Dodaj do ulubionych

"Polska The Times": Skarbowi komandosi kontrolu...

IP: *.pg.com 13.07.10, 10:53
Państwo trzeba okradać!
Obserwuj wątek
    • jwojnar Dobre i to 13.07.10, 11:02
      Zmorą polskich kurortów są budy z tandetą rejestrowane na jakichś "słupów",
      faktycznie będące filiami normalnych firm unikających w ten sposób podatków.
      Sprzedaje się w ten sposób nie tylko kapelusiki po 5 zł, ale też dużo droższe
      rzeczy bez żadnych paragonów i realnej możliwości reklamowania czegokolwiek.
      Gminy mają z tego jakieś wpływy, ale w sumie na plus wychodzą tylko duże firmy
      i importerzy chińskiej tandety. Przykład: sklep Shotgun ze Szczecina mający
      swoje budy w kilku miejscowościach na Pomorzu Zachodnim.
      • ergief Re: Dobre i to 13.07.10, 12:08
        A kto Cię zmusza do kupowania czegokolwiek w budach. Jeśli Iksiński zakłada
        firmę na lato a później wyrejestrowuje to nie podpada pod kasę fiskalną, nie
        zdąży nabić takiego obrotu.
        Import tandetnej chińszczyzny to dziś norma.
        PS.
        Zdarzyło mi się w znanej firmie w Poznaniu kupić tandetną dętkę rowerową (dętki
        tej firmy są dostępne w praktycznie każdym sklepie rowerowym jest to szmelc), po
        tygodniu prawie co dzień miałem kichę (od wewnątrz), po zmianie na inną naprawdę
        dobrej firmy mam kłopot z głowy.
        • Gość: KLM Re: Dobre i to IP: *.chello.pl 13.07.10, 12:20
          @ ergief - mógłbyś podać nazwę firmy robiącej te tandetne dętki?
          • ergief Re: Dobre i to 13.07.10, 21:33
            Napiszę tak, dobre są a raczej były STOMIL (już nie robią), Schwalbe i chyba
            Michelin (mam tylko z przodu), resztę zwłaszcza produkowaną w Chinach omijam
            szerokim łukiem (używałem też dętkę Innova(?) i była ok). Robię od 20 km
            dziennie w różnym terenie i jestem wagi ciężkiej.
        • Gość: m jak sprawdzić, czy mam prawo żądać od sprzedawcy IP: *.enterpol.pl 13.07.10, 17:17
          dowodu zakupu? jako konsument chciałbym wymusić na sprzedawcy rejestrację
          sprzedaży np za pomocą kasy fiskalnej,ale nie wiem w jakich okolicznościach mogę
          spodziewać się uzasadnionej odmowy.
      • Gość: pokolenie 59 szkoda że nie ma ormo...pewno byś się zapisał!!! IP: 91.202.192.* 13.07.10, 12:16
      • Gość: kamil Bar z lodami NINA białogóra /pomorskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.10, 22:00
        Sprzedają lody od lat, klientów w pip, a kasy fiskalnej niet, generalnie lody to
        najlepszy lewy biznes w sezonie
    • ulanzalasem "Polska The Times": Skarbowi komandosi kontrolu... 13.07.10, 12:29
      Tusk zajmuje się jedynie ściąganiem haraczu od obywateli.
      • Gość: Ala ma kota Re: "Polska The Times": Skarbowi komandosi kontro IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.10, 12:53
        Z tego haraczu masz potem opłacane oświetlenie ulic, miejską komunikację,
        służbę zdrowia....
      • Gość: bigos Re: "Polska The Times": Skarbowi komandosi kontro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.10, 13:03
        Ma to sens, bo brak ścigania tego rodzaju zachowań prowadziłby do kompletnego
        już zniechęcenia ludzi do zakładania legalnej działalności.

TFU.pl
        • magia_sieci W Gdyni nikt nie placi podatkow! 13.07.10, 13:15
          mam na mysli punkty gastronomiczne.Poczawszy od budek z kebabami na duzych
          restauracjach na plazy nikt nie nabija rachunkow na kase fiskalna albo poprostu
          jej niema!Na Skwerze Kosciuszki w kazdej budzie piwo kosztuje 7 zl, i cala kasa
          idzie do kieszeni sprzedajacego.W okolicy plazy sa 3 duze restauracje.Obiadek
          kosztuje tam 30zl najmarniej.Stoliki sa oblezone i jest ich w kazdym okolo
          40.Policzcie ile kasy codziennie przewala sie przez rece wlasciciela.Tam tez nie
          uzywa sie kasy fiskalnej.To jest nieuczciwe wobec innych ktorzy placa danine
          panstwu.Jasne, niech skarbowka siedzi w biurze przestanie gnebic w nadmorskich
          kurortach.Zawsze mozna podniesc podatki pozostalym obywatelom.Wtedy PO juz
          bedzie OK.
          • Gość: dziadek Re: W Gdyni nikt nie placi podatkow! IP: *.xdsl.centertel.pl 13.07.10, 13:30
            Kapitalizm to prawo naturalne, a prawo naturalne to prawo Boskie/JPII/większy
            drapieżnik pozera mniejszego.To tylko solidarność walczyla o to aby
            Kulczykowi,Solarzowi,Czarneckiemu, Sobiesiakowi, i rządzącym żyło się
            dobrze.Jak mawiał Pawlak;Komunizm się skończył razem z PRL-em.to właśnie tak ma być.
          • vigilansx Re: W Gdyni nikt nie placi podatkow! 13.07.10, 14:36
            takie bydlaki oszukują wszystkich, swoim pracownikom też nie płacą,
            dostawcom niejednokrotnie też
      • Gość: bonia Re: "Polska The Times": Skarbowi komandosi kontro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.10, 13:27
        Według twoich słów to najlepiej żeby nie płacić podatków a nauczyciele, policja
        i wojsko jakoś się utrzymają może będą sprzedawać swoje ciała.to nie haracz
        tylko normalne podatki które powinni płacić wszyscy - sezonowi też.
      • ragnah Re: "Polska The Times": Skarbowi komandosi kontro 13.07.10, 13:39
        Tusk czy Kaczyński. Jakie to ma znaczenie ty anarchisto. Podatki trzeba
        płacić. Dla dobra nas wszystkich. Najpierw zapłać podatki i składki.
        Potem się podetrzyj i idź pokrzyczeć na platfusmersów, kaczorów,
        postkomunę i Rydzyka. Ale zawsze miej kwit potwierdzający zapłatę
        podatku. Takie w tej grze obowiązują zasady ;-)
    • Gość: GęśIcka Cioty w czerni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.10, 13:44
    • Gość: Tomek "Polska The Times": Skarbowi komandosi kontrolu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.10, 14:16
      Jacy tu wszyscy chętni do płacenia podatków, ajajaj! Przestudiuj
      frajerze jakikolwiek paragon i zobacz że ponad jedną piątą
      przepłaciłeś, bo urzędas Ci zabrał. Co z tego masz? Płacisz więcej i
      więcej (według ostrożnych sondaży w podatkach, parapodatkach i
      innych daninach, oddajemy państwu aż 70% owoców naszej pracy!).
      Efekt coraz wyżych podatków: coraz więcej urzędników, mniej dróg...
      • vigilansx Re: "Polska The Times": Skarbowi komandosi kontro 13.07.10, 14:38
        Gość portalu: Tomek napisał(a):

> Jacy tu wszyscy chętni do płacenia podatków, ajajaj! Przestudiuj
        > frajerze jakikolwiek paragon i zobacz że ponad jedną piątą
        > przepłaciłeś, bo urzędas Ci zabrał. Co z tego masz? Płacisz więcej
        i
        > więcej (według ostrożnych sondaży w podatkach, parapodatkach i
        > innych daninach, oddajemy państwu aż 70% owoców naszej pracy!).
        > Efekt coraz wyżych podatków: coraz więcej urzędników, mniej dróg...
        jest na przykład na zasiłek dla takich lewusów, jak ty :)
        • Gość: Tomek Re: "Polska The Times": Skarbowi komandosi kontro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.10, 14:57
          Mniej podatków= MNIEJ pieniędzy dla takich lewusów(!?) jak ja, więc
          o co hallo?
    • konrad.walczybinski "Polska The Times": Skarbowi komandosi kontrolu... 13.07.10, 15:16
      A wystarczyłoby znieść podatek dochodowy i nie byłoby kontroli.
      • Gość: Tomek Re: "Polska The Times": Skarbowi komandosi kontro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.10, 15:51
        Dokładnie tak. Tak byłoby najlogiczniej i najtaniej... Ale urzędy
        nie są po to by coś uprościć, tylko po to by zapewnić sobie stałe
        utrzymanie. Kosztem podatnika.
      • Gość: m dlaczego kwota brutto czyli sprzedaż zgodna z IP: *.enterpol.pl 13.07.10, 17:25
        prawem jest zwykle wyższa od ceny "netto" o 22%? czy to oznacza, że sprzedawca
        przy legalej transakcji jest "do tyłu" wartość podatku dochodowego? (bo przecież
        tylko VAT doliczył do kwoty netto="dokieszeniowej")
    • Gość: warszawiak "Polska The Times": Skarbowi komandosi kontrolu... IP: 85.219.156.* 13.07.10, 16:04
      I dobrze, niech płacą!

Byłem w ubiegłym roku w Świnoujściu, większość bud miała adresy typu: Kraków,
      Wrocław, Rzeszów, Lublin itp. Niech tandeciarze zaczną uczciwie odprowadzać
      podatki, bo rzadko kiedy widać tam kasy fiskalne. A nie wierzę, żeby nie
      przekroczyli 30 tys. dochodu, skoro siedzą tam od czerwca do końca września.
    • Gość: kamis "Polska The Times": Skarbowi komandosi kontrolu... IP: 80.50.236.* 13.07.10, 17:24
      Kasy, podatki to mało, ale jakie to jest szpetne. Powiecie to sezonowe! A do
      kitu z sezonem dlaczego nie mogę jechać tam cały rok, dlaczego nie produkuje
      się eleganckich domków na sklepiki, do wypożyczenia dla handlujących? Byłyby
      pieniądze, praca, estetyka i niekoniecznie nabijanie kabzy tym samym co to na
      palach zawieszają szmaty i sprzedają np. materace z marketu 7 razy drożej
      (tak, płacono 28 zł za materac z marketu w cenie 4 zł). Gospodarz terenu,
      kawałka nadmorskich terenów, a myślący nie powinien pozwalać na takie
      "udogodnienia" jakiemuś tandeciarzowi z Dolnego Śląska, bo to cwaniactwo jest.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka