Dodaj do ulubionych

Empik jako pierwszy wchodzi w czytnik e-booków

• Gość: gosc747 Empik wchodzi w czytnik e-booków. Początek rewo... IP: *.chello.pl 17.09.10, 14:48
      500PLN ? Jeśli e-książki będą po 5PLN to zgoda.
      A nie będą. 39PLN za e-książkę?
      OK, ale czytnik za 220PLN. Nie będzie za tyle?
      To sami sobie czytajcie.
    • Gość: Arnoldzik Empik wchodzi w czytnik e-booków. Początek rewo... IP: 188.33.86.* 17.09.10, 14:55
      A czy taki czytnik wyswietla wykresy, rysunki i mozna na nich czytak komiksy?
      • Gość: spadak Re: Empik wchodzi w czytnik e-booków. Początek re IP: 77.79.217.* 17.09.10, 16:24
        Do komiksów bardziej jakiś tablet, np iPad. Do wykresów i pdf'ów technicznych jest jeszcze Kindle DX, ma 9 calowy wyświetlacz czarno-biały.
    • Gość: spadak Re: Empik jako pierwszy wchodzi w czytnik e-bookó IP: 77.79.217.* 17.09.10, 16:01
      Za 500 zł można kupić Kindle 3 Wi-fi prosto od Amazonu. Wysyłają do polski.
      Kindle kosztuje 139 dolarów + ok 25 dolarów za wysyłkę.

Pozdrawiam
    • Gość: r2r Empik wchodzi w czytnik e-booków. Początek rewo... IP: 57.66.197.* 17.09.10, 17:14
      Gdyby cena za czytnik byla <400PLN, to moze byloby warto. Przy wyzszych cenach papierowe ksiazki biora gore jak dla mnie.

Marzeniem byloby, zeby do papierowej ksiazki dostawac ebooka i audiobooka. To mogloby wypromowac ebooki, a ja moglbym sobie czytac ta sama ksiazke w roznych miejscach i warunkach.
    • Gość: MK Re: Empik jako pierwszy wchodzi w czytnik e-bookó IP: *.raciborz.vectranet.pl 17.09.10, 19:02
      500 zł za coś co tylko wyświetla tekst ??? Jak zejdą do 80 zł to może kupię.
      Podobnie e-book, 10% tańszy od drukowanej - za elektroniczne powielenie - też drogo.
      W drukowanej wydawca ponosi zdecydowanie więcej pracy i kosztów.
      Na mnie nie zarobią :( Jestem za drukiem.
    • Gość: Wydawnictwacyfrowe Empik wchodzi w czytnik e-booków. Początek rewo... IP: *.e-wro.net.pl 17.09.10, 22:49
      Autorzy artykułu chyba trochę początek rewolucji przespali. Można jednak zrozumieć, że tytułem trzeba przyciągać czytelnika.

Empik, całkiem słusznie chce złapać odjeżdżający pociąg do sukcesu. Jak dla każdej normalnej firmy liczy się przecież zysk dla akcjonariuszy. Dlatego lepszą strategią było przejęcie Virtualo i rozwiniecie projektu. Nie jest to jednak " Początek rewolucji " tylko walka o przetrwanie.

Ceny czytników w obecnej chwili mają za wysoką cenę w stosunku do siły nabywczej oraz ilości dostępnych publikacji.

Wybór czytnika przypisanego do jednaj księgarni stanowi dla czytelnika ryzyko nietrafionej inwestycji. Na szczęście zawsze jest wybór i można wybrać czytnik " niezależny ". Cena 500 zł jest dużo lepsza niż 1 000. BezKartek.pl proponuje nie przypisane czytniki już za 700 zł.
      Obie opcje mają swoje wady i zalety. Podobną rewolucję przeżywaliśmy już z telefonami komórkowymi i ich operatorami.

Ebooki darmowe są również coraz bardziej powszechne. Wystarczy przejrzeć stronę wydawnictwa cyfrowe , gdzie można znaleźć linki do bezpłatnych eBooków z różnych stron lub poszperać w internecie.
      Coraz więcej wydawców również decyduje się na zdejmowanie zabezpieczeń.

Szkoda, że w artykule nie poruszono sprawy równych praw książki. VAT, który dyskryminuje elektroniczne publikacje wszelkiego rodzaju jest po prostu nieuczciwy w stosunku do czytelników. Jedną lekką ręką ministerstwa zgadzają się, aby FIFA nie zostawiła ani grosza podatku z okazji piłkarskich mistrzostw, druga twardą dokręca się śrubę podatkową czytelnikom.

W demokratycznym państwie książka jakakolwiek by nie była nie może być dobrem luksusowym.

Wszystkim nam się marzą tanie książki i e-książki, tanie czytniki za 1 zł. I w końcu tego doczekamy, bo wymusi to konkurencja, a o wszystkim decydują nasze portfele.

• l.george.l Oto oferta z Niemiec 18.09.10, 00:48
      Za 139 €. Ciekawe, jak z polskimi znakami.
      www.thalia.de/shop/oyo/show/
    • Gość: ania mozecie pomoc? IP: *.222.246.41.spray.net.pl 18.09.10, 16:36
      mozecie doradzic, ktory czytnik wybrac?
      wstyd sie przyznac, ale nie bardzo sie na tym znam;

chodzi o to, ze:
      - ksiazki, ktore mam juz sie przestaja miescic, musze zaczac kupowac elektroniczne
      - na laptopie mecza mi sie oczy;
      stad chce eczytnik a nie ipada; to na pewno;

na pewno chce wykorzystywac tez wlasne pliki - pdfy, takze z worda czy openofica (oczywiscie moge je sobie konwertowac)
      - w jakim formacie gdzie sie ksiazki kupuje i czy to sie rozni to nie mam pojecia:(
      - wiekszosc tego (90%), co kupuje jest anglojezyczna, chociaz gdyby czytnik nie wariowal przy polskim i chinskim byloby super; nie chcialabym sytuacji, ze kupuje ebooka na amazonie, a potem nie moge go przeczytac:(
      - chcialabym moc robic sobie notatki, podkreslic czy zaznaczyc czytany tekst; robie je zwykle po polsku, ale polskie fonty nie sa mi do tego niezbedne;
      - chcialabym prosty dostep do netu jesli sie tak da - kupic sobie ksiazke bez posrednictwa laptopa, sprawdzic poczte;
      - jakby jeszcze mogl czytac jakims cudem (dodatkowe oprogramowanie?) tekst albo konwertowac na plik dzwikowy byloby genialnie; w pierwszej kolejnosci chodzi o te ang. ksiazki;

i co radzicie?
      • Gość: zz Re: mozecie pomoc? IP: 109.243.201.* 19.09.10, 10:14
        Jeśli angielskie książki są priorytetem, to Amazon Kindle będzie OK, bo sam czytnik jest dobry i dość tani w porównaniu z innymi, a oferta książek po angielsku z Amazona jest szeroka.
        Można dowiedzieć się dość szczegółowo przed zakupem, jak czytniki Kindle działają, bo jest dostępna ich dokumentacja m.in. w formacie PDF stąd:
        www.amazon.com/gp/help/customer/display.html?nodeId=200317150
      • Gość: marduk Re: mozecie pomoc? IP: *.dint.wroc.pl 11.10.10, 14:56
        Jeżeli chcesz kupować książki, to pierwsze pytanie - gdzie. Książki z Amazona na dziś legalnie otworzysz tylko na Kindle, który za to nie obsługuje np. Adobe ID, więc nie pozwoli bez kombinowania na otwieranie wielu książek z innych źródeł (np. Empik). Jeżeli ta niedogodność nie jest problemem, trzeba jeszcze pamiętać:
        - Kindle bez problemu otwiera PDF-y, ale nie są dla nich dostępne żadne funkcje zaawansowane (np. czytanie na głos, słownik, notadki czy zakładki).
        - wszystkie te funkcje są dostępne out of the box np. dla formatu MOBI, na który bez większych (co nie znaczy żadnych) problemów przekonwertujesz dowolne inne dokumenty (DOC, ODF).
        - Kindle z 3G w wersji international chyba nie ma web browsera (albo może to zależeć od kraju, do którego zamawiasz), ale ten przeznaczony na rynek US ma go na pewno - co więcej, nie płacisz już w żaden sposób za dostęp do sieci (taki mały bonus ;) )
      • Gość: 312e4fhb Re: mozecie pomoc? IP: *.technologpark.net 30.06.11, 13:11
        jesli chodzi o mozliwosc robienia zakladek,notatek podkreslnikow sluchania audiobookow,mp3 lub nawet sluchania innych tekstowych plikow (syntezator mowy ivona )to takie funkcje maja czytniki onyx boox. moga sie laczyc z internetem przez wifi. mozna tez wgrywac slowniki . czyta rozne formaty, w tym pdf .doc. ja go uzywam juz jakis czas i jestem zadowolony . jedna wada ,jest dosyc drogi,bo 999zl.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka