzie koleje są prawie tak samo źle zarządzane jak PKP (no może prawie, PKP to nic nie pobije...) lukę na rynku zaczął zapełniać Easyjet. Pomiędzy Rzymem a Palermo czy Mediolanem taniej już jest lecieć... W konkurencję LOT-u nie bardzo wierzę (to też państwowy źle zarządzany moloch), ale skończy się wejściem Easyjeta i Ryanaira i wtedy Intercity będzie miało ciepło koło d... Odpowiedz Link Zgłoś
ziomal101 Droższe bilety PKP Intercity 25.01.10, 23:44 Tak mto jest, kiedy pseudo[aństwo daje spółce intercity monopol na przewozy międzymiędzy. Trzymcie się Przewozy Regionalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Droższe bilety PKP Intercity IP: 212.160.172.* 26.01.10, 02:02 W pociągu osobowym relacji Rzeszów-Przemyśl temp ok 10 st okna od wewnątrz pozamarzane,lód, smród brud i do tego zimno.Ale za to jesienia temp przkracza 25 st. Jazda takimi wyziębionymi pociagami - sama przyjemnośc. Serdecznie zaparaszamy p.prezesa PKP do takiego pociągu niech przejedzie się 2x dziennie do pracy i porówna warunki jazdy do pracy i szkół ludzi z których żywcem zdziera się pieniadze ps.Taka sama historia ze składami TLK!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zygmunt.frojd Re: Droższe bilety PKP Intercity IP: *.cityconnect.pl 26.01.10, 02:15 Z wyjątkiem SKM aglomeracji trójmiejskiej, spółki grupy PKP nie prowadzą żadnych pociągów osobowych. Tak więc prezes PKP nie ma nic wspólnego z osobowym pociągiem z Rzeszowa dokądkolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Za "jakość" trzeba płacić :DDD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.10, 06:58 Za wielogodzinne spóźnienia, podróże przestarzałymi składami, absurdalnie niskie (w porównaniu do cywilizowanej Europy) prędkości przejazdu - za to trzeba płacić, jakość kosztuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Za "jakość" trzeba płacić :DDD 26.01.10, 07:15 trzeba zlikwidować pociągi do Chełma i Terespola, a także do Ełku i Suwałk ( poza sezonem turystycznym). Należy też zmniejszyć ilość pociągów do Przemyśla (bo ma ich więcej niż niejedno miasto wojewódzkie). Ktoś musi ww. pociągi utrzymywać, stąd podwyżka cen biletów. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Za "jakość" trzeba płacić :DDD 26.01.10, 07:16 Należy też zróżnicować ceny biletów pociągów IC w zależności od regionu ( w pociągach regionalnych już to w wielu miejscach zrobiono). Tam gdzie nie ma alternatywy w postaci busów czy PKSów należy podnieść ceny biletów kolejowych. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Studenci tylko patrzą i się uczą!! 26.01.10, 07:26 Jak rozwalić firmę! bez konkurencji :D tych idiotów (zarząd) to chyba jakiś poseł obsadzał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PODRŻNIK Droższe bilety PKP Intercity IP: *.wp.mil.pl 26.01.10, 07:37 Dziwi mnie tylko ta NIEFRASOBLIWOŚĆ kierownictwa. Zwiększenie cen biletów za przejazd bez poprawy (ZNACZĄCEJ) notorycznie spóżniających się pociągów, ogólny chaos i nieporządek w pociągach (sprzedawane są bilety na nieistniejące miejsca, bądź po dwa bilety na jedno miejsce)to tylko POLE do popisu DLA INNYCH PRZEWOŹNIKÓW. Z tym , że jak widzę ktoś dba o to by kolei nie stała się zbyt wielka krzywda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aldi Droższe bilety PKP Intercity IP: *.tktelekom.pl 26.01.10, 07:44 Wszystkim niezadowolonym pasażerom proponuję przesiąść się do innego środka lokomcji. W końcu to nie jest żaden obowiązek podróżować koleją. Kto powiedział, że PKP ma być cacana, śliczna wymuska. Jeśli uważasz że warunki podróży są niesatysfakcjonujące to przesiąć się na autobus, samolot, pojazd własny, autostop. Ty kliencie masz być zadowolony i nikt Cię nie zmusza do płacenia za bilet PKP. Odpowiedz Link Zgłoś
zdzichu_bhp Takie rzeczy to tylko w PKP 26.01.10, 07:44 Chyba nikt nie myślał na poważnie, że w PKP będzie "nowa jakość". No chyba, że nowa jakość w cenach. Coś mi się wydaje, że po wejściu na rynek na główne trasy prywatnych przewoźników IC trochę podupadnie. Ale spokojnie, to jeszcze nie prędko nastąpi bo aparat administracyjno-urzędniczo-związkowy do tego tak szybko nie dopuści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość A czy P. Ney zauważył IP: 165.72.200.* 26.01.10, 08:20 A czy P. Ney zauważył, że rosną też koszty biurowych opierda**czy. Jak słysze od znajomych, który pracują w administracji PKP intercity, czy PKP energetyka to, aż mnie ściska, że muszę robić za trzy osoby dojeżdzać ciągle opóźnionymi(z przyczyn technicznych czyli z winy przewoźnika- zgodnie z prawem), nieogrzewanymi posiągami (TLK), które nie są w żaden sposob zsynchronizowane z standardowymi godzsinami pracy- Płacić kilka stów za przejazd, gdy praconik PKP intercity jedzie na miesięcznym za 2.50 PLN i jeszcze słysze jak on (nie)pracuje. Na PKP jest więcej praconików niż w wojsku (ostatnio był repotrtaż na TVN). Ciągle podwyższyki a od pięciu lat ten sma scenariusz na PKP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lotka PLL zamiast PKP! IP: *.ip.netia.com.pl 26.01.10, 08:26 Taka decyzja to strzał w kolano. Koleje prezentują podejście: cokolwiek nie zrobimy i tak pasażerów będziemy mieć. Tylko nie wiadomo ile jeszcze z takim podejściem się utrzymają. Szczególnie kiedy Lot (w przeciwieństwie do PKP) wystartował z ciekawą promocją na loty wewnątrz krajowe. Szybciej, wygodniej, miła obsługa... Staje się zoraz bardziej kuszącą alternatywą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lotnik Niewykonalne IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.01.10, 08:52 Ile mamy tych lotnisk krajowych? Gdańsk, Szczecin, Bydgoszcz, Łódź, Warszawa, Poznań, Wrocław, Kraków, Katowice, Rzeszów, a co z innymi miejscowościami, gdzie IC dojeżdża, a lotniska nie ma ( Opole, Częstochowa, Olsztyn, Toruń itd. ) Poza tym nie zapominaj, że w samolocie mieści się jakieś 70 osób - mówię o ATR'ach jakich lata większość na lotach krajowych, tzn jak się okaże, że popyt przewyższa podaż, to szybko ceny pójdą w górę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Siostra Diesel Re: Niewykonalne IP: 155.140.133.* 26.01.10, 11:23 Olsztyn? Dwa pociągi na krzyż w kretyńskich godzinach, tak, że zupełnie nie ma skomunikowań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zed Szybciej LOT-em niekoniecznie IP: 193.169.148.* 26.01.10, 08:58 Doliczając odprawę i przyjazd-dojazd na lotnisko raczej nie wyjdzie szybciej. Przynajmniej nie z Poznania do Warszawy. Pociągiem w 3 godziny jestem na miejscu. Samolotem wyjdzie dłużej. Wygodniej też niekoniecznie, na lotach krajowych nie ma co liczyć na jakieś luksusy. Odpowiedz Link Zgłoś
aeromonas Droższe bilety PKP Intercity 26.01.10, 08:28 Od jakiegoś czasu coraz częściej podróżuję autobusami. Szybko, czysto, bezpiecznie i taniej niż koleją. Ale chyba nie o to chodziło. Kolej powinna być jedna, państwowa, a nie jakieś tam spółki, w których jest pełno urzędasów i żadnej kontroli nad pieniędzmi pasażerów oraz dotacjami z budżetu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reform Droższe bilety PKP Intercity IP: *.258.popsite.net 26.01.10, 08:51 kiedys w 70 i 80 tych miejscowka byla 5 zl a bilet kilkadziesiat. mozna bylo cala polske przejechac za darmo. ceny sie zaczynaly dopiero po przekroczeniu granicy do NRD czy Czechoslowacji. NIe mowiac o RFN gdzie za podroz z Branschwejgu do Hamburga placilem ok 70 DM co bylo moje 10 godzin roboty na budowie w niemczech. a dzis widze ze z warszawy do zakopanego chca 100$. no coz moge sobie chyba tylko pomazyc o podruzach PKP z Warsem. ale to byla frajda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZyDu Droższe bilety PKP Intercity IP: 57.66.197.* 26.01.10, 09:29 Mam nadzieje, ze nie ma powyzej podobnego postu. Jesli ktos chce jezdzic w dobrych warunkach to musi za to zaplacic. Niestety wszystko coraz wiecej kosztuje, ale czy zastanawial sie ktos ze w PRL ceny byly z kosmosu? Oczywiscie za niskie jak na wymagania gospodarki rynkowej. Teraz powoli wszystko kosztuje wiecej i to niestety sie nie zmieni. Problemem jest, iz ceny rownaja do Europy Zachodniej ale jakos place nie za bardzo. Musimy zrozumiec, ze placac wiecej za wykonywana prace, powodujemy ze ludzie wydaja wiecej na nie podstawowe potrzeby. Tylko tak bedziemy w stanie cos z Polska zrobic a nie ciagle marudzic ze nic nie ma. Jak sie chce miec, to najpierw trzeba wydac i chciec. A to wszystko zaprocentuje nie jutro, nie za miesiac, ale za 10-20 lat!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dovlet Błędna reforma kolei IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.10, 09:40 Polska kolej jest żałosna. Jest to m.in. wynikiem błędów założycielskich kolejowej reformy. Odpowiedz Link Zgłoś
popisuar Re: Błędna reforma kolei 11.06.10, 06:25 Od czasow tzw.Planu Balcerowicza,to mamy do czynienia nie z reforma, a z systematyczna DEWASTACJA polskiej kolei! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emerytka Droższe bilety PKP Intercity IP: *.gizycko.mm.pl 26.01.10, 09:55 a co z podwyzka cen ktora juz byla na liniach regionalnych 13 grudnia linie gizycko olsztyn tzw . tanie linie a zimno ze strach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonymous Unia musi dac Polsce 300 miliirdow Euro na kolej IP: *.dip.t-dialin.net 26.01.10, 09:59 Nie, Unia Europejska musi dac 300 miliardow Euro na dopasowanie zniszczeniem wojna i okupacja ZSSR Polski do infrastruktury kolejowej Niemiec w stylu planu Marshala. Po Polskich torach z Prus jezdza zlomy wyprodukowane z odwrotnej inzynierii PRL taboru pruskiego i niemnieckiego z przed 1939 roku. Unia Europejska musi jasna powiedziec czy czlonkostwo w Unii jest prawdziwe. Polskei firmy i onjekty kolejowe to glownie obnejty przejete od kolei Pruski pod okupacja ZSSR. Sa to objekty zdewastowane i uzywane bez pozwolenia ich matczynch firm w Niemiczech to jest najpierw zagrozeniem dla ludnosci cywilnej Polski. Odpowiedz Link Zgłoś