Dodaj do ulubionych

Polska wydała więcej unijnych pieniędzy, niż sa...

IP: *.chello.pl 07.04.10, 15:02
111% normy... takie czasy
Obserwuj wątek
    • Gość: UE To współzawodnictwo jest chore! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.10, 15:09
      "Doskonałe wyniki Polski w wydawaniu funduszy unijnych"

To współzawodnictwo jest chore!

Co to w ogóle za konkurencja "wydawanie funduszy"?

Ciekawe jakie wyniki uzyskujemy jeżeli chodzi o REZULTATY tego wydawania.

No ale to trudniej sprawdzić i na tzw. EWALUACJĘ bym nie liczył (bo papier jest cierpliwy).
    • Gość: ciekawe Polska wydała więcej unijnych pieniędzy, niż sa... IP: 136.173.162.* 07.04.10, 15:10
      to ciekawe że komisarz hahn tak omsknął się w wsytąpieniu operując
      nieaktualnymi danymi skoro ma w swoim ganinecie byłą wiceminister
      rozmoju regionalnego H. Jans, to co ona tam robi???
      • Gość: katatymia Re: Polska wydała więcej unijnych pieniędzy, niż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.10, 20:16
        zapytaj go - może dlatego ona jest byłą wiceminister?
    • Gość: gwarancja Polska wydała więcej unijnych pieniędzy, niż sa... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.10, 15:14
      "Projekty kluczowe, w uproszczeniu: najważniejsze drogi, oczyszczalnie ścieków, linie kolejowe i sieci energetyczne, nie musiały konkurować o dotację, miały ją zagwarantowaną."

Prawie prawda. Najważniejsze jednak w projektach kluczowych jest to że "dotację miały/mają zagwarantowaną".

Sugeruję przejrzeć tytuły tzw. projketów kluczowych.
    • Gość: księgowy Polska wydała więcej unijnych pieniędzy, niż sa... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.10, 15:18
      A te faktury od firm i instytucji rozliczających poszczególne inwestycje >>w ostatnich dniach każdego kwartału<< to też totalna bzdura.

Panie Konradzie skąd Pan to wziął. Trudno to nawet skomentować bo to bzdura absolutna.
    • Gość: ignorant Polska wydała więcej unijnych pieniędzy, niż sa... IP: 81.21.194.* 07.04.10, 15:22
      Czy na pewno chcemy być tacy dumni z tego, że wydajemy najszybciej? Może by
      tak Gazeta zajęła się tym, czy pieniądze wydawane są mądrze. Te pieniądze mają
      zmieniać Polskę,a nie jest to wyścig na czas. Trochę opamiętania.
    • Gość: tatala Polska wydała więcej unijnych i KRYZYS JEST IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.10, 15:29
      Jak to jest że z UE dotajemy kupe kasy, od emigrantów w UK płynie
      dużo kasy, a w Polsce kryzys. To znaczy w opini rządu nie ma
      kryzysu. A wyobraźny soobie nie ma pieniędzy z UE i od polskiej
      emigracji?
      • Gość: senior Re: Polska wydała więcej unijnych i KRYZYS JEST IP: *.aster.pl 07.04.10, 16:26
        Gość portalu: tatala napisał(a):

> Jak to jest że z UE dotajemy kupe kasy, od emigrantów w UK płynie
        > dużo kasy, a w Polsce kryzys. To znaczy w opini rządu nie ma
        > kryzysu. A wyobraźny soobie nie ma pieniędzy z UE i od polskiej
        > emigracji?

Nie myśl o tym, to za trudne dla ciebie.
        • Gość: // Re: Polska wydała więcej unijnych i KRYZYS JEST IP: 82.177.83.* 07.04.10, 17:29
          on nie musi - to chwiliwo, tutaj, jest jego pomysł.
        • olias Re: Polska wydała więcej unijnych i KRYZYS JEST 07.04.10, 18:57
          a to mielibyśmy spokój z tą ich RP III. a tak to musimy czekac az
          sprzedadzą i przeputają ostatnie firmy państwowe.
          • lucusia3 Re: Polska wydała więcej unijnych i KRYZYS JEST 07.04.10, 22:39
            To ty nie Polak?
            Ja mieszkam w tym kraju i to moja RP, obojętnie kto nią rządzi.
            Ty widać jesteś Polakiem tylko jak rządzi partia przez Ciebie wybrana.
            Ciekawa koncepcja.
            • olias Re: Polska wydała więcej unijnych i KRYZYS JEST 07.04.10, 23:15
              aż mi się płakać chce. to ja się wiedzy obywatelskiej uczyłem za
              wrednej komuny. a jednak moi nauczyciele uczyli mnie pojęć: naród i
              państwo. a teraz co? nędza intelektualna i 140 kanałów tv.
              jestem Polakiem. Polska jest moją ojczyzną. Od zawsze i na zawsze.
              umrę (albo zdechnę w pracy) jako Polak.
              I tak samo jak odrzucałem PRL jako MOJE państwo tak teraz odrzucam
              RP III. Bo zbyt dużo w nim samobojstw z "przyczyn ekonomicznych".
              zbyt szybki wzrost fortun dla nielicznych. Bo wygoniono milion?
              ponad milion? młodych ludzi z tego państwa. Tak, wygoniono -
              wystarczy zrobić 25% bezrobocie i musi zaistnieć tzw. emigracja. Bo
              w tym państwie działa prawo "krewnych i znajomych krolika", bo tu
              już nawet nie ukrywają że kradzież jest źródłem bogacenia się elit.
              RP III nie jest moim państwem. To mój wybór, ja ci nie każę wybierć
              tak czy inaczej. Więc wara ci od mojego wyboru. ja nie pozwoliłem
              przerobić swojego mózgu na telewizyjną papkę.
              • Gość: antylewak Re: Polska wydała więcej unijnych i KRYZYS JEST IP: 84.38.160.* 07.04.10, 23:52
                olias, towarzyszu, zgłoś sie do Ikonowicza, moze ci pomoze jakąś lewacką
                psychologiczną gadką, skoro się odnaleźć w kapitalizmie nie potrafisz...
      • kapelan_rady_nadzorczej Re: jeszcze tylko kilka lat 07.04.10, 18:08
        no i dzieki tej latwej i cudzej forsie rodacy w kraju na czele z
        rzadem moga sie czuc jak "tygrys" gospodarczy i nieczego nie robic w
        sprawie reformowania kraju..niech sie ciesza dopoki moga, bo juz
        tylko kilka lat im zostalo...a potem bedzie to samo, co w
        Grecji...trzeba bedzie zaczac placic rachunki samodzielnie i wyjdzie
        szydlo z worka...
      • glomek Re: Polska wydała więcej unijnych i KRYZYS JEST 07.04.10, 19:20
        jak definiujesz kryzys? bo napewno nie tak jak wiekszość - spadek PKB w dwóch kolejnych kwartałach. gdybyś tak definiował to o kryzysie u nas mówić nie można.
        takie teoretyczne scenariusze wpływu funduszy strukturalnych na gospodarkę ludzie sobie "wyobrażaja", np w ramach konsktrukcji modeli makroekonomicznych HerMin, MaMor, eUimpactMod. Z rozważań tych wynika, że z niewielkiego wzrostu jaki w zeszłym roku zanotowaliśmy 0,7% czyli większość wynika z realizacji programów operacyjnych. Ewaluacja programów operacyjnych nie szacuje tylko wpływu w skali makro, ale powinna też teoretycznie odpowiedzieć w skali mikro, czy pieniądze te są marnowane czy nie. I to - jak już kilka osób słusznie wskazało - powinno być naszym priorytetem a nie podniecanie się tempem wydawania.
      • Gość: katatymia Re: Polska wydała więcej unijnych i KRYZYS JEST IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.10, 20:17
        a wyobraź sobie dyktę w oknach zamiast szyb... co za bzdura
    • Gość: Humbok więc jednak jest dobrze IP: 217.116.98.* 07.04.10, 15:34
      bo w zeszłym tyg. sygnał z unii był groźny. Zachodziła obawa, że
      rząd zielonej łaty na mapie europy, cieszący się 98% poparciem
      wdzięcznych za wszelkie cuda mas, na jednym odcinku dał jednak d.py.
      • cat_1 no i znowu pisiaki nos na kwintę 07.04.10, 15:58
        przykro mi że Wam przykro pisiaki !
        • Gość: Humbok Re: no i znowu pisiaki nos na kwintę IP: 217.116.98.* 07.04.10, 16:10
          kula w płot pętaku!
          Głosowałem na PO.
          Wracaj do lekcji.
          • Gość: senior Re: no i znowu pisiaki nos na kwintę IP: *.aster.pl 07.04.10, 16:24
            Gość portalu: Humbuk napisał(a):

> kula w płot pętaku!
            > Głosowałem na PO.
            > Wracaj do lekcji.

Co z tego że głosowałeś, jak głupoty płodzisz ? Może sam zabierz sie
            do odrabiania lekcji.
            • Gość: Humbok Re: no i znowu pisiaki nos na kwintę IP: 217.116.98.* 07.04.10, 16:45
              wytłumaczę łopatą prosto do łepetyny:
              ano to z tego, że tak łatwo się nie da szufladkować - "jak nie liże
              tyłka PO, to na pewno jest z pis albo lsd".
    • Gość: H No cóż, najwięcej wydała pisowska IP: *.multi-play.net.pl 07.04.10, 15:37
      małopolska. Za PiSu kraj też stał lepiej i więcej pracy było.
      • Gość: saddsa Re: No cóż, najwięcej wydała pisowska IP: *.tvk.torun.pl 07.04.10, 16:24
        celna uwaga

za pisu, co nie znaczy ze dzieki pisowi :)
        do nauki ekonomii marsz!
      • Gość: senior Re: No cóż, najwięcej wydała pisowska IP: *.aster.pl 07.04.10, 16:25
        Gość portalu: H napisał(a):

> małopolska. Za PiSu kraj też stał lepiej i więcej pracy było.

Dla Skorupy.
      • Gość: ZiomisławPaliblant Re: No cóż, najwięcej wydała pisowska IP: *.e-wro.net.pl 07.04.10, 19:42
        > Za PiSu kraj też stał lepiej i więcej pracy było.

Też tak uważam. Za PiSu to nawet USA miało się lepiej. A teraz co?
        • Gość: PiS fan hehe no i za PiSu byłem młodszy IP: *.chello.pl 07.04.10, 20:59
          a teraz za platformy to skręciłem nogę w dodatku

• trup Re: No cóż, najwięcej wydała pisowska 07.04.10, 23:05
        Gość portalu: H napisał(a):
        > małopolska. Za PiSu kraj też stał lepiej i więcej pracy było.

najwięcej pracy było za niemca. nawet za granicę można było wyjechać i niemiec
        nie oszukał. zawsze robotę dał. nie zawsze zapłacił za robotę ale nam przecież
        potrzebna jest przede wszystkim praca. wszystko jedno jaka praca. nieważne za co
        ta praca. praca musi być. żeby skorupa z łap się regularnie ścierała. najlepiej
        ściera się trzonkiem od łopaty. Jak się skorupa nie zetrze to męczy jak
        przerośnięte siekacze u królika.
    • ulanzalasem Polska wydała więcej unijnych pieniędzy, niż sa... 07.04.10, 16:08
      GW = Gów..prawda! Jeśli ktoś się interesuje to wie jak to wygląda:

szkolnictwo zawodowe wykorzystało zaledwie 19 proc. unijnych środków przewidzianych na lata 2007–2013 na unowocześnienie ich oferty edukacyjnej.

Według najnowszych danych Komisji Europejskiej, Polska plasuje się na 14 miejscu w wydawaniu środków unijnych za 2009 rok.

Jeżeli ktoś uważa, że składki jakie wpłacamy do budżetu Unii procentują w postaci wykorzystania przez nas dotacji na rozwój, to jest w błędzie. Prezes UKE poinformowała, że wykorzystano raptem 2% unijnych środków na rozbudowę Sieci.
      -WTF?!
      • Gość: teraz bezrobotny Re: Polska wydała więcej unijnych pieniędzy, niż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.10, 17:44
        trafniejszym było by zamienić słowo wydajemy na marnujemy !
      • Gość: katatymia Re: Polska wydała więcej unijnych pieniędzy, niż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.10, 20:22
        a zaraz potem prez Streżyńska dodała, że to naturalne, bo projekty związane z infrastrukturą są po prostu skomplikowane i długo trzeba je przygotowywać - o tym nie piszesz? A co do szkolnictwa zawodowego - nie ma się co dziwić - takie przeznaczenie środków negocjował jeszcze rząd pisdzielców, który chętnie Polaków do łopat by zagnał - a tu się okazało, że nie ma szkół zawodowych, które mogłyby się po te pieniądze schylić - i dobrze, bo nie ma kto bezrobotnych produkować.
        • olias Re: Polska wydała więcej unijnych pieniędzy, niż 07.04.10, 23:21
          ta! najlepiej jak każdy młodzy czlowiek zrobi czery fakultety. plus
          jeden doktorat. i bedzie cudnie. Tylko kto qrwa będzie budował domy,
          prowadził auta, spawał, produkował szklanki? czy nawet projektował
          cuś albo leczył. Poczwórny magister (sam jestem pojedynczym, ale z
          czasów komuny to mnie dobrze przygotowali do pracy), więc ten "4x
          mgr & dr" to co on będzie umiał? nic! zero! null.
    • Gość: sdasdasad co dają fundusze unijne typu ... IP: *.tvk.torun.pl 07.04.10, 16:24
      40 tys zl na wlasna firme ? nic. nie ma kasy, nie ma firmy. Kasa wydana na
      przyjemnosci, zus placony przez rok po czym firma fikcyjna jest likwidowana. :)
      • stefan-50 Re: co dają fundusze unijne typu ... 07.04.10, 16:34
        Gość portalu: sdasdasad napisał(a):

> 40 tys zl na wlasna firme ? nic. nie ma kasy, nie ma firmy. Kasa wydana na
        > przyjemnosci, zus placony przez rok po czym firma fikcyjna jest likwidowana. :)

Nie bierz, nie marudź i nie jęcz. Może jeszcze fabrykę "panu" wybudować, Żeby
        było co sprzedać i przepić.
        • uookasz Re: co dają fundusze unijne typu ... 07.04.10, 22:05
          stefan-50 napisał:

> Gość portalu: sdasdasad napisał(a):
          >
          > > 40 tys zl na wlasna firme ? nic. nie ma kasy, nie ma firmy. Kasa wydana n
          > a
          > > przyjemnosci, zus placony przez rok po czym firma fikcyjna jest likwidowa
          > na. :)
          >
          > Nie bierz, nie marudź i nie jęcz. Może jeszcze fabrykę "panu" wybudować, Żeby
          > było co sprzedać i przepić.

nie namawiaj mnie do picia z toba, pij z prezydentem
    • stefan-50 Polska wydała więcej unijnych pieniędzy, niż sa... 07.04.10, 16:31
      Ciekawi mnie opinia pań Natali-Świat i Kluzik- Rostkowskiej, a już szczególnie
      Pana Prezesa Kaczyńskiego.
      • rtg Re: Polska wydała więcej unijnych pieniędzy, niż 07.04.10, 17:35
        stefan-50 napisał:

> Ciekawi mnie opinia pań Natali-Świat i Kluzik- Rostkowskiej, a już szczególnie
        > Pana Prezesa Kaczyńskiego.
        I Nieudacznik IVRP to już opowiedział co będzie dwa lata temu: "cudów nie ma
        wszystko ściema". Jarosław I Niewydarzony brat Króla Lecha jako "Pytia PiS" wie
        wszystko.
    • czornefuzekle Nie Śląsk a Woj.Śląskie!!!! 07.04.10, 17:06
      ŚLĄSK TO NIE WOJEWÓDZTWO ŚLĄSKIE! Nie zdajecie sobie sprawy jak Wasz
      dziennikarski skrót irytuje mieszkańców naszego województwa.
    • Gość: der7 Polska wydała więcej unijnych pieniędzy, niż sa... IP: 94.75.123.* 07.04.10, 17:13
      Kolejny raz dziennikarze pokazują, że nie bardzo mają pojęcie o czym piszą.
      Po pierwsze według danych wygenerowanych z Krajowego Systemu Informatycznego
      KSI SIMIK 07-13 od początku uruchomienia programów do 5 kwietnia 2010 r. zł
      wartość wydatków beneficjentów uznanych za kwalifikowalne wynikająca ze
      złożonych wniosków o płatność wyniosła 27,2 mld zł, a w części dofinansowania
      UE 20,2 mld zł.
      Zatem mamy o 1,5 mld mniej niż w tekście, gdzie wskazano, iż wydano już 21,7
      mld zł. Przyjmując jednak, iż aktualne dane statystyczne MRR są jednak
      nieaktualne, zaś najnowszymi wynikami dysponują dziennikarze wyborczej, łatwo
      obliczyć, iż rzekome 21,7 mld zł nie stanowi - wedle cytatu komisarza - 19,5%
      przyznanej Polsce kwoty, lecz około 8,6% (bezpośrednio z EFRR dostajemy około
      67,3 mld euro). Natomiast wynikające z podpisanych już umów, ale jeszcze
      całkowicie niewypłacone dofinansowanie w części UE wynosi 87,2 mld zł, co
      stanowi 34,3% alokacji na lata 2007-2013.
      Proszę zatem nie bić piany, przekazując kolejne nieprawdziwe informacje,
      których samemu się nie rozumie. Dziękuję.
    • Gość: obiecywacz Polska wydała więcej unijnych pieniędzy, niż sa... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.10, 17:28
      Gdzie te autostrady ?
    • Gość: Piso2wszczyk Polska wydała więcej unijnych pieniędzy, niż sa... IP: 178.216.25.* 07.04.10, 17:41
      I co na to Gęsicka?
    • Gość: maglownica Kolejny dowód na to, IP: *.chello.pl 07.04.10, 17:49
      że sepleniące pokraki z kaczego stada bredzą pod dyktando swojego paranoicznego właściciela. Zresztą - kto jeszcze przywiązuje wagę do nienawistnego bełkotu kartofli.
      • Gość: Andrzej Lepper Re: Kolejny dowód na to, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.10, 18:03
        Skunks wpadł do szamba i został wyciągnięty na platformę ale smród Donald nie
        przeciętnie rozchodzi się nad krajem. Kleją się jak świnie do tusko-koryta
        pochlebiając mu, robiąc pod siebie.
    • Gość: bm Moja zona ma tez doskonale wyniki w wydawaniu IP: 82.109.210.* 07.04.10, 17:54
      pieniedzy. Stale wydaje 111% tego co zarabiam. Dotad bylo to dla
      mnie zmartwienie ale teraz widze, ze powinienem byc dumny majac taka
      zone.
      • stefan-50 Re: Moja zona ma tez doskonale wyniki w wydawaniu 07.04.10, 19:15
        Gość portalu: bm napisał(a):

> pieniedzy. Stale wydaje 111% tego co zarabiam. Dotad bylo to dla
        > mnie zmartwienie ale teraz widze, ze powinienem byc dumny majac taka
        > zone.

Nie wiesz o czym piszesz. Artykuł jest o tym jaki procent z zaplanowanych
        wydatków został zrealizowany. To tak samo jak miałbyś 100 tys do wydania w 5 lat
        a wydał np w ciągu 4. CAPITO ?
    • Gość: Pawel Polska wydała więcej unijnych pieniędzy, niż sa... IP: *.chello.pl 07.04.10, 18:09
      PiSaki wam sie marzy zeby nie udalo sie wydac pieniedzy, cieszy was
      kazdy artykul o opoznieniach. Niestety z FAKTAMI sie nie da
      dyskutowac i przykro ze podczas zadow pisu spowodowano takie
      opoznienia ktore udaje sie nadrabiac. A wy i tak swoje do nauki
      ekonomi!
    • 1stanczyk "Program Operacyjny Kapitał Ludzki" 07.04.10, 18:11
      Jednak absolutnym rekordzistą jest Program Operacyjny Kapitał Ludzki
      (dotacje m.in. na szkolenia, edukację, wsparcie dla uczniów i bezrobotnych,
      organizacje pozarządowe itp.) - wydano w nim ponad 1 mld zł.

Wyjaśnienie tego "sukcesu" jest banalnie proste nie tylko cały czas
      pogarszajacym się poziomem wykształcenia (z profesorskim włącznie) ale ale
      również tym średnim, którego forum jest niezłym zwierciadłem.

Otóż nie tylko u nas, jest to sektor, dziedzina wyjątkowo podatna na zwykle
      złodziejstwo, które oprócz głupiego, wyszczekanego i nie liczącego się
      uwarunkowaniami "bohaterstwa", jest nasza narodowa specjalnością.

• Gość: ja Polska wydała więcej unijnych pieniędzy, niż sa... IP: *.chello.pl 07.04.10, 18:19
      bzdura, znowu ktoś nam robi wodę z mózgu i uprawia propagandę sukcesu. nie
      potrafimy wydawać przyznanych nam kwot, niedawno Unia pogroziła nam paluchem i
      zarzuciła że jesteśmy dużo poniżej europejskiej średniej i mamy zużycie
      przyznanych funduszy na poziomie poniżej 20% przyznanych kwot. To skąd się
      biorą sukcesy i dlaczego rząd się tym chwali ? Ano sobie budżetują że będą
      powiedzmy na poziomie 19% przyznanych funduszy. i nie mówią przy okazji że
      ponad 80% przyznanych funduszy nie zostało spożytkowanych tylko że został
      przekroczony plan rządowy zakładający tak niewielkie wykorzystanie tj 19%.
      Inny numer to porównywanie się w z innymi krajami na podstawie rzeczywistych
      kwot wydatkowanych. Tak więc jak ktoś ma dofinansowanie na poziomie 10% tego
      co dostała Polska i wydał to w całości to Tusk śmiało może mówić ( i robi tak
      ) że Polska jest liderem bo wydając ledwie 20% swojego limitu i tak wydaje dwa
      razy więcej niż inny hipotetyczny kraj. Tak trzymać ! Tyle że któregoś dnia
      wyborcy zagłosują, zagłosują na kogoś innego.
      • stefan-50 Re: Polska wydała więcej unijnych pieniędzy, niż 07.04.10, 19:11
        Gość portalu: ja napisał(a):

> bzdura, znowu ktoś nam robi wodę z mózgu i uprawia propagandę sukcesu. nie
        > potrafimy wydawać przyznanych nam kwot, niedawno Unia pogroziła nam paluchem i
        > zarzuciła że jesteśmy dużo poniżej europejskiej średniej i mamy zużycie
        > przyznanych funduszy na poziomie poniżej 20% przyznanych kwot.

Czytałeś artykuł czy tylko tytuł ? Wygląda na to że tytuł - zachęcam do lektury.
    • 1stanczyk O sukcesie bedzie mozna mowic jak beda 07.04.10, 18:31
      wiarygodne oceny efektów wydanych pieniędzy.

Póki co głównym efektem jest fakt, ze nie wyszliśmy obronna ręką z
      dotychczasowego światowego kryzysu finansowego i ekonomicznego.

Dobre i to ale to dużo za mało by moc nadgonić kilka stuleci.

• olias Polska wydała więcej unijnych pieniędzy, niż sa... 07.04.10, 18:55
      w totalnym bajzlu, bałaganie i chaosie. z czego częśc kasy kierowana
      na e-biznes gdzie nie liczy się jakosc biznesplanu, sens ale
      kolejnośc zgłoszenia. czyli wystawanie w kolejce. reszta idzie na
      zywioł. byle komu byle jak byle chcial i miał wkład własny. znaczna
      część kasy jest marnowana na wszelkiego rodzaju szkolenia,
      konferencje, kursokonferencje. świetnie wydajemy pieniądze UE. A
      gdzie efekty?
    • Gość: .. Moja zona tez ma doskonale osiagniecia IP: *.opera-mini.net 07.04.10, 19:33
      w wydawaniu moich funduszy.
    • Gość: gnago Polska wydała więcej unijnych pieniędzy, niż sa... IP: *.adsl.inetia.pl 07.04.10, 19:45
      Zwolnic premiera i rząd za brak kompetencji, nie panują nad finansami
      państwa. Opisana sytuacja oznacza najprawdopodobniej wypływ pieniędzy
      dla kolesi. Kolejna kradzież oznajmiana z tupetem jako sukces.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka