Dodaj do ulubionych

UKE chce się dogadać z operatorami komórkowymi ...

28.08.10, 12:25
Ząłożenie dobre ale trzeba operatorów pilnować i sprawdzać wykonanie
modernizacji.
Obserwuj wątek
    • tl111 UKE chce się dogadać z operatorami komórkowymi ... 28.08.10, 12:30
      Z artykułu wnioskować można, że nie konkurencja ma wymuszać inwestycje w sieć , nie rachunek ekonomiczny i racjonalne planowanie tylko porozumienia pięciostronne i dojenie klientów o interes których ma dbać z założenia jedna ze stron układu. W dziesięciomilionowej sieci TP gdzie FTR wynosi ok 3 gr/min inwestycje , jak podaje autor, idą pełną parą, a w podobnej wielkości sieciach 3krotnie wyższy MTR nie wystarczy na inwestycje. Musi być pięciokrotnie wyższy ! A do czego taki MTR służy ? Do uzyskiwania zysku z przyjmowanych rozmów ? Otóż nie, to służy do trzymania za pysk ewentualnej konkurencji na pewnym poziomie cenowym tak aby nie zmniejszać zysków wykazywanych w sprawozdaniach wysyłanych oranżowi, vodafonowi, t-mobilowi. UKE zaczyna dawać d...y operatorom mobilnym , a ucierpimy na tym my-konsumenci w imię ewentualnej budowy sieci mobilnego internetu za nasze pieniądze z nadmiernego zysku ściąganego za rozmowy i esemesy w sieci 2G która większości użytkowników w zupełności wystarcza. Z błogosławienstwem urzędników na których pensje łożymy my, dojeni nadmiernie klienci !!!
      • Gość: programista Re: UKE chce się dogadać z operatorami komórkowym IP: *.chello.pl 28.08.10, 18:33
        Widzę racjonalne argumenty, natomiast pozwolę sobie nie zgodzić się
        z Tobą. Zwróć uwagę proszę, że jakby nie regulować rynku
        telekomunikacyjnego to byś miał superszybki internet w wielkich
        miastach a gdzieś daleko byś nie miał przyzwoitych łącz, które nie
        tyle są nierentowne co nie tak opłacalne jak inne produkty.

Jeśli w ten sposób można skłonić operatorów do skierowania
        inwestycji w kierunku zapewnienia spójności w kraju, to może
        naprawdę to nie jest taki zły pomysł.

Jeszcze takie pytanie: co byś wolał tani szynki internet
        bezprzewodowy w całej Polsce czy tańsze połączenia na komórki w
        Polsce? Bo szczerze mówiąc ja to pierwsze - połączenia są
        wystarczająco tanie jak dla mnie - za to pokrycie internetu
        szybkiego w Polsce ssie (jak na europejskie standardy - jakbyście
        zobaczyli - bo jak na standardy amerykańskie to jesteśmy chyba rajem
        internetowym.

I uprzedzę pytanie: nie, nie mieszkam na wsi tylko w Warszawie mam
        zasięg HSPA i mogę sobie również za niewielkie pieniądze podłączyć
        rurę 120 mbps - czy szybszą jakbym tego potrzebował.
        • Gość: z Re: UKE chce się dogadać z operatorami komórkowym IP: 217.98.20.* 28.08.10, 19:16
          "I uprzedzę pytanie: nie, nie mieszkam na wsi tylko w Warszawie... "
          ------------------
          No właśnie, czyli w największej wsi w kraju ;P
          A "sucks" nie tłumaczy się jako "ssie", nie słyszałeś nic o
          idiomach? ;)
          • Gość: kris Re: UKE chce się dogadać z operatorami komórkowym IP: *.sileman.net.pl 28.08.10, 22:12
            bardzo interesujaca odpowiedz. a teraz idz spac i zostaw dyskusje ludziom na
            poziomie.
            • Gość: insider Streżyńska dawno się poddała IP: *.plock.mm.pl 29.08.10, 17:58
              bała sie przegranych spraw z TPSA, a TPSA działał na zasadzie kija i marchewki.
              Teraz Streżyńska jest za monopolizowaniem i wysokimi stawkami, te wysokie stawki
              maja służyć Play. Sieci w ramach konkurencji powinny wiedzieć że trzeba
              inwestować, a zatrzymywanie spadku MTR jest wbrew polityce europejskiej i wbrew
              konsumentom, tak naprawdę zyskuje Play i Polsat, inni operatorzy wiele nie
              zyskają - można powiedzieć że nawet tracą na rzecz Play. Tej pani powinno sie
              juz podziekować teraz zbiera profity i sie ustawia na czas gdy nie bedzie
              prezesem UKE, pozwólmy jej odejść jak najszybciej.
              • cyndere11a Re: Streżyńska dawno się poddała 29.08.10, 21:47
                To, ze operatorzy tracą na rzecz Play pojawia sie coraz częściej w opinii chyba
                i dziennikarzy i osó zainteresowanych telekomunikacją. Zastanawiam sie, kiedy
                Play będzie na tyle dużym operatorem, że stawki MTR do niego spadną - kiedy
                będzie miał 8 mln klientów, czy wystarczy już te 5, które mozolnie zbiera?
        • tl111 Re: UKE chce się dogadać z operatorami komórkowym 29.08.10, 09:36
          Operatorów do inwestycji powinna skłaniać konkurencja z innymi i ewentualne zyski, a nie urząd któremu pensję ja placę. Misyjność mamy realizowaną w TVP. Jak to wygląda każdy widzi. Na dodatek utrzymanie niedochodowych nadajników kosztuje. Jak i z czego będą te ujemne koszty finansowane? Z dochodów za połączenia głosowe utrzymywane na nienaturalnym poziomie przez kaganiec w postaci MTR ? To będzie quasi podatek i mam nadzieję, że UOKIK się do tego przyczepi. Zresztą idźmy dalej - może niech banki wprowadzą obligatoryjny obowiązek placenia 5 pln za każdy przelew po to żeby w każdym Zadupiu Wielkim i Małym mogły powstać co najmniej trzy bankomaty i wplatomaty do wyboru tak aby pokryć białe plamy braku bankomatów na terenie kraju. Przecież istnieje jakieś prawdopodobieństwo, że kiedyś tam możesz pojechać i chcieć skorzystać z urządzenia.
        • Gość: niespodziewany Re: UKE chce się dogadać z operatorami komórkowym IP: *.chello.pl 29.08.10, 10:20
          Te programista mylisz pojecia,TO FIRMOM POWINNO ZALEZEC ZEBYS MIAL DOSTEP DO
          SIECI WSZEDZIE GDZIE SIE ZNAJDUJESZ.........i to one powinny dbac o to i w to
          inwestowac,,,,,,,,,,,tak jest w NORMALNYCH krajach.....A tutaj to KLIENCI maja
          INWESTOWAC w czyjs biznes.........wiec jesli juz tak jest to klienci powinni z
          tego gotowkowy profit wyciagac.............
          A jak uwazasz ze nie mam racji ,to prosze daj mi 1000zl ,na rozkrecenie mojego
          biznesu ..........a ja ci za swoja usluge podniose cene..ODPOWIADA CI?...........
      • Gość: programista Re: UKE chce się dogadać z operatorami komórkowym IP: *.chello.pl 28.08.10, 18:43
        Widzę, że 10 minut po napisaniu posta już go nie ma - nie wnikam czy
        moderator czy bug ale wkleje jeszcze raz:

Widzę racjonalne argumenty, natomiast pozwolę sobie nie zgodzić się
        z Tobą. Zwróć uwagę proszę, że jakby nie regulować rynku
        telekomunikacyjnego to byś miał superszybki internet w wielkich
        miastach a gdzieś daleko byś nie miał przyzwoitych łącz, które nie
        tyle są nierentowne co nie tak opłacalne jak inne produkty.

Jeśli w ten sposób można skłonić operatorów do skierowania
        inwestycji w kierunku zapewnienia spójności w kraju, to może
        naprawdę to nie jest taki zły pomysł.

Jeszcze takie pytanie: co byś wolał tani szynki internet
        bezprzewodowy w całej Polsce czy tańsze połączenia na komórki w
        Polsce? Bo szczerze mówiąc ja to pierwsze - połączenia są
        wystarczająco tanie jak dla mnie - za to pokrycie internetu
        szybkiego w Polsce ssie (jak na europejskie standardy - jakbyście
        zobaczyli - bo jak na standardy amerykańskie to jesteśmy chyba rajem
        internetowym.

I uprzedzę pytanie: nie, nie mieszkam na wsi tylko w Warszawie mam
        zasięg HSPA i mogę sobie również za niewielkie pieniądze podłączyć
        rurę 120 mbps - czy szybszą jakbym tego potrzebował.
        • Gość: niespodziewany Re: UKE chce się dogadać z operatorami komórkowym IP: *.chello.pl 29.08.10, 10:23
          programista ,niepotrzebnie sie powtarzasz ,bo chyba dla orange pracujesz
          ..........jako sprzataczka,tyle ten twoj post wniosl................i mozesz sie
          niezgadzac w nieskonczonosc..........nawet ze swoja scierka............
      • Gość: hens Re: UKE chce się dogadać z operatorami komórkowym IP: *.man.bydgoszcz.pl 28.08.10, 20:39
        A w uzdrowiskach we wszech wieśniackiej naszej ukochanej Polsce,
        oszołomstwo będzie demontować maszty z nadajnikami GSM.

Pogonić tą bandę, bo w Afganistanie jest lepszy zasięg,
        niż tu w tym moherowym kretyńskim kraju.
        • kondzio81 Re: UKE chce się dogadać z operatorami komórkowym 29.08.10, 21:52
          Jeśli chodzi o uzdrowiska i maszty, to to jest nieprawdopodobne, żeby kuracjusze
          mieli problemy z zadzwonieniem do domu. Może jeszcze będą tam stawiać budki TP,
          do których będą stawać w kolejce? To jakaś paranoja, w końcu przez większość
          roku Ci ludzie spędzają i tak w zasięgu komórek. Nie mówię już o normalnych
          mieszkańcach, którzy potrzebują dostępu do tej formy komunikacji.
    • jabu1959 UKE chce się dogadać z operatorami komórkowymi ... 28.08.10, 17:44
      Między Nową Iwiczną (gm. Lesznowola) a granicami Warszawy sieci Orange
      nie ma! A cóż dopiero w jakichś Psich Budach...
    • hutchence Re: UKE chce się dogadać z operatorami komórkowym 28.08.10, 18:27
      Obrzeża Radomia. Jedyny sensowny internet to Orange Freedom Pro. Max prędkość
      2M. Może być ale co z tego jak limit 3giga. Dziennie 100mega ciężko utrzymać. A
      ja używam komputera tylko 3 godziny dziennie. XXI wiek a tu taka lipa.
      • Gość: raz Re: UKE chce się dogadać z operatorami komórkowym IP: *.cdma.centertel.pl 28.08.10, 21:25
        Max 2M? A ile tak normalnie?
        Bo u mnie (koło Łodzi) w godzina popołudniowo-wieczornych jakieś 8Kb/s w
        porywach do 12Kb/s. Normalnie tragedia. Jedyny problem że tylko to dziadostwo tu
        dociera. Pozytyw za to jest taki, że tych 100MB dziennie nie da się osiągnąć ;)
    • Gość: Bo-eK UKE chce się dogadać z operatorami komórkowymi ... IP: *.54.168.53.tvksmp.pl 28.08.10, 18:53
      Niestety 4 lata rządów UKE pod kierownictwem p.AS to stracone lata
      dla rozwoju telekomunikacji (i telewizji cyfrowej też). Zamiast od
      początku nastawić się na współpracę z operatorami, na wprowadzaniu
      zachęt inwestycyjnych p. AS całą swoją energię skierowała na
      tępienie TP i co z tego wyszło?. Operatorzy, którzy wcześniej coś
      budowali (Netia, Dialog) całkowicie zaniechali inwestycji (bo po co
      jak od TP dostaja za pół darmo. My jak byliśmy w ogonie państw
      europejskich tak jesteśmy. Teraz się szczyci, że podpisała
      porozumienie z TP, szkoda,że o 4 lata za późno.
      • Gość: k Re: UKE chce się dogadać z operatorami komórkowym IP: *.sileman.net.pl 28.08.10, 22:14
        Gdyby nie Pani Strzezynska, to bys mial rozmowy komorkowe za 1zl/min. Podziwiam
        ta kobiete. Oby dzialala tak dalej, czyli dla dobra konsumentow.
      • gormar7796 Re: UKE chce się dogadać z operatorami komórkowym 29.08.10, 12:37
        Bo-eK, UKE do fiaska NTC(DVB-T) nie mieszaj. Harmonogram ustalony przez ten urząd miał zakończyć cyfryzację Polski już w 2011 roku. Ale jak się KRRiT "zaprało" i nalegało na przejęcie całego procesu to UKE dla nie przeciągania sprawy zrezygnowało z koordynowania prac nad cyfryzacją kraju. Niestety wyszło jak wyszło bo poprzednia KRRiT była do d.py :(.

Co do problemów z inwestycjami to złożony problem. Zwiększenie konkurencji oraz obniżenie cen powoduje spadek zysków. Co dalej doprowadza do niższej opłacalności inwestycji. Czyli w pewnym stopniu jedno wyklucza drugie. Trzeba umieć znaleźć równowagę, ale nie jest to taki proste jak co poniektórym tutaj się wydaje.
        • tl111 Re: UKE chce się dogadać z operatorami komórkowym 29.08.10, 15:18
          Sugeruję aby równowagę znajdowali przedsiębiorcy we własnym zakresie, a UOKIK sprawdzał czy nie nastąpiła zmowa cenowa. W przeciwnym wypadku żądam powołania Ministerstwa Cen Minimalnych i objęcia parasolem ochronnym wszystkie przejawy działalności produkcyjno-usługowo-handlowej.
    • Gość: marko o Re: UKE chce się dogadać z operatorami komórkowym IP: 80.54.248.* 28.08.10, 18:54
      Polacy nie korzystają masowo z mobilnego internetu bo to kompletne gó... jest i się nie sprawdza. Testowałem przez kilka dni Erę Plusa i Playa. O ile w przypadku Playa jakoś to jeszcze chodzi to w przypadku dwóch pozostałych operatów to po prostu złapałem się za głowę :) Przypominały mi się natychmiast zamierzchłe czasy jak korzystało się z modemów przez łącza TP :) Ten mobilny internet w porównaniu do kabla to jak cofnięcie się w rozwoju (mam tu na myśli oczywiście szybkość połączenia i jego stabilność)
    • Gość: madrala Strezynska jest the best ;) IP: *.lanet.net.pl 28.08.10, 19:07
      chyba zaden polski Urzad nie dziala tak skutecznie i madrze, wykonuje
      znakomicie swoja robote.
    • Gość: firys UKE chce się dogadać z operatorami komórkowymi ... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.08.10, 20:36
      Pomysł super... od 2 lat męczę sie w Warszawie z mobilnym internetem najpierw
      był Play teraz IPlus i ciągle to samo..
      Albo słabo albo wcale raz co drugi dzień, jak składam reklamacje to u nich
      jest wszystko ok i pewnie coś u mnie....
      Kupiłem nawet antenę kierunkową ale oni nie potrafią nawet wskazać nadajnika
      który wyśle do mnie internet HSPA... celuję na czuja i muszę co jakiś czas go
      zmieniać na inny bo z czasem transfer spada.
      Bywa że mam nawet 2mb ale najczęściej to 300 - 500
      Operator twierdzi, że to u mnie coś blokuje a ostatecznie każe oddać do
      serwisu router... i stwierdza, że jest ok...
      A jak biorę laptopa do znajomych to śmiga aż miło do 6 mb... na tym samym WiFi.
      Jednym słowem operatorzy ściemniają z zasięgiem i prędkością i to bardzo.
      Pani Strężyńska powinna wymusić na komórkowych zapis w umowie dla klienta o
      minimalnej prędkości łącza tak jak to jest w umowach po kablu... I wtedy
      skończy się ta reklamowa samowolka bo okaże się że 95 % umów nie przekroczy
      512 kbts.
      W tym momencie mam 214 kbts (7 km od centrum Warszawy) na szybkiej antenie
      kierunkowej.... :)
      • Gość: Lukasz Re: UKE chce się dogadać z operatorami komórkowym IP: 91.215.44.* 28.08.10, 22:32
        Jak sadzisz chlopcze bez pojecia gdy bedziesz zasysal film od drugiego
        takigo leszcza jak ty ktory ma lacze od tp neo 512kbps to jak twoj
        operator moze ci zagwarantowac jakakolwiek predkosc?? Nie zagwarantuje
        Ci nikt nigdy zadnej predkosci chyba ze kupisz sobie profesionalne
        lacze z SLA za grube tysiace pln. Nie zagwarantuje nikomu z prostej
        przyczyny ze sie fizycznie nie da bo ludzie ktorzy wymagaja a pojecia
        nie maja przeciazyli by kazdy helpdesk!!!
        • Gość: kris Re: UKE chce się dogadać z operatorami komórkowym IP: *.sileman.net.pl 28.08.10, 23:29
          przemadrzaly glupek z ciebie :)
          • Gość: Lukasz Re: UKE chce się dogadać z operatorami komórkowym IP: 91.215.44.* 29.08.10, 19:58
            Jak na yntelygenta niewiele dolożyłeś do dyskusji...
    • ulanzalasem UKE chce się dogadać z operatorami komórkowymi ... 28.08.10, 20:37
      Hmm My łaskawie coś zbudujemy...i ZERO obniżek! Jeśli nie to nie będziemy budować xD
    • thorn5 UKE chce się dogadać z operatorami komórkowymi ... 28.08.10, 21:20
      Dlaczego w Polsce nie może być tak jak na zachodzie. Tam firmy
      telekomunikacyjne i zresztą inne tez, potrzebne pieniądze na inwestycje
      pożyczają w bankach. Płacą odsetki, podatek CIT ponad 30 procent, mają o wiele
      wyższe koszty pracownicze i oferują o wiele tańsze i lepszej jakości usługi. U
      nas kapitał najpierw trzeba pozyskać od klientów, oferując im drogie i
      dziadowskie usługi. Zresztą tak jest ze wszystkim. Tyle ludzi kończy w Polsce
      zarządzanie, a nie ma porządnie zarządzanych firm.
      • tl111 Re: UKE chce się dogadać z operatorami komórkowym 29.08.10, 13:00
        Ale w Polsce też tak jest w przypadku jednego operatora - Play . Reszta jest rozpieszczona przez polityków i klientów. Tepsa budowała łącza za pieniądze z lokatorskich komitetów. Potem cała trójka stawiała sieci za góry kasy ściągane z abonentów tepsy i własnych. Teraz UKE wchodzi w komitywę i obchodzi zakaz uzgadniania cen usług i likwiduje konkurencyjność rynku. A szanowni konsumenci zamiast szukać konkurencyjnych ofert i wkurzać na cenowe ograniczenia wolą sankcjonować status quo i nie dzwonić do Playa zamiast ruszyć dupy i wyrazić sprzeciw nogami. W Danii 80% klientów zmieniło operatora po wprowadzeniu przenośności numerów ! U nas Era pozwala sobie na osobne taryfikowanie rozmów do playa ! Dlaczego ? Bo wie, że odejdzie setka myślących a z reszty nieźle sobie pożyją ! To dlaczego mają pożyczać w bankach ? Przymusowe "ceny minimalne" wprowadzone przy pomocy MTR dadzą wystarczające środki na ... wlaśnie, na co ? Na modernizacje sieci ? Naiwność ? A dlaczego nie na dotowanie sieci w macierzystych krajach spółek ? Przecież tam są tańsze połączenia, tańsze talefony i wyższej klasy sieci... Ktoś za to musi bulić. Czy naprawdę tego nie widzicie ?!
    • Gość: Meehow Panie Albrecht z PTC, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.10, 22:12
      Mnie się w grudniu kończą 3 umowy i nie będę ich przedłużać.
      Nie lubię, kiedy jestem robiony w balona. Internet 7,2 Mb/s?
      Chyba tylko w reklamach albo salonach firmowych.
      • Gość: Lukasz Re: Panie Albrecht z PTC, IP: 91.215.44.* 28.08.10, 22:34
        Doczytal magiczne slowo "do"? - widac niebardzo. Nie ma opcji zeby ktos
        za 30pln miesiecznie sprzedal bezprzewodowy mobilny internet z
        gwarancja ze minimum bedziesz mial 1mbit. Technicznie nie mozliwe!!!
      • Gość: Mariusz Re: Panie Albrecht z PTC, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.10, 22:39
        Ja mam szybki internet z TPSA i wtedy kiedy działa to jest on
        faktycznie szybki ale problem w tym że prawie każda burza czy
        większy deszcz powoduje awarię i po zgłoszeniu awarii średnio po
        trzech dniach przywracają łączność i tak po trzy razy w miesiącu.
        • Gość: Lukasz Re: Panie Albrecht z PTC, IP: 91.215.44.* 29.08.10, 19:56
          Nie ma dobrych zabezpieczen przeciwburzy albo sa tak drogie ze lepiej
          przeserwisowac klienta niz inwestowac w zabezpieczenia.
    • Gość: mario UKE chce się dogadać z operatorami komórkowymi ... IP: 83.1.80.* 28.08.10, 22:40
      ja miałem iplusa i łudziłem się , że będzie chodził jak w reklamie
      albo przynajmniej przyzwoicie a tu kompletna lipa , to zrywało
      połączenie , to wolno to przesył ograniczali bo niby taka umowa
      była .Miałem wcześniej radiówke i na rzecz tego pierd..nego iplusa
      zrezygnowałem i się nieźle przejechałem , płacąc po 60 zł i więcej
      bo po wykorzystaniu limitu 1G co jest kpiną musiałem dokupywać , po
      prostu to był worek bez dna , wychodziło mi nieraz grubo powyżej 100
      zł za nic . Obecnie powróciłem do radiówki i normalnie mogę
      korzystać z internetu .Ludzie , nie dajcie się nabrać na te
      komórkowe internety to szwindel ,drogo i nic za to nie
      oferują .Nawet po zakupie , żeby coś się poradzić w Plusie to nie
      mogłem się dodzwonić , a jak się dodzwoniłem to pomoc była mizerna ,
      jest człowiem z tym g...skazany na własne siły .Ja miałem umowe na
      dwa lata i przemęczyłem bo umowa to umowa , zerwać czy inaczej
      wypowiedzieć umowe poprostu się nie oplaca , bo te niby kary są
      większe , jakby normalnie dotrwać do końca umowy .Pozdrawiam
    • Gość: lol Do autora IP: *.147.36.110.nat.umts.dynamic.eranet.pl 28.08.10, 23:20
      Co ma zdjęcia telewizyjnych anten satelitarnych do telefonii komórkowej?
      • Gość: agf Re: Do autora IP: *.chello.pl 29.08.10, 00:15
        > Co ma zdjęcia telewizyjnych anten satelitarnych do telefonii komórkowej?

To są anteny na stacji bazowej, do łączności między bts-ami, a nie satelitarne -
        najlepszy dowód: nie patrzą w niebo. Idź sobie do jakiegoś eksploratorium i
        zobacz, na czym polega działanie anteny parabolicznej i do czego się je stosuje
        (ewentualnie poczytaj w necie, ale wtedy pewnie nic w główce nie zostanie), a
        potem się wymądrzaj.
        • Gość: Hosting Re: Do autora IP: 82.160.24.* 29.08.10, 01:30
          To Ty gadasz pierdoły, to są anteny do TV Satelitarnej. Masz w ogóle
          pojęcie jak wyglądają radiolinie, i anteny sektorowe na stacjach
          bazowych ?

Sam wiesz wielkie gó..., a się mądrzysz...
        • Gość: Hosting Re: Do autora IP: 82.160.24.* 29.08.10, 01:37
          Kolega ma na myśli zdjęcie anten zamieszczonych, gdzie jest opisany
          artykuł, a tam widać jak byk anteny do TV Satelitarnej. A Ty mówisz
          pewnie o tych antenach, gdzie jest odnośnik do artykułu.
        • Gość: Webd Re: Do autora IP: 82.160.24.* 29.08.10, 01:37
          Kolega ma na myśli zdjęcie anten zamieszczonych, gdzie jest opisany
          artykuł, a tam widać jak byk anteny do TV Satelitarnej. A Ty mówisz
          pewnie o tych antenach, gdzie jest odnośnik do artykułu
        • Gość: lol Re: Do autora IP: *.146.143.160.nat.umts.dynamic.eranet.pl 30.08.10, 22:59
          Wybacz, ale wiem o czym pisze ponieważ sam wykonuję takie instalacje i wiem, że
          anteny rozsiewcze ani anteny służące do robienia linków radiowych pomiędzy
          stacjami bazowymi nie wyglądają jak anteny satelitarne. Po 2 anteny telefnii
          komórkowej nie mogą być "w oknie" pokoju mieszkalengo (sugeruję się tym, że są
          tam firanki) ze względu na duże promieniowanie tych anten. Także proponuję tobie
          poczytać w necie, ewentualnie pooglądać sobie obrazki. (moja wypowiedź tyczy się
          zdjęcia przy artykule na którym są anteny sat przymocowane do muru kamienicy)
    • olo-international Czyli państwo kontroluje ceny, a nie podaż i popyt 28.08.10, 23:21
      Pachnie to komuną a nie wolnym rynkiem
      • Gość: nett Trafnie to ująłeś.Działania Strężyńskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.10, 07:41
        przypominają funkcjonowanie Inspekcji Robotniczo - Chłopskiej w
        komunie. Polegają na tym, że AS dzwoni do PM: " Piotrze musisz
        zrobić internet w Mysich Kiszkach bo mi tu jakiś poseł
        interweniuje..."
    • zygzak-dwa Re: UKE chce się dogadać z operatorami komórkowym 29.08.10, 21:40
      Niech obniżą MTR dla Play, dosyć juz tego dorabiania, Play wystarczajaco dużo
      już zarobił względem W3, wiec niech zaczyna płacić ile tamci. W końcu już i tak
      pogorszyli oferte play fresh.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka