p0105 18.01.08, 21:02 czy w amplico jako 3 filar, ubezpiecznie na zycie, tm jest jakis wybor portfeli?bo wiem ze w skandii tak jest wybiera sie portfel agresywny i inne?jak jest amplico? pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mieux Re: amplico 18.01.08, 21:52 1. nie zakłada się trzeciego filaru w towarzystwach ubezpieczeniowych! 2. nie łączy się ubezpiecznia z inwestowaniem 3. amplico Twoje pieniądze przeznaczy na reklamy (R. Korzeniowski pochłania kupę kasy) i agentów. Amplico oszukuje klientów i nawet nie stosuje się do zaleceń KNF! Dopiero jak wpłacisz pieniądze dowiesz się po kilkunastu miesiącach jak działa ich produkt finansowy, bo to co piszą w umowach jest zupełnie oderwane od tego, co zrobią z Twoimi pieniędzmi. Odpowiedz Link
arfer Re: amplico 19.01.08, 14:29 Co do 2. zgadzam się, przeformułuję troszkę warunek - nie łączy się ochrony z inwestycją. 3. jest w AL niestety częste, więc za przyzwoleniem samego AL cierpi na tym wizerunek tych agentów, którzy są w porządku (sam mam tam kilkoro znajomych) 1. wszystko zależy od konkretnego przypadku i konkretnego produktu. Są takie U-L (dostępne na naszym rynku), którym standardowy portfel TFI nie podskoczy, np. Hansard. W długim terminie i podkreślam - dobrze zarządzana, reagująca na zmiany na rynku itd. itp. - np. Skandia Mix także wynikami jest w stanie pobić portfel funduszy. Oczywiście, jeśli także spełnia warunki U-L jako takiego, czyli długi termin itd. itp. - o tym wielokrotnie pisałem, więc nie będę się powtarzał. Odpowiedz Link
arfer Re: amplico 19.01.08, 14:25 Inwestycja opakowana w ubezpieczenie (pewnie masz Superkapitał, niestety) może być jednym z ciekawych rozwiązań, ale pod wieloma warunkami - rozsądne koszty (nie w AL), duży wybór dobrych funduszy (j.w.), długoterminowa inwestycja (20-30 lat np.), reagowanie na bieżącą sytuację i od czasu do czasu przemodelowywanie portfela, konwersje bądź zamiany (nie w AL, bo tutaj agent ma cię gdzieś po 2 latach, kiedy nie grozi mu laps i zwrot prowizji). Może to dość brutalnie brzmi, ale chyba ciut wtopiłeś. Napisz dokładnie, jakie ubezpieczenie posiadasz, jaka składka, kiedy zakładane, w jakim jesteś wieku, jakie fundusze masz w chwili obecnej, może będziemy w stanie coś doradzić. Odpowiedz Link
mieux Re: amplico 20.01.08, 14:27 A więc słyszałeś - zostaw Amplico, zanim wdepniesz w ten syf. Zacytuję przy okazji zdanie Komisji Nadzoru Finansowego: "Przyznać należy, iż ogólne warunki ubezpieczenia /w Amplico/ mogą wprowadzać ubezpieczających w błąd. Analizowane OWU nie informują bowiem wprost ubezpieczających o tym, w jaki sposób wykorzystana będzie nieinwestowana część składki. Trudno uznać na podstawie samej tylko informacji, iż inwestowana jest określona częśc składki, że pozostała jej część przeznaczona jest na koszty prowadzonej przez zakład ubezpieczeń działalności. (...) Brak jednoznacznego wskazania przeznaczenia poszczególnych części składki, w szczególności w zakresie przeznaczenia na poczet kosztów lub innych obciążeń uznać należy za sprzeczne z art. ust.4 pkt 5 ustawy o działalności ubezpieczeniowej. (...)" Ciągle dostaję listy od poszkodowanych przez Amplico. Arfer, nie należy bronić agentów Amplico, którzy oszukują. Ostatnio jeden klent kupił Superkapitał i mówi, że agent go poinformował, że będzie alokowane 40% składki. Uczciwy agent? Wcale nie. Klient nie miał pojęcia, że niealokowana część składki zniknie z jego rachunku i zapełni kieszenie złodziei z Amplico. To mniej więcej tak, jakbyś kupował mięso i zapytał czy jest świeże. A sprzedawca na to: świeże. Nie pytałeś, czy jest zakażone, nie pytałeś, czy jest z szalonej krowy, nie pytałeś czy było odświeżane w formalinie itp., więc sprzedawca uczciwie (?!) sprzedał Ci mięso, wiedząc że Ci zaszkodzi. Współczuję Ci takich kolegów. Złe towarzystwo psuje dobre obyczaje. Odpowiedz Link
arfer Re: amplico 20.01.08, 19:49 Napisz mi w którym miejscu bronię nieuczciwych (podkreślam) agentów AL. Wcale tak nie jest. Piszę o tym, że przed likwidacją polisy (np.) warto zapoznać się z OWU, zapytać osobę zorientowaną itd. itp., bo czasami rezygnacja miesiąc-dwa później pozwala na uzyskanie zdecydowanie wyższego wykupu (w niektórych umowach np. CU). Odpowiedz Link
mieux Re: amplico 21.01.08, 17:46 >za przyzwoleniem samego AL cierpi na tym wizerunek tych agentów, którzy są w porządku (sam mam tam kilkoro znajomych) Ten fragment odczytałam jako obronę agentów AL. Niezależnie od interpretacji muszę przyznać, że fajnie, że znów jesteś na forum. Nawet przy tak różnych naszych stanowiskach uważam tę polemikę za miłą. >przed likwidacją polisy warto zapoznać się OWU ))) To dowcip? Czytanie OWU przed rozwiązaniem zamiast przed podpisaniem to musztarda po obiedzie. No, ale jak ktoś się struł polisą, to może chociaż musztarda Odpowiedz Link
arfer Re: amplico 21.01.08, 19:03 Jeśli ktoś był tak leniwy, że nie przeczytał OWU przed zawarciem umowy (albo przeczytał i niec nie rozumiejąc, nie dopytując podpisał) może utopić mniej środków, rozsądnie rozwiązując umowę ubezpieczenia, zamiast robienia tego z założenia natychmiast bez sprawdzania konsekwencji. Najprostszy przykład - zerowa wartość wykupu w pierwszych 2 latach w większości TUnŻ. Odpowiedz Link
p0105 Re: amplico 28.01.08, 10:00 witam jeśli chodzi o ubezpieczenie w amplico które posiadam to: 1.życie + -na wypadek śmierci -na dożycie ( o to mi chodzi czy to jest dodatek do emerytury po osiągnięciu 65 lat jak to jest) 2.specjalna oferta asekuracja + -świadczenia na wyp śmierci -trwałe inwalidztwo 3. NNW 4.gwarancja opłacania składek pytanie moje dotyczy tego czy to ubezpieczenie działa w ten sposób ze po osiągnięciu wieku emerytalnego będzie możliwość comiesięcznego wypłacania dodatku do emerytury lub jednorazowej wypłaty? bardzo dziękuję za pomoc Odpowiedz Link
cwaniakpo Re: amplico 28.01.08, 10:10 > jeśli chodzi o ubezpieczenie w amplico które posiadam to: > 1.życie + > -na wypadek śmierci > -na dożycie ( o to mi chodzi czy to jest dodatek do emerytury po osiągnięciu > 65 lat jak to jest) > 2.specjalna oferta asekuracja + > -świadczenia na wyp śmierci > -trwałe inwalidztwo > 3. NNW > 4.gwarancja opłacania składek > I za wszystkie w/w punkty z twojej wpłaty potrącana jest składka, to cozostanie na emeryture - resztki (grosze). Z 1800zł /rok na emeryture co rok idzie mniej, bo przecież starzejesz się ( większe prawdop. śmierci)i składka na wypadek śmierci musi być większa. Dodaje ze po 65roku już nikt ciebie nie ubezpieczy na wyp. śmierci. Odpowiedz Link
p0105 Re: amplico 28.01.08, 14:02 można jaśniej? nie z pensji ale wpłaty dokonuje sam corocznie. czy to nie jest tak ze z tej kwoty która się uzbiera będzie potem wypłacana emerytura, o czym świadczy "na dożycie"? Odpowiedz Link
mieux Re: amplico 28.01.08, 16:49 Amplico pieniądze bierze, lecz nie oddaje. Zrozum, że wpłacając do Amplico otrzymuje się po latach (kilku czy kilkunastu) znaczniej znacznie mniej niż wynosiła suma składek. Oni lubią żyć na super poziomie, ich pracownicy - najwięksi naciągacze otrzymują darmowe wycieczki zagraniczne z opłaconymi dodatkowymi atrakcjami, zestawy kina domowego, plazmy i inne bajery. Przecież prezesunio nie ze swoich pieniędzy robi takie prezenty. A reklama w telewizji aby złapać frajerów też kosztowna. R. Korzeniowski za pokazywanie swej gęby kosi kupę kasy, bo przecież reklamuje parszywą firmę. Ty za to wszystko płacisz. Nie licz, że cokolwiek dostaniesz jako dodatek na emeryturę. To tylko ich chwyt reklamowy. Każdego ubezpieczonego i zbierającego pieniądze w Amplico (na emeryturę czy cokolwiek innego) trafia jak dowiaduje się, ile pieniędzy uzbierał. Każdy ich klient to poszkodowany. Tyle na pocieszenie. Za uzbieraną emeryturę w Amlico nie starczy Ci na chusteczki higieniczne. No chyba że będziesz kupować używane. Odpowiedz Link
p0105 Re: amplico 28.01.08, 19:53 jest mozlwośc zmiany ubezpieczyciela aby jednak otrzymać dodatek do emerytury?np na skandie? ale skoro w umowie mam napisane ze dodatek na dożycie to dodatek chyba byc powinien?!!! pozdrawiam Odpowiedz Link
matka5 Re: amplico 01.03.08, 02:15 "Na dożycie" oznacza tylko tyle, że jeśli dożyjesz końca umowy (w Twoim przypadku 65 r.ż), to dostaniesz sumę ubezpieczenia wraz z wypracowanymi zyskami i możesz to wziąć jednorazowo, w ratach albo w postaci renty dożywotniej wyliczonej w oparciu o zgromadzony kapitał i dalsze średnie trwanie życia. Odpowiedz Link
z17 Re: amplico 03.02.08, 14:59 p0105 napisał: > jeśli chodzi o ubezpieczenie w amplico które posiadam to: > 1.życie + W którym roku zawarłeś to ubezpieczenie? to ważne pytanie > -na wypadek śmierci ile wynosi suma ubezpieczenia z tego tytułu? > -na dożycie ( o to mi chodzi czy to jest dodatek do emerytury po > osiągnięciu 65 lat jak to jest) Jest suma ubezpieczenia na dożycie, wypisana na polisie, którą AL zobowiązuje się wypłacić Ci po okresie obowiązywania umowy. Do tego dochodzi tzw. premia nadzwyczajna (niedużo) i ew. indeksacja. Wypłata jest jednorazowa, w ratach, albo jako renta dożywotnia. > 2.specjalna oferta asekuracja + świadczenia na wyp śmierci-trwałe > inwalidztwo syf i oszustwo, radzę wymówić tę umowę dodatkową jak najszybciej > 3. NNW syf i oszustwo, jeśli zależy Ci na umowie NNW zawrzyj ją osobno w innym towarzystwie > 4.gwarancja opłacania składek megasyf i megaoszustwo, natychmiast wymówić! > pytanie moje dotyczy tego czy to ubezpieczenie działa w ten sposób > ze po osiągnięciu wieku emerytalnego będzie możliwość > comiesięcznego wypłacania dodatku do emerytury lub jednorazowej > wypłaty? Tak, istnieje, ale jeśli nadal będziesz płacił krocie na oszukańcze umowy dodatkowe, to będzie tak jak napisała mieux - więcej im wpłacisz przez te wszystkie lata niż odbierzesz później pieniędzy Odpowiedz Link
ewa2468 Re: amplico 03.02.08, 19:17 Nie tylko w ampliko kradną w nationale nederlanden jest tak samo mój mąż wpłacił przez 8 lat 25tys na ubezpieczenie życie i dożycie,obecnie na dzień dzisiejszy wartość wykupu wynosi 11tys .Gdzie się podziały wkłady własne ? towarzystwo ma sporo z jednego głupiego naiwnego ubezpieczonego brak słów a mój stary tak bezgranicznie wierzy że zapewnia sobie lepszą finansowo starość.Co robić? Odpowiedz Link
arfer Re: amplico 18.09.08, 22:35 Sama sobie odpowiedziałaś : mąż był UBEZPIECZONY. A to kosztuje. Element inwestycyjny był w tej polisie drugorzędny. Takie są fakty, inna sprawa to powód wybrania takiej właśnie polisy. Odpowiedz Link
p0105 Re: amplico 03.02.08, 21:48 umowa została zawarta w 1996 r.,kwota to 30 tys, z tego inwalidztwa chyba nie zrezygnuje ze względu na wykonywany zawód,jak tylko będę miał umowę w reku to napisze dokładnie szczegóły,wazne zeby to kasa byla tez w formie dodatku do rety, a do sie to okreslic ile moze tai dodatek wynosic rata roczna obeceni to 1500 zl. a czy mozna tak czesciowo z tego zezygnowac albo wyprowadzic ta kase do innego lepszego ubezpieczyciela? dzieki ogromne za pomoc Odpowiedz Link
z17 Re: amplico 03.02.08, 23:58 Nie jest tak najgorzej, bo ta umowa ma jeszcze dobre tabele wypłat. Jak już skończy się okres na który ją zawarłeś, współczynniki wypłaty renty dożywotniej ze zgromadzonego kapitału będziesz miał niezłe. Co prawda sama polisa będzie raczej gówno warta, ale jeśli zgromadzisz gdzieindziej jakieś środki, to będziesz mógł ją tuz przed końcem dokapitalizować i cieszyć się wysokimi miesięcznymi wypłatami plus indeksacją 5% rocznie. Umowę NNW zawrzyj sobie osobno w innym towarzystwie, bedziesz miał płacone nawet za złamany nadgarstek, a w AL tylko wtedy gdy utnie ci obie nogi, albo przyjdzie obuoczna ślepota.... a i tak będą się starali wmówić że to przewlekła choroba, a nie wypadek Częściowo można zrezygnować z wszystkich umów dodatkowych, do czego gorąco zachęcam, bo są per saldo b. drogie, a do tego nic nie warte. pzdr. Odpowiedz Link
baska18 Re: amplico 17.09.08, 20:09 Witam Moi rodzice rowniez dali sie oszukac Amplico. Po 10 latach zerwalismy umowe (ubezpieczenie mialo byc na 20 lat) i po podliczeniu wszystkich rocznych skladek okazalo sie ze jestesmy 7,5 tys. zl w plecy!!! Polecam przeczytac: www.money.pl/forum/temat,54,1196867,1213716,40,0,.html Odpowiedz Link
z17 Re: amplico 18.09.08, 10:59 Baśka, nie wiem dlaczego zerwaliście umowę, ale po 10 latach trzeba było to juz trzymać do końca. Kokosów by nie było, ale straty też nie (na umowie głównej, pomijam to, co psu w dupe płaciliście na oszukańcze umowy dodatkowe). Odpowiedz Link
baska18 Re: amplico 18.09.08, 15:10 Pare osob mowilo rodzicom, ze skoro juz jestesmy w tym 10 lat to lepiej to kontynuowac, ale zerwalismy umowe poniewaz skladki co rok sie strasznie podnosiły. W pierwszym roku (1998) ojciec zaplacil 1300zl, w zeszlym bylo juz prawie 3000zl, a to juz niestety troche za duzo jak na rodzicow. Poza tym ubezpieczenie na dozycie bylo bardzo niskie (25tys) po 20 latach + jakies odsetki, czyli wyszloby na to ze po tych 20 latach dostalisbysmy to co sami wplacilismy. Głównie chodzilo o wysokosc skladek. Odpowiedz Link
z17 Re: amplico 18.09.08, 16:50 Szkoda, że nie trafiłaś wtedy na to forum. Doradzilibyśmy co zrobić, zwłaszcza, że składkę można było na 100% obniżyć, rezygnując z szalbierczych umów dodatkowych, ew. także rezygnując z indeksacji. Mamy tu duże doświadczenie z tą firmą Odpowiedz Link
baska18 Re: amplico 19.09.08, 00:45 Tez zaluje ze nie trafilam tutaj wczesniej (konto na gazeta.pl posiadam od 6 lat )Na to forum trafilam przypadkiem 2 dni temu szukajac jakis wiesci na temat Amplico Zanim dodalam swoj post przeczytalam wiekszosc watkow na temat tego towarzystwa. Komentowac chyba nie trzeba Bede czesciej tutaj zagladac Pozdrawiam Odpowiedz Link
axel40 Re: amplico 04.10.08, 18:53 toffiik napisał: > jeżeli moge: > NIe wiem jak jest w amplico, ale mam akurat świadomość jak jest w > ING i troche nie zgadzam się z krzykiem na temat tego ile się > dostaje po 10 czy 15 latach. Polisa na życie (sama nawet nazwa) jest > w głownej mierze ubezpieczeniem - nie jest produktem optymalnym do > oszczedzania kapitału na przyszłopść bliższą czy dalszą. Jest jak > autocasco na życie + zdrowie(umowy dodatkowe) - jak z samochodem. > Trudno mieć żal do ubezpieczyciela, że nic nam się nie stało i > pieniądze przepadły. Problem jest w tym, że pewnie niektórzy PUF > troche zbyt entuzjastycznie opowiadają o swoich produktach klientom. > Sprawa druga - są nowoczesne oferty, będące połączeniem ochrony z > inwestycją(w ramach składki podstawowej) lub alokacją(dodatkowa- > nastawiona wyłącznie na gromadzenie kapitału). Jednak natura tego > produktu sprawia, że czesc naszych płaconych co miesiąc pieniędzy > przeznaczana jest na opłatę ryzyka ubezpieczeniowego, które bierze > na swoje barki TU , więc nie powinno to być aż tak dziwne, że po > iluś latach nijak się może mieć wartość wpłąt do wartości polisy.. > To tyle ode mnie, jeśli ktoś ma inne zdanie - chętnie przeczytam. p.s. Proszę usunąć reklamę w sygnaturce. Odpowiedz Link
toffiik Re: amplico 05.10.08, 10:35 jeżeli moge: NIe wiem jak jest w amplico, ale mam akurat świadomość jak jest w ING i troche nie zgadzam się z krzykiem na temat tego ile się dostaje po 10 czy 15 latach. Polisa na życie (sama nawet nazwa) jest w głownej mierze ubezpieczeniem - nie jest produktem optymalnym do oszczedzania kapitału na przyszłopść bliższą czy dalszą. Jest jak autocasco na życie + zdrowie(umowy dodatkowe) - jak z samochodem. Trudno mieć żal do ubezpieczyciela, że nic nam się nie stało i pieniądze przepadły. Problem jest w tym, że pewnie niektórzy PUF troche zbyt entuzjastycznie opowiadają o swoich produktach klientom. Sprawa druga - są nowoczesne oferty, będące połączeniem ochrony z inwestycją(w ramach składki podstawowej) lub alokacją(dodatkowa- nastawiona wyłącznie na gromadzenie kapitału). Jednak natura tego produktu sprawia, że czesc naszych płaconych co miesiąc pieniędzy przeznaczana jest na opłatę ryzyka ubezpieczeniowego, które bierze na swoje barki TU , więc nie powinno to być aż tak dziwne, że po iluś latach nijak się może mieć wartość wpłąt do wartości polisy.. To tyle ode mnie, jeśli ktoś ma inne zdanie - chętnie przeczytam. Odpowiedz Link
z17 Re: amplico 05.10.08, 21:52 Panie Toffiik, tu jest forum ludzi którzy trochę mają pod kopułą. Na onecie może by i który małolat uznał Pana za mędrca, ale dla nas to po prostu smędzisz Pan jak trzeciorzędny agencina. Przepraszam za bezpośredniość, ale rzygać się chce na takie teksty. Co powiesz 60-cioletniej Pani, której pazerny agent wcisnął 10 lat temu dożyciówkę z choinką bzdurnych umów dodatkowych jako ubezpieczenie emerytalne? No co powiesz mądralo? Że trzeba było czytać OWU napisane bełkotliwą nowomową, czy może że należało iść do innego agenta? (mając natchnienie od Ducha Świętego że ten jest zły...). Odpowiedz Link
toffiik Re: amplico 07.10.08, 14:50 haha No ale w którym miejscu obrażam czyjąś inteligencje?? hę? Pisze co mysle.Myślę na temat tej pani, że możesz za bardzo wypowiadać się za nią, bo kto wie - może był jej potrzebny taki produkt..? Odpowiedz Link
z17 Re: amplico 07.10.08, 15:58 To moja ciotka. I uwierz mi, że nie był jej potrzebny produkt pseudoemerytalny, w którym wkładając 10 lat forsę otrzymuje się dokładnie to co się wsadziło, bez złotówki odsetek. Agencina twierdziła, że polisa Życie+ to doskonały produkt na emeryturę! Piszesz co myślisz, to fakt, ale niby co z tego wynika? Sorry, ale jak dla mnie absolutnie nic konstruktywnego. Pitu pitu ze szkolenia dla agentów Odpowiedz Link
z17 Re: amplico 08.10.08, 17:53 A gdybym to ja był, to co byś rozkoszniaku napisał? że po co wylewam MOJE frustracje??? Liczy się fakt oszustwa klienta, a nie to, kogo oszukano. Skoro Cię to śmieszy, to znaczy że doskonale nadajesz się na typowego agenta. Zaczynaj śmiało, na początek od listy własnych znajomych i przyjaciół. Wciśnij im dożyciówki jako polisy emerytalne, będziesz mógł się fajnie pośmiać Odpowiedz Link
toffiik Re: amplico 13.10.08, 15:45 Chyba masz głowę do interesów, ale inteligencji emocjonalnej nie. Mówię jeszcze raz, że czego krzyczysz? Jak ktoś zrobił coś złego Twojej cioci, to nie trzeba atakować nieznanych ludzi na forum. Czy to taka terapia od lekarza żebyś sie lepiej poczuł? Odpowiedz Link
z17 Re: amplico 14.10.08, 14:18 Atakuję poglądy, a nie ludzi. Nie zrozumiemy się, bo ty za to masz niezmiennie wspaniałe samopoczucie własnej doskonałości. EOT Odpowiedz Link
finesto Re: amplico 30.10.08, 11:51 Witam Toffika-ty w ogóle nie jesteś zabawny (jak twój pierwowzór), ty po prostu jesteś żałosny. Jest taki powiedzenie, które do Ciebie idealnie pasuje Pluj k.... w twarz a powie że deszcz pada. Zastanawiam czy byś tak się pysznił gdyby ktoś z twoich bliskich miał podobny problem. Dziękuje i do wiedzenia Panu. Odpowiedz Link
arfer Re: amplico 06.10.08, 21:38 Polisa nie jest instumentem do inwestowania. DO oszczędzania jest kiepskim. Nie szkodzi to jednak, by w ING dalej 80 % sprzedaży to było FIR1 i sprzedażą z myślą o celu emerytualnym, z jakąś delikatną sugestią o tanim, atrakcyjnym ubezpieczeniu w tle. Odpowiedz Link
dkny34 Re: amplico 13.11.08, 18:48 witam jeśli chodzi o ubezpieczenie w amplico które posiadam to: 1.życie + -na wypadek śmierci -na dożycie ( o to mi chodzi czy to jest dodatek do emerytury po osiągnięciu 65 lat jak to jest) 2.specjalna oferta asekuracja + -świadczenia na wyp śmierci -trwałe inwalidztwo 3. NNW 4.gwarancja opłacania składek Pozwoliłam sobie to skopiowac, widze ze nie tylko ja mam takie ubiezpieczenie. No własnie emerytury i fundusze , czytam , rozmawiam i coraz mniej wiem. Ale moze od poczatku. Jestem w 3 filarze w AIG , umowa jedna z pierwszych podpisana w 99 roku, wiec podobno mało korzystna. Płace smiesznie mała składke bo około 900 zł rocznie, kiedys byla mniejsza ale przez indeksacje dobiłam do 900 zl. Byłam na spotkaniu z agentem w sprawie podniesienia składki. Okazało sie ze nie moge podniesc sobie tej składki (taka umowa) i zrezygnowac z tych ubezpieczen tez nie moge. Oczywiscie odradzał zerwania umowy (co jest chyba oczywiste i nikogo nie dziwi)ale zaproponował podpisanie umowy kolejnej dodatkowej. Chciałam rowiazac umowe, bo ogolnie składka jest smiesznie mała a z niej na moje konto ida jakies grosze. Reszta idzie na te ubezpieczenia i asekuracje. Co myslicie rozwiazac ta umowe. Tylko gdzie i zbierac ta emeryture, Nastaja takie czasy ze okazuje sie, ze urodzenie sie w rodzinie z tych długowiecznych staje sie kłopotem Juz sama nie wiem co robic Odpowiedz Link
z17 Re: amplico 13.11.08, 22:11 dkny34 parę pytań do Ciebie - Ile masz lat - jaka jest suma ubezpieczenia tej polisy, na ile lat została zawarta - czy do polisy są dołączone tabele wypłat z kapitału po okresie jej zapadalności (na końcu polisy powinny być takie tabelki) - z którego dnia pochodzą OWU tej polisy (Ogólne Warunki Ubezpieczenia) - możesz to wyczytać na końcu polisy - czy cała polisa jest indeksowana (czy tylko dokupywałaś umowy dodatkowe) Od razu mogę powiedzieć, że Asekuracja+ nadaje się do kosza, podobnie NNW i gwarancja opłacania składek. Wymów to jak najprędzej, a jak chcesz ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków to wykup je sobie oddzielnie u innego ubezpieczyciela. Amplico zapłaci tylko jak ci urwie nogi albo oślepniesz, a i to nie na pewno (liczne wyłączenia w umowie) Składkę można podnieść na różne sposoby, więc ten agent jakiś marny, ale z tym to się nie śpiesz. Wpierw musimy zdiagnozować tę nieszczęsną polisę i zobaczyć czy jest coś warta. Odpowiedz Link
dkny34 Re: amplico 14.11.08, 16:25 - mam 34 lata, - suma na jaka zawarta jest umowa to tylko 20 tys, kiedys to były pieniazki jak ja zawierałam i zawarta była na 35 lat -jezeli chodzi Ci o współczynnik wartosci wykupu, wychodzi ze teraz wypłaca mi 2020 - OWU jest z 30 kwietnia 1998 roku - ja nie dokupowałam umow, to wszystko było zawarte w jednej i mialam od poczatku. Co do podnoszenia skladki to w tej umowie podobno nie moge chciec wpłacac np 1000 zł kwartalnie (taką strzeliłam kwote) musze płacic nadal 450 zł ale dodatkowo moge kupic kolejna polise i płacic kwote np 300 zl miesiecznie. A tyle razy słyszałam czytaj uwaznie co podpisujesz. Jakos tak odwlekałam ten temat z wymowieniem, zawsze cos przeszkadzało by zglebic temat. A lata leca i emerytura coraz blizej. Chociaz w naszym panstwie to pewnie za kilka lat bedziemy pracowac juz do 80 roku zycia a tego chyba juz nikt nie dozyje. Odpowiedz Link
z17 Re: amplico 14.11.08, 21:43 Wydaje mi się, że OWU z 30 kwietnia 1998 dla polisy Życie+ są ostatnimi, które coś dają klientowi. Niestety, nie mam jak tego sprawdzić, więc musisz koniecznie sama zobaczyć, czy masz w nich coś, co nazywa się "Warianty wypłacania świadczeń." Zwykle to było na ostatniej, tekturowej stronie polisy - kilka wariantów wypłat miesięcznych renty dożywotniej, wyliczanych wg wieku rentobiorcy jako procent od hipotetycznej sumy 1000 zł. Wizualnie to są takie tabelki z liczbami. Masz coś takiego w tej polisie, czy nie? To jest kluczowa sprawa, jeśli to jest, to polisę trzeba tylko obedrzeć ze wszystkich oszukańczych umów dodatkowych, zindeksować (o ile nie jest indeksowana) i trzymać do końca. Jeśli jednak tego nie ma, to uważam że polisa nadaje się raczej do śmieci. Napisz, czy to znalazłaś, a wszelkie szczegółowe informacje podam jak ustalimy tę najważniejszą kwestię. Odpowiedz Link
dkny34 amplico 15.11.08, 16:01 Jeżeli pytasz o Współczynnik Wartosci Wykupu I Ubezpieczenia Bezskładkowego na 1000 to, to akurat mam. Mozesz mi napisac jak mozna obedrzec z tych dodatkowych ubezpieczen. Jak juz pisałam , nie dokupywałam nic , wszystko to dostałam wraz z pierwsza umowa. Oczywiscie mi powiedziano ze nie moge zrezygnowac np z NW. Polisa jest indeksowana raz w roku.Dlatego dobiłam az do 450 zl płatne raz na poł roku. Odpowiedz Link
z17 Re: amplico 15.11.08, 21:24 Nie, absolutnie nie chodzi mi o Współczynnik Wartości Wykupu i ubezpieczenia Bezskładkowego. W umowie polisy musisz mieć punkt zatytułowany "warianty wypłacania świadczeń". Obecnie jest to bodajże punkt 22. Czy jest tam w akapicie pierwszym następujące zdanie "Wartość renty określona będzie na podstawie współczynników obowiązujących na dzień złożenia wniosku o wypłatę renty odnoszących się do wariantów wypłaty świadczeń."? Jeśli tego zdania NIE MA, to na końcu umowy polisy powinny być tabelki ze współczynnikami wypłat dla określonego wieku. Z naszej dotychczasowej wymiany zdań wynika jednak, że tych tabel w Twojej polisie najprawdopodobniej już nie ma. Wielka szkoda, bo to była właściwie jedyna zaleta polis Życie+. Sama polisa jest gówno warta i żadnych pieniędzy nie przyniesie, jednak współczynniki wypłat z kapitału były określone bardzo korzystnie. Opłacało się zatem trzymać to tylko po to, aby tuz przed wykupem zasilić ją zaoszczędzoną gdzie indziej gotówką (np. w formie dodatkowej wpłaty na fundusz indeksacji). I następnie zażądać wypłaty renty dożywotniej wg bardzo korzystnych współczynników. A teraz konkretnie na temat Twojej sytuacji. 1. Wszystkie umowy dodatkowe załączone do tej polisy są gówno warte. Możesz je wymówić na miesiąc przed każdym terminem zapłaty kolejnej składki, wysyłając pismo z takim żądaniem do Działu Obsługi Klienta AL na ul. Przemysłową w Warszawie. Radzę to zrobić jak najszybciej, bo są to pieniądze wyrzucane w błoto. NNW też można wymówić. 2. Polisę Życie+ można indeksować, co chroni Sumę Ubezpieczenia polisy przed inflacją. Niestety, w Amplico oznacza też automatyczne podwyższanie sumy ubezpieczenia na życie (trwa to do chwili przekroczenia połowy okresu na jaki została zawarta polisa). Jeśli nie zależy Ci na podwyższaniu sumy ubezpieczenia na życie (i utratą części składki która na to pójdzie), polisy dalej nie indeksuj. 3. Agent który mówił o braku możliwości zwiększenia składki to jakiś dziwny człowiek. Do Życia+ można dokupić umowy dodatkowe o charakterze kapitałowym - w tej chwili wciąż oferowany jest Superkapitał, a wcześniej była jeszcze Lokata. Obie umowy odradzam z powodu wysokich prowizji i małej elastyczności. 4. Reasumując. Jak obetniesz umowy dodatkowe, Twoja mała składka jeszcze wydatnie się zmniejszy. Ponieważ nie będzie ona stanowić dla Ciebie większego obciążenia, możesz sobie tę polisę dalej trzymać jako kwiatek do kożucha. Przy polisach amplico zawieranych na kilkadziesiąt lat do 65 r.ż., wcześniejszy wykup jest kompletnie nieopłacalny i oznacza przepadek nawet 80% składek. Szkoda, że poza odebraniem zindeksowanej sumy wpłat na polisę w 65 wiośnie życia, polisa ta nie przyniesie Ci absolutnie nic... Czy trzymać dalej, czy jednak likwidować wybór należy do Ciebie. Poza tym radzę poszukać innych form oszczędzania na emeryturę, oraz ew. wykupić sobie oddzielne ubezpieczenie NNW u innego ubezpieczyciela. Pozdrawiam Odpowiedz Link
dkny34 amplico 16.11.08, 13:07 Owszem jest punkt "Warianty wypłacania swiadczen" u mnie jest to pozycja 18 (to jest mało istotne na ktorym miejscu sie znajduje). Tam jest w pierwszy akapicie zupełnie inne zdanie "Wszelkie kwoty , ktore maja byc wypłacone przez Towarzystwo jednorazowo w gotowce zgodnie z warunkami umowy...moga byc wypłacone wdług jednego z wariantow (jest ich 6) Jest jedynie tabelka dotyczaca indeksacji. Co do ubezpieczenia od nw zrobiłam juz to w ubiegłym miesciacu. Ja chciałam rozwiazac ta umowe juz w ubiegłym miesiacu ale trafiłam na pania agentke z licznymi nagrodami, ktora jest odpowiednio szkolona, by przekonac luba zatrzymac kolejnych naiwnych. I jak widac udalo jej sie zrobic mi wode z mozgu. U nas to chyba dziedziczne obciazenie ze na sprawach finansowcy nie znam sie, zawsze na wszelkich inwestycjach trace. Co do ubezpieczenia nw jakiem mam w amplico to sobie dokładnie je przeczytałam i faktycznie pewnie jakby mi te obie nogi obcieło to powiedzieli by ze jestem sprawna bo sobie protezy moge sprawic. Interesuje mnie jeszcze asekuracja, pewnie to samo ,ze nie beda płacic. Widac co sie dzieje w wydawanych opiniach, ktore sa potrzebne ludziom by otrzymac renty z Zusu. Skoro mam otrzymac tyle ile wsadze im na konto, to lepiej to rozwiazac i szukac czegos lepszego. Dziekuje i pozdrawiam. Odpowiedz Link
z17 Re: amplico 16.11.08, 16:27 Niestety, dla nie-agentów nie ma dostępu on-line do archiwalnych OWU polis oferowanych przez amplico. Wiem od agenta, że stałe współczynniki wypłat z kapitału zniesiono w 1999r. Może spróbuj jeszcze spytać Twojej agentki, czy polisa przewiduje określone procenty wypłat z kapitału przy rencie dożywotniej... Asekuracja+ dotyczy podwojenia wypłaty ubezpieczenia na życie, jeśli śmierć nastąpiła wskutek nieszczęśliwego wypadku. Amplico prawie zawsze odmawia jednak wypłaty z tytułu tej umowy dodatkowej, powołując się na różne duperele. Można tylko odwołać się do sądu i wygrać dziennikubezpieczeniowy.pl/2005/11/23/Amplico_Life_ukarane_m_in__za_niepoprawne_dzialanie/artykul/22688 O umowach dodatkowych oferowanych przez amplico m.in. tutaj dziennikubezpieczeniowy.pl/2005/06/30/Opcje_wypadkowe/artykul/20998 Życzę powodzenia i pozdrawiam Odpowiedz Link
dkny34 amplico 17.11.08, 16:10 Mam jeszcze jedno pytanie. Interesuje mnie Generali czy to jest dobry wybór , czy jak zwykle u mnie wybór kiepski. Odpowiedz Link