Gość: kk Re: Carrefour chce być Ikeą rynku spożywczego IP: *.icpnet.pl 17.09.10, 21:50 Biorąc pod uwagę że CF, przynajmniej w mojej części Polski jest marketem raczej niszowym i w mojej opinii najgorszym ze wszystkich sieci to ten artykuł o nich można traktować jako zwykły płatny marketing. Takie teksty pojawiają się przecież cyklicznie - my będziemy dawać polskie, my będziemy dawać więcej produktów pod naszą marką, itp itd. W rzeczywistości pojawienie się na rynku kolejnego sklepu oferującego marnej jakości ryż za 99gr zamiast 1,10gr w Tesco czy Realu zmienia sytuację chyba tylko dla najuboższej klienteli. Zwykły płatny marketing i nic więcej - zgodny z zasadą że nieważne w jakim kontekscie, byle nazwa firmy była w mediach. A co do opluwanej przez wielu biednej romki - asortyment jest typowo osiedlowy, więc nie rozumiem żadnych aluzji. Ja tam bez obrzydzenia kupuję sobie w biednej romce piwko Carlsberg po 2,19pln wiedząc ze ta sama butelka kosztuje powyżej 3,20pln w supermarketach wielkopowierzchniowych. Z wielką przyjemnością kupowałem tydzień temu wielką pakę Lays-ów cebulowych - za jakieś śmieszne pieniądze bo coś koło 2,50pln za wielką pakę... Ostatnio kilka puszek Leżajska po coś poniżej 2pln zakupiłem i będzie sobie w barku czekać na jakąś okazję do wypicia. Chleb kosztuje u mnie na osiedlu 1,60pln - ten sam dwa kroki dalej kosztuje powyżej 2pln, a w Chacie Polskiej nawet i 2,70pln. To jest zdrowe wg was? Kolejny śmieszny przykład - masła... Bywa że masło w biednej romie za 3,50pln to to samo masło które jest sprzedawane w P&P po 4,80pln czy nawet powyżej 5pln... Musztarda Develey - jakieś grosze, a pod swoją nazwa jest co najmniej o 100% droższa. Nie wspomnę już o paście rybnej z łososia - jedna i ta sama pochodząca z Lisnera, a ceny przed rokiem różniły się bardzo mocno. Wg mnie - to nie jest zdrowe, ale skoro są ludzie którzy kupują wyłącznie reklamowane towary z tv i uważają że są dzięki temu zdrowsi i lepsi (chyba nawet to drugie jest dla nich ważniejsze - tak wynika z moich obserwacji) - to niech se tak będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
antypejsbuk Carrefour to syf 17.09.10, 23:32 2 kilometry w promieniu od mojego domu jest Leclerc, MiniTesco, Lidl, Biedronka i Carrefour (2 expresy i 1 wielkopowierzchniowy). I Carrefour to niestety największy syf - powolna obsługa, śmierdzi (zajrzyjcie do Warszawy na Bemowo to poczujecie) i ceny wyższe niż u konkurencji. Każda strategia dla Carrefoura powinna być dobra, bo dna już sięgnęli, więc teraz powinno byc już tylko lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kretko Carrefour chce być Ikeą rynku spożywczego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.10, 00:08 Był sobie kiedyś hipermarket Karfur, do którego miałem ok. kilometra i w związku z tym robiłem tam zakupy zostawiając w nim miesięcznie ok 1000 PLN na żarcie (oprócz pieczywa, bo toaleciak smaczniejszy niż marketowe pieczywo). Nie wiem jaką marżę ma ten sklep ale podejrzewam, że ze 200 PLN co miesiąc miał ze mnie na czysto. Aż tu nagle zrobił się ekologiczny i kazał sobie płacić za jednorazowe reklamówki. No dobra, to jeszcze od biedy przemożemy, ale warzywa i owoce mam sobie po kieszeniach upychać? Olałem zatem ten sklep ciepła strużką i od dwóch lat kupuje gdzie indziej. Widać tęgi mozg wymyślił, że lepsze 30x0,05 PLN miesięcznie z reklamówek w garści niż 200 PLN z marży. I dobrze, zdychaj karfurze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agami17 Na razie Carrefour jest najgorszą z sieci marketów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.10, 06:27 Nieświeże mięso, zgniłe pomidory (ale na promocji - innych nie zgniłych nie na promocji nie było) Wszystko wyraźnie droższe niż w innych marketach. Dawno temu, we Francji lubiłam kupować w Carrefour, ale Carrefour w Polsce, to zupełnie inna historia. Nie wiem, czy zmienili strategię na całym świecie, czy jedynie w Polsce tak niezdarnie działają, ale po kilku wyprawach na zakupy do Carrefour (centrum Zakopianka w Krakowie) odeszła mi chęć robienia tam jakichkolwiek zakupów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: art 3,2% marży ? IP: *.adsl.inetia.pl 18.09.10, 09:04 3% marży?! Mam mały sklepik ogrodniczy, nigdy nie szalałem z marżami (20-30% to chyba normalnie w handlu detalicznym), ale trudno jest się utrzymać gdy np. tesco sprzedaje "jednorazowe" łopaty w cenie niższej niż ja kupuje w hurtowni. I ludzie kupują łopatę za 9,99, która na jesień jest już zardzewiała i pogięta, a mnie wyzywają od pijawki (hartowane łopaty mam za 19,90). Pozdrawiam drobnych detalistów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k57 NIe daja toreb, wiec nie robie zakupow w Carrfoure IP: *.chello.pl 18.09.10, 10:38 NIe daja tam toreb, wiec nie robie zakupow w Carrfoure. Co bede zakupy w zebach nosil albo kupowal?! NIe ma mowy! W innych marketach normalnie daja i tam kupuje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buhaha haha IP: *.acn.waw.pl 18.09.10, 10:41 ikea to skandynawskie wzornictwo i srednia/dobra jakość. carrefour kazdy kojarzy z badziewiem dla ubogich. jakim cudem oni chcą dorównac ikei?????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Nie kupuje w Carrefourze bo.... IP: *.chello.pl 18.09.10, 10:47 Nie kupuje w Carrefourze bo.... wkurza mnie, ze nie daja tam toreb. A nie mam zamiaru nosic zakupy w zebach! Chca oszczedzac na torbach, prosze bardzo! Chodze tam gdie nie tylko daja ale jeszcze pakuja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Idioci na forum! IP: *.adsl.inetia.pl 18.09.10, 16:08 Ja kupuję w carrefourze i nawet, gdy były tam darmowe torby, to ja miałem ze soba wiklinowy koszyk, bo zdaję sobie sprawę z tego, ile taka torba sie rozkłada. Na zachodzie w żadnym markecie nie ma bezpłatnych toreb! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Idioci na forum! IP: *.chello.pl 19.09.10, 12:27 Tak, kupuj dalej w swoim wiklinowym koszyku pelnym bakterii!! Odpowiedz Link Zgłoś