Gość: wes IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.10, 08:04 A może jednak znowu dać się sprawdzic jakiemuś koledze politykowi w biznesie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
opinia_publiczna_online "DGP": - PKP Intercity z ogromną stratą za 2009... 12.02.10, 08:52 > zastanawia się nad tym minister infrastruktury Cezary Grabarczyk. I co wymyślił? Wystarczy zmienić prezesa i strata zniknie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek "DGP": - PKP Intercity z ogromną stratą za 2009... IP: *.CNet.Gawex.PL 12.02.10, 08:56 ..ja wole jezdzic autobusem,bo pociagi to horror.Raz ,ze drogie kupa przesiadek,do tego nieraz godzinne spoznienia.Tak dalej a calkiem pojdziecie z torbami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: "DGP": - PKP Intercity z ogromną stratą za 20 IP: *.scansafe.net 12.02.10, 09:19 nie oni tylko my. Kto od lat spłaca długi PKP jak nie podatnicy? Dlatego ta farsa ze zmianą prezesa, wielkie wzburzenie ministra, żeby barany płacące za ten bur..l się nie burzyły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: thadee Firm kolejowych coraz więcej, a bilety też drożeją IP: 217.98.85.* 12.02.10, 14:10 Zła organizacja i nieumiejętne zarządzanie są przyczynami agonii polskich kolei. Wystarczy spojrzeć na naszych sąsiadów Czechów i od razu inny świat...Ceny biletów niższe dwukrotnie /około/ za kilometr jazdy, a do tego szerokie ulgi, nawet my obcokrajowcy możemy sobie wyrobić legitymację na ulgowe /ok.25% ceny biletu/,wykupić sobie można książeczki na przejazdy na przykład 2000 km, wtedy wystarczy samemu wpisać w tę książeczkę trasę jazdy a kilometraż potwierdza konduktor, są i inne sposoby przyciągnięcia pasażerów, tylko to już temat dla kolejowych managerów i szefów. Niech pogłówkują trochę, za to biorą pieniądze. Uczmy się dobrych i już sprawdzonych metod nawet od mniejszych /ale operatywniejszych/... Ilość firm rośnie, a chętnych do remontów torów ubywa. Śmieszyła mnie nazwa linii "Tanie Linie Kolejowe", gdzie bilety były droższe niż u konkurencji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa "DGP": - PKP Intercity z ogromną stratą za 2009... IP: *.scansafe.net 12.02.10, 09:05 taak, zmieńcie prezesa na Davida Copperfielda. On wyczaruje kasę na wypłaty dla armii nierobów ze związków zawodowych i jeszcze po willi z basenem dla każdego z 100 000 pracowników PKP. Ciekawe ile ta farsa jeszcze potrwa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasażer IC padło ofiarą własnej zachłanności IP: *.chello.pl 12.02.10, 09:14 Najpierw likwidują tanie pociągi i podnoszą ceny biletów w pozostałych, tak że mało kogo stać na jeżdżenie pociągiem a potem się dziwią że mało osób jeździ. Właśnie w czasach kryzysu kolej mogła by osiągać rekordowe zyski - bo przewóz ludzi i towarów transportem szynowym jest tańszy niż autobusami i ciężarówkami. Wystarczyło by żeby koleje były dobrze zarządzane. Ale na to w Polsce chyba nie ma szans? Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz Re: IC padło ofiarą własnej zachłanności 12.02.10, 09:31 Gość portalu: pasażer napisał(a): > bo przewóz ludzi i towarów transportem szynowym jest tańszy niż > autobusami i ciężarówkami. Tańsze? Chyba jak dostaną wyższą dotacje niż MPK to wtedy może. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: IC padło ofiarą własnej zachłanności IP: 193.136.157.* 12.02.10, 14:46 Oczywoscie, ze kolej jest tansza niz transport drogowy. Tyle, ze wszyscy finansujemy wlascicieli samochodow. Inaczej, nikogo w Polsce, poza garstka milionerow, nie bylo by stac na poniesienie pelnych kosztow ekspolatacji samochodow, takich jak: - importowane paliwa, oleje i smary, - koszta budowy i utrzymania drog, - koszta wypadkow samochdowych oraz - koszta zanieczyszczenia srodowiska. To tylko falszywy system liczenia kosztow sprawia iluzje taniosci transportu samochodowego, ktory jest najdrozszym z mozliwych srodkiem transportu, jelsi policzyc wszystkie jego koszta! lech.keller@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario Re: IC padło ofiarą własnej zachłanności IP: 89.107.158.* 12.02.10, 15:15 Zwłaszcza import olejów i smarów jest lwią częścią budżetu Polski. Pociąg może jest tańszy, ale wyłącznie jak jest wyładowany po brzegi. Wysłanie 10 ton towaru do Hiszpanii TIRem wyjdzie kilkakrotnie taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
kagan_pl Re: IC padło ofiarą własnej zachłanności 12.02.10, 19:00 Polska ma olbrzymi deficyt w HZ. Imports - commodities:machinery and transport equipment 38%, intermediate manufactured goods 21%, chemicals 14.8%, minerals, fuels, lubricants, and related materials 9.1% Debt - external: $243.5 billion (31 December 2008 est.) Current account balance: $-26.91 billion (2008 est.) www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/pl.html Odpowiedz Link Zgłoś
zartiepl Re: IC padło ofiarą własnej zachłanności 12.02.10, 10:26 Z tą likwidacją pospiesznych to w ogóle zrobili totalny bałagan (żeby nie powiedzieć dosadniej). Wprowadzili "tanie linie", których cenę zaraz podnieśli, kasjerki nie mają pojęcia o rozkładzie (żona chciała w grudniu kupić bilet na TLK, kasjerka upierała się, że takiego pociągu o tej godzinie nie ma), wprowadzili miejscówki, ale chyba nikt nie wie w których pociągach są one obowiązkowe, a w których nie (żona bilet w końcu kupiła, ale bez miejscówki, a w tym pociągu, jak się okazało, były one obowiązkowe), na dodatek polikwidowali mnóstwo połączeń w porach największej frekwencji (np. Warszawa - Radom - nie ma żadnego pospiesznego od 15. do 18.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K. Re: IC padło ofiarą własnej zachłanności IP: 62.172.234.* 12.02.10, 10:38 A do rozkładu zaglądałeś ?? Jest o 15.17, a potem przyspieszony KM do Skarżyska, który jedzie nawet krócej niż pośpieszny. Odpowiedz Link Zgłoś
zartiepl Re: IC padło ofiarą własnej zachłanności 12.02.10, 11:02 Rozkład to ja prawie na pamięć znam. Wiem, że jest TLK zaraz po 15., a potem przyspieszony "Radomiak". Problem w tym, że kiedyś odjeżdżał on z Centralnej o 16.40, a teraz jest 10 minut wcześniej i nawet pracującym do 16. ciężko na niego zdążyć, jeżeli nie pracują blisko którejś stacji. Większość firm pracuje jednak do 16.30 albo 17. i dojeżdżający z Radomia korzystali z pospiesznego po 17. Teraz muszą się tłuc osobowym albo godzinę czekać (codziennie!). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pan cię kocha Re: IC padło ofiarą własnej zachłanności IP: 193.201.167.* 12.02.10, 12:15 Możesz pójść na zakupy (fuuj!!) albo odwiedzić Dom Panbozi prowadzących przez szanownych czarnuchów, chętnie przejmą kasę której nie wydałeś w sklepach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 50-latek "DGP": - PKP Intercity z ogromną stratą za 2009... IP: *.dk-kaelteanlagen.de 12.02.10, 09:18 Nie pozostaje nic, innego, jak zwiększyć ilość dochodowych pociągów papieskich i pielgrzymek kadry PKP do Częstochowy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menuet1 marketing IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.10, 09:23 Marketingu brak ! Zła polityka cenowa ! Pogorszenie jakości usług! pociąg w cenie samolotu? przesada ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibol "DGP": - PKP Intercity z ogromną stratą za 2009... IP: *.uwoj.bydgoszcz.pl 12.02.10, 09:41 strata jest bo być miała inter city idzie na giełdę a ta wycenia firmę między innymi za wynik, będzie tańiej i o to chodzi ot i cała tajemnica Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mih "DGP": - PKP Intercity z ogromną stratą za 2009... IP: 77.236.0.* 12.02.10, 09:48 Jak jedyną ich odpowiedzią na konkurencję na trasie Kraków-Wrocław było uruchomienie 15 wolniejszych pociągów,które przez swoje ślimaczenie się jadą zwykle puste to nie ma się co dziwić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roboa7 "DGP": - PKP Intercity z ogromną stratą za 2009... IP: *.chello.pl 12.02.10, 10:38 gdzie nie pojawi się p. Celiński - tam same straty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tanio kupić "DGP": - PKP Intercity z ogromną stratą za 2009... IP: 194.121.244.* 12.02.10, 10:42 Szybki transport kolejowy na stosunkowo krótkich trasach w Polsce, to będzie dosyć dobry biznes, a dodając do tego dotacje do tzw. nierentownych połączeń, nawet bardzo dobry biznes. Niska cena tej spółki przy starcie na giełdzie, przyciągnie więcej i może i lepszych inwestorów, a obecny prezes i kilku wice nie ma co się martwić, bo nowy właściciel czy to będzei DB, czy Arriba czy inny duży operator, będzie musiał mieć kim robić, i mieć kogoś kto ma właściwe numery telefonów w komórce. Zatem ta strata to bardzo grubymi nićmi szyta... A ja pojadę jutro do wawy z katowice interregio za 40 zł i dojadę w 3 godziny jak zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
patrycja212121 Re: "DGP": - PKP Intercity z ogromną stratą za 20 12.02.10, 11:24 Problem jednak polega na wysokości tych dopłat. Ba, bywały lata, że nawet dopłaty do ulg ustawowych były niższe niż wynikało to z ich realnego wykorzystania. Tylko nie ja powinnam o tym pisać, mimo znajomości przeze mnie tematu, bo jestem osobą anonimową, nie mającą tak na prawdę w tym większego interesu. Od tego powinny być służby prasowe w tym całym PKP i spółkach od nich zależnych obecnie bądź w przeszłości. Widzę w tym temacie wielką rolę licznych przecież na kolei związków, w myśl zasady - mniej zadym, więcej działania. Na różnej płaszczyźnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emerytkolejowy "DGP": - PKP Intercity z ogromną stratą za 2009... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 12.02.10, 10:49 Ależ to proste, jak budowa cepa; aby IC było dochodowe, należy ograniczać kursy nierentowne, bo z tego co wiem, ministerialne dopłaty nie pokrywają różnicy w wielu przypadkach obecnych TLeK, między dochodami z biletów a kosztami. Tylko że niestety państwo nałożyło obowiązek na tą spółkę prowadzenia połączeń typu Wrocław - Białystok, z pominięciem Warszawy, co tak na prawdę przynosi wspomnianej spółce straty. Tak materialne jak i wizerunkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pablo Re: "DGP": - PKP Intercity z ogromną stratą za 20 IP: 109.243.186.* 12.02.10, 11:09 Wrocław - Białystok z pominięciem Warszawy? Może niedokładnie patrzyłem ale nie widziałem czegoś takiego w rozkładzie. Odpowiedz Link Zgłoś
patrycja212121 Re: "DGP": - PKP Intercity z ogromną stratą za 20 12.02.10, 11:45 Nie wiem czy są aż tak egzotyczne połączenia jak wspomniał wyżej emeryt, nie wiem czy rzeczywiście dotacje z ministerstwa wystarczają obecnie na pokrycie strat powstających w czasie uruchamiania części pociągów. Wiem, że bywały lata, że nie wystarczały. Sęk w tym, że nikt nie miał specjalnie dobrych pomysłów na funkcjonowanie kolei w Polsce i nie ma zresztą do tej pory. Ponad dziesięć lat temu prawie kupiono zespoły trakcyjne od Fiata, nie biorąc po uwagę że nie będzie miejsca na wykorzystanie ich walorów. Obecnie lansowana jest moda na koleje dużych prędkości i jeśli dojdzie do tego, większa część linii zostanie prawdopodobnie zlikwidowana. Oczywiście, nikt ich nie rozbierze, wystarczy że nie będzie pieniędzy (a idę w zakład że nie będzie) na ich utrzymanie i w rezultacie prędkość na tych liniach spadnie do przysłowiowych 20. W konsekwencji będzie przewozić się na nich tylko "masówkę". A co do artykułu; zostawić IC połączenia dochodowe, resztę przejąć na garnuszek państwa, do momentu wprowadzenia konkurencji w tym segmencie rynku. A wtedy przetargi na obsługę poszczegółnych połączeń. I nie na rok czy dwa, tylko na lat kilka. I należy pamiętać, że transport to nie tylko GDDPiA ale tez PLK (z oddzielnymi!(ciekawe po co oddzielnymi) spółkami infrastruktury, i że ta instytucja również wymaga odpowiedniego finansowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomeczek Re: "DGP": - PKP Intercity z ogromną stratą za 20 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.10, 13:03 Gość portalu: Pablo napisał(a): > Wrocław - Białystok z pominięciem Warszawy? Może z przesiadką w Szczecinie... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wsx natychmiast zatrudnić więcej dyrektorów ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.10, 10:59 a pociągi zlikwidować, wtedy w PKP nastanie dobrobyt Odpowiedz Link Zgłoś
charliefrown smród, brud, biedakolej 12.02.10, 12:35 im dłużej korzystam z usług naszego przewoźnika kolejowego, tym większe zdziwienie ogarnia mnie, że to w ogóle jeszcze funkcjonuje. Przykłady: - na trasie przez Warszawę do Bydgoszczy pociąg miał raptem 3 wagony, ścisk niewiarygodny na korytarzach, przy wejściu do wagonu koło toalet stało ponad 10 osób! Zapewne w innym składzie ludzie siedzieli pojedynczo w przedziałach. W dobie komputeryzacji, nie stanowi tajemnicy przecież fakt ile sprzedano biletów na daną trasę i na tej podstawie można oszacować ile wagonów podstawić. Tyle, że ci idioci w PKP komputery wykorzystują jedynie do drukowania biletów! - temat już wcześniej poruszany - tragiczne warunki higieniczne. Ostatnio zdziwiłem się nieco widząc, że z siedzeń wychodzą spłaszczone robaki, po zamknięciu bydlaka w książce zauważyłem plamę krwi. Pluskwy. Wg ustawy o prawie przewozowym przewoźnik ma zapewnić m.in. odpowiednie warunki sanitarne/higieniczne. Dla PKP to wciąż abstrakcja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: smród, brud, biedakolej IP: 188.33.123.* 12.02.10, 12:56 bo ten pociag jezdzi w relacji Bydgoszcz- Warszawa - Lublin miedzy Warszawa i Lublinem sa pustki w wagonach dlatego nie oplaca sie puszczzac wiecej niz 3 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: smród, brud, biedakolej IP: 193.136.157.* 12.02.10, 14:47 Mozna dolaczyc extra wagony w Warszawie... Odpowiedz Link Zgłoś
dzingis_cham Czyżby Włoszczowa okazała się... 12.02.10, 12:38 ...biznesowym niewypałem? :)))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ger "DGP": - PKP Intercity z ogromną stratą za 2009... IP: *.multimo.pl 12.02.10, 12:48 A ja akurat w ogóle nie narzekam na PKP, na "mojej" trasie (Opole- Katowice) w ostatnim czasie wprowadzono mnóstwo promocji i obniżek, także bilet studencki zarówno na TLK jak i na IR kosztuje teraz jedynie 11,97 zł, a jeszcze 3 miesiące temu kosztował prawie 20zł :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: "DGP": - PKP Intercity z ogromną stratą za 20 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.10, 14:13 W woj. śląskim mała rewolucja na kolei dopiero się szykuje. Marszałek zakłada spółkę, która przejmie nowoczeszny tabor (kupiony przez samorząd, bo przecież nie przez kolej) i ważne połączenia, a kolejarze już pyszczą: Artykuł Odpowiedz Link Zgłoś
keramd Rozwiązać PKP i powołać nową spółkę przewozową 12.02.10, 13:37 bez prawa zatrudnienia ludzi z byłej PKP Odpowiedz Link Zgłoś
dren.6 "DGP": - PKP Intercity z ogromną stratą za 2009... 12.02.10, 14:15 Dlaczego nikt nie wspomni o przywilejach kolejarzy i członków ich rodzin? Byłem świadkiem zakupu biletu przez członka rodziny kolejarza: bilet na trasie Siedlce-Terespol 100km pociąg Intercity /pośpieszny/ 4zł.Kilkadziesiąt tysięcy kolejarzy plus ich rodzin.Nic dziwnego że są straty. Kolejarze do strajku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martin Re: "DGP": - PKP Intercity z ogromną stratą za 20 IP: 80.53.15.* 12.02.10, 15:09 Jakie przywileje? Zorientuj się najpierw porządnie w sytuacji, a potem gadaj. Rodziny kolejarzy nie mają w tej chwili żadnych zniżek. Mój ojciec, który właśnie poszedł na emeryturę, po n-latach pracy w PKP,też nie będzie miał żadnej zniżki; dowiedział się, że mu "nie przysługuje". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tt Re: "DGP": - PKP Intercity z ogromną stratą za 20 IP: *.uddi.cable.virginmedia.com 13.02.10, 12:43 a z jakiego powodu mialby miec? moj tato rowniez przepracowal kilkadziesiat lat w przemysle ciezkim i nie ma rabatu przy zakupie stali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Koleje nie sa po to... IP: 193.136.157.* 12.02.10, 14:41 ... aby przynsic zyski, ale aby przewozic towary pasazerow. Gdyby wlasciciele samochodow musieli ponosic pelne koszta utrzymania i budowy drog, nie mowiac juz o kosztach wypadkow inieczyszczenia srodowiska, to prawie nikogo w Polsce nie bylo by stac na samochod, a juz na pewno nie na ciezarowke... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Koleje nie sa po to... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.10, 17:35 Nie są po to ale mogą przynosić zyski i dlaczego nie mają tego robić? Zresztą wytłumacz mi w takim razie dlaczego są tak drogie bilety? Odpowiedz Link Zgłoś
kagan_pl Re: Koleje nie sa po to... 12.02.10, 19:02 Owszem, moga przynosic zyski, ale tylko w sektorze towarowym i przewow ponadregionalnych. A bilety w Polsce sa tanie, to tylko Polacy malo zarabiaja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx "DGP": - PKP Intercity z ogromną stratą za 2009... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.10, 17:30 tam pracuje 100 miliardów ludzi, i jeżdżą małymi grupkami po 100 milionów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryszard5 "DGP": - PKP Intercity z ogromną stratą za 2009... IP: *.suw.abpl.pl 13.02.10, 18:29 Jak tych nierobów związkowych pozwalniają, to oni zginą na rynku pracy. Nikt z pracodawców nie zatrudni takich pracowników, ponieważ, oni nic nie umieją robić, tylko krzyczeć, że im tak ciężko i żądać podwyżek płac. Teraz dupami trzęsą, bo widzą kres leserki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXX "DGP": - PKP Intercity z ogromną stratą za 2009... IP: *.chello.pl 13.02.10, 23:12 I RZĄD CHCE WPOMPOWAC W TEGO TRUPA 1,9 mld w ciagu najblizszych 10 lat niewiem czy ci politycy chodza ciagle narąbani , czy może oni po prostu regularnie palą zioło ale ja poedejżewam że to musi być coś gorszego ,sorry za slownictwo ale ktoren normalnie realnie myślący ekonomista inwestuje w pewną strate , czemu nie można wprowadzić zahodniego kapitału ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: "DGP": - PKP Intercity z ogromną stratą za 20 IP: *.chello.pl 13.02.10, 23:13 zachodniego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: "DGP": - PKP Intercity z ogromną stratą za 20 IP: *.chello.pl 13.02.10, 23:16 aco do zmiany prezesa , widać że pkp to totalna farsa niemamy co zrobić z jakimś ministrem albo jego kuzynem aha , wpakujemy go na rok jako prezesea czegoś takiego jak pkp koles sie nachapie kasy , i okej pkp i tak ciagle generuje strate , a w kolejce czeka jeszcze 10 polglowkow ktozy muszą zarobić to przecież można wymienić cały zarząd - żenua Odpowiedz Link Zgłoś