Dodaj do ulubionych

Koniec z emeryturami od listonosza? ZUS woli ba...

07.10.10, 07:11
Dla rydzia wiadomosc zla, za duzo kombinacji.
Nie rozumiem dlaczego w Polsce nie wysylacie tym ludziom czekow ktore oni sami moga sobie wplacic do swojego banku.
Moze obawiacie sie ze czeki zaczna ginac ze skrzynek pocztowych,ale po co komus czek wystawiony na inne nazwisko.
I tak musicie co miesiac wysylac do nich jakis raport ze tyle i tyle wyslaliscie.
Obserwuj wątek
    • czerwony.poll74 Pare milionów przymusowych klientów 07.10.10, 07:48
      Skandal i bandytyzm! Ale po tym państwie niczego dobrego się nie spodziewam.
      • Gość: Dodo po co emerytowi konto gdy mieszka 20 km od banku? IP: 83.19.17.* 07.10.10, 13:11
        a najbliższe sklepy nie obsługują kart, gdyż nie stać ich na 3% prowizję od sprzedaży?
        Idzie tu włądzy o jedno: o totalną kontrole nad spłeczeństwem przez likwidację fizycznego pieniądza. A przy okazji chcą napychać porfele bankowej burżuacji i ich pomagierom tłustym bankowym kotom.
        • wtopek Re: po co emerytowi konto gdy mieszka 20 km od ba 07.10.10, 14:10
          pokażd mi sklep osiedlowy, nie piszę o budzie pana Heńka, które nie przymują kart

nie pisze też o biedronkach itp ktore z zasady ich nie akceptują
          • Gość: Sosna80 Re: po co emerytowi konto gdy mieszka 20 km od ba IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.10.10, 17:13
            Proszę uprzejmie: spożywczak, ul. Grójecka 108, Warszawa. Dla lepszej ilustracji: Ochota, dawna gmina Centrum. Zadowolony?
            To teraz zastanów się nad tym, jak wygląda sprawa poza stolycą.
          • Gość: Babcia Krysia Re: po co emerytowi konto gdy mieszka 20 km od ba IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.10.10, 18:41
            Panie kretynie WTOPEK, co najmniej 20000000 obywateli tego kraju, nie ma w swoim miejscu zamieszkania sklepu akceptującego karty płatnicze, nie wspomnę o bankomacie i banku! I mówię tu o najbliższej okolicy zamieszkania tj. 3-5 km.
            • wtopek Re: po co emerytowi konto gdy mieszka 20 km od ba 07.10.10, 20:28
              Mieszkam na głębokim zadooopiu galicyjskim i wszystkie geesy w mojej okolicy przyjmują karty.

Bluzgami i bełkotem skreślasz się z listy potencjalnych dyskutantów.
              • Gość: agata Re: po co emerytowi konto gdy mieszka 20 km od ba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.10, 20:37
                I nigdy nie wychyliłeś nosa poza to swoje galicyjskie zadoopie, co zresztą łatwo wywnioskować ze stylu Twoich wypowiedzi.
                • wtopek Re: po co emerytowi konto gdy mieszka 20 km od ba 08.10.10, 08:48
                  Gość portalu: agata napisał(a):

> I nigdy nie wychyliłeś nosa poza to swoje galicyjskie zadoopie, co zresztą łatw
                  > o wywnioskować ze stylu Twoich wypowiedzi.

Sugerujesz,, że w twoich stronach jest jeszcze gorzej?
                  • Gość: zaz No ba! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.10, 14:02
                    Obiecali jej ze na Euro kanalizacje podciagna!
          • Gość: cośtam Re: po co emerytowi konto gdy mieszka 20 km od ba IP: *.chello.pl 07.10.10, 20:04
            A biedni ludzie z zasady muszą w nich kupować.
          • profesorufo Re: po co emerytowi konto gdy mieszka 20 km od ba 07.10.10, 23:32
            Mieszkam na wsi, siedzibie gminy. W tej wsi (900 mieszkańców) nie ma banku ani bankomatu. Nie ma sklepu akceptującego karty. Można płacić kartą na stacji benzynowej (najfajniejsze to są tam ceny). Do najbliższego bankomatu mam 22 km (prowizja 7,50 zł), ale to nie jest bankomat banku w którym mam konto od 36 lat. Do "mojego" bankomatu mam 39 km. Za prowadzenie konta bank liczy sobie 11,50 zł miesięcznie. Jeśli nie wiesz - to równowartość 6 bochenków chleba (niestety tak liczą emeryci, którzy przepracowali ponad 40 lat). Do tego za każdy debet też bank sobie liczy - zawsze maksymalną stawkę.
            Wobec powyższego zmuszanie moich sąsiadów do zakładanie kont to zwykłe s ku r w y s y n s t w o (proszę nie poprawiać i nie kropkować). Ci ludzie nie wiedzą jak wygląda bank od środka i po co ta instytucja istnieje. Gdy jeszcze mieszkałem w mieście, też myślałem jak większość komentujących. Gdy na emeryturze zamieszkałem na wsi przeraziłem się. Panujący wtórny analfabetyzm, brak umiejętności, które są normalnymi dla dzieci w klasie drugiej. Tu tylko nauczyciele kupują gazety - pozostali zapomnieli jak i po co się czyta. Przecież dla większości sąsiadów jestem prawie bogiem, a nie zwykłym magistrem na emeryturze. Ktoś kto to wymyślił myśli tylko o jednym: Z(akład) U(bożenia) S(połeczeństwa) zaoszczędzi prawie 300 mln złotych. Ale w naturze nic nie ginie. Te koszty po prostu chcą przerzucić na emerytów, a sobie postawią kolejne pałace i wypłacą jeszcze wyższe premie "za oszczędności". Gdy przy mnie ktoś mówi o ZUS-ie to w kieszeni mi się nóż otwiera.
            • Gość: eith Re: po co emerytowi konto gdy mieszka 20 km od ba IP: 89.167.15.* 08.10.10, 00:05
              Dokładnie to samo pomyślałam.
            • Gość: Ika Re: po co emerytowi konto gdy mieszka 20 km od ba IP: 91.206.211.* 08.10.10, 08:30
              1. Zmień bank na taki, który nie bierze prowizji za prowadzenie konta, lub ma bliżej bankomat.
              2. Załóż konto w Banku Pocztowym, AFAIK wtedy możesz załatwiać usługi bankowe na poczcie ( do poczty tez masz 20 km?)
              3. U mnie na zadupiu( wieś, centralna Polska) też nie było banku, bankomatu ani sklepów akceptujących karty. W przeciągu 3 lat otworzyła sie agencja dużego banku, 2 bankomaty, z czego jeden na stacji benzynowej, obie stacje zaczęły akceptować karty, co więcej, z niepisanej umowy że żaden sklep nie załozy terminala, wyłamał się w ub. roku jeden - i dziś wszystkie cztery juz akceptują.
              • Gość: profesorufo Re: po co emerytowi konto gdy mieszka 20 km od ba IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.10, 23:00
                Kochana, ty chyba nie znasz w ogóle wsi. Gdybym założył konto w Pocztowym, to wszystkie wpływy byłyby komentowane przez całą wieś. Tu nie ma czegoś takiego jak tajemnica. Gdy stanę na ulicy to, nie pytając nikogo, dowiem się ile prezerwatyw w nocy zużył sąsiad, nie mówiąc o tyk kto komu i za co dał w mordę. Tym żyje wieś i Taka jest wieś.
                Niestety, podałem najbliższy bankomat (22 km), a poczta właśnie szykuje się do restrukturyzacji (tfu: likwidacji). A u mnie nic nie powstanie tak długo, jak radnymi będą ludzie z wykształceniem niepełnym podstawowym, a wójtem facio po zawodówce. i nic tego nie zmieni, bo oni głosują : na swoich
                stawiających gorzałę
                nie umiejących mówić ani pisać poprawnie
                nie używający internetu
                itp., itd.
                Dzięki za dobre rady, ale jak dowiedziałem się, że tu nigdy nie skorzystano z dopłat UE (bo jeszcze przyjedzie kontrola) to mi ręce opadły. A dobił mnie wójt gdy się sprowadzałem: po co panu tyle książek, jeszcze blok się zawali. Naprawdę. Przysięga ateisty.
                • mara571 inne rozwiazanie problemu ze wschodnich 11.10.10, 10:26
                  Niemiec.
                  W Meklemburgii jezdzi po wsiach samochod bankowy. Oczywiscie zadnego tam wielkiego banku, tylko miejscowej Sparkasse.
                  Wazne jest, ze "bank" przyjezdza punktualnie raz dwa razy w tygodniu, mozna wyplacic gotwke, zrobic przelewy.
                  Dyskrecja zalezy od pracownika banku.
        • Gość: janek Re: po co emerytowi konto gdy mieszka 20 km od ba IP: *.dsl.bcvloh.sbcglobal.net 14.10.10, 12:49
          dodo.. jestes niesamowicie zacofany, tak jak polska
      • Gość: p Re: Pare milionów przymusowych klientów IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.10.10, 21:14
        Pracujący są przymusowymi klientami OFE
        a emeryci będą przymusowymi klientami banków

wszystko zmierza do tego żeby sektor bankowo ubezpieczeniowo emerytalny
        objął władzę absolutną
      • Gość: kerio Ktoś wziął łapówę od bankierów za IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.10.10, 23:53
        zmuszenie ludzi do zakładania kont.
      • Gość: janek Re: Pare milionów przymusowych klientów IP: *.dsl.bcvloh.sbcglobal.net 14.10.10, 12:48
        czerwony.. jeszcze jeden zacofany idiota
    • Gość: jagoda Re: Koniec z emeryturami od listonosza? ZUS woli IP: *.chello.pl 07.10.10, 09:18
      Nareszcie się ktoś tym zajął. Fakt że dla emeryta jest wygodne gdy listonosz przyniesie do domu emeryturę ,ale ile na tym zarabia listonosz co miesiąc to tylko Bóg wie. Nie rozumiem dlaczego przynosząc emeryturę otrzymuje pieniądze za to ,przecież to jest jego praca i za nią mu płacą.ZUS wysyła co miesiąc emerytury w pięciu terminach: 5, 10,15,20,25 dnia każdego miesiąca. Ile zarabia listonosz? Niech każdy emeryt mu da 5 zł. a tyle dają.
      • ereta Re: Koniec z emeryturami od listonosza? ZUS woli 07.10.10, 13:36
        Gość portalu: jagoda napisał(a):

> Nareszcie się ktoś tym zajął. Fakt że dla emeryta jest wygodne gdy listonosz pr
        > zyniesie do domu emeryturę ,ale ile na tym zarabia listonosz co miesiąc to tylk
        > o Bóg wie. Nie rozumiem dlaczego przynosząc emeryturę otrzymuje pieniądze za t
        > o ,przecież to jest jego praca i za nią mu płacą.ZUS wysyła co miesiąc emerytur
        > y w pięciu terminach: 5, 10,15,20,25 dnia każdego miesiąca. Ile zarabia listono
        > sz? Niech każdy emeryt mu da 5 zł. a tyle dają.
        ### Czemu bajdurzysz o tak małym problemie? Jest poważniejsza sprawa z odległościami do banków, brakiem internetu i komputerów itp, itp. Gotówką zalatwi sąsiad, a kartami na okaziciela (PIN itp)? Aco ze starszymi i schorowanymi, czy też nie potrafiącymi sobie poradzić z kartami??
      • Gość: listonoszzzzzzzz Re: Koniec z emeryturami od listonosza? ZUS woli IP: *.uznam.net.pl 07.10.10, 17:06
        Po pierwsze primo to żal ci d... ściska, że emeryci dają listonoszowi "końcówkę". Ich pieniądze więc co cię to obchodzi ? Po drugie ZUS nie wypłaca pieniędzy w pieciu a w trzech terminach. I po trzecie: co cię tak te końcówki bolą ? Kelner nie dostaje napiwków za miłą obsługę ? Taksiarz nie dostaje ? Co więc się żeś k...wa przychrzaniła do listonoszy ?
        • martinek80 Re: Koniec z emeryturami od listonosza? ZUS woli 07.10.10, 18:28
          Gość portalu: listonoszzzzzzzz napisał(a):

> Po pierwsze primo to żal ci d... ściska, że emeryci dają listonoszowi "końcówkę
          > ". Ich pieniądze więc co cię to obchodzi ? Po drugie ZUS nie wypłaca pieniędzy
          > w pieciu a w trzech terminach. I po trzecie: co cię tak te końcówki bolą ? Keln
          > er nie dostaje napiwków za miłą obsługę ? Taksiarz nie dostaje ? Co więc się że
          > ś k...wa przychrzaniła do listonoszy ?

Daj spokój - co ona może wiedzieć o pracy listonosza.
          Listonosze - out (przelew bankowy)
          Kasjerki marketowe - out (nowoczesne kasy samoobsługowe )
          Deszcz, śnieg, upał, agresywne pieski - ale najłatwiej widzieć tylko "ścinki" jakby to był jakiś zajebisty pieniądz.
      • Gość: zygmunt Re: Koniec z emeryturami od listonosza? ZUS woli IP: 94.72.95.* 07.10.10, 19:06
        tak....a ty jesteś pewnie jedną z tych,ktora daje listonoszowi 5 zł...
        nawet jeśli tak jest,to są to uczciwie przez listonosza zarobione pieniądze. napiwek jest dobrowolny...nikt nikogo nie zmusza do placenia listonoszom za doreczenie pieniędzy...tak samo nikt nie zmusza do dawania napiwków kelnerkom,czy taksówkarzom...
        Listonosz dostaje ode mnie napiwek,bo:
        -nie muszę iśc na pocztę i stać w kolejce,słuchając narzekań innych emerytów
        -nie muszę wychodzić z domu ,gdy pada,spokojnie czekam w domu na pieniądze
        -listonosz ryzykuje przenosząc gotówkę
        -napiwek należy mu się
        -to ciężka praca(upierdliwi klienci,kilometry do przejścia,złe psy,anomalie pogodowe,stres,ryzyko napadu,masa korespondencji,niska pensja)-uwazam ,ze 5 zl napiwku jest jak najbardziej na miejscu.
    • kingaps Re: Koniec z emeryturami od listonosza? ZUS woli 07.10.10, 09:57
      Projekt ma swoje dobre i złe strony. Znając mentalność rodaków, będą psioczyć.
      - że konto darmowe ale wybranie pieniędzy z bankomatu innego niż BP lub BH może być płatne
      - że za przelewy trzeba płacić
      - że kolejki na poczcie
      - że czynna tylko do 18/19/20* - odpowiednie zakreślić
      - że brak odcinka za emeryturę, który jest potrzebny w wielu instytucjach.

A tak naprawdę chodzi o to żeby przerzucić koszty dostarczania emerytur z ZUS na banki.
      Dla BP to prawdziwa kopalnia pieniędzy. Co miesiąc ok. 8-9 mld zł. Rocznie ponad 100 mld.
      Nawet dając darmowe konta dożywotnio :), darmowe wybierania z każdego bankomatu i darmowe przelewy, pozostaje sporo kasy na akcję kredytową również dla emerytów :).
      • wtopek Re: Koniec z emeryturami od listonosza? ZUS woli 07.10.10, 14:12
        kingaps napisał:

> - że brak odcinka za emeryturę, który jest potrzebny w wielu instytucjach.
        >
        >
        będzie za to wyciąg z banku
      • Gość: xx Re: Koniec z emeryturami od listonosza? ZUS woli IP: *.home.aster.pl 07.10.10, 22:49
        Aleś wyliczył(a) te 100 mld... Bo przecież emeryci nie bedą nic z tych kwot wypłacać, prawda? No tak, przecież jak nie będzie bankomatu we wsi - cała ta kwota zostanie w banku! A emeryt poleci do banku po kredyt...

Bzdura. Jedną z zalet tego, że nareszcie emeryci zaczną korzystać z banków będzie wzrost dostępności bankomatów. Bo do tej pory było wiele miejsc, gdzie nie opłaciło się ich stawiać.

A wszyscy którzy dostaną emeryturę na konto w Banku Pocztowym - będą mogli sobie zamówić wypłatę do domu i listonosz im przyniesie. I nadal będą mu mogli dać te 5 PLN napiwku, jeśli chcą...
      • entropia Re: Koniec z emeryturami od listonosza? ZUS woli 11.10.10, 00:10
        > A tak naprawdę chodzi o to żeby przerzucić koszty dostarczania emerytur z ZUS n
        > a banki.
        Nie na banki tylko na emeryta. Który jest stary, nie ma pojęcia i kiepsko sobie z takimi rzeczami radzi. I w efekcie bank orżnie go na 10x większą kwotę niż poczta inkasowała od ZUS.
    • Gość: przyszły emeryt Koniec z emeryturami od listonosza? ZUS woli ba... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.10, 10:02
      Niech ZUS najpierw zapewni bankomaty bezpłatne w każdej wsi polskiej i po kilka bankomatów na każdym osiedlu. Co ZUS woli to nie obchodzi kilkanaście milionów emerytów. Niech zaczną oszczędzać na swoich uposażeniach, luksusowych nowobudowanych urzędach i na urządzeniach biur. Już dosyć oszczędzacie na emerytach szczególnie tych o najniższych stawkach emerytalnych. Ci ludzie pracowali całe życie za nędzne grosze(budowali Polskę) a teraz otrzymują 800zł. emerytury i jeszcze na nich chcecie oszczędzać. To powinna być akcja dobrowolna a nie przymusowa, bo ZUS tak chce. Emeryci żyją w wolnym kraju demokratycznym(a może się mylę)????????? Pamiętajcie, Polacy nie lubią kagańców!!!!!
    • Gość: nn Koniec z emeryturami od listonosza? ZUS woli ba... IP: *.adsl.inetia.pl 07.10.10, 10:33
      Kiedy wprowadzili przymusowe karty bankomatowe, normą były panie emerytki pod bankomatami proszące o pomoc w wypłacie gotówki. Te biedne kobity głośno recytowały swój PIN i nawet nie zdawały sobie sprawy, że ktoś może je okraść do gołej d... A co będzie teraz?
      Ciekawe, kto poleci po forsę do bankomatu staruszkowi na wózku inwalidzkim lub obłożnie choremu. "Uczciwy wnuczek"? A może ZUS zafunduje staruszkom komputery, neta i szkolenie, żeby sami mogli obsługiwać polecenia zapłaty i rachunki, które teraz płacą w kasach osiedlowych sklepików?
      Kto chciał, założył już konto. I nie czarujmy się, banki to nie instytucje charytatywne, więc utrzymanie "darmowego" konta z pewno będzie kosztować więcej, niż te marne 5 zł dla skromnie zarabiającego listonosza, który łażąc z gotówką po ulicy ponosi ryzyko, że go ktoś napadnie.
      • ereta Re: Koniec z emeryturami od listonosza? ZUS woli 07.10.10, 13:40
        Gość portalu: nn napisał(a):

> Kiedy wprowadzili przymusowe karty bankomatowe, normą były panie emerytki pod b
        > ankomatami proszące o pomoc w wypłacie gotówki. Te biedne kobity głośno recytow
        > ały swój PIN i nawet nie zdawały sobie sprawy, że ktoś może je okraść do gołej
        > d... A co będzie teraz?
        > Ciekawe, kto poleci po forsę do bankomatu staruszkowi na wózku inwalidzkim lub
        > obłożnie choremu. "Uczciwy wnuczek"? A może ZUS zafunduje staruszkom komputery,
        > neta i szkolenie, żeby sami mogli obsługiwać polecenia zapłaty i rachunki, któ
        > re teraz płacą w kasach osiedlowych sklepików?
        > Kto chciał, założył już konto. I nie czarujmy się, banki to nie instytucje char
        > ytatywne, więc utrzymanie "darmowego" konta z pewno będzie kosztować więcej, n
        > iż te marne 5 zł dla skromnie zarabiającego listonosza, który łażąc z gotówką p
        > o ulicy ponosi ryzyko, że go ktoś napadnie.
        RACJA!!!!!!!!
        • Gość: przerazony Re: Koniec z emeryturami od listonosza? ZUS woli IP: 109.243.43.* 07.10.10, 19:14
          Jezu, to co ja mam zrobić???
          Mama - po 2 wylewach - nie umie się podpisać, wydaje jedynie marnie artykułowane dźwięki, żyje we własnym świecie, na widok kogoś obcego panicznie krzyczy. Znajomi do nas nie przychodzą, emeryturę i zasiłek pielegnacyjny przynosi listonosz.

JAK JA JEJ MAM KONTO ZAŁOŻYĆ?????
          Zawieść na wózku do banku - ico??? aaaaaaaaaajsk podpisać umowę???
          Zakładając, że po drdze na ulicy zawału nie dostanie. Ona krzyczy nawet jak jest w ogrodzie i ktoś do żywopłota podrjdzie.
          Co mam zrobić???
          • Gość: iks Re: Koniec z emeryturami od listonosza? ZUS woli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.10, 19:31
            Gość portalu: przerazony napisał(a):

> Jezu, to co ja mam zrobić???
            > Mama - po 2 wylewach - nie umie się podpisać, wydaje jedynie marnie artykułowan
            > e dźwięki, żyje we własnym świecie, na widok kogoś obcego panicznie krzyczy. Zn
            > ajomi do nas nie przychodzą, emeryturę i zasiłek pielegnacyjny przynosi listono
            > sz.
            >
            > JAK JA JEJ MAM KONTO ZAŁOŻYĆ?????
            > Zawieść na wózku do banku - ico??? aaaaaaaaaajsk podpisać umowę???
            > Zakładając, że po drdze na ulicy zawału nie dostanie. Ona krzyczy nawet jak jes
            > t w ogrodzie i ktoś do żywopłota podrjdzie.
            > Co mam zrobić???

Może wystarczy ustanowić siebie pełnomocnikiem osoby niepełnosprawnej i w jej imieniu wykonywać czynności bankowe. Zakładam, że w chwili obecnej również dysponujesz tymi pieniędzmi (robiąc zakupy, płacąc rachunki itp.) więc różnica będzie tylko taka, ze zrobisz to formalnie jako pełnomocnik czy opiekun.
          • Gość: przerazony Re: Koniec z emeryturami od listonosza? ZUS woli IP: 109.243.43.* 07.10.10, 19:44
            No, pytaliiesmy kiedys prawnika - bo problemy juz bywały - dom na mamę, grunt - nie, oni do niej kierują korespondencję, my odpowiadamy-fałszujemy jej podps, raz miała sie stawić osobiście...
            Porszili, zeby mamę ubezwłasnowolnić - w sądzie. Ale lekarz powiedział, że nie może dać papierka o TRWAŁEJ niezdolności - bo po wylewach bywa - że się poprawia. Kazał czekać na poprawę - lub śmierć.
            12 lat już czekamy,
            • Gość: przerazony Re: Koniec z emeryturami od listonosza? ZUS woli IP: 109.243.43.* 07.10.10, 19:46
              co to jest: pełnomocnik osoby niepełnosprawnej ???
              To coś innego?
              jak się to załatwia? I czy musi być na zawsze?
              • kb6 Re: Koniec z emeryturami od listonosza? ZUS woli 07.10.10, 20:01
                Trudno i długo się to załatwia. Mops, komisja, sąd. Chyba, Ze masz dużo wolnego czasu i się nudzisz. Ja zrezygnowałam. Pracuję zawodowo i sama opiekuję się chorą mamą.
              • Gość: agata Re: Koniec z emeryturami od listonosza? ZUS woli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.10, 20:05
                Serdecznie Ci współczuję. Aby coś takiego załatwić (o ile w ogóle Ci się to uda), będziesz musiał stracić mnóstwo czasu, pieniędzy i nerwów. Komu będziesz to zawdzięczał? Typom z tego obrazka:

zbp.pl/site.php?s=MTMxNjU0NjA=

To oni od wielu już miesięcy "przekonują" swoich kumpli z rządu, żeby wprowadzili ustawę zmuszającą emerytów do płacenia za ich usługi (przecież wszyscy wiemy, że to nie będzie za darmo). Los setek tysięcy biednych, niepełnosprawnych ludzi nie ma dla nich żadnego znaczenia. Liczy się tylko kasa - wprawdzie zarabiają miliony, ale ciągle im mało, bo porównują się ze swoimi kolegami po fachu z Wall Street, którzy nadal bezkarnie kradną miliardy.

Te typy mieszkają w Warszawie, adresów prywatnych nie znam, ale na pewno można ich spotkać przed siedzibą ZBP przy ulicy Kruczkowskiego 8, ewentualnie w Klubie Bankowca przy Smolnej 6.
            • Gość: cośtam Re: Koniec z emeryturami od listonosza? ZUS woli IP: *.chello.pl 07.10.10, 20:07
              A tak przy okazji, próbowaliście rehabilitacji (no cóż, z własnej kieszeni...)? czy tylko czekacie? może nawet teraz warto próbować.
              • Gość: przerazony Re: Koniec z emeryturami od listonosza? ZUS woli IP: *.gl.digi.pl 08.10.10, 00:50
                próbowaliśmy, najdroższe były Repty - i tam najwięcej pomogli - mama teraz umie sama zjeść (no, trochę się pobrudzi), zmienić kanał w TV, pomaga przy przesadzaniu np z fotela na wózek itp. Ale za drugim razem odmówili - powiedzieli, ze więdzej nic nie wydolą.
                Mama ma czasami lepsze dni, rozumie co się do niej mówi, czasami my rozumiemy jej pojedyńcze słowa. Ciągle mamy nadzieję na popreawe.
                Do żadnego MOPsu jej nie oddamy. Po prostu - boimy się każdego "urzędowego" kontaktu - ona boi się każdego obcego, wpaDA w panikę - i wtedy to już jest kompletnie niekomunikatywna.
                Całe szczęście, że listonosz zna ją i nas od lat. Ona też go zna - i lubi - zawsze coś do niego zagada po swojemu i się cieszy.
                Tylko, co będzie - jak go zabraknie?
              • Gość: Gość Re: Koniec z emeryturami od listonosza? ZUS woli IP: *.globalconnect.pl 08.10.10, 01:07

A może trochę więcej pokory? O jakiej "rehabilitacji" chrzanisz, masz jakiekolwiek pojęcie czym jest dwukrotny udar mózgu?

W Polsce w praktyce nigdzie nie można takiej rehabilitacji przeprowadzić - szpitale są na to nieprzygotowane, zlikwidowano oddziały długoterminowe. Szczegółów nie podam, bo drastyczne. Pozostaje opieka prywatnie organizowana, a warto wiedzieć, że "problem" dotyczyć może nawet 40% ludzi (wystarczy zapoznać się ze statystykami).
                • Gość: cośtam Re: Koniec z emeryturami od listonosza? ZUS woli IP: *.chello.pl 10.10.10, 22:52
                  A wyobraź sobie że wiem. Właśnie wiem czy jest dwukrotny udar mózgu (plus nowotwór plus choroba serca). I wiem ile to kosztuje i że trzeba wyrzygać z własnej kieszeni sporo (rehabilitant prywatnie), no składki płacone przez wiele wiele lat nie uprawniają do niemalże niczego w naszym kraju. Tak, wiem że nie ma oddziałów opieki długoterminowej i że prosto z OIOM-u najchętniej wyrzucili by na śmietnik albo do hospicjum (tyle że i w hospicjach nie ma miejsc), chociaż dzięki niedrogiej (w stosunku do rozmaitych przeszczepów i innych nowoczesnych terapii) rehabilitacji stan się (zazwyczaj) w jakimś (mniejszym lub czasami nawet większym) stopniu poprawia. Zresztą post wyżej masz odpowiedź.

Może źle zostało to przeze mnie wyrażone, może po prostu internet oddał to inaczej i ty czujesz się atakowany, daj więc na luz, jeśli próbowali to ok, a nie szkodzi czasem zmotywować do działania bo warto walczyć. Warto próbować. A ty nie nadymaj się tak.
          • Gość: Ika Re: Koniec z emeryturami od listonosza? ZUS woli IP: 91.206.211.* 08.10.10, 08:35
            A może po prostu ustaw mamę jako współwłaścicielkę do swojego konta?
    • Gość: Krzysztof Re: Koniec z emeryturami od listonosza? ZUS woli IP: *.MAN.atcom.net.pl 07.10.10, 11:23
      Czeki? Co za idiotyczny pomysł, czeki wyszły z obiegu parę lat temu.
    • Gość: panako część emerytury listonosz nadal może przynosić... IP: *.becker.de 07.10.10, 11:44
      "Konto w BP nazywa się "bezpieczna karta" i, niestety, nie można z niego robić przelewów... ...część emerytury listonosz nadal może przynosić do domu. Usługa będzie bezpłatna"

he??

1. jaki jest sens tej akcji skoro listonosz i tak bedzie chodzil z pieniedzmi?

2. a dlaczego nie mozna robic przelewow? bo system bankowy nie pozwala? :) skoro jest mozliwosc zablokowania robienia przelewow to i jest mozliwosc ich odblokowania. Ale ktos tu chce na lewo zarobic.....

3. dla przykladu podam ze mBank tez spelnia kryteria emeryta:
      a) darmowe prowadzenie konta
      b) mozliwoscia robienia przelewow!!
      c) duzo bankomatow bezprowizyjnych (pryznajmniej w miastach)
      • pfg Re: część emerytury listonosz nadal może przynosi 07.10.10, 22:24
        Gość portalu: panako napisał(a):

> 1. jaki jest sens tej akcji skoro listonosz i tak bedzie chodzil z pieniedzmi?

Ten numer z listonoszem i częścią emerytury to dla mnie dowód na to, iż przede wszystkim chodzi o interes banków.

> 2. a dlaczego nie mozna robic przelewow? bo system bankowy nie pozwala?

Bo banki chcą zarobić? Emeryci będą wybierać całą emeryturę z konta, a potem płacić rachunki, płacąc zarazem prowizję za operacje gotówkowe.
    • volim Emeryt umiera, bank forsę zabiera 07.10.10, 11:44
      No to raj dla banków. Jeszcze niedawno (a może nawet praktyka ta trwa do dziś) Citibank stosował intratną dla siebie zasadę: wszelkie kwoty wpływające po śmierci klienta na jego rachunek zostawały w banku – w tym ostatnie świadczenie z ZUS. Zdaniem Citibanku spadkobiercy nie mieli do tych kwot żadnych uprawnień i nawet nie można ich było informować o wpłatach na konto bliskiego im umarlaka – naruszało to bowiem tajemnicę bankową wobec nieboszczyka.
      • Gość: Antek Re: Emeryt umiera, bank forsę zabiera IP: *.multimo.pl 07.10.10, 13:15
        Ale tak jest w każdym przypadku i każdym banku. Powinno się ustanowić dysponenta na wypadek śmierci. Jak nie ma takiej dyspozycji to bank kładzie na forsie łapę. Odda dopiero po sprawie spadkowej spadkobiercą. Ale wtedy przejmuje się też w spadku niespłacone kredyty. Ciekawe, czy o tym (ustanowienie dysponenta na wypadek śmierci) będą mówić emerytom ci przeszkoleni listonosze.
        • volim Re: Emeryt umiera, bank forsę zabiera 07.10.10, 14:18
          Nie zrozumiałeś mnie. Pieniędzy, które wpływały na rachunek klienta po śmierci Citibank nie oddawał ani dysponentowi, ani spadkobiercom (tym po „sprawie spadkowej”, przed wydaniem postanowienia o nabyciu spadku rzeczywiście nie nie miałby żadnej podstawy, skoro nie wiadomo kto dziedziczy). W ogóle milczał, że są jakieś dodatkowe pieniądze. W znanej mi sprawie spadkobiercy przy likwidacji konta zmarłego emeryta rok czy dwa po jego śmierci otrzymali od banku pieniędze zgromadzone na koncie do dnia śmierci. Przez przypadek dowiedzieli się, że na koncie coś jeszcze zostało, nie wiedzieli skąd, bank odmówił wyjaśnień. Po kilku miesiącach walki z Citibankiem odzyskali te pieniądze, a także informację skąd były te przelewy – jeden to właśnie było ostatnie świadczenie ZUS. Im się udało, ale większość spadkobierców pewnie nawet się nie zastanawia, czy po śmierci bliskiego coś jeszcze wpłynęło na rachunek (o zgonie nie informuje się przecież banku natychmiast), bank to świetnie wykorzystuje.
          • Gość: Kaśka ściemniasz IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.10.10, 18:50
            Prostym do ustalenia jest dzień tzw. wypłaty świadczenia przez ZUS. Skoro tak, to wiadomo czy zmarły dostał przelew np. w dniu śmierci, dzień czy dwa po itd. idąc dalej, wiadomo (spadkobiercom) prędzej czy później o pieniążkach na koncie.
            p.s.
            Spadek przyjmujesz lub odrzucasz (tak miliony na lokacie, jak i miliony długów) to wolny wybór!
            • volim Re: ściemniasz 08.10.10, 10:09
              Spadkobiercy nie wiedzieli, że po śmierci emeryta na rachunek wpłynął jeszcze jeden przelew z ZUS (za miesiąc, w którym nastąpił zgon). Były też inne przelewy już po śmierci właściciela rachunku (przed zgłoszeniem zgonu, wtedy następuje blokada rachunku). Citibank odmówił informacji o pochodzeniu przelewów, twierdząc, że to tajemnicy bankowa. Dopiero innymi ścieżkami spadkobiercy dowiedzieli się, że to należne świadczenie z ZUS i w końcu, po kilku tygodniach, Citibank wypłacił im te pieniądze. Gdyby nie przypadek, nie wiedzieliby, że na rachunku coś jest i nikt nigdy by się o nic nie upomniał (ZUS też nie, bo skąd miał wiedzieć, że pieniędzy nie wypłacono spadkobiercom).
              • Gość: janek Re: ściemniasz IP: *.dsl.bcvloh.sbcglobal.net 14.10.10, 12:54
                polska jest niesamowicie zacofanym krajem
            • nchyb Re: ściemniasz 09.10.10, 09:28
              > p.s.
              > Spadek przyjmujesz lub odrzucasz (tak miliony na lokacie, jak i miliony długów)
              > to wolny wybór!

możesz też spaek przyjąć z dobrodziejstwem inwentarza, czyli tak, by za długi odpowiadać wyłącznie na poziomie spadku, to często korzystne, bo wysokość spadku może przewyższać długi, a gdy długów więcej, to i tak więce niż ze spadku się nie spłaca...
          • antekguma1 Re: Emeryt umiera, bank forsę zabiera 08.10.10, 09:10
            Zrozumiałem bardzo dobrze. Citybank nie jest jedynym bankiem który stosuje takie praktyki. Banki mają w Polsce status instytucji zaufania publicznego, a w większości są to instytucje nastawione na zysk za wszelką cenę, stosujące bandyckie i złodziejskie metody. Takie uprawnienia daje im, napisana pod dyktando lobby bankowego ustawa prawo bankowe. Już sam tzw. Bankowy tytuł egzekucyjny stawia banki w bardzo uprzywilejowanej pozycji i posłużył już nie raz do wykończenia przez banki wielu firm i pomniejszych klientów.

pl.wikipedia.org/wiki/Bankowy_tytu%C5%82_egzekucyjny
            • volim Re: Emeryt umiera, bank forsę zabiera 08.10.10, 10:16
              Masz całkowitą rację. Sprawa, którą znam, trafiła nawet do prokuratury, ale została umorzona: prokuratura stwierdziła, że ponieważ Citibank po kilku miesiącach (i po różnych interwencjach spadkobierców) oddał te pieniądze, nie było jego zamiarem ich zatrzymanie. Stanowisko zrozumiałe, za dużo byłoby babraniny. Pytanie tylko, co z wszystkimi innymi pieniędzmi na rachunkach zmarłych właścicieli, o których bliscy nigdy się nie dowiedzieli i dlatego nigdy nie domagali się ich zwrotu. W sumie to pewnie miliony złotych.
    • Gość: Monika Koniec z emeryturami od listonosza? ZUS woli ba... IP: *.cust-83.exponential-e.net 07.10.10, 13:15
      Uwazam ze pomysl ogolnie dobry, mamy w koncu 21 wiek....

Oprocz zakladania kont banki powinny takze oferowac szkolenie jak uzywac bankomatu....
      bo to wydaje sie byc problemem dla osob starszych.

Ciekawa jestem jak to sie ma do starszych samotnych osob niepelnosprawnych.... ktorzy np nie chodza....
      • Gość: xx Re: Koniec z emeryturami od listonosza? ZUS woli IP: *.home.aster.pl 07.10.10, 22:54
        > Ciekawa jestem jak to sie ma do starszych samotnych osob niepelnosprawnych....
        > ktorzy np nie chodza....

Zamówią sobie przyniesienie gotówki do domu (w Banku Pocztowym, za darmo). I będą miały tak samo, jak do tej pory!
        Ludzie, czytajcie i myślcie - a nie tylko narzekajcie i szukajcie problemów!
    • ereta Koniec z emeryturami od listonosza? ZUS woli ba... 07.10.10, 13:29
      Czy wszyscy emeryci w Polsce mają komputer i dostęp do internetu? Co się stanie z pieniędzmi zaoszczędonymi przez ZUS? Pójdą na konta emerytówj ako premiowe ekstra podwyżki dla emerytów. W jaki sposób emeryci nie mający internetu (komputera), mieszkający daleko od banku i sami nie mogący tam dotrzeć będą regulować platności? Teraz dali komuś gotówkę i po problemie. A z kartami do kont co? Poślą gołębiem? Wstyźcie się porównań z Niemcami i Francją. To tylko pokazuje Wasz sposób myślenia, a raczej prymitywizm niemyślenia.
      • Gość: xx Re: Koniec z emeryturami od listonosza? ZUS woli IP: *.home.aster.pl 07.10.10, 22:57
        W artykule jest napisane, że w Banku Pocztowym można sobie za darmo zamówić przyniesienie gotówki do domu! Więc będzie praktycznie tak samo, jak było!

Wstydźcie się, nie potraficie czytać? Nie potraficie myśleć? I jeszcze wyzywacie innych od prymitywnie myślących...
    • herbapol Koniec z emeryturami od listonosza? ZUS woli ba... 07.10.10, 13:35
      Wreszcie ktoś rozwiązał ten problem,kosztujący ZUS miliona złotych rocznie.Nie wiem czy ZUS przewidział możliwość dostarczania renty przekazem pocztowym,tak jak to bywa w innych krajach,na koszt adresata,ale taka możliwość powinna być dostępna.Ględzenie o ciemnych i niedorozwiniętych emerytach,którzy nie dojdą do ładu z bankomatem,to zwakłe ględzenie,takie samo jak to,że bank zabiera pieniądze emeryta z chwilą jego śmierci.Z bredniami dyskutować nie warto.
      Ten zabieg najboleśniej dotknie doręczycieli.Ostatecznoie te tzw.końcówki,to był dla nich znaczący grosz!
      A jednak,wolno bo wolno,ale Polska normalnieje.
      • ereta Re: Koniec z emeryturami od listonosza? ZUS woli 07.10.10, 13:46
        herbapol napisał:

> Wreszcie ktoś rozwiązał ten problem,kosztujący ZUS miliona złotych rocznie.Nie
        > wiem czy ZUS przewidział możliwość dostarczania renty przekazem pocztowym,tak j
        > ak to bywa w innych krajach,na koszt adresata,ale taka możliwość powinna być do
        > stępna.Ględzenie o ciemnych i niedorozwiniętych emerytach,którzy nie dojdą do ł
        > adu z bankomatem,to zwakłe ględzenie,takie samo jak to,że bank zabiera pieniądz
        > e emeryta z chwilą jego śmierci.Z bredniami dyskutować nie warto.
        > Ten zabieg najboleśniej dotknie doręczycieli.Ostatecznoie te tzw.końcówki,to by
        > ł dla nich znaczący grosz!
        > A jednak,wolno bo wolno,ale Polska normalnieje.
        #### herbapol, ziółek oszałamiających popiłeś? Nie ględź głupot, tylko porozmawiaj z emerytami!
        • herbapol Re: Koniec z emeryturami od listonosza? ZUS woli 07.10.10, 18:33
          Z emerytami rozmawiać nie muszę-Sam jestem emerytem i wem co mówię.
      • kb6 Re: Koniec z emeryturami od listonosza? ZUS woli 07.10.10, 19:48
        herbapol napisał:

> Wreszcie ktoś rozwiązał ten problem,kosztujący ZUS miliona złotych rocznie.Nie
        > wiem czy ZUS przewidział możliwość dostarczania renty przekazem pocztowym,tak j
        > ak to bywa w innych krajach,na koszt adresata,ale taka możliwość powinna być do
        > stępna.Ględzenie o ciemnych i niedorozwiniętych emerytach,którzy nie dojdą do ł
        > adu z bankomatem,to zwakłe ględzenie,takie samo jak to,że bank zabiera pieniądz
        > e emeryta z chwilą jego śmierci.Z bredniami dyskutować nie warto.
        > Ten zabieg najboleśniej dotknie doręczycieli.Ostatecznoie te tzw.końcówki,to by
        > ł dla nich znaczący grosz!
        > A jednak,wolno bo wolno,ale Polska normalnieje.

Czyli według ciebie normalność Polski = PRZYMUS? Na 100% jesteś wyborcą PiSu.
        • Gość: janka Re: Koniec z emeryturami od listonosza? ZUS woli IP: *.ists.pl 07.10.10, 21:44
          z tego, co kojarzę, to aktualnie po jest przy władzy..
        • Gość: Do Herbapola Re: Koniec z emeryturami od listonosza? ZUS woli IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.10.10, 22:57
          Prosze o odpowiedz, dlaczego zaraz z PiS, przeciez to nie oni sa pomyslodawcami ????
          Widac, ze juz w tych wiecznych bezsensownych oskarzeniach gubicie sie panstwo i co gorsze nawet tego nie widzicie.
      • Gość: jar Re: Koniec z emeryturami od listonosza? ZUS woli IP: *.opera-mini.net 07.10.10, 20:25
        ty herbapol pewnie na ziołach jesteś.
    • ereta Re: Koniec z emeryturami od listonosza? ZUS woli 07.10.10, 13:37
      Gość portalu: myślę samodzielnie napisał(a):

> Durny komuchu czy jak ciebie zwą naćpany pacanie Napie...kiego i Palidurnia. Pa
      > miętaj debilu o jednym, że to zasrany twój interes co kto i komu daje z własnej
      > woli. Gdybyś debilu choćaż trochę myślał to zobaczysz naganiacza, który emeryt
      > urami chce dosilić banki, bo karty bankomatowe czy konto nie jest za friko. Poz
      > a tym, mamy zbyt mało bankomatów i banków, aby uniknąć kolejek, bo nie każdy st
      > aruszek potrafi operować kartą i z każdym głupstwem będzie musiał wystawać w dł
      > ugich kolejkach(patrz ośle w PKO BP). ZUS obraca pieniędzmi podatników i niech
      > tak lokuje te olbrzymie kwoty aby przynosiły zyski dla przyszłych emerytów. ZUS
      > chce oszczędzać na emerytach a buduje piękne urzędy z luksusowym wyposażeniem,
      > trwoni nasze pieniądze a prezes i jego świta w nagrodę za "gospodarność"??????
      > ?, otrzymują milionowe uposażenia.
    • wirus-7 Koniec z emeryturami od listonosza? ZUS woli ba... 07.10.10, 13:46
      Miałem rachunek w PKO BP i nie chcę do tego wracać. Skradziono mi książeczkę
      czekową i mimo natychmiastowego zgłoszenia tego faktu do swego oddziału PKO,
      złodziejowi wypłacono w 5 placówkach po 1000 zł. Szczęście ,że miałem tylko 5 czeków,
      dlatego straciłem tylko 5000 zł, których mimo starań nie odzyskałem. PKO nie czuło się
      odpowiedzialne, chociaż miało techniczne możliwości zablokowania wypłat na podstawie
      skradzionych czeków. Poza tym nieprawdą jest ,że wszystkie operacje bankowe będą
      bezpłatne. Trzeba również wziąć pod uwagę uciążliwość jaką będzie miał schorowany emeryt /wędrówka do banku, niebezp. kradzieży czeków i kart bankomat. Nie próbujcie
      okłamywać emerytów i narażać ich na dodatkowe wydatki i uciążliwości!!!

• Gość: gtw Re: Koniec z emeryturami od listonosza? ZUS woli IP: 64.191.39.* 07.10.10, 14:09
      czeki praktycznie nie są używane w Polsce i Europie w obrocie detalicznym, po co się cofać do technik rodem z XIX wieku?
      • snellville Re: Koniec z emeryturami od listonosza? ZUS woli 07.10.10, 15:39
        Gość portalu: gtw napisał(a):

> czeki praktycznie nie są używane w Polsce i Europie w obrocie detalicznym, po c
        > o się cofać do technik rodem z XIX wieku?

Dobre...chcesz powiedziec ze noszenie gotowki jest zdobycza XXI wieku?
        Tak sie placi w Stanach i nikt nie ma z tym problemow.
        Mozesz poprosic o besposredni przelew na twoje konto(nie wazne jaki masz bank).
        Jesli jestes na zapomodze cos w rodzaju renty dostajesz czek i karte kredytowa na ktora co miesiac jest przelewana odpowiednia suma na twoje jedzonko.
        Z tej karty nie mozesz kupic alkoholu,papierosow i rzeczy trwalych(telewizor, meble,ksiazki itp) sklepowa kasa jest zaprogramowana i odrzuca takie produkty,akceptuje tylko zywnosc i artykuly pierwszej potrzeby(papier toaletowy,chusteczki do nosa itp).
        Jakos Amerykanie nie maja problemu z dostaniem czeku i wplata na konto.
        Waszym problem jest wygodnictwo bo wiekszsci przypadkow dupy wam sie ruszyc nie chce.
        W niedziele bodajze na czworakach do kosciola zapier...cie i jakos nie macie problemu ze na wsi daleko.
        • wtopek Re: Koniec z emeryturami od listonosza? ZUS woli 07.10.10, 20:36
          snellville napisał:

> Gość portalu: gtw napisał(a):
          >
          >
          > > czeki praktycznie nie są używane w Polsce i Europie w obrocie detalicznym
          > , po c
          > > o się cofać do technik rodem z XIX wieku?
          >
          > Dobre...chcesz powiedziec ze noszenie gotowki jest zdobycza XXI wieku?

Mowa o kartach, a nie gotówce.

> Tak sie placi w Stanach i nikt nie ma z tym problemow.

NIech się w Stanach płaci muszelkami, co mnie to obchodzi? Tu jest Polska.

> Mozesz poprosic o besposredni przelew na twoje konto(nie wazne jaki masz bank).
          > Jesli jestes na zapomodze cos w rodzaju renty dostajesz czek i karte kredytowa
          > na ktora co miesiac jest przelewana odpowiednia suma na twoje jedzonko.ad wpłatą na a n

No i co z tego? Jaka przewaga tego nad rorem?

> Z tej karty nie mozesz kupic alkoholu,papierosow i rzeczy trwalych(telewizor, m
          > eble,ksiazki itp) sklepowa kasa jest zaprogramowana i odrzuca takie produkty,ak
          > ceptuje tylko zywnosc i artykuly pierwszej potrzeby(papier toaletowy,chusteczki
          > do nosa itp).

Pisz na temat, mowa jest o emeryturach, nie zapomogach.

> Jakos Amerykanie nie maja problemu z dostaniem czeku i wplata na konto.

Tu jest Polska i Europa. W Europie czeki stosowane są w śladowych ilościach.

> Waszym problem jest wygodnictwo bo wiekszsci przypadkow dupy wam sie ruszyc nie
          > chce.
          > W niedziele bodajze na czworakach do kosciola zapier...cie i jakos nie macie p
          > roblemu ze na wsi daleko.

Nie rozumiem o co ci chodzi? O ultrasów zaludniających Bible Belt, przy których nasz Rydzyk to liberalny pikuś?
        • Gość: xx Re: Koniec z emeryturami od listonosza? ZUS woli IP: *.home.aster.pl 07.10.10, 23:08
          Czeki to kompletne zacofanie. Cały system bankowy w USA (przelewy z banku do banku) to jakieś przedpotopowe systemy, niekompatybilne se sobą. W Europie (a zwłaszcza w Polsce) działa to znacznie lepiej (o naszych trzech sesjach eliksiru i przelewach otrzymanych przez odbiorcę w dniu wysyłki - w wielu krajach można tylko pomarzyć bo nie ma odpowiednika naszego KIRu tylko interfejsy miedzy bankami a nie każdy ma interfejs do każdego) .

Pamiętam, jak parę lat temu koleżanka z Belgii pokazywała mi w firmie ich system dostępu do banku online (duża międzynarodowa firma) . Myślała biedaczka, że w dzikim kraju, takim jak Polska - pewnie biegamy z workami gotówki. Jej system był obsługiwany wyłącznie przez modem i miał znakowy interfejs ale była z niego bardzo dumna. A ja się uśmiechnąłem i zalogowałem przy niej do mBanku. Po króciutkiej prezentacji - szczęka jej opadła na podłogę... Do końca dnia nie mogła się otrząsnąć z szoku.
    • Gość: kingmidas22 Koniec z emeryturami od listonosza? ZUS woli ba... IP: 195.117.116.* 07.10.10, 14:46
      "Założenie rachunku, jego prowadzenie i karta bankomatowa będą bezpłatne"
      JA EMERYTKA O ŻENUJĄCEJ EMERYTURZE ABSOLUTNIE W TO NIE WIERZĘ!!!!
      Może jakiś autorytet przekona mnie, osobę małej wiary, że Bank Pocztowy albo ZUS sfinansuje te całą zabawę a ja nie będę ponosiła ŻADNYCH kosztów z tego tytułu!
      • Gość: xx Re: Koniec z emeryturami od listonosza? ZUS woli IP: *.home.aster.pl 07.10.10, 23:15
        Panią emerytkę przekonałby tylko jeden autorytet - ojciec Tadeusz R... On pewnie teraz będzie musiał założyć bank. I jak Radyjo powie, że rBank (tBank? rydzykBank?) jest bezpłatny - wszyscy emeryci uwierzą. A w cenie będzie także bezpłatny przelew minimum 20 PLN na fundację. Za darmo - i jaka wygoda! - ale tylko dla emerytów!

Ciekawe, jakie dokumenty trzeba będzie przynieść, żeby dostać kredyt w rBanku? Świadectwo chrztu chyba nie wystarczy...
    • bopin Koniec z ZUS 07.10.10, 14:46
      A ZUS nie mógłby wypuścić swoich kart płatniczych? każdy emeryt dostałby taka kartę i dalej robiłby z nią co chce, płacił, wypłacał itd. Co miesiąc byłaby zasilana. Chyba, że klient ma konto własne to na konto forsa wpływa. Problem byłby tylko na wioskach, gdzie nie ma bankomatów. Ale nie ma tam tez banków, wiec problem wraca...
      • snellville Re: Koniec z ZUS 07.10.10, 15:46
        bopin napisał:

> A ZUS nie mógłby wypuścić swoich kart płatniczych? każdy emeryt dostałby taka k
        > artę i dalej robiłby z nią co chce, płacił, wypłacał itd. Co miesiąc byłaby zas
        > ilana. Chyba, że klient ma konto własne to na konto forsa wpływa. Problem byłby
        > tylko na wioskach, gdzie nie ma bankomatów. Ale nie ma tam tez banków, wiec pr
        > oblem wraca...

Niech ksiadz dobrodziej postawi bankomat w kosciele.
        Ludziom pomoze (cztery razy w tygodniu beda mogli wybierackase) i przy okazaji dziesiecine kosciolowi zaplaca.
        • Gość: bilecikidokontroli Re: Koniec z ZUS IP: 94.72.95.* 07.10.10, 18:56
          buhahaha ...ojciec Rydzyk założy 'Nasz Bank" i po kłopocie...bankomat w Kościele,karta platnicza,możliwośc doręczenia emerytury przez ministranta lub wikarego...do tego możliwośc przelewu bezpośrednio z konta emeryta na konto Fundacji "LV"....tak to widzę...
          • gelbigel Re: Koniec z ZUS 07.10.10, 21:42
            fundacji LoVE? bo nie bardzo w temacie jestem
            • Gość: drezyn Re: Koniec z ZUS IP: 94.72.95.* 08.10.10, 01:19
              Fudacja LV= Fundacja Lux Veritatis...skrót kolega zastosował...Z LOVE(Miłością) ma to jak najbardziej wiele wspolnego:)....
          • gelbigel Re: Koniec z ZUS 07.10.10, 21:45
            zgłoś się do papy tam potrzebują młodych z pomysłami :D
            każdy biznes szuka teraz młodych gniewnych
          • Gość: xx Re: Koniec z ZUS IP: *.home.aster.pl 07.10.10, 23:17
            No tak, sieć dystrybucji ma już przygotowaną... W każdej miejscowości jest porządna placówka i wykwalifikowana kadra. A jak ktoś nie chodził do kościoła - to teraz będzie musiał ;-)
        • gelbigel Re: Koniec z ZUS 07.10.10, 21:41
          ale po co ?

lepiej w kościele zamontować system z listą wszystkich parafian(połączony z kontem bankowym) i przy wejściu tylko czytnik siatkówek (wszak po to został wymyślony). Na 1 mrugnięcie 50 zł 2 mrugnięcia 100zł itd
          Za 50 mrugnięć od razu z kościoła szło by się do nieba
        • bopin Re: Koniec z ZUS 08.10.10, 13:01
          snellville napisał:

> Niech ksiadz dobrodziej postawi bankomat w kosciele.
          > Ludziom pomoze (cztery razy w tygodniu beda mogli wybierackase) i przy okazaji
          > dziesiecine kosciolowi zaplaca.

Już raz przepędzono kupców ze świątyni
    • paininthebass Koniec z emeryturami od listonosza? ZUS woli ba... 07.10.10, 14:54
      Czeka nas kolejna grupa niezadowolonych ... tym razem emeryci ruszą do boju!
    • Gość: golmark Re: Koniec z emeryturami od listonosza? ZUS woli IP: *.lanet.net.pl 07.10.10, 15:33
      Pięknie.
      Na to kształcą ludzików aby sypały wyzwiskami.
      Gdzie poważne argumenty, a może zaniedbanym posłem jesteś ?
      Co ?
    • Gość: Jędrek Koniec z emeryturami od listonosza? ZUS woli ba... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.10, 16:15
      A czy zastanowił się jeden z drugim,że dużo ludzi emerytów nie jest zdolna do samodzielnego poruszania się? Lub leży obłożnie chora! ZŁODZIEJSTWO W BIAŁY DZIEŃ!!!!!!!
      • snellville Re: Koniec z emeryturami od listonosza? ZUS woli 07.10.10, 16:23
        Gość portalu: Jędrek napisał(a):

> A czy zastanowił się jeden z drugim,że dużo ludzi emerytów nie jest zdolna do s
        > amodzielnego poruszania się? Lub leży obłożnie chora! ZŁODZIEJSTWO W BIAŁY DZIE
        > Ń!!!!!!!

No to po co im gotowka skoro nie sa w stanie jej wydac?
        Moga upowaznic kogos kto sie nimi opiekuje do wplat i wyplat.
        Pierdo...lisz koles ten sam problem tylko z innej beczki.
        • Gość: agata Re: Koniec z emeryturami od listonosza? ZUS woli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.10, 18:55
          Takim jak Ty pozostaje tylko życzyć, żeby stracili całą rodzinę, a sami stali się niepełnosprawnymi z rentą 700 PLN w wiosce oddalonej o kilkanaście km od najbliższego bankomatu.
          • Gość: xx Re: Koniec z emeryturami od listonosza? ZUS woli IP: *.home.aster.pl 07.10.10, 23:19
            Naucz się czytać ze zrozumieniem. W Banku Pocztowym można sobie zamówić dostawę gotówki przez listonosza do domu! Za darmo!
        • Gość: agata Re: Koniec z emeryturami od listonosza? ZUS woli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.10, 19:08
          Takim jak Ty można tylko życzyć, żeby stracili całą rodzinę, a następnie skończyli jako niepełnosprawni na 7 piętrze wieżowca lub w wiosce oddalonej od najblższego bankomatu o 15 km.
        • ereta Re: Koniec z emeryturami od listonosza? ZUS woli 07.10.10, 19:28
          snellville napisał:

>No to to po co im gotowka skoro nie sa w stanie jej wydac?
          > Moga upowaznic kogos kto sie nimi opiekuje do wplat i wyplat.
          > Pierdo...lisz koles ten sam problem tylko z innej beczki.
          ### Po to , że może komuś dać np sąsiadowi lub krewnemu żeby pozalatwiał sprawy. Z upoważnieniem stałym to nie taka pewna sprawa bo nie każdy może podjąć się na stałe takich usług. Dlaczego przyjmujesz że ktoś emerytami opiekuje się na stałe? Potrafisz to pojąć?
      • c-01 Re: Koniec z emeryturami od listonosza? ZUS woli 07.10.10, 19:24
        Gość portalu: Jędrek napisał(a):

> A czy zastanowił się jeden z drugim,że dużo ludzi emerytów nie jest zdolna do s
        > amodzielnego poruszania się? Lub leży obłożnie chora! ZŁODZIEJSTWO W BIAŁY DZIE
        > Ń!!!!!!!

+ debilizm
    • Gość: As Koniec z emeryturami od listonosza? ZUS woli ba... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.10, 17:48
      Jako emeryt założyłem sobie konto bankowe. Namówiły mnie do tego dzieci. Wpływy na konto są dokonywane o 1 dzień przed terminem. Listonosz przynosił pieniądze 2 - 3 dni wcześniej. Podejrzewam, że bank też je otrzymuje wcześniej, ale księguje dopiero w przeddzień ustalonego przez ZUS terminu. (Chyba chodzi o odsetki za ten 1 czy 2 dni). Poza tym, robiąc zakupy nie wszędzie mogę posługiwać się kartą, bo albo sklep nie ma takiej możliwości, albo minimalna kwota za którą można zapłacić kartą jest przez kogoś określona, np 20 czy 30 zł. Kupujesz za mniej - płać gotówką. Więc się zastanawiam po co mi taki "geszeft", skoro raz muszę kupować tylko za gotówkę, a innym razem łaskawie mi pozwolą zapłać rachunek za pomocą karty. Do d**y z takim interesem.
      • Gość: ityle Re: Koniec z emeryturami od listonosza? ZUS woli IP: *.adsl.inetia.pl 07.10.10, 20:22
        1. emerytura przychodzi CO MIESIAC. Jakie to ma znaczenie czy CO MIESIAC dostajesz 13 czy 15:) liczba dni pomiedzy tymi datami wyplaty jest IDENTYCZNA. 2. Nie masz w okolicy ZADNEGO bankomatu?:) przewaznie ludzie wybieraja ten bank obok ktorego oddzialow lub bankomatow mieszkaja. Jesli wybrales inny bank niz masz obok bankomaty to chyba Ty jestes winny glupoty co? 3. Kazdy normalny czlowiek wie jakie ma sklepy w okolicy. Wie w ktorych mozna placic karta, a w ktorych nie mozna. Mamy rozumiec ze Ciebie to nadal zaskakuje i nie umiesz przewidziec czy bedziesz mogl zaplacic karta? 4. Brak posiadania przy sobie gotowki jest bardzo korzystne z punktu widzenia bezpieczenstwa. Naprawde czym innym jest okradzenie staruszka z portfela czy okradzenie mieszkania, a czym innym ukradzenie karty, zdobycie PIN itd. szczegolnie ze przy kradziezy wystarczy zadzwonic natychmiast do banku i zablokowac karte, a jak Ci ktos ukradnie gotowke to powodzenia... ponadto placenie rachunkow przez internet jest o wiele tansze niz na poczcie - nie wspominam tu juz o wygodzie. Zreszta... co tu duzo gadac.
        Inna sprawa jest przymus - nie powinno go byc, poniewaz obecnie duza czesc emerytow to sa ludzie ktorzy sa kompletnie z epoki przed komputerowej i zwyczajnie sobie nie beda potrafili radzic z tym wszystkim, a przeciez nie chodzi chyba o to zeby utrudniac im zycie?
    • Gość: qń Koniec z emeryturami od listonosza? ZUS woli ba... IP: *.olsztyn.vectranet.pl 07.10.10, 18:12
      Moja babcia mieszka na wiosce zabitej dechami, nie ma tam internetu. Babcia ma 72 lata i jestem przekonany na 100%, że nie kupi sobie laptopa żeby sprawdzić stan konta. Nie będzie też jeździła do bankomatu oddalonego o 10 km od wioski, bo nie ma czym. Pomysł fatalny
    • Gość: mia Koniec z emeryturami od listonosza? ZUS woli ba... IP: *.torun.mm.pl 07.10.10, 18:19
      Wielu ludzi starszych prawie nie wychodzi z domu. Po drugie obsluga bankomatu: sa to czesto maszynerie o ekranach na ktorych trudno cos odczytac, starsi ludzie boja sie techniki! Po trzecie taka osoba, jak juz jej sie uda cos wydoic z bankomatu jest latwym lupem dla zlodziei.
      Mozna tez zalozyc, ze staruszkowie udawac sie beda do banku by co miesiac wyplacic cala emeryture, bo calosc im potrzebna i juz widze te kolejki...
      Ktos, kto wymysla takie rozwiazanie, nie ma grama wyobrazni, moze sobie to przypomni na starosc...
      Moze nastepne pokolenie, obyte z elektronika, ale zostawcie obecnie starsze osoby w spokoju!!!
      • ereta Re: Koniec z emeryturami od listonosza? ZUS woli 07.10.10, 19:33
        Gość portalu: mia napisał(a):

> Wielu ludzi starszych prawie nie wychodzi z domu. Po drugie obsluga bankomatu:
        > sa to czesto maszynerie o ekranach na ktorych trudno cos odczytac, starsi ludzi
        > e boja sie techniki! Po trzecie taka osoba, jak juz jej sie uda cos wydoic z ba
        > nkomatu jest latwym lupem dla zlodziei.
        > Mozna tez zalozyc, ze staruszkowie udawac sie beda do banku by co miesiac wypla
        > cic cala emeryture, bo calosc im potrzebna i juz widze te kolejki...
        > Ktos, kto wymysla takie rozwiazanie, nie ma grama wyobrazni, moze sobie to przy
        > pomni na starosc...
        > Moze nastepne pokolenie, obyte z elektronika, ale zostawcie obecnie starsze oso
        > by w spokoju!!!
        ## POPIERAM!
    • gdabski Re: Koniec z emeryturami od listonosza? ZUS woli 07.10.10, 18:35
      Tylko pod warunkiem bezpłatności konta, karty i sensownej lokalizacji punktu, w którym można pieniądze pobrać.

/Gdabski
    • xolaptop Przy obecnych odsetkach to kradzież. 07.10.10, 18:38
      Banki oferują tak niskie odsetki w porównaniu ze wzrostem cen, że ta propozycja to rozbój. Poza tym banki są tak chamskie, że nie dość że korzystają z pieniędzy klientów, jeszcze biorą pieniądze za wszystko, co tylko im przyjdzie do głowy. Dodatkowo najważniejsza jest różnorodność i wolność. Jeśli ktoś woli dostawać pieniądze do ręki musi mieć taką możliwość i to bez czyjejkolwiek łaski. Nie ma znaczenia, czy emeryt, czy pracownik, czy ktokolwiek inny.
      • Gość: sabriel Re: Przy obecnych odsetkach to kradzież. IP: *.chello.pl 07.10.10, 18:50
        Jak nie wiadomo o co chodzi to wiadomo, że chodzi o pieniądze. Dla banków oczywiście bo przecież nie o emerytów tutaj chodzi. Będą mieli z nich niezłą kasę.
      • ereta Re: Przy obecnych odsetkach to kradzież. 07.10.10, 19:34
        xolaptop napisał:

> Banki oferują tak niskie odsetki w porównaniu ze wzrostem cen, że ta propozycja
        > to rozbój. Poza tym banki są tak chamskie, że nie dość że korzystają z pienięd
        > zy klientów, jeszcze biorą pieniądze za wszystko, co tylko im przyjdzie do głow
        > y. Dodatkowo najważniejsza jest różnorodność i wolność. Jeśli ktoś woli dostawa
        > ć pieniądze do ręki musi mieć taką możliwość i to bez czyjejkolwiek łaski. Nie
        > ma znaczenia, czy emeryt, czy pracownik, czy ktokolwiek inny.
      • Gość: zzz a jakie masz odsetki IP: *.adsl.inetia.pl 08.10.10, 16:21
        trzymając pieniadze w materacu? Nie popieram tego pomysłu w takiej formie, wymaga on dopracowania. Zbyt wiele jest przypadków, gdzie czy to z powodu choroby,czy odległości od bankomatu (a czasem i poczty), to rozwiązanie byłoby mało wygodne. Nalezy natomiast propagować ubankowienie, bo to dobre dla ogółu społeczeństwa. Im więcej oszczędności trzymamy w bankach, tym łatwiej bankom jest udzielać kredytów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka