Dodaj do ulubionych

Inflacja nie wyszła z dołka. W Polsce mamy defl...

15.09.10, 07:47
No i gdzie ta tytułowa deflacja ?!
Obserwuj wątek
    • Gość: Gościu Re: Inflacja nie wyszła z dołka. W Polsce mamy de IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.09.10, 08:07
      No właśnie ?!
      • Gość: konsument Lokomotywy potaniały IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.10, 08:43
        i reaktory atomowe. Jak się odpowiednie produkty wybierze, to pewnie i w Zimbabwe jest deflacja.

Kajzerki, które kupuję codziennie, podrożały z 26gr na 29gr. Podobnie sok i szynka. Ale kto by się takimi pierdołami przejmował. Mamy deflację!
        • Gość: ok Re: Lokomotywy potaniały IP: 62.29.248.* 15.09.10, 09:38
          muszę Cię zmartwić, ale lokomotywy nie są brane pod uwagę przy wyliczaniu inflacji/deflacji... a jedzenie stanowi jedynie 25% koszyka inflacyjnego, tak więc twoja wypowiedź dotyczy tylko i wyłącznie tych 25%, nie wiem czy uczyłeś się kiedyś matematyki (bo z wiedzą o ekonomi raczej kiepsko ) ale 100% -25% = 75%, nie wiem czy to ogarniasz... zakładam że tak, tak więc zrozum że w tych 75% znajdują się rzeczy które potaniały.

poczytaj sobie o koszyku inflacyjnym: przecież nie mieszkasz w kajzerce? i nie ubierasz się w szynkę, a domu nie ogrzewasz żółtym serem, już nie wspomnę że samochodu nie tankujesz sokiem pomidorowym... No chyba że to wszystko jest prawdą w twoim przypadku?? wtedy zwracam honor...
          • lava71 Re: Lokomotywy potaniały 15.09.10, 09:47
            W artykule napisane jest "...ceny żywności spadły o 1,6%...". Zamiast używać skomplikowanych działań matematycznych podaj przykłady tych mitycznych artykułów spożywczych, o których jest napisane w GW. To wystarczy.
            • nkab W artykule jest napisane, że... 15.09.10, 10:57
              ...inflację kreują ćwoki z rządu, wystarczy decyzja i już jest inflacja.

Andrzej.
            • rolnik_polski Re: Lokomotywy potaniały 15.09.10, 14:23
              ava71 napisał:

> W artykule napisane jest "...ceny żywności spadły o 1,6%...". Zamiast używać sk
              > omplikowanych działań matematycznych podaj przykłady tych mitycznych artykułów
              > spożywczych, o których jest napisane w GW. To wystarczy.
              >

Wprawdzie zboża, z za tym pieczywo, oraz niektóre warzywa i owoce podrożały, lecz inne towary rolne znacząco straciły na cenie. Przykłady? Proszę bardzo:
              www.portalspozywczy.pl/mleko/wiadomosci/spadki-cen-zbytu-przetworow-mleczarskich,37941.html
              www.portalspozywczy.pl/mieso/wiadomosci/mrirw-cena-trzody-chlewnej-w-skupie-maleje,37917.html
              • Gość: wat Re: Lokomotywy potaniały IP: 81.210.85.* 15.09.10, 14:57
                tylko ze ceny skupu i ceny hurtowe wcale nie musza miec przelozenia na ceny koncowe/detaliczne.
                • rolnik_polski Re: Lokomotywy potaniały 15.09.10, 15:09
                  Skoro jakikolwiek wzrost cen skupu płodów rolnych niemal natychmiast przekłada się na wzrost cen artykułów spożywczych w sklepach (np. zboże - chleb), to spadek cen w skupie powinien powodować obniżkę cen dla konsumentów.
                  • Gość: wat Re: Lokomotywy potaniały IP: 81.210.85.* 15.09.10, 15:19
                    o to, to...powinien. ale niestety z reguły (nie zawsze) spadek cen skupu nie powoduje spadku cen detalicznych.
                    mowmy o tym jak jest a nie jak powinno byc.
                  • Gość: wata w mozgu do rolnika,czy pamietasz IP: 89.195.135.* 15.09.10, 15:59
                    po ile w skupie byla trzoda za 1 kg w 1995 r.Kolo 3-4zl. a teraz tez z tym ze cena koncowa synki jakby 300% wyzsza
            • Gość: Fanful Re: Lokomotywy potaniały IP: *.mikolow.multimetro.pl 15.09.10, 15:54
              Ja wiem, że artykuł ma durny tytuł, ale trzeba być idiotą, żeby nie rozumieć prostego komunikatu:

"Jednak Główny Urząd Statystyczny podał wczoraj, że sierpniowa inflacja utrzymała się na poziomie 2 proc., a ceny żywności spadły w ciągu miesiąca o 1,6 proc., czyli więcej niż w lipcu."

Zatem według Ciebie dane GUSu są bezwartościowe i tworzone przez GW?

Ja jednak bardziej wierzę GUS-owi niż temu, że kupujesz bułki/whatever drożej. Zresztą, błagam Cię. Jeśli twierdzisz, że na przykład owoce i warzywa w lecie są w takiej samej cenie lub droższe niż w zimie, to gratuluję.

Inna sprawa to fakt, że wcale nie ma deflacji, bo chyba jedynie żywność potaniała. Nie mówiąc o tym, że ona potaniała w skali miesiąca, a zwykle liczy się to jednak w skali roku.

Zresztą w tekście jest kilka innych kwiatków, np.
              "w ciągu miesiąca ceny żywności zaczną rosnąć, co sprawi, że już we wrześniu zbliży się ona do 2,5 proc. celu inflacyjnego RPP"
              Znaczy żywność zbliży się do celu inflacyjnego? Sorry, ale jeśli chodziło o inflację, to ona była 2 zdania wcześniej - za daleko!
              • xnonorx Re: Lokomotywy potaniały 15.09.10, 16:09
                > Zatem według Ciebie dane GUSu są bezwartościowe i tworzone przez GW?

Dane GUSu opierają się na pewnych założeniach, których w tekście GW zabrakło. Gdyby zostały przytoczone, to jestem pewien, że wiele rzeczy by się wyjaśniło (chociażby jaki rodzaj żywności).

> Ja jednak bardziej wierzę GUS-owi niż temu, że kupujesz bułki/whatever drożej.

Ja natomiast opieram się na tym co widzę (i nie tylko ja) i ile pieniędzy zostaje. Przyznasz chyba, że to bardziej pewna metoda pomiaru??
                • Gość: Fanful Re: Lokomotywy potaniały IP: *.mikolow.multimetro.pl 15.09.10, 17:10
                  > > Zatem według Ciebie dane GUSu są bezwartościowe i tworzone przez GW?
                  >
                  > Dane GUSu opierają się na pewnych założeniach, których w tekście GW zabrakło.
                  > Gdyby zostały przytoczone, to jestem pewien, że wiele rzeczy by się wyjaśniło (
                  > chociażby jaki rodzaj żywności).

W każdym tekście, w którym podawane są jakieś dane mają być podawane informacje o tym, jak te dane są zbierane i czego dokładnie dotyczą? Come on, trochę wysiłku po stronie czytelnika może?

>
                  > > Ja jednak bardziej wierzę GUS-owi niż temu, że kupujesz bułki/whatever dr
                  > ożej.
                  >
                  > Ja natomiast opieram się na tym co widzę (i nie tylko ja) i ile pieniędzy zosta
                  > je. Przyznasz chyba, że to bardziej pewna metoda pomiaru??

Nie, to nie jest żadna metoda pomiaru, a tym bardziej nie jest pewna...

Mojego kolegę bolał brzuch, dostał od lekarza lek X. Czy ja, jak mnie boli ząb też powinienem wziąć lek X? Tego typu badani są najbardziej niemiarodajne, jak tylko mogą być :).

• Gość: Kowalski Główny Urząd Sciemniastyczny nadaje ... ... ... IP: *.chello.pl 15.09.10, 09:48
            tylko dlaczego w portfelu coraz mniej zostaje ?
            • Gość: Balcerek Re: Główny Urząd Sciemniastyczny nadaje ... ... . IP: 62.87.237.* 15.09.10, 11:18
              Ciąg do flaszki i fajek tężeje?
              • Gość: Kowalski chyba tobie mały w majtkach stężał IP: *.chello.pl 15.09.10, 12:41
                szkoda mi twojej starej

jedyna nadzieja w listonoszu i w panu Zdzisiu spod piętnastki
          • Gość: konsument Re: Lokomotywy potaniały IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.10, 10:20
            skoro tak bardzo chcesz: ostatnio czynsz za mieszkanie podrożał o 10%. Prąd jakoś też nie tanieje, podobnie jak benzyna.

Ale widać ty mieszkasz w obietnicach Tuska-Kłamczuszka, ogrzewasz się obietnicami Tuska-Kłamczuszka, ubierasz się w obietnice Tuska-Kłamczuszka. Bo, że tankujesz obietnice Tuska-Kłamczuszka, to oczywiste.

a co do "lokomotyw" - widzę, że mało kumaty jesteś. To takie małe nawiązanie do sytuacji w latach 70. Wtedy też ceny rosły, ale Towarzysze "manipulowali lokomotywami".
            • Gość: Olek Re: Lokomotywy potaniały IP: 80.94.19.* 15.09.10, 10:24
              Oczywiście że benzyna od jakiegoś czasu tanieje. Przed wakacjami była po 4.70 i więcej, wczoraj na tej samej stacji po 4.35.
            • Gość: bubu Re: Lokomotywy potaniały IP: 212.160.172.* 15.09.10, 10:24
              to pewnie jakisc "pryszczayty" fan PO, który nie kojarzy tematu z "taniejacycmi lokomotywami"
          • lukas1492 Re: Lokomotywy potaniały 15.09.10, 11:32
            "koszyk inflacyjny"
            "jedzenie = 25%"

buahahaha

przecież takie sztywne założenia są bez sensu i zupełnie nieżyciowe. Może przeczytałeś jakiś podręcznik ekonomii, ale nijak to się ma do realiów. W realu jeden wydaje 15% na żywność, inny 65%.
          • Gość: domingo Re: Lokomotywy potaniały IP: 213.156.124.* 15.09.10, 12:59
            Jeśli juz z Ciebie taki matematyk i ekonomista, to:
            100% - 25% = 96 %
            100 p.p - 25 p.p = 75%

• Gość: Fanful Re: Lokomotywy potaniały IP: *.mikolow.multimetro.pl 15.09.10, 15:48
              > Jeśli juz z Ciebie taki matematyk i ekonomista, to:
              > 100% - 25% = 96 %
              > 100 p.p - 25 p.p = 75%

Możesz mi wyjaśnić, jakim cudem Ci wyszło to 96%?
              • Gość: domingo Re: Lokomotywy potaniały IP: 213.156.124.* 15.09.10, 17:43
                a proszę bardzo:

pl.wikipedia.org/wiki/Punkt_procentowy
                • Gość: Fanful Re: Lokomotywy potaniały IP: *.mikolow.multimetro.pl 15.09.10, 17:56
                  Ja wiem, co to jest punkt procentowy. Pytam, jakim cudem 100% - 25% wyszło Ci 96%. W przypadku, gdy wyliczasz procenty od całości (w tym wypadku 100%) to 1% = 1 punkt procentowy, obniżenie ze 100% o 25% to to samo, co o 25 punktów procentowych. Różnica byłaby, gdybyś chciał odjąć te 25% lub 25 punktów procentowych na przykład od 50%. Zresztą, po prostu sobie podstaw ułamki. 100% i 25% to to samo, co 1x - 0,25x. Jakbyś nie liczył, wyjdzie 0,75x.
    • Gość: zwieraczmocy spadek inflacji mamy, a nie deflację IP: *.adsl.inetia.pl 15.09.10, 08:14
      jak za goebbelsa
      • lava71 Re: spadek inflacji mamy, a nie deflację 15.09.10, 09:31
        uczniowie dawno przerośli mistrza. Media swoje ale rzecznicy polityczni to dopiero błądzą po odmętach paranoi i dalekich rubieżach absurdu.
    • skrot.myslowy Re: Inflacja nie wyszła z dołka. W Polsce mamy de 15.09.10, 08:15
      @pablobodek
      Oj czepiasz. To tylko GW. Kliknąłeś? Kliknąłeś. Ja również i takich jeleni jest więcej. Czyżbyś nie widział "deflacji" w codziennych zakupach na straganie, w sklepikach osiedlowych, w piekarniach, sklepach mięsnych?
      • Gość: MIu wybiórcza rzeczywistość IP: *.chello.pl 15.09.10, 08:37
        wez sie zastanow co piszesz. ja rozumiem ze od czytania wybiorczej i jej stosunku do rzeczywistosci ("jesli artykul nie ma oparcia w faktach to tym gorzej dla faktow") mozna zidiociec, ale nazwanie inflacji w wysokosci 2% deflacją to jak nazwanie tuska liberałem.
        • framberg Re: Bzdurny tytuł 15.09.10, 08:46
          Lubiłem Wyborczą ale jej pikujący w dół poziom zaczyna mnie trochę odstręczać. Dzisiaj 2% inflacja to deflacja, wczoraj facet z urodzenia, biologiczny, i formalny (papiery) facet żeni się z kobietą z urodzenia, biologiczną i na papierze, i GW uważa to precedens bo facet uważa się za kobietę (strach pomyśleć co pisałaby GW gdyby uważał się za zebrę).

Widzę, że wszystko jedno czy inflacja, deflacja czy dezinflacja. Upadek gazety. Chyba zwolnili dziennikarzy a przyjęli jakichś siuśków po dzisiejszych studiach.
          • megasceptyk Re: Bzdurny tytuł 15.09.10, 09:21
            Potwierdzam,
            ta gazeta to sprzedajny szmatławiec,
            który sięgnął już dna.
            To samo stało się z Telewizją Gdańską,
            takie natężenie bredni na minutę,
            że tylko masochista może to oglądać.
          • Gość: borubar Re: Bzdurny tytuł IP: 212.160.172.* 15.09.10, 10:22
            to fakt.. pamiętam papierowa "Wyborczą" z genialnymi tytualmi które były "gra słów", z fantastycznym piątkowym dodatkiem...

Teraz to żenada jest po prostu. Ilośc błedów merytorycznych, literówek itd jest żenująca....

Wyborcza ma parcie na kase, o czytelnikach dawno zapomniała
            • Gość: KK Re: Bzdurny tytuł IP: *.icpnet.pl 15.09.10, 11:08
              Gadamy jak dziadki :) - kieeeeddyyyyśśśś to były czasy...

Faktem jest że pamiętam jak dziś wspaniały tytuł artykułu w lokalnej koszalińskej GW sprzed wielu lat - możliwe ze to była koszalinska, albo szczecińska GW - na pierwszej stronie widniał grubą wielką czcionką tytuł:
              Bar wzięty!

Do dziś ściska mnie ze śmiechu w dołku - pewnie jak każdego kto czytał Ogniem i Mieczem i zna kontekst tego wydarzenia. I to że tym właśnie tekstem kończył się pierwszy tom powieści :). Myślę że dziennikarz dobrał ten tytuł specjalnie i była to pewnego rodzaju gierka - ja się na nią złapałem i do dziś śmieję się z drugiego tła tego tytułu. Oczywiście artykuł dotyczył przeciągającego się przetargu na jakiś bar mleczny w Koszalinie :)
              • Gość: xx Re: Bzdurny tytuł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.10, 13:40
                Tak, tylko wtedy w GW pracowali ludzie wykształceni w tych okropnych, indoktrynujących komunistycznych szkołach, a w dodatku gazeta godziwie im płaciła.

Teraz czasy się trochę zmieniły: celem gazety, jak każdej firmy, nie jest dbałość o język i poziom artykułów, ale ZYSK. W związku z tym zatrudnia się studentów i stażystów, którym płaci się grosze. Jeśli im się te zarobki nie podobają, to zawsze mogą sobie poszukać innej pracy, to jest wolny kraj. A że wykształceni są gorzej - cóż, to wina ich rodziców; przecież mogli ich posłać do dobrych szkół prywatnych; nikt nikogo nie zmusza, aby chodził do szkoły publicznej, to jest wolny kraj.
    • Gość: bartek o boże.... IP: *.chello.pl 15.09.10, 08:19
      nawet człowiek po liceum potrafi rozróżnić deflację od dezinflacji, a tu w GW, ktoś wali takiego bubla na głównej stronie...

Do czego w ogóle ten tytuł?! Co za wstyd...
    • Gość: areq Tylko dlaczego ja mam w portfelu mniej IP: *.171.65.147.static.crowley.pl 15.09.10, 08:26
      tego nie potrafię zrozumieć:):)
      Tuskomatoły doprowadzą nas na skraj przepaści.... a potem zrobimy duży krok do przodu...
      • Gość: maniek Re: Tylko dlaczego ja mam w portfelu mniej IP: *.chello.pl 15.09.10, 08:39
        oj to prawda - wzorem tuska juz od dawna jest gierek i jego rozpasanie na kredyt, ktory potem 50 lat splacamy. "tu i teraz" - ta wypowiedz przejdzie do historii skrajnej nieodpowiedzialnosci i glupoty.
        • piotr228 za Gierka było w portfelu więcej niż za Gomułki 15.09.10, 11:26
          Płacząc nad życiem na kredyt wzywasz do zaciskania pasa. Zacznij proszę od siebie.

Gość portalu: maniek napisał(a):

> wzorem tuska juz od dawna jest gierek i jego rozpasanie na kredy
          > t, ktory potem 50 lat splacamy.
    • Gość: lanek Deflacja pomyliła się wam z defloracją... IP: *.chello.pl 15.09.10, 08:38
      Codziennie w ilościach hurtowych odwalacie takie mieszanie ludziom w głowach.
    • Gość: spm Inflacja nie wyszła z dołka. W Polsce mamy defl... IP: 153.110.182.* 15.09.10, 08:41
      A moze to defloracja.
    • Gość: www.mickiewicz.blo Inflacja nie wyszła z dołka. W Polsce mamy defl... IP: *.range109-154.btcentralplus.com 15.09.10, 08:48
      Specjaliści, kurde. Zapraszam na www.mickiewicz.bloog.pl
      • Gość: Macho Re: Inflacja nie wyszła z dołka. W Polsce mamy de IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.10, 09:07
        No szkoda, że nie opisałeś tam jeszcze wnętrza pochwy swojej żony.
        Skąd się biorą tacy debile?
    • maremarmar Re: Inflacja nie wyszła z dołka. W Polsce mamy de 15.09.10, 08:51
      > No i gdzie ta tytułowa deflacja ?!

Kiedyś byłbym pewien, że to "redaktor" wymyślający tytuły specjalnie wstawił "prowokujący" tytuł.
      Teraz zaczynam podejrzewać, że w GW pracują takie matoły, że nie są w stanie przeczytać ze zrozumieniem krótkiego artykułu z własnej gazety.
      GW - nie wiem czemu ja to jeszcze czasem czytam.
    • Gość: joachim Redaktor - debil! IP: *.acn.waw.pl 15.09.10, 08:59
      Przyłączam się do grona oburzonych. Co za debil wymyślił tytuł z deflacją? Jest spadek inflacji, nie deflacja, wszystko jest ok. Wiedza z licealnej historii powinna wystarczyć.
      • Gość: kk Re: Redaktor - debil! IP: 193.201.167.* 15.09.10, 09:12
        szkoda gadac ...
        • benio.pl Re: Redaktor - debil! 15.09.10, 15:14
          Gość portalu: kk napisał(a):

> szkoda gadac ...

Przecie on pisał dla Tuskomatołków, nie podniecać się.
    • Gość: ZiomisławPaliblant Wy sku...syny zajebane! IP: *.e-wro.net.pl 15.09.10, 09:11
      Deflację ?! Och...eli czy ocipieli ?!
      Realna inflacja (bez szyn kolejowych w koszyku) zapie... na poziomie 8%, a te mendy ogłaszają... deflację. Może ku... pomyliło wam się z defloracją ?
      • Gość: areq Re: Wy sku...syny zajebane! IP: *.171.65.147.static.crowley.pl 15.09.10, 11:36
        Po koszyku PODSTAWOWYCH marketowych produktów oraz po szalejących wzrostach opłat za prąd ,gaz ,wodę, wywóz szamba,śmieci itp a także czasowo-wakacyjnie-paliw,mogę stwierdzić,że realnie rok do roku wzrost cen sięga ponad 10%.Nie wiem skąd brane są dane do inflacji ale chyba z kątowni:):)
    • jerzy7731 Definicja: deflacja gdy chleb kosztuje 1,70 > 1,95 15.09.10, 09:22
      Bez Komentarza!?
    • lava71 hahaha ... matma na poziomie podstawówki 15.09.10, 09:25
      Nie sądziłem, że brak matmy na maturze poczyni takie spustoszenie. Rozumiem, że można "pomylić" procenty z punktami procentowymi ale deflację z dezinflacją?
      Tak to jest jak "humaniści" używają cyferek ...
      Generalnie poziom informacyjny w polskich mediach jest tragiczny ... ciągłe mylenie mln z mld, podawanie wielkości "brutto", podawanie wartości "uśrednianych", żonglowanie statystykami i porównywanie wielkości z różnych obszarów tematycznych ...
      Nic dziwnego, że w tym chaosie kasta polityczna kręci mega lody na społeczeństwie.
    • Gość: piotrzarek Inflacja nie wyszła z dołka. W Polsce mamy defl... IP: 80.72.45.* 15.09.10, 09:25
      Może to nowa lepsza, postępowa definicja deflacji?
    • Gość: Asslann Inflacja nie wyszła z dołka. W Polsce mamy defl... IP: 195.85.249.* 15.09.10, 09:29
      Oczywiście nikt nie wspomina o podwyżce VAT-u. Lepiej temat przemilczeć. Cóż za stronniczość Gazety.
      • lava71 Re: Inflacja nie wyszła z dołka. W Polsce mamy de 15.09.10, 09:38
        A po co? ... i tak dobrze, że już nas nie masturbują krzyżem po oczach z głównych "niusów".
        Nawet gdyby VAT podnieśli o 2% to i tak motłoch nie zauważy ... a przede wszystkim nie zrozumie jaki to ma wpływ na jego codzienne życie. Tak samo jak nie wie jaki wpływ ma podniesienie wydatków na kancelarię premiera, prezydenta sejm i senat. Tak samo jak nie wie jaki wpływ ma zatrudnienie kolejnych tysięcy nikomu niepotrzebnych urzędników w ramach "taniego państw".
        Tylko potem dziwne "niusy" jak te o kontroli NIK w służbie zdrowia i kolejki po kilka lat na wykonanie zabiegu. I co?? ktoś powiąże te dwie sprawy ze sobą? hahaha ... kasta polityczna robi motłoch w bambuko a sprzedajne i niewiarygodne media robią zasłonę dymną aby dalej można było kręcić lody.
    • Gość: szej hulud Jest sposób na GW. IP: *.222.242.46.spray.net.pl 15.09.10, 09:32
      Czas zacząć się przygotowywać do bojkotu firm reklamujących się w GW. Może wtedy ten szkodliwy i dezinformujący dziennik zniknie z rynku.
    • Gość: Le.O.N. Re: Inflacja nie wyszła z dołka. W Polsce mamy de IP: *.ip.netia.com.pl 15.09.10, 09:38
      Czemu tytul mowi co innego a tresc co innego? Gdzie ta deflacja?
    • jerzy7731 W ciula robić MY ale nie nas!!!!??? 15.09.10, 09:41
      Bez komentarz!?
    • Gość: Le.O.N. Inflacja nie wyszła z dołka. W Polsce mamy defl... IP: *.ip.netia.com.pl 15.09.10, 09:42
      Autor sie nawet nie podpisal - bo wstyd !!!
    • Gość: leo propaganda sukcesu,ktorego nie ma IP: 173.193.219.* 15.09.10, 09:57
      propaganda sukcesu,ktorego nie ma.Tenn stan rzeczy potwierdza tylko,ze rozwarstwienie spoleczne jest ogromne, zmniejszyl sie popyt to i sprzedajacy obnizyli ceny liczac na to,ze sprzedaz drgnie.Jak srednia grupa spoleczna ma niewiele kasy to nic nie pomoze a opowiadanie o wzroscie PKB to prawdziwa propaganda i operowanie wspolczynikime,ktory malo mowi prawdy o stanie gospodarki.Tym sposobem w kapitalizmie prowadzi sie propagande "sukcesu" Sam eksport spoleczenstwu ani panstwu duzo nie daje.Wtedy bogaci sie glownie wlasciciel-kapitalista a do kasy panstwa wpada tylko niewielki podatek pracowniczy i bardzo mocno ograniczony VAT,W eksporcie finalnego produktu VATu wogle nie ma.
      Wiekszosc kapitalistow-wlascicieli to zagraniczni kryminalisci ekonomiczni i podatku dochodowego w Polsce nie placa a polski kapitalista zarabiajacy miliony robi podobnie starajac sie wypchac pieniadze za granice a najlepiej do raju podatkowego
      Jak zwykle dziadowsko wychodzi na tym przecietna czesc spoleczenstwa,ktora w waznych sprawach nie ma nic do gadania bo rzadzi wielki kapital,ktory ustawia przepisy i ustawa pod siebie i dla wlasnej korzysci
    • Gość: Marta Re: Inflacja nie wyszła z dołka. W Polsce mamy de IP: *.chello.pl 15.09.10, 10:43
      Autor się podpisał inicjałami... Ale wiadomość jest oparta na Reutersie, więc niby-poważnej agencji prasowej.
      • Gość: ws_broker Re: Inflacja nie wyszła z dołka. W Polsce mamy de IP: 80.51.187.* 15.09.10, 10:51
        GW-Gówno Prawda
    • Gość: kretyn Inflacja nie wyszła z dołka. W Polsce mamy defl... IP: *.elblag.dialog.net.pl 15.09.10, 10:50
      To w Polsce mamy inflację czy deflację bo jakoś chyba jedno drugi znosi ...nie rozumiem. Inflacja obniża się a zwiastują już, że RPP podniesie stopy procentowe. Gdzie kończy się logika tam zaczyna się EKONOMIA.
    • Gość: Liczykrupa Re: Inflacja nie wyszła z dołka. W Polsce mamy de IP: 62.87.237.* 15.09.10, 11:15
      W żywności.
      • Gość: Ola Re: Inflacja nie wyszła z dołka. W Polsce mamy de IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.10, 13:20
        Cztery Firmy Palikota przyniosly straty zeby tylko grosza podatku nie zapłacić Państwu któregosię jest posłem . oto nasza kasta
    • Gość: muzzyczny Inflacja nie wyszła z dołka. W Polsce mamy defl... IP: *.ip.telfort.nl 15.09.10, 12:58
      Dla niedouczonego autora tego artykułu
      Deflacja – ograniczenie podaży pieniądza na rynku powodujące wzrost siły nabywczej pieniądza. Potoczne określenie spadku przeciętnego poziomu cen, sytuacji, kiedy za tę samą ilość pieniędzy kupić można coraz więcej dóbr towarów i usług. Przeciwieństwem deflacji jest inflacja.

Wracaj do szkoły

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka