Gość: rad IP: *.pg.com 13.07.10, 10:53 Państwo trzeba okradać! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jwojnar Dobre i to 13.07.10, 11:02 Zmorą polskich kurortów są budy z tandetą rejestrowane na jakichś "słupów", faktycznie będące filiami normalnych firm unikających w ten sposób podatków. Sprzedaje się w ten sposób nie tylko kapelusiki po 5 zł, ale też dużo droższe rzeczy bez żadnych paragonów i realnej możliwości reklamowania czegokolwiek. Gminy mają z tego jakieś wpływy, ale w sumie na plus wychodzą tylko duże firmy i importerzy chińskiej tandety. Przykład: sklep Shotgun ze Szczecina mający swoje budy w kilku miejscowościach na Pomorzu Zachodnim. Odpowiedz Link Zgłoś
ergief Re: Dobre i to 13.07.10, 12:08 A kto Cię zmusza do kupowania czegokolwiek w budach. Jeśli Iksiński zakłada firmę na lato a później wyrejestrowuje to nie podpada pod kasę fiskalną, nie zdąży nabić takiego obrotu. Import tandetnej chińszczyzny to dziś norma. PS. Zdarzyło mi się w znanej firmie w Poznaniu kupić tandetną dętkę rowerową (dętki tej firmy są dostępne w praktycznie każdym sklepie rowerowym jest to szmelc), po tygodniu prawie co dzień miałem kichę (od wewnątrz), po zmianie na inną naprawdę dobrej firmy mam kłopot z głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KLM Re: Dobre i to IP: *.chello.pl 13.07.10, 12:20 @ ergief - mógłbyś podać nazwę firmy robiącej te tandetne dętki? Odpowiedz Link Zgłoś
ergief Re: Dobre i to 13.07.10, 21:33 Napiszę tak, dobre są a raczej były STOMIL (już nie robią), Schwalbe i chyba Michelin (mam tylko z przodu), resztę zwłaszcza produkowaną w Chinach omijam szerokim łukiem (używałem też dętkę Innova(?) i była ok). Robię od 20 km dziennie w różnym terenie i jestem wagi ciężkiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m jak sprawdzić, czy mam prawo żądać od sprzedawcy IP: *.enterpol.pl 13.07.10, 17:17 dowodu zakupu? jako konsument chciałbym wymusić na sprzedawcy rejestrację sprzedaży np za pomocą kasy fiskalnej,ale nie wiem w jakich okolicznościach mogę spodziewać się uzasadnionej odmowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pokolenie 59 szkoda że nie ma ormo...pewno byś się zapisał!!! IP: 91.202.192.* 13.07.10, 12:16 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Bar z lodami NINA białogóra /pomorskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.10, 22:00 Sprzedają lody od lat, klientów w pip, a kasy fiskalnej niet, generalnie lody to najlepszy lewy biznes w sezonie Odpowiedz Link Zgłoś
ulanzalasem "Polska The Times": Skarbowi komandosi kontrolu... 13.07.10, 12:29 Tusk zajmuje się jedynie ściąganiem haraczu od obywateli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala ma kota Re: "Polska The Times": Skarbowi komandosi kontro IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.10, 12:53 Z tego haraczu masz potem opłacane oświetlenie ulic, miejską komunikację, służbę zdrowia.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bigos Re: "Polska The Times": Skarbowi komandosi kontro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.10, 13:03 Ma to sens, bo brak ścigania tego rodzaju zachowań prowadziłby do kompletnego już zniechęcenia ludzi do zakładania legalnej działalności. TFU.pl Odpowiedz Link Zgłoś
magia_sieci W Gdyni nikt nie placi podatkow! 13.07.10, 13:15 mam na mysli punkty gastronomiczne.Poczawszy od budek z kebabami na duzych restauracjach na plazy nikt nie nabija rachunkow na kase fiskalna albo poprostu jej niema!Na Skwerze Kosciuszki w kazdej budzie piwo kosztuje 7 zl, i cala kasa idzie do kieszeni sprzedajacego.W okolicy plazy sa 3 duze restauracje.Obiadek kosztuje tam 30zl najmarniej.Stoliki sa oblezone i jest ich w kazdym okolo 40.Policzcie ile kasy codziennie przewala sie przez rece wlasciciela.Tam tez nie uzywa sie kasy fiskalnej.To jest nieuczciwe wobec innych ktorzy placa danine panstwu.Jasne, niech skarbowka siedzi w biurze przestanie gnebic w nadmorskich kurortach.Zawsze mozna podniesc podatki pozostalym obywatelom.Wtedy PO juz bedzie OK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadek Re: W Gdyni nikt nie placi podatkow! IP: *.xdsl.centertel.pl 13.07.10, 13:30 Kapitalizm to prawo naturalne, a prawo naturalne to prawo Boskie/JPII/większy drapieżnik pozera mniejszego.To tylko solidarność walczyla o to aby Kulczykowi,Solarzowi,Czarneckiemu, Sobiesiakowi, i rządzącym żyło się dobrze.Jak mawiał Pawlak;Komunizm się skończył razem z PRL-em.to właśnie tak ma być. Odpowiedz Link Zgłoś
vigilansx Re: W Gdyni nikt nie placi podatkow! 13.07.10, 14:36 takie bydlaki oszukują wszystkich, swoim pracownikom też nie płacą, dostawcom niejednokrotnie też Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bonia Re: "Polska The Times": Skarbowi komandosi kontro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.10, 13:27 Według twoich słów to najlepiej żeby nie płacić podatków a nauczyciele, policja i wojsko jakoś się utrzymają może będą sprzedawać swoje ciała.to nie haracz tylko normalne podatki które powinni płacić wszyscy - sezonowi też. Odpowiedz Link Zgłoś
ragnah Re: "Polska The Times": Skarbowi komandosi kontro 13.07.10, 13:39 Tusk czy Kaczyński. Jakie to ma znaczenie ty anarchisto. Podatki trzeba płacić. Dla dobra nas wszystkich. Najpierw zapłać podatki i składki. Potem się podetrzyj i idź pokrzyczeć na platfusmersów, kaczorów, postkomunę i Rydzyka. Ale zawsze miej kwit potwierdzający zapłatę podatku. Takie w tej grze obowiązują zasady ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek "Polska The Times": Skarbowi komandosi kontrolu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.10, 14:16 Jacy tu wszyscy chętni do płacenia podatków, ajajaj! Przestudiuj frajerze jakikolwiek paragon i zobacz że ponad jedną piątą przepłaciłeś, bo urzędas Ci zabrał. Co z tego masz? Płacisz więcej i więcej (według ostrożnych sondaży w podatkach, parapodatkach i innych daninach, oddajemy państwu aż 70% owoców naszej pracy!). Efekt coraz wyżych podatków: coraz więcej urzędników, mniej dróg... Odpowiedz Link Zgłoś
vigilansx Re: "Polska The Times": Skarbowi komandosi kontro 13.07.10, 14:38 Gość portalu: Tomek napisał(a): > Jacy tu wszyscy chętni do płacenia podatków, ajajaj! Przestudiuj > frajerze jakikolwiek paragon i zobacz że ponad jedną piątą > przepłaciłeś, bo urzędas Ci zabrał. Co z tego masz? Płacisz więcej i > więcej (według ostrożnych sondaży w podatkach, parapodatkach i > innych daninach, oddajemy państwu aż 70% owoców naszej pracy!). > Efekt coraz wyżych podatków: coraz więcej urzędników, mniej dróg... jest na przykład na zasiłek dla takich lewusów, jak ty :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: "Polska The Times": Skarbowi komandosi kontro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.10, 14:57 Mniej podatków= MNIEJ pieniędzy dla takich lewusów(!?) jak ja, więc o co hallo? Odpowiedz Link Zgłoś
konrad.walczybinski "Polska The Times": Skarbowi komandosi kontrolu... 13.07.10, 15:16 A wystarczyłoby znieść podatek dochodowy i nie byłoby kontroli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: "Polska The Times": Skarbowi komandosi kontro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.10, 15:51 Dokładnie tak. Tak byłoby najlogiczniej i najtaniej... Ale urzędy nie są po to by coś uprościć, tylko po to by zapewnić sobie stałe utrzymanie. Kosztem podatnika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m dlaczego kwota brutto czyli sprzedaż zgodna z IP: *.enterpol.pl 13.07.10, 17:25 prawem jest zwykle wyższa od ceny "netto" o 22%? czy to oznacza, że sprzedawca przy legalej transakcji jest "do tyłu" wartość podatku dochodowego? (bo przecież tylko VAT doliczył do kwoty netto="dokieszeniowej") Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawiak "Polska The Times": Skarbowi komandosi kontrolu... IP: 85.219.156.* 13.07.10, 16:04 I dobrze, niech płacą! Byłem w ubiegłym roku w Świnoujściu, większość bud miała adresy typu: Kraków, Wrocław, Rzeszów, Lublin itp. Niech tandeciarze zaczną uczciwie odprowadzać podatki, bo rzadko kiedy widać tam kasy fiskalne. A nie wierzę, żeby nie przekroczyli 30 tys. dochodu, skoro siedzą tam od czerwca do końca września. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamis "Polska The Times": Skarbowi komandosi kontrolu... IP: 80.50.236.* 13.07.10, 17:24 Kasy, podatki to mało, ale jakie to jest szpetne. Powiecie to sezonowe! A do kitu z sezonem dlaczego nie mogę jechać tam cały rok, dlaczego nie produkuje się eleganckich domków na sklepiki, do wypożyczenia dla handlujących? Byłyby pieniądze, praca, estetyka i niekoniecznie nabijanie kabzy tym samym co to na palach zawieszają szmaty i sprzedają np. materace z marketu 7 razy drożej (tak, płacono 28 zł za materac z marketu w cenie 4 zł). Gospodarz terenu, kawałka nadmorskich terenów, a myślący nie powinien pozwalać na takie "udogodnienia" jakiemuś tandeciarzowi z Dolnego Śląska, bo to cwaniactwo jest. Odpowiedz Link Zgłoś