3miastowy na poczatek zniesc 50% kosztow uzyskania 17.08.10, 17:24 wtedy tacy dziennikarze jak Wielowieyska zaczna wreszcie placic podatki w pelnej wysokosci a nie tylko polowe jak teraz. Kolejna sprawa to definicja tzw. 'bogatego'. W chwili obecnej praca najemna w Polsce opodatkowana jest wyzej niz uzywki. Zamiast golic wysoko juz opodatkowanych etatowcow proponuje przyjrzec sie rolnikom i prowadzacym dzialanosc gospodarcza - rolnicy nie placa podatkow dochodowych, placa smieszny KRUS, biznes - placi smieszne skladki na ZUS ( RTYCZALT - nijak nie powiazany z osiaganym dochodem ) - co wiecej maja prawo odliczyc od dochodu niemal wszystko..... Dosc juz tej zenujacej demagogii o prezesach wielkich bankow, ktorzy przestaja placic ZUS juz w styczniu! Ilu takich jest! I podstawowa sprawa - weryfikacja OBECNIE wyplacanych rent - ilu z obecnych rencistow rzeczywiscie POWINNO nadal pozostawac na rencie? Ide o zaklad, ze najwyzej 50% - ale co tam, Wielowieyska woli wyciagac lape po cudze ciezko zarobione pieniadze.... jak widac frakcja KPP w GW ma sie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Fundusz zdrowotny dla bogatych - pytanie IP: *.zone14.bethere.co.uk 17.08.10, 17:30 Czy ktoś może wie czy fundusz zdrowotny (częsc składki ZUS) jest procentowo jednakowa dla wszystkich tzn. zarówno dla kogoś kto zarabia 1500zł jak i dla tego co zarabia 150000zł jak i dla właściciela firmy który ma milionowe roczne zyski a płaci minimalne zusowskie składki. Nie jestem z tym na bieżąco ale jeszcze parę lat temu mój znajomy chwalił się że prowadząc firmę która przynosiła mu zyski rzędu 20tyś./mc płacił za siebie niższe składki ZUS-owskie niż najgorszemu swojemu pracownikowi. Odpowiedz Link Zgłoś
3miastowy Re: Fundusz zdrowotny dla bogatych - pytanie 17.08.10, 17:42 dokladnie tak - Wielowieyska serwuje durna demagogie piszac o prezesach bankow a zapomninajac o prywatnym biznesie, ktory zarabia miliony a placi ZUS od smiesznie malych pensji..... najdotkliwiej opodatkowana jest w Polsce praca najemna - progresywne podatki, wysokie skladki ZUS, skladki na ubezpieczenie zdrowotne - wszystko powiazane z osiaganym dochodem. Biznes placi podatek liniowy i smiesznie niskie skladki na ZUS, ktore maja sie ni jak do osiaganych przez nich dochodow ( dodatkowo maja mozliwosc ucieczki w koszta..... ) caly czas warto tez pamietac, o dziennikarzach, ktorzy placa smiesznie niskie podatki ( raptem polowe naleznych podatkow - maja 50% kosztow uzyskania ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wkurzony Re: Fundusz zdrowotny dla bogatych - pytanie IP: *.ghnet.pl 17.08.10, 21:34 100% racji. 8000 brutto, czyli 5500 netto faktycznie majątek. W takiej Warszawie czy Krakowie jak z takim dochodem chcesz kupić sensowne mieszkanie, to zasmieją Ci się w twarz przy udzielaniu kredytu. I słusznie, bo to żadna kasa. Za to przedsiębiorca może miec nawet 5x taki dochód, a płaci składki mniejsze niż baba na kasie w Tesco. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przedsiebiorca Re: Fundusz zdrowotny dla bogatych - pytanie IP: 81.62.68.* 17.08.10, 23:42 zgadza sie - przedstawiam moje finanse za zeszly miesiac: przychody: 9500 EUR, podatek PIT cos kolo 3300 PLN, skladka ZUS cos ponad 300 PLN. W koszta wrzucone oczywiscie co sie da: diety delegacji, mieszkania w poznaniu, düsseldorfie i w alpach w francuskich. Mam kontrakt IT z firma niemiecka ale polowe czasu robiony z domu w Polsce. Jak opowiadam o tym Niemcom, szczegolnie o ZUSie 300 PLN to nikt nie chce wierzyc. Ja rozumiem, ze takich jak ja nie ma duzo ale mimo wszystko ten ZUS ryczaltowy dla dzialalnosci gosp. to jest gruba przesada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Fundusz zdrowotny dla bogatych - pytanie IP: *.zone14.bethere.co.uk 18.08.10, 00:19 jeszcze fundusz emerytalny lub rentowy (składniki składki ZUS) można jakoś wytłumaczyc - mniejsze składki to mniejsza późniejsza emerytura. Ale we funduszu zdrowotnym ciężko doszukac sie logiki - jeżeli prawdę jest że przedsiębiorca oddaję do ZUS-u w ramach f. zdrowotnego powiedzmy 20% z 900zł a zatrudniony przez niego pracownik 20% z 1200zł. Powinno tak byc że wszyscy płacą jednakową minimalną składkę ZUS niezależnie ile zarabiają, przez to powinni dostawac wyższe wynagrodzenia i sami decydowac ile z tego wynagrodzenia przeznaczą na emeryturą (TFI, IKE, itp.) Odpowiedz Link Zgłoś
vanklompf Re: Fundusz zdrowotny dla bogatych - pytanie 18.08.10, 09:03 > jeszcze fundusz emerytalny lub rentowy (składniki składki ZUS) można jakoś wytłumaczyc - mniejsze składki to mniejsza późniejsza emerytura Można wytłumaczyć, tylko jeśli wszyscy mielibyśmy możliwość wybrania niższych składek kosztem niższej emerytury. Odpowiedz Link Zgłoś
terion Re: Fundusz zdrowotny dla bogatych - pytanie 18.08.10, 06:45 > Ja rozumiem, ze takich jak ja nie ma duzo ale mimo wszystko ten ZUS ryczaltowy dla dzialalnosci gosp. to jest gruba przesada. Wbrew pozorom całkiem sporo, a na pewno więcej niż mitycznych prezesów banków. Odpowiedz Link Zgłoś
ekav Bogaci, dołóżcie do rent 17.08.10, 17:33 renat to nie jest pieniadz na utrzymanie. Obowiazkiem rodziny jest wspomagac bliskich a nie obcych. Po za tym polowa rent jakie sa w naszym kraju to sa kradzione pieniadze. Jezeli ma rente bo jest chory to kiego grzyba jest zdrowy do pracy na czarno czy za granica? Bioracy kombinowane i niezalsluzone renty to sa wlasnie zlodzieje i nie mam zamiaru im dodawac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Balcerowicz Wyjściem na wszystkie kłopoty budżetowe IP: 78.8.107.* 17.08.10, 17:35 Wyjściem na wszystkie kłopoty budżetowe jest - jak wcześniej już głosiłem - podatek liniowy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgłaszam sie prosze o uzdrowienie IP: *.icpnet.pl 17.08.10, 17:51 To ja już dziś chcę być uzdrowiony , proszę mi wymienić serce na nowe - najlepiej osiemnastoletnie bo jestem po rozległym zawale i mam jedną ściankę serca z martwicą , proszę też wymienić mi wszystkie stawy w narządach ruchu bo już 25 lat cierpię na reumatoidalne zapalenie stawów i ściera mi się chrząstka stawowa uniemożliwiając mi normalne poruszanie się ... jedną nogę mam całkiem sztywną a druga już nie chce mnie nosić , nerki też trzeba wymienić ... chętnie wrócę do zawodu żeby zarabiać około 25000 zł bo już mam dość siedzenia w domu , patrzenia w okno, bycia ciężarem dla rodziny, korzystania ze szpitali i życia za rentę w wysokości 800 zł . Chcę uzdrowienia, pracy ,chleba i spacerku z psem jak normalny człowiek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uncja Re: Bogaci, dołóżcie do rent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.10, 17:53 A możeby wreszcie zweryfikować tłum "rencistów"? i może po odsianiu kombinatorów okazałoby się, że ci którzy tego faktycznie potrzebują mieliby więcej? Np. jak to jest, że osoby na emeryturach mogą jednocześnie pobierać rentę? przecież renta powinna być rekompensatą za zmniejszone możliwości zarobkowe, a nie kolejne źródło dodatkowej kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
xolaptop Re: Bogaci, dołóżcie do rent 17.08.10, 18:07 Różnie bywa. Jakiś czas temu spotkałem człowieka, który jechał ponad 6h pociągiem do innego miasta na wycieczkę z żoną, jak najbardziej o własnych siłach i bez widocznych objawów chorobowych. Rozmawialiśmy 2/3 czasu podróży. Przed konduktorką wylegitymował się zaświadczeniem, że ma pierwszą grupę inwalidzką. Zaniemówiłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antoni Re: Bogaci, dołóżcie do rent IP: *.chello.pl 17.08.10, 21:31 Zawsze na pierwszy rzut oka umiesz rozpoznać, że ktoś np. jest po rozległym zawale? Odpowiedz Link Zgłoś
w.godlewski Re: Bogaci, dołóżcie do rent 17.08.10, 18:26 Zakład chce przywracać im sprawność. I gdy podupadamy na zdrowiu, Zakład wysyła nas do sanatorium na cykl zabiegów medycznych. To tzw. prewencja - reagowanie zawczasu na pogarszające się zdrowie. Prawo do rehabilitacji opłacanej przez ZUS mają także osoby, które już są na rencie. Jeszcze trochę i zacznę kląć - bardzo, bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kroolik Bogaci, dołóżcie do rent IP: 77.236.28.* 17.08.10, 18:45 Nie ma możliwości, żebym z własnej woli się do tego dołożył. osobiscie znam ludzi, którzy są na wyłudzonej rencie i po prostu nie chce im się pracować. Regułą do niedawna było że kobiety około 50- ki, bez prawa do emerytury lub z prawem do groszowej, załatwiały sobie renty, żeby opiekować się wnukami i dorabiać na boku. Renty nalezy po prostu ograniczać i przyznawać wyłącznie tym, których choroba lub niepełnosprawność wykluczają jakąkolwiek pracę. Renta, to pomoc publiczna o charakterze socjalno - ubezpieczeniowym, a nie prawo każdego Polaka zagwarantowane konstytucją Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skullder Bogaci, dołóżcie do rent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.10, 19:13 ZUS skoro ma dziurę w finansach, to powinien zacząć oszczędności od siebie. Czy potrzebni są wszyscy z armii kilkudziesięciu tysięcy urzędników? Czy koniecznie oddziały ZUS-u trzeba wykładać marmurem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marko Wielowieyska czyta to forum i rechocze IP: 89.174.216.* 17.08.10, 19:24 Dlaczego: 1. 50% kosztów uzyskania przychodu dla (za L. Dornem), ścierwojadów. 2. Różne umowy, umówki tez pozwalają zaoszczędzić. Ryczałcik nasz kochany. 3. Jak to dobrze poszczuć na prezesów banków. Ile jest tych banków w tym kraju ? 4. Menadżerowie też świnie. 2500 euro na miesiąc, !@#$% majątek. 5. Tzw. inni przesiębiorcy. Firma w tym kraju to nie wysmażenie żenującego artykuliku do jakiegoś (de facto), brukowca. A potem popołudniowa kawa z jakąś szczekaczką (dziś wtorek), to pewnie od parytetów. 6. Etc. etc. Pani D. W. proponuje pomacać się z bolszewikiem Bugajem. Będzie harmonijny związek. Odpowiedz Link Zgłoś
ulanzalasem Bogaci, dołóżcie do rent 17.08.10, 19:26 Dominika Wielowieyska - niech lepiej nie zajmuje się ekonomią/gospodarką ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ryszard Bogaci, dołóżcie do rent IP: 89.174.216.* 17.08.10, 19:32 Dlaczego: 1. 50% kosztów uzyskania przychodu dla (za L. Dornem), ścierwojadów. 2. Różne umowy, umówki tez pozwalają zaoszczędzić. Ryczałcik nasz kochany. 3. Jak to dobrze poszczuć na prezesów banków. Ile jest tych banków w tym kraju ? 4. Menadżerowie też świnie. 2500 euro na miesiąc, !@#$% majątek. 5. Tzw. inni przesiębiorcy. Firma w tym kraju to nie wysmażenie żenującego artykuliku do jakiegoś (de facto), brukowca. A potem popołudniowa kawa z jakąś szczekaczką (dziś wtorek), to pewnie od parytetów. 6. Etc. etc. Pani D. W. proponuje pomacać się z bolszewikiem Bugajem. Będzie harmonijny związek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 13f Bogaci, dołóżcie do rent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.10, 19:37 Na opisywanie MASOWEGO procederu wyłudzania lewych rent zarówno przez "zaradnych" obiboków jak i zdrowych jak ryba byczków poszły już istne oceany tuszu drukarskiego. Rzetelność pisaniny p. DW (jak i jej zdolność rozumowania logicznego) stoi jednak pod mocnym znakiem zapytania, jeżeli "w praktyce renciści bardzo często dorabiają na czarno" - w takim razie jak bardzo realna jest ich niezdolność do pracy? Owszem, "rząd powinien zaproponować program, który pomoże chorym Polakom odzyskać zdrowie i zdolność do pracy". Najlepiej taki dwutorowy kop w doopę, czyli skorumpowani lekarze-orzecznicy poświadczający nieprawdę za łapówki oraz ich "sprytna" klientela po równo zwraca wartość wyłudzonych świadczeń lub wędruje bezwarunkowo do pierdla. I wtedy, być może, znalazłyby się magicznie środki dla autentycznie uprawnionych do rent oraz na ich rehabilitację. Aczkolwiek najprawdopodobniej i to ZUS by przeżarł... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pi Re: Bogaci, dołóżcie do rent IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.08.10, 20:19 może zamiast uderzać w najbiedniejszych rząd powinien rozprawić się z tymi co płacą podatki w rajach podatkowych? przyjrzeć sie prywatnym gabinetom lekarskim lekarskim i korporacji prawniczej, horrendalnym pensjom i synekturom w spółkach skarbu państwa? Rządzący zachowują się jak przeciętna straż miejska w polskim mieście. Boją sie podejsć do pijanych agresywnych meneli ale za to z uporem maniaka ganiają staruszkę co na chodniku pietruszkę sprzedaje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Bogaci, dołóżcie do rent IP: *.google.com 17.08.10, 20:28 Nie, dziękuję, nie dołożę się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podatnik Re: Bogaci, dołóżcie do rent IP: *.pl 17.08.10, 22:27 Nie bądź taki głupio arogancki, użyj proxy... albo przeprowadź się do ch czy ie, to popularne kierunki (no chyba że nie masz odpowiedniego wykształcenia na Zurich :> ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: synek48 Bogaci, dołóżcie do rent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.10, 20:28 Bardzo chętnie oddam pani Wielowieyskiej moja rentę 780 zł i oczywiscie chorebe ZZSK niechaj sie czuje dobrze i szcześliwie ,nie powinno sie zyczyć nikomu żle ale tej pani chyba nic nie zaszkodzi powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciotkazenobia Bogaci, dołóżcie do rent IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.08.10, 20:31 Czytam Państwa wypowiedzi i powiem tak - niedługo wywleczecie niepełnosprawnych na ulice i odstrzelicie. Krok do eutanazji od Waszych wypowiedzi - przy czym eutanazji przez głosowanie. Nie podoba się Wam kulawy, czy z porażeniem mózgowym - to raz, dwa i już. Wybaczcie, ale czytam Was i zastanawia mnie. Myślicie, że jesteście niezniszczalni? Wystarczy sekunda - wracacie z weekendu samochodem, syci i zadowoleni - to tylko moment i już budzicie się w szpitalu. Już jesteście po drugiej stronie. Po stronie - jak to nazywacie "nierobów". Uczycie się trafić łyżką z kleikiem do ust - o ile w ogóle możecie połykać, patrzycie na innych ojców dzieci, którzy mogą zagrać w piłkę - wy możecie poprosić dzieciaki, żeby popchały Wasz wózek. I już w życiu nie będziecie biegać, jeździć na rowerze, czy głaskać swoje dziecko po głowie. Najprostsze czynności będą dla Was wielkimi osiągnięciami, a małe przeszkody gigantami nie do ominięcia. A teraz pomyślcie, że ledwo się ruszacie, patrzycie jak rodzina nie ma co jeść i syty, sprawny człowiek mówi, że nie należy się Wam nic - głodujcie "darmozjady". Kiedyś słyszałam taki tekst - jesteśmy jak robaki obgryzające jabłko na drzewie, które twierdzą, że te kłębiące się na ziemi i głodujące nie powinny istnieć i deliberujące na tematy dotyczące ich praw. To smutne jacy z nas ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w do ciotkazenobia IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.08.10, 21:42 Czytam Państwa wypowiedzi i powiem tak - niedługo wywleczecie niepełnosprawnych na ulice i odstrzelicie. .... Nie przejmuj się głupimi komentarzami piszą je debilne dzieci neostrady którym rodzice internet opłacili Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciotkazenobia Re: do w IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.08.10, 23:39 :) Przyznam, że świat i ludzie wciąż mnie zaskakują... problem, że często bardzo niepozytywnie. Wiem, że ludzie są tylko ludźmi, ale to smutne co się dzieje z ludzką etyką, ideami itp. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy7731 Liniowa powszechna składka ZUS = +500mld dla budże 17.08.10, 20:45 Prawdziwa reforma ZUS powinna wyglądać mniej więcej tak: 1. Wprowadzenie jednolitego liniowego podatku ZUS dla wszystkich dla dochodów osiąganych z pracy. 2. Uzależnienie wielkości wypłat rent i emerytur od wkładu zgromadzonego przez obywatela. 3. Dokapitalizowanie ZUS w celu pokrycia wkładów obywateli poprzez przekazanie wszelkich własności majątkowych państwa ( np. udziałów w spółkach skarbu państwa ) do majątku ZUS na pokrycie wkładów ubezpieczonych. Ad. 1. Zrealizowanie zasady powszechnego podatku liniowego ZUS powinno przynieść skarbowi państwa dodatkowe dochody wielkości ok. 500mld PLN. Pieniądze te pojawiły by się dzięki opodatkowaniu szarej strefy i racjonalizacji stosunków społeczno ekonomicznych w kraju!!! Państwo przestałoby okradać obywateli, a obywatele państwo!!! Ad. 2. Zrealizowanie tej zasady jest jedynym społecznie sprawiedliwym uzasadnionym mechanizmem. Jedynie w celu polepszenia zasad społecznych ubezpieczeń rentowo emerytalnych część środków najbogatszych powinna być przesunięta dla najbiedniejszych. Spłaszczenie charakterystyk wypłat!!! Ad. 3. Zgromadzone wkłady obywateli powinny mieć pokrycie w majątku ZUS. W tym celu wszystko co państwowe należy oddać obywatelom poprzez przekazanie majątku państwowego ZUS'owi. Podobnie skonstruowany system posiada np. Szwajcaria!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l Re: Liniowa powszechna składka ZUS = +500mld dla IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.08.10, 21:52 2. Uzależnienie wielkości wypłat rent i emerytur od wkładu zgromadzonego przez obywatela. >>>> Wyobraż sobie taką sytuację: masz 20 - parę lat, pracujesz ciężko już od 3 lat, nieźle zarabiasz i myślisz że tak będzie zawsze,a założyłeś rodzinę masz żonę i dziecko, a tu nagle pech- wypadek, pijany facet staranował twoją furę,szpital potem rehabilitacja, ale nie ruszasz ręką ani nogą,do zawodu nie wrócisz zostaje wózek i pomóc osób trzecich, jak myślisz pacanie jak wysoka będzie TWOJA RENTA jeśli uzależnic ją od składek które opłaciłeś? Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy7731 Re: Liniowa powszechna składka ZUS = +500mld dla 18.08.10, 07:28 Aby uczciwie funkcjonował system ubezpiczeń społecznych składka ZUS powinna zawierać następujące składniki: 1. Ubezpiczenie zdrowotne. 2. Ubezpieczenie chorobowe. 3. Ubezpiczenie rentowe. 4. Składka emerytalna. Wzasadzie takiego systemu już się prawie dorobiliśmy, ale zawiera on jeszcze wady!!! Ad. 1. Ubezpiczenie zdrowotne - odrębny wątek. Ad. 2. Ubezpiczenie chorobowe - ubezpieczenie to winno być wypłacane w przypadku czasowej do np. 6 mcy utraty zdolności do pracy za każdy dzień od w 80% od faktycznej pensji. Wadą obecnego systemu jest to, że wypłacane jest ono dopiero po chorobie trwającej powyżej 1 mca. Jest to błąd mający na celu okradanie pracodawców. To ograniczenie winno być zlikwidowane ponieważ: jeśli np. rzemieślnik zatrudnia 1 pomocnika i on się rozchorował np. na 28 dni to wtedy ten rzemieślnik ponosi stratę: nie wykonana praca przez pomocnika ( musi zatrudnić kogoś dodatkowo ) + zapłacić chorobowe ( za co - za to, że ubezpiczył pomocnika - to jest chore )!!! Ad. 3. Ubezpieczenie rentowe powinno funkcjonować tak jak system ubezpieczeniowy od nieszczęśliwych losowych wypadków: Uwaga - uległem wypadkowi: ubezpieczenie rentowe - wypłaca mi rentę w proporcionalnej wielkości do utraconej przezemnie zdolności do zarobkowania na wolnym rynku z uwzględnieniem wysokości mojej ostatniej pensji + proporcionalnie do wysokości mojej renty pokrywa moją dalszą składkę ZUS. Ad. 4. Składka emerytalna jest przezemnie zbierana przez cały ustawowy okres pracy i podlega kapitalizacji o odsetki wraz z upływem czasu pracy. Po osiągnięciu wieku emerytalnego uzyskuję: emeryturę proporcionalna do zgromadzonego przezemnie kapitału tzn. miesięcznie odsetki miesięczne od rewaloryzacji zgromadzonego przezemnie kapitału. Po mojej śmierci mój zgromadzony kapitał wchodzi do mojej masy spadkowej i jest wypłacany spadkobiercom!!! Przy takich założeniach: Państwo nie oszukuje obywateli, a przepisy należy tak sprecyzować, aby obywatelom nie opłacało się oszukiwać państwo ( współobywateli ). W tym celu należy przxedewszystkim zmienić ok. 10 przepsiów określających sposób i wielkość ( nie należne ulgi ) płaconego podatku ZUS. Zasada podstawowa: wprowadzenie jednolitego powszechnego podatku ZUS funkcjonującego na podobnej zasadzie jak podatek VAT. Zrealizowanie tych postulatów przedewszystkim zlikwiduje podstawowe patologie w stosunkach społewczno ekonomicznych panujących w kraju. Spowoduje, że obywatele przestaną okradać państwo, a państwo obywateli!!! Odpowiedz Link Zgłoś
vanklompf Re: Liniowa powszechna składka ZUS = +500mld dla 18.08.10, 10:55 > Zasada podstawowa: wprowadzenie jednolitego powszechnego podatku ZUS funkcjonującego na podobnej zasadzie jak podatek VAT. To byłoby zbyt piękne. Zbyt wielu jest płacących ZUS ryczałtem lub KRUSowców, którym obecny system się opłaca. Za to nagonkę robi się jak zwykle na płacących najwięcej ludzi na umowie o pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: let Bogaci, dołóżcie do rent IP: *.227.c95.petrotel.pl 17.08.10, 20:48 "Rząd powinien zaproponować program, który pomoże chorym Polakom odzyskać zdrowie i zdolność do pracy " A może jednak pomóc odzyskać zdrowie powinni pomóc lekarze ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wwww Spadaj.... IP: *.105-92.cust.bluewin.ch 17.08.10, 21:40 Podatek to podatek. Skladka to skladka. Za podatek nie mam nic, skladke place za to co mam niby dostac. Czemu mam placic mniej ? Gdzie tu sprawieliwosc? Zajmij sie Krusem i kapelanami w kazdej jednostce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolek Bogaci, dołóżcie do rent IP: 213.25.102.* 17.08.10, 21:47 vivat płemieł vivat hrabia hahahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol zanim będziemy się dokładać IP: *.chello.pl 17.08.10, 21:52 niech się zajmą kreatywną rehabilitacją i wirtualnymi badaniami kuracjuszy. wystarczy skonfrontować zapisy dokumentacji z tym co mówią o badaniach kuracjusze-zdziwią się jacy lekarze ich "badali", a papier wszystko przyjmie i stanowi podstawę rozliczenia. oszczędności gwarantowane. Rząd powinien sie tym zająć! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podatnik i o to chodzi IP: *.pl 17.08.10, 22:24 Moja żona na wypisie ze szpitala zdziwiona znalazła kroplówkę, której nikt na oczy nie widział - i już pieniądze z NFZ popłynęły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rencista po 2l 50 zł renty za 2 lata pracy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.10, 21:52 To jaką rentę dostanę po 2 latach pracy? Pewnie taką jak emeryturę wg nowych zasad. Niedawno ZUS mi przysłał szacunkowe obliczenia, że moja emerytura wyniesie ok. 50 zł brutto miesięcznie za 2 lata pracy. Rentę zaś wg starych zasad mam 500 zł, czyli zmniejszą mi ją (przy przedłużaniu renty) do 50 zł? Prawdopodobnie bedzie wprawdzie minimalna renta, ale tak jak teraz tylko dla tych co mają 5 lat pracy w Polsce. Dla pozostałych tylko ułamek tego minimum czyli jak u mnie 50 zł. I nasz kochany rząd uważa, że to sprawiedliwe. Tylko jak przeżyć kiedy nie da się pracować i nie ma się renty z zagranicy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz1 Renta przy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.10, 22:18 małym stażu pracy to jest problem . No ale utrata zdrowia to taki los . Trudno o to mieć pretensje do państwa . A i państwo nie ma worka pieniędzy bez dna . One już się kończą a nikt nie chce płacić większych składek i na emeryturę i renty . Moja renta jest znacznie większa ale tylko na pewien czas . Czy mi przedłużą ? Nie wiem . Odpowiedz Link Zgłoś
alicia.online Bogaci, dołóżcie do rent 17.08.10, 21:53 Tyle, że reniści nie hcą zdrowieć i wraać do legalnej pracy - lepiej mieć rentę i praę "na boku". W ich mniemaniu tylko frajerzy pracują do wieku emerytalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deyna32 Bogaci, dołóżcie do rent IP: *.man.bydgoszcz.pl 17.08.10, 22:09 mam 40 lat i jestem na rencie od kilku miesięcy przez głupotę lekarzy orzeczników zus ponieważ najpierw jeden idiota zliczył zasiłek chorobowy kilku chorób w jeden i kazał mi iść na świadczenie rehabilitacyjne a potem drugi idiota z zus wysłał mnie w szóstym miesiącu po ciężkiej operacji wstawienia implantów w kręgosłup na rehabilitację wysiłkową tzn ćwiczenia na sali i teraz grozi mi nowa operacja wstawienia szyn tytanowych, wg opinii lekarza operacja jest obarczona zbyt dużym ryzykiem i mam robić wszystko aby do niej nie dopuścić, nie chciałem tej renty wolałbym wrócić do pracy ale dzięki debilom z zus jestem teraz na rencie,jeżeli tak ma wyglądać rehabilitacja i powrót do pracy to lepiej im podziękować bo zus sam doprowadza do kalectwa.Pozdrawiam debilnych lekarzy orzeczników zus bydgoszcz przez stertę śmierdzących podpiczoli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podatnik k*wa, jeszcze się dołóżcie? IP: *.pl 17.08.10, 22:10 Mamy najwięcej w Europie najmłodszych rencistów - coś nie tak, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś