Gość: powsinoga Rybiński , pierdoła z SGH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.10, 14:23 To prawda,że zadłużenie Gierka było niewielkie w POrównaniu z eksperymentem na żywym organiźmie pt. TANIE PANSTWO, autorstwa herr D.Tuska. Ale wchodzenie w szczegóły,opowiadanie o zmianach w KRUS, jako balsamie na gangrenę zadłuzenia jakie swoimi działaniami spowodował Donaldunio, nie przyniesie NOBLA Rybińskiemu.. To potrzebny jest umysł co najmniej Gomółki...ale nie Waszego Towarzysze - Władysława po 4 klasach, tylko profesora, który nie godził się na idiotyzmy obecnej władzy... Odpowiedz Link Zgłoś
czyzyk331 Re: Rybiński , pierdoła z SGH 10.09.10, 14:31 A może Balcerowicza...ten napewno powie jak wyść z takiego zadłużenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Okuty w powiciu Re: Rybiński , pierdoła z SGH IP: *.adsl.inetia.pl 10.09.10, 14:34 Władysław nazywał się Gomułka. Gdy odchodził w 1970 r. w kasie państwowej był 0,25 mld dolarów nadwyżki. O długu mowy nie było. Liberał prof. Gomułka wie tylko jak dogadzać bogatym kosztem biedniejszych od nich. I nic więcej. Jakoś do tej pory nie sprecyzował jak władza "wolnej" Polski powinna rządzić , by się nie zadłużać i nie sprzedawać tego , co powstało za Wł. Gomułki Odpowiedz Link Zgłoś
wuetend Re: Rybiński , pierdoła z SGH 10.09.10, 14:47 nie chcę bronić Donalda i reszty "liberałów" u stołków, ale jak jedziesz po obecnym premierze, to nakop też i Jarkowi. Jeśli nie - to uargumentuj CO TAKIEGO robił Jarosław czego nie robi Donald by zbilansować budżet. ---------------- pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdzisio Re: Rybiński , pierdoła z SGH IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.09.10, 15:59 Jarosław K. jest tylko starszym panem, żyjącym w swoim świecie. Premierem aktualnie jest kto inny. Oczywiście, można wymieniać wszystkich rządzących od 966 roku ale to się mija z celem, bo każdy może mieć zastrzeżenia do poprzednika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hieronim Re: Rybiński , pierdoła z SGH IP: *.satfilm.net.pl 10.09.10, 16:26 wuetend napisał: > to uargumentuj CO TAKIEGO r > obił Jarosław czego nie robi Donald by zbilansować budżet. Jarosław - większy liberał niż Don-Ald, przez 2 lata swoich rządów : 1. spłaszczył podatki wprowadzając DWIE stopy podatkowe 2. zmniejszył składkę na ubezpieczenie rentowe do ZUS czym obniżył koszty pracy a jednocześnie zwiększył wpływy do kieszeni pracowników. 3. zmniejszył deficyt budżetowy 4. dla uniknięcia kosztów utrzymania więźniów za pospolite przestepstawa chciał wprowadzić bransoletki dla więźniów celem nie odbywania kary w zakładach zamkniętych. 5. Za Kaczyńskiego wzrosło PKB 6. Kaczyński wykonał bardzo wiele innych działań, ale Tusk mu permanentnie przeszkadzał, bo tak zawzięcie parł na koryto. Bo... władza to KASA. Kasa na przetargach i prywatyzacji, kasa za podporządkowywanie się zaleceniom unijnym, m.in.w sprawie likwidacji stoczni, a teraz najpewniej nie za nie przystąpienie do budowy GAZOPORTU w Świnoujściu bo zagraża on interesom niemiecko-rosyjskim, szykują się też likwidacje kopalni...itd..itd... Polska będzie rynkiem zbytu i rynkiem taniej siły roboczej. A niekompetentny Tusk jest zadowolonym z siebie pomocnikiem niszczenia Polski. Przypuszczam, ze on nie zdaje sobie sprawy z tego, ze jest wielkim szkodnikiem Polski. Dla niego liczy się poklepywanie no i nagrody z Unii. Odpowiedz Link Zgłoś
wuetend Re: Rybiński , pierdoła z SGH 10.09.10, 14:56 śmiech mnie ogarnia gdy słyszę zatroskanie pisowców nad stanem zadłużenia i deficytu budżetowego. KTO postulował zwiększenie wydatków z kasy państwowej, by w bliżej nieokreślony sposób finansować "inwestycje" ?? Proszę się nie błaźnić. Co nie umniejsza oczywiście faktu, że Donaldunio popełnił grzech.. zaniechania. Ale to samo tyczy się WSZYSTKICH (oprócz AWS-UW) rządów, które nie miały jaj, by zabrać wykańczające gospodarkę komusze przywileje dla ludu pracującego, a właściwie niepracującego. Efekt: - społeczeństwo polskie jest najbardziej chorym spośród europejskich - najniższy w Europie odsetek ludzi pracujących wśród wszystkich zdolnych do pracy. Taką "sprawiedliwość dziejową" i "obronę najbiedniejszych" to ja serdecznie ... ściskam. ---------------- pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
hanishl Re: Rybiński , pierdoła z SGH 10.09.10, 17:48 wuetend napisał: > śmiech mnie ogarnia gdy słyszę zatroskanie pisowców nad stanem zadłużenia i def > icytu budżetowego. > KTO postulował zwiększenie wydatków z kasy państwowej, by w bliżej nieokreślony > sposób finansować "inwestycje" ?? > > Proszę się nie błaźnić. > > Co nie umniejsza oczywiście faktu, że Donaldunio popełnił grzech.. zaniechania. > > > Ale to samo tyczy się WSZYSTKICH (oprócz AWS-UW) rządów, które nie miały jaj, b > y zabrać wykańczające gospodarkę komusze przywileje dla ludu pracującego, a wła > ściwie niepracującego. Efekt: > - społeczeństwo polskie jest najbardziej chorym spośród europejskich > - najniższy w Europie odsetek ludzi pracujących wśród wszystkich zdolnych do pr > acy. > Taką "sprawiedliwość dziejową" i "obronę najbiedniejszych" to ja serdecznie ... > ściskam. > > ---------------- > pozdrawiam Nie rozumiem tych animozji .Rządy PiS czy AWS to dziś jest historia. Mleko się wylało. Widziały gały co brały . Krótko : Chciał Tusk rower to niech teraz pedałuje. Nie mozna ciągle tłumaczyć poprzednikami . Jak nie prezydent ( przeszkadzał) to przemarsz wojska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wee Re: Rybiński , pierdoła z SGH IP: 81.210.85.* 10.09.10, 17:54 szkoda ze niewiele osob mysli tak jak Ty. wszystkim (moze poza wadzuniom) zylo by sie spokojniej. Odpowiedz Link Zgłoś
inz.mrownica Nowa siła potrzebna - 100% racji! 10.09.10, 14:24 Mam nadzieję, że powstanie i zacznie zdobywać popularność. Może profesor będzie jednym z inicjatorów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyHipokryta Re: Nowa siła potrzebna - 100% racji! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.10, 14:28 UPR lub WiP w kazdym razie Korwin polecam komenarz profesora na temat programu Korwina www.pb.pl/2/a/2010/09/06/2012_-_rok_proby_dla_Polski Odpowiedz Link Zgłoś
inz.mrownica Re: Nowa siła potrzebna - 100% racji! 10.09.10, 14:54 W biznesie tak samo ważne jak umowa jest zaufanie i przewidywalność partnera, z którym ją podpisujemy. Podobnie jest w polityce, bo wybory to dla mnie rodzaj umowy. Niestety, niektóre wypowiedzi JKM go przekreślają. (Choć głosowałem na niego jako 19-latek.) Odpowiedz Link Zgłoś
wuetend Re: Nowa siła potrzebna - 100% racji! 10.09.10, 15:27 czekam, aż jakaś (nowa?) siła polityczna powie kiedyś przed wyborami "Czeka nas długa i ciężka praca!". Typuję, że dostanie 1,03% poparcia w skutecznie stabloidyzowanym społeczeństwie. inz.mrownica napisał: > W biznesie tak samo ważne jak umowa jest zaufanie i przewidywalność partnera, z > którym ją podpisujemy. Podobnie jest w polityce, bo wybory to dla mnie rodzaj > umowy. Niestety, niektóre wypowiedzi JKM go przekreślają. (Choć głosowałem na n > iego jako 19-latek.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylvia saint Re: Nowa siła potrzebna - 100% racji! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.09.10, 16:02 Przecież Korwin mówi to samo od lat i nigdy nie miał lewicowych poglądów. To pewny kandydat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aro klęska IP: *.euronet.net.pl 10.09.10, 14:25 nie jestem ekonomista! ale analizujac sytuacje polskiej gospodarki przychodzi mi do glowy pewna konkluzja: skonczy sie pomoc z UE to wtedy wyjdzie na jaw slabosc naszej gospodarki, nie mozna ukryc faktu ze motorem naszej gospodarki w tym momencie jest budownictwo finansowane glownie z subwencji ,juz przeciez dochodza sygnaly ze te wsparcie finansowe powoli zaczyna sie konczyc i co wtedy?niestety nasza gospodaka podobna jest do modelu hiszpanskiego ,oni juz to pzeabiali Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moherpo Bedziecie plakac kiedy Tusk was zrujnuje!! IP: 91.106.118.* 10.09.10, 14:32 Wtenczas sie obudzice z POszumowiny cudow!! Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: klęska 10.09.10, 15:54 Przede wszystkim najpierw skończy się kasa z prywatyzacji. Jak dotąd polskie państwo zachowuje się jak menel wyprzedający meble. Na dłuższą metę tak się nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
olias To nie jest przyjazne państwo, to nieprzyjazne ... 10.09.10, 14:27 pieprznąć Pershingiem w Warszawę i zaczynamy wszystko od nowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel , Domodedowo Donald, you're fired. IP: 194.186.220.* 10.09.10, 14:28 Uprzejmie informuje o wyczerpaniu sie kredytu dla PO. Niestety Panowie, to juz koniec. Kilka rzeczy zrobiliscie dobrze- nie powiem - ale to za malo. Zwalniam was. Prosze sie nie tlumaczyc. Trzeba bylo dzialac jak byl czas po temu. Od dzis glosuje wylacznie na partie ktore beda realizowac wizjonerski program wg ww pieciu punktow, Polska 2050. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: To nie jest przyjazne państwo, to nieprzyjazn IP: *.geod.agh.edu.pl 10.09.10, 14:31 "Przecież nie zagłosuję na PiS, bo będzie jeszcze gorzej" - Panie Profesorze, skąd ta pewność? Czy może być coś gorsze, niż rządy PO a wcześniej SLD? Czy Pańskie wołanie o reformy byłoby potrzebne, gdyby nie weta Kwaśniewskiego, które sparaliżowały rozwój Polski po roku 1995 (że przypomnę tylko reformę administracyjną zaprzepaszczoną wetem Kwacha - 9, góra 12 województw na pewno by Polsce wystarczyło, ile zaoszczędzilibyśmy na urzędasach ...!, itd.)? Rozumiem, że ta wypowiedź była po to, by w ogóle ktoś Pańskie słowa wydrukował ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flam Panie Profesorze idź Pan do ...................... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.10, 14:36 "Psychiatry", bo nie wierzę iż Pan wierzy w to co mówi. Wiele razy już pisałem iż współczuję rządowi, który będzie musiał (bo nie będzie miał innego wyjścia) sprzątać po Tusku. Ale Tusk i jego godne pożałowania otoczenie trwać będzie tak długo póki nie zniechęci OSZOŁOMÓW DZIENNIKARSKICH. To są w większości ŚLEPCY ogrzewający się w promyku sławy rządzących (bo ktoś pozwoli mówić do siebie przez Ty, lub tym podobne). A to ktoś komuś wybuduje stadionik (np Ległej tej z Warszawy, Lechii tej z Gdańska), a to da jakieś zlecenie i publika będzie informowana w "JEDYNY PTAWDĘ DAJĄCY SPOSÓB", a już zabranie profitów jak np jednemu z dzienników w słynnej ustawie medialnej doprowadzi nawet najlepszy rząd do ciężkiego upadku . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JanKran To nie jest przyjazne państwo, to nieprzyjazne ... IP: *.devs.futuro.pl 10.09.10, 14:39 Bufon. Następny, który chce wypłynąć na totalnej krytyce wszystkiego i wszystkich. Nie ma nic prostszego, niż krytykowanie. Trudniej o konstruktywne propozycje, a ten pan ich nie ma. Cała jego koncepcja opiera się na wydumanych korzyściach ze wzrostu podaży siły roboczej: tabuny niewymagających absolwentów + starsi ludzie pozbawieni emerytur, czyli najniższa kasta kandydatów do pracy, niemająca żadnej karty przetargowej. wykwalifikowany specjalista ma wybór: może po prostu aplikować na wybrane stanowiska w krajach rozwiniętych i żegnaj polsko. absolwenci i niedoszli-emeryci w większości tej opcji nie mają. czyzby mieli pracowac za darmo do końca życia? albo max miske ryżu za 16 godzin charówki... przecież absolwenci i tak zaczynają od bezpłatnych staży, większość zaczyna od śmieciowych umów i żenujących stawek. Do tego gościa zdaje się nie dociera, że obniżenie niskich wynagrodzeń - które i tak w całości wydawane są na konsumpcję! spowoduje ze popyt siądzie, trzeba będzie zmniejszyć produkcję ->zredukować zatrudnienie, co spowoduje jeszcze większy wzrost bezrobocia itd. właśnie ten mechanizm nakręcił >20% bezrobocie w l. 2000-2003 dopiero co zaczeliśmy jako tako wychodzić z tego doła, dzięki emigracji, która zmniejszyła podaży siły roboczej, a już kolejny neoliberalny kretyn domaga się ponownego rozkręcenia tego błędnego koła. nawoływanie do zakładania firm można o kant d*** rozbić, bo jaką firmę da się stworzyć z niczego i błyskawicznie rozkręcić? tylko i wyłącznie usługową. usługi są przelewaniem pustego w próżne i popyt na nie silnie zależy od środków jakimi dysponują potencjalni klienci. zatem w sytuacji gigantycznego bezrobocia, które nakręciłby pan psorek kolejne agencje pośrednictwa, konsultingu, szkoleń, czy masażu erotycznego nie znajdą dla siebie miejsca. co więcej padną te, które jeszcze sobie jakoś radzą. pan psorek z pewnością świetnie wie, że motorem gospodarki jest tworzenie innowacyjnych produktów, chyba że mamy zasoby naturalnej jak ropa naftowa, gaz ziemny, atrakcyjny klimat, czy chociażby łososie do odławiania. my nie mamy NIC. zalążek przemysłu powstały za komuny skasował balcerowicz i spółka. jedynym zasobem tego kraiku jest wysoka podaż taniej siły roboczej. do coponiektórych nie trafia, że w wykorzystaniu tego zasobu doszliśmy już do miejsca, za którym jest tylko przepaść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz1 Życie ponad stan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.10, 16:16 Do janKran : Piszesz że "że obniżenie niskich wynagrodzeń " coś coś tam . Żeby dług nie rósł trzeba dostosować poziom życia do możliwości finansowych państwa . To obniżenie pensji jest nieuchronne , jesli dług ma nie rosnąć . Nie da się w nieskończoność żyć z narastającym , szybko rosnącym długiem . To musi dotrzeć do tych mundrosków tu się zapluwających . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wee Re: Życie ponad stan IP: 81.210.85.* 10.09.10, 16:29 obnizenie pensji...oczywiscie. ale moze najpierw oszczednosci poprzez redukcje wydatkow i np zwiekszenie efektywnosci pracy? najprosciej jest obciac wynagrodzenie, zwolnic pracownika...ale to w perspektywie wplywa na dochody pracodawcow. mniej zarabiam, mniej wydaje, nie kupuje niepotrzebnych rzeczy (a moze wlasnie Twoja firma to co bym kupił lub czego kupie mniej produkuje, sprowadza badz tym handluje?) ...jestes wloascicielem? masz mniejsza sprzedaz, zwalniasz ludzi lub im obcinasz wynagrodzenia...inni robia to samo...w efekcie mniej sprzedajesz, zamykasz firme lub szukasz innego pola dzialania...cos masz odlozone, przezyjesz. ...jestes pracownikiem takiej firmy?mniej zarabiasz, moze nawet wylatujesz z pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MichalM Re: Życie ponad stan IP: *.rwd.prospect.pl 10.09.10, 18:26 Mniej zarabiasz (jako urzednik) mniej zabierasz mnie jako przedsiebiorcy mam wiecej kasy na inwestycje zatrudniam wiecej ludzi którzy kupuja wiecej. Natomiast ty zabrana mnie kase przejadasz , zeby choc tyle twoja praca polega na mnozenu barier biurokratycznych przez co spada efektywnosc pracy wiec i ja i moi pracownicy zarabiamy mniej. Mowiac krótko uwazam urzednikow za najgorszy rodzaj pasozytow ktorzy potrafia zabic organizm zywiacy je Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JanKran Re: Życie ponad stan IP: *.devs.futuro.pl 10.09.10, 17:01 jestes durniem, pensje w sektorze prywatnym nie maja nic wspolnego z dlugiem jesli chodzi o urzedoli to jak najbardziej jestem za zredukowaiem im pensji do najnizszej placy i wzbogaceniem zakresu obowiazkow o jakas pozyteczna prace, chocby koszenie trawnikow, czy odsniezanie. place w budzetowce sa obecnie wyzsze, niz w przemysle jak najbardziej jest z czego ciac (!) tylko ze ja nie o tym pisalem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozsądny Niech porównają budżet USA z przed 30 lat IP: 213.172.185.* 10.09.10, 14:42 Ile był wtedy wart dolar a ile teraz i inne wskaźniki, jakie było zadłużenie na głowę mieszkańca w USA jaki przychód porównywanie dwóch liczb sprzed 30lat i teraz to jak porównanie piernika do wiatraka, nijak nie można tego porównywać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikuś44 To nie jest przyjazne państwo, to nieprzyjazne ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.10, 14:44 Rewelacja pana psora 1. likwidacja KRUS = PO przegrywa wybory reformy nie ma następcy robią to samo 2. Dotacje dla najbiedniejszych - czyli kogo emertytów? dzieci? jakie kryterium biedy? czy biedny jest ten co nic nie robi bo mu się nie chce czy emeryt który kiedyś pracował za 10 USD a teraz chciałby 1000USD 3. likwidacja powiatów - znowu kolejna reforma administracji ile już ich było Ten chwalony wspaniały Gierek zrobił 50 województw. Jaki koszt takiej reformy i na ile lat? 4. Sejm 16-sto osobowy - śmiech na sali - członków WRON było 13-stu czy nie ma analogii? 5. Minister Demografii - a to ciekawe - taki samiec alfa - wchodzę w to Takie rady to mógł pan Profesor sobie udzielać jak był wiceministrem - ale wtedy siedział Pan cicho. Niech pan sobie tylko przez sekundę wyobrazi gdzie bylibyśmy , gdyby rządził tryumwirat Kaczyński, Lepper, Giertych....... I co już przeszło? Proszę lepiej wyedukować społeczeństwo panie psorze, żeby w przyszłości wyborcy nie głosowali na szaleńców żądnych władzy to może w przyszłości nikt nie będzie spoglądał na słupki. Albo zmienić demokracje w A teraz puki co. SŁUPKI SĄ NAJWAŻNIEJSZE !!! I nie ma innej drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A ile za dolara .. To nie jest przyjazne państwo, to nieprzyjazne ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.10, 14:44 No to jestem tylko ciekaw jak autor przeliczyli dolary. Po obecnym kursie, czy po tym kilkadziesiąt lat temu... Ja zrobiłem rachunki i wyszło mi, że Gierek zadłużył się na 600-700 mld złotych to przy obecnym kursie bedzie jakies 200mld dolarów... Jak to się ma do obliczeń autora artykulu nie skomentuje - poprostu uczelnie wypuszczają coraz więcej głupoty z legitymacją dziennikarską. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wisnia Problem długu należy odnosić do PKB IP: 212.106.153.* 10.09.10, 14:50 Profesor z niego jak z koziej d..y trąbka. Porównanie Gierka do Tuska jest tak samo bezsensowne jak porównanie "biedaka" zarabiającego 5zł i mającego dług 2000zł z "bogatym" zarabiającym 2000zł i mającym dług 4000zł i mówić, że ten bogaty ma teraz większy problem niż ten biedny bo ma większy dług. Polska jest teraz dużo dużo bardziej bogatsza niż za Gierka nie biorąc już pod uwagę wartość pieniądza i pominięto przez Pana profesora inflacje. 1$ dziś nie równa się 1$ za Gierka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Drewnis Re: To nie jest przyjazne państwo, to nieprzyjazn IP: *.static.entel.pl 10.09.10, 14:52 Aby zrealizować taki plan reform trzeba mieć bardzo duże poparcie społeczne. PO nie ma takiej większości w Parlamencie aby samemu rządzić a co dopiero zmieniać konstytucje. Aktualnie nie można ruszyć krusu bo to elektorat koalicjanta - PSL. Nie można podwyższyć wieku emerytalnego bo to oznacza atak ze strony SLD potencjalnego koalicjanta. Pomostówki i socjal to młyn na wodę dla PIS. Gdyby teraz nagle PO zaczęło na całego reformy (zaznaczmy że bolesne dla większości społeczeństwa) to ma na to czas do następnych wyborów Parlamentarnych czyli rok. Bo po tych reformach to skończy jak AWS(czy ktoś ich jeszcze pamięta) i utoruje drogę dla SLD. Pan Tusk jest długodystansowcem udowodnił to po przegranych wyborach parlamentarnych i prezydenckich. Myślę że jego plan jest taki. -zaostrzyć konflikt ideologiczny z PIS -administrować Państwem do następnych wyborów -nie robić rewolucji bo straci poparcie -zmarginalizować PSL wówczas do parlamentu wchodzą 3 partie PO, SLD, PIS -większość w parlamencie i ewentualna koalicja z SLD bo osłabianie PIS jest na rękę SLD -po wygranych wyborach za rok PO wprowadza pakiet bolesnych reform na początku popracie radykalnie spada efekty reform będą zauważlne po 2-3 latach od wprowadzenia. Czyli robią reformy i jednocześnie nie tracą poparcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1945 To nie jest przyjazne państwo, to nieprzyjazne ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.10, 14:52 Najbardzej chore to są media - odciągają uwagę społeczeństa od problemów, zajmują się wiadomościami typu "pies zsikał się na krę ze strachu". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greet ja i 70% moich znajomych odda głos na taka partię! IP: 95.155.125.* 10.09.10, 14:53 PiS odpada, SLD skompromitowało sie współpraca z PiSem w mediach, ma beznadziejnego przywódcę, zużyte twarze i 0 pomysłów, PO ma jeden pomysł - pomysł na władzę i dążenie do niej, przejeli go od Jarosława Wielkiego i nieco skuteczniej go realizują nic nie robiąc. W poprzednich wyborach liczyłem na Partie demokratyczna ale brakło ikry. Niestety mamy głupich i krótkowzrocznch wyborców którzy kupują łagodną twarz Donalda i dyskutują tylko o krzyżach i skandalach w polityce bo tylko to ich ciekawi, nasza polityka weszła w fazę tabloidyzacji. Juz nikogo nie obchodzą podatki, rozwój, gospodarka, ale krzyż przed pałacem i wibrator Palikota... "Wstyd i żedana". Odpowiedz Link Zgłoś
wuetend Re: ja i 70% moich znajomych odda głos na taka pa 10.09.10, 15:01 Mam 2 rozwiązania - oba dość brutalne, choć oba teoretycznie możliwe: 1. masowe wyprowadzenie opodatkowania za granicę, np. do Lichtensteinu, Luxemburga, może do Holandii etc. przez najbogatszych i odkładanie na emeryturę w 100% na własną rękę. 2. wniesienie powództwa zbiorowego przeciwko Rządowi RP. myślę, że zainteresowani mogą być ci, co mają kredyty np. hipoteczne denominowane w walucie obcej. PLN może za jakiś czas tąpnąć poważniej jeśli rządzący ujawnią kiedyś np. że.... "łgaliśmy w żywe oczy, otumanialiśmy społeczeństwo, symulowalismy reformy" - coś wam to przypomina? Gość portalu: greet napisał(a): > PiS odpada, SLD skompromitowało sie współpraca z PiSem w mediach, ma beznadziej > nego przywódcę, zużyte twarze i 0 pomysłów, PO ma jeden pomysł - pomysł na wład > zę i dążenie do niej, przejeli go od Jarosława Wielkiego i nieco skuteczniej go > realizują nic nie robiąc. W poprzednich wyborach liczyłem na Partie demokratyc > zna ale brakło ikry. Niestety mamy głupich i krótkowzrocznch wyborców którzy ku > pują łagodną twarz Donalda i dyskutują tylko o krzyżach i skandalach w polityce > bo tylko to ich ciekawi, nasza polityka weszła w fazę tabloidyzacji. Juz nikog > o nie obchodzą podatki, rozwój, gospodarka, ale krzyż przed pałacem i wibrator > Palikota... > "Wstyd i żedana". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jozef To nie jest przyjazne państwo, to nieprzyjazne ... IP: *.chello.pl 10.09.10, 14:59 macie czego chcieliscie p gierek to pikus GDANSK WOLAL I KRZYCZAL NIE GLOSUJCIE NA TUSKA I CO GDANSK MIAL RACJE PUSCIL POLAKOW W BOSO BA NAWET SKARPET ZABRAKLO TUSKA I JEGO BANDE POD TRYBUNAL NATYCHMIAST SZAMBO SZAMBO SZAMBO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bronisław_maria Czy pan profesor IP: *.chello.pl 10.09.10, 15:02 stanie na czele nowej partii. Bo juz była taka partia na czele której stał profesor ekonomii. Odpowiedz Link Zgłoś
knock.out.4 Jakby ktoś nie zauważył, to Wyborcza 10.09.10, 15:02 w wyborach stoi murem za Tuskiem i jego zapleczem. A teraz się dowiadujemy jak to jest źle... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przypadkowy gość To nie jest przyjazne państwo, to nieprzyjazne ... IP: *.adsl.inetia.pl 10.09.10, 15:02 Z Pana "profesora" jest taki ekonomista jak z mojej babci dziadek. W artykule tyle wstawiono PIERDOŁ,że tylko niedouczona młódź z LECHINSTANU jest w stanie zaakceptować profesorskie rozważania. Po pierwsze - panie Profesorze głóg Gierka w 1980r wynosił ~~~24 miliardy dolarów. Pragnę przypomnieć wybitnemu ekonomiście,że w czasach nieboszczki PRL-u było takie cuś jak DOLAR TRANSFEROWY,który kształtował się w wysokości 1dolar ~~~4,20zł. Kurs "PEWEX-owski" mię nie interesuje. Najważniejsze w tym wszystkim jest to,że po ustąpieniu Gierka w 1980r z wszystkich funkcji państwowych[ jak by na to nie patrzeć] przy wybitnym wkładzie dzisiejszych rządzących dług urósł do ~~~50miliardów dolarów. Permanentne strajki, załamana produkcja,zdemolowany przemysł wydobywczy,który był głównym gwarantem zaciągniętych pożyczek [węgiel,siarka,miedź...],pozrywane umowy gospodarcze,zawieszenie spłaty dłużnych rat są/były "wiekopomnym" wkładem w tzw długu po PRL-owskim. Nie trzeba być profesorem by tę oczywistość znać. A Trzecia R.P.? Szkoda gadać. W tym "sukcesie" największy wkład mają wszystkie tuzy postsolidarnościowego chowu. Odpowiedz Link Zgłoś
kingsizemax To nie jest przyjazne państwo, to nieprzyjazne ... 10.09.10, 15:11 Przestańcie stresować premiera i Polaków.Tyle ważnych spraw dookoła;krzyż,Kaczyński ,tablice,pomniki,a wy tu o jakiś reformach,emeryturach i innych pierdołach!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
altmagus To nie jest przyjazne państwo, to nieprzyjazne ... 10.09.10, 15:17 Kryzys służy tym co mają pieniądze, płcą za niego ci co żyją do pierwszego. Czyli kler, partie, złodzieje są uprzywilejowani. Oni chcą kryzysu, chcą też ci co po trupach do władzy! Złotówka, nazwa fałszywa. Jak partia Prawa i Spolegliwa. Jak czystość za koloratką. Jak baranek kolczatką. Nie wymienisz na złoto. Rzucisz ją z ochotą. Są tacy co ją zagarną. Choć ma wartość marną. Sprawa tylko w ilości. Aby służyć próżności. Baseny, Port Drzewny. Uleciał bóg zwiewny. Pazerność, mamona. W spotach dorobiona. To Targowica polska. To złotówka „wolska”! Napełnia Szamboobrony. Za świnię kredyt spłacony. I tu jest dobra złotówka. „Waluta to dla półgłówka”. Taki biznes bankowy. Ten kredyt walutowy. By „klon” nie miał stresu. Betoniarz u interesu! Balcerowicz musiał odejść. Ten dzień musiał nadejść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krissssss To nie jest przyjazne państwo, to nieprzyjazne ... IP: *.mofnet.gov.pl 10.09.10, 15:19 Autor wypowiedzi porównuje malucha z astrą IV więc wynik na pewno jest wymiernie prosty.. i efektowny.. Odpowiedz Link Zgłoś
aboutblank >>> Tylko, że Gierek... 10.09.10, 15:20 co nie co zbudował - nie raz tandatę, ale jednak jakoś społeczeństwu służy. A Phrremiehrrr Tusk aka "wnuczek Wehrmachtu" nie zrobił nic dobrego dla społeczeństwa. To jest bezużyteczny pasożyt, nic nie warty szkodnik, totalne beztalencie. Taki sam wycieruch jak Lepper czy Giertych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefani forester To nie jest przyjazne państwo, to nieprzyjazne ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.10, 15:20 W dupe się ugryźcie z wydłużeniem wieku emerytalnego! Już nie wiecie jak macie szukać kasy złodzieje. Wyp.ierdalać na zbity ryj ku.rwy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat To nie jest przyjazne państwo, to nieprzyjazne ... IP: *.chello.pl 10.09.10, 15:24 święte słowa. Też czekam na partię reform Odpowiedz Link Zgłoś