Dodaj do ulubionych

BOŚ czy BPH

22.07.05, 12:30
Czy ktoś może ma doświadczenie, jeśli chodzi o te banki, który lepszy, Mowie o
nominalnych prcentach, czyli takich ktore standardowo oferuje bank.
Planuję uzyskac od banku 100% kredytu, na 30 lat w wysokosci 200 000 zł.
Dziekuje za pomoc z gory
Obserwuj wątek
    • doradca.multiinvest Re: BOŚ czy BPH 22.07.05, 14:20
      W przypadku kredytu na 100% wartości proponuję bank, który ma dla takich
      klientów atrakcyjną ofertę. W celu ich porównania zapraszam na maila
      sprzedaz@multiinvest.pl lub tel. 22 716 54 60 Warto też zapoznać się z naszą
      stroną internetową www.multiinvest.pl Dodam, ze mamy aktualną promocję.
      • qqryqq Re: BOŚ czy BPH 22.07.05, 15:11
        Czy ktoś "niekomercyjny" jest w stanie mi pomóc?
        • qqryqq Re: BOŚ czy BPH 22.07.05, 15:14
          Panie "doradca.multiinvest" pytanie brzmi : który bank BOŚ czy BPH. Jeśli moge
          przypomniec. Niestety ale to mnie strasznie denerwuje u wszystkich posrednikow,
          sprzedawcow dlugopisów i innych "dupereli". Wystawilem ogloszenie w internecie
          ze kupie mieszkanie i zostalem zasypany przez telefon przez doradców
          kredytowych, a ogloszenie bylo czyste i klarowne.
    • baksiol Re: BOŚ czy BPH 23.07.05, 12:45
      Ja też miałam taki sam dylemat 2 miesiące temu. Zdecydowałam się na BPH, oferta
      tych banków jest porównywalna mimo, że na pierwszy rzut oka atrakcyjniejszy
      wydaje się BOŚ. Libor + prowizja 1%, a w BPH 2,3% (chodzi mi o CHF), ale BOŚ ma
      większą róznicę kursową i na tym się traci. Po za tym zraziła mnie
      niekompetentna obsługa, ale tak najbardziej to dziwne zapisy w umowie, które
      uzależniły by mnie od banku na 30 lat, w umowie BPH takich zapisów nie ma.
      Wynegocjowałam niższą prowizję w BPH i na kredyt czekałam niecałe 2 tygodnie, a
      z tego co czytam na forum to niektórzy w BOŚ-iu czekaja miesiąc.
      To tylko moje zdanie, decyzja należy do ciebie.
      Pozdrawiam
      • moramus1 Re: BOŚ czy BPH 05.08.05, 17:23
        Też wlasnie się zastanawiam ktory bank wybrac, faktycznie BOŚ ma mniejszą
        marżę, ale za to BPH dodaje mi do kredytu prawie 22.000 tytulem oplat
        okolokredytowych a BOŚ tylko 2000 (wszystko przy 0% wkladu wlasnego), no i
        obsluga oraz umowa w BOŚ jest niezaciekawa więc sam już nie wiem.
    • dobrefinanse Re: BOŚ czy BPH 25.07.05, 21:33
      Tez bylbym za BPH, nizsze roznice kursowe, lepszy serwis obslugi kredytu. W BOS
      za duzo jest teraz kredytow i nie wyrabiaja. Poza tym slaby serwis, a to jest
      bardzo wazny punkt przy kredycie na 30 lat. Moze kiedys sie zmieni. Co do
      Twojej opinii o posrednikach nie do konca tak jest, bo sam nim jestem ale CI
      pomoglem bez oferty specjalnie dla Ciebie. Pamietaj ze posrednik moze CI
      zalatwic nisze oplaty u notariusza jesli bierzesz na rynku wtornym, nizsza
      wycene nieruchomosci a potem pilnowac kredytu i sledzic czy nie pojawila sie
      ciekawsza oferta albo dodatkowe oszczednosci na kredytcie, ale co ja CI bede
      pisal
    • jawor111 Re: BOŚ czy BPH 09.08.05, 15:17
      jestem bardzo zadowolony z kredytu banku BPH, a dokladniej partnera BPH. Dużo
      ofert przejrzałem,juz miałem podpisac umowę z Millenium i całe szczęscie nie
      podpisalem.Wspomnę jeszcze,ze oporcentowanie kredytu wyszło mi o 0,5%niższe niż
      wg standardowej oferty banku,dodadkowo brak opłat za wcześniejsza spłatę,
      czy przewalutowanie. Polecam!!!
      • grzes37 Re: BOŚ czy BPH 09.08.05, 15:32
        Udało mi się wziąść kredyt w BOŚ. Niestety nie polecam, to była prawdziwa droga
        przez mękę. Zajęło mi to 6 tygodni, w międzyczasie musiałem 3 razy dostarczać
        dodatkowe dokumenty od developera.
        Trzeba starcić dużo czasu i nerwów.
    • inka323f Re: BOŚ czy BPH 09.08.05, 16:34
      a probowales ptf bank (santander?) mnie bos i bph nie pasowaly ze wzgledu na
      moje "podzielone" wynagrodzenie, ale to nie musi Ciebie dotyczyc. inka
    • lkc Re: BOŚ czy BPH 10.08.05, 14:07
      BPH jest lepszy - może oprocentowanie niekoniecznie najniższe na rynku, ale da
      się negocjować, i przynajmniej zasady są jasne a najważniejsze - warunki
      kredytu teraz są wpisane do umowy a nie zależą (jak w BoŚu) od tabel opłat i
      prowizji. TO jest bardzo ważne - bo przynajmniej wiesz że nie będzie
      niespodzianki, niemiłej. A swoją drogą może powinno zacząć się nowy wątek
      zbierający informacje od tych którzy spędzili kupę czasu załatwiając promocyjne
      kredyty w BoŚ i jak to rzeczywiscie wyglądało? A moze jeszcze poczekać na
      zakończenie promocji i obserwcję co BoŚ zrobi aby podwyższyć zyski z
      udzielonych kredytów - na przykład zmieni tabele smile
    • pawflo Re: BOŚ czy BPH 13.08.05, 13:31
      Ja zdecydowanie polecam BOŚ. Z obecną promocją na oprocentowanie są po prostu
      najtańsi. I nie zmienia tego rożnica miedzy kursem kupno i sprzedaży CHF, która
      jest oczywiście bardzo duża, ale w innych bankach jest tylko o 1 grosz
      mniejsza...
      Co do dlugości rozpatrywania wniosku. Zlożylem wniosek kredytowy w czwartek w
      Expanderze koło biura Dom Development, gdzie kupowałem mieszkanie. Za 5 dni we
      wtorek od Expandera dowiedziałem się, że jest pozytywna decyzja kredytowa i
      umowiłem sie na podpisanie umowy w piątek. W piątek czyli po 8 dniach byłem już
      po podpisaniu umowy w III odziale BOŚ. Czytajac opinie na tym forum myslałem ,
      ze czeka mnie droga przez mękę, a okazało sie wręcz przeciwnie - tylko 8 dni
      czekania od wniosku do podpisania umowy, dwie wizyty w Expanderze (łącznie 45
      minut), jedna w BOŚ na podpisanie umowy (30 minut - nawet nie musiałem czekać w
      żadnej kolejce, bo takie rzeczy jak formularze weksla, opłaty za ubezpieczenia,
      Osoba, która mnie obsługiwała zdobywała bezkolejkowosmile.
      Myślę, że absolutnie nie należy się sugerować postami typu "słyszałem, że czeka
      się tam miesiąc na decyzje.., zmienią kurs franka..." itp. bo pewnie pochodza
      od konkurencji lub osób, które wzięły kredyt w innym Banku i chcą z sobie tylko
      znanych względów dyskredytować dużo lepszą i tańszą ofertę BOŚ.
      • grzes37 Re: BOŚ czy BPH 13.08.05, 15:02
        Piszesz "Planuję uzyskac od banku 100% kredytu, na 30 lat w wysokosci 200 000
        zł.". Dokładnie przed takim samym dylematem byłem 2 miesiące temu. W przypadku
        braku wkładu własnego i kwoty 200 tys. zł kredyt w BOŚ jest dla Ciebie bardzo
        atrakcyjny i sporo zyskujesz w porównaniu z BPH. Gdy udział własny jest rzędu
        50% lub kwota poniżej 150 tys. różnice są zdecydowanie mniejsze.
        Gdy nie planujesz wcześniejszej spłaty kredytu, BOŚ jest lepszy dla Ciebie
        (wcześniejsza spłata 0,7% od wcześniej spłaconej kwoty).
        Nie jest prawdą, że wcześniejsza spłata w BPH jest darmowa, wymagają zmiany
        umowy a to kosztuje 150 zł przy każdej spłacie.
        W przypadku gdy masz konto w BPH mogą ci sporo zejść z prowizji, a z marży też
        trochę.
        W BOŚ-iu przy kredycie musisz u nich założyć konto osobiste. W umowie u BOŚ nie
        podoba mi się, że muszę uzyskać zgodę banku na wzięcie innego kredytu.
        Jak pisałem w poprzedniej mojej wiadomości załatwienie kredytu w BOŚ-iu zajęło
        mi to 5-6 tygodni i w międzyczasie musiałem 3 razy dowozić dokumenty. Ja brałem
        kredyt w II oddziale BOŚ, może tak jak mój przedmówca spróbować w 3 oddziale.
        Napewno pośrednictwo Expandera mocno przyspieszyło, ale prawdopodobnie marża
        lub prowizja dla kredytu jest większa niż bezpośrednio w banku.
        • pawflo Re: BOŚ czy BPH 14.08.05, 10:18
          Moja prowizja wynosiła 1,25%. Bezpośrednio w Banku wynosi chyba 1%.
          • qqryqq Re: BOŚ czy BPH 17.08.05, 11:58
            Witam, zdecydowalem sie jednak na BOŚ, jedno ze względu na przemiłą obsługę na
            marszalkowiskiej, nie wiem jaki to oddzial. Drugie ze względu na niskie
            oprocentowanie na 100%. wprawdzie jeszcze nie przelalem kasy na konto
            sprzedającego ale juz mam wszystkie formalnosci pozalatwiane.
            Ja teraz po moich doświadczeniach polecam BOŚ, BPH nawet nie pofatygowal sie
            zadzwonic do mnie zeby sie spytac czy mają zalatwiac formalnosci itp. w BOŚ bylo
            zupelnie inaczej.
            • grzes37 Re: BOŚ czy BPH 17.08.05, 12:17
              W jakim czasie od momentu złożenia wniosku podpisałeś umowę kredytową?
              Czy nie musialeś dowozić dodatkowych dokumentów?
              • qqryqq Re: BOŚ czy BPH 18.08.05, 10:15
                Witam, od zlozenia wniosku do podpisania umowy mialem okolo dwoch trzech
                tygodni, na szczescie sprzedający sie nie buntwal z tego powodu. A do banku
                zadnych dokumentow nie musialem dostarczać.
                Dziś mam zalatwić hipoteke na bank w KW i moze w weekend odebrac klucze.
                Ja bardzo polecam BOŚ
    • igio Re: BOŚ czy BPH 20.08.05, 08:27
      Goraco polecam BOSia

Uwazajcie na posrednikow ktorzy za kilkaset zlotych za wszelka cene beda
      chcieli przekonac was do "tanszego" (drozszego) kredytu
      • grzegorz.grzelak Re: BOŚ czy BPH 20.08.05, 21:28
        a jakie oprocentowanie w chfach udalo wam sie zalatwic w bosiu przy 100% ?
        planuje wziasc kredyt spora kwote i oprocentowanie gra dla mnie najawieksz role.
        • igio Re: BOŚ czy BPH 20.08.05, 22:44
          Jest promocja
          LIBOR 6M plus 1% marzy = 1,8% na caly okres kredytowania
          Promocja trwa do 16 tego wrzesnia
    • dwr Re: BOŚ czy BPH 22.08.05, 10:10
      A jak jest z wiekiem kredytobiorcy w BOŚ, tzn. do jakiego wieku musi się
      zakończyć spłata kredytu?

Pozdrawiam
      dwr
    • pietrus74 Re: BOŚ czy BPH 22.08.05, 20:44
      Polecam zdecydowanie BOŚia. Szczególnie osobom nie mającym prawie żadnej
      gotówki na tzw. wkład własny. Osobiście zapłaciłem prowizję w wysokości 1,5% i
      otrzymałem oprocentowanie 1,75%. W innym banku otrzymałbym przynajmniej 1%
      wyższe oprocentowanie jak nie o 1,5% wyższe. Przy kredycie około 100tyś złotych
      różnica w racie wyniesie około 100 zł... a licząć 30 lat x 12 mieś x 100 zł -
      to sobie policzcie sami... Prowizje płaci się z resztą raz smile. Pozdrawiam
      wsszystkich. (Notabene obecnie zdaję się, że też Lukas Bank ma równie agresywną
      ofertę z marżą 1% lub bezprowizjismile
      • starchaser Re: BOŚ czy BPH 23.08.05, 09:13
        jesteś kolejnym, który źle liczy róznicę smile

biorąc 100tyś PLN - w CHF, raty równe na 30 lat:
        w BOŚiu (oproc. 1,75%) zapłacisz na dzień dzisiejszy ratę w wys 375pln
        w MultiBanku (oproc 2,75%) zapłacisz na dzień dzisiejszy ratę w wys 420pln .

różnica (tylko) 45pln smile
        Co dziwniejsze, zakładając, że np. mieszkanie sprzedasz w przeciągu najbliższych 2-3 lat smile za kredyt w BOŚiu zapłacisz więcej niż w Multibanku.

PS. nie wspominałem tu także o beznadziejnych zapisach w umowie z BOŚ.
        • starchaser jak wyliczone raty.. 23.08.05, 09:15
          aha, jeśli zastanawiałoby Cię jak wyliczyłem tak dziwne raty, przelicz je jeszcze raz stosując kursy walut w obu bankach smile

PS. Multibank podałem jako przykładowy bank z wysokim %.
          • carolin0905 Co o tym myślicie 23.08.05, 14:06

Dom kupujemy za 120tys
            BPH -
            na 30lat
            dają 100%
            mam założyć u nich konto
            oprocentowanie 3,47(libor co 6M)
            w CHF rata 540zł
            prowizja 1,5
            założyć hipotekę zwykłą 0,1%
            założyć hipotekę kaucyjną 19zł
            ubezpieczenie kredytu 0,07% do momentu uprawomocnienia hipoteki
            ubezpieczenie wkładu własnego na 5lat
            weksel15zł
            kredytują do wysokości wyceny Jesli bedzie wyższa od 120 moga
            pokryc też notariusza
            ubezp. od ognia.....

PTFBANK
            przepisuję symulację
            przy wartości nieruchomości 130tys
            wartość inwestycji120tys
            wkład własny 0
            kwota kredytu 122 567,08zł
            waluta CHF
            kurs 2,563/2,6148
            oprocentowanie kredytu w skali roku 3,36
            okres ktedytowania 360
            okres karencji w spłacie kapitału 0
            prowizja 1 838,50zł
            ryzyko hipoteki 539,30zł
            ubezpieczenie wkładu własnego 189,28zł
            wymagane dochody netto 2 000,96zł
            raty równe 551,78zł
            RRSO (kredyt konsumencki)3,59
            szacunkowy całkowity koszt kredytu 28863,62 CHF

mam ubezpieczyć się na życie 339zł (może ta suma wejść w wysokość
            kredytu) -kurcze ale nie zapisałam czy rata jest raz na rok?
            chcą weksel in blanco
            uruchomienie dodają do kredytu
            ubezpieczenie nieruchomości od ognia...

BOŚ
            CHF
            prowizja 2%
            ubezpieczenie pomostowe -0,07%miesięcznie płatne za kwartał z góry
            ubezp niskiego wkładu 4% (jednorazowo z góry za 5 lat)
            2 wekske po 120zł
            ubezp nieruchomości od ognia...
            oprocentowanie LIBOR 6M+1%(marża stała niezalezna od wkładu
            własnego)=1,8%
            pokrywa koszty wyceny nieruchomości notarialne i skarbowe

wczesniejsza spłata 0,7% kwoty nadpłaty
            przewalutowanie 1-gratis
            2-5=1%
            6 w górę =1,5% kwoty pozostałej do spłaty

Pozdrawiam

• qqryqq Re: Co o tym myślicie 23.08.05, 17:13
              Witam, no ja juz jestem po myśleniu, teraz tylko czekam na swoje nazwisko w
              ksiedze wieczstej.
              Jednak BOŚ, i dla ludzi co biorą 100 % kredytu to chyba zaden inny bank, bo nikt
              (ja przynajmniej o innych bankach nie wiem) nie daje lepszego procentu. A jesli
              chodzi o szybsze splaty, to jak sie czlowiek zastanowi to po co go szybciej
              splacac, no chyba ze jak chcemy mieszkanie sprzedac.
              ps. A tak na marginesie z BPH do mnei nikt do tej pory sie nawet nie pofatygowal
              zadzwonic zeby sie spytac czy jestem zainteresowany czy nie.
        • pietrus74 Re: BOŚ czy BPH 23.08.05, 21:49
          Przecież napisałem, że 30latx12 ... Jak ktoś wynajmuje miesznie i bierze kredyt
          to chyba nie zamierza sprzedać mieszkania za 2-3 lata smile. Pozdro
          • starchaser Re: BOŚ czy BPH 24.08.05, 09:07
            właśnie zamierza smile) (dźwignia finansowa - chyba nawet lepsza niż lewar na akcje)
            Pozdr również.
            • pietrus74 Re: BOŚ czy BPH 24.08.05, 12:42
              To jest forum pomagające jak rozumiem w wyborze najlepszego kredytu
              hipotecznego na cele mieszkaniowe. Zamiast wynajmować mieszkania ludzie
              skałaniają się do finansowania z kredytu swojego przyszłego lokum (często jest
              to ich zakup życia). Dlatego chcą wiedzieć jaki kredyt do tego celu jest
              najlepszy w chwili obecnej. Jeśli zaś inwestujesz/lokujesz w nieruchomość to
              proponuję inne forum. Pozdrawiam
              • starchaser Re: BOŚ czy BPH 24.08.05, 14:09
                masz również rację. Dlatego też nie zdecydowałbym się podejmując taką decyzję "ładować" w umowę z BOŚ. (co jak co ale nie oprocentowanie jest najważniejsze - vide inne wątki). Pozdrawiam smile
              • starchaser dziwne 24.08.05, 14:13
                ...nie rozumiem także Twojej niechęci do zabierania głosu przez ludzi, którzy w mieszkania inwestują. Temat forum brzmi chyba Kredyty mieszkaniowe, nie Kupno jedynego-w-życiu mieszkania.
                • pietrus74 Re: dziwne 24.08.05, 15:03
                  He, przyznam, że masz rację. I przyznam się, że sam kupiłem jednopokojowe
                  mieszkanie jako inwestycję/na wynajem smile)). Ale jednak wybrałem BOŚ smile - to
                  dopiero dziwne(./?)
                  Wynika to stąd, że nie otrzymałbym takiego oprocentowania w innym banku (z tego
                  co podałeś w Mulitanku wynosi 2.75% - ale niestety mi by dali 3.75% ze względu
                  na brak jakiegokolwiek wkładu własnego ).
                  W Londynie przez 10 lat ceny nieruchomości wzrosły o 300% smile U nas moze nie
                  będzie aż takiego boomu, ale i tak się już obserwuje niezły wzrost. Niedługo
                  moło kogo będzie stać na zakup własnego lokum.
                  W Wawie przez ostani rok ceny poszły najbardziej - o 14%, w Kraku i Wrocku
                  tylko o 3%.
                  Pozdro
                  • boob.budowniczy co to za dziwny zapis w umowie 01.09.05, 10:38
                    czytam wlasnie umowe BOS i gdzie są te dziwne zapisy?
                    Czy marża może się zmienić w okresie kredytowania, bo mi wydaje się ze jest
                    stała i wynosi 1%!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka